Mohou ultrazpracované potraviny zvýšit riziko úmrtnosti? Co víme po dvou různých průzkumech, které trvaly více než 30 let

- Pixabay

Barbora Nová

  • Nová studie publikovaná 8. května 2024 zjistila, že konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin může být spojena s mírně vyšším rizikem úmrtnosti.
  • Ultra zpracované potraviny zahrnují širokou škálu položek včetně instantních nudlí, hotových jídel a dalších balených svačin, jako jsou chipsy nebo sušenky, které byly průmyslově zpracovány.
  • Předchozí výzkumy ukazují, že ultra zpracované potraviny tvoří až 58 % denního příjmu kalorií v zemích s vysokými příjmy, jako jsou Spojené státy americké.

Konzumace ultrazpracovaných potravin, jako je maso k přímé spotřebě, drůbež a mořské produkty, slazené nápoje, jako jsou limonády, mléčné dezerty a zpracované snídaňové cereálie nebo jiné potraviny, může souviset s mírně vyšším rizikem předčasného úmrtí. zjistila nová studie.

Studie zveřejněná v The BMJ zkoumala údaje ze dvou průzkumů, které oba trvaly více než 30 let: 74 563 registrovaných sester z 11 států v USA, které se účastnily studie Nurses' Health Study od roku 1984 do roku 2018, a 39 501 mužští zdravotníci ze všech států, kteří se účastnili následné studie zdravotníků od roku 1986 do roku 2018. Účastníci neměli v anamnéze rakovinu, kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovku, když studie začala, a každé dva roky předkládali informace o životním stylu a zdraví a informace o stravě každé čtyři roky (1).

The BMJ je britský vědecký, recenzovaný lékařský týdeník. Založen byl v roce 1840 a patří tak k nejstarším lékařským periodikům. Vydavatelem je British Medical Association. Podle Journal Citation Report Cornellovy univerzity je čtvrtým nejprestižnějším lékařským časopisem světa.

Celková kvalita stravy byla hodnocena pomocí skóre Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI).

Během období neustálého sledování vědci zaznamenali 48 193 úmrtí ze 114 064 účastníků studie:

  • 13 557 kvůli rakovině
  • 11 416 v důsledku kardiovaskulárních onemocnění,
  • 3 926 v důsledku respiračních onemocnění
  • 6 343 v důsledku neurodegenerativních onemocnění
  • 30 188 úmrtí žen a 18 005 úmrtí mužů bylo zdokumentováno během mediánu 34 a 31 let

Spotřeba ultra zpracovaných potravin byla u účastníků rozdělena na čtvrtiny. Ve srovnání s osobami z nejnižší čtvrtiny (nejmenší množství konzumace ultra zpracovaných potravin) měli ti z nejvyšší čtvrtiny, s mediánem příjmu přibližně 7 denních porcí denně, o 4 % vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny. Měli také o 9 % vyšší riziko úmrtí z jiných příčin, než jsou kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina, včetně o 8 % vyššího rizika úmrtí v souvislosti s neurodegenerativními onemocněními.

Ultra zpracované potraviny také zahrnují instantní nudle, hotová jídla a další balené svačiny, jako jsou chipsy nebo sušenky, byly průmyslově zpracovány s přidanými příchutěmi a barvivy a mají vysoké množství soli, tuku a cukru a nízké množství vitamínů a vlákniny, které jsou nezbytné pro zdravou výživu.

Vědci neprokázali příčinnou souvislost, pouze asociaci, a nedoporučují absolutní vyřazení těchto potravin z jídelníčku. Ale „zjištění poskytují podporu pro omezení konzumace určitých typů ultrazpracovaných potravin v zájmu dlouhodobého zdraví,“ píší. „Budoucí studie by měly zlepšit klasifikaci ultrazpracovaných potravin a potvrdit naše zjištění u jiných populací.“

Jak bylo uvedeno ve studii zveřejněné 28. února 2024, konzumace ultrazpracovaných potravin představuje až 58 % denního příjmu kalorií v zemích s vysokými příjmy, jako jsou Spojené státy americké. Země se středními a nízkými příjmy také v posledních letech výrazně zvýšily jejich spotřebu (2).

