Co jíst po fyzické námaze a také po sportování
- Pixabay
Barbora Nová
Konzumace potravin obsahujících sacharidy a bílkoviny může pomoci podpořit svaly po cvičení. Odborníci doporučují jíst krátce po tréninku, abyste dosáhli co největšího prospěchu.
Při plánování tréninku je toho hodně, co vám pomůže dosáhnout vašich cílů.
Je pravděpodobné, že v rámci tohoto úsilí věnujete jídlu před tréninkem velkou pozornost. Věnujete však stejnou pozornost i jídlu po tréninku? Pokud ne, je dobré tak učinit. Konzumace správných živin po cvičení je stejně důležitá jako jídlo před ním.
Následuje podrobný průvodce pro optimalizaci výživy po tréninku.
Jídlo po tréninku je důležité
Abychom pochopili, jak vám správné potraviny mohou po cvičení pomoci, je důležité se dozvědět, jak fyzická aktivita ovlivňuje vaše tělo.
Když cvičíte, vaše svaly spotřebovávají glykogen - preferovaný zdroj paliva v těle, zejména během tréninku vysoké intenzity. To má za následek, že vaše svaly jsou částečně vyčerpány z glykogenu. Některé bílkoviny ve vašich svalech se mohou také rozkládat a poškozovat (1, 2, 3).
Po tréninku vaše tělo obnoví zásoby glykogenu a obnoví tyto svalové bílkoviny. Konzumace správných živin brzy po cvičení může tělu pomoci, aby to zvládlo rychleji. Zvláště důležité je jíst po tréninku sacharidy a bílkoviny.
Tím svému tělu pomůžete:
- snížit odbourávání svalových bílkovin
- zvýšit syntézu (růst) svalových bílkovin
- obnovit zásoby glykogenu
- zlepšit regeneraci
Shrnutí:
- Příjem správných živin po cvičení vám pomůže obnovit svalové bílkoviny a zásoby glykogenu. Pomáhá také stimulovat růst nových svalů.
Bílkoviny, sacharidy a tuky
Každý makronutrient - bílkoviny, sacharidy a tuky - se podílí na procesu regenerace vašeho těla po tréninku. Proto je důležité mít správnou kombinaci.
Důležité je také načasování jídel. Vědci zabývající se sportovní výživou studují načasování živin již více než 40 let. V dnešní době se odborníci při tvorbě doporučení opírají o kombinaci starších a novějších studií (1).
Bílkoviny pomáhají obnovovat a budovat svaly
Cvičení spouští odbourávání svalových bílkovin. Rychlost, s jakou k tomu dochází, závisí na cvičení a úrovni trénovanosti, ale i u dobře trénovaných sportovců dochází k odbourávání svalových bílkovin (1, 2, 3, 4, 5, 6).
Konzumace dostatečného množství bílkovin v průběhu dne dodá tělu aminokyseliny, které potřebuje k obnově a znovuvybudování těchto bílkovin. Dodává vám také stavební kameny potřebné k budování nové svalové tkáně (1, 7, 8, 9, 10).
Doporučuje se rozdělit příjem bílkovin na celý den v tříhodinových intervalech. Bílkoviny byste tedy měli jíst v rámci malých jídel rozdělených do celého dne. V závislosti na vaší tělesné hmotnosti se doporučuje 20-40 g bílkovin každé 3 až 4 hodiny (1).
Studie prokázaly, že příjem 20-40 gramů bílkovin zřejmě maximalizuje schopnost organismu zotavit se po cvičení (9, 11).
Navíc konzumace bílkovin před cvičením může snížit množství, které je třeba sníst po něm, aniž by to mělo vliv na regeneraci (1).
Jedna studie zjistila, že konzumace bílkovin před cvičením a po cvičení má podobný vliv na svalovou sílu, hypertrofii a změny ve složení těla (12).
Pokud se však cíleně zaměřujete na budování svalové hmoty, konzumace kvalitních bílkovin během prvních dvou hodin po tréninku může stimulovat vaše tělo k vytváření stavebních kamenů pro novou svalovou tkáň (1).
Sacharidy pomáhají při regeneraci
Glykogenové zásoby vašeho těla jsou během cvičení využívány jako palivo a konzumace sacharidů po tréninku je pomáhá doplnit.
