Co je ájurvédská strava? Její výhody a nevýhody

- Pixabay

Barbora Nová

Ájurvédská strava je způsob stravování, který je známý již tisíce let. Vychází z principů ájurvédské medicíny a zaměřuje se na vyvážení různých typů energie v těle, což zlepšuje zdraví.

Na rozdíl od mnoha jiných diet poskytuje ájurvédská dieta individuální doporučení, které potraviny jíst a kterým se vyhýbat, na základě vašeho tělesného typu.

Je oblíbená také proto, že podporuje nejen lepší zdraví vašeho těla, ale také mysli.

Následuje přehled všeho, co potřebujete vědět o ájurvédské dietě, včetně jejích výhod, nevýhod a potravin, které byste měli jíst a kterým se vyhýbat.

Co je ájurvédská strava?

Ájurvéda je forma celostní medicíny z Indie, která se zaměřuje na podporu rovnováhy mezi vaším tělem a myslí.

Podle ájurvédy tvoří vesmír pět prvků - vayu (vzduch), jala (voda), akash (prostor), teja (oheň) a prithvi (země).

Předpokládá se, že tyto prvky tvoří tři různé dóši, které jsou definovány jako druhy energie, jež kolují v těle. Každá dóša je zodpovědná za specifické fyziologické funkce.

Například pitta dóša řídí hlad, žízeň a tělesnou teplotu. Dóša váta mezitím udržuje rovnováhu elektrolytů a pohyb, zatímco dóša kapha podporuje funkci kloubů (1).

Ájurvédská strava je součástí ájurvédy a praktikuje se již tisíce let. Je založena na určení vaší dominantní dóši a konzumaci specifických potravin, které podporují rovnováhu mezi všemi třemi dóšami.

Jak funguje?

Ájurvédská dieta je typ stravovacího plánu, který stanovuje pokyny, kdy, jak a co byste měli jíst na základě vaší dóši neboli tělesného typu.

Následují některé hlavní charakteristiky jednotlivých dóš, které vám pomohou určit, který typ vám nejlépe vyhovuje:

  • Pitta (oheň + voda). Osoba inteligentní, pracovitá a rozhodná. Lidé s touto dóšou mají obvykle střední tělesnou stavbu, výbušnou povahu a mohou trpět stavy, jako jsou zažívací potíže, srdeční choroby nebo vysoký krevní tlak.
  • Váta (vzduch + prostor). Osoba kreativní, energická a živá. Lidé s touto dóšou jsou obvykle štíhlí, přičemž při nerovnováze mohou mít problémy s trávením, únavou nebo úzkostí.
  • Kapha (země + voda). Lidé přirozeně klidní, uzemnění a loajální. Lidé s dóšou kapha mají často robustnější postavu a mohou mít problémy s přibýváním na váze, astmatem, depresemi nebo cukrovkou.

Podle této diety vaše dóša určuje, které potraviny byste měli jíst, abyste podpořili vnitřní rovnováhu.

Například pitta dóša se zaměřuje na ochlazující, energizující potraviny a omezuje koření, ořechy a semena.

Dóša váta zase upřednostňuje teplé, vlhké a uzemňující potraviny a omezuje sušené ovoce, hořké byliny a syrovou zeleninu.

Kapha dóša omezuje těžké potraviny, jako jsou ořechy, semena a oleje, ve prospěch ovoce, zeleniny a luštěnin.

U všech tří dóš je omezeno červené maso, umělá sladidla a průyslově zpracované suroviny. Ájurvédská strava naopak podporuje konzumaci zdravých celých potravin.

Shrnutí:

  • Ájurvédská strava je způsob stravování zaměřený na podporu rovnováhy ve vašem těle podle zásad pro konkrétní dóšu neboli typ těla.

Výhody ájurvédské stravy

Následuje několik možných výhod ájurvédské diety.

Podporuje konzumaci celých potravin

Ačkoli ájurvédská dieta obsahuje specifické pokyny pro každou dóšu, jako celek podporuje konzumaci celých potravin, jako je ovoce, zelenina, obiloviny a luštěniny.

To může vašemu zdraví velmi prospět, protože tyto potraviny jsou bohaté na mnoho základních živin.

Tato strava také minimalizuje průmyslově zpracované potraviny, které často postrádají vlákninu a důležité vitaminy a minerály.

Studie ukazují, že konzumace většího množství průmyslově zpracovaných potravin může být spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění, rakoviny a dokonce i úmrtí (2, 3, 4).

