9 příznaků celiakie. Glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie. Eliminujte glyfosát v těle!

glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie

Více zde: https://www.uspesna-lecba.cz/celiakie/9-priznaku-celiakie/

 

 

 

 

 

 

Celiakie

- Pixabay

Barbora Nová

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které může způsobovat řadu příznaků, od zažívacích potíží až po únavu, kožní problémy a nedostatky ve výživě.

Tyto příznaky jsou vyvolány požitím lepku - druhu bílkoviny, která se nachází v pšenici, ječmeni a žitu. To spustí imunitní reakci, která způsobí zánět a poškození tenkého střeva (1).

Mějte na paměti, že příznaky celiakie se mohou u jednotlivých osob značně lišit a někteří lidé s celiakií nemusí vůbec žádné příznaky zaznamenat.

Pokud přesto pociťujete některý z běžných příznaků spojených s celiakií, může to být znamení, že byste se měli nechat na toto onemocnění vyšetřit.

Následuje 9 nejčastějších příznaků celiakie.

1. Průjem

Řídká, vodnatá stolice je jedním z prvních příznaků, které se u mnoha lidí objeví ještě předtím, než je u nich diagnostikována celiakie. Podle jedné studie má průjem přibližně 43% lidí s celiakií. Toto procento je výrazně nižší než před zavedením krevních testů, které se nyní k diagnostice celiakie běžně používají (2).

Dodržování bezlepkové diety naštěstí obvykle vyřeší mnoho příznaků celiakie, včetně průjmu. Ve skutečnosti v jedné studii u lidí s celiakií ti, kteří dodržovali bezlepkovou dietu, uváděli výrazně méně průjmů než ti, kteří ji nedodržovali (3).

Mějte však na paměti, že existuje mnoho dalších možných příčin průjmu, například infekce, nesnášenlivost jiných potravin nebo jiné střevní problémy (4).

Shrnutí:

  • Průjem je jedním z nejčastějších příznaků celiakie. Dodržování bezlepkové diety může průjem účinně zmírnit a vyřešit.

2. Nadýmání

Nadýmání je dalším častým příznakem, který lidé s celiakií pociťují. Celiakie může způsobit zánět v trávicím traktu, což může mít za následek nadýmání a další zažívací problémy (1).

V malé studii u 85 osob, u kterých byla nově diagnostikována celiakie, se vedle dalších zažívacích příznaků vyskytlo nadýmání přibližně u 9% z nich (5).

Jiná studie na 200 osobách s tímto onemocněním ukázala, že dodržování bezlepkové diety výrazně snížilo příznaky, jako je nadýmání, a zlepšilo kvalitu života (6).

V některých případech může lepek způsobovat zažívací potíže, jako je nadýmání, i u lidí, kteří celiakií netrpí. Jedna studie například zjistila, že lepek zhoršuje příznaky, jako jsou bolesti žaludku, nadýmání a únava, u lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS) (7).

Kromě celiakie patří mezi další časté příčiny nadýmání (8):

  • zácpa
  • střevní obstrukce
  • chronická plynatost
  • poruchy trávení

Shrnutí:

  • Lidé s celiakií často trpí nadýmáním, ale lepek může způsobovat nadýmání i u osob bez tohoto onemocnění.

3. Plynatost

Nadměrná plynatost je častým zažívacím problémem, který se vyskytuje u lidí s neléčenou celiakií. Podle jedné studie provedené u 130 dětí s celiakií se přibližně u 47% z nich vyskytla zvýšená plynatost (9).

Podobně starší studie u 193 dospělých osob s celiakií zjistila, že přibližně 7% z nich trpí nadměrnou plynatostí (10).

Mějte však na paměti, že existuje mnoho příčin plynatosti. Jedna studie u 150 osob, které si stěžovaly na zvýšenou plynatost, zjistila, že pouze 2 jedinci byli pozitivně testováni na celiakii (11).

Mezi další, častější příčiny plynatosti patří (12):

  • zácpa
  • zažívací potíže
  • polykání vzduchu
  • stavy jako intolerance laktózy a IBS

Shrnutí:

  • Studie ukazují, že plynatost je jedním z nejčastějších příznaků neléčené celiakie, ačkoli plynatost může být způsobena i mnoha jinými stavy.

4. Únava

Snížená hladina energie a únava jsou u lidí s celiakií běžné. Jeden rozsáhlý přehled zjistil, že lidé s celiakií mají vysokou míru únavy, která se obecně zlepšila po dodržování bezlepkové diety (13).

Jiná studie zjistila, že osoby s celiakií mají častěji problémy spojené se spánkem, což může také přispívat k únavě (14).

Neléčená celiakie navíc může způsobit poškození tenkého střeva, což má za následek nedostatek vitamínů a minerálů, který může také vést ke snížení hladiny energie (15, 16).

Mezi další možné příčiny únavy patří infekce, problémy se štítnou žlázou, deprese a anémie (17).

Shrnutí:

  • Únava je častým problémem lidí s celiakií. Studie ukazují, že osoby s celiakií mají častěji poruchy spánku a nedostatky ve výživě, což mohou být faktory, které k ní přispívají.

5. Úbytek hmotnosti

Prudký pokles hmotnosti a potíže s udržením váhy jsou často časnými příznaky celiakie. Je to proto, že je narušena schopnost vašeho těla vstřebávat živiny, což může vést k podvýživě a úbytku hmotnosti.

Jedna studie zjistila, že téměř 29% dětí s celiakií mělo nízkou tělesnou hmotnost a nízký index tělesné hmotnosti (BMI) (18).

Ve starší studii u seniorů s celiakií byl jedním z nejčastějších příznaků úbytek hmotnosti. Po léčbě nejenže příznaky zcela vymizely, ale senioři nabrali v průměru 7,75 kg (19).

Podobně jiná studie u 42 dětí s tímto onemocněním zjistila, že dodržování bezlepkové diety po 1 roce významně zvýšilo tělesnou hmotnost a BMI (20).

Nevysvětlitelný úbytek hmotnosti může být také způsoben onemocněními, jako je cukrovka, rakovina, deprese nebo problémy se štítnou žlázou (21).

Shrnutí:

  • U mnoha lidí s celiakií dochází k nevysvětlitelnému úbytku hmotnosti. Dodržování bezlepkové diety však obvykle pomáhá lidem zvýšit jejich tělesnou hmotnost.

6. Anémie z nedostatku železa

Celiakie může zhoršovat vstřebávání živin a vést k anémii z nedostatku železa, což je stav způsobený nedostatkem zdravých červených krvinek (22).

Mezi příznaky anémie z nedostatku železa patří:

  • únava
  • slabost
  • bolest na hrudi
  • bolesti hlavy
  • závratě

Podle jednoho přehledu se anémie z nedostatku železa vyskytuje přibližně u 40% lidí s celiakií (23).

Jiná studie u 455 dětí s celiakií zjistila, že 18% z nich trpí anémií. U 92% účastníků anémie ustoupila poté, co v průměru po dobu 1 roku dodržovali bezlepkovou dietu (24).

Podobně starší studie u 727 pacientů s celiakií uvádí, že 23% z nich trpělo anémií. U osob s anémií byla dvakrát vyšší pravděpodobnost závažného poškození tenkého střeva a také úbytek kostní hmoty způsobené celiakií (25).

Existuje však mnoho dalších možných příčin anémie z nedostatku železa, včetně (26):

  • špatná strava
  • dlouhodobé užívání léků proti bolesti, jako je aspirin
  • ztráta krve v důsledku silného menstruačního krvácení nebo žaludečních vředů

Shrnutí:

  • Celiakie zhoršuje vstřebávání živin, což může vést k anémii z nedostatku železa. Nicméně existuje několik dalších možných příčin anémie z nedostatku železa.

7. Zácpa

Zatímco u některých lidí může celiakie způsobovat průjem, u jiných může způsobovat zácpu. Navíc celiakie poškozuje střevní klky. To jsou drobné prstovité výběžky v tenkém střevě, které jsou zodpovědné za vstřebávání živin.

Jak potrava putuje trávicím traktem, střevní klky nejsou schopny plně vstřebávat živiny a místo toho mohou často absorbovat dodatečnou vlhkost ze stolice. To vede ke ztvrdlé stolici, která se špatně odvádí, což má za následek zácpu (27).

I při přísné bezlepkové dietě však může být pro lidi s celiakií náročné vyhnout se zácpě.

Je to proto, že bezlepková dieta vyřazuje mnoho potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou obiloviny, což může mít za následek snížený příjem vlákniny a sníženou frekvenci stolice (28).

Zácpu může způsobit také nedostatek fyzické aktivity, dehydratace a špatná strava (29).

Shrnutí:

  • Celiakie může způsobit, že vaše tenké střevo absorbuje vlhkost ze stolice, což vede k zácpě. Bezlepková dieta může navíc snížit příjem vlákniny a způsobit zácpu.

8. Deprese

Celiakie má vedle fyzických příznaků za následek i psychické příznaky, jako je deprese. Starší analýza 29 studií zjistila, že deprese jsou u dospělých s celiakií častější a závažnější než v běžné populaci (30).

Jiný přehled 37 studií spojoval celiakii se zvýšeným rizikem deprese, úzkosti a poruch příjmu potravy (31).

Jeden z přehledů navíc uvedl, že u osob s neléčenou celiakií byly běžně hlášeny úzkost, deprese a únava, což může negativně ovlivnit kvalitu života a dodržování diety (32).

Existuje však mnoho dalších potenciálních příčin deprese, včetně (33):

  • změny hladin hormonů
  • stres
  • smutek
  • genetika

Shrnutí:

  • Celiakie je spojena se zvýšeným rizikem deprese, spolu s dalšími stavy, jako je úzkost a poruchy příjmu potravy. Tyto stavy mohou ztěžovat dodržování bezlepkové diety.

9. Svědivá vyrážka

Celiakie může způsobovat herpetiformní dermatitidu. Jedná se o typ svědivé, puchýřovité kožní vyrážky, která se vyskytuje na loktech, kolenou nebo hýždích.

Tato vyrážka se vyskytuje přibližně u 17% lidí s celiakií a je jedním z varovných příznaků, které vedou k diagnóze. Může se objevit i po stanovení diagnózy jako známka špatného dodržování léčby (34).

Lidé, u nichž se tato kožní vyrážka objeví, zřídkakdy pociťují další zažívací příznaky, které celiakii běžně provázejí (35).

Mezi další možné příčiny svědivé kožní vyrážky kromě celiakie patří (36):

  • ekzém
  • lupénka
  • dermatitida
  • kopřivka

Shrnutí:

  • Celiakie může způsobit typ svědivé kožní vyrážky. Většina lidí, u kterých se tato vyrážka objeví, nepociťuje žádné zažívací příznaky.

Příznaky celiakie u dětí

Nástup a závažnost příznaků se u dětí s celiakií značně liší (37).

U některých dětí se krátce po konzumaci lepku objeví příznaky, které obvykle velmi rychle odezní. Jiné mohou mít příznaky trvající několik dní nebo týdnů, zatímco jiné nemají příznaky žádné (37).

Příznaky se liší také v závislosti na věku. U kojenců a batolat patří mezi nejčastější příznaky (37):

  • nadýmání
  • zvracení
  • průjem
  • podvýživa
  • zhoršený růst
  • podrážděnost

Děti školního věku často uvádějí příznaky jako (37):

  • zácpa
  • průjem
  • neúmyslné hubnutí nebo potíže s přibýváním na váze bolesti žaludku
  • nafouknutí břicha

A konečně, u starších dětí a dospívajících se běžně vyskytují tyto příznaky (37):

  • opožděná puberta
  • zakrnělý růst
  • neúmyslný úbytek hmotnosti
  • únava
  • bolesti kostí nebo kloubů
  • časté bolesti hlavy nebo migrény
  • kožní vyrážky
  • vředy v ústech
  • deprese
  • úzkost

Pokud máte podezření, že vaše dítě může trpět celiakií, je nejlepší promluvit si s jeho pediatrem a nechat se otestovat, zda je nutná léčba.

Souhrn:

  • Příznaky celiakie u dětí se mohou lišit v nástupu a závažnosti a také v závislosti na věku.

Jaké další zdravotní problémy mohou celiakii doprovázet?

Pokud se celiakie neléčí, může být spojena s několika dalšími zdravotními problémy, například (15, 38, 39, 40, 41):

  • nedostatky ve výživě
  • neplodnost
  • osteoporóza nebo úbytek kostní hmoty
  • glutenová neuropatie neboli necitlivost, brnění a bolest nervů
  • bolesti kostí, svalů nebo kloubů

Celiakie je navíc autoimunitní onemocnění. Jedná se o stav, který vzniká, když váš imunitní systém napadá zdravé buňky v těle (42).

Výzkumy ukazují, že lidé s jednou autoimunitní poruchou mají o 25% vyšší riziko, že se u nich vyvinou i další (43).

Mezi další autoimunitní poruchy, které mohou doprovázet celiakii, patří (44):

  • revmatoidní artritida
  • ulcerózní kolitida
  • Crohnova choroba
  • roztroušená skleróza
  • Hashimotova choroba
  • Gravesova choroba
  • systémový lupus erythematodes

Souhrn:

  • Neléčená celiakie může zvyšovat riziko nedostatku výživy, neplodnosti a úbytku kostní hmoty. Lidé s jednou autoimunitní poruchou mohou mít také vyšší riziko vzniku dalších.

Jak zvládat příznaky celiakie

Celiakie je celoživotní onemocnění, které se nedá vyléčit. Lidé s tímto onemocněním však mohou své příznaky účinně zvládat dodržováním přísné bezlepkové diety.

To znamená, že se musíte vyhýbat všem výrobkům obsahujícím pšenici, ječmen, žito nebo špaldu, včetně všech potravin, které mohly být zkříženě kontaminovány, jako je oves, pokud nejsou označeny jako bezlepkové.

Potraviny, kterým se musíte vyhnout

Následuje několik dalších potravin, kterým byste se měli vyhnout, pokud nejsou výslovně označeny jako bezlepkové:

  • těstoviny
  • chléb
  • koláče
  • koláče
  • krekry
  • sušenky
  • pivo
  • dresinky
  • omáčky

Potraviny k jídlu

Naštěstí existuje spousta výživných, přirozeně bezlepkových potravin. Vyřazení zpracovaných potravin, konzumace převážně celých potravin a čtení etiket potravin může dodržování bezlepkové diety značně usnadnit.

Zde je několik potravin, které můžete jíst při zdravé bezlepkové dietě:

  • maso, drůbež a mořské plody
  • vejce
  • mléčné výrobky
  • ovoce
  • bezlepkové obiloviny, jako např:
  •   quinoa
  •   rýže
  •   pohanka
  •   proso
  • zelenina
  • luštěniny
  • ořechy
  • zdravé tuky
  • bylinky a koření

Pokud máte podezření, že trpíte celiakií, poraďte se s odborníkem, abyste se nechali vyšetřit a zjistili, zda je bezlepková dieta nezbytná. Určitě nezačínejte s bezlepkovou dietou, dokud nebudete testováni na celiakii, protože by to mohlo zkreslit výsledky testů.

Shrnutí:

  • Bezlepková dieta pomáhá zmírnit příznaky celiakie. Budete muset vyloučit výrobky obsahující pšenici, ječmen, žito a špaldu a nahradit je celými potravinami, které přirozeně lepek neobsahují.

Závěr

Celiakie je závažné onemocnění, které může způsobovat celou řadu příznaků, včetně zažívacích potíží, nedostatků ve výživě, úbytku hmotnosti a únavy.

Mějte však na paměti, že příznaky se mohou u různých lidí s celiakií lišit. Zatímco někteří totiž mohou pociťovat několik z výše uvedených příznaků, jiní nemusí mít žádné výrazné příznaky.

Pokud máte podezření, že byste mohli mít celiakii, poraďte se s odborníkem, zda byste se mohli nechat vyšetřit. Osobám s celiakií může dodržování bezlepkové diety pomoci tyto příznaky zvládnout a zmírnit.

Studie, zveřejněná 11. května 2020, o propojení pesticidů, teflonu a celiakie. Glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie

Ing. Zdeněk Rozehnal

  • V této studii vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a adolescentů, kteří byli nedávno diagnostikováni s celiakií.
  • Tým z New York University (NYU) zjistil, že děti a adolescenti, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a chemikálií souvisejících s pesticidy, měli dvojnásobnou šanci na pozitivní diagnostiku celiakie.
  • U žen s vyšší expozicí pesticidů, než je obvyklé, znamenalo, že měly nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek.
 

New York University School of Medicine je jednou z vysokých škol z New York University . Společnost byla založena v roce 1841 jako University Medical College a je jednou z nejvýznamnějších lékařských škol ve Spojených státech. Je na 3. místě v oblasti výzkumu podle US News & World Report.

Vědci z NYU Langone zjistili, že zvýšené hladiny toxických chemikálií z pesticidů, nepřilnavých nádob (s teflonem) a zpomalovačů hoření jsou spojeny se zvýšeným rizikem rozvoje celiakie.

"Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém požití lepku vede k poškození tenkého střeva," řekl dr. Patrick Fratellone, RH FIM, integrativní lékař a profesor na University of Bridgeport College of Naturopathic Medicine.

Pohlaví ovlivňuje riziko

V této studii zveřejněné 11. května 2020 v časopise Environmental Research vědci zkoumali hladiny toxických chemikálií v krvi 30 dětí a mladistvých ve věku od 3 do 21 let, kterým nedávno diagnostikovali celiakii v NYU Langone Hassenfeld dětské nemocnici.

Hladiny jejich chemických látek byly porovnány s hladinami stejných chemických látek 60 dalších účastníků podobného věku, pohlaví a rasy bez celiakie.

Tým vědců z NYU zjistil, že děti a mladiství, kteří mají vysokou hladinu pesticidů a dalších chemických látek zvaných dichlorodifenyldichloretyleny (DDE), měli dvojnásobnou šanci na diagnostiku celiakie než ti, kteří těmito chemikáliemi nebyli značně promořeni.

Studie také zjistila, že pohlaví hraje roli v tom, jak chemické látky ovlivňují celiakální riziko.

U mladých žen vyšší expozice pesticidů, než je obvyklé, znamenala, že měli nejméně osmkrát vyšší pravděpodobnost, že se stanou netolerujícími lepek

 

Ale zvýšené hladiny nepřilnavých chemikálií (perfluoroalkyly nebo PFA), včetně produktů, jako je teflon, znamenaly u nich až devětkrát vyšší pravděpodobnost celiakie!

Na druhé straně mladí muži se zvýšenou hladinou chemických látek zpomalujících hoření v krvi, které se nazývají polybromované difenylethery (PBDE), byly s tímto stavem diagnostikováni pouze dvakrát častěji.

Chemikálie mohou narušit imunitní a hormonální funkce

Endokrinní systém, také nazývaný hormonální systém, je tvořen žlázami umístěnými v celém těle.

"Věda objevuje, že některé chemikálie narušují imunitní funkce, nejen hormonální," řekl spoluautor studie a zdravotní epidemiolog Dr. Leonardo Trasande, MPP, profesor pediatrie na NYU Langone.

Dodal, že již existuje „podnětný důkaz“, že chemické látky narušující endokrinní systém, přispívají k celiakii a jsou „spojeny s jinými nemocemi, jako je Crohnova nemoc“.

Dr. Trasande zdůraznil „v souvislosti s celiakií a dalšími autoimunitními stavy existuje mnoho vzájemných vztahů mezi endokrinním systémem a imunitním systémem“.

Podle Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) zahrnují perzistentní organické polutanty (POPs) tisíce syntetických chemikálií široce používaných během rozmachu průmyslové výroby po druhé světové válce.

"Ačkoli mnoho POPs bylo vyřazeno z výroby, tak přesto tyto chemikálie zůstávají v prostředí, protože jsou odolné vůči rozpadu a mají tendenci se hromadit ve zvířecích a lidských tkáních," psali autoři studie.

Některé známé POPs zahrnují polychlorované bifenyly (PCB), pesticid DDT a dioxiny - které pocházejí z bělení chloru papírové buničiny, výroby některých herbicidů a pesticidů a dalších průmyslových procesů.

Jak minimalizovat vaši expozici

"DDE je metabolit dlouhodobého pesticidu DDT, který byl samozřejmě zakázán, s výjimkou určitého použití při prevenci malárie v některých částech Afriky," uvedl Trasande. "Ale existuje kontaminace dědictví, takže nás nepřekvapilo zjištění mnoha metabolitů (v účastnících studie)."

Zdůraznil, že musíme podniknout kroky ke snížení naší expozice těmto chemickým látkám.

Lidé mohou dělat věci jako „jednoduše čistit vzduch otevřením oken každý den a pomocí mokrého mopu vyčistit perzistentní znečišťující látky, které se mohou hromadit v prachu.“

Dr. Trasande potvrdil, že tato studie přidává další informace, což vyvolává obavy ohledně nepřilnavých chemikálií.

Jedním z jednoduchých způsobů, jak omezit vystavení se těmto chemikáliím, je nepoužívat teflonové pánve, ale pouze litinové.

První „propojení“ mezi toxickými chemikáliemi a celiakií

Toto není první studie, která by našla souvislost mezi běžně používanými chemikáliemi a celiakií.

