8 působivých zdravotních výhod zelí

- Pixabay

Barbora Nová

Zelí je vysoce výživné a bohaté na vitamín C, vlákninu a vitamín K. A co víc, některé výzkumy potvrzují, že může podporovat trávení, zlepšit zdraví srdce a snížit zánět.

I přes jeho působivý obsah živin, zelí je často přehlíženo.

I když zelí může vypadat hodně jako salát, ve skutečnosti patří do rodu zeleniny Brassica, která zahrnuje brokolici, ředkvičky a růžičkovou kapustu (1).

Dodává se v různých tvarech a barvách, včetně červené, fialové, bílé a zelené, a jeho listy mohou být buď vrásčité nebo hladké.

Tato zelenina se pěstuje po celém světě po tisíce let a lze ji nalézt v různých pokrmech, včetně kysaného zelí, kimči a coleslawu.

Kromě toho je zelí je nabito vitamíny a minerály.

Následuje 8 překvapivých zdravotních výhod zelí, vše podpořeno vědou.

1. Zelí je napěchované živinami

I když má zelí velmi nízký obsah kalorií, má působivý profil živin.

Ve skutečnosti pouhý 1 šálek, neboli 90 gramů syrového zeleného zelí obsahuje (2):

  • Kalorie: 22
  • Bílkoviny: 1 g
  • Vláknina: 2 g
  • Vitamin K: 56% referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Vitamin C: 36% RHP
  • Folát: 10% RHP
  • Mangan: 6% RHP
  • Vitamin B6: 6% RHP
  • Vápník: 3% RHP
  • Draslík: 3% RHP
  • Hořčík: 3% RHP

Zelí obsahuje také malé množství dalších mikroživin, včetně vitamínu A, železa a riboflavinu (2).

Jak můžete vidět ve výše uvedeném seznamu, je bohaté na vitamín B6 a folát, které jsou nezbytné pro mnoho důležitých procesů v těle, včetně energetického metabolismu a normálního fungování nervového systému (3, 4).

Zelí má navíc vysoký obsah vlákniny a obsahuje silné antioxidanty, včetně polyfenolů a sloučenin síry (5).

Antioxidanty chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které mají lichý počet elektronů, což je činí nestabilními. Když se jejich hladina příliš zvýší, mohou poškodit vaše buňky (6).

Zelí má obzvláště vysoký obsah vitamínu C, silného antioxidantu, který může chránit před srdečními chorobami, některými druhy rakoviny a ztrátou zraku (7, 8, 9).

Shrnutí:

  • Zelí je nízkokalorická zelenina, která je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty.

2. Zelí může pomoci udržet zánět na uzdě

Zánět není vždy na škodu. Ve skutečnosti se vaše tělo spoléhá na zánětlivou reakci, která chrání před infekcí nebo urychluje hojení. Tento druh akutního zánětu je normální reakcí na zranění nebo infekci.

Na druhé straně chronický zánět, který se vyskytuje po dlouhou dobu, je spojen s mnoha chorobami, včetně srdečních chorob, revmatoidní artritidy a zánětlivých střevních onemocnění (10).

Zelenina obsahující křemík, jako je zelí, obsahuje mnoho různých antioxidantů, u kterých bylo prokázáno, že snižují chronický zánět (11).

Jedna studie z roku 2014 totiž ukázala, že konzumace většího množství brukvovité zeleniny by mohla snížit určité krevní markery zánětu (12).

Jedna starší studie ukázala, že ti, kteří jedli nejvyšší množství brukvovité zeleniny, měli podstatně nižší úroveň zánětu ve srovnání s těmi, kteří jedli nejnižší množství (13).

Sulforafan, kaempferol a další antioxidanty nalezené v této pozoruhodné skupině rostlin jsou pravděpodobně zodpovědné za jejich protizánětlivý účinek (14, 15, 16).

Shrnutí:

  • Zelí obsahuje silné antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět.

3. Zelí je plné vitamínu C

Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, je ve vodě rozpustný vitamín, který v těle plní mnoho důležitých rolí, přičemž je například potřebný k tvorbě kolagenu, nejhojnější bílkoviny v těle. Kolagen dává kůži strukturu a pružnost a je kritický pro správné fungování kostí, svalů a cév (17).