Lidé, kteří jedli více těchto potravin, byli vystaveni zvýšenému riziku deprese, cukrovky 2. typu a úmrtí souvisejících se srdečními chorobami.

Jak souvisí ultrazpracované potraviny s rakovinou?

Dr. Mingyang Song, docent klinické epidemiologie a výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health a jeden z autorů studie uvedl, že je těžké určit přímou souvislost mezi ultra zpracovanými potravinami a rakovinou. Poukázal na studii z roku 2023, která tuto souvislost zkoumá (3).

„Ultra zpracované potraviny (UPF) jsou pouze jednou složkou celkové stravy, která dosud nebyla silně spojena s mnoha rakovinami, možná kvůli kombinaci metodologických a biologických problémů. Metodologicky je strava (zejména UPF) obtížně hodnotitelná, zvláště pokud jde o rakovinu, u které je pravděpodobně kritická dlouhodobá expozice a může být obtížnější ji měřit s vysokou přesností,“ uvedl dr. Song. „Stravování také úzce souvisí s dalšími faktory životního stylu, takže je obtížné identifikovat nezávislý kauzální účinek stravy. Biologicky možná ještě nedokážeme zachytit kritické časové okno během stravy, které může být zvláště důležité pro rakovinu, opět proto, že rozvoj rakoviny trvá roky nebo dokonce desetiletí."

Dr. David Cutler, certifikovaný lékař rodinné medicíny ze zdravotnického centra Providence Saint John's Health Center v kalifornské Santa Monice, uvedl, že konzumace ultra zpracovaných potravin má řadu faktorů, které mohou vést k rozporuplným výsledkům studií o rakovině.

„Jedním z možných vysvětlení je, že některé ultrazpracované potraviny mohou ve skutečnosti nabízet ochranu před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Běžným kandidátem na tento předpoklad je hořká čokoláda, která má vysoký obsah kalorií, nízkou nutriční hodnotu, ale souvisí s nižší kardiovaskulární úmrtností. Takže zatímco většina ultrazpracovaných potravin může vést k vyšší úmrtnosti, některé mohou vést k nižší úmrtnosti, což zkresluje výsledky této studie,“ uvedl dr. Cutler. „Další vysvětlení spočívá ve spojení mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a neurodegenerativními onemocněními, jako je roztroušená skleróza a Parkinsonova choroba. Předpokládá se také, že onemocnění dýchacích cest se zvyšuje u lidí s dietou s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin. Takže tyto další příčiny smrti mohou být výraznější než častější úmrtí na rakovinu a kardiovaskulární onemocnění.“

Když vědci zvážili celkovou kvalitu stravy účastníků, spojení mezi konzumací více ultrazpracovaných potravin a zvýšeným rizikem úmrtí se oslabilo, což zdůraznilo důležitost zohlednění nutriční kvality potravin, nejen jejich úrovně zpracování.

Kromě toho vědci zjistili, že určité podtypy ultrazpracovaných potravin měly nejsilnější spojení se zvýšeným rizikem úmrtnosti. Tyto potraviny zahrnovaly maso, drůbež a produkty připravené k přímé spotřebě na bázi mořských plodů.

Jak velká konzumace ultrazpracovaných potravin je zdravá?

Autoři studie nedoporučovali úplné vyloučení ultrazpracovaných potravin z jakékoli stravy s tím, že vyvážená strava je optimální pro celkové zdraví a pohodu. Dr. Cutler uvedl, že jedním z největších rizik pro rakovinu střev je zpracované maso, ale také uvedl, že se obecně nedoporučuje konzumovat hodně čehokoli, co bylo silně průmyslově zpracováno.

„I když se zdá, že existuje silná souvislost mezi rakovinou střev a zpracovaným masem, nebyla zjištěna žádná jiná úzká souvislost mezi konkrétními příčinami rakoviny a specifickou stravou. To ztěžuje závěr, že jakákoli konkrétní dieta má výraznou výhodu nad jinou. Důraz by měl být kladen na dodržování diety, která zabraňuje obezitě (méně kalorií), srdečním onemocněním (snižováním cholesterolu a krevního tlaku), cukrovce (méně cukru) a rakovině střev (vyhýbejte se zpracovanému masu),“ řekl Cutler. „Přestože je úmrtnostní účinek stravy s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin mírný, je třeba zdůraznit důležitost vyhýbání se sladkým a málo výživným potravinám, zejména u dětí. Kromě smrti existuje mnoho nepříznivých zdravotních následků, kterým se lze vyhnout dodržováním rozumné diety, která je nízká, ale ne nutně úplným vyhýbáním se ultrazpracovaným potravinám.“

„Ačkoli se předpokládá, že existuje silná souvislost mezi rakovinou střev a průmyslově zpracovaným masem, nebyla zjištěna žádná jiná úzká souvislost mezi konkrétními příčinami rakoviny a konkrétní stravou. Proto je obtížné vyvodit závěr, že některá konkrétní strava má výraznou výhodu oproti jiné. Důraz by měl být kladen na dodržování stravy, která předchází obezitě (méně kalorií), srdečním onemocněním (snížením cholesterolu a krevního tlaku), cukrovce (méně cukru) a rakovině střev (vyhýbání se zpracovanému masu),“ uvedl dr. Cutler. „I když je vliv stravy s vysokým obsahem ultra zpracovaných potravin na úmrtnost relativně mírný, je třeba zdůraznit význam vyhýbání se sladkým a málo výživným potravinám, zejména u dětí. Kromě úmrtí existuje mnoho nepříznivých zdravotních následků, kterým se lze vyhnout dodržováním uvážlivé stravy, která má nízký obsah ultrazpracovaných potravin, ale není nutné se jí zcela vyhýbat.“

Závěr

Nová studie, která zkoumala údaje ze dvou různých průzkumů, které trvaly více než 30 let, zjistila, že konzumace ultrazpracovaných potravin byla spojena s mírně vyšším rizikem úmrtí.

Spotřeba ultrazpracovaných potravin byla rozdělena na čtvrtiny; nejvyšší čtvrtina, která byla označena jako ti s mediánem příjmu 7 denních porcí, měla o 4 % vyšší riziko celkových úmrtí a o 9 % vyšší riziko úmrtí z jiných příčin než je rakovina nebo kardiovaskulární onemocnění, včetně o 8 % vyšší riziko neurodegenerativních úmrtí.

Přestože autoři studie nedoporučili zcela vyloučit ultra zpracované potraviny, odborníci tvrdí, že obecně není vhodné jich konzumovat mnoho, protože zpracované maso přispívá ke vzniku rakoviny střev a mnoho sladkých nápojů a pochutin přispívá ke vzniku cukrovky.

Zatímco naprostá většina ultrazpracovaných potravin může vést k vyšší úmrtnosti, nicméně některé mohou vést k nižší úmrtnosti, což zkresluje výsledky této studie. Příkladem je hořká čokoláda.

Na zamyšlení stojí také poměr úmrtí 13 557 kvůli rakovině a 11 416 v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Přitom statistika v západní populaci uvádí dlouhodobě na prvním místě úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Maximalizujte své zdraví a zlepšete svou pohodu s organickými superpotravinami

 

 

 

 

 

 

Mangold

- Pixabay

Slovo "superpotravina" se často skloňuje bez většího kontextu. Když je něco jedlého popsáno jako "superpotravina" nebo "energetická potravina", znamená to, že mnoho lidí (odborníků i laiků) to považuje za jednu z nejlepších potravin pro podporu skvělého celkového zdraví. Jak ale mohou některé potraviny podporovat zdraví lépe než jiné? A proč si potravina zaslouží označení superpotravina?