Studie z roku 2013 zveřejněná v časopise Interdisciplinary Toxicology uzavřela, že glyfosát, aktivní složka v herbicidech, jako je Roundup, je nejdůležitějším příčinným faktorem u celiakie.

Trasandeova studie je tak první, která zjistila souvislost mezi expozicí chemikáliemi a následkem.

"Naše studie zavádí první měřitelné propojení mezi expozicí toxických chemikálií a celiakií v životním prostředí," uvedl v prohlášení vedoucí vědecký pracovník studie a dětský gastroenterolog Dr. Jeremiah Levine. "Tyto výsledky také vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev, které všechny vyžadují důkladné sledování a další studium."

Příznaky celiakie

Národní ústav zdraví (NIH) uvádí příznaky celiakie, které zahrnují:

  • bolest břicha
  • chronický průjem
  • zácpa
  • plynatost
  • nevolnost

Někteří lidé s onemocněním však nemusí mít příznaky vůbec.

Podle NIH může celiakie také zabránit dětem ve vstřebávání živin, což může vést k problémům, jako je zpomalený růst, ztráta hmotnosti, poškození zubní skloviny a zpoždění puberty

 

"Ovlivňuje to 1 ze 100 jedinců," řekl dr. Patrick Fratellone. "Tito jednotlivci jsou geneticky predisponovaní a odhaduje se, že existuje více než 2 miliony Američanů, kteří nejsou dosud pozitivně diagnostikováni, a jsou ohroženi dlouhodobými komplikacemi,"

Diagnóza a léčba

Dr. Fratellone vysvětlil, že gluten je „zastřešující název“ pro proteiny známé jako prolamins, které jsou primárně tvořeny gluteninem a gliadinem. Tato látka se nachází v obilovinách, které zahrnují pšenici, žito a ječmen.

"Nejlepší způsob, jak pracovat s celiakií, je vzdělávat o ní a jak se vyhnout pšeničnému lepku." Existují také krevní testy, které určí, zda máte alergii na lepek nebo máte celiakii, “řekl.

Klinika Mayo varuje, že před zahájením bezlepkové stravy byste měli být nejprve vyšetřeni na celiakii - protože vyloučení lepku by mohlo způsobit, že testy dopadnou normálně.

K diagnostice jsou k dispozici dva krevní testy: sérologické testování, které hledá určité protilátky ve vaší krvi, a genetické testování. "Někteří gastroenterologové věří, že je nutné provést biopsii." Doporučuji testování alergie na potraviny, “řekl dr. Fratellone.

Pokud trpíte nesnášenlivostí lepku, Mayo Clinic vám doporučuje vyhýbat se všem jídlům a nápojům obsahujícím pšenici, žito, ječmen, tritikale (kříženec mezi pšenicí a žitem) a v některých případech i ovsu, pokud existuje možnost, že byl kontaminován během výroby zrninami obsahujících lepek.

Klinika Mayo je nezisková organizace a mezinárodně uznávané prestižní americké lékařské výzkumné a vzdělávací centrum, jejíž součástí jsou univerzitní nemocnice v Rochesteru a v Minnesotě. Má rovněž několik nemocnic a klinik v Jacksonville na Floridě, ve Scottsdale a Phoenixu v Arizoně. Klinika Mayo dále spolupracuje s množstvím menších klinik a nemocnic v Minnesotě, Iowě a Wisconsinu.

V letech 2017-18 byla zařazena na 1. místo na stránkách US News.com's Best Hospital Hospital Honor Roll. Tato klinika zavedla integrační model, ve kterém se aplikuje nejnovější vývoj a technologie a který také řeší duchovní a emoční potřeby pacienta během léčby rakoviny.

Závěr

Studie poprvé stanovila souvislost mezi expozicí toxickými chemickými látkami, jako jsou pesticidy a průmyslové chemikálie, a rizikem celiakie. Kdo tomu bránil, aby taková studie byla provedena podstatně dříve? Zajisté Monsanto (výrobce roundupu) a spol. za asistence zkorumpovaných politiků a bílých plášťů.

Vědci říkají, že tato zjištění vyvolávají otázku, zda existují potenciální vazby mezi těmito chemikáliemi a jinými autoimunitními onemocněními střev, než jenom celiakie.

