OSTEOPORÓZA

Ing.Zdeněk Rozehnal

Tato nemoc je charakterizována ubýváním kostních materiálů. Bývá velmi často příčinou zlomenin, ale je možné osteoporóze účinně předcházet. Název této nemoci pochází z latinského názvu pro řídké kosti "porózní" a znamená progresivní stav, při kterém se zmenšuje hustota kostní hmoty, zeslabuje se struktura.

Příznaky

  • první projevem mohou být silné bolesti v zádech nebo zlomenina a to zpravidla zápěstí, krčku stehenní kosti nebo páteře
  • dalším klinickým příznakem je postupná ztráta tělesné výšky, což provází pomalý vývoj "kulatých" zad
  • při rtg vyšetření zubů může být vidět řídnutí kosti dolní čelisti

Příčiny

Pokles estrogenu po menopauze je přímo spojen se vzestupem osteoporózy u starších žen, protože tento hormon pomáhá tělu vstřebávat vápník a tím udržuje kosti silné. U starších mužů se též může tato nemoc vyvinout, nicméně kostní ztráty jsou méně závažné, protože hustota kostí je u mužů větší než u žen. Dalším rizikovým faktorem je předčasná menopauza, dále nedostatek cvičení a strava s malým obsahem vápníku a chudá na další nutriční látky, které jsou předpokladem k optimální tvorbě kostí. Všeobecně rizika stoupají, máte-li slabé kosti (bílé a asijské ženy mají sklon ke slabší kostře), jste-li po přechodu, trpíte podváhou, máte výskyt osteoporózy v rodině nebo dlouhodobě užíváte kortikoidy.


Jak mohou pomoci potravinové doplňky

Správné potravinové doplńky mohou pomoci, pokud je užíváte minimálně půl roku. Lze je používat všechny najednou jako doplněk hormonální léčby i s předepsanými klasickými léky. Problémem může být, pokud užíváte léky proti srážení krve. V případě, že doplňky obsahují vitamín K buďte opatrní, protože ten naopak zvyšuje krevní srážlivost.


Vhodné potravinové doplňky

vápník (v organické formě)    500 mg 2x denně
vitamín D                              10 mcg 2x denně, důležitost především v zimním období, kdy je omezené sluneční záření
hořčík (v organické formě)     250 mg 2x denně, užívat při jídle
bor                                         3 mg denně, snižuje ztráty vápníku, může zvyšovat účinek estrogenů
vitamín C                             500 mg 2x denně, v případě průjmu, snižte dávku
zinek                                    15 mg denně, pokud užíváte zinek více než jeden měsíc, užívejte i 2 mg mědi denně
mangan                                10 mg 2x denně, účastní se kloubního metabolismu

Vápník je důležitý pro udržení silných kostí, vitamín D zajišťuje optimální vstřebávání  vápníku a hořčík i bor pomáhají při přeměně vitamínu D ve využitelnou formu. Pro vstřebávání minerálů je důležitý i zinek, měď a mangan. Přidání dalších klíčových vitamínů a minerálů, především křemíku, vitamínu B6 a kyseliny listové, poskytuje další ochranu. Fytoestrogeny - jde o látky, které jsou podobné ženským pohlavním hormonům - pomáhají v redukci projevů menopauzy. Jsou přítomny také ve lněném semínku.

 

Léčitelské doporučení

Úspěchu dosáhnete rozemletím, případně roztlučením semen řeckého sena = pískavice (Trigonella foenum-graecum) při odvápnění kostí, při nádoru na kosti nebo při zánětu kostní dřeně. Během dne vypijeme 4x půl šálku čaje z řebříčku, z toho se dá do dvou půlšálků půl čajové lžičky mletého semena pískavice, pijeme každý den. K tomu 1x měsíčně aplikujeme plnou koupel z 200 g řebříčku v délce 20 minut, přičemž srdce musí být nad vodou. Kromě uvedeného natíráme tělo dennodenně esencí z řebříčku. Tuto esenci připravíme z květů sbíraných za slunečného dne, dají se do láhve po hrdlo a zalijí 40% lihem - vyluhovat 10 dní na slunci.

Co je dále vhodné

  • pravidelně provádějte zátěžové cvičení, jako je například chůze, cvičení s činkami, při nichž pracují nohy nebo jiné části těla proti odporu
  • přestaňte kouřit, prospěje to nejen Vašim kostem
  • omezte konzumaci alkoholu na jednu až dvě sklenky vína nebo piva denně
  • jste-li po přechodu, zvažte substituční hormonální léčbu
  • jezte stravu bohatou na vápník
  • jezte hodně zeleniny a ovoce, protože obsahují potřebné vitamíny a prvky. Sója je vhodná pro obsah izoflavonů, zvláště genisteinu a daidzeinu, které mají vlastnosti estrogenů

Fakta a rady

  • výzkumníci z Taftovy univerzity v Massachusetts uvedli, že dávka 500 mg vápníku a 17,5 mcg vitamínu D denně dokáže snížit riziko zlomenin u mužů i žen vyššího věku na polovinu. Starší francouzská studie uváděla, že stejné potravinové doplňky užívané po dobu dvou let snížily riziko zlomeniny krčku stehenní kosti u žen vyššího věku o 43%
  • v lidském těle se vstřebá pouze 10% vápníku z potravy, asi proto, že ve stravě našich předků ho bylo daleko větší množství. Následně organismus to kompenzoval snížením vstřebávaného množství
  • zvýšením obsahu křemíku ve stravě se zvyšuje obsah vápníku v kostech, a to i v případě konzumace potravin s nízkým obsahem vápníku, více   křemík  
  • stačí 15 minut na slunci, aby se v těle zvýšila tvorba vitamínu D nezbytného pro správný vývoj kostí. Slabé zimní světlo může tento proces narušit, stejně jako používání ochranných krémů proti slunci s ochranným faktorem vyšším než 6
  • při užívání potravinových doplňků neznamená "více" vždy "lépe". Například zdvojnásobíte-li svojí dávku vápníku, může to nepříznive ovlivnit schopnosti hořčíku, manganu a zinku vyživovat kosti. Nadbytek zinku může potlačovat imunitu
  • nemáte-li žádné příznaky, ale víte o svých rizikových faktorech, požádejte lékaře, zda by nemohl provést test změření hustoty Vaších kostí (je krátký a nebolestivý)
  • 1. Nekonzumujte cizokrajné ovoce: kiwi, mandarinky, pomeranče atd. (jen v omezeném množství). Dováží se nezralé, dozrávají bez sluníčka, obsah vitamínů je minimální, zato obsah organických kyselin maximální. Odvápňují a při značné konzumaci způsobují osteoporózu.
  • 3. Nejezte nic, co obsahuje kyselinu citrónovou, která je z organických kyselin nejagresivnější. Dává se do všech limonád, kromě čisté vody (pouze originální Coca-cola a Pepsi-cola jsou konzervovány kyselinou fosforečnou). Je i ve spoustě potravin a bonbónech. Odvápňuje organismus – způsobuje křeče svalů a leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie
  • 1. a 3. bod viz Lukeší desatero
  • na závěr jedna zkušenost. Moje příbuzná měla dg. tuto nemoc. Po půlročním užívání sezamového semínka lékařka konstatovala s údivem vyléčení