Rychlost, s jakou jsou glykogenové zásoby využívány, závisí na aktivitě. Například při vytrvalostních sportech tělo spotřebovává více glykogenu než při odporovém tréninku. Z tohoto důvodu, pokud se věnujete vytrvalostním sportům (běh, plavání atd.), budete možná potřebovat konzumovat více sacharidů než někdo, kdo se věnuje vzpírání.
Konzumace stravy s vysokým obsahem sacharidů v množství 8-12 gramů na kilogram tělesné hmotnosti každý den vám může pomoci maximalizovat zásoby glykogenu (1).
Kromě toho je sekrece inzulinu, který podporuje syntézu glykogenu, lépe stimulována při současné konzumaci sacharidů a bílkovin (10, 11, 12, 13).
Konzumace sacharidů a bílkovin po cvičení proto může maximalizovat syntézu bílkovin a glykogenu (13, 14).
Dřívější studie zjistily přínosy konzumace těchto dvou látek v poměru 3:1 (sacharidy ku bílkovinám). To je například 40 gramů bílkovin a 120 gramů sacharidů (15, 16).
Při nutnosti rychlé regenerace (do 4 hodin) současná doporučení doporučují podobný poměr. Konkrétně můžete přispět k rychlejší obnově glykogenu konzumací 0,8 gramu sacharidů na kg s 0,2-0,4 gramu bílkovin na kg tělesné hmotnosti během každé hodiny regenerace (1).
Doporučení pro příjem sacharidů jsou zaměřena na potřeby vytrvalostních sportovců. Pokud se zaměřujete na odporový trénink, může vám stačit méně.
Navíc většina studií na toto téma zahrnuje pouze sportovce muže, takže není jasné, zda mohou mít sportovkyně jiné potřeby příjmu.
Tuk může přinášet určité výhody
Neexistuje dostatek důkazů, aby bylo možné říci, zda byste měli omezit příjem tuků po tréninku (1).
Mnoho lidí si myslí, že konzumace tuku po tréninku zpomaluje trávení a brání vstřebávání živin. Tuk sice může zpomalit vstřebávání jídla po tréninku, ale nemusí snížit jeho prospěšnost. Studie například ukázala, že plnotučné mléko je při podpoře růstu svalů po tréninku účinnější než odstředěné mléko (17).
Jiná studie navíc ukázala, že syntéza svalového glykogenu nebyla ovlivněna ani při požití jídla s vysokým obsahem tuku (45 % energie z tuku) po tréninku (18).
To, že si v potréninkovém jídle dopřejete trochu tuku, nemusí mít vliv na vaši regeneraci. Na toto téma je však třeba provést další studie.
Shrnutí:
- Potréninkové jídlo s bílkovinami a sacharidy zlepší ukládání glykogenu a syntézu svalových bílkovin. Praktickým způsobem, jak toho dosáhnout, je konzumace v poměru 3:1 (sacharidy ku bílkovinám).
Na načasování potréninkového jídla záleží
Schopnost vašeho těla obnovovat glykogen a bílkoviny se po cvičení zvyšuje (19).
Z tohoto důvodu se doporučuje konzumovat kombinaci sacharidů a bílkovin co nejdříve po cvičení. V minulosti odborníci doporučovali sníst jídlo po tréninku do 45 minut, protože zpoždění konzumace sacharidů již o 2 hodiny po tréninku může vést až k 50% snížení míry syntézy glykogenu (19, 20).
Novější výzkumy však zjistily, že okno po tréninku, které umožňuje maximalizovat svalovou odezvu na konzumaci bílkovin, je širší, než se původně myslelo, a to až několik hodin (11).
Také pokud jste zkonzumovali jídlo bohaté na celé sacharidy a bílkoviny třeba hodinu před cvičením, je pravděpodobné, že přínosy z tohoto jídla se uplatní i po tréninku (21, 22, 23).
Také regenerace není jen o tom, co zkonzumujete bezprostředně po tréninku. Při soustavném cvičení tento proces probíhá průběžně. Nejlepší je pokračovat v konzumaci malých, dobře vyvážených jídel obsahujících sacharidy a bílkoviny každé 3-4 hodiny (24).
Shrnutí:
- Jídlo po tréninku snězte brzy po cvičení, ideálně do několika hodin. Toto období však můžete prodloužit o něco déle v závislosti na načasování předtréninkového jídla.
Potraviny, které byste měli jíst po cvičení
Hlavním cílem jídla po tréninku je dodat tělu správné živiny pro dostatečnou regeneraci a maximalizovat přínos tréninku. Výběr snadno stravitelných potravin podpoří rychlejší vstřebávání živin.
Následující seznamy obsahují příklady jednoduchých a snadno stravitelných potravin:
Sacharidy
- sladké brambory
- čokoládové mléko
- quinoa a další obiloviny
- ovoce (např. ananas, bobulovité ovoce, banán, kiwi)
- rýžové koláčky
- rýže
- ovesné vločky
- brambory
- těstoviny
- celozrnný chléb
- edamame
Protein
- živočišný nebo rostlinný proteinový prášek
- vejce
- řecký jogurt
- tvaroh
- losos
- kuřecí maso
- proteinová tyčinka
- tuňák
Tuky
- avokádo
- ořechy
- ořechová másla
- semínka
- směs (sušené ovoce a ořechy)
Ukázková jídla a svačiny po tréninku
Kombinace výše uvedených potravin mohou vytvořit skvělá jídla, která vám dodají všechny živiny potřebné po cvičení.
Následuje několik příkladů rychlých a snadných jídel, která si můžete dát po tréninku:
- grilované kuře s pečenou zeleninou a rýží
- vaječná omeleta s avokádovou pomazánkou na celozrnném toastu
- losos se sladkými bramborami
- sendvič s tuňákovým salátem na celozrnném chlebu
- tuňák s krekry
- ovesné vločky, syrovátkový protein, banán a mandle
- tvaroh a ovoce
- pita chléb a humus
- rýžové krekry a arašídové máslo
- celozrnný toast a mandlové máslo
- cereálie s mléčným nebo sójovým mlékem
- řecký jogurt, bobuloviny a müsli
- proteinový koktejl a banán
- miska z quinoy se sladkými bramborami, bobulemi a pekanovými ořechy
- celozrnné krekry se sýrem a ovocem
Nezapomeňte pít hodně vody
Před tréninkem i po něm je důležité pít hodně vody. Správná hydratace zajistí vašemu tělu optimální vnitřní prostředí pro dosažení maximálních výsledků.
Během cvičení ztrácíte vodu a elektrolyty potem. Jejich doplnění po tréninku může pomoci s regenerací a výkonem (24).
Obzvlášť důležité je doplnit tekutiny, pokud vás další cvičení čeká do 12 hodin. V závislosti na intenzitě tréninku se k doplnění ztrát tekutin doporučuje voda nebo elektrolytový nápoj.
Shrnutí:
- Po cvičení je důležité doplnit vodu a elektrolyty, abyste nahradili to, co jste ztratili během tréninku.
Závěr
Konzumace správného množství sacharidů a bílkovin po cvičení je zásadní, protože stimuluje syntézu svalových bílkovin, zlepšuje regeneraci a zvyšuje výkon během dalšího tréninku.
Je důležité, abyste před doplněním energie jídlem nebo svačinou neprodlévali déle než několik hodin.
Nakonec doplnění ztracené vody a elektrolytů může doplnit obraz a pomoci vám maximalizovat přínosy tréninku.
12 potravin s vysokým obsahem sacharidů, které jsou neuvěřitelně zdravé
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
V průběhu let získaly sacharidy špatnou pověst. Lidé si je často spojují s přibýváním na váze, cukrovkou 2. typu a řadou dalších zdravotních potíží.
Ano, je pravda, že průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem cukru a rafinovaných obilovin obvykle postrádají důležité vitaminy a minerály. Mnohé potraviny bohaté na vlákninu s vysokým obsahem živin však mohou být ve skutečnosti velmi prospěšné.
Ačkoli diety s nízkým obsahem sacharidů mohou být pro některé lidi prospěšné, není důvod se potravinám s vysokým obsahem sacharidů zcela vyhýbat.
Následuje 12 potravin s vysokým obsahem sacharidů, které jsou neuvěřitelně zdravé.
1. Quinoa
Quinoa je výživné semínko, které se stalo neuvěřitelně populárním mezi konzumenty, kteří dbají na své zdraví. Je klasifikována jako pseudocereálie, což je semeno, které se připravuje a konzumuje jako zrno.
Vařená quinoa obsahuje 70 % sacharidů, což z ní činí potravinu s vysokým obsahem sacharidů. Je však také dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny (1).
Quinoa je bohatá na mnoho minerálů a rostlinných sloučenin a je spojována s řadou zdraví prospěšných látek, včetně lepšího hospodaření s cukrem v krvi a zdraví srdce (2, 3).
Navíc neobsahuje žádný lepek, což z ní činí oblíbenou alternativu pšenice pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu.
Quinoa je také velmi sytá, protože má poměrně vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Z tohoto důvodu může přispívat ke zdravé regulaci hmotnosti a zdraví střev (4, 5).
Shrnutí:
- Quinoa je vysoce výživná a může přispět ke zlepšení hladiny cukru v krvi a podpořit zdraví srdce. Quinoa má také vysoký obsah bílkovin a vlákniny, takže může být užitečná při hubnutí, protože obě tyto živiny mohou pomoci udržet pocit sytosti po delší dobu.
2. Oves
Oves je neuvěřitelně zdravá celozrnná obilovina a skvělý zdroj mnoha vitamínů, minerálů a antioxidantů. Syrový oves obsahuje 70 % sacharidů. Porce ovesných vloček o hmotnosti 1 šálek (80 gramů) obsahuje 54 gramů sacharidů, z toho 8 gramů vlákniny. Má obzvláště vysoký obsah specifického typu vlákniny, který se nazývá ovesný beta glukan (6, 7).
Oves je také poměrně dobrým zdrojem bílkovin a obsahuje jich více než většina obilovin (8).
Výzkumy prokazují, že konzumace ovsa může snižovat riziko srdečních onemocnění tím, že snižuje hladinu cholesterolu (9, 10, 11).
Konzumace ovsa může také snižovat hladinu cukru v krvi, zejména u lidí s cukrovkou 2. typu (12).
Oves je navíc velmi sytý, což by mohlo přispět k podpoře zdravé regulace hmotnosti (13, 14).
Shrnutí:
- Oves obsahuje mnoho prospěšných živin, včetně vlákniny a bílkovin. Studie také prokázaly, že konzumace ovsa snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
3. Pohanka
Stejně jako quinoa je pohanka považována za pseudocereálii. Navzdory svému názvu není pohanka příbuzná pšenici a neobsahuje lepek. Syrová pohanka obsahuje 75 gramů sacharidů, zatímco vařená pohanková krupice obsahuje asi 19,9 gramů sacharidů na 100gramovou porci (15, 16).
Pohanka je velmi výživná, obsahuje bílkoviny i vlákninu. Má také více minerálních látek a antioxidantů než mnoho jiných obilovin (17).
Studie na lidech a zvířatech navíc prokazují, že může být prospěšná zejména pro zdraví srdce a regulaci hladiny cukru v krvi (18, 19).
Shrnutí:
- Pohanka je vysoce výživná a obsahuje více antioxidantů a minerálních látek než mnoho jiných obilovin. Pohanka není příbuzná pšenici a neobsahuje lepek. Její konzumace může prospět zdraví vašeho srdce a regulaci hladiny cukru v krvi.
4. Banány
Banány jsou oblíbeným ovocem, které lidé rádi používají v mnoha různých receptech. Jeden velký banán (136 gramů) obsahuje asi 31 gramů sacharidů, a to buď ve formě škrobů, nebo cukrů (20).
Banány mají také vysoký obsah draslíku a vitaminů B6 a C a obsahují několik prospěšných rostlinných sloučenin (20).
Díky vysokému obsahu draslíku mohou banány pomáhat snižovat krevní tlak a zlepšovat zdraví srdce (21).
Nezralé, zelené banány mají vyšší obsah škrobu. Ten se při dozrávání banánů mění na přírodní cukry, které při tomto procesu žloutnou. Pokud tedy budete jíst méně zralé banány, budete mít tendenci přijímat více škrobu a méně cukru (22).
Nezralé a méně zralé banány také obsahují slušné množství rezistentního škrobu a pektinu, které podporují zdraví trávicího traktu a poskytují prebiotika pro prospěšné bakterie ve střevech (23, 24).
Shrnutí:
- Banány mají vysoký obsah draslíku, minerálu, který hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku. Méně zralé banány také obsahují rezistentní škrob a pektin, které mohou zlepšit zdraví trávicího traktu.
5. Sladké brambory
Sladké brambory jsou chutná, výživná hlíza nebo kořenová zelenina. Půl šálku (100 g) rozmačkaných vařených sladkých brambor se slupkou obsahuje asi 20,7 g sacharidů, které se skládají ze škrobu, cukru a vlákniny (25).
Sladké brambory jsou také bohatým zdrojem vitaminu A, vitaminu C a draslíku (25).
Navíc jsou plné antioxidantů, což jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály v buňkách a chrání vás tak před chronickými onemocněními (26, 27).
Souhrn:
- Sladké brambory jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A a několika dalších vitaminů, minerálů a antioxidantů.
6. Červená řepa
Červená řepa je fialová kořenová zelenina, kterou lidé někdy označují jako červenou řepu. Ačkoli se celkově nepovažuje za zeleninu s vysokým obsahem sacharidů, na neškrobovou zeleninu jich má opravdu hodně. Syrová i vařená řepa obsahuje asi 10 gramů sacharidů na 100 gramů, především z cukru a vlákniny (28, 29).
Jsou také plné vitamínů a minerálů spolu s účinnými antioxidanty a rostlinnými sloučeninami (30).
Řepa má také vysoký obsah anorganických dusičnanů, které se v těle přeměňují na oxid dusnatý. Oxid dusnatý snižuje krevní tlak a může snižovat riziko některých onemocnění (31, 32).
Šťáva z červené řepy má také velmi vysoký obsah dusičnanů a sportovci ji někdy používají ke zvýšení svého fyzického výkonu (33, 34, 35).
To proto, že oxid dusnatý uvolňuje cévy, což umožňuje efektivnější průtok kyslíku během cvičení.
Shrnutí:
- Červená řepa je plná vitamínů, minerálů a rostlinných látek. Obsahuje také vysoké množství anorganických dusičnanů, které mohou zlepšit zdraví srdce a zvýšit fyzickou výkonnost.
7. Pomeranče
Pomeranče jsou oblíbeným druhem citrusového ovoce. Jsou složeny převážně z vody a tvoří je asi 15,5 gramu sacharidů na 100gramovou porci. Pomeranče jsou také dobrým zdrojem vlákniny (36).
Pomeranče jsou bohaté zejména na vitamin C, draslík a některé vitaminy skupiny B. Kromě toho obsahují kyselinu citronovou a také několik účinných rostlinných sloučenin a antioxidantů (37).
Konzumace pomerančů může zlepšovat zdraví srdce a pomáhat předcházet vzniku ledvinových kamenů. Mohou také zvýšit vstřebávání železa z jiných potravin, které jíte, což může pomoci chránit před anémií z nedostatku železa (38, 39, 40, 41).
Shrnutí:
- Pomeranče jsou dobrým zdrojem vlákniny. Obsahují také vysoké množství vitaminu C a dalších zdravých rostlinných látek. Konzumace pomerančů může prospět zdraví srdce a zvýšit vstřebávání železa, což pomáhá předcházet anémii.
8. Borůvky
Borůvky jsou často uváděny na trh jako superpotravina díky svému bohatému obsahu antioxidantů. Skládají se převážně z vody a také asi 14,5 gramů sacharidů na 100 gramů (42).
Borůvky obsahují také vysoké množství mnoha vitaminů a minerálů, včetně vitaminu C, vitaminu K a manganu (42).
Studie prokázaly, že borůvky jsou dobrým zdrojem antioxidačních látek, které mohou pomoci chránit tělo před škodlivými volnými radikály. Studie prokazují, že konzumace borůvek může u starších osob dokonce zlepšovat paměť (43, 44).
Shrnutí:
- Borůvky jsou velmi zdravé. Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů a mohou pomáhat chránit před oxidačním poškozením.
9. Grapefruit
Grapefruit je citrusové ovoce se sladkou, kyselou a hořkou chutí. Obsahuje asi 8 % sacharidů a je bohatý na řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů (45).
Podle některých studií na lidech a zvířatech by grapefruit mohl posílit zdraví srdce a zlepšit hospodaření s cukrem v krvi (46, 47).
Další výzkumy navíc potvrzují, že některé sloučeniny obsažené v grapefruitu by mohly pomáhat předcházet vzniku ledvinových kamenů, snižovat hladinu cholesterolu a dokonce potenciálně zpomalovat růst a šíření rakovinných buněk (48, 49, 50, 51).
Vědci však musí provést další studie o účincích grapefruitu na člověka.
Shrnutí:
- Grapefruit obsahuje mnoho prospěšných vitaminů, minerálů a antioxidantů. Může poskytovat řadu zdraví prospěšných účinků.
10. Jablka
Jablka jsou dobře známá pro svou sladkou, trpkou chuť a křupavou strukturu. Jsou k dostání v mnoha barvách, velikostech a příchutích, přičemž všechna obvykle obsahují asi 14-16 gramů sacharidů na 100 gramů (52, 53, 54).
Jablka se mohou pochlubit také mnoha vitaminy a minerálními látkami, obvykle však jen v malém množství. Jsou však dobrým zdrojem vitaminu C, antioxidantů a vlákniny (55).
Jablka mohou mít také několik zdraví prospěšných účinků, včetně lepší regulace hladiny cukru v krvi a zdraví srdce (56, 57).
První výzkumy naznačují, že přidání jablek do jídelníčku může být dokonce spojeno se snížením rizika některých typů rakoviny. Je však třeba provést další výzkum (58, 59).
Shrnutí:
- Jablka obsahují slušné množství vitaminu C, antioxidantů a rostlinných sloučenin. Konzumace jablek může zlepšit hospodaření s cukrem v krvi a také snížit riziko srdečních onemocnění a případně i některých typů rakoviny.
11. Ledvinové fazole
Fazole ve tvaru ledvin patří do čeledi luštěnin a jsou odrůdou fazole obecné. Vařené ledvinové fazole obsahují asi 21,5 gramu sacharidů na 100 gramů, a to ve formě škrobů a vlákniny. Tato luštěnina má také vysoký obsah bílkovin (60).
Ledvinové fazole jsou dobrým zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a rostlinných sloučenin. Jsou také bohaté na antioxidační sloučeniny, včetně antokyanů a izoflavonů (61).
Mezi jejich četné zdraví prospěšné účinky patří lepší regulace hladiny cukru v krvi a snížení rizika rakoviny tlustého střeva (62, 63).
Nezapomeňte je však nejprve uvařit, protože syrové nebo nesprávně uvařené ledvinové fazole jsou toxické (64).
Shrnutí:
- Ledvinové fazole obsahují mnoho vitaminů, minerálů a antioxidantů. Vařené ledvinové fazole jsou také dobrým zdrojem bílkovin a jsou spojovány s několika zdraví prospěšnými účinky.
12. Cizrna
Cizrna, známá také jako garbanzo fazole, patří do skupiny luštěnin. Vařená cizrna obsahuje 27,4 gramu sacharidů na 100gramovou porci a téměř 8 gramů vlákniny. Jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin (65).
Cizrna obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek, včetně železa, fosforu a vitaminů skupiny B (65).
Cizrna je spojována nejen se zlepšením zdraví srdce a trávicího traktu, ale podle některých laboratorních studií může také pomáhat chránit před některými typy rakoviny. Je však třeba provést další výzkum na lidech (66).
Shrnutí:
- Cizrna je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin a obsahuje mnoho vitaminů a minerálních látek. Konzumace cizrny je spojována s příznivými účinky na zdraví srdce a trávicího traktu a také s možnou prevencí rakoviny.
Závěr
Je mýtem, že všechny sacharidy jsou nezdravé. Ve skutečnosti má mnoho nejzdravějších potravin vysoký obsah sacharidů.
Přesto byste neměli jíst sacharidy ve velkém množství, pokud držíte nízkosacharidovou dietu. Navíc rafinované sacharidy, jako je bílý chléb a těstoviny, mohou být ve vysokém množství nezdravé.
Výše uvedené výživné a chutné sacharidy si však můžete dopřát jako součást zdravé celozrnné stravy.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života