Jak uvádí článek z Harvard T.H. Chan School of Public Health, "neexistuje žádná vědecky podložená nebo regulovaná definice superpotraviny" (1). Ale jedna věc, kterou mají všechny dobře prozkoumané superpotraviny společnou, je, že obsahují vysoké množství mnoha "žádoucích živin". Jedná se o vitamíny, minerály, aminokyseliny, vlákninu a zdravé (nenasycené) tuky, které vaše tělo potřebuje k optimálnímu fungování a udržení zdraví.

Ale pokud existují žádoucí živiny, pak existují i nežádoucí. Tyto "špatné" živiny neposkytují tolik, nebo někdy vůbec žádné, skutečné trvalé výhody a žádná superpotravina by neměla být jejich zdrojem. Příklady nežádoucích živin jsou jednoduché sacharidy (přidané a rafinované cukry) a tuky, které se nacházejí ve vysoce průmyslově zpracovaných potravinách.

Jednoduché sacharidy jsou podle výzkumu rychle stravitelné a vstřebávané tělem, takže mají tendenci způsobovat prudké zvýšení hladiny cukru v krvi (2). Potraviny s vysokým obsahem fruktózy, jednoduchého cukru, mohou také zvýšit hladinu triglyceridů v krvi a zvýšit riziko srdečních onemocnění (3). Podobně potraviny, které jsou bohaté na průmyslově zpracované, nasycené nebo transmastné kyseliny, mohou do vaší stravy přidat další kalorie a zvýšit hladinu LDL cholesterolu – škodlivého typu, který se může hromadit na stěnách cév a ucpávat tepny (4, 5).

Vzhledem ke zjevným rizikům, která představují pro vaše zdraví, byste měli konzumovat velmi málo výše uvedených potravin. Naproti tomu superpotraviny jsou potraviny, které mohou bezpečně ovládnout vaši stravu, protože jsou elektrárnami správných druhů živin – tj. materiálů, které vaše tělo může použít k budování, růstu, vývoji, udržování, opravě, léčení a regeneraci.

Dalším kvalifikačním znakem superpotravin, pokud se podíváte na studie, je jejich množství přirozeně se vyskytujících, biologicky aktivních sloučenin, které mohou pozitivně ovlivňovat tělesné procesy a chránit před oxidačním stresem. Antioxidanty jsou jedním z příkladů těchto užitečných sloučenin. Podle článku z Kalifornské univerzity v Davisu jsou superpotraviny vynikajícím zdrojem antioxidantů, které mohou chránit lidské tělo před oxidačním stresem (6).

Tyto molekulární hrozby přicházejí ve formě volných radikálů, vedlejších produktů normálních buněčných procesů. Při vysokých hladinách mohou tyto nestabilní molekuly poškodit buňky a jejich součásti tím, že ukradnou jejich elektrony. Antioxidanty tomu zabraňují tím, že okamžitě darují své vlastní elektrony a účinně neutralizují volné radikály dříve, než se mohou nahromadit a způsobit zmatek ve zdravých buňkách (7).

Není náhodou, že mnoho organického ovoce a zeleniny – stejných potravin, které odborníci na zdraví neustále nabádají k tomu, abyste jich jedli hodně – jsou také dobře známými superpotravinami. Kromě toho, že jsou tyto rostlinné potraviny výjimečně bohaté na živiny, jsou skutečnými továrnami na silné antioxidanty. Podle studie publikované v International Journal of Biological Sciences produkují rostliny širokou škálu antioxidantů v reakci na environmentální stresory (8). A stejně jako tyto antioxidanty pomáhají zajistit přežití rostlin, hrají také důležitou roli při udržování optimálního lidského zdraví.

Některé příklady rostlinných antioxidantů s vědecky prokázanými přínosy pro člověka zahrnují polyfenoly (např. flavonoidy, antokyany, lignany, fenolové kyseliny a stilbeny), karotenoidy (např. lutein, zeaxantin, kryptoxanthin a alfa- a beta-karoten) a vitamín C (kyselina askorbová) a E (tokoferoly a tokotrienoly) (9).

Co pro vás mohou udělat organické a fermentované superpotraviny

Rostlinné potraviny, které jsou pěstovány organicky (bez použití nebo s malým množstvím zemědělských chemikálií), jsou výživnější a bezpečnější než ty konvenčně pěstované. To bylo hlášeno znovu a znovu četnými studiemi. Podle přehledu poskytují biopotraviny výrazně více základních (žádoucích) živin, jako je železo, hořčík, fosfor a vitamín C, než běžné produkty. Obsahují také výrazně nižší hladiny škodlivých chemikálií, jako jsou rezidua pesticidů (10).

A co víc, stejná studie zjistila, že biopotraviny obsahují vyšší koncentrace silných antioxidantů, jako jsou antokyany, karotenoidy a flavonoidy. To je důvod, proč organické produkty (zejména ovoce a zelenina) vykazují ve studiích buněčných kultur větší antioxidační aktivitu a mnoho dalších zdraví prospěšných vlastností. Ukázalo se, že i organicky pěstované maso má lepší nutriční hodnotu než jeho konvenční protějšky (11).

Ze všech těchto zjištění vyplývá, že na tom, jak jsou potraviny pěstovány, záleží také na tom, zda jsou kvalifikovány jako superpotraviny. Nestačí být pouze rostlinné, protože mohou mít nízký obsah žádoucích živin a vysoký obsah toxických chemikálií, které mohou otrávit vaše tělo. Pokud tedy chcete z plně rostlinné nebo převážně rostlinné stravy vytěžit maximum, ujistěte se, že potraviny, které jíte, jsou výživné. Rozhodněte se pro čerstvé, organicky pěstované superpotraviny!

Ale ať už jsou organické nebo ne, rostlinné potraviny jsou náchylné ke zkažení a nevydrží dlouho čerstvé. Pokud chcete, aby dlouho vydržely při skladování, jedinou možností je je zpracovat. Některé živiny, zejména vitamíny, se však během zpracování snadno ztrácejí. Výzkum například ukazuje, že konzervování zeleniny, jako je mrkev, za účelem prodloužení její trvanlivosti, způsobuje, že ztrácejí značné množství vitaminu C, živiny rozpustné ve vodě (12).

Naštěstí existuje konzervační metoda, která může zlepšit nejen skladovatelnost rostlinných superpotravin, ale také biologickou dostupnost (vstřebávání a využití) jejich živin. Podle studie zveřejněné v časopise Life jsou rostliny sice bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, ale tyto živiny nejsou lidským tělem při trávení snadno absorbovány kvůli přítomnosti antinutrientů. Fermentace je však metoda konzervace potravin, která se pohodlně zbavuje antinutrientů, čímž zvyšuje biologickou dostupnost živin (13).

Fermentace bioproduktů také zvyšuje stravitelnost rostlinných bílkovin, částečně díky působení fermentačních bakterií. To znamená, že obecně můžete získat více esenciálních aminokyselin z fermentovaných potravin než z nefermentovaných produktů. Některé fermentační bakterie jsou také schopny produkovat základní živiny, o čemž svědčí zvýšené množství vitamínů B9, B12 a K v natto, tradiční japonské potravině vyráběné fermentací sójových bobů. Bylo také hlášeno, že fermentace zvyšuje obsah vitaminu B1, B3 a E v některých luštěninách.

