8 kvašených potravin a nápojů pro lepší trávení a tím zdraví

 

 

 

 

 

 

 

Kimchi - Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Staří praktici hlásali "smrt začíná ve střevu", to ještě měli znalosti o zdraví. Ve střevu totiž vzniká více než 60% imunity.

Kvašení je proces, při kterém bakterie a kvasinky rozkládají cukry. Nejenže zlepšuje konzervaci potravin, ale konzumace kvašených potravin může také zvýšit počet prospěšných bakterií neboli probiotik ve střevech. Probiotika jsou spojována s řadou zdravotních výhod, včetně lepšího trávení, lepší imunity a dokonce i zvýšeného úbytku hmotnosti (1, 2, 3).

Následuje 8 fermentovaných potravin a nápojů, u kterých bylo prokázáno, že zlepšují zdraví a trávení.

1. Kefír

Kefír je druh kysaného mléčného výrobku. Vyrábí se přidáním kefírových zrn - což je kombinace kvasinek a bakterií - do mléka. Výsledkem je hustý, pikantní nápoj s chutí, která je často přirovnávána k jogurtu. Studie ukazují, že kefír má řadu zdravotních přínosů, od trávení přes záněty až po zdraví kostí.

V malé, starší studii bylo prokázáno, že kefír zlepšil trávení laktózy u 15 osob s laktózovou intolerancí. Lidé s tímto onemocněním nemohou trávit cukry v mléčných výrobcích, což vede k příznakům, jako jsou křeče, nadýmání a průjem (4).

Kefír také obsahuje méně laktózy než mléko. Když se kefírová zrna a mléko spojí do kefíru, bakterie v zrnech pomáhají fermentovat a rozkládat laktózu v mléce (5).

Jedním z nejlepších, ne-li nejlepší, je kefír z tibetské houby, která se živí laktózou. O tibetské houbě zde, s možností objednání. Kefír z tibetské houby jsem zařadil do léčebného protokolu na uzdravení se z chronické boreliózy, pokud nemá klient střevo v pořádku. Zkušenosti s léčbou boreliózy, chlamydiózy, EB virózy... zde.

Jiná starší studie zjistila, že konzumace 200 ml kefíru denně po dobu 6 týdnů snižuje markery zánětu, který, jak známo, přispívá k chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby a rakovina (6, 7).

Tento pikantní nápoj může také podpořit zdraví kostí. V šestiměsíční studii zahrnující 40 lidí s osteoporózou - onemocněním, které se vyznačuje slabými, porézními kostmi - se u těch, kteří pili kefír, zlepšila hustota kostních minerálů ve srovnání s kontrolní skupinou (8).

Kefír si můžete vychutnávat samotný nebo si ho můžete přimíchat do koktejlů a nápojů.

Shrnutí:

  • Kefír je fermentovaný mléčný výrobek, který může zlepšovat trávení laktózy, snižovat záněty a posilovat zdraví kostí. Ideální je kefír z tibetské houby.

2. Tempeh

Tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů, které byly slisovány do kompaktního koláče. Tato náhražka masa s vysokým obsahem bílkovin je pevná, ale žvýkavá a před přidáním do pokrmů ji lze péct, dusit nebo smažit. Kromě působivého obsahu probiotik je tempeh bohatý na mnoho živin, které mohou zlepšit vaše zdraví (9).

Bylo například prokázáno, že sójové bílkoviny pomáhají snižovat některé rizikové faktory srdečních onemocnění.

Jeden přehled více než 40 studií uvádí, že konzumace 25 gramů sójové bílkoviny každý den po dobu 6 týdnů vedla ke snížení LDL (údajně špatného) cholesterolu (léčte záněty, ne cholesterol) o 3,2% a celkového cholesterolu o 2,8% (10).

Starší studie v laboratoři navíc zjistila, že některé rostlinné sloučeniny v tempehu mohou působit jako antioxidanty. Antioxidanty snižují hromadění volných radikálů, což jsou škodlivé sloučeniny, které mohou přispívat ke vzniku chronických onemocnění (11).