Navíc vitamín C pomáhá tělu vstřebávat nehemové železo, typ železa, které se nachází v rostlinných potravinách.

A co víc, je to silný antioxidant. Ve skutečnosti byl rozsáhle zkoumán pro jeho potenciální schopnosti bojovat s rakovinou (18).

Vitamin C chrání tělo před poškozením způsobeným volnými radikály, které bylo spojeno s mnoha chronickými onemocněními, včetně rakoviny (19).

Důkazy ukazují, že strava s vysokým obsahem vitamínu C-bohatých potravin je spojena s nižším rizikem některých druhů rakoviny (18, 20, 21).

Analýza 21 studií z roku 2014 ve skutečnosti zjistila, že riziko rakoviny plic se snížilo o 7% při každém 100 miligramovém zvýšení denního příjmu vitamínu C (22).

Tato studie však byla omezená, protože nedokázala určit, zda je snížené riziko rakoviny plic způsobeno vitaminem C nebo jinými sloučeninami, které se nacházejí v ovoci a zelenině.

Zatímco mnoho observačních studií zjistilo souvislost mezi vyšším příjmem vitaminu C a sníženým rizikem některých druhů rakoviny, výsledky kontrolovaných studií zůstávají nekonzistentní (23, 24).

Zatímco zelené i červené zelí jsou výbornými zdroji tohoto silného antioxidantu, červené zelí ho obsahuje výrazně více (2, 25).

Jeden šálek (90 g) nasekaného červeného zelí obsahuje 56% doporučeného příjmu vitaminu C, což je stejné množství, jaké se nachází v malém pomeranči (25, 26).

Shrnutí:

  • Vaše tělo potřebuje vitamín C pro mnoho důležitých funkcí a je to silný antioxidant. Červené zelí má v této živině obzvlášť vysoký obsah, poskytuje asi 56% RHP na šálek (90 g).

4. Zelí pomáhá zlepšit trávení

Pokud chcete zlepšit své trávení, zelí bohaté na vlákninu je skvělá volba.

Tato křupavá zelenina je plná nerozpustné vlákniny šetrné ke střevům, což je typ sacharidů, které se ve střevech nedají rozložit. Nerozpustná vláknina pomáhá udržovat trávicí systém zdravý tím, že přidává hmotu do stolice a podporuje ji pravidelnou (27).

A co víc, je bohatá na rozpustnou vlákninu, která prokazatelně zvyšuje počet prospěšných bakterií ve střevech. Je to proto, že vláknina je hlavním zdrojem paliva pro přátelské druhy, jako jsou Bifidobacteria a Lactobacilli (28).

Tyto bakterie plní důležité funkce, jako je ochrana imunitního systému a produkce kritických živin, jako jsou vitaminy K2 a B12 (29, 30, 31, 32).

Jíst více zelí je vynikající způsob, jak udržet svůj trávicí systém zdravý a v dobré kondici.

Shrnutí:

  • Zelí obsahuje rozpustnou vlákninu, která udržuje trávicí systém zdravý tím, že poskytuje palivo pro spřátelené bakterie a nerozpustná vláknina podporuje pravidelnou stolici.

5. Zelí může pomoci udržet vaše srdce zdravé

Především červené zelí obsahuje silné sloučeniny zvané antokyany, které dávají této lahodné zelenině zářivou fialovou barvu, přičemž antokyany jsou rostlinné pigmenty, které patří do rodiny flavonoidů (33).

Mnoho studií našlo souvislost mezi konzumací potravin bohatých na tento pigment a sníženým rizikem srdečních onemocnění (34).

Ve studii z roku 2013 vědci zjistili, že ti s vyšším příjmem potravin bohatých na antokyan měli nižší riziko srdečního infarktu (35).

Další analýza 15 observačních studií měla podobná zjištění, uvádějící, že zvýšený příjem flavonoidů byl spojen s výrazně nižším rizikem úmrtí na srdeční onemocnění (36).

Zvýšení příjmu dietních antokyanů také prokázalo snížení krevního tlaku a hladiny LDL (špatného) cholesterolu (37, 38).

Zánět je známý tím, že hraje významnou roli ve vývoji srdečních onemocnění a ochranný účinek antokyanů proti němu je pravděpodobný díky jejich protizánětlivým vlastnostem.

Zelí obsahuje více než 36 různých druhů silných antokyanů, což z něj činí vynikající volbu pro zdraví srdce (39).

Shrnutí:

  • Zelí obsahuje silné pigmenty zvané antokyany, které prokazatelně podporují několik aspektů zdraví srdce.

6. Zelí může snížit vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak postihuje více než jednu miliardu lidí po celém světě a je hlavním rizikovým faktorem pro onemocnění srdce a mozkovou mrtvici (40).

Lékaři často radí pacientům s vysokým krevním tlakem, aby snížili příjem soli. Nedávné důkazy však ukazují, že zvýšení hladiny draslíku v potravě je stejně důležité pro snížení krevního tlaku (41).

Draslík je důležitý minerál a elektrolyt, které tělo potřebuje ke správné funkci. Jedním z jeho hlavních úkolů je pomáhat regulovat krevní tlak tím, že působí proti účinkům sodíku v těle (42).

Draslík pomáhá vylučovat nadbytečný sodík močí. Uvolňuje také stěny krevních cév, což snižuje krevní tlak.

Zatímco sodík i draslík jsou důležité pro zdraví, moderní strava má tendenci být příliš vysoký obsah sodíku a příliš nízký obsah draslíku (43).

Červené zelí je dobrým zdrojem draslíku, dodává 9% RHP ve dvou šálcích (180 g) (25).

Jíst více zelí bohatého na draslík je dobrý způsob, jak snížit vysoký krevní tlak a může pomoci udržet ho ve zdravém rozmezí (41).

Shrnutí:

  • Draslík pomáhá udržovat krevní tlak ve zdravém rozmezí. Zvýšení příjmu potravin bohatých na draslík, jako je zelí, může pomoci snížit hladinu vysokého krevního tlaku.

7. Zelí může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Cholesterol je voskovitá látka podobná tukům, která se nachází v každé buňce vašeho těla.

Někteří lidé si myslí, že veškerý cholesterol je špatný, ale je nezbytný pro správné fungování těla.

Kritické procesy závisí na cholesterolu, jako je správné trávení a syntéza hormonů a vitaminu D (44).

Nicméně lidé, kteří mají vysoký cholesterol, mají také tendenci mít zvýšené riziko srdečních onemocnění, zvláště když mají zvýšené hladiny LDL (špatného) cholesterolu (45).

Zelí obsahuje dvě látky, u kterých bylo prokázáno, že snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu.

Rozpustná vláknina

Bylo prokázáno, že rozpustná vláknina pomáhá snižovat hladiny LDL cholesterolu tím, že se váže s cholesterolem ve střevech a zabraňuje jeho vstřebávání do krve.

Podle jedné recenze by konzumace většího množství potravin bohatých na rozpustnou vlákninu mohla snížit hladiny celkového i LDL cholesterolu přibližně o 5-10% (46).

Zelí je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny. Ve skutečnosti je přibližně 40% vlákniny nalezené v zelí rozpustné (47).

Rostlinné steroly

Zelí obsahuje látky zvané fytosteroly. Jsou to rostlinné sloučeniny, které jsou strukturně podobné cholesterolu a snižují LDL cholesterol tím, že blokují vstřebávání cholesterolu v trávicím traktu (48).

Podle studie z roku 2014 bylo zjištěno, že zvýšení příjmu fytosterolu o 1 g denně snižuje koncentrace LDL cholesterolu až o 6% (49).

Shrnutí:

  • Zelí je dobrým zdrojem rozpustné vlákniny a rostlinných sterolů. Bylo prokázáno, že tyto látky snižují LDL (špatný) cholesterol.

8. Zelí je vynikajícím zdrojem vitamínu K

Vitamín K je sbírka vitamínů rozpustných v tucích, která hraje v těle mnoho důležitých rolí.

