Bílá mouka - další bílý jed versus špaldová mouka

Ing.Zdeněk Rozehnal

Po cukru je bílá mouka dalším faktorem obezity, kardiovaskulárních onemocnění a dalších závažných chronických onemocnění. Obdobný negativní vliv mají další sacharidy, pokud je přijímáme ve velkém množství.

Historie

Od nepaměti předci konzumovali jako základ výživy obilné zrna. Především pšenici, oves, žito, ječmen, pohanku, později kukuřici i rýži. Zrno se mlelo mezi kameny a pouze množství, které se v krátké době spotřebovalo.

Díky tomu celá obilná zrna dávala lidem zdraví, vytrvalost a sílu.

Obilná zrna

V první řadě je to celistvá potravina, kterou vytvořila příroda. Všechny látky jsou harmonicky vyvážené.

Obilné zrno obsahuje tři základní složky:

  • obalovou vrstvu, která chrání zrno před vysycháním a obsahuje vlákninu (celulózu), vitamíny a minerální látky. Těžko stravitelný obal se zpravidla před mletím odstraňuje a tím získáme otruby
  • moučné jádro, nebo-li endosperm, který obsahuje především škrob (až 75%) a bílkoviny v rozsahu 8 - 13%
  • klíček (embryo - zárodek budoucí rostliny), je bohatým zdrojem tuků a vitamínů, rozpustných v tucích - A, B, D, E. dalé obsahuje bílkoviny, minerální látky, předeším Ca, p, Fw, enzymy a růstové faktory. Před mletím se také zpravidla odstraňuje

Bílá mouka

Při výrobě klasické bílé pšeničné mouky se využívá pouze moučné jádro semena. Na rozdíl od celozrné mouky, kde se zachovávají všechny tři výše uvedené složky, které tvoří cenný zdroj živin a v optimálním poměru - prostě příroda je chytrá.

Bílá mouka připravená o velkou část živin se tím stává jednou z látek, které mají na svědomí tzv. civilizační onemocnění, včetně rakoviny.

Průměrný pokles živin ve srovnání s celozrnou moukou:

19% bílkovin, 36% zdravých tuků, 63% solí, 54% vápníku, 70% železa, 77% zinku, 50% fosforu, 100% karotenu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a 98% vlákniny.

Další negativa

Vzhledem k tomu, že v bílé mouce nejsou sacharidy navázány na vlákninu, která byla před mletím odstraněna, tak se po konzumaci tyto rychle uvolňují v těle, což vyvolává skokovou produkci inzulínu (chudák slinivka), s následnou hypoglykémií.
Navíc na strávení a metabolismus škrobu jsou potřebné vitamíny a minerály, ty které jsme odstranili a nacházejí se v otrubách.

Je evidentní, že by člověk měl jíst pouze celozrné výrobky, protože jsou komplexní. V tomto případě se sacharidy při trávení postupně štěpí na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve. Hladina cukru v krvi je vyrovnaná i několik hodin, my nemáme pocit hladu, ale hlavně slinivka uvolňuje inzulín pomalu a postupně a tím ji šetříme.

Potraviny a glykemický index (GI)

GI je systém, který indikuje, jak rychle konkrétní potraviny způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno, glykemický index udává, na jak dlouho dokáže daná potravina poskytnout tělu energii, tedy na jak dlouho udrží dostatečně vysokou koncentraci cukru v krvi, aby člověk nepocítil hlad.

GI může mít hodnotu 0 - 100, přičemž čistá glukóza má hodnotu 100

Na seznamu se objevují pouze potraviny, které obsahují sacharidy, takže maso, vajíčka, sýry - proto index GI nemají, ale mohou jej mít párky, pokud obsahují mouku.

Všeobecně by mělo platit, abychom upředňostvovali potraviny s nízkým GI, z důvodu ochrany před chonickými nemocemi. Zvláště by to mělo platit u osob s cukrovkou, kolorektálním karcinomem a srdečními nemocemi

I potraviny s vysokým GI jsou užitečné, ale omezeně

  • pro potřebu rychlého doplnění glykogenu ve svalech - před cvičením nebo sportovním výkonem
  • u lidí, kteří musí omezovat příjem vlákniny ze zdravotních důvodů - Crohnova choroba, při průjmu...

Špaldová mouka, to je zdraví

Špalda je prastarý druh pšenice, tedy nešlechtěné a čistý výrobek přírody. Špaldová mouka obsahuje méně lepku než klasická pšeničná mouka a lze z ní  plnohodnotně vařit a péct. Můžeme použít mouku hladkou nebo celozrnou.

Ideální je koupit si mouku, jejíž zrno pochází z ekologického zemědělství. Dalším důležitým kritériem kvality je způsob jejího zpracování. Ideální je používat na mletí zrna mlýnské kameny, přičemž zrnko se mele pomalu, šetrně, čímž zůstávají všechny pro zdraví důležité látky zachovány. A dále je to čerstvost.

Špaldová celozrná a špaldová hladká

Celozrná mouka je všeobecně typem mouky polohrubé. Nicméně lze ji namlít také jako hladkou, polohrubou a hrubou. Hladká mouka oproti celozrné prochází sítem a tím má nižší množství otrub. Tím je vhodnější pro pečení i vaření.

Kombinace špaldové a pšeničné mouky

Špaldová mouka oproti pšeničné mouce je o něco hustší a chuťově výraznější. Chléb ze špaldové mouky je nižší, hustší. Pšeničný chléb, ale i koláče z klasické pšeničné mouky nakynou více. Proto se doporučuje před pečením tyto mouky smíchat.

Je nutné vážit i hrubost mouky. Když použijeme jenom čistě hladkou mouku, potom je těsto  hustší, těžší. Pokud však například přidáme 40% celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější a lehčí těsto.

Nekvašený chleba s lepkem i bez lepku a za 20 minut



Vzhledem k tomu, že naše populace v Česku je intolerantní z 50% na lepek je vhodné jej trvale omezit či vyřadit z pravidelné stravy. Stejný problém je u mléčných výrobků a mléka. Vynechat tyto produkty je vhodné především při detoxikaci, i při aplikaci zeštíhlovacích diet.

Velkým problémem je také kvašené těsto a výrobky z něj. V současnosti je to především chleba, který je tímto procesem vyráběn.

Objevil jsem v případě chleba řešení a to je nekvašený chléb. Navíc příprava je velice jednoduchá a rychlá. A navíc si sami určite množství lepku s ohledem na množství a druhu použité mouky.

Složení je značně variabilní. Osobně základní složku-mouku doporučuji zkombinovat.

Bezlepkový chleba

Pokud chcete bezlepkový produkt použijte například jenom pohankovou nebo cizrnovou mouku.

Možná varianta:

  • mouka, 150 g žitné (například BIO mouka žitná chlebová), 50 g pohankové
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka himalájské soli
  • možno přidat kmín,...

Rozmícháme a špachtlí (lžící) nanášíme na pečící papír. Pečeme v troubě na 180°C s cirkulací vzduchu 10 -15 minut.

Výhody:

  • během 20 minut máte k dispozici čerstvý chleba
  • množství lepku v těstu si sami zvolíte
  • nenadýmá
  • lépe sytí
  • nemáte v těstu semletý starý chleba, tedy tím také plísně
  • velice jednoduchá příprava
  • můžete vyřadit pečivo "ze zmraženého polotovaru" - omezené množství živé energie

Upečený chleba

použití špachtle

použití polévkové lžíce

Pozor na akrylamid při pečení

Vzniku akrylamidu (karcinogenní látka vznikající i při pečení....) v potravinách zabránit nelze, lze však snížit hodnoty obsahu v potravinách. Doporučuje se omezit silné opékání při vysokých teplotách, a dosahování příliš tmavé barvy při pečení a opékání. Všeobecně by teploty při pečení v troubě s cirkulací vzduchu neměly překročit 180 °C, bez cirkulace vzduchu 200 °C, ve fritéze by teplota neměla překročit 175 °C.

Více:

 

 

 

  Rok si ničíme IMUNITU, možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně.

Lidé musí převzít zodpovědnost sami za sebe a ne slepě věřit jen v očkování, které, ať je to myšleno sebelépe, není samospásné.“

U lidí s vysokým BMI (35+) nefunguje očkování! To povrzuje i italská studie. Velká vrstva tukové tkáně limituje imunitu.

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Drtivá většina pacientů v kritickém stavu je  obézní.

Prof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Více úžasný:

MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ  ČLÁNKY

Jak se uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy... Únavového syndromu

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti

 

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín

CORDYCEPS - silná imunita a nárust energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře

s Certifikátem účinných látek

 

Protichůdné zprávy o Mamografu - PROČ?

Klouby - Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme?

Lékaři se uzdravili z Roztroušené sklerózy

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

Úspěšná léčba cukrovky 2.typu úpravou stravy - film odvysílaný na BBC 2

Sandřina  Ú sp ěšná léčba ra koviny

- osobní příběh

 

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Zkušenosti s Úspěšnou léčbou boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu a dalších koinfekcí

 

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Lék Isoprinosine a jeho možnosti v PREVENCI a LÉČBĚ Covidu-19 - prof. MUDr. Jiří Beran CSc.

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

KOHO (NE)OČKOVAT!

Antonín Baudyš: „Jsme v TICHÉ VÁLCE, připravené ELITAMI a USA."

 

PUBLIKOVANÁ VIDEA  ZDE

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY  ZDE

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE A NÁVRAT K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama

___________________________________________________

Předpokládané trendy v užívání vitamínů a dalších doplňků stravy v roce 2021 ZDE

 

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

PROČ SE ŠMEJDŮM STÁLE DAŘÍ

Dvě třetiny lidí mají sklon k poslušnosti a vedou nás charismatičtí psychopati.

Psychopat v politice se dokáže prolhat, vzrušuje ho moc.

psychiatr Radkin Honzák

/a také třeba ten v červené mikině objednává pro policii vodní děla za 105 mil. korun a touží po šikaně lidí a po GULAZÍCH/

Právě ty dvě třetiny lidí nepřímo rozhodují svým chováním o lockdownech...

 

KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

VZKAZ PRO SVOBODU A NADĚJI - Robert F. Kennedy, Jr. (CZ titulky)

Robert F. Kennedy, Jr. vzkazuje lidem - tohle je boj o naše základní práva, naši demokracii a svobodu

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

 

MUDr. Ludmila Eleková: Vakcíny brzdí vývoj. Dříve děti mluvily souvisle od 2 let a dnes? Katastrofa! (1:58:35)

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

Jak platné v roce 2020 - 2021

 

PROTESTSONG

V DLOUHÉM ZATMĚNÍ

Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT

(Oficiální videoklip - Premiéra: 1. 12. 2020)

Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky

SVĚT SE ZBLÁZNIL, DRŽME SE

NOVÁ KNIHA

dotisk 19.4.2021

  

MUDr. Jan Hnízdil...

Přes zdánlivě vtipný název i ilustraci na obálce knihy rozhodně o žádnou legraci nejde. Autoři nás nejdříve seznámí obecně s pojmem psychopat a pak už velmi detailně rozebírají pány Klause, Zemana a Babiše a pečlivě zdůvodňují, proč právě na ně se toto označení, či spíše diagnóza, vztahuje. Hojně při tom používají citace renomovaných vědců, psychiatrů a psychologů : Fromma, Bradshawa, Rohra, Koukolíka, Honzáka a mnohých dalších.

Kniha se taky pokouší pochopit, proč tito lidé mají tak velký vliv na lidi - voliče a proč se jim společnost tak neúspěšně brání, nebo spíš nebrání. Autoři se v závěru pokoušejí najít i nějaká řešení, ale že to nebude jednoduché je jasné nejen jim, ale i čtenáři.

Poselstvím knihy pak je jednoznačně umět poznat zlo ve společnosti, nepodlehnout mu, a hlavně nerezignovat.

Držme si palce!