Tempeh je ideální pro vegetariány i všežravce. Hodí se zejména do pokrmů, jako jsou sendviče a smažená jídla.

Shrnutí:

  • Tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Má vysoký obsah probiotik, může posilovat zdraví srdce a dokonce může nabízet antioxidanty.

3. Natto

Natto je základní probiotickou potravinou v tradiční japonské kuchyni. Stejně jako tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Má velmi výraznou chuť a slizkou strukturu. Obsahuje velké množství vlákniny, v jedné 100gramové porci je jí 5,4 gramu (12).

Vláknina může přispívat k podpoře zdraví trávicího traktu. Pohybuje se v těle nestrávená a dodává stolici objem, čímž napomáhá pravidelnosti a zmírňuje zácpu (13).

Natto má také vysoký obsah vitaminu K, důležité živiny, která se podílí na metabolismu vápníku a zdraví kostí (12).

Ve studiích zahrnujících stovky japonských žen byl příjem natto spojen se snížením úbytku kostní hmoty u těch, které byly v postmenopauze (14, 15).

Při fermentaci natto vzniká také enzym zvaný nattokináza. Ve studii zahrnující 12 mladých japonských mužů pomohlo doplnění nattokinázy pouze jednou zabránit vzniku a rozpouštění krevních sraženin, tedy v 11 případech došlo k pozitivnímu efektu (16).

Další studie také zjistily, že užívání tohoto enzymu pomáhá snižovat diastolický a systolický krevní tlak.

V osmitýdenní japonské studii se diastolický a systolický krevní tlak snížil o 2,84, resp. 5,55 mmHg, zatímco v osmitýdenní severoamerické studii klesl o 3, resp. 4 mmHg (17, 18).

Natto se často kombinuje s rýží a podává se jako součást snídaně podporující trávení.

Shrnutí:

  • Natto je fermentovaný sójový výrobek. Jeho vysoký obsah vlákniny může podporovat pravidelnost střev a pomáhat předcházet úbytku kostní hmoty. Produkuje také enzym, který může snižovat krevní tlak a rozpouštět krevní sraženiny.

4. Kombucha

Kombucha je fermentovaný čaj, který je perlivý, trpký a aromatický. Vyrábí se buď ze zeleného, nebo černého čaje a nabízí silné zdraví podporující vlastnosti těchto nápojů. Studie na zvířatech ukazují, že pití kombuchy může pomoci předcházet toxicitě jater a jejich poškození způsobenému působením škodlivých chemických látek (19, 20, 21).

Studie v laboratoři navíc zjistily, že kombucha může pomáhat vyvolat odumírání rakovinných buněk a blokovat jejich šíření (22, 23).

Některé studie na zvířatech dokonce zjistily, že kombucha pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, triglyceridů a LDL cholesterolu (24, 25).

Přestože jsou tyto výsledky slibné, je zapotřebí dalšího výzkumu na lidech (26).

Díky rostoucí popularitě kombuchu najdete ve většině velkých obchodů s potravinami. Můžete si ji také připravit doma, i když je třeba ji připravovat opatrně, aby nedošlo ke kontaminaci nebo překvašení.

Dr. Rudolf Sklenář se zasloužil o rozvoj účinné biologické rakovinné terapie, při které kombucha hraje podstatnou roli. Denní lékařská praxe a jeho intenzivní bádání po mnoho let pomohly dr. Sklenářovi získat bohaté praktické poznatky a výsledky ohledně tohoto přírodního léčivého prostředku.

První veřejnou zmínku o svých lékařských poznatcích přinesl ohledně "čajové houby" již v roce 1964. "Houba" je nejen cenným biologickým terapeutikem při rakovinových onemocněních, ale má léčivé účinky také u jiných onemocněních látkové výměny. Kombuchu si můžete objednat zde.

Dr. Sklenar napsal, že byl schopen pomocí houbového čaje úspěšně léčit: dnu, revma, arteriosklerózu, artritidu, zácpu, impotenci, celkové vyčerpání, obezitu, furunkolozu, ledvinové kameny, cholesterol, rakovinu, zvláště v jejím ranném stádiu,

Více zde: https://www.uspesna-lecba.cz/kombucha/

Shrnutí:

Kombucha je fermentovaný čaj. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, studie na zvířatech a v laboratoři ukázaly, že by mohl pomáhat chránit játra, snižovat hladinu cukru v krvi a snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů.

5. Miso

Miso je běžným kořením v japonské kuchyni. Vyrábí se fermentací sójových bobů se solí a koji, což je druh houby. Nejčastěji se vyskytuje v miso polévce, což je aromatický pokrm z miso pasty a vývaru. Polévka miso se tradičně podává k snídani. Několik studií zjistilo, že miso je zdraví prospěšné.

Starší studie na 21 852 japonských ženách spojila konzumaci polévky miso s nižším rizikem rakoviny prsu (27).

Jiná starší studie zahrnující více než 40 000 osob spojovala vyšší konzumaci polévky miso s nižším rizikem mrtvice u japonských žen (28).

Miso může také pomáhat snižovat krevní tlak a chránit zdraví srdce. Studie na potkanech totiž zjistila, že dlouhodobý příjem polévky miso pomáhá normalizovat hladinu krevního tlaku (29).

Studie zahrnující dospělé Japonce středního a vyššího věku navíc zjistila, že častá konzumace polévky miso může vést ke snížení srdeční frekvence. Tato studie také dospěla k závěru, že polévka miso nezvyšuje krevní tlak, a to i přes svou slanost (30).

Jiné japonské studie však spojují konzumaci polévky miso - a její velké množství soli - s vyšším rizikem rakoviny žaludku.

V jedné studii zvýšila konzumace 3-4 šálků polévky miso denně riziko rakoviny žaludku, zatímco v jiné studii se u mužů, kteří jedli 1-5 šálků denně, zvýšilo riziko rakoviny žaludku (31, 32).

Celkově je k vyhodnocení zdravotních účinků misa zapotřebí více studií.

Kromě míchání misa do polévky ho můžete zkusit použít i do:

  • glazované vařené zeleniny
  • k dochucení salátových zálivek
  • marinování masa

Shrnutí:

  • Miso je koření vyráběné z fermentovaných sójových bobů. Je spojováno se zlepšením zdraví srdce a snížením rizika některých druhů rakoviny, je však třeba provést další studie na lidech.

6. Kimchi

Kimči je oblíbená korejská příloha, která se obvykle vyrábí z kvašeného zelí nebo jiné kvašené zeleniny, například ředkviček. Může se pochlubit rozsáhlou škálou zdraví prospěšných látek a může být obzvláště účinné při snižování hladiny cholesterolu a snižování inzulínové rezistence.

Inzulín je zodpovědný za transport glukózy z krve do tkání. Pokud dlouhodobě udržujete vysoké hladiny inzulínu, vaše tělo na něj přestane normálně reagovat, což vede k vysoké hladině cukru v krvi a inzulínové rezistenci.

V jedné studii jedlo 21 lidí s prediabetem (stav předcházející cukrovku) buď čerstvé, nebo fermentované kimči. Po 8 týdnech se u těch, kteří jedli fermentované kimči, snížila inzulínová rezistence, krevní tlak a tělesná hmotnost (33).

V jiné studii dostávali lidé po dobu 7 dnů stravu s vysokým nebo nízkým množstvím kimči. Vyšší příjem kimči - 210 gramů denně ve srovnání s 15 gramy - vedl k většímu snížení hladiny cukru, cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi (34).

Kimči se snadno připravuje a lze ho přidávat do všech jídel od nudlových mís až po sendviče.

Shrnutí:

  • Kimči se vyrábí z kvašené zeleniny, jako je zelí nebo ředkvičky. Studie zjistily, že může pomáhat snižovat inzulinovou rezistenci a hladinu cholesterolu.

7. Kysané zelí

Kysané zelí je oblíbené koření sestávající z krouhaného zelí, které bylo fermentováno bakteriemi mléčného kvašení. Má nízký obsah kalorií, ale obsahuje velké množství vlákniny a vitaminů C a K (35).

Stejně jako ostatní potraviny vyrobené z listové zelené zeleniny obsahuje také dobré množství luteinu a zeaxantinu. Tyto antioxidanty pomáhají podporovat zdraví očí a snižují riziko očních onemocnění (36).

Obsah antioxidantů v kysaném zelí se může pochlubit také slibnými účinky na prevenci rakoviny. Jedna studie v laboratoři ukázala, že při ošetření buněk rakoviny prsu šťávou ze zelí se snížila aktivita některých enzymů souvisejících s tvorbou rakoviny (37).

Kysané zelí můžete použít do nespočtu pokrmů, od nákypů přes polévku až po sendviče.

Chcete-li získat co nejvíce zdraví prospěšných látek, nezapomeňte si vybrat nepasterizované kysané zelí, protože pasterizace ničí prospěšné bakterie. Dále se vyhněte euro zelí, které je naplněno bruselskýma éčkama.

Shrnutí:

  • Kysané zelí se vyrábí z kvašeného krouhaného zelí. Má vysoký obsah antioxidantů, které jsou důležité nejen pro zdraví očí, a snadno se přidává do mnoha pokrmů.

8. Probiotický jogurt

Jogurt se vyrábí z mléka, které bylo fermentováno, nejčastěji bakteriemi mléčného kvašení. Má vysoký obsah mnoha důležitých živin, včetně vápníku, draslíku, fosforu, riboflavinu a vitaminu B12 (38).

Jogurt je také spojován s celou řadou zdraví prospěšných látek. Jeden přehled 14 studií ukázal, že fermentované mléčné výrobky, včetně probiotického jogurtu, mohou pomáhat snižovat krevní tlak - zejména u osob s vysokým krevním tlakem (39).

Jiná studie spojila vyšší příjem jogurtu se zlepšením hustoty kostních minerálů a fyzických funkcí u starších dospělých (40).

Tento krémový mléčný výrobek může také pomáhat předcházet přibývání na váze. Jeden přehled spojuje konzumaci jogurtu s nižší tělesnou hmotností, menším množstvím tělesného tuku a menším obvodem pasu (41).

Nezapomeňte, že ne všechny jogurty obsahují probiotika, protože tyto prospěšné bakterie jsou při zpracování často zničeny. Hledejte jogurty, které obsahují živé kultury, abyste měli jistotu, že dostáváte svou dávku probiotik. Kromě toho si vybírejte výrobky s minimálním obsahem cukru.

Shrnutí:

  • Probiotický jogurt se vyrábí z fermentovaného mléka. Má vysoký obsah živin a může pomáhat snižovat tělesnou hmotnost, snižovat krevní tlak a zlepšovat zdraví kostí.

Často kladené otázky

Jaké potraviny se považují za fermentované?

Termínem "fermentované potraviny" se označují všechny potraviny, které prošly procesem fermentace, což je chemické štěpení cukru kvasinkami a bakteriemi (9).

Patří sem všechny výše uvedené potraviny:

Mohou být fermentované potraviny toxické?

Ačkoli je většina fermentovaných potravin obecně považována za bezpečnou, některé druhy - včetně fermentovaných mléčných výrobků, jako je kefír - jsou náchylnější ke kontaminaci toxiny a bakteriemi (42).

Naštěstí dodržování správné bezpečnosti potravin může pomoci minimalizovat riziko kontaminace a zkažení. Prospěšné může být také namáčení nebo omývání fermentovaných potravin, stejně jako ohřívání, zmrazování nebo rozmrazování potravin (42).

Jak často byste měli jíst fermentované potraviny?

V současné době sice neexistují žádné oficiální pokyny ohledně toho, jak často byste měli fermentované potraviny konzumovat, ale přidání několika porcí do denního jídelníčku může být prospěšné (43).

Nejlepších výsledků dosáhnete, když začnete jíst jednu nebo dvě porce denně a pak pomalu začnete zvyšovat počet porcí.