MONSANTO - nejnenáviděnější organizace v USA, která je předzdívaná "MONSATAN"

V současnosti ji vlastní německý Bayer a čelí v USA mnoha žalobám. Lidé dostali po kontaktu s Roundupem rakovinu...

Svět podle společnosti Monsanto, čas 1:49:03

Znepokojivý dokument Slovenskej televízie

o praktikách nadnárodnej spoločnosti Monsanto a jej aktuálnych krokoch na poli biotechnológie a kontroly potravín. Už od jej založenia v roku 1901 sa rozvoj a bohatstvo spoločnosti Monsanto spájajú s výrobou a predajom mnohých chemických produktov, ktoré boli neskôr zakázané. V každom z týchto prípadov sa neskôr ukázalo, že spoločnosť klamala, zatajovala dôležité skutočnosti, alebo si jednoducho

zaplatila štúdie, ktoré mali dokázať neškodnosť a zdravotnú nezávadnosť jej produktov

Na základe viacerých súdnych rozhodnutí musela spoločnosť platiť nemalé sumy, nijako to však nezastavilo jej víťazné ťaženie celým svetom. Dnes je spoločnosť Monsanto svetovým lídrom v produkcii geneticky modifikovaných potravín GMO více  a s nimi spojeného herbicídu  Roundup (glyfosát)...

Více:

Jak odstranit glyfosát a hliník z těla

Glyfosát je analogem aminokyseliny glycinu. To znamená, že se uchycuje v místech, kde potřebujete glycin. Při detoxu se glycin spotřebovává a proto jej hodně lidí nemá v těle v potřebném množství pro účinnou detoxikaci.

Abyste eliminovali glyfosát, musíte saturovat své tělo právě glycinem. Dr. Dietrich Klinghardt doporučuje užívat 1 čajovou lžičku (4 gramy) glycinového prášku dvakrát denně po dobu několika týdnů a poté snížit dávku na jednu čtvrtinu čajové lžičky (1 gram) dvakrát denně.

Dojde k uvolnění glyfosátu z vašeho těla a umožní se jeho odstranění močí.

Glycin je levný (1 kg cca 130,- Kč) a chutná sladce. Ideální je, pokud jej sníte s jídlem, když máte podezření, že je kontaminováno glyfosátem, aby se neuchycoval místo chybějícího glycinu - nicméně, které průmyslově zpracované jídlo není v Česku kontaminováno glyfosátem? A o euroéčkách nemluvě.

Glyfosát je chelátotvorné činidlo. Když máte glyfosát v potravě (díky Jurečkovi - pořad "A Dost!" požehnaně - bývalý ministr zemědělství), váže na sebe všechny stopové minerály, a proto ty nejsou k dispozici pro absorpci. Existuje však jedna výjimka a tou je hliník. Glyfosát totiž v tomto případě funguje naopak - jako raketoplán pro hliník. Naváže ho na sebe, pronikne s ním přes střevní stěnu do tkání a distribuuje jej v celém těle.

Štítná žláza, neurodegenerativní onemocnění...

Jedním z neuvěřitelně běžných onemocnění souvisejících s toxicitou hliníku je nedostatečně aktivní štítná žláza. Hydroxidy hliníku - například ty, které se vyskytují v antacidech, i v "tetanovce" je adjuvans hydroxid hlinitý - skutečně narušují střevní absorpci hormonů štítné žlázy. Má také afinitu k nervovému systému a má sklon shromažďovat se v mozku, míše a enterickém nervovém systému, přičemž na všech těchto místech blokuje životně důležité funkce.

Detoxikace hliníku

Hliník je škodlivější než jakýkoliv jiný toxin. V zásadě poškozuje receptory, které máme na buněčné stěně, hormonální receptory, receptory neurotransmiterů, receptory inzulínu. Všechny jsou zmateny hliníkem.

Chcete-li eliminovat hliník, musíte zvýšit příjem oxidu křemičitého. Dr. Klinghardt doporučuje používat byliny bohaté na křemík, jako je koriandr nebo přeslička rolní. Dr. Yoshiaki Omura již před 20 lety ve studii prokázal, že lze velmi rychle snížit obsah hliníku z těla pouhou aplikací výtažku z koriandru.

Zajímavé je, že páter Ferda doporučuje na detox dubovou kůru a přesličku rolní.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

 

  Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

DOPORUČENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

anglické titulky

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 18.9.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 922

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1354

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze