7 potravin, které mohou pomoci pro zmírnění příznaků sezónní alergie

08.05.2021 11:52

Ing. Zdeněk Rozehnal

Když přemýšlíte o souvislostech mezi potravinami a alergiemi, může vás napadnout, že některé potraviny vyřadíte ze stravy, abyste se vyhnuli nežádoucím reakcím. Spojení mezi sezónními alergiemi a potravinami je však omezeno na několik skupin potravin známých jako potraviny s křížovou reakcí. Reakce na křížově reaktivní potraviny mohou nastat u osob se sezónními alergiemi na břízu, ambrózii nebo pelyněk.

Kromě těchto skupin potravin se sezónní alergie, nazývané také senná rýma nebo alergická rýma, vyskytují pouze v určitých částech roku - obvykle na jaře nebo v létě. Projevují se, když imunitní systém přehnaně reaguje na alergeny, jako je pyl rostlin, což vede k zátěži těla, kýchání a svědění.

Zatímco léčba obvykle zahrnuje volně prodejné léky, změny životního stylu mohou také pomoci zmírnit vaše jarní strasti. Přidání určitých potravin do vaší stravy může ve skutečnosti pomoci zmírnit příznaky, jako je alergická rýma a slzení očí. Od snižování zánětu po posílení imunitního systému existuje řada dietních možností, které mohou pomoci zmírnit utrpení sezónních alergií.

Následuje seznam potravin, které můžete vyzkoušet.

1. Kurkuma (kurkumin)

Kurkuma je z dobrého důvodu známá jako protizánětlivá elektrárna. Její aktivní složka, kurkumin, byla spojena se sníženými příznaky mnoha chorob vyvolaných záněty a mohla by pomoci minimalizovat otoky a podráždění způsobené alergickou rýmou.

Ačkoli účinky kurkumy na sezónní alergie nebyly u lidí intenzivně studovány, tak studie na zvířatech jsou velice slibné. Jedna z nich ukázala, že léčba myší kurkuminem snížila jejich alergickou reakci (1).

Kurkumin se může užívat v pilulkách, tinkturách nebo čajích - nebo se samozřejmě konzumuje v potravinách. Ať už kurkumin užíváte jako doplněk stravy nebo kurkumu používáte při vaření, tak do svého jídla zároveň přidejte černý pepře nebo-li piperin, protože černý pepř (piperin) zvyšuje biologickou dostupnost kurkuminu až o 2 000 procent. Nutno podoknout, že černý pepř není moc prospěšný pro střevo.

Nicméně nejvyšší biologickou dostupnost zajišťuje italský patentovaný fytosomální kurkumin, což je nejideálnější volba a bez použití piperinu.

2. Zázvor

Mnoho z nepříjemných příznaků alergie pochází ze zánětlivých problémů, jako je otok a podráždění nosních cest, očí a hrdla. Zázvor může tyto příznaky přirozeně snížit.

Po tisíce let je zázvor používán jako přírodní lék na řadu zdravotních problémů, jako je nevolnost a bolesti kloubů. Bylo také prokázáno, že (2) obsahuje antioxidační, protizánětlivé fytochemické sloučeniny. Nyní odborníci zkoumají, jak mohou být tyto sloučeniny užitečné v boji proti sezónním alergiím. Ve studii na zvířatech z roku 2016 (3) zázvor potlačil produkci prozánětlivých proteinů v krvi myší, což vedlo ke snížení symptomů alergie.

Nezdá se, že by byl rozdíl v protizánětlivé účinnosti čerstvého zázvoru oproti sušenému. Přidávejte zázvor do jídla nebo zkuste připravit zázvorový čaj.

3. Včelí pyl

Včelí pyl není jen potravou pro včely - je jedlý i pro člověka! Tato směs enzymů, nektaru, medu, pylu květin a vosku se často prodává jako lék na sennou rýmu.

Výzkum (4) ukazuje, že včelí pyl může mít v těle protizánětlivé, protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti. V jedné studii na zvířatech (5) včelí pyl inhiboval aktivaci žírných buněk (neboli mastocyty či heparinocyty) - zásadní krok v prevenci alergických reakcí.

Jaký druh včelího pylu je nejlepší a jak ho jíst?

Existují určité důkazy podporující konzumaci především místního včelího pylu, který nejlépe pomáhá budovat odolnost vašeho těla vůči pylu, na který jste alergičtí. Je důležité, aby byl med místní, aby stejný místní pyl, na který je vaše tělo alergické, byl obsažen ve včelím pylu. Nejlépe bude, když navštívíte místní farmářské trhy.

Včelí pyl se dodává v malých peletách, s příchutí, kterou někteří popisují jako hořkosladkou nebo ořechovou. Mezi kreativní způsoby, jak jej jíst, patří posypání jogurtu nebo cereálií, případně vmíchání do smoothie.

4. Rajčata

Ačkoli citrusy mají tendenci získávat veškerou slávu, pokud jde o vitamín C, rajčata jsou dalším vynikajícím zdrojem této základní živiny. Jedno středně velké rajče obsahuje asi 26 procent doporučené denní hodnoty vitaminu C.

Rajčata navíc obsahují lykopen, další antioxidační sloučeninu, která pomáhá potlačovat systémový zánět (6). Lykopen se v těle snáze vstřebává, když je tepelně upraven, proto si pro větší podporu zvolte konzervovaná nebo vařená rajčata.

5. Losos a jiné "mastné" ryby

Existují určité důkazy, že omega-3 mastné kyseliny z ryb by mohly posílit vaši odolnost proti alergiím a dokonce zlepšit astma.

Německá studie z roku 2005 (7) zjistila, že čím více lidí mělo mastnou kyselinu eikosapentaenovou (EPA) v krvi, tím bylo menší riziko alergické citlivosti nebo senné rýmy.

Další novější studie (8) ukázala, že mastné kyseliny pomohly snížit zúžení dýchacích cest, ke kterému dochází u astmatu a některých případů sezónních alergií. Tyto výhody jsou spojeny s protizánětlivými vlastnostmi nenasycené mastné kyseliny omega-3.

American Heart Association and Dietary Guidelines for Americans (9) doporučuje, aby dospělí jedinci konzumovali minimálně 230 gramů ryb týdně, zejména ryby s nízkým obsahem rtuti jako jsou losos, makrela, sardinky a tuňák.

Chcete-li zvýšit své šance na úlevu od alergie, snažte se toto doporučení naplnit nebo překročit.

6. Cibule

Cibule je vynikajícím přírodním zdrojem quercetinu, bioflavonoidu, který jste možná viděli prodávaný samostatně jako doplněk stravy.

Některé výzkumy (10) potvrzují, že quercetin působí jako přírodní antihistaminikum a snižuje příznaky sezónních alergií. Vzhledem k tomu, že cibule obsahuje také řadu dalších protizánětlivých a antioxidačních sloučenin, nemůžete nic pokazit její pravidelné zařazení do stravy během sezóny alergií.

Syrová červená cibule má nejvyšší koncentraci quercetinu, následovaná bílou cibulí a jarní cibulkou. Vařením se snižuje obsah kvercetinu v cibuli, takže pro maximální účinek jezte cibuli syrovou. Můžete ji vyzkoušet v salátech nebo jako sendvičovou polevu. Cibule je také potravina bohatá na prebiotika, která vyživují prospěšné střevní bakterie a tím dále podporuje imunitu a zdraví.

7. Citrusové plody

Ačkoli je běžně známo, že vitamin C předchází běžnému nachlazení, může také pomoci zkrátit dobu nachlazení a nabídnout výhody alergikům. Bylo prokázáno, že konzumace potravin s vysokým obsahem vitaminu C snižuje alergickou rýmu, podráždění horních cest dýchacích způsobené pylem z kvetoucích rostlin.

Během sezóny alergií je žádoucí konzumovat citrusové plody s vysokým obsahem vitamínu C, jako jsou pomeranče, grapefruity, citróny, limetky, ale také sladkou papriku a bobuloviny.

Závěr

Rozkvetlé jaro je krásné, ale pro alergiky to mnohdy neplatí. Výše uvedené potraviny jim mohou pomoci jako součást celkového životního stylu. Mohou pomoci snížit zánět a alergickou reakci.

Zpět

C-max komplex

přírodní vitamín C s quercetinem z cibule

neobsahuje plnidla ani konzervační látky
rostlinné tobolky

Certifikace přípravku
  • extrakt se připravuje šetrnými postupy bez použití chemikálií
  • vyráběno v souladu s ISO 9001:2008-GMP-certified state-of-the-art, splňuje WHO-cGMP a US-FDA standardy.

Složení v jedné kapsli:

  • 550 mg extrakt z Camu Camu standardizovaný na 8% vitaminu C, 44 mg čistého přírodního vitamínu C
  • 50 mg quercetin (extrakt z cibule)

Přípravek poskytuje komplexní a zcela přírodní zdroj vitaminu C. Jedná se o synergicky působící kombinaci extraktu z Camu Camu a quercetinu.

Užívání:

  • 1-6 kapslí denně zapít větším množstvím vody (v případě užívání více kapslí - rovnoměrně v průběhu dne)
  • ideálně společně s extrakty z medicinálních hub

Balení: 90 kapslí x 600 mg

Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C

Camu Camu

Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech amazonských deštných pralesů. Plody stromu nazývané Berry Camu obsahují množství vitamínu C nesrovnatelné s jinými rostlinami. Obsah vitamínu C v bobulích Camu Camu je 50x vyšší než v pomerančích a dokonce 2-3x vyšší než ve vysoce ceněné Acerole. Camu Camu obsahuje také bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, které značně usnadňují vstřebávání vitamínu C organizmem.

Vysoký obsah vitamínu C v přípravku se zvýšenou účinností

Camu Camu obsahuje největší množství vitaminu C v rostlinné říši, přičemž všechny účinné látky z rostliny jsou zachovány v přirozené rovnováze. V kombinaci z quercetinem se vstřebatelnost a účinnost vitamínu C několikanásobně zvyšuje.

Quercetin

Quercetin je flavonoid, který je složkou přirozeného barviva nacházející se v ovoci, zelenině a čaji... Jde o jeden z důležitých antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které se váží na volné kyslíkové radikály a neutralizují je. Lidské tělo nedokáže quercetin vytvořit a je vhodné jej dodávat ve stravě. V rostlinách se quercetin nachází velmi často společně s vitaminem C.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 29 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života