Tyto vitamíny jsou rozděleny do dvou hlavních skupin (50):

  • Vitamín K1 (fyllochinon): Ten se nachází především v rostlinných zdrojích.
  • Vitamín K2 (menachinon): Tato forma se nachází v živočišných zdrojích a některých fermentovaných potravinách. Produkují ji také bakterie v tlustém střevě.

Zelí je úžasným zdrojem vitamínu K1, který dodává 56% RHP v jednom šálku (90 g) (2).

Vitamín K1 je klíčovou živinou, která hraje v těle mnoho důležitých rolí.

Jednou z jeho hlavních funkcí je působit jako kofaktor pro enzymy, které jsou zodpovědné za srážení krve (50).

Bez vitamínu K by krev ztratila svou schopnost správně srážet, což zvyšuje riziko nadměrného krvácení.

Shrnutí:

  • Vitamín K je rozhodující pro srážení krve. Zelí je vynikajícím zdrojem vitamínu K1, s 56% RHP v každém šálku (90 g).

Zelí je velmi snadné přidat do svého jídelníčku

Kromě toho, že je zelí super zdravé, je také chuťově vynikající.

Může být konzumováno syrové nebo vařené a přidáváno do široké škály jídel, jako jsou saláty, polévky, guláše a saláty.

Tato všestranná zelenina může být dokonce fermentována a zpracována do kysaného zelí.

Kromě toho, že je zelí přizpůsobitelné mnoha receptům, je extrémně cenově dostupné.

Bez ohledu na to, jak zelí připravujete, přidání této tygří zeleniny na váš talíř je chutný způsob, jak prospět svému zdraví.

Shrnutí:

  • Zelí je všestranná zelenina, kterou je snadné začlenit do svého jídelníčku. Můžete ji použít k přípravě mnoha různých jídel, včetně salátů, dušených pokrmů, polévek, salátů a kysaného zelí.

Závěr

Zelí je výjimečně zdravé jídlo, přičemž má vynikající nutriční profil a má obzvláště vysoký obsah vitamínů C a K.

Kromě toho může konzumace zelí dokonce pomoci snížit riziko některých onemocnění, zlepšit trávení a zmírnit zánět.

Navíc zelí je chutným a levným doplňkem řady receptů.

S tolika potenciálními zdravotními výhodami je snadné pochopit, proč si zelí zaslouží být v centru pozornosti a mělo by mít pravidelné místo na talíři.

Kysané zelí jako superlék, který si zpravidla vyrobíte pouze sami doma

Ing. Zdeněk Rozehnal

Nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste je zelí. Léčivé a ochranné spektrum této zeleniny je tak široké, že stojí za to je využívat. Syrové zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Navíc i tzv. vitamín U - antiulcusový faktor (název vitamínu U je odvozen od slova ulcus - vřed). Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Sníme-li před každým slaným jídlem několik listů syrového zelí nebo trochu kysaného zelí, přispíváme tím k léčbě jaterních nemocí jako například je jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B. Velkou úlevu přináší zelná kúra i při rakovině jater. V tomto případě doplňujeme kúru potravinovým doplňkem ze semen ostropestřce mariánského - půl lžičky prášku denně a lžící medu.

Pouze syrové zelí

Nutno podoknout, že léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje játra. Někteří léčitelé považují vařené zelí pro játra za jed.

Vzhledem k dobrému složení sacharidů a komplexnímu působení dalších látek je pravidelná konzumace syrového nebo kvašeného zelí velice vhodná nejen pro diabetiky.

Již více než 80 let je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí - 0,5 litru denně - při dně, všech formách revmatismu a artróze (společně se šťávou z celeru). Je-li organismus překyselen či Vás pálí žáha, pomůže vypít 2 - 3 dcl šťávy ze syrového zelí. Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plícních chorobách. Příznivý vliv má konzumace syrového zelí i při ateroskleróze.

Prospěšná je i konzumace zelí při ledvinových chorobách, zelí napomáhá lepšímu vyučování odpadních látek. Své místo má i v kosmetice tím, že čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

Jak je výše uvedeno, zelí obsahuje tzv. vitamín U. Je vyzkoušeno, že pití 3 dcl čerstvé šťávy ze syrového zelí společně s 1 dcl bramborové a 1 dcl mrkvové šťávy, léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy.

Zelí versus těžké kovy

Dr. Dietrich Klinghardt M.D. Ph.D uvádí, že Chlorella je hlavní metodou detoxikace těžkých kovů, ale pokud pacient chlorellu nesnáší, našli jsme několik dalších variant jako náhradu. Jedna z nich je kyselé zelí. 4 krát denně 2 polévkové lžíce. V kysaném zelí je totiž hodně methionu, je to aminokyselina, jenž také detoxikuje a je postavena z mnoha vláken, které na sebe váží težké kovy.

Více:
Zelí versus rakovina

Nicméně nejzajímavější účinky syrového zelí jsou ve vztahu k prevenci rakoviny. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří mj. izotiokyanáty - látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku.

Nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je prospěšnější než syrové, ale určitě ne kysané zelí, do kterého byly přidány chemické látky. Typickou kyselou chuť mu dodává kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky. Výzkum odborníků na výživu z londýnské university ukázaly, že kysané zelí je také účinné afrodiziakum.

Zelí - základní potravina účinkující proti rakovině

Neev M. Arnell

Podle nedávné britské studie [1] je možné zabránit růstu zhoubných buněk při rakovině prostaty u mužů tím, že budete jíst brokolici 4x za týden. Avšak brokolice není jedinou brukvovitou zeleninou s antirakovinnými účinky.

Velmi dlouhou historii s ohledem na léčivé působení má také zelí. Jak uvádí např. William Duffy v knížce Sugar Blues, už při stavbě velké čínské zdi bylo dělníkům podáváno především solené zelí s rýží, aby byli silní a zdraví [2]. Zelí bývalo rovněž pěstováno ve starověkém Řecku nebo v Římské říši, kde bylo ceněno jako všelék, schopný léčit všechny možné nemoci.

A také v dnešní době nám poskytují epidemiologické studie důkazy o tom, že strava bohatá na brukvovitou zeleninu má souvislost s nižším rizikem mnoha typů rakoviny [3]. A je to hlavně zelí, které vykazuje slibné vlastnosti díky svému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.

Antioxidanty a fytonutrienty v červeném zelí

Červené zelí obsahuje 36 různých anthocyaninů, které patří do skupiny flavonoidů, u nichž byly pozorovány ochranné vlastnosti proti rakovině – viz studie provedená v the U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service [4]

Anthocyaniny se přirozeně vyskytují v podobě pigmentů i v ovoci a bobulovinách červené, modré nebo purpurové barvy. Jedna z dalších studií doložila, že některé fytonutrienty mívají až dvojnásobně vyšší antioxidační účinky než vitamín C [5].

Červené zelí je jedinečné tím, že jeho jedna menší porce obsahuje kolem 30 miligramů červených anthocyaninů. Nejčastěji konzumované bílé zelí obsahuje ale až 50 miligramů těchto látek.

Preventivní účinky proti rakovině má zelí hlavně díky svému bohatému obsahu antioxidantů. Když tyto schází našemu tělu, nastává metabolický problém označovaný jako oxidační stres, který bývá jedním z rizikových faktorů pro vznik rakoviny [6]

Isothiokyanáty

Už jen samotné antioxidační účinky zelí jej staví vysoko na žebříčku potravin působících proti rakovině, ale tato rostlina patří ještě na vyšší stupínek. Glukosinuláty z něj mohou být konvertovány na tzv isothiokyanátové složky, které vykazují preventivní účinky proti různým druhům rakoviny, jako jsou např. rakovina močového měchýře, plic, tlustého střeva nebo prostaty [7].

Isothiokyanáty působí proti karcinogenům hned třemi různými způsoby: jsou prevencí před jejich aktivací, působí proti nim, když už jsou aktivovány a urychlují jejich vylučování z těla.

Už více studií doložilo, že rizika rakoviny trávicího a dýchacího ústrojí mohou být snižována konzumací zeleniny bohaté na isothiokyanáty a že tyto složky mohou být velmi účinné i při zvládání rakoviny plic nebo jícnu [8].

Indol-3-carbinol

U zelí byla prokázána schopnost pomáhat při prevenci rakoviny také díky jeho složce označované jako Indol-3-carbinol (I3C). Tato látka, která bývá uvolňována hlavně v průběhu žvýkání brukvovité zeleniny, chrání před nevhodnými účinky estrogenu. Jakmile totiž dojde k rozštěpení jednoho typu estrogenu, jeden jeho produkt pak vede ke zvýšenému riziku rakoviny prsu. I3C dokáže snižovat riziko rakoviny prsu tím, že podporuje produkci méně nebezpečných metabolitů.

Originál: https://www.naturalnews.com/032377_cabbage_anti-cancer_food.html

Zelí, nejlepší zdroj probiotik, který potvrzují laboratorní testy

Derek Henry

Mnoho lidí si dobře uvědomuje, že probiotika jsou nezbytným předpokladem pro trvalé zdraví. V lidském těle přebývá průměrně asi 100 biliónů bakterií a k dobrému zdraví je potřeba udržovat jejich vyváženost. Co je ale tím nejlepším zdrojem probiotik a o kolik je tento lepší než aktuálně nejvíce užívané přípravky?

Kvašené zelí: král probiotik

Naše planeta je obdařena bohatstvím, které pomáhá léčit všechny nemoci, způsobované toxiny nebo špatnou výživou. Pokud si uvědomíme, jak jsou pro nás tyto přírodní prostředky životně důležité, a které z nich jsou pro nás nejvhodnější, můžeme tak vyřešit většinu svých běžných zdravotních potíží.

Pokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu zdraví“ bývá mnohdy závažně poškozena antibiotiky, předepisovanými léky, těžkými kovy, průmyslově zpracovanými potravinami a také i nedostatkem čerstvých organických potravin, které obsahují enzymy a probiotika v přirozené formě.

Právě z tohoto pohledu je kvašené zelí králem probiotik. Díky tomu, že obsahuje tolik živin a složek podporujících trávení, je docela možné jej označit za nejvýznamnější prostředek pro zajištění našeho zdraví.

Mezi nejvýznamnější složky zelí patří tyto:

  • Vitamíny B1, B6, B9, C a K
  • Mangan, vápník, draslík, hořčík fosfor a železo
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Antioxidanty a fytonutrienty
  • Sloučeniny působící proti rakovině i toxinům (indole-3-carbinol)

A co je vůbec nejdůležitější, je skutečnost, že kvašené zelí je dokonalým zdrojem ŽIVÝCH probiotik a enzymů. Díky fermentaci jsou v lidském těle tyto cenné složky velmi dobře přijímány.

Kvašené zelí versus kapsle s probiotiky

Domácí příprava kvašeného zelí je velmi starým procesem, jehož výstupem je chuť, kterou dnes mnozí bohužel odmítají. Dnešní společnost je totiž závislá na cukru a kyselé zelí už nepatří mezi oblíbené potraviny. Proto mnozí raději volí kapsle s probiotiky, než aby se nutili jíst to, co jim nechutná.

Bohužel ale tyto dva odlišné zdroje probiotik nelze vůbec srovnávat a doložil to i nedávný výzkum.

V jedné porci domácího kvašeného zelí, vážící 110-170 g, bylo v laboratořích nalezeno asi 10 biliónů živých bakterií! Pokud bychom měli provést srovnání s příslušným potravinovým doplňkem, pak už 56 gramů syrového zelí obsahuje více probiotik, než celé balení se 100 kapslemi. Z jiného pohledu se zase 450 gramů (asi dva hrnky) kvašeného zelí vyrovnají dokonce 8 balením s kapslemi! Dokonce i ten nejvíce prodávaný druh probiotik nabízí ve 100g balení pouze 50 miliard aktivních bakterií.

Až dosud se ale zkoumání obsahu probiotik zabývalo pouze jejich kvantitou, zatímco poslední analýzy se soustředily na odlišné typy bakterií, přítomných v čerstvém a syrovém kvašeném zelí.

Pokud vezmete v úvahu zdravotní účinky, pak je potřeba si uvědomit, že s každým soustem syrového zelí (doma připraveného) svému tělu dodáte bilióny prospěšných mikrobů, které zabíjí patogeny ve střevech a obnovují střevní flóru, jež je primárním faktorem pro zdravé trávení. Jde o jedno z nejlepších a nejjednodušších opatření, které můžete udělat pro své celkové zdraví.

Je také důležité připomenout, že kvašené zelí domácí výroby je ten nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečný přísun probiotik. Je to především proto, že takové zelí není pasterizováno - a to zaručuje jeho vysoký obsah probiotik

Pustíte se také do toho? Recept na domácí přípravu kvašeného zelí najdete níže v prvním odkazovaném zdroji.

Použité zdroje:

https://www.healingthebody.ca/healing-benefits-of-sauerkraut/
https://nourishingplot.com/2014/06/21/sauerkraut-test-divulges-shocking-probiotic-count/
https://www.naturalnews.com/045431_probiotics_apple_cider_vinegar_kombucha.html
https://www.sfgate.com/health/article/100-trillion-good-bacteria-call-human-body-home-3683153.php

Originál: https://www.naturalnews.com/045720_probiotics_digestive_health_sauerkraut.html

Zelí významně snižuje riziko rakoviny a obsahuje i protizánětlivé složky

Raw Michelle

O zelí je už dlouho známo, že patří mezi zdravé nízkokalorické potraviny - mnozí si možná vybaví dříve známou dietu, založenou na zelných polévkách, která přinášela ověřitelné výsledky. Tato chutná zelenina má nejen málo kalorií (100 g - 25,1 kcal, energie 105 kJ), ale vyznačuje se ještě mnoha dalšími a významnějšími účinky. Dnes již můžete nalézt celé stovky studií, dokládajících účinnost zelí při prevenci i léčbě rakoviny.

Kromě toho ale zelí přináší mnoho dalších zdravotních účinků, neboť v něm naleznete spousty výživných složek, antioxidantů i protizánětlivých látek.

Zelí: jedna z nejlepších potravin proti rakovině

Jonny Bowden, Ph.D., C.N.S., autor knížky o 150 nejzdravějších potravinách na Zemi (The 150 Healthiest Foods on Earth) uvádí o zelí toto: „Konzumace zelí, která je častější než jednou týdně, dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 66%. Kromě toho ale zelí rovněž stimuluje imunitní systém, ničí škodlivé bakterie a viry a napomáhá k pročištění krve.“

Podle výzkumné zprávy z The Oregon State University nám epidemiologické studie poskytují další a další důkazy o tom, že strava obsahující hodně zeleniny z čeledi brukvovitých (Cruciferae) souvisí se snižováním rizika rakoviny. Nejvýznamnější je právě zelí, díky svému vysokému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.

Zelí: zelenina s významnými protizánětlivými účinky

Všechny typy zelí obsahují vysoká množství polyfenolů, známých svými protizánětlivými účinky. Červené zelí však navíc ještě obsahuje i další účinné složky - tzv. antokyany.

V roce 2014 byly v časopise The Asian Pacific Journal of Cancer Prevention publikovány výsledky studie, zkoumající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti chemických složek ze zelí. Tyto závěry byly velmi slibné: „Naše práce dokládá, že zkoumané druhy zelí jsou zdrojem účinných antioxidačních a protizánětlivých látek, sloužících k prevenci nebezpečných chronických onemocnění, jako jsou rakovina nebo choroby srdečních tepen.“

Je zcela jisté, že zelí - ať už bílé nebo červené - vykazuje ohromné zdravotní účinky, které nemohou být přehlíženy.

Proto jej přidávejte do svého jídelníčku tak často, jak to jen bude možné a uvědomte si, že je to jedna z nejzdravějších potravin na této planetě!

Existuje nespočet způsobů, jak si připravovat a pochutnávat na zelí, ale i ten nejjednodušší způsob přípravy v podobě lehkého spaření vám nabízí velmi chutnou přílohu. Pokud vás zajímají další možnosti, můžeme vám doporučit jedny z nejlepších a nejzdravějších receptů na webu www.health.com, kde naleznete 23 vynikajících způsobů jeho přípravy.

Originál: https://www.naturalnews.com/049913_cabbage_benefits_cancer_prevention_natural_healing.html

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  bio logickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.1.2023 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1179

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1676

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze