Studie zjistila, že stévie a další necukerná sladidla nezvyšují hladinu chuti k jídlu

- Pixabay

Barbora Nová

  • Studie zveřejněná 28. března 2024  ukazuje, že nahrazení cukru sladidly, jako je stévie, nezvyšuje chuť k jídlu.
  • Vědci také zjistili, že tato sladidla bez cukru mohou po jídle snižovat krevní cukr a inzulínovou reakci.
  • Předchozí obavy ze sladidel zvyšujících chuť k jídlu nebyly založeny na spolehlivých důkazech.

Nová studie potvrzuje, že nahrazení cukru sladidly nezpůsobuje zvýšení chuti k jídlu – na rozdíl od předchozích studií nižší kvality (1).

Vědci zkoumali 53 zdravých dospělých osob v rámci nejnovější studie, kterou zveřejnilo konsorcium SWEET složené z 29 evropských partnerů z oblasti výzkumu, spotřebitelů a průmyslu.

Studie byla nedávno zveřejněna v eBioMedcine (2).

Konsorcium SWEET se věnuje výzkumu a hodnocení dlouhodobých výhod a nevýhod spojených s přechodem na sladidla a zvýrazňovače sladkosti v oblasti veřejného zdraví a bezpečnosti, obezity a udržitelnosti.

Vědci sledovali, jak se změnila chuť k jídlu po konzumaci potravin s cukrem a sladidel bez cukru.

Sladidla bez cukru neovlivňují chuť k jídlu

Předmětná studie zahrnovala 53 zdravých dospělých osob s indexem tělesné hmotnosti (BMI) 25-35. Osoba s BMI vyšším než 25 se považuje za osobu s nadváhou, pokud je vyšší než 30, je považována za obézní.

Účastníci byli ve věku 18-60 let a byli náhodně přiřazeni k jídlu jednoho ze tří druhů sušenek (ve studii nazývaných sušenky).

Jedna skupina konzumovala porci sušenek obsahujících sacharózu (cukr), zatímco další dvě skupiny konzumovaly každý den po dobu dvou týdnů sušenky se sladidly (stévií nebo neotamem). Poté následovalo dvoutýdenní období, kdy se účastníci vrátili ke své běžné stravě.

Stévie je přirozeně se vyskytující náhražka cukru vyrobená z rostliny stévie. Neotam, také známý pod obchodním názvem Newtame, je nekalorické umělé sladidlo a analog aspartamu od NutraSweet. Hmotnostně je 8000krát sladší než sacharóza. Ve srovnání se sacharózou nemá žádné výrazné pachuti. Zvýrazňuje původní chuť jídla.

Poté byli účastníci studie zařazeni do další skupiny sušenek a cyklus se opakoval celkem třikrát.

To zajistilo, že každý účastník vyzkoušel všechny tři typy cookies, ale v jiném pořadí.

Vědci nenašli žádný rozdíl v hladinách chuti k jídlu mezi těmi, kteří konzumovali sacharózu a těmi, kteří konzumovali ostatní sladidla.

Kromě toho nebyly zjištěny žádné významné rozdíly mezi hormony souvisejícími se sytostí, jako je ghrelin, GLP-1 nebo pankreatický polypeptid (PP). Ty byly měřeny bezprostředně po jídle a v různých intervalech po něm, 1. a 14. den každého období konzumace sušenek.

Umělá sladidla snižují reakci krevního cukru

Vědci také sledovali vliv cukru a sladidel na hladinu cukru a inzulínu v krvi po jídle.

Celkově měli účastníci, kteří konzumovali sladidla, nižší inzulínovou odpověď než ti, kteří konzumovali cukr.

Výsledky hladiny cukru v krvi se však lišily v závislosti na typu sladidla. Zatímco stévie i neotam vykazovaly sníženou odezvu na hladinu cukru v krvi ve srovnání s cukrem, ale pouze stévie vykazovala významný rozdíl.

Potraviny vs. nápoje se sladidlem bez cukru

Toto je první studie svého druhu, která zkoumá dopad konzumace potravin obsahujících buď cukr nebo dva druhy potravinářských sladidel.

Předchozí výzkum se zaměřoval převážně na nápoje (3, 4).

Tyto typy studií jsou však omezené, protože na rozdíl od nápojů má konzumace pevné stravy odlišný vliv na trávení, pocit sytosti a reakce po jídle.

Na druhé straně tato nová studie byla vysoce kontrolovaná a měla zlatý standard a byla prováděna po dobu minimálně 70 dnů. Jen velmi málo studií v minulosti zkoumalo účinky opakované denní konzumace sladidel jako součásti pravidelné stravy.

Nakonec tato studie zahrnovala dobrovolníky s BMI 25–35 a účastníky obou pohlaví.

Jediným nedostatkem této studie je však poměrně malá účast, zkoumalo se pouze 53 osob, takže k ověření těchto zjištění bude zapotřebí dalšího výzkumu.

