Bílá mouka - další bílý jed versus špaldová mouka

Ing. Zdeněk Rozehnal

Po cukru je bílá mouka dalším faktorem obezity, kardiovaskulárních onemocnění a dalších závažných chronických onemocnění. Obdobný negativní vliv mají další sacharidy, pokud je přijímáme ve velkém množství.

Historie

Od nepaměti předci konzumovali jako základ výživy obilné zrna. Především pšenici, oves, žito, ječmen, pohanku, později kukuřici i rýži. Zrno se mlelo mezi kameny a pouze množství, které se v krátké době spotřebovalo.

Díky tomu celá obilná zrna dávala lidem zdraví, vytrvalost a sílu.

Obilná zrna

V první řadě je to celistvá potravina, kterou vytvořila příroda. Všechny látky jsou harmonicky vyvážené.

Obilné zrno obsahuje tři základní složky:

  • obalovou vrstvu, která chrání zrno před vysycháním a obsahuje vlákninu (celulózu), vitamíny a minerální látky. Těžko stravitelný obal se zpravidla před mletím odstraňuje a tím získáme otruby
  • moučné jádro, nebo-li endosperm, který obsahuje především škrob (až 75%) a bílkoviny v rozsahu 8 - 13%
  • klíček (embryo - zárodek budoucí rostliny), je bohatým zdrojem tuků a vitamínů, rozpustných v tucích - A, B, D, E. dalé obsahuje bílkoviny, minerální látky, předeším Ca, p, Fw, enzymy a růstové faktory. Před mletím se také zpravidla odstraňuje

Bílá mouka

Při výrobě klasické bílé pšeničné mouky se využívá pouze moučné jádro semena. Na rozdíl od celozrné mouky, kde se zachovávají všechny tři výše uvedené složky, které tvoří cenný zdroj živin a v optimálním poměru - prostě příroda je chytrá.

Bílá mouka připravená o velkou část živin se tím stává jednou z látek, které mají na svědomí tzv. civilizační onemocnění, včetně rakoviny.

Průměrný pokles živin ve srovnání s celozrnou moukou:

19% bílkovin, 36% zdravých tuků, 63% solí, 54% vápníku, 70% železa, 77% zinku, 50% fosforu, 100% karotenu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a 98% vlákniny.

Další negativa

Vzhledem k tomu, že v bílé mouce nejsou sacharidy navázány na vlákninu, která byla před mletím odstraněna, tak se po konzumaci tyto rychle uvolňují v těle, což vyvolává skokovou produkci inzulínu (chudák slinivka), s následnou hypoglykémií.

Navíc na strávení a metabolismus škrobu jsou potřebné vitamíny a minerály, ty které jsme odstranili a nacházejí se v otrubách.

Je evidentní, že by člověk měl jíst pouze celozrné výrobky, protože jsou komplexní. V tomto případě se sacharidy při trávení postupně štěpí na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve. Hladina cukru v krvi je vyrovnaná i několik hodin, my nemáme pocit hladu, ale hlavně slinivka uvolňuje inzulín pomalu a postupně a tím ji šetříme.

Potraviny a glykemický index (GI)

GI je systém, který indikuje, jak rychle konkrétní potraviny způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno, glykemický index udává, na jak dlouho dokáže daná potravina poskytnout tělu energii, tedy na jak dlouho udrží dostatečně vysokou koncentraci cukru v krvi, aby člověk nepocítil hlad.

GI může mít hodnotu 0 - 100, přičemž čistá glukóza má hodnotu 100

Na seznamu se objevují pouze potraviny, které obsahují sacharidy, takže maso, vajíčka, sýry - proto index GI nemají, ale mohou jej mít párky, pokud obsahují mouku.

Všeobecně by mělo platit, abychom upředňostvovali potraviny s nízkým GI, z důvodu ochrany před chonickými nemocemi. Zvláště by to mělo platit u osob s cukrovkou, kolorektálním karcinomem a srdečními nemocemi

I potraviny s vysokým GI jsou užitečné, ale omezeně

  • pro potřebu rychlého doplnění glykogenu ve svalech - před cvičením nebo sportovním výkonem
  • u lidí, kteří musí omezovat příjem vlákniny ze zdravotních důvodů - Crohnova choroba, při průjmu...

Špaldová mouka, to je zdraví

Špalda je prastarý druh pšenice, tedy nešlechtěné a čistý výrobek přírody. Špaldová mouka obsahuje méně lepku než klasická pšeničná mouka a lze z ní  plnohodnotně vařit a péct. Můžeme použít mouku hladkou nebo celozrnou.

Ideální je koupit si mouku, jejíž zrno pochází z ekologického zemědělství. Dalším důležitým kritériem kvality je způsob jejího zpracování. Ideální je používat na mletí zrna mlýnské kameny, přičemž zrnko se mele pomalu, šetrně, čímž zůstávají všechny pro zdraví důležité látky zachovány. A dále je to čerstvost.

Špaldová celozrná a špaldová hladká

Celozrná mouka je všeobecně typem mouky polohrubé. Nicméně lze ji namlít také jako hladkou, polohrubou a hrubou. Hladká mouka oproti celozrné prochází sítem a tím má nižší množství otrub. Tím je vhodnější pro pečení i vaření.

Kombinace špaldové a pšeničné mouky

Špaldová mouka oproti pšeničné mouce je o něco hustší a chuťově výraznější. Chléb ze špaldové mouky je nižší, hustší. Pšeničný chléb, ale i koláče z klasické pšeničné mouky nakynou více. Proto se doporučuje před pečením tyto mouky smíchat.

Je nutné vážit i hrubost mouky. Když použijeme jenom čistě hladkou mouku, potom je těsto  hustší, těžší. Pokud však například přidáme 40% celozrnné mouky, která je namletá středně, získáme nadýchanější a lehčí těsto.

Nekvašený chleba s lepkem i bez lepku a za 20 minut


Vzhledem k tomu, že naše populace v Česku je intolerantní z 50% na lepek je vhodné jej trvale omezit či vyřadit z pravidelné stravy. Stejný problém je u mléčných výrobků a mléka. Vynechat tyto produkty je vhodné především při detoxikaci, i při aplikaci zeštíhlovacích diet.

Velkým problémem je také kvašené těsto a výrobky z něj. V současnosti je to především chleba, který je tímto procesem vyráběn.

Objevil jsem v případě chleba řešení a to je nekvašený chléb. Navíc příprava je velice jednoduchá a rychlá. A navíc si sami určite množství lepku s ohledem na množství a druhu použité mouky.

Složení je značně variabilní. Osobně základní složku-mouku doporučuji zkombinovat.

Bezlepkový chleba

Pokud chcete bezlepkový produkt použijte například jenom pohankovou nebo cizrnovou mouku.

Možná varianta:

  • mouka, 150 g žitné (například BIO mouka žitná chlebová), 50 g pohankové
  • 200 ml vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka himalájské soli
  • možno přidat kmín,...

Rozmícháme a špachtlí (lžící) nanášíme na pečící papír. Pečeme v troubě na 180°C s cirkulací vzduchu 10 -15 minut.

Výhody:

  • během 20 minut máte k dispozici čerstvý chleba
  • množství lepku v těstu si sami zvolíte
  • nenadýmá
  • lépe sytí
  • nemáte v těstu semletý starý chleba, tedy tím také plísně
  • velice jednoduchá příprava
  • můžete vyřadit pečivo "ze zmraženého polotovaru" - omezené množství živé energie

Upečený chleba

použití špachtle

použití polévkové lžíce

Pozor na akrylamid při pečení

Vzniku akrylamidu (karcinogenní látka vznikající i při pečení....) v potravinách zabránit nelze, lze však snížit hodnoty obsahu v potravinách. Doporučuje se omezit silné opékání při vysokých teplotách, a dosahování příliš tmavé barvy při pečení a opékání. Všeobecně by teploty při pečení v troubě s cirkulací vzduchu neměly překročit 180 °C, bez cirkulace vzduchu 200 °C, ve fritéze by teplota neměla překročit 175 °C.

Více:

 

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 23.11.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1043

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1520

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze