14 přírodních způsobů, jak zlepšit citlivost na inzulín
- Pixabay
Barbora Nová
Citlivost na inzulín označuje, jak citlivé jsou vaše buňky na inzulín. Její zlepšení vám může pomoci snížit inzulinovou rezistenci a riziko mnoha onemocnění, včetně cukrovky.
Inzulín je základní hormon, který kontroluje hladinu cukru v krvi, přičemž se vytváří ve slinivce břišní a pomáhá přesouvat cukr z krve do buněk, kde se ukládá. Pokud jsou buňky rezistentní na inzulín, nemohou inzulín účinně využívat, což způsobuje, že hladina cukru v krvi je vysoká.
Když slinivka břišní zjistí vysokou hladinu cukru v krvi, vytvoří více inzulínu, aby překonala rezistenci a snížila hladinu cukru v krvi.
Postupem času se tak mohou vyčerpat buňky slinivky břišní produkující inzulín, což je běžné u diabetu 2. typu. Také dlouhodobě vysoká hladina cukru v krvi může poškodit nervy a orgány.
Inzulínovou rezistencí jste nejvíce ohroženi, pokud máte prediabetes nebo diabetes 2. typu v rodinné anamnéze, a také pokud máte nadváhu nebo nebo trpíte obezitou.
Následuje 14 přírodních, vědecky podložených způsobů, jak zvýšit citlivost na inzulín.
1. Dopřejte si více spánku
Kvalitní spánek je důležitý pro vaše zdraví.
Naopak nedostatek spánku může být škodlivý a zvyšuje riziko infekcí, srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu (1, 2).
Několik studií také spojuje špatný spánek se sníženou citlivostí na inzulín (3, 4).
Například jedna studie, které se zúčastnilo devět zdravých dobrovolníků, zjistila, že spánek trvající pouhé 4 hodiny během jedné noci snižuje citlivost na inzulin a schopnost regulovat hladinu cukru v krvi ve srovnání s 8 a půl hodinami spánku (4).
Naštěstí dohánění ztraceného spánku může zvrátit účinky špatného spánku na inzulinovou rezistenci (5).
Shrnutí:
- Nedostatek spánku může poškodit vaše zdraví a může zvýšit inzulinovou rezistenci. Nahrazení ztraceného spánku může pomoci zvrátit jeho účinky.
2. Snižte stres
Stres ovlivňuje schopnost vašeho těla regulovat hladinu cukru v krvi, přičemž podněcuje tělo, aby přešlo do režimu "bojuj nebo uteč", což stimuluje produkci stresových hormonů, jako je kortizol a glukagon.
Tyto hormony rozkládají glykogen, formu uloženého cukru, na glukózu, která se dostává do krevního oběhu a tělo ji využívá jako rychlý zdroj energie.
Bohužel pokračující stres udržuje vysokou hladinu stresových hormonů, které stimulují odbourávání živin a zvyšují hladinu cukru v krvi (6).
Stresové hormony také zvyšují odolnost organismu vůči inzulínu. Ten zabraňuje ukládání živin a zvyšuje jejich dostupnost v krevním řečišti, aby mohly být využity pro energii (6, 7).
Mnohé studie totiž zjistily, že vysoké hladiny stresových hormonů snižují citlivost na inzulín (7, 8).
Tento proces mohl být užitečný pro naše předky, kteří potřebovali dodatečnou energii k provádění životně důležitých činností. Pro dnešní lidi, kteří jsou vystaveni chronickému stresu, však může být snížená citlivost na inzulín škodlivá.
Aktivity jako meditace, cvičení a spánek jsou skvělými způsoby, jak snížit stres, což pomáhá zvýšit citlivost na inzulín (9, 10, 11).
Ashwagandha
snižuje nejen hladinu kortizolu
Shrnutí:
- Trvalý stres je spojen s vyšším rizikem inzulinové rezistence. Meditace, cvičení a spánek jsou skvělými způsoby, které pomáhají stres snižovat.
3. Více cvičte
Pravidelné cvičení je jedním z nejlepších způsobů, jak zvýšit citlivost na inzulín.
Pomáhá přesunout cukr do svalů k uložení a podporuje okamžité zvýšení citlivosti na inzulín, které trvá 2-48 hodin v závislosti na druhu cvičení (12).
Jedna studie například zjistila, že 60 minut jízdy na kole na stroji v mírném tempu zvyšuje citlivost na inzulín po dobu 48 hodin u zdravých dobrovolníků (13).
Ke zvýšení citlivosti na inzulín přispívá také odporový trénink, přičemž mnoho studií zjistilo, že zvyšuje citlivost na inzulín u mužů a žen s cukrovkou nebo bez ní (14, 15, 60, 17, 18, 19, 20).
Například studie na mužích s nadváhou a bez diabetu zjistila, že když účastníci prováděli po dobu 3 měsíců odporový trénink, zvýšila se jejich citlivost na inzulín, a to nezávisle na dalších faktorech, jako je snížení hmotnosti (17).
Aerobní i odporový trénink sice zvyšují citlivost na inzulín, ale jako nejúčinnější se jeví kombinace obou tréninků v rámci vaší rutiny (21, 22, 23).
Shrnutí:
- Aerobní a odporový trénink mohou pomoci zvýšit citlivost na inzulín, ale jejich kombinace v tréninku se zdá být nejúčinnější.
4. Zhubněte několik kilogramů
Nadměrná hmotnost, zejména v oblasti břicha, snižuje citlivost na inzulín a zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu.
Břišní tuk to může způsobit mnoha způsoby, například tvorbou hormonů, které podporují inzulinovou rezistenci ve svalech a játrech.
Mnoho studií potvrzuje souvislost mezi vyšším množstvím břišního tuku a nižší citlivostí na inzulín (24, 25, 26).
Účinným způsobem, jak ztratit břišní tuk a zvýšit citlivost na inzulín, je naštěstí hubnutí. Může také pomoci snížit riziko vzniku diabetu 2. typu, pokud máte prediabetes.
Například studie na Univerzitě Johnse Hopkinse zjistila, že lidé s prediabetem, kteří během 6 měsíců zhubli 5-7% své celkové hmotnosti, snížili riziko vzniku diabetu 2. typu o 54% na následující 3 roky (27).
Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak zhubnout pomocí diety, cvičení a změny životního stylu.
Shrnutí:
- Nadměrná hmotnost, zejména v oblasti břicha, snižuje citlivost na inzulín. Úbytek hmotnosti může pomoci zvýšit citlivost na inzulín a je spojen s nižším rizikem cukrovky.
5. Jezte více rozpustné vlákniny
Vlákninu lze rozdělit do dvou širokých kategorií - rozpustnou a nerozpustnou, přičemž nerozpustná vláknina většinou působí jako objemové činidlo, které napomáhá pohybu stolice střevy.
Rozpustná vláknina je mezitím zodpovědná za mnoho výhod spojených s vlákninou, jako je snižování hladiny cholesterolu a snižování chuti k jídlu (28, 29).
Několik studií zjistilo souvislost mezi vysokým příjmem rozpustné vlákniny a zvýšenou citlivostí na inzulín (30, 31, 32, 33).
Například studie zahrnující 264 žen zjistila, že ty, které jedly více rozpustné vlákniny, měly výrazně nižší hladinu inzulinové rezistence (32).
Rozpustná vláknina také pomáhá vyživovat přátelské bakterie ve střevech, které jsou spojovány se zvýšenou citlivostí na inzulín (34, 35, 36).
Mezi potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu patří luštěniny, ovesné vločky, lněná semínka, zelenina jako růžičková kapusta a ovoce jako pomeranče.
Shrnutí:
- Konzumace rozpustné vlákniny má mnoho zdravotních přínosů a je spojována se zvýšenou citlivostí na inzulín. Pomáhá také vyživovat přátelské bakterie ve střevech.
6. Zařaďte do svého jídelníčku více barevného ovoce a zeleniny
Ovoce a zelenina jsou nejen výživné, ale mají také silné zdraví posilující účinky.
Zejména barevné ovoce a zelenina jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti (37).
Antioxidanty se vážou na molekuly zvané volné radikály, které mohou způsobovat škodlivé záněty v celém těle, a neutralizují je (38).
Mnoho studií zjistilo, že konzumace stravy bohaté na rostlinné sloučeniny je spojena s vyšší citlivostí na inzulín (39, 40, 41, 42).
Pokud do svého jídelníčku zařazujete ovoce, držte se normální velikosti porcí a omezte příjem na jeden kus na posezení a ne více než 2 porce denně.
Shrnutí:
- Barevné ovoce a zelenina jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, které pomáhají zvyšovat citlivost na inzulín. Dávejte si však pozor, abyste nesnědli příliš mnoho ovoce na jedno posezení, protože některé druhy mají vysoký obsah cukru.
7. Omezte sacharidy
Sacharidy jsou hlavním podnětem, který způsobuje zvýšení hladiny inzulínu v krvi.
Když tělo přemění sacharidy na cukr a uvolní ho do krve, slinivka břišní uvolní inzulín, který cukr z krve dopraví do buněk.
Snížení příjmu sacharidů by mohlo pomoci zvýšit citlivost na inzulín. Je to proto, že diety s vysokým obsahem sacharidů obvykle vedou k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi, což zvyšuje tlak na slinivku břišní, aby cukr z krve odstranila (43, 44).
Dalším způsobem, jak zvýšit citlivost na inzulín, je rovnoměrné rozložení příjmu sacharidů během dne.
Pravidelná konzumace menších porcí sacharidů v průběhu dne poskytuje tělu méně cukru při každém jídle, což usnadňuje práci inzulínu. To potvrzují i výzkumy, které ukazují, že pravidelné stravování prospívá citlivosti na inzulín (45).
Důležitý je také typ sacharidů, které si vyberete. Nejlepší jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem (GI), protože zpomalují uvolňování cukru do krve a dávají inzulínu více času na účinnou práci (46).
Mezi zdroje sacharidů s nízkým GI patří sladké brambory, hnědá rýže, quinoa a některé druhy ovesných vloček.
Shrnutí:
- Jíst méně sacharidů, rozložit příjem sacharidů na celý den a vybírat sacharidy s nízkým GI jsou chytré způsoby, jak zvýšit citlivost na inzulín.
8. Snižte příjem přidaných cukrů
Mezi přidanými a přírodními cukry je velký rozdíl. Přírodní cukry se nacházejí ve zdrojích, jako jsou rostliny a zelenina, které poskytují spoustu dalších živin. Naopak přidané cukry se nacházejí ve více zpracovaných potravinách.
Dva hlavní typy cukru přidávané během výrobního procesu jsou kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a stolní cukr, známý také jako sacharóza.
Oba obsahují přibližně 50% fruktózy.
Mnohé studie zjistily, že vyšší příjem fruktózy může u lidí s cukrovkou zvyšovat inzulinovou rezistenci (47, 48, 49, 50).
Zdá se, že vliv fruktózy na inzulinovou rezistenci se týká i lidí, kteří nemají cukrovku, jak uvádí analýza 29 studií zahrnující celkem 1005 osob se střední hmotností a nadváhou nebo obezitou.
Výsledky ukázaly, že konzumace velkého množství fruktózy po dobu kratší než 60 dní zvyšuje jaterní inzulinovou rezistenci nezávisle na celkovém příjmu kalorií (51).
Potraviny, které obsahují hodně přidaného cukru, mají také vysoký obsah fruktózy. Patří sem sladkosti, cukrem slazené nápoje, koláče, sušenky a pečivo.
Shrnutí:
- Vysoký příjem fruktózy je spojen s vyšším rizikem vzniku inzulinové rezistence. Potraviny, které obsahují velké množství přidaného cukru, mají také vysoký obsah fruktózy.
9. Přidávejte do vaření bylinky a koření
Bylinky a koření se používaly pro své léčivé vlastnosti dlouho předtím, než byly zavedeny do vaření. Jejich zdraví prospěšné vlastnosti však začali vědci zkoumat až v posledních několika desetiletích.
Bylinky a koření včetně pískavice řecké seno, kurkumy, zázvoru a česneku prokázaly slibné výsledky pro zvýšení citlivosti na inzulín.
- Semena pískavice, řecké seno. Mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, která pomáhá zvýšit účinnost inzulinu. Jejich konzumace vcelku, ve formě extraktu nebo dokonce zapečená do chleba může pomoci zvýšit hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín (52, 53, 54).
- Kurkuma. Toto koření obsahuje aktivní složku zvanou kurkumin, která má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Předpokládá se, že zvyšuje citlivost na inzulín tím, že snižuje množství volných mastných kyselin a cukru v krvi (55, 56).
- Zázvor. Toto oblíbené koření je spojováno se zvýšenou citlivostí na inzulín. Studie zjistily, že jeho účinná složka gingerol zpřístupňuje receptory pro cukr na svalových buňkách, čímž zvyšuje příjem cukru (57).
- Česnek. Ve studiích na zvířatech se ukázalo, že česnek zlepšuje sekreci inzulinu a má antioxidační vlastnosti, které zvyšují citlivost na inzulin (58, 59, 60, 61).
Shrnutí:
- Česnek, pískavice řecké seno, kurkuma a zázvor mohou pomáhat zvyšovat citlivost na inzulín.
10. Přidejte špetku skořice
Skořice je chutné koření, které je plné rostlinných sloučenin.
Je také známá pro svou schopnost snižovat hladinu cukru v krvi a zvyšovat citlivost na inzulín (62).
Jedna metaanalýza například zjistila, že konzumace 1/2-3 čajových lžiček (1-6 gramů) skořice denně významně snižuje krátkodobou i dlouhodobou hladinu cukru v krvi (63).
Studie naznačují, že skořice zvyšuje citlivost na inzulín tím, že pomáhá receptorům pro glukózu na svalových buňkách být dostupnější a účinnější při transportu cukru do buněk (64, 65).
Zajímavé je, že některé studie zjistily, že skořice obsahuje sloučeniny, které mohou napodobovat inzulin a působit přímo na buňky (66, 67).
Shrnutí:
- Skořice by mohla pomoci zvýšit citlivost na inzulín tím, že zvýší transport glukózy do buněk, a dokonce může napodobovat inzulín a zvýšit tak příjem cukru z krevního oběhu.
11. Pijte více zeleného čaje
Zelený čaj je vynikající nápoj pro vaše zdraví.
Je také skvělou volbou pro lidi s cukrovkou 2. typu nebo pro ty, kteří jsou jí ohroženi. Několik studií zjistilo, že pití zeleného čaje může zvýšit citlivost na inzulín a snížit hladinu cukru v krvi (68, 69).
Například analýza 17 studií zkoumala účinky zeleného čaje na hladinu cukru v krvi a citlivost na inzulín, přičemž zjistila, že pití zeleného čaje významně snižuje hladinu cukru v krvi nalačno a zvyšuje citlivost na inzulín (70).
Tyto příznivé účinky zeleného čaje by mohly být způsobeny jeho silným antioxidantem epigalokatechin galátem (EGCG), který podle mnoha studií zvyšuje citlivost na inzulín (71, 72, 73).
Shrnutí:
- Pití většího množství zeleného čaje by mohlo pomoci zvýšit vaši citlivost na inzulín a celkové zdraví. Zvýšení citlivosti na inzulín spojené se zeleným čajem by mohlo být způsobeno antioxidantem epigalokatechin galátem.
12. Vyzkoušejte jablečný ocet
Ocet je všestranná tekutina. Kromě mnoha dalších využití s ním můžete čistit nebo ho používat jako přísadu do potravin.
Je také klíčovou složkou jablečného octa, mimořádně oblíbeného nápoje v komunitě přírodního zdraví.
Ocet by mohl pomoci zvýšit citlivost na inzulín tím, že snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje účinnost inzulínu (74, 75).
Zdá se, že také zpomaluje uvolňování potravy žaludkem do střev, čímž dává tělu více času na vstřebání cukru do krevního oběhu (76).
Jedna studie zjistila, že konzumace jablečného octa zvýšila citlivost na inzulín během jídla s vysokým obsahem sacharidů o 34% u lidí, kteří byli rezistentní na inzulín, a o 19% u lidí s cukrovkou 2. typu (77).
Shrnutí:
- Ocet by mohl pomoci zvýšit citlivost na inzulín tím, že zlepší účinnost inzulínu a oddálí uvolňování potravy ze žaludku, aby měl inzulín více času na působení.
13. Vyhýbejte se transmastným tukům
Jestli něco stojí za úplné odstranění z vašeho jídelníčku, pak jsou to umělé transmastné tuky.
Na rozdíl od ostatních tuků nepřinášejí žádné zdravotní výhody a zvyšují riziko mnoha onemocnění (78, 79).
Důkazy o vlivu vysokého příjmu transmastných tuků na inzulinovou rezistenci se zdají být nejednoznačné. Některé studie na lidech je shledaly škodlivými, zatímco jiné nikoli (80).
Studie na zvířatech však poskytly přesvědčivé důkazy, které spojují vysoký příjem transmastných kyselin se špatnou regulací hladiny cukru v krvi a inzulinovou rezistencí (81, 82, 83).
Vzhledem k tomu, že výsledky studií na lidech jsou nejednotné, nemohou vědci jednoznačně říci, že konzumace umělých transmastných tuků zvyšuje inzulinovou rezistenci. Jsou však rizikovým faktorem mnoha dalších onemocnění včetně cukrovky, takže je vhodné se jim vyhýbat.
Mezi potraviny, které obvykle obsahují umělé transmastné kyseliny, patří koláče, koblihy a smažená jídla z rychlého občerstvení. Umělé transmastné kyseliny se obvykle nacházejí ve více zpracovaných potravinách.
Shrnutí:
- Souvislost mezi umělými transmastnými kyselinami a inzulinovou rezistencí je silnější ve studiích na zvířatech než ve studiích na lidech. Přesto je lepší se jim vyhýbat, protože zvyšují riziko mnoha dalších onemocnění.
14. Vyzkoušejte doplňky stravy
Myšlenka užívání přírodních doplňků stravy ke zvýšení citlivosti na inzulin je poměrně nová.
Citlivost na inzulin může zvyšovat mnoho různých doplňků, ale nejvíce konzistentních důkazů je podloženo užíváním chromu, berberinu, hořčíku a resveratrolu.
- Chrom je minerál, který se podílí na metabolismu sacharidů a tuků. Studie zjistily, že užívání doplňků stravy s pikolinátem chromu v dávkách 200-1000 mcg může zlepšit schopnost inzulínových receptorů snižovat hladinu cukru v krvi (84, 85, 86, 87).
- Hořčík je minerál, který spolupracuje s inzulinovými receptory při ukládání krevního cukru. Studie zjistily, že nízká hladina hořčíku v krvi souvisí s inzulinovou rezistencí. Užívání hořčíku může pomoci zvýšit citlivost na inzulín (88, 89, 90, 91).
- Berberin je rostlinná molekula získávaná z různých bylin včetně rostliny Berberis. Jeho účinky na inzulín nejsou přesně známy, ale některé studie zjistily, že zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje hladinu cukru v krvi (92, 93, 94, 95).
- Resveratrol je polyfenol, který se nachází ve slupkách červených hroznů a dalších bobulovin. Může zvyšovat citlivost na inzulín, zejména u osob s diabetem 2. typu (96, 97).
Stejně jako u všech doplňků stravy existuje riziko, že se mohou vzájemně ovlivňovat s vašimi současnými léky. Než je začnete užívat, je vždy nejlepší poradit se s lékařem.
Shrnutí:
- Doplňky stravy obsahující chrom, berberin a hořčík jsou spojovány se zvýšenou citlivostí na inzulín. Předpokládá se, že resveratrol zvyšuje citlivost na inzulin, zejména u lidí s diabetem 2. typu.
Závěr
Inzulín je důležitý hormon, který má v těle mnoho rolí.
Když je vaše citlivost na inzulín nízká, je to tlak na slinivku břišní, aby zvýšila produkci inzulínu a odstranila cukr z krve.
Nízká citlivost na inzulín může mít za následek také chronicky vysokou hladinu cukru v krvi, která zvyšuje riziko mnoha onemocnění, včetně cukrovky a srdečních chorob.
Naštěstí existuje mnoho věcí, které můžete udělat pro přirozené zvýšení citlivosti na inzulín.
Zvažte možnost vyzkoušet některé z návrhů uvedených v tomto článku, které vám pomohou zvýšit citlivost na inzulín a snížit riziko onemocnění, ale před přidáním doplňků stravy do svého léčebného režimu, pokud nemáte dostatek informací, se nejprve poraďte s odborníkem.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života