Preferovat chlorellu nebo spirulinu?

Ing.Zdeněk Rozehnal

V posledních letech se na českém trhu objevila celá řada nových potravin, které slibují velice prospěšné zdravotní účinky. K těmto potravinám určitě patří chlorella a spirulina, tzv. zelené potraviny, které mají nutričně bohatý obsah a mnoho prospěšných vlastností.

Přestože se chlorella a spirulina společně označují jako řasy, o řasy v obou případech nejde, a to v případě spiruliny. Společného však mají toho hodně. Oba zelené mikroorganismy se díky svému složení označují jako superpotraviny, protože jde o jedny z nejvýživnějších potravin vůbec. Obsahují vysoký podíl proteinů, chlorofylu, antioxidantů, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Proto zákonitě jsou si podobné i svými účinky.

Z biologického pohledu je chlorella rodem sladkovodních jednobuněčných zelených řas. Vyskytuje se v množství druhů a podruhů, mezi ty nejznámější patří: Chlorella vulgaris (známá také jako Chlorella japan), Chlorella pyrenoidosa (biologicky přesněji Chlorella sorokiniana) nebo Chlorella kessleri. Buňka chlorelly je nápadně kulovitá, může být až stokrát menší než spirála spiruliny.

A spirulina má typický spirálovitý tvar, podle kterého také dostala svůj název. Jde o jednoduchou vláknitou sinici řádu Ascillatoriales (česky drkalka) nebo-li fotosyntetizující kyanobakterii.

Shoda

Chlorella a spirulina fungují jako zdroj životadárné energie, proměňují a zprostředkovávají sluneční energii i lidskému organismu.

Obě potřebují pro život sluneční záření, protože získávají energii prostřednictvím fotosyntézy. Fotosyntéza probíhá uvnitř zelených organismů za účasti fotosyntetických pigmentů (barviv), nejvýznamnějším je určitě chlorofyl.

Chlorella, sytě až temně zelená řasa, se může pochlubit tím, že je jedním z nejvýznamnějších přírodních zdrojů chlorofylu vůbec. Podle odborných zdrojů obsahuje od 3 do 7% chlorofylu. Množstvím chlorofylu ve svém obsahu chlorella překonává jiné řasy, ale i listovou zeleninu zpravidla s obsahem chlorofylu do 1 %.

Zatímco u chlorelly dominuje, již dle názvu, samotný chlorofyl, spirulina má ve svém složení oproti chlorelle chlorofylu asi 10x méně. Spirulina se však pyšní obsahem dalších barviv, zejména vzácného fykocyaninu (také xantofylu, betakarotenu ...). To je důvodem, že barva spiruliny je modro-zelená.

Není voda jako voda

Chlorella i spirulina osídlují vodní prostředí planety Země miliardy let. Pohromadě je však nenajdeme. Ačkoliv chlorella zpravidla roste ve společnosti jiných organismů, spirulina mezi nimi není. Spirulině se totiž přirozeně daří ve vysoce alkalických vodách, kde najdeme jen velmi málo jiných organismů. Zpracování spiruliny je z toho důvodu méně náročné, protože se nemusí filtrovat a oddělovat od jiných vodních kultur.

Shrnutí

Chlorella:

  • jednobuněčná řasa kulovitého tvaru
  • velmi vysoký obsah chlorofylu
  • žije ve společnosti jiných mikroorganismů

Spirulina:

  • spirálovitě vláknitá sinice
  • obsah chlorofylu, fykocyaninu, betakarotenu
  • obsah kyseliny GLA
  • žije ve vysoce alkalické vodě, zpravidla jako jedna z mála forem života
  • lépe a okamžitě vstřebatelná v lidském těle (bez nutnosti dezintegrace)

Zpracování

Z hlediska zpracování má spirulina oproti chlorelle ještě jednu značnou výhodu, protože je lidským organismem přímo vstřebatelná. Naproti tomu chlorella ne, protože buněčná membrána chlorelly je tvořena celulózou. Ta se v lidském zažívacím traktu zpravidla nerozkládá a celá buňka chlorelly tak v lidském těle nedokáže předat své nutričně cenné látky bez narušení buněčné stěny. Proto zpracování chlorelly sestává také z narušení buněčné stěny (dezintegrace) tak, aby byla chlorella v lidském těle kompletně využitelná.