Získávání probiotik prostřednictvím celých potravin je jednoduchý způsob, jak využít zdravotních výhod fermentovaných potravin a zároveň snížit riziko vedlejších účinků spojených s užíváním probiotik, jako jsou například zažívací problémy (44).

Závěr

Fermentace může pomoci prodloužit trvanlivost i zdravotní účinky mnoha potravin.

Probiotika obsažená ve fermentovaných potravinách jsou spojována se zlepšením trávení, imunity, hubnutím a dalšími faktory (1, 2, 3).

Kromě toho, že fermentované potraviny obsahují tato prospěšná probiotika, napomáhají mnoha dalším aspektům zdraví a jsou vynikajícím doplňkem vašeho jídelníčku.

Kysané zelí jako superlék, který si zpravidla vyrobíte pouze sami doma

Nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste je zelí. Léčivé a ochranné spektrum této zeleniny je tak široké, že stojí za to je využívat. Syrové zelí obsahuje vitamíny C, E, řadu vitamínů skupiny B, kyselinu listovou a pantothenovou, prvky sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód. Navíc i tzv. vitamín U - antiulcusový faktor (název vitamínu U je odvozen od slova ulcus - vřed). Dále se v zelí nachází cholin, inulin, organické kyseliny a mnoho dalších užitečných látek.

Sníme-li před každým slaným jídlem několik listů syrového zelí nebo trochu kysaného zelí, přispíváme tím k léčbě jaterních nemocí jako například je jaterní nedostatečnost, zduřelá a opuchlá játra, počínající cirhóza, žloutenka typu A i B. Velkou úlevu přináší zelná kúra i při rakovině jater. V tomto případě doplňujeme kúru potravinovým doplňkem ze semen ostropestřce mariánského - půl lžičky prášku denně a lžící medu.

Pouze syrové zelí

Nutno podoknout, že léčivé účinky má zelí pouze v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje játra. Někteří léčitelé považují vařené zelí pro játra za jed.

Vzhledem k dobrému složení sacharidů a komplexnímu působení dalších látek je pravidelná konzumace syrového nebo kvašeného zelí velice vhodná nejen pro diabetiky.

Již více než 80 let je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí - 0,5 litru denně - při dně, všech formách revmatismu a artróze (společně se šťávou z celeru). Je-li organismus překyselen či Vás pálí žáha, pomůže vypít 2 - 3 dcl šťávy ze syrového zelí. Kysané zelí příznivě působí na trávení v žaludku a na činnost střev, údajně i při chudokrevnosti a plícních chorobách. Příznivý vliv má konzumace syrového zelí i při ateroskleróze.

Prospěšná je i konzumace zelí při ledvinových chorobách, zelí napomáhá lepšímu vyučování odpadních látek. Své místo má i v kosmetice tím, že čistí krev a mění metabolismus buněk, působí omlazujícím vlivem na pleť a pokožku, činí ji vláčnou a částečně vyhlazuje vrásky.

Jak je výše uvedeno, zelí obsahuje tzv. vitamín U. Je vyzkoušeno, že pití 3 dcl čerstvé šťávy ze syrového zelí společně s 1 dcl bramborové a 1 dcl mrkvové šťávy, léčí žaludeční a dvanáctníkové vředy.

Zelí versus těžké kovy

Dr. Dietrich Klinghardt M.D. Ph.D uvádí, že Chlorella je hlavní metodou detoxikace těžkých kovů, ale pokud pacient chlorellu nesnáší, našli jsme několik dalších variant jako náhradu. Jedna z nich je kysané zelí. 4 krát denně 2 polévkové lžíce. V kysaném zelí je totiž hodně methionu, je to aminokyselina, jenž také detoxikuje a je postavena z mnoha vláken, které na sebe váží težké kovy.

Více:
Zelí versus rakovina

Nicméně nejzajímavější účinky syrového zelí jsou ve vztahu k prevenci rakoviny. Vědci zjistili, že se při kvašení v zelí tvoří mj. izotiokyanáty - látky, které mají silné protirakovinné účinky a pomáhají předcházet nádorovým onemocněním jater, prsu, plic, tlustého střeva a konečníku.

Nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je prospěšnější než syrové, ale určitě ne kysané zelí, do kterého byly přidány chemické látky. Typickou kyselou chuť mu dodává kyselina mléčná, která vznikla kvašením cukrů působením bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky. Výzkum odborníků na výživu z londýnské university ukázaly, že kysané zelí je také účinné afrodiziakum.

Zelí - základní potravina účinkující proti rakovině

Neev M. Arnell

Podle nedávné britské studie [1] je možné zabránit růstu zhoubných buněk při rakovině prostaty u mužů tím, že budete jíst brokolici 4x za týden. Avšak brokolice není jedinou brukvovitou zeleninou s antirakovinnými účinky.

Velmi dlouhou historii s ohledem na léčivé působení má také zelí. Jak uvádí např. William Duffy v knížce Sugar Blues, už při stavbě velké čínské zdi bylo dělníkům podáváno především solené zelí s rýží, aby byli silní a zdraví [2]. Zelí bývalo rovněž pěstováno ve starověkém Řecku nebo v Římské říši, kde bylo ceněno jako všelék, schopný léčit všechny možné nemoci.

A také v dnešní době nám poskytují epidemiologické studie důkazy o tom, že strava bohatá na brukvovitou zeleninu má souvislost s nižším rizikem mnoha typů rakoviny [3]. A je to hlavně zelí, které vykazuje slibné vlastnosti díky svému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.

Antioxidanty a fytonutrienty v červeném zelí

Červené zelí obsahuje 36 různých anthocyaninů, které patří do skupiny flavonoidů, u nichž byly pozorovány ochranné vlastnosti proti rakovině – viz studie provedená v the U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service [4]

Anthocyaniny se přirozeně vyskytují v podobě pigmentů i v ovoci a bobulovinách červené, modré nebo purpurové barvy. Jedna z dalších studií doložila, že některé fytonutrienty mívají až dvojnásobně vyšší antioxidační účinky než vitamín C [5].

Červené zelí je jedinečné tím, že jeho jedna menší porce obsahuje kolem 30 miligramů červených anthocyaninů. Nejčastěji konzumované bílé zelí obsahuje ale až 50 miligramů těchto látek.

Preventivní účinky proti rakovině má zelí hlavně díky svému bohatému obsahu antioxidantů. Když tyto schází našemu tělu, nastává metabolický problém označovaný jako oxidační stres, který bývá jedním z rizikových faktorů pro vznik rakoviny [6]

Isothiokyanáty

Už jen samotné antioxidační účinky zelí jej staví vysoko na žebříčku potravin působících proti rakovině, ale tato rostlina patří ještě na vyšší stupínek. Glukosinuláty z něj mohou být konvertovány na tzv isothiokyanátové složky, které vykazují preventivní účinky proti různým druhům rakoviny, jako jsou např. rakovina močového měchýře, plic, tlustého střeva nebo prostaty [7].

Isothiokyanáty působí proti karcinogenům hned třemi různými způsoby: jsou prevencí před jejich aktivací, působí proti nim, když už jsou aktivovány a urychlují jejich vylučování z těla.

Už více studií doložilo, že rizika rakoviny trávicího a dýchacího ústrojí mohou být snižována konzumací zeleniny bohaté na isothiokyanáty a že tyto složky mohou být velmi účinné i při zvládání rakoviny plic nebo jícnu [8].

Indol-3-carbinol

U zelí byla prokázána schopnost pomáhat při prevenci rakoviny také díky jeho složce označované jako Indol-3-carbinol (I3C). Tato látka, která bývá uvolňována hlavně v průběhu žvýkání brukvovité zeleniny, chrání před nevhodnými účinky estrogenu. Jakmile totiž dojde k rozštěpení jednoho typu estrogenu, jeden jeho produkt pak vede ke zvýšenému riziku rakoviny prsu. I3C dokáže snižovat riziko rakoviny prsu tím, že podporuje produkci méně nebezpečných metabolitů.

Originál: https://www.naturalnews.com/032377_cabbage_anti-cancer_food.html

Zelí, nejlepší zdroj probiotik, který potvrzují laboratorní testy

Derek Henry

Mnoho lidí si dobře uvědomuje, že probiotika jsou nezbytným předpokladem pro trvalé zdraví. V lidském těle přebývá průměrně asi 100 biliónů bakterií a k dobrému zdraví je potřeba udržovat jejich vyváženost. Co je ale tím nejlepším zdrojem probiotik a o kolik je tento lepší než aktuálně nejvíce užívané přípravky?

Kvašené zelí: král probiotik

Naše planeta je obdařena bohatstvím, které pomáhá léčit všechny nemoci, způsobované toxiny nebo špatnou výživou. Pokud si uvědomíme, jak jsou pro nás tyto přírodní prostředky životně důležité, a které z nich jsou pro nás nejvhodnější, můžeme tak vyřešit většinu svých běžných zdravotních potíží.

Pokud bychom měli vyjmenovat pouze jedinou oblast, která v současnosti vyžaduje největší pozornost, pak by to určitě byl nemocný trávicí systém. Tato „vstupní brána k našemu zdraví“ bývá mnohdy závažně poškozena antibiotiky, předepisovanými léky, těžkými kovy, průmyslově zpracovanými potravinami a také i nedostatkem čerstvých organických potravin, které obsahují enzymy a probiotika v přirozené formě.

Právě z tohoto pohledu je kvašené zelí králem probiotik. Díky tomu, že obsahuje tolik živin a složek podporujících trávení, je docela možné jej označit za nejvýznamnější prostředek pro zajištění našeho zdraví.

Mezi nejvýznamnější složky zelí patří tyto:

  • Vitamíny B1, B6, B9, C a K
  • Mangan, vápník, draslík, hořčík fosfor a železo
  • Vysoký obsah vlákniny
  • Antioxidanty a fytonutrienty
  • Sloučeniny působící proti rakovině i toxinům (indole-3-carbinol)

A co je vůbec nejdůležitější, je skutečnost, že kvašené zelí je dokonalým zdrojem ŽIVÝCH probiotik a enzymů. Díky fermentaci jsou v lidském těle tyto cenné složky velmi dobře přijímány.

Kvašené zelí versus kapsle s probiotiky

Domácí příprava kvašeného zelí je velmi starým procesem, jehož výstupem je chuť, kterou dnes mnozí bohužel odmítají. Dnešní společnost je totiž závislá na cukru a kyselé zelí už nepatří mezi oblíbené potraviny. Proto mnozí raději volí kapsle s probiotiky, než aby se nutili jíst to, co jim nechutná.

Bohužel ale tyto dva odlišné zdroje probiotik nelze vůbec srovnávat a doložil to i nedávný výzkum.

V jedné porci domácího kvašeného zelí, vážící 110-170 g, bylo v laboratořích nalezeno asi 10 biliónů živých bakterií! Pokud bychom měli provést srovnání s příslušným potravinovým doplňkem, pak už 56 gramů syrového zelí obsahuje více probiotik, než celé balení se 100 kapslemi. Z jiného pohledu se zase 450 gramů (asi dva hrnky) kvašeného zelí vyrovnají dokonce 8 balením s kapslemi! Dokonce i ten nejvíce prodávaný druh probiotik nabízí ve 100g balení pouze 50 miliard aktivních bakterií.

Až dosud se ale zkoumání obsahu probiotik zabývalo pouze jejich kvantitou, zatímco poslední analýzy se soustředily na odlišné typy bakterií, přítomných v čerstvém a syrovém kvašeném zelí.

Pokud vezmete v úvahu zdravotní účinky, pak je potřeba si uvědomit, že s každým soustem syrového zelí (doma připraveného) svému tělu dodáte bilióny prospěšných mikrobů, které zabíjí patogeny ve střevech a obnovují střevní flóru, jež je primárním faktorem pro zdravé trávení. Jde o jedno z nejlepších a nejjednodušších opatření, které můžete udělat pro své celkové zdraví.

Je také důležité připomenout, že kvašené zelí domácí výroby je ten nejlepší způsob, jak si zajistit dostatečný přísun probiotik. Je to především proto, že takové zelí není pasterizováno - a to zaručuje jeho vysoký obsah probiotik

Pustíte se také do toho? Recept na domácí přípravu kvašeného zelí najdete níže v prvním odkazovaném zdroji.

Použité zdroje:

https://www.healingthebody.ca/healing-benefits-of-sauerkraut/
https://nourishingplot.com/2014/06/21/sauerkraut-test-divulges-shocking-probiotic-count/
https://www.naturalnews.com/045431_probiotics_apple_cider_vinegar_kombucha.html
https://www.sfgate.com/health/article/100-trillion-good-bacteria-call-human-body-home-3683153.php

Originál: https://www.naturalnews.com/045720_probiotics_digestive_health_sauerkraut.html

Zelí významně snižuje riziko rakoviny a obsahuje i protizánětlivé složky

Raw Michelle

O zelí je už dlouho známo, že patří mezi zdravé nízkokalorické potraviny - mnozí si možná vybaví dříve známou dietu, založenou na zelných polévkách, která přinášela ověřitelné výsledky. Tato chutná zelenina má nejen málo kalorií (100 g - 25,1 kcal, energie 105 kJ), ale vyznačuje se ještě mnoha dalšími a významnějšími účinky. Dnes již můžete nalézt celé stovky studií, dokládajících účinnost zelí při prevenci i léčbě rakoviny.

Kromě toho ale zelí přináší mnoho dalších zdravotních účinků, neboť v něm naleznete spousty výživných složek, antioxidantů i protizánětlivých látek.

Zelí: jedna z nejlepších potravin proti rakovině

Jonny Bowden, Ph.D., C.N.S., autor knížky o 150 nejzdravějších potravinách na Zemi (The 150 Healthiest Foods on Earth) uvádí o zelí toto: „Konzumace zelí, která je častější než jednou týdně, dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 66%. Kromě toho ale zelí rovněž stimuluje imunitní systém, ničí škodlivé bakterie a viry a napomáhá k pročištění krve.“

Podle výzkumné zprávy z The Oregon State University nám epidemiologické studie poskytují další a další důkazy o tom, že strava obsahující hodně zeleniny z čeledi brukvovitých (Cruciferae) souvisí se snižováním rizika rakoviny. Nejvýznamnější je právě zelí, díky svému vysokému obsahu antioxidantů a glukosinolátů.

Zelí: zelenina s významnými protizánětlivými účinky

Všechny typy zelí obsahují vysoká množství polyfenolů, známých svými protizánětlivými účinky. Červené zelí však navíc ještě obsahuje i další účinné složky - tzv. antokyany.

V roce 2014 byly v časopise The Asian Pacific Journal of Cancer Prevention publikovány výsledky studie, zkoumající antioxidační a protizánětlivé vlastnosti chemických složek ze zelí. Tyto závěry byly velmi slibné: „Naše práce dokládá, že zkoumané druhy zelí jsou zdrojem účinných antioxidačních a protizánětlivých látek, sloužících k prevenci nebezpečných chronických onemocnění, jako jsou rakovina nebo choroby srdečních tepen.“

Je zcela jisté, že zelí - ať už bílé nebo červené - vykazuje ohromné zdravotní účinky, které nemohou být přehlíženy.

Proto jej přidávejte do svého jídelníčku tak často, jak to jen bude možné a uvědomte si, že je to jedna z nejzdravějších potravin na této planetě!

Existuje nespočet způsobů, jak si připravovat a pochutnávat na zelí, ale i ten nejjednodušší způsob přípravy v podobě lehkého spaření vám nabízí velmi chutnou přílohu. Pokud vás zajímají další možnosti, můžeme vám doporučit jedny z nejlepších a nejzdravějších receptů na webu www.health.com, kde naleznete 23 vynikajících způsobů jeho přípravy.

Originál: https://www.naturalnews.com/049913_cabbage_benefits_cancer_prevention_natural_healing.html

  

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 16 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života