 

Látka     na 100 g sezamových semínek

B1 -         thiamin 1 mg
B2 -         riboflavin 0,25 mg
B3 -         niacin 5 mg

vápník     500 - 1500 mg
hořčík      350 mg
železo        10 mg
zinek          10 mg
draslík       410 mg
fosfor        890 mg

Černé semínko obsahuje více vápníku než bílé.


Léčivé účinky semen sezamu na lidský organismus jsou tak široké, že jsou  považovány za jedny z nejzdravějších semen vůbec.

  • Sezamová semínka působí příznivě při chorobách očí, vlasů, kůže a nehtů
  • Vysoký obsah zinku podporuje imunitu
  • Příznivě působí také na chod srdce
  • Díky vysokému obsahu vitamínů B1 a B3 a hořčíku s fosforem působí proti depresím a neuróze
  • Zvlhčují sliznici střev, pomáhají tedy při zácpě
  • Zmírňují příznaky menopauzy
  • Pomáhají ke snížení vysokého krevního tlaku
  • Zlepšují látkovou výměnu
  • Díky velkému množství vápníku pomáhají při léčbě osteoporózy
  • Pro vegetariány slouží jako náhrada masa díky vysokému obsahu bílkovin
  • Kvůli vysokému obsahu železa pomáhají při chudokrevnosti
  • Pro ty s nesnášenlivostí na laktózu je sezamové mléko skvělou náhradou kravského mléka
  • Zmírňují nadměrné pocení, především u žen v menopauze

Sezamový olej

Jde o jedlý rostlinný olej vyráběný ze semen sezamu. Sezamová semínka patří mezi první semena ze kterých se olej kdy vyráběl a sezam se řadí mezi jedno z prvních koření vůbec. Sezamový olej využívali již v letech 600 př.n.l. Asyřané jako potravinu, lék i jako léčivé masti. Jeho výroba byla ovšem nákladná.

Výroba sezamového oleje

Sezamový olej se vyrábí lisováním, nebo extrahováním loupaných mletých semínek sezamu. Olej se lisuje za studena a má zlatožlutou barvu, oříškovou vůni a nasládlou chuť.  Extrahovaný olej je zase světle žlutý a jeho vůně i chuť jsou neutrální. Olej se také může vyrábět z pražených semínek, jeho barva je potom červenohnědá a oříšková chuť je intenzivnější. Výroba sezamového oleje je ovšem poněkud náročná a zahrnuje hodně ruční práce.

Složení sezamového oleje

mastná kyselina     minimum %     maximum %
palmitová                   7 %               12 %
palmitoolejová                    stopy     0,5 %
stearová                    3,5 %               6 %
olejová                       35 %             50 %
linolová                      35 %            50 %
linolenová                           stopy       1 %
eikosenová                         stopy        1 %

Léčivé účinky sezamového oleje

  • Stejně jako sezamová semínka podporuje i sezamový olej funkci trávicího a vylučovacího ústrojí
  • Dále podporuje obranyschopnost organismu
  • Pomáhá také k udržení stálé hodnoty cukru v krvi, což je výhodné především pro diabetiky
  • Sezamový olej působí proti kornatění tepen

Použití sezamového oleje

Sezamový olej se používá především v potravinářském průmyslu k výrobě margarínu. Lisované oleje se používají do salátů a k vaření. Nejvhodnější je sezamový tuk na pečení.
Čistý olej se také používá v kosmetickém průmyslu především k péči o suchou pokožku a k péči o vlasy, které přirozeně ztmavuje. Olej se po zahřátí také hodí k masážím. Používá se k výrobě mýdel, pleťových mlék a také je významnou ingrediencí v parfumerii.

Nežádoucí účinky sezamu a sezamového oleje

U sezamových semínek i sezamového oleje nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky, pokud jsou konzumovány v doporučených dávkách. Ovšem vzhledem k nedostatku vědeckých studií zabývajících se nežádoucími účinky sezamu při nadměrné konzumaci, by jejich konzumaci měli omezovat především těhotné a kojící ženy a lidé s onemocněním jater a ledvin. Lidé alergičtí na arašídy mohou být na sezam více náchylní.

Sezamová semínka se dají běžně koupit v obchodech se zdravou výživou a v bio obchodech, stejně tak i sezamový olej.

Další přírodní zdroj vápníku Mák setý (Papaver somniferum)

Mák setý je dalším semínkem bohatým předevšín na vápník. Obsahuje jej 12x více než kravské mléko, dále ve 100 g máku se nachází 18 g bílkovin, 19,5 g vlákniny, 41,5 g tuků, 28 g sacharidů, minerály a vitamíny, především B1 a B12.

Minerál                  Obsah ve 100 g

Vápník                       1438 mg
Fosfor                          870 mg
Draslík                         719 mg
Hořčík                          347 mg
Železo                             9,76 mg
Mangan                           6,707 mg
Měď                                1,627 mg
Zinek                               7,8 mg
Selen                             13,5 mcg

 

Recept na mákové mléko

Do sklenice nasypeme mák a zalejeme ho vodou.v poměru 1:5. Necháme 12 hodin stát, poté rozmixujeme a přecedíme přes pláténko. Můžeme osladit medem a použít třeba i na přípravu kakaa. Stejným způsobem můžeme připravit mandlové, kokosové nebo ořechové mléko. Při přípravě ořechového mléka je potřeba vodu několikrát vyměnit, aby voda byla světlá.
Výhodou těchto mlék je, že jsou zásadité a tedy nepřekyselují tělo na rozdíl například od džusů. Pochopitelně bez oslazení cukrem. Další vhodná forma užití je mákový olej.

Mákový olej je vhodný na:

  • osteoporózu
  • nepravidelný rytmus srdce
  • anginu pectoris
  • migrény
  • neuropatii
  • chronickou únavu
  • revmatické onemocnění
  • anémii
  • křeče

Makový olej můžete užívat 2x denně - ráno a večer, 1 polévkovou lžíci vždy několik minut před jídlem.
 

Mákový olej je ceněný v kosmetice a i jako masážní olej protože

  • zvyšuje vlhkost a minerální rovnováhu v kůži
  • velmi dlouho udržuje potřebnou vlhkost kůže
  • kůži dodává sametový vzhled
  • ideální pro suchou a citlivou pokožku
  • v kombinaci s růžovou vodou vyhlazuje vrásky okolo očí

 

Nadměrný příjem vápníku - jedna z příčin osteoporózy a zlomenin kyčelních kloubů

Fakta:

  • v Řecku mezi roky 1966 - 1977 se průměrná konzumace mléka zdvojnásobila, výskyt osteoporózy se zdvojnásobil
  • v Hong Kongu se za rok 1989 zkonzumovalo 2x více mléka oproti roku 1966 a výskyt osteoporózy se za stejné období ztrojnásobil
  • nejvyšší konzumace mléka je ve Švédsku, Finsku Švýcarsku a Holandsku (300-400 kg/rok). Výskyt osteporózy se prudce navýšil
  • v Austrálii, USA a Novém Zélandě je konzumace mléka 3x vyšší než v Japonsku a současně zlomenin kyčelních kloubů 2,5x vyšší
  • ve skupinách obyvatelstva USA, které konzumují méně mléka, jako například Američané mexického nebo afrického původu, je téměř 2,5x nižší výskyt osteoporózy v porovnání s bílými Američany. A není to z důvodu genetických odlišností
  • u obyvatelstva evropského původu v Chile a Venezuele, kteří konzumují méně mléka je v porovnání s USA, Finskem, Švédskem a Švycarskem výskyt zlomenin kyčelních kloubů nížší více jak 3x
  • Čínaně konzumují velmi málo mléka, jen asi 8 kg na obyvatele za rok. Výskyt zlomenin kyčelních kloubů je u nich jeden z nejnižších na světě. U čínských žen je to až 6x méně v porovnání s USA, kde konzumují 254 kg mléka na obyvatele za rok
  • v ostatních zemích, kde se pije mléko jen zřídka, jako například v Kongu, Guinee nebo Togu (6 kg/rok) je osteoporóza extrémně zřídkavým onemocněním

Na výše uvedené statistiky odpůrci zpravidla reagují: Černoši a Asiaté jsou geneticky odlišní. Je to však nesmysl.

  • osteoporóza u asijských žen žijícich v Asii je o hodně nižší než u těch žijícich v USA. Stejně je tomu i u žen z afrického kmene Bantu žijúcich v Bantu a těch žijícich z USA
  • taktéž konzumace mléka a výskyt zlomenin kyčelních kloubů je o hodně nižší u Černochů žijících v Jižní Africe oproti Černochům žijících v USA

Pro absorpci vápníku je vyžadována aktivita buněk zvané osteoblasty, které jsou také zodpovědné za vytváření kostní matrice, do které se ukládá vápník. Na druhé straně pro vyplavování vápníku z kostí je nutná aktivita buněk nazývaných osteoklasty.

V případě, že se do kostí vstřebá více vápníku, například v důsledku nedostatku estrogenu, zvýší se aktivita jak osteoblastů, tak i osteoklastů. Problémem je, že v procesu vytváření kostní matrice 50-70% osteoblastů zahyne. Čím více je stimulovaná aktivita těchto buněk, tím více jich zahyne.

V případě, že konzumujete zvýšené množství vápníku po celý život, obměna osteoblastů je zvýšená, přičemž mnohým lidem se podaří úspěšně zvýšit hustotu svých kostí. To je také důvodem, proč je průměrná hustota kostí vyšší u obyvatel s vysokou spotřebou mléka. Tento "úspěch" však bývá jen dočasný, protože počet možností kolikrát se mohou buňky rozdělit je daný.
Jejich reprodukční schopnost se vyčerpá dříve.

A pokud jenom osteoblasty dokáží vytvářet nové kostní tkanivo, jeho další tvorba se začne snižovat. Toto však neplatí o osteoklastech podílejících se na vyplavování vápníku z kostí. Za běžných okolností nastávají oba procesy současně - tvorba nového kostního tkaniva s ukládáním vápníku i jeho vyplavování z kostí.

Tady je zakopaný pes


V důsledku nedostatku osteoblastů se jeden proces zpomalí a druhý ne. V nedostatečně novovytvářené matrici začnou vznikat póry. Následně vznikne nemoc - osteoporóza.

Znamená to tedy, že samotný vápník je příčinou osteoporózy?

Je to ironické, ale ano - vápník je zodpovědný za svůj vlastní nedostatek. To však platí jen v případě, že je jeho příjem
dlouhodobě značně vysoký.

Tak jako v případě ostatních minerálů, tělo za normálních okolností jich z jídla absorbuje je tolik, kolik potřebuje. U vápníku to je cca 200 mg denně do krve. A to bez ohledu na to jestli konzumujete 700 mg, či 1200 mg v podobě doplňků stravy.

Jenže, když jej konzumujete příliš mnoho, míra jeho absorpce se již nedokáže snížit, hranice je cca 1500 mg. Nadbytečný vápník se ukládá do kostí, protože tělo si hlídá hladinu vápníku v krvi. Za normálních okolností se v krvi nachází přibližně 500 mg vápníku. rozdíl mezi nejvyšší a nejnižší úrovní je 26%, díky třem hormonům, které se starají o tuto rovnováhu.

Po přemístění nadbytečného vápníku do kostí následně dva hormony stimulují vyplavování z kostí ven a třetí hormon odplavování vápníku do moči. Proč se neudrží v kostech? Protože množství v kostech je poměrně přesně dáno. Pokud chcete mít trvale vyšší množství vápníku v kostech, potom musíte trvale přijímat nadměrné množství vápníku.

Problém tu ale je, všechen nadbytečný vápník je zpracováván osteoblasty a osteoklasty. Pokud byste například absorbovali denně do krve 400 mg vápníku místo 200 mg, potom tyto buňky by musely zpracovat za 40 let o 2,9 kg vápníku více.


Vzledem k tomu, že osteoblasty mají rychlejší míru úhynu a obnovy, jejich nedostatek v pozdejším věku začne v matricích kostí vytvářet díry a póry. Podobný účinek na osteoblasty mají i příliš vysoké dávky vitamínu A, zvýšené hodnoty kortizolu a užívání kortikosteroidů, protože predčasně vyčerpávají kapacitu tvorby nových osteoblastů.

Naopak, při optimálním příjmu vápníku kosti stárnou pomaleji, protože nadměrným přísunem vápníku si dokážete zvýšit hustotu kostí, ale na úkor jejich kapacity (znovuobnovování se).

Proto v zemích, kde je nejvyšší průměrná hustota kostí, je i nejvyšší výskyt zlomenin kyčelních kloubů, protože byla vyčerpaná regenerační schopnost osteoblastů.

 

I tady platí vše s mírou


Množství vápniku v mg na 100 gramů:

Lískové ořechy                 226
Vaječný žĺoutek                140
Brazílske ořechy               132
Zelené olivy                       96
Vlašské ořechy                  87
Fíky                                  54
Borůvky                             44
Pomeranč                          42
Maliny                               40
Kiwi                                  38
Mandarinky                        33

Mateřské mléko                  32
Kokos                                20
Hroznové víno                    18
Meruňky                            16
Ananas                              16
Švestky                              14
Losos                                 13
Makrela                              12
Červený meloun                  11
Banán                                 9

Dospělí a děti vždy potrebují na kg tělesné váhy méně vápníku než novorozenci. Jídlo pro dospělé proto nepotřebuje obsahovat víc vápniku jako mateřské mléko (kravské mléko obsahuje 4x větší množství vápníku než mateřské).

Zdroj: http://www.4.waisays.com/ExcessiveCalcium.htm (Excessive Calcium Causes Osteoporosis)

 

Odborníci z Harvardu prohlašují, že mléko není součástí zdravého stravování

Mléko je jedna z živočišných potravin, u které se podařilo vzbudit zřejmě nejsilnější dojem, že bez jeho konzumace se neobejdeme a že vynechat ho ze svého jídelníčku je nezodpovědné hazardování se zdravím (přestože více než polovina lidstva konzumaci mléka vůbec nezná a rozhodně jim nechybí). Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého jedení (Healthy Eating Plate), která je určena americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahrazuje překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu.

Zdůrazňují, že na rozdíl od předchozích doporučení, není toto nové doporučení ovlivněno lobbisty z řad potravinářského průmyslu a z potravinové pyramidy navrhuje úplně vyřadit mléko a mléčné produkty, zejména díky nebezpečí zvýšeného rizika rakoviny (častá spotřeba mléčných výrobků zvyšuje riziko rakoviny prostaty a pravděpodobně i vaječníků) a kvůli vysokému podílu nasycených tuků.

Experti z Harvardu ve své zprávě navrhují, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák (dvojnásobný obsah vápníku než v mléce a vyšší využitelnost), dále například ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

V roce 1992 byl vytvořen (Food Guide Pyramid) "průvodce potravinovou pyramidou" - tento jednoduchý obrázek propagoval prvky zdravé výživy. O obsahu se vyučovalo ve školách, psalo se o něm v mnoha článcích a obrázek byl vylepován na etiketách potravin.
Nicméně, informace obsažené v této pyramidě byly založeny na vratkých vědeckých důkazech a byly výjiměčně aktualizovány, aby odrážely výrazný pokrok v našem chápání souvislostí mezi stravou a zdravím.

Food Guide Pyramid v roce 2005 nahradil "MyPyramid". Kritici si ale stěžovali na nejasnost a matoucí obsah a tak v červnu 2011 došlo k nahrazení "MyPlate". Tato nová pyramida shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví nové informace v následujících letech pro zdravé stravování. MyPlate se změní tak, aby odrážel významné nové důkazy .


Zde jsou její doporučení:

  • polovinu jídel tvoří zelenina a ovoce, přičemž brambory se nepočítají jako zelenina pro zdravé stravování, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi
  • čvrtinu tvoří celozrná strava, celá a neporušená zrna celé pšenice, ječmene, ovsa, hnědé rýže a potravin z  nich vyrobených jako například celozrné těstoviny které mají nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu, oproti bílému chlebu, bílé rýži a dalším rafinovaným obilovinám
  • čtvrtinu tvoří protein, nejlépe ryby (ne krmené v klecích antibiotiky), kuřecí maso (určitě ne z velkochovu), fazole a ořechy. Omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
  • při přípravě stravy používejte zdravé rostlinné oleje - olivový, řepkový, sójový ... a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pamatujte si, že s nízkým obsahem tuku neznamená "zdravé"
  • pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně

Více: Healthy Eating Plate & Healthy Eating Pyramid

 

 

Zbavte se mýtů – osteoporózu můžete léčit přírodní cestou

Jonathan Landsman

Čísla jsou skutečně ohromující:
osteoporóza způsobuje ročně v celém světě více než 8,9 miliónů fraktur – to znamená každé 3 vteřiny. Lékaři si zvykli její častý výskyt zdůvodňovat především "genetickými faktory", ale připouští rovněž, že kromě těchto zde negativně působí i kouření, obezita nebo nedostatek tělesné aktivity. Tento rozpor nám ukazuje, že západní medicína dosud nemá úplně jasno o příčinách tohoto onemocnění.

Příznaků osteoporózy se lze zbavovat i přírodní cestou. Jedovaté léky nikdy nevyléčí nemoc. Jonathan Landsman – jeden z přispěvatelů serveru NaturalNews by vás rád pozval na živý rozhovor s Dr. Danielem Cobbem, kde se doslechnete nadějné informace (a dozvíte se o reálných případech) o tom, jakými způsoby posilovat kosti a zlepšovat své zdraví.

Pokud budete mít zájem o připojení se k této velké show, můžete se registrovat na adrese http://www.naturalhealth365.com, kde je pouze potřeba uvést svou mailovou adresu.


Co je skutečnou příčinou osteoporózy?

Odpověď na tuto otázku je velmi jednoduchá a může znamenat uzdravení i pro pacienty s tak vážnými chorobami, jako jsou osteoporóza, kardiovaskulární choroby nebo rakovina. Také pro lékaře konvenční medicíny se může stát důležitým milníkem.

Tento článek nemá za cíl obviňovat kohokoliv za to, že konzumuje příliš mnoho masité stravy. Americký způsob stravování však obsahuje nadměrné množství živočišných proteinů, průmyslově zpracovaných obilnin (např. v podobě chleba nebo těstovin) a k nim navíc i přespříliš bílého cukru a chemických přísad. Takováto toxická zátěž škodí imunitnímu systému, ledvinám i krevnímu oběhu.
Tělo se stává překyseleným a roste riziko chronických onemocnění i předčasných úmrtí.

Pokud o tom zkusíte přemýšlet, nemyslíte si také, že by nám lékaři měli srozumitelněji vysvětlovat skutečnou příčinu uvedených onemocnění? Je to velmi prosté: konzumace nadměrného množství kyselinotvorných potravin vyvolává velké množství zdravotních problémů, jako jsou únava, deprese nebo řídnutí kostí. A je velmi mnoho lékařů, kteří se nechali přesvědčit o tom, že léky "léčí" tyto nemoci, i když ve skutečnosti pouze přináší jen další toxickou zátěž a nikdy nevedou k opravdovému vyléčení.

V naší avizované relaci se dozvíte o přírodní metodě, která navrátí vašim kostem jejich zdraví – a to bez jakýchkoliv toxických léků! Je to příležitost, kterou byste si neměli nechat ujít, hlavně pokud jste sami poskytovateli léčebné péče.


Odhalení mýtu o zdraví kostí: vápník může přinášet i smrtelná rizika

Jsem si jistý, že kolem sebe můžete stále ještě slyšet frázi "mléko pro nás znamená zdraví". Mnohé sledované televizní pořady pravidelně vybízí k jeho pravidelné konzumaci. Takovéto marketingové kampaně však nejsou podloženy kvalitní vědou. Pokud by totiž bylo možné předcházet osteoporóze jednoduše vysokým příjmem potravin bohatých na vápník – proč celá americká populace trpí tak často touto chorobou?

Střetáváme se zde s mýtem, majícím až impozantní proporce: nedostatek vápníku v kostech údajně souvisí s nedostatkem vápníku v krvi nebo ve stravě. A věda taková tvrzení podporuje.

A ještě je tu i mýtus č.2: Věří váš lékař tomu, že přípravky s vápníkem pomáhají při prevenci zlomenin?
Jen málo vědeckých dat ale bohužel dokládá něco takového. Hustota kostí neznamená nutně, že takové kosti jsou pevnější. Skutečnost je taková, že pro získání zdravých kostí je potřeba si zajistit i dostatek vitamínů D nebo K2.

Pokud užíváte doplňky stravy s vápníkem abyste neměli své kosti řídké, měli byste si přečíst následující informaci:

Lékař Thomas E. Levy, MD, JD tvrdí, že
užívání doplňků s vápníkem je jako "natírání rezavého plotu novým nátěrem". Zajistíte si tím možná lepší výsledky z testů na hustotu kostí, ale nesnížíte tím riziko slabých kostí nebo zlomeniny kyčle.

Tento lékař navíc také varuje:
"pokud denně užíváte 500 mg vápníku, způsobujete si tím až o 30% vyšší riziko infarktu a o 20% vyšší riziko mozkové mrtvice".

Pečujte o své kosti přírodními cestami. 

 

Naše západní medicína je sice vynikající v diagnostice nemocí, ale velmi chabá v léčbě mnoha chronických onemocnění

 

Pokud se ohlížíte po lepších způsobech jak obnovit své zdraví, nenechte si ujít náš pořad o zdravých kostech.



Originál:
http://www.naturalnews.com/049583_osteoporosis_myths_Dr_Daniel_Cobb.html


 

 

Jaký je největší problém chlórované vody a jak jej z vody odstranit, aneb největší problém chlórované vody je možný vznik osteoporózy

Voda z vodovodu je plná chlóru, případně stále více oblíbené dezinfekční látky chloraminu. Chlór je jinak toxickým plynem, poprvé použitý za I. světové války.

Voda, kterou pijeme, by neměla obsahovat více jak 0,3 mg chlóru na jeden litr. Bohužel, častěji je toto množství nad limitem, než pod ním. Důvodem je ta skutečnost, že garantovaná hodnota chlóru musí být i na posledním kohoutku vodovodního řadu. S délkou vodovodního vedení totiž množství chlóru ve vodě klesá, tudíž na počátku vedení je nejvyšší hodnota.

Proto je dobré si svojí vodu otestovat. Dá se to jednoduše provést pomocí testovacích proužků, které zjišťují  obsah chlóru, pH, a zásaditost.


Rizika dlouhodobé konzumace chlóru

Chlór a hlavně jeho vedlejší produkt (DBPs) mají při dlouhodobém užívání více závažných rizik, která mohou vést k následujícím onemocněním:

  • rakovina močového měchýře
  • zvýšení krevního cholestrolu
  • astma
  • alergie
  • kožní problémy
  • poškození zraku
  • těžkosti s dýcháním


Největší problém chlórované vody

Největším a pravděpodobně i nejrozšířenějším problémem, který vzniká při dlouhodobé konzumaci chlóru je  vznik osteoporózy.  Není však za ní odpovědný přímo, protože jeho příčina se úplně ortodoxní medicínou přehlíží.

Důvodem je ten, že chlór vytěsňuje jód a tím poškozuje štítnou žlázu, včetně jejího vlivu na metabolismus vápníku. Tělo tak po čase nedokáže správně vápník zpracovávat, tento pro kosti důležitý minerál a následně dochází k osteoporóze. Ortodoxní lékaři potom předepisují doplňky s vápníkem, protože chybně předpokládají, že ho má tělo pacienta nedostatek.


Skutečný problém spočívá ale v tom, že tělo nedokáže vápník zpracovat.

 

Jak odstranit chlór z vody

Naštěstí odstranění chlóru z vody je poměrně jednoduché, pokud víte jak na to. Uvedeme si 4 nejběžnější způsoby:

  • převaření vody. tento způsob zná téměř každý. Nicméně musíme vědět, že délka varu musí být až 15 minut, ab se z vody vyloučil všechen chlór.
  • přefiltrování vody. Chlór z vody dokáží odstranit některé vodní filtry. Při jejich koupi se však ubezpečte, že zachytávají i chlór, protože většina běžných vodních filtrů odstraňuje jen hrubé nečistoty, některé jen těžké kovy a spóry baktérií.
  • Filtrovat vodu z vodovodu byste měli vždy, protože kromě obsahu chlóru může voda obsahovat i další škodlivé látky.
  • Odstátí vody. O tomto způsobu jste pravděpodobně již slyšeli. V tomto příadě je ale nutné nechat vodu odstát 2 - 3 dny, ne pár minut, jako se mnozí donívají.

Běžnou zakalenost vody po jejím napuštění do sklenice  nezpůsobuje chlór, ale maličké bublinky vzduchu. Ty sice rychle vyprchají, ale chlór v ní zůstane ještě dlouho.


Citronová šťáva obsahující vitamín C

Mým nejoblíbenějším způsobem odstranění chlóru z vody je použřití citronové šťávy. Ta totiž obsahuje vitamín C, který při styku s chlórem chemicky zreaguje. Po zreagování zůstane ve vodě jen zanedbatelné množství kyseliny chlorovodíkové (HCl), která je neškodná, protože se nachází v našem žaludku v žaludečních šťávách.

Pro odstranění 0,1 mg chlóru ve 3 dcl vody je potřebné cca 0,25 mg vitamínu C (kyseliny askorbové). Toto množství se nachází přibližně v 0,5 ml citronové šťávy, tedy asi v 10 kapkách.
Obvykle se doporučuje poměr 1 mg vitamínu C na 1 litr vody.

Klidně si můžeme nakapat i více, přece citron je zdravý. Pevné zdraví!



Zdroj: How To Cleanse The Water From Chlorine, And Why It Is Recommended

 

Nádobový vodní filtr Oasa (základní typ)

prozdravi.cz

Při platbě předem jakoukoliv Citi platební kartou získáte slevu 10% na celý nákup. Pro získání Citi slevy vepíšete prvních 6 čísel platební karty do políčka "Slevový kupón" a následně provedete platbu předmětnou platební Citi kartou.

 

Nádobový vodní filtr Oasa

se dodává v multifunkčním setu, který umožňuje zlepšit kvalitu vody dodávané z veřejného vodovodu nebo ze studny. Slouží i k ohřevu vody a přípravě nápojů - např. sypaných čajů.

Filtrační vložka vodního filtru je výměnná. Náhradní vložku filtru můžete v původním balení skladovat neomezeně dlouhou dobu. Nádobový vodní filtr Oasa se standardně dodává s filtrační vložkou s červeným víčkem. Budete-li filtr používat na dodatečnou úpravu vody ze studny, doporučujeme zjistit si obsah dusičnanů ve vodě. Pokud je ve vodě obsah pod 50 mg/l, můžete používat filtrační vložku s červeným víčkem, jejíž kapacita je
800 l. Pokud je obsah dusičnanů větší než 50 mg/l je nutno používat vložku se zeleným víčkem s kapacitou 150 l určenou přímo pro snižování hladiny dusičnanů. Vložky jsou bakteriologicky stabilizovány a po celou dobu životnosti nezhoršují bakteriální vlastnosti vody. Takto upravenou vodu můžete bez obav uchovávat v chladničce až tři dny, aniž by se změnili její bakteriální vlastnosti.

 

prozdravi.cz

Filtrační vložka pro nádobový vodní filtr

se zeleným víčkem - 150 l vody

 

je určena především ke snižování hladiny dusičnanů ve vodě.

Pokud neznáte obsah dusičnanů ve vodě, doporučujeme zjistit si jejich obsah reagenčními proužky ke stanovení dusičnanů nebo v hygienické či vodárenské laboratoři.

 

Kdy Filtrační vložka pro nádobový vodní filtr pomáhá:

  • s vysokou účinností snižuje obsah dusičnanů,
  • odstraňuje ropné látky, saponáty, fenoly, stopy chemických látek používaných v zemědělství, chlór a jeho sloučeniny, aromatické uhlovodíky, těžké kovy, hliník, přírodní organické látky,
  • zachovává přírodní minerální složení vody.

 

prozdravi.cz

Filtrační vložka pro nádobový vodní filtr

s červeným víčkem - 800 l vody

by neměla chybět v žádné domácnosti zásobované vodou z vodovodu nebo studně, protože zachovává přírodní minerální složení vody, zlepšuje chuť a barvu vody a odstraňuje zápach a zákal.

 

Kdy Filtrační vložka pro nádobový vodní filtr pomáhá:

  • odstraňuje ropné látky, saponáty, fenoly, stopy chemických látek používaných v zemědělství, chlór a jeho sloučeniny, aromatické uhlovodíky, těžké kovy, hliník, přírodní organické látky,
  • zachovává přírodní minerální složení vody.

 

Zkušenosti s produktem

S nádobovým vodním filtrem jsme spokojení. Voda nesmrdí po chloru. Určitě ho chceme do budoucna využívat.

S nádobovým vodním filtrem Oasa jsem velice spokojen, voda není cítit chlorem a více chutná.

S vodním filtrem jsem spokojena, voda je mnohem chutnější, používám teprve dva měsíce.

Konvice + filtr Oasa je naprosto geniální! Skvělý produkt, mohu jen doporučit.

Fitr Oasa - jsem s ním velmi spokojená. Voda má po přefiltrování výbornou chuť a vyhovuje mi také, že filtr není nutno uchovávat v chladničce. Oceňuji velkou kapacitu fitrační vložky a tím malé náklady na filtrování vody (pokud nepočítám vstupní investici do celé filtrační soupravy). Uvažuji i o koupi dalšího do práce.

Šťávu z Aloe užívám přes zimu pravidelně, jsem s ní spokojená a pomáhá mi s metabolismem. Nádobový vodní filtr Oasa s náhradními filtry používám také již déle a zakoupila jsem ho již i jako dárek. Voda je s ním dobrá a mám pocit, že i chut je příjemná. Colafit jsem zakoupila na klouby, protože se hodně pohybuji a zatím jsem o. k.

Nádobový vodní filtr je výborný, jsem s produktem maximálně spokojená.

S Nádobovým vodním filtrem Oasa jsme spokojeni. Vyhovuje nám doba použitelnosti filtrové náplně i kvalita vody. Proti ostatním filtrům je zde trochu komplikovanější manipaluce s nádobami (sklo - křehkost nádoby, nutnost odkládání trychtýře s filtrem, zabere více místa).

Vodní filtr je fajn.

Nádobový filtr má cenově dostupný hezký design. Doporučuji vřele, jednoduchá obsluha, lepší kvalita vody.

Vodní filtr OASA filtruje opravdu dobře a rychle, odměrka na odkládání filtru je dobrý nápad, příjemná je i možnost uvařit si v nádobě čaj ve skleněném sítku. Má všechny výhody skleněné nádoby. Tato filtrační konvice se zcela po právu stala vítězem v testech konvic. Jsem navýsost spokojená.

Vážení pracovníci společnosti Vivantis, s vodním filtrem Oasa jsem spokojená. Zakoupila jsem ho na filtrování chlorované vody z vodovodního kohoutku a funguje. Od té doby, co ho máme, nekupujeme žádné minerálky nebo stolní balenou vodu jako dřív.

Dobrý den, má odpověď na Váš dotaz níže jsem s nádobovým filtrem spokojen a používám ho už téměř rok. Filtrační vložka kterou jsem zakoupil je součástí tohoto výrobku a při výměně jsem se podivyl kolik nečistot toho asi zachytila jelikož její hmotnost se zvíšila asi 3X oproti nové a to používám vodu z městskýho vodovodu. S výrobkem jsem velice spokojen.

Zdravím - s filtrem OASA, včetně filtrační vložky jsme maximálně spokojeni, od stejného výrobce (i stejného dodavatele o)) již máme stejný - starší typ, proto jsme značce zůstali věrní. Nový typ je navíc estetičtější a navíc se v něm velice pohodlně připravuje čaj. Konvice je z varného skla, je lehká, má pokličku, skleněné sítko i odměrku. Údržba je snadná, a hlavně - filtrovaná voda je opravdu chutná. Vřele doporučuji, mmj. také s ohledem na životní prostředí. Přejem vám i výrobci hezké dny a těšíme se na další příležitostný nákup.

 

-

 

Silica Star 

extrakt přesličky rolní obsahuje kyselinu křemičitou (koloidní oxid křemičitý), která úspěšně napomáhá podporovat ukládání vápníku do tkání. Křemík v této optimálně vstřebatelné formě je vhodným doplňkem k výstavbě kolagenových a elastinových vláken, struktur na stavbu kostí, chrupavek, kloubů, zubů, vlasů a nehtů a pevnosti a pružnosti šlach, kůže i tkání vnitřních orgánů, zejména cév.

 

Vitamín D3

napomáhá lepšímu vstřebávání a využití vápníku v organismu a současně snižuje riziko zlomenin. Jeho příjem je zvlášť důležitý po úrazech a během rekonvalescence k optimální tvorbě chrupavky a kostní hmoty.

Kdy Vitamín D3 pomáhá:

  •     příznivě ovlivňuje růst a odolnost kostí a zubů,
  •     napomáhá lepšímu vstřebávání a využití vápníku v organismu,
  •     slouží pro doplnění denní potřeby vitaminu D3 při dlouhodobé absenci slunečního záření.

 

 

 

 

DUANWOOD RED REISHI

královna mezi Reishi

 

MLÁDÍ A DLOUHOVĚKOST

JEDINEČNÉ  EXTRAKTY

 Reishi extrakt         Reishi spór       Reishi triterpen

bezkonkurenční garance účinných látek

 

 

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!
Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

k

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!Cordyceps Extra Strong

 

JAK JE TO S KVALITOU CORDYCEPSU?

 

ČAGA  EXTRAKT

S CERTIFIKÁTEM

A EXTRA

100% Sibiřská ČagaDuanwood Red Reishi Extrakt 40% polysachardiu, 4% triterpenů

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA,

 

MUDr. Šafránek Ladislav

 

KTERÁ JAKO JEDINÁ OBNOVUJE KLOUBNÍ CHRUPAVKU

ČLÁNEK

 

 

s KAMZÍKEM A KLOKANEM daleko nedoskáčete

 

 

 

100% PŘÍRODNÍ PRODUKTY

S CERTIFIKÁTY KVALITY COA

nákoupíte přímo od výrobce

SEZNAM  PRODUKTŮ

 

 


ALE
I

 PEJSKA
ÚSPĚŠNĚ
U ZDRAV ÍTE

TĚMITO
EXTRAKTY



 

 

Fenuprim

Pískavice extrakt 350 mg
Chitomax 150 mg
Gymnéma lesn í 70 mg
Skořicovník (extrakt z kůry) 70 mg
ALA – kyselina alfalipoová 45 mg

 

Jak funguje Fenuprim - video

k

k

 

SPECIALISTA NA EKZÉMY

ŘADA PROTOPAN

 

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy - odkaz

ČLÁNEK

RECENZE A ZKUŠENOSTI

                                                                                 (145+)

 

 

5DENNÍ PROTEINOVÁ DIETA

k

 

 

OBLÍBENÉ ČLÁNKY

 

Reishi - houba mládí a zdravé dlouhověkosti

Nejúčinnější přírodní antibiotikum - oregánový olej

Švýcarská vláda o skvělém fungování homeopatie

Akné a akné rosacea (růžovka) versus roztoč demodex

Chřipka - účinnější prevence než očkování

Lék na ředění krve - co Vám u lékaře neřeknou

Mamografie spolehlivě způsobuje rakovinu prsu

Co Vám hrozí při kolonoskopií, ale lékař Vám to nepoví

Překyselené tělo: koledujete si o velmi vážné nemoci

Lněné semínko a olej - Dr.Budwigová

Jak na cholesterol? Především vlastní hlavou!

Léčivá síra, DMSO a MMS, nepoužívaná fungující léčba

Koloidní stříbro jako přírodní antibiotikum

 

Jak na cukrovku přírodními látkami? Betaglukany...

Více zde:
http://www.uspesna-lecba.cz/

Jak na cukrovku přírodními látkami? Betaglukany...

12+1 způsob využití kokosového oleje

Destrukce kloubní chrupavky v kolenu se vyskytuje dvakrát více. Proč?

Tibetská houba - darování a prodej

Nejúčinnější kloubní výživa - MUDr.Šafránek

Plísně, chronický zánět a chytrá houba

Může domácí nebo sousedova wi-fi síť pomalu zabíjet?



Více zde: http://www.lecive-houby.eu/

 Reishi - houba mládí a zdravé dlouhověkosti 

Jak vykouřila M.Jílková P irá ta Bartoše

Nejúčinnější přírodní antibiotikum

Švýcarská vláda o skvělé homeopatii

Akné a akné růžovka versus roztoč demodex

Chřipka - účinnější prevence než očkování

Co Vám u lékaře neřeknou

Mamografie způsobuje rakovinu prsu

Co Vám hrozí při kolonoskopií

Překyselené tělo: vznik vážných nemocí

Parkinson začíná ztrátou čichu

Mýty a realita o mléce

 

 

CO JE VHODNÉ VĚDĚT
PŘED NÁVŠTĚVOU ONKOLOGIE

 

uznani (mail 20.dubna 2018)

dobry Den
Kamarad mi poslal odkaz na vase stranky - jsou uzasne
Jsem aktivista z Kanady, soustreduju se ted' hlavne na GMO, Chemtrails a Chytre elektromery
Vim temer o vsem co na strankach mate, ovsem najit vse tak krasne srovnane na jednom miste a navic v cestine je velmi cenne
Diky moc za vsechnu praci co jste do vaseho projektu vlozili
Drzim palce
Pavel
 

 

 

ENDOGENNÍ DÝCHÁNÍ

FROLOVŮV DÝCHACÍ TRENAŽÉR

 

Frolovův dýchací trenažér  je určen k provádění dýchacích cvičení za účelem prevence a léčení různých onemocnění. Nácvik tzv. endogenního způsobu dýchání pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu, činnost mozku a všech vnitřních orgánů, posiluje aktivitu imunitního systému, zlepšuje psychický a emociální stav. Přispívá k udržení dobrého zdraví a vysoké úrovně duševní aktivity.

Účinek:

  • normalizuje arteriální tlak,
  • zlepšuje krevní oběh,
  • zklidňuje nervovou soustavu,
  • zpomaluje proces stárnutí,
  • zlepšuje ventilaci plic,
  • zpevňuje dýchací svaly - předchází plicním a bronchiálním onemocněním,
  • příznivě ovlivňuje léčbu chronické bronchitidy, bronchiálního astmatu, vegetativní dystonie, hypertonického onemocnění a stenokardie,
  • zvyšuje účinnost léků a zkracuje dobu léčení.

 

 

NEJÚČINNĚJŠÍ KLOUBNÍ VÝŽIVA

CELADRIN

         extra silný                 Lokomotive

                                mast

SMRT ZAČÍNÁ V TLUSTÉM STŘEVU

 

Vyčištění střeva, syndrom propustného střeva

 

 

 

 

ČISTÉ STŘEVO

je doménou  ENTEROSGELU

český výrobek z Jeseníku pro celou EU

pro domácnost a uzdravení bez CHEMIE!

 

ENTEROSGEL

je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven.


Enterosgel je léčivý preparát, detoxikační gel, enterosorbent, který odvádí z organizmu škodlivé látky. Je to něco jako "chytrá" houba s póry, jejichž velikost odpovídá velikosti molekul škodlivých látek. Prospěšné látky preparát nesorbuje. Vhodný i pro děti. Nulové vedlejší účinky!

 

 

NEJÚČINNĚJŠÍ

PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKA

   

   oregánový olej              echinacea

 

 

  česnekový extrakt         koloidní stříbro

k

 

DESETILETÍ TRVAJÍCÍ ZLODĚJNA

v Česku

 

NEMOCNICE CESTOU BONUSŮ ZA LÉKY... "UKRADNOU" ZDRAVOTNÍM POJIŠŤOVNÁM - POJIŠTĚNCŮM MINIMÁLNĚ 30 MILIARD ROČNĚ (odhad za rok 2017)

To by pokrylo biologickou léčbu několika desítek tisíc lidí ročně třeba s rakovinou, Vaší blízcí by žili podstatně déle

ALE

modrooranžová chobotnice přežívá, jak ještě dlouho?

dokonce ředitelé nemocnic Heger, Němeček, Ludvík a i jako ministři zdravotnictví tuto zlodějnu obhajovali, prý se kryjí "ztrátové provozy"

 

nákupní ceny léků a přístrojů jednotlivých nemocnic se liší i ve stovkách procent, podle kontroly NKÚ, aby bylo co nejvíce na "bonusy"

 

a policie šetří....

 

Kdo to zavedl, kryl a obhajoval? Tzv. "demokratické strany"