Zde buďte obezřetní, ne všechny výrobky prošly dezintegrací, případně vysokým procentem dezintegrace. V tom případě máte bezcenný výrobek.

Pokud jde o trávení, i po dezintegraci chlorelly platí, že spirulina se v lidském zažívacím traktu vstřebává snáze, je lépe stravitelná. Chlorella a další řasy jsou pro trávicí systém problematičtější. S chlorellou se proto doporučuje začínat postupně, dávkování by mělo být pozvolné tak, aby si tělo na chlorellu zvyklo.

Superpotraviny jsou obě…

Jak spirulina, tak chlorella se právem řadí mezi tzv. superpotraviny (superfood). Je to kvůli jejich složení. Neobsahují pouze jeden z mikro či makronutrientů, ale celý komplex nutričně hodnotných prvků. Oba zelené mikroorganismy nabízejí vysoký podíl proteinů, ale také zmiňovaný chlorofyl a jiné antioxidanty. Jsou zdrojem cenných aminokyselin, některých vitamínů, minerálů a dalších užitečných látek. Ve složení spiruliny najdeme i vzácnou protizánětlivou kyselinu GLA.

Spirulina i chlorella jsou k dispozici v podobě sušeného prášku, může jít také o tablety, méně často o tekutý extrakt. Obě se kombinují s vodou nebo ovocnými šťávami, dokonce nacházejí i kulinářské využití.

Účinky

Chlorella, 5 klíčových, vědecky ověřených účinků:

  • Detoxikuje organismus, brání ukládání těžkých kovů ve tkáních a orgánech, podporuje vylučování škodlivin.
  • Povzbuzuje činnost imunitního systému.
  • Podporuje hubnutí, snižuje množství tělesného tuku.
  • Příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje hladinu krevního cukru.
  • Funguje jako antioxidant, snižuje oxidativní stres způsobený mj. škodlivinami z ovzduší, nadměrným slunečním zářením, nezdravým stravováním a vůbec nezdravým životním stylem, také psychickým vypětím aj.

Spirulina, 6 klíčových, výzkumy potvrzených účinků:

  • Podporuje a stimuluje činnost imunitního systému.
  • Odráží se na příznivém složení střevní mikroflóry.
  • Posiluje regenerační schopnosti lidského těla.
  • Příznivě působí na nervový systém, omlazuje buňky.
  • Detoxikuje organismus, pomáhá vylučování škodlivin.
  • Působí jako antioxidant, zlepšuje zrak.

Synergie

Spirulina a chlorella mají obdobné složení, a tím i účinky. Vynikají především svými detoxikačními vlastnostmi. Jejich působení se může částečně překrývat, ale svými účinky se výhodně doplňují a synergicky posilují. Pokud tedy vybíráte mezi spirulinou a chlorellou, lepší je sáhnout po obou současně.

Kdo je vítěz? Spirulina či chlorella?

Každá má svá specifika a výhody, přesto vítězem není ani jedna, protože

vítězem jsou obě pohromadě

a ve stejném poměru

CHLORELLA A SPIRULINA 50:50

Chlorella a Spirulina se vzájemně doplňují. Jejich spojením v poměru 50:50 vzniká jedinečná kombinace obsahující vitamíny, minerální látky, karotenoidy, chlorofyl, bílkoviny či vlákninu v jejich přirozené podobě.

 

 

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Více úžasný:

MUDr. Henry Bieler

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!
 

220+ zkušeností

s DUANWOOD REISHI ZDE

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK

127+ ZKUŠENOSTÍ

ZDE

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

Jak platné v roce 2020