Čechům přestává být jedno co jedí a jak jedí

Jídlo a kvalita potravin se stávají jedním z nejdiskutovanějších témat poslední doby. Zákazníci vyčítají výrobcům a obchodníkům časté užívání náhražek a z toho plynoucí nízkou kvalitu jejich zboží, ti naopak argumentují, že právě nízká cena je pro většinu českých zákazníků rozhodující a jinak jí nelze dosáhnout.
Vypadá to jako začarovaný kruh. Ale podle gastronomické publicistky a kuchařky Hany Michopulu je problém jinde. "Musíme začít o jídle přemýšlet úplně jinak," říká.
Opravdu platí, že lepší kvalita musí nutně být i dražší? Že tuzemské diskontní prodejny vděčí za svou popularitu lidem, kteří mají hluboko do kapsy, a první na čem začnou šetřit, je jídlo? A že právě kvůli tomu jíme hůř než zbytek vyspělé Evropy?
Ne, není to jediný důvod vzniklého problému. Do diskontů chodí i Němci a Rakušané, nakupují tam i bohatší lidé, než bychom čekali, takoví, kteří nejsou zrovna svíraní nějakou špatnou sociální situací. Je to přirozený projev skutečnosti, že lidé vždycky chtějí ušetřit, nechtějí platit víc, než musí.
K té kvalitě...Často platí, že kvalita je dražší, ale zároveň platí, že když si koupíte výrobek, který je o tolik a tolik procent levnější, taky je o tolik a tolik procent nastaven nějakou náhražkou. Lituju, ale pokud jde o jídlo, jednoduchá řešení a jasné pravdy neexistují. Momentálně je celá situace kolem něj nepřehledná - a hledá se viník.
Lidé si strašně přejí nějaké jednoduché vysvětlení, kdo je v tomhle příběhu hodný a kdo zlý, chtějí slyšet, tohle jsou špatná jídla a tohle dobrá jídla... Takhle to ale nefunguje.

Hana Michopulu
Gastronomická publicistka, zakladatelka a první šéfredaktorka časopisu Apetit, podílela se i na uvedení české mutace Elle a table na trh. V roce 2009 se začala věnovat obnovování tradice farmářských trhů v hlavním městě a týž rok také první z nich (v Klánovicích) uspořádala. Autorka dvou úspěšných kuchařských knih Zpátky domů (2007) a Recepty z farmářského trhu s podtitulem Jak snadno & rychle vařit z českých sezónních surovin (2011); v ní shrnula to nejdůležitější, co se dozvěděla od farmářů o českém ovoci a zelenině, a doplnila desítkami zajímavých receptů.

A jak to tedy funguje? Říkáte, že změnit svoje jídlo z průměrného na dobré je nepředstavitelně jednoduché a že kdo změní k lepšímu jídlo, zlepší i podstatnou část svého života... Jak tedy?
Změnit se musí naše přemýšlení o jídle. Řešení není vzít peníze a utratit je v luxusním obchodě se sušenými šunkami, navíc když na to většina lidí nemá. Ale uvědomit si, že když koupíte rybí prsty, na kterých jste ušetřili 50 procent, že je tam taky jenom 50 procent masa. A co všechno v těch zbylých 50 procentech do sebe dostáváte. Přemýšlet, jestli chcete platit za kečup, ve kterém je pět procent rajčat a zbytek je cukr, škrob a řepa a všelijaké konzervační látky. Jestli něco takového chcete dávat svým dětem.
Všechna tahle rozhodnutí, co jíme, co kupujeme, mají vliv nejen na to, jak a jestli budeme zdraví. Mají i mnohem dalekosáhlejší důsledky. Třeba i jakou budete mít práci nebo jestli za městem budeme mít pole nebo obří logistické sklady.

Máte pocit, že už se to přemýšlení začíná měnit?
Jsme na začátku jakéhosi obrození. Lidé, kteří pracují v oboru, usilovali deset let o to, aby si těchto věcí začal někdo všímat, aby o nich lidé začali přemýšlet. A to se teď děje. Tématem se více zabývají média i jejich čtenáři, často běžní konzumenti, kteří jídlu nikdy nevěnovali zvláštní pozornost. Ti všichni najednou řeší, co je správně, co ne... Což je dobře, ale je to teprve začátek dlouhého procesu.

Jak byste tedy popsala ten výchozí, současný stav?
Je to podobné, jako kdybyste se vrátil do domu, kde jste čtyřicet let nebyl. Ten dům samozřejmě dnes nevypadá stejně, jako když jste ho opouštěl. Má vytlučená okna, asi do něj někdo chodil přespávat, tu a tam se objevuje plíseň... Léta totality poškodila většinu oborů a všechny je potřeba nějak rekonstruovat. Začalo to politikou, pokračovalo dalšími obory. A k jídlu jsme se dostali až teď.
Čili po tom čtyřicetiletí následovalo dalších dvacet let, během nichž přišla spousta nových jídel, technologií, postupů, zkušeností - jen si vezměte, kdo měl před rokem 1989 mikrovlnku nebo jedl třeba brokolici? To všechno je ohromná masa informací, kterou je potřeba nějak zpracovat. A do toho se razantně změnily naše životy - stručně řečeno, jsou úplně jiné parametry toho, jak budeme jíst.

Jak na to máme správně zareagovat?
Musíme do toho domu vstoupit, ohledat škody a říct si, co opravíme. Spousta lidí i médií pořád dokola opakuje, co všechno je v tom baráku strašného a poničeného. Ale já si myslím, že už to stačilo. Že už bylo dost řečí o tom, jaké jíme blafy a jak je to tu na houby. Už bychom měli přestat vypočítávat, co všechno je špatně, a začít se věnovat tomu, kudy vede ta správná cesta.

 

 

Dobře. Něčím musíme začít...
Tak začněme u chleba a masa, to jsou opravdu problematické suroviny. Když jsem začínala psát o jídle, měla jsem srandovní představu, že se budu věnovat tomu, jak upravit kozí sýr, kde koupit kachní prsa... Jenže se ukázalo, že pokud mám sloužit veřejnosti - a to jsem chtěla - musím se věnovat tomu, co veřejnost potřebuje. A lidé pořád ještě nemají základní věci.
Dobrý chleba je velké téma, které čeká na řešení. Dnes už prakticky každý český chleba můžete druhý den zmáčknout a celý pecen se vám vejde mezi prsty, jako by to byl molitan. Sjezdila jsem kvůli tomu kraj, ale nenašla jsem jediný chleba, který by se dělal tak, jak bylo ještě před pár lety běžné. Spousta pekařů to tvrdí, ale není to pravda. Když si vezmete německý nebo rakouský žitný chleba, je to bochník, s kterým byste mohl rozbíjet okna. Má křupavou kůru, hutnou střídu, je tam všechno, jak má být, a nejste po něm nafouklý jako balón. Protože se vyrábí tradičně.
Média tu mají velký prostor opřít se do konkrétních lidí, kteří tuto situaci způsobují. Proč se nenechává chleba řádně vykvasit, proč se šidí? Na konci toho procesu se k dobrému chlebu zase dostaneme.
Anebo maso. Bourá se tady, když to trochu, ale ne moc zjednoduším, systémem přední-zadní-biftek. To znamená, že jednotlivé svaly, které jsou určené k jistému konkrétnímu použití v kuchyni, se tím naprosto zničí… A protože maso není vyzrálé, tzn. nezrálo určitou dobu ve visu, má taky poloviční kvalitu.
To jsou jen dva příklady za všechny, z kterých je myslím zřejmá jedna věc - že jídlu nedáváme potřebnou péči a čas. A to je ten hlavní problém - nejde ani o kachní prsa ani kozí sýry ani o peníze. Jde o péči a čas.

Ještě před nějakými pěti lety si lidé, kteří začali brát vaření trochu vážněji, stěžovali, že pořád není moc kde nakupovat kvalitní suroviny. Trvá ta situace? Nebo se už zlepšila?
Zlepšila se dramaticky a to je něco, co ve mně vzbuzuje optimismus. Vím, že spousta lidí na to pořád nadává, ale kdo si pamatuje, jak to vypadalo před pěti lety, musí vidět, že situace je dnes stonásobně lepší. Samozřejmě je nějaký rozdíl mezi venkovem a Prahou, kde má každá rezidenční čtvrť obchody se specialitami a méně běžnými přísadami. Ale lepší zásobování je už i Třeboni na náměstí, abych uvedla nějaký konkrétní příklad z vlastní zkušenosti. Takže to jde. Ale je to začátek. Než se dostaneme do situace, na kterou bychom mohli být pyšní, bude to trvat ještě zase nejmíň pět let.

Co nám k dokonalosti ještě schází, kde by mohli obchodníci přidat? A co vy osobně na českém trhu citelně postrádáte?
Víc místních produktů v nabídce obchodníků. Třeba rakouská Billa nebo Spar nabízejí produkty lokálních zemědělců. Jste na horách, v poslední vesnici v údolí, a v místním Sparu si můžete koupit sýr místního sýraře. Vážně pochybuju, že by místní sýrař jel se svým výrobkem přes půl Rakouska do nějakého logistického centra, jako to žádají řetězce u nás.
Rakušani, ale nejen oni, propojili cesty mezi lokálními výrobci a řetězci. Což znamená, že to jde. A když to jde u nich, proč ne u nás. Globální síť potravin je jen pohodlnost.

 

 

 

Snažila jste se tomu pomoci i jako zakladatelka farmářských trhů v hlavním městě, které měly velkým řetězcům vytvořit konkurenci a přimět je, aby zvýšily objem zboží odebíraného od lokálních dodavatelů. Trhy mají úspěch, ale přinesly i tenhle efekt?
Upřímně řečeno, čekala jsem, že se to stane, ale zdá se mi, že řetězce úplně spí. Možná zatím není obrat těch trhů tak zajímavý, aby se supermarketům zdálo, že jim něco uniká. Osobně tu jejich laxnost nechápu.
A neměli by se přidat i zákazníci? Ti přece mohou vytvořit tlak, když budou důsledně žádat lokální produkty. Neměli bychom i tady začít jinak přemýšlet?
To bezesporu. Když vidíte, jak se sem, do České republiky, vozí jablka z Nového Zélandu nebo třeba z Číny, když si uvědomíte, jak kvůli tomu vypadá životní prostředí, kolik se na to musí spálit nafty a jak se to asi promítá do ceny produktu, musí vám to připadat postavené na hlavu, ne? To už přece není otázka gurmánství, ale zdravého rozumu. A chtít postavit svět z hlavy zpátky na nohy určitě není projev nějakého ujetého ekologismu.

Jací jsme podle vašich zkušeností v průměru kuchaři? Snese to české kuchařské vzdělání, jehož se dcerám (i synům) dostává od jejich matek, srovnání se světem? Nebo jsou na tom někde líp?
Kdybych měla srovnávat, třeba Italové či Francouzi jsou absolutně zapálení pro to, aby se věci dělaly tradičně, tak, jak jsou zvyklí, jak je to učily jejich babičky - a odmítají vůbec diskutovat o tom, že by se to mohlo dělat jinak. Jejich vášeň pro ty pravé a správné věci je enormní. Zatímco my máme tendenci věci trochu šulit a ještě být pyšní na to, jak jsme je zvládli za mnohem míň peněz a mnohem míň času. Ale to u jídla není cesta, jídlo se musí dělat poctivě, protože jinak je to na něm vždycky poznat.
A pokud jde o kuchařské znalosti Čechů, je to individuální. Já jsem se třeba učila od matky a ta zas od babičky, takže mám určité povědomí o tom, na co je květová špička a různé jiné druhy masa a podobně, ale samozřejmě tohle know-how ve spoustě rodin předané nebylo.

Jak si vůbec dnes stojí česká kuchyně? Jeden čas byla málem na odpis - provázely ji přívlastky těžká, skoro nezdravá... Opravdu taková je?
Pokusila jsem se na tohle téma vyvolat veřejnou debatu a časopis Apetit dokonce chystá udělat samostatné téma - a to jsou knedlíky. Oslovila jsem i odborníky na výživu i její historii, aby se vyjádřili, jak to s těmi knedlíky je.
Všichni se shodli, že knedlík za nic nemůže. Že zakopaný pes není v surovině, ale v tom, jak je dávkovaná a kombinovaná na talíři se zeleninou, nebo spíš nekombinovaná. Celý náš problém je v tom, že proporce na talíři jsou špatné.
Česká kuchyně je dnes takový skanzen. Je to náš klenot, ale v porovnání s jinými kuchyněmi se léta nevyvíjela, zůstala stejná, jaká byla před půlstoletím. Jenže my jsme se změnili. Dneska víme, že v jídle potřebujeme mnohem méně energie a mnohem víc živin a chuti. Čili buď se bude kuchyň muset přizpůsobit našemu životu, nebo zůstane stejná, ale budeme ji čím dál víc vytlačovat na okraj, až zůstane odkázaná třeba na jeden den v měsíci. Protože tak, jak česká kuchyně vypadá dnes, to prostě není jídlo do provozu. Chce se vám po něm spát, taky nakynete... Myslím si, že způsobu, jakým dnes žijeme, už prostě neodpovídá. A to bude to, co vyvolá změny. Otázka je, jaké.

Pokud by se změnily proporce na talíři, byla by pak česká kuchyně stejně hodnotná a zdravá jako třeba středomořská?
Přesně tohle je potřeba udělat. Je zajímavé, že u sousedních kuchyní už tyhle inovace probíhají, ale mladá generace českých kuchařů na to zatím moc nereagovala. Ale tohle je potřeba udělat, to je další nutný krok. Knedlík je těstovina jako každá jiná. Pouze okolnosti dělají z italské těstoviny něco moderního a skvělého.

A má česká kuchyně něco, na co můžeme být naopak pyšní, co oceňuje nebo by měl ocenit i svět?
Já jsem pyšná na sladkou část naší kuchyně. Koláče a buchty, ovocné knedlíky, povidla... Není to vysoká cukrařina ve francouzském stylu, ale tak to ani není myšleno. Ale je to něco, na co můžeme být pyšní a co se v téhle podobě jinak na světě nevyskytuje. Kdykoli jsem někde venku, stýská se mi po našich koláčích. Ne že by tam neměli dezerty, samozřejmě mají, ale všechno jsou to spíš dorty, sušenky apod.. Nic, co byste mohli vzít do ruky a spořádat jako svačinu.
Tyhle české koláče, buchty už zdomácněly v rakouské kuchyni, kam je přinesl kdysi za monarchie český personál, všechny ty služtičky a kuchařinky, a Rakušané si jich cení. A všichni je tam znají pod těmi pro nás trochu komickými názvy - Golatsche, Buchteln mit Powidl…
Hodně zajímavá a ne úplně obvyklá je i naše práce s tvarohem. Na Západě - kromě Rakouska a Německa, ale to je prakticky jeden a týž historický prostor - ho moc neznají. K mání je maximálně něco na způsob sýra lučina, ale tvaroh, jak ho známe a používáme my, tam není běžný. Takže tvarohové buchty, tvarohové meruňkové knedlíky, to je něco, co je podle mě konkurenceschopné a velmi zajímavé.

Zkoumáte jídlo a nabídku trhu všude, kam přijedete, leckde jste určitě i vařila. Kde jste si z tohohle hlediska připadala jako v ráji?
Vařím všude, protože moje děti mají potravinovou intoleranci, nemůžou jíst běžně v restauraci, takže naše dovolené se odehrávají stylem apartmán - kuchyně - nákupy - vaření... A já si tak mohla prohlédnout evropské gastronomie fakt od podlahy.
Vaření je potěšením ve Francii a Itálii, ale zase se mi tam stýská po určité zemitosti naší kuchyně... Skvělé je to i v Rakousku, to je naše gastronomické dvojče, akorát je o dvacet let napřed. A absolutní ráj ve smyslu gastronomického pokroku je teď Anglie, kde se potkává to nejlepší a nejzajímavější ze světa, taví se to tam jako v kotli a jít třeba v Londýně na farmářský trh je vyloženě slast.
A to je důvod, proč věřím i u nás v progres. Před dvaceti by nikdo nevěřil, že se stane Londýn gastronomickou mekkou. Právě proto, jak na tom tenkrát ta země gastronomicky byla a také díky absolutní informační otevřenosti. Proto věřím, že šanci máme i my. Ale potrvá to, protože jsme teprve na začátku. Ale není to vlastně skvělé?

 

 

POŘAD A DOST!

 

 

Nejúčinnější extrakty z

 

s    Certifikáty

 


pro Česko, Slovensko,

 

 

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

-

100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

Jeden ze zdokumentovaných případů, kdy kvalitní extrakt z Reishi spustil během několika dnů úspěšnou imunitní reakci

Případ 47letého muže s bolestí nadbřišku. Endoskopie u něj odhalila velký žaludeční vřed a byla provedena biopsie, která diagnostikovala v žaludku difuzní velkobuněčný B-Lymfom (typ velmi agresivního nádoru). O 11 dnů později byla provedena operace a následovala standardní kontrola vyjmuté části žaludku, přičemž nebyly nalezeny žádné rakovinné buňky, nastala kompletní regrese. V místě původního nádoru byla pouze vrstva aktivovaných T lymfocytů což jsou buňky, která pokud jsou aktivované dokážou zničit rakovinné buňky. Když se pacienta ptali na to, co užíval před operací, tak prohlásil, že ihned po prvním oznámení jeho diagnózy užíval vysoké dávky extraktu z Reishi.

 

Zdroj: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17478779 (publikováno vpravo)

 

 

 

m

pro    slovenské

 

Triterpen MAx 20% triterpenů

-

Duanwood Red Reishi 100% spor

 

 

-

 

 

BIOOO.cz

 

 

  

 

 

 

 

BIOOO.cz

 

 

  

 

 

 

 

 BIOOO.cz 

 

 

 VAKCÍNY   JSOU

ODHALUJÍ   TAJNÉ

článek

 

REZISTENTNÍ    BAKTÉRIE

USMRTÍ   UŽ    DENNĚ

článek

 

CHEMICKÉ     LÉKY

BRZDÍ

REGENERAČNÍ

 

 

Preparáty In formační medicí ny MUDr. J ose fa Jonáše

 

 

LÉČIVÉ 

NEJEN K PREVENCI 

ANEB   ŽIVOT

příroda uzdravuje

 

Polysacharid Beta-glukan obsažený v léčivých houbách je látka, co současný člověk více než potřebuje. Můžeme ho pokládat za moderní kámen mudrců, který byl po dlouhém hledání nalezen

 Více 

 

 

Betaglucan MaxCell

-

 

  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Mozková mrtvice
  • Roztroušená skleróza
  • Demence
  • Borélie v mozku
  • Ochrana mozku

 

 

RECENZE

SIBIŘSKÁ ČAGA

Dobry den. Chtela bych se s vami podelit o skusenost s uzivani vyrobku SIBIRSKA CAGA. Pisi prostrednictvim me teticky, o kterou se staram. Teticka ma diabetes 2 typu, jeji hodnoty se pohybovaly  kolem 20. Zacala s uzivanim vyrobku sibirska caga. Ze zacatku se zdalo ze to na ni moc nepusobi, ale kdyz vyuzivala dve

 


180 kapslí Čagy     -

 

 

 

 

PŘIROZENÁ

CESTA    NEJEN

 

harmonizátory

 

 

 

 

CHITOMAXTM

Superionherbs, Anglie

patentově chráněná látka

anglická farmaceutická kvalita

 

 

Složení Fenuprimu:

Obsah jedné tobolky:

Balení: 90 kapslí

 


Článek o Chitomaxu a Fenuprimu zde

 

-V

Zdraví velký černý pes Sorbon s paničkou I.H.

 

 

 

 

 

 

 

NOVÉ

 

Další velká rána farmaceutickým firmám: Léky na cholesterol - statiny - jsou prý zcela bezcenné

Poslední doba byla pro farmaceutické firmy velmi těžká. Byly totiž publikovány 3 velké studie, které kompletně vyvrátily jakoukoli efektivnost více druhů nejpoužívanějších léků.

Následky těchto studii mohou být pro tyto společnosti zdrcující, protože se jedná o extrémně ziskové léky, které nejednou tvoří hlavní jádro jejich příjmů.

 

Celý článek

 

 

Očkovat nebo ponechat dětským infekcím volný průběh? O souvislostech vakcinací, srdečních onemocnění a rakoviny

I když po zavedení vakcín došlo ke snížení výskytu spalniček a příušnic, vědci nyní zjišťují, že tyto dětské infekce plní cennou funkci a možná jsou i nezbytné pro normální vývoj našeho imunitního systému. Jako příklad vědeckého bádání v této problematice lze uvést třeba rozsáhlou japonskou studii[1], která proběhla v roce 2015. V ní se došlo k závěru, že spalničky a příušnice, které děti prodělají, mají výrazně protektivní účinky před smrtelnými srdečními příhodami a mrtvicemi v dospělosti. V rámci této studie bylo několik let sledováno více než 100 000 mužů a žen ve veku 40-79 let, aby se u nich stanovila pravděpodobnost úmrtí na aterosklerotická kardiovaskulární onemocnění.

 

Celý článek

 

 

62-letý muž se vyléčil z diabetu 2.typu vyřazením těstovin a pečiva

Až vám příště bude někdo tvrdit, že diabetes 2.typu je neléčitelný, poukažte na zázračnou cestu za zdravím, kterou absolvoval Geoff Whitington - Angličan, jenž se definitivně vyléčil ze svých diabetických potíží. Podařilo se mu to díky úsilí jeho dvou milujících synů, kteří otce vyvedli z bludného kruhu, v němž se pohyboval už mnoho let.

Tento muž trpěl vysokou nadváhou, hormonální nevyvážeností a dokonce mu už hrozila i amputace nohy, takže se vzdával jakýchkoliv nadějí na svou zdravou budoucnost. Pracoval jako strážný v dlouhých 15-hodinových směnách a jeho zdravotní stav byl také důsledkem jeho špatné životosprávy.

 

Celý článek

 

 

Ibuprofen způsobuje tisíce úmrtí ročně: Přírodní náhrada je bezpečná

Nedávný článek publikovaný tiskovou agenturou Reuters odhalil zajímavá zjištění o lécích užívaných proto bolestem jako jsou diclofenac či ibuprofen (například účinná látka v přípravku Ibalgin. Češi mají na hlavu nejvyšší spotřebu léků proti bolesti v EU, což cosi vypovídá o úrovni zdejší chemické medicíny).

Článek uvádí, že výše uvedená léčiva zvyšují riziko srdečního infarktu ve stejné míře jako léky, které byly v minulosti staženy z trhu kvůli jejich vysokým rizikům. Jeden z takto stažených léků, Vioxx,
byl příčinou až 30.000 úmrtí v důsledku srdečních infarktů a náhlých srdečních příhod.

 

Celý článek

 

 

Takto vyléčíte chronickou boreliózu, i když to už lékaři vzdali

Lymská bolerióza je infekce bakterií Borrelia burgdorferi (v Česku je tento typ poměrně vzácný, viz Lymská borelióza). Přenáší se hlavně klíšťaty, ale spekuluje se, že její možnými přenašeči mohou být i další druhy hmyzu jako jsou komáři či blechy.

Není přenosná z člověka na člověka, přestože nejnovější poznatky ukazují na to, že za jistých okolností k tomu může dojít, například při intimním styku.

Příznaky lymské boreliózy

Příznaky tohoto onemocnění se liší, ale ve většině případů se vyvíjejí podle následujícího scénáře.

Fáze 1 – den 3 až 30 po bodnutí

Někdy se tato fáze nazývá i „časná lokální infekce“.

U 70 až 75 % lidí se rozvine zarudnutí. Jde o charakteristické „býčí oko“ se středem v místě kousnutí klíštětem. Nesvědí ani nebolí, ale na dotek může vyvolávat pocit tepla. Rozvoj příznaků podobných chřipce: horečka, zimnice, zduření lymfatických...

 

Celý článek

 

 

Jak detoxikovat každý orgán a už nikdy nebýt nemocný ani unavený

Všimli jste si, že stále více a více lidí, dokonce i mladých, podléhá chronickým onemocněním, rakovině či autoimunitním chorobám? Naše tělo je sice za optimálních okolností dokonalé, ale má i svá slabá místa.

Jedním z takových slabých míst jsou
toxiny z prostředí, které mají schopnost poškozovat naše DNA, což pak způsobuje fyzické poškození. Ke genetickým změnám však může docházet nejen v důsledku vlivu toxinů.

Spouštěčem dokáží být i stres, duševní plytkost, hormonální a endokrinní nerovnováha, parazity, viry, bakterie, nadbytek cukru, pesticidy, těžké kovy a podobně. Totiž, tělo a duše jsou jedno. Skutečná medicína se proto musí zaměřit na obě oblasti.

 

Celý článek

 

 

Zásadní průlom v medicíně: cukrovku 2. typu lze vyléčit pouhou změnou jídelníčku - 700 kalorií denně po dobu pouhých 8 týdnů

Jeden z posledních výzkumů „objevil“ metodu léčby, kterou doporučoval Mike Adams - editor serveru NaturalNews už před deseti lety: vhodně sestavený jídelníček působí proti diabetu 2. typu a dokonce jej může i vyléčit.

 

Vědci došli k závěru, že speciální nárazová dieta trvající pouhých 8 týdnů může vyléčit tuto chorobu

 

A co víc, i lidé, kteří mají diabetes více než deset let, mohli po této dvouměsíční dietě zaznamenávat její ústup.

 

Celý článek

 

 

Mamografy způsobují více rakovin prsu, než ji detekují

Dr. Ben Johnson: Napsal jsem knihu pro ženy pod názvem Tajemství moudrosti o zdraví poprsí (The Secret of Health Breast Wisdom) protože my, lékařská komunita, způsobujeme ženám rakovinu tím, že od nich požadujeme vyšetření na mamografu.

Mamografy způsobují rakovinu. Tečka.

Přesto, když dnes žena navštíví svého gynekologa nebo rodinného lékaře, bude se jí toto vyšetření obrazně řečeno „tlačit do hlavy“.

Bude vystavena silnému nátlaku, aby šla na mamograf, který jí může přivodit rakovinu prsu.

Mamograf životy nezachrání. Pokud na něj půjdete, máte o 4% vyšší riziko úmrtí. Po každém mamografu! Tečka.

 

Celý článek

 

 

Warfarin - co vám u lékaře neřeknou

Dlouhodobé podávání Warfarinu (chemikálie původně používaná jako jed k likvidaci hlodavců) je typickým obrazem způsobu myšlení v oficiální medicíně.

Zřejmě nejčastější příčinou mnoha chronických onemocnění - včetně zvýšené srážlivosti krve - je chronické překyselování organismu. To není žádná novinka, marně na to upozorňoval nejslavnější lékař antického starověku a zakladatel racionálního lékařství Hippokrates (460 př. n. l. – 377 př. n. l.). To znamená, že tělo nejen v potravinách přijímá, ale především samo produkuje trvalý přebytek různých kyselých látek, které jsou následně nejen vylučovány z těla, ale bohužel i průběžně neutralizovány tím, že odkudkoliv z organismu na sebe vážou zásadotvorné minerály i za cenu poškozování prakticky všech orgánů v těle.


Celý článek

 

 

Tučnými a oteklými vás dělají toxiny v tukové tkáni. Ukažte jim STOPku!

Bohužel, všichni dnes žijeme v toxickém prostředí, kde jsme permanentně vystaveni potravinám, které jsou znečištěné chemikáliemi. Proto je toxinům téměř nemožné se vyhnout.

Pro nás to pak znamená, že náš trávicí systém a hlavně játra se mohou snadno přetížit. Jsme sice stavění tak, aby se z nás škodlivé látky neustále vyplavovaly, pokud jich je však příliš, tělo to pak nemusí zvládat a namísto vyplavování se v něm začnou usazovat.


Toxiny dělíme do dvou kategorií:

  • rozpustné ve vodě
  • rozpustné v tucích
 

Celý článek

 

 

Ohromení vědci konečně přiznali, že vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny

Všichni sníme o dlouhém životě bez nemocí. Zatímco se průměrný věk v rozvinutých zemích pomalu zvyšuje, neplatí to tak docela o poklesu nemocnosti a zdravotních postiženích.

Jedna z posledních studií, publikovaných v časopise the British Medical Journal, ale možná odhalila klíč k té žádoucí dlouhověkosti. Není žádným tajemstvím, že
mezi nejzdravější lidi na světě patří Japonci. Vykazují druhý nejvyšší dosahovaný věk a také obezita se mezi nimi vyskytuje pouze s četností 3,5%. Američané naopak zaujímají až 43. místo u dlouhověkosti a jejich obezita se nyní pohybuje kolem 35%.

 

Celý článek

 

 

TOP

 

 

 

 

 

 

 

PRODEJNA BYLIN

OSTRAVA

 

  

 

 

 

 

Pampeliška - kořen

 

 

 

 

 

 

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

 

 zde 

 

 

 

 

 

 

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

 

zde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lékařská a výživová poradna zdarma

  • můžete se zeptat odborníků, kteří jsou na Vaší straně
  • můžete se nechat vést v prevenci i léčbě odborníky - naturopaty
  • nahradíte chemické léky

 

MUDr. Ladislav Šafránek

V rámci své poradenské činnosti odpovídá na dotazy týkající se:

  • přírodní, psychosomatické a duchovní medicíny, včetně sebeuzdravování ze zdánlivě "nevyléčitelných" onemocnění,
  • preventivní péče, regenerace, zpomalování stárnutí,
  • před mnoha roky zklamaně opustil oficiální chemickou medicínu a začal se věnovat výhradně celostním a psychosomatickým postupům. V poradenské činnosti i v péči o své vlastní zdraví dává přednost přírodním produktům, které podporují regenerační a samouzdravující mechanismy lidského organismu a které navíc při dlouhodobém užívání významně zpomalují procesy stárnutí,
  • nepřestávají jej fascinovat příběhy klientů, kteří uvěřili a sami sebe uzdravili z nemocí oficiální medicínou "nevyléčitelných",
  • ze všeho nejvíce jej těší úspěšná uzdravení klientek, které se SVÉPOMOCNĚ uzdravily a vyhnuly se vnucovaným rádoby "nezbytným" operacím myomů, prekancerózních děložních čípků či naprosto zbytečnému odstranění životně důležité štítné žlázy.
 

 

Odkaz na výše uvedené (a další) naturopatické poradce na stránce

zde

 

následně klikněte na "zdarma poradíme"

 

 

-

 

 

 

Reishi a Cordycepsu

 

kvality   COA

 


Německo a Rakousko

 

 

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!

-

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

Regression of gastric large B-Cell lymphoma accompanied by a florid lymphoma-like T-cell reaction: immunomodulatory effect of Ganoderma lucidum?

Complete regression of high-grade lymphoma is extremely rare. We report 1 such case that might have been conceivably mediated by Ganoderma lucidum (Lingzhi), an immunomodulatory herbal medicine. A 47-year-old man presented with epigastric pain. Endoscopy revealed a large gastric ulcer, which on biopsy was diagnostic of large B-cell lymphoma. At gastrectomy 11 days later, no evidence was found of large B-cell lymphoma despite thorough sampling. Instead, there was a dense and permeative infiltrate of CD3(+) CD8(+) cytotoxic small T lymphocytes spanning the whole thickness of the gastric wall. In situ reverse transcription polymerase chain reaction for T-cell receptor beta-chain family did not detect a monoclonal T-cell population. We postulate that the cytotoxic T cells may represent an active host-immune response against the large B-cell lymphoma that resulted in a complete regression. On questioning, the patient had taken megadoses of Ganoderma lucidum, which might have triggered the successful immune reaction.

 

zákazníky

 

Duanwood Red Reishi Extrakt 40% polysachardiu, 4% triterpenů

-

Cordyceps Extra Strong

 

 

 

 

 

 

 

BIOOO.cz

 

 

 

 

 

BIOOO.cz

 

 

 

 

 

BIOOO.cz

 

 

TOTÁLNÍM   PODVODEM

VLÁDNÍ   DOKUMENTY

 

 

NA    ANTIBIOTIKA

1900    LIDÍ

 

 

PŘINEJMENŠÍM

PŘIROZENÉ

POCHODY

 

 

Přírodně na všechny zdravot ní problémy - 206 produktů řady

 

 

HOUBY

VŠECH CHOROB

BEZ NEMOCÍ

spolehlivě a jistě

 

Beta-glukan byl izolován a v následujících klinických studiích vykazoval značnou stimulační schopnost u onemocnění, která dlouhou dobu nemohla být zvládnuta jinými metodami

prof. Vilém Palisa DrSc, český špičkový onkolog

 

 

 BetaGlukan

90 kapslí

 

Přírodní posílení imunity do 2 hodin

 

OBSAH:

Betaglukan, Acerola a Resveratrol

 

 

  • Cukrovka
  • Crohnova choroba
  • Lupénka
  • Ekzémy
  • Žaludek
  • Játra
  • Autoimunitní onemocnění

 

 

8.12.2015

pro Superionherbs

baleni, tak se ji jeji hodnoty cukru snizily na polovinu. Dnes ma vyuzivane asi 6 baleni, a jeji  hodnoty jsou 5. A navic je videt ze ma hodne energie, kterou v jejich 82 letech nemela. Moc vsem vyrobky Superionherbs doporucuji. My je doma uzivame cela rodina. S laskou v srdci Andryskova evca.andryskova@seznam.cz

 


a cukr byl na polovině

 

 

 

 

A    ÚČINNÁ

K    HUBNUTÍ

 

metabolismu

 

 

 

 

FENUPRIMTM

Superionherbs, Anglie

patentově chráněné složení

anglická farmaceutická kvalita

 

 

Jak učinkuje Fenuprim? - video

 

 

 

 

Přišel nám dopis jedné naší zákaznice i s fotografií z řad čtyřnohých přátel člověka - Superionherbs.cz 1.12.2015

Vážení dvojnožci, chci vám říci svůj příběh. Jsem jeden z “miláčků” českých rodin. Kříženec vlčáka z labradorem, kterého si vzali z útulku. Ve 12ti letech jsme dostal dle laboratoře rakovinu sliných žláz. Nádory na krku praskly a po určité době se rána zacelila. Dostal jsme Prednison a na naději … před… Po Prednisonu jsem nabíral na váze a tak byly váhou ohroženy klouby a můj pohyb. Pan veterinář Prednison odstavil a měl jsem pouze včelí propolis. Panička si prostudovala dostupné knihy o čínské medicíně – našla Duanwood Reishi a Cordyceps – koupila mi tyto dvě houby, které jsem začal každý den v kapslích užívat. Dnes je tomu už 13 měsíců, jsem čiperný, plný života a zřejmě zdráv. Je mi 13 let. Ať žije čínská medicína a jako prevenci ji budu užívat celý zbytek života.

 

 

ČLÁNKY

 

Použijte nať této rostliny a zbavte se vrásek, akné, tmavých skvrn či zarudnutí

Dnes vám prozradíme recept na jeden extrémně účinný přípravek, který vám pomůže odstranit problémy s pokožkou. Týká se to hlavně potíží jako jsou různé flíčky, vrásky, akné, zarudnutí či pigmentové skvrny. V podstatě dokáže celkově podpořit její zdraví.

Za své účinky vděčí nejen vysokému podílu vitamínů a minerálů jako jsou mangan nebo hořčík, ale i obsahu vzácných léčivých esenciálních olejů.

 

Celý článek

 

 

Pokud znáte někoho, kdo se chce tuto sezónu nechat očkovat proti chřipce, dejte mu přečíst tento článek

Běžným jevem každého podzimu a zimy bývá, že desetitisíce lidí se dávají očkovat proti sezónní chřipce, aby se před ní během chladnějšího období chránili. Toto je však tvrzení, které vám prezentují média a farmaceutické firmy cestou ortodoxních lékařů. Pravdou je, že očkování proti chřipce až takové zdravé není a v tomto článku vám ukážeme důvody, že proč.

1. Onemocníte z něj

Když je vám do žíly vpíchnuta vakcína proti chřipce, do těla se vám dostává nejen množství usmrcených virů, ale i celá paleta škodlivých přísad, které se nacházejí v samotné vakcíně. Ty pak oslabí váš imunitní systém a vy máte vyšší riziko, že opravdu onemocníte, byť ne přímo chřipkou.

 

Celý článek

 

 

11 příznaků toho, že jste energeticky vysáváni lidmi kolem vás

Základem bytí mnoha lidí je živení se energií jiných. K tomu, abyste byli schopni se pohybovat v jakékoliv dimenzi, potřebujete energii. Všechny lidské bytosti vyžadují energii, aby existovaly, aby dokázaly cokoli dělat. Když mluvíme o energetických upírech, nemyslíme tím klasické upírů z filmů, kteří sají krev.

Odkaz na upíry používáme jako výraz pro označení nedobrovolného odčerpávání životní energie ze živých bytostí a to buď ve fyzické nebo nefyzické rovině, tedy na všech úrovních – fyzické, emocionální, mentální a duševní. Někdy se to označuje i jako psychický útok. Nicméně psychický útok je trochu něco jiného a dokáže vyvolat ještě více mizérie než energetické upírství.

 

Jak dlouho žije pacient s chemoterapií a jak dlouho bez ní?

Dr. Hardin B. Jones, bývalý profesor medicínské fyziky a fyziologie na Kalifonské universitě v Barkley studoval délku přežití onkologických pacientů po dobu více než 25 let.
To, na co přišel, doslova vyvedlo z míry celou vědeckou komunitu, která se dodnes s jeho zjištěními nedokázala smířit. Na konci svého výzkumu totiž došel k závěru, že navzdory obecně rozšířené víře, chemoterapie prostě nefunguje.

Byl svědkem, jak mnozí pacienti s rakovinou, které léčili chemoterapií, umírali hroznou smrtí. Mnozí z nich podlehli svému osudu mnohem dříve, než ti, kteří si nezvolili žádnou léčbu.

 

Celý článek

 

 

Poloha akné na tváři prozradí co máte v těle nemocného

Obecně platí, že se lidé obracejí na medicínu, když čelí nějakým zdravotním problémům. Nicméně konvenční léčebné a diagnostické postupy ne vždy přinesou efektivní výsledky.

V mnoha případech se alternativní medicína ukázala být v léčbě různých zdravotních problémů úspěšnější než ta konvenční. Lidé na celém světě propagují všelijaké léčebné metody jako bylinářství, akupunktura, jóga, ayurvéda a mnoho dalších.

I když je dobré chodit na preventivní lékařské prohlídky, potenciální zdravotní problémy můžete také diagnostikovat s pomocí alternativních metod.

Diagnostika podle akné v obličeji

Následující metodou si můžete diagnostikovat potenciální zdravotní problémy a to jednoduše na základě polohy akné na obličeji. Budete potřebovat jen zrcadlo, abyste zjistili, zda máte na obličeji nějaké akné nebo vyrážky. Pak určíte přesnou polohu a podíváte na obrázek níže, který naznačuje daná místa.

 

Celý článek

 

 

O tomto musíte vědět: Primární příčiny rakoviny prsu

Vše, co potřebujete pro uskutečnění změn, které vás ochrání před rakovinou, jsou znalosti.

Příčina č.1: Antirespiranty obsahující hliník

Používání antirespirantů je pro většinu lidí běžnou denní rutinou, o které příliš nepřemýšlejí. Zde je důvod, proč byste o tom přemýšlet měli. Pokud používáte antirespirant obsahující hliník, zvyšujete si tím své riziko rakoviny prsu.

Princip antirespirantů spočívá v utěsňování, uzavírání a blokování pórů, které vylučují pot v podpaží. No a jejich nejčastější aktivní látkou je právě hliník. To způsobuje nejen zablokování jedné z cest, kterými se vaše tělo detoxikuje (vylučuje toxiny v potu), ale zároveň také zvyšuje obavy, kde tyto kovy nakonec skončí.

 

Celý článek

 

 

Pokud jsou vaše ledviny poškozené, tělo vám vyšle těchto 8 znamení

Ledviny jsou životně důležité orgány a nacházejí se přímo pod hrudním košem. Jsou zodpovědné za očistu a detoxikaci, denně filtrují 10 až 150 litrů krve. Jsou také důležité pro udržování všech tělesných funkcí a udržují vaši krev zdravou. Podílejí se na vylučování nadměrného množství tekutin a odpadu z vašeho organismu.

Regulují hladinu elektrolytů a udržují kosti silné a zdravé, podílejí se na tvorbě červených krvinek a stabilizují krevní tlak.

V případě, že vaše ledviny nemohou správně vykonávat svou funkci, vaše zdraví může být ohroženo. Pečlivě si přečtěte následující problémy, které jsou spojeny s poškozením či selháním ledvin.

 

 

Celý článek

 

 

12 citátů lékařů, které rakovinová lobby nechce, abyste četli

Léčba rakoviny je prostě jasný byznys. Právě proto nemají velké farmaceutické firmy o lék na rakovinu zájem. Pokud totiž vyléčíte pacienta, nevyděláte tolik peněz, než když ho budete v nemoci udržovat co nejdéle.

Ale neposlouchejte nás. Poslechněte si to raději od těchto známých lékařů medicíny.

1/ Dr. Otto Warburg, laureát Nobelovy ceny za medicínu

Nikdo dnes nemůže říci, že se neví, co je primární příčinou rakoviny. Naopak neexistuje onemocnění, jehož primární příčina by byla lépe prozkoumána. Proto již dnes ignorace není omluvou, aby se nedalo udělat víc pro prevenci. Pokud chce lidstvo přežít, tak prevence, bez pochyb jednou musí přijít.

 

 

 

Nejúčinnější přírodní antibiotikum: je vhodné jej mít trvale v domácí lékárničce

Jedna z největších výzev, které dnes čelí současná medicína, je zvyšující se rezistence (odolnost) nebezpečných baktérií na farmaceutická antibiotika. Situace je již tak vážná, že již ani tzv. pancéřová antibiotika na některé patogenní baktérie nejsou účinná.

Oproti farmaceutickým antibiotikám, příroda nabízí proti patogenním baktériím více účinných přírodních látek. Vzhledem k tomu, že se nedají patentovat, tak farmaceutické firmy a pod jejich vlivem vyškolení lékaři o jejich využití nejeví zájem a ani o nich většinou neinformují pacienty.

To ovšem neznamená, že je nemůžeme využívat.

 

 

Celý článek

 

 

Vyléčení Crohnovy nemoci v terminálním stádiu

Crohnova choroba ovlivňuje celé trávicí ústrojí a nikoliv jen střeva. Na rozdíl od jiné choroby - ulcerózní kolitidy (vředového zánětu tlustého střeva) tato ovlivňuje celou stěnu střev a nikoliv jen vnitřní výstelku.

A západní medicína začíná až teď objevovat to, co čínská medicína nebo ájurvéda věděly už celá staletí: že totiž veškeré zdraví začíná a končí ve střevech

Shona Banda - pacientka, které byla diagnostikována Crohnova choroba někdy v roce 2004, podstoupila už mnoho operací a musela užívat mnoho léků, ale její stav se postupně zhoršoval až natolik, že jej lékaři označili za terminální.

 

Celý článek

 

 

Jak pročistit lymfatický systém a předejít až 80 % chronických chorob

Umíte si představit, co to znamená být vystaven desetitisícům toxinům, zatížený umělými produkty a zpracovanými potravinami každý týden? Bohužel, to je moderní realita, které se nám všem v současnosti dostává.

Detoxikace v našem těle probíhá běžně každý den. Vyvádějí se z něj ven přírodní chemické látky, ale i ty vytvořené člověkem, jako jsou domácí čistící prostředky či přísady z kosmetiky.

Dokonce i metabolické zplodiny, jako výsledek činnosti našich vlastních buněk, jsou považovány za toxické.

Jak tělo detoxikuje škodlivé látky

Celý článek

 

 

20   článků

 

 

 

-

 

 

 

 

JAK OBEJÍT BLOKACI INTERNETOVÝCH STRÁNEK

 

 

Tor Browser stáhnete na www.torproject.org – je to běžně používaný program pro zabezpečení přenášených dat, samotné stažení a používání tohoto programu je minimálně v Evropě a v USA legální.

Tímto programem jednoduše obejdete blokaci stránek, pokud začne být zneužíván zákon o hazardních hrách, který českým poskytovatelům připojení k Internetu ukládá blokovat ministerstvem financí vybrané stránky.

 

 

-Lékařská a výživová poradna zdarma

  • můžete se zeptat odborníků, kteří jsou na Vaší straně
  • můžete se nechat vést v prevenci i léčbě odborníky - naturopaty
  • nahradíte chemické léky

 

MUDr. Pavel Šácha

V rámci své poradenské činnosti uplatňuje následující principy:

  • zpracovává všechny dotazy bez rozlišení věku, pohlaví a lékařských oborů. Díky tomu, že je vzdělán ve všeobecném lékařství, pediatrii, alergologii i celostní medicíně, dívá se na zdravotní problémy jedince komplexně a z nadhledu preventivní medicíny,
  • hlavním smyslem jeho poradny je pomoci pacientovi najít příčinný řetězec nemoci, pojmenovat základní příčinu, pochopit ji a odstranit,
  • sestavuje léčebný program, dále pacienta vede, kontroluje a povzbuzuje jej,
  • smyslem poradny není teoretizovat, ani zodpovídat encyklopedické otázky, odpovídat jiným lidem, kterých se nemoc netýká, či odpovídat dětem. Za děti konzultují rodiče,
  • specializuje se na poradenství v oblasti preventivní medicíny, např. při plánování rodičovství, sportovních aktivitách, dále v oblasti aktivní ochrany před negativním působením volných radikálů.