Jsou tedy sladidla bez cukru zdravější než cukr?

Záleží na tom, jak je definováno „zdravé“.

Pokud jde o krevní cukr a inzulínovou reakci, existují silné důkazy, které potvrzují, že výběr necukrových sladidel má příznivý účinek.

Ta se nachází jak v potravinách, tak v nápojích. Přezkum a metaanalýza z roku 2023 dřívějších studií zjistily, že nevýživná sladidla jednotlivě nebo ve směsích nemají žádné okamžité metabolické a endokrinní účinky, podobně jako voda (5).

„Snížení spotřeby cukru se stalo klíčovým cílem veřejného zdraví v boji za snížení rostoucí zátěže metabolických onemocnění souvisejících s obezitou, jako je diabetes 2. typu,“ uvedli autoři studie.

Vysoká hladina cukru v krvi a reakce na inzulín hrají roli při vzniku metabolického onemocnění, ačkoli hodnocení rizika není "univerzální". Bez ohledu na to se jedná o cenný poznatek pro zlepšení zdravotního stavu jednotlivců.

Světová zdravotnická organizace (WHO) však vydala nový pokyn, který nedoporučuje používat necukerná sladidla (NSS), známá také jako nevýživná sladidla, ke kontrole tělesné hmotnosti nebo snížení rizika nepřenosných onemocnění (6, 7).

Každopádně mluvčí Akademie výživy a dietetiky Julie Stefanski MEd, RDN, LDN, FAND uvedla, že každý člověk je jiný a že i stejný potravinářský výrobek nebo náhražka cukru může mít na různé lidi různý vliv.

"Používání nevýživného sladidla je jen velmi malou součástí celkového stravovacího režimu a pohybové aktivity. Každý člověk, který se rozhodne používat potravinářský výrobek obsahující nenutritivní sladidlo oproti tradičním zdrojům cukru, musí posoudit, zda splňuje své zdravotní cíle, ať už zaměřené na hmotnost, nebo usilující o lepší kontrolu hladiny glukózy v krvi."

Závěr

Vědci náhodně přidělili účastníkům nové studie, aby jedli sušenky se sacharózou nebo jedním ze dvou typů sladidel každý den po dobu dvou týdnů.

Výsledky ukázaly, že po konzumaci cukru nebo sladidel nebyl žádný rozdíl v chuti k jídlu. Po konzumaci sladidel však byly reakce na krevní cukr a inzulín nižší.

To naznačuje, že konzumace potravin se sladidly místo cukru může být nástrojem, který pomáhá při snižování hladiny cukru v krvi a inzulínu. K potvrzení těchto zjištění a dopadu na dlouhodobé zdraví je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Stevie rebaudiana (stévie sladká, cukrová) - rostlinné sladidlo bez kalorií

Po dlouhé době se konečně na našem trhu objevily přípravky obsahující stévii, což bylo nějaký čas nemožné kvůli legislativě EU, která požadovala schválení tohoto přípravku příslušnými orgány jako tzv. potraviny nového typu. Nyní je schválena k užívání jako sladidlo Nařízením komise (EU) č.1131 ze dne 11.11.2011 (E 960 Steviol-glykosidy), ale má i více využití. Je zajímavé, že v USA byla v devadesátých letech minulého století svedena velká právní bitva o využití stévie jako doplňku stravy. Naproti tomu v Japonsku byla v potravinách dlouhá desetiletí a nikdo s tím v této zemi problém neměl.

Původní oblast výskytu jsou tropické a subtropické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Cení se jí kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Rod Stevia čítá přes 140 druhů keřů a bylin. Lze ji pěstovat v jednoletém i ve víceletém cyklu. Je to teplomilná trvalka rostoucí od 9 °C.

Ve 20.století se začaly používat ve velké rozsahu sladidla jako jsou cyklamáty a sacharin, které jsou v podezření, že mají karcinogenní účinky. Proto se na počátku 70. let začala japonská firma Morita Kagaku zabývat možností použít stévii jako náhražku cukrů v nápojích a dalším potravinářském průmyslu, což se povedlo zrealizovat. Nyní má stévia více než 40% podíl na japonském trhu s umělými sladidly. Je ale otázkou, zda lze v tomto případě použít termín "umělé sladidlo". Zde se také používá v nealko nápojích např. Coca Cola.

Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé Stévii mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Kromě samotného steviosidu jsou v rostlině obsaženy ještě tyto složky: rebaudiosid A, jenž je sladší než steviosid 1,3 – 1,5x, rebaudiosid C, D, E, dulkosid B a steviolbiosid.

Stévie je nízkokalorické sladidlo, které snižuje hladinu krevního cukru

Odborníci uvádějí, že extrakt stevie cukrové (stevoisid a rebaudiosid) je až 300x sladší než sacharóza. Díky téměř nulové energetické hodnotě je doporučována nejen diabetikům. Studie provedená na krysách prokázala, že stévie u nich zvýšila citlivost na inzulín a docházelo u nich ke zvýšení tvorby tohoto tolik potřebného enzymu. Cukrovka je léčena v Jižní Americe stévií již stovky let a také v Japonsku, kde je ve značné míře používaná již od 70. let minulého století. Navíc steviocid může mít pozitivní vliv na některé osoby trpící hypertenzí, únavou nebo psychickými problémy.

Ve světě se běžně používá k oslazení dietních nápojů, cukrovinek, jogurtů apod. Hodí se také pro přípravu čajů, dietních jídel, salátů, džemů, zákusků i moučníků. Dlouhodobá praxe ukázala, že k oslazení je nejlepší používat sušené listy a extrakty.

Rostlina se dá koupit v jarních měsících zhruba začátkem dubna jako venkovní rostlina ve velkých květinářstvích, či zahradnictvích. Nejlépe ji pěstujeme jako přenosnou rostlinu - od jara do podzimu na zahradě a v zimě ji umístíme do bytu, zimní zahrady apod. Při pěstování v květináči je ideální pro umístění této rostliny východní okno s dostatkem světla a tepla, přičemž dosahuje do 50 cm vzrůstu. Je to vytrvalá bylina s přezimujícím trsem kořenů, z čeledi Asteraceae. Pochází z horských tropů severní Paraguaye. Nadzemní část při slabším mrazu odumírá a rostlina nejlépe přezimuje při teplotě 5–10 °C. Uschlé výhony je nejlepší ostřihat až na jaře, když začnou růst nové. Zaléváme pouze tak, aby bal úplně nevyschl. Kořenové trsy je možné na jaře rozdělit. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí. Listy lze užívat v čerstvém stavu, zmražené nebo sušené.

Co všechno tato rostlinka dokáže:

  • dodá pokrmům či tekutinám potřebnou sladkost
  • pomáhá diabetikům tím, že působí jako náhradní sladidlo (diabetes mellitus I. a II. typu), ale pomáhá i při léčení cukrovky (diabetes mellitus II.)
  • urychluje hojení ran a po zahojení nezůstává jizva
  • pozitivně reguluje baktérie v ústní dutině. Američtí indiáni používali lístky stévie nejen k oslazení nápojů a pokrmů, ale znali i jejich léčebné účinky. Mnohem později vědci zjistili, že tato sledovaná populace z kmene indiánů Guarani téměř netrpí kazivostí zubů, takže mohli potvrdit, že stévie dokáže zničit celou řadu nebezpečných bakterií ústní mikroflóry
  • pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech
  • prokazatelně snižuje únavu a pozitivně učinkuje na chronický únavový syndrom
  • podporuje dobré trávení, pomáhá bojovat proti obezitě
  • pomáhá proti kožním nemocem (akné, dermatitis, ekzém...)
  • napomáhá buněčnému metabolizmu, posiluje svalstvo, zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu
  • snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích, tudíž pomáhá při odvykání kouření

Pěstování stévie

Pěstování ve skleníku, přímo venku nebo v květináči je pro nás asi nejpřístupnější metodou. Stévii se nejvíce daří ve skleníku, protože je poměrně teplý, bez větru, má dostatečnou vlhkost. Snad největším nepřítelem stevií jsou slimáci. Jelikož jsou stévie velice sladké, stávají se výbornou pochutinou pro slimáky ale i hmyz.

Semena stévie jsou světloklíčivá a to znamená, že semena se nesmí přehrnovat, ale musejí zůstat na povrchu zeminy. Zemina (substrát) musí být stále vlhká, ale ne přelitá. Semena jinak uhnijí. Zem by měla být sterilní, protože výsev by mohl být zničen plísní. Klíčení by mělo probíhat ve stálé teplotě 24 - 26 °C.

Stévie nesmí bý vystavována nízkým teplotám i přesto, že jsou dnešní stévie šlechtěné a jejich odolnost vyšší. Nevystavujte rostlinu nižší než je 10 stupňů Celsia. Stévie okamžitě přestává růst a může začít uvadat. Při teplotě 5 °C a níže stévie uvadá a umírá.

Dostatečně velkou a připravenou stévii ke sklizni, odstřihněte nebo odřízněte 10 - 12 cm nad zemí. Rostlina začně automaticky znovu růst a rozvětvovat se. Stévie je ideální sklízet ve chvíli, kdy vykvete 5% z celkového počtu rostlin. Pokud máte 1 rostlinu, počkejte až vykvete. Je vědecky dokázáno a praxí vyzkoušeno, že v době květu obsahuje stévie největší množství stevisoidů a tedy je v tomto období nejsladší.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           DUBEN 2024 - 31 článků

                KVĚTEN 2024 - 6 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života