Ačkoli dřívější studie poukázaly na to, že fermentace obvykle snižuje koncentraci vitaminu C v potravinách, nedávné zprávy ukazují, že fermentační podmínky lze optimalizovat, aby se tyto ztráty minimalizovaly. Celkově lze říci, že fermentované biopotraviny poskytují ještě lepší výživu a více zdravotních výhod, takže není divu, že je mnozí považují za jedny z nejlepších superpotravin pro podporu optimálního zdraví a wellness.

Pokud uvažujete o změně jídelníčku, následuje několik dobrých důvodů, proč nahradit nezdravé potraviny organickými a fermentovanými superpotravinami:

Podporují zdravý kardiovaskulární systém

Podle výzkumu jsou bio ovoce a zelenina superpotraviny bohaté na silné antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E, polyfenoly a karotenoidy. Tyto antioxidanty mohou podpořit zdravé srdce tím, že chrání vaše cévy před oxidačním stresem a pomáhají vám udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi, která je již v normálním rozmezí (14, 15). Bio ovoce a zelenina mají také vysoký obsah vlákniny, která může také podpořit zdravou hladinu krevního tlaku, která je již v normálním rozmezí (16).

Mezi vynikající superpotraviny pro udržení optimálního kardiovaskulárního zdraví patří jablka, hrušky, jahody, citrusové plody, červeně a oranžově zbarvené produkty (např. mrkev, rajčata, paprika, tykev, řepa a mangold) a zelená listová zelenina, jako je kapusta, zelí, brokolice a špenát.

Podporují zdravý imunitní systém

Potraviny bohaté na antioxidanty prospívají nejen vašemu kardiovaskulárnímu systému, ale také imunitnímu systému. Podle studie publikované v časopise Journal of Dairy Science pomáhá schopnost antioxidantů neutralizovat volné radikály chránit a udržovat strukturální integritu buněk, včetně imunitních (17). Organické ovoce a zelenina obsahují velké množství antioxidačních sloučenin, které vám mohou pomoci udržet zdravý imunitní systém.

Některé vitamíny a minerály také působí jako antioxidanty uvnitř těla a výzkumy ukazují, že nedostatek těchto živin může oslabit imunitní odpověď vašeho těla (18). Živiny podporující imunitu, které vaše tělo potřebuje, jsou měď, železo, selen, zinek a vitamíny A, B6, B9, C, D a E a jsou hojně přítomny v mnoha organických druzích ovoce a zeleniny, jako jsou citrusové plody, barevná zelenina, jako je paprika, brukvovitá zelenina, jako je česnek a brokolice, některé ořechy a semena a bylinky, jako je kurkuma.

Podporují zdravý trávicí systém

Vláknina v rostlinných superpotravinách nejen pomáhá udržovat zdravé srdce, ale také podporuje zdravou trávicí funkci. Vláknina může pomoci stimulovat pohyb potravy trávicím traktem a změkčit stolici, čímž podporuje pravidelný pohyb střev (19). Studie navíc ukazují, že rozpustná vláknina slouží jako hlavní zdroj uhlíku a energie mikroorganismů žijících ve vašem střevě, což z ní činí důležitou živinu pro podporu zdravé střevní mikroflóry (20).

Po fermentaci rozpustné vlákniny z potravy produkují střevní mikroby prospěšné metabolity zvané mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), které pomáhají udržovat buňky vystýlající vnitřek střeva zdravé (21). Bylo také zjištěno, že SCFA podporují zdravé imunitní, metabolické, kardiovaskulární, jaterní a nervové funkce (22).

Podporují zdravý mozek

Studie na mozku dospělých ukazují přirozený pokles hladiny antioxidantů způsobený stárnutím. Současně se také zvyšuje produkce volných radikálů, takže mozek je ještě náchylnější k oxidačnímu stresu, než tomu je nyní (23). Oxidační poškození mozku je spojováno se špatným zdravím mozku a zhoršenými kognitivními funkcemi (24). Kvůli těmto zjištěním se vědci domnívají, že strava bohatá na antioxidanty může podporovat zdravé mozkové funkce.

Organické a fermentované superpotraviny jako vynikající zdroje silných antioxidantů mohou pomoci chránit mozek před oxidačním stresem a podpořit optimální výkon mozku. Zelená listová zelenina, bobule a ořechy jsou také bohatým zdrojem vitamínů B9, E a K, luteinu, flavonoidů, beta-karotenu a omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro udržení zdravých mozkových funkcí (25, 26).

Podporují zdravý zrak

Podle studií jsou vaše oči obzvláště citlivé na oxidační stres, protože jsou neustále vystaveny světlu a buňky ve vašich očích vyžadují vysokou metabolickou aktivitu, aby mohly plnit své funkce (27). Vzhledem k tomu, že oči nutně potřebují ochranu před volnými radikály, jsou oční plochy, které slouží jako jejich první fyzikální a biochemické bariéry, obohaceny o antioxidanty (28). Vaše sítnice – vrstva v zadní části oka – také obsahuje vysoké množství antioxidantů ve formě luteinu a zeaxantinu ze stejného důvodu (29).

Abyste si udrželi optimální zdraví očí, musíte se ujistit, že jsou vaše oči dobře chráněny robustním antioxidačním obranným systémem. Zařazení superpotravin bohatých na antioxidanty, jako jsou organické a fermentované potraviny, do vaší stravy je jedním z nejlepších způsobů, jak získat dostatek luteinu a zeaxantinu. Tyto potraviny jsou také bohatým zdrojem důležitých očních živin, jako jsou vitamíny A, C, E a zinek (30).

Podporují zdravou, zářivou pleť

Vaše pokožka je neustále vystavena škodlivým látkám v životním prostředí, jako jsou látky znečišťující ovzduší, toxické chemikálie a dokonce i ultrafialové záření ze slunce. Protože mohou snadno poškodit vaši pokožku, musíte se ujistit, že jí poskytujete dostatečnou ochranu. Hojný přísun antioxidantů je nejlepší obranou vaší pokožky proti oxidačnímu poškození a odborníci tvrdí, že konzumace superpotravin bohatých na antioxidanty je způsob, jak toho dosáhnout.

Organické a fermentované potraviny s vysokým obsahem vitamínu C mohou podpořit přirozenou produkci kolagenu ve vašem těle, proteinu zodpovědného za udržení hladké a pružné pokožky (31). Mezitím bylo zjištěno, že potraviny bohaté na karotenoidy přispívají ke zdravěji vypadající pokožce. Superpotraviny, které poskytují dostatek vitamínu E, zinku a zdravých omega-tuků, jako je avokádo, vlašské ořechy a slunečnicová semínka, vám také mohou pomoci udržet zdravou a zářící pokožku.

Přirozeně zlepšují náladu

Odborníci na zdraví doporučují jíst hodně ovoce a zeleniny, aby přirozeně podpořili pozitivní náladu. Tyto superpotraviny jsou totiž bohaté na vlákninu a vitamíny skupiny B, zejména B6, B9 a B12, které se podílejí na tvorbě chemických látek v mozku, které přímo ovlivňují náladu (32). Studie publikovaná v časopise Cureus také uvádí, že probiotika ve fermentovaných superpotravinách mohou podporovat zdravou hladinu tryptofanu, aminokyseliny nezbytné pro produkci serotoninu, "hormonu dobré nálady" (33).

Chcete-li si přirozeně zlepšit náladu, zařaďte do svého každodenního jídelníčku organické a fermentované superpotraviny, jako je jogurt, kimchi, kysané zelí, zelená listová zelenina, ořechy, fazole, čerstvé ovoce a hrášek. Špenát, růžičková kapusta a chřest jsou bohatým zdrojem vitamínu B9 (34).

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ČERVEN 2024 - 13 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života