Ájurvédská strava tak může pomoci chránit před chronickými onemocněními a podpořit lepší zdraví. 

Ájurvédská strava podporuje hubnutí

Vzhledem k tomu, že ájurvédská strava klade důraz na celé potraviny bohaté na živiny, tak podporuje hubnutí, přičemž některé studie zjistily, že může být v tomto ohledu účinná.

Například jedna studie na 200 lidech s dóšami pitta nebo kapha ukázala, že dodržování ájurvédské diety po dobu tří měsíců vedlo k výraznému úbytku hmotnosti. Tito lidé údajně bývají těžší než lidé s dóšou váta (5).

Jiná studie zjistila, že dodržování programu úpravy životního stylu založeného na ájurvédě, který zahrnoval změnu stravy a lekce jógy, vedlo k průměrnému úbytku hmotnosti 6 kg za 9 měsíců (6).

Další studie z roku 2019 zjistila, že u lidí, kteří dodržovali ájurvédskou dietu a třikrát týdně cvičili jógu po dobu 3 měsíců, došlo k průměrnému úbytku hmotnosti 5,6 kg a v hubnutí pokračovali i poté (7).

Ájurvédská strava podporuje všímavost

Kromě toho, jaké potraviny jíte, je další důležitou součástí ájurvédské diety všímavost.

Všímavost je praxe, která zahrnuje věnování pozornosti tomu, jak se cítíte v přítomnosti.

Všímavé stravování klade důraz zejména na minimalizaci rozptylování během jídla, abyste se mohli soustředit na chuť, strukturu a vůni jídla.

Podle jedné studie provedené na 10 lidech snížilo praktikování všímavého stravování tělesnou hmotnost, depresi, stres a záchvatovité přejídání (8).

Uvědomělé stravování může také zlepšit sebekontrolu a podpořit zdravý vztah k jídlu (9).

Shrnutí:

  • Ájurvédská strava klade důraz na konzumaci celých potravin, což může zlepšit vaše celkové zdraví a podpořit hubnutí. Tato strava také podporuje uvědomělé stravování, což je praxe, která může podpořit zdravý vztah k jídlu.

Nevýhody ájurvédské stravy

Ačkoli je s ájurvédskou dietou spojeno více výhod, je třeba posoudit také její nevýhody.

Následuje několik možných nevýhod ájurvédské diety.

Může být matoucí

Jedním z hlavních problémů ájurvédské diety je, že může být matoucí a obtížně se dodržuje.

Nejenže existují specifické seznamy potravin pro každou dóšu, ale také mnoho dalších pravidel, která je třeba dodržovat.

Například doporučení, které potraviny byste měli jíst a kterým se vyhýbat, se v průběhu roku mění v závislosti na ročním období.

Existují také doporučení, kdy, jak často a kolik byste měli jíst, což může být náročné - zejména pro ty, kteří s dietou teprve začínají.

Může se zdát příliš omezující

V ájurvédské stravě existují rozsáhlé seznamy potravin, které se doporučují jíst nebo kterým se vyhýbat v závislosti na vaší dóše.

To může znamenat vyřazení zdravých, celých potravin nebo celých skupin potravin, o kterých se předpokládá, že zhoršují určité dóši.

Vynechány jsou také další složky, jako je červené maso nebo průmyslově zpracované potraviny, což může vyžadovat výrazné úpravy vašeho současného jídelníčku.

To může působit příliš restriktivně a méně flexibilně než jiné stravovací plány a může být obtížné držet dietu dlouhodobě.

Často subjektivní

Dalším problémem ájurvédské diety je její subjektivita.

Dieta se soustředí na určení vaší dominantní dóši, která vychází ze souboru fyzických a psychických vlastností.

Přestože existuje spousta návodů a online kvízů, které vám tento proces usnadní, určení vaší dóši není spolehlivé.

Protože doporučení pro dietu jsou přizpůsobena jednotlivým dóšám, může mít volba nesprávné dóši negativní dopad na vaše výsledky.

Shrnutí:

  • Ájurvédská strava může být matoucí a může vám připadat příliš omezující, zejména když začínáte. Také teorie dóš je subjektivní.

Potraviny, které je vhodné jíst

V ájurvédě jsou potraviny rozděleny do kategorií na základě jejich fyzikálních vlastností a způsobu, jakým údajně ovlivňují vaše tělo. To pomáhá určit, které složky nejlépe působí na různé dóši (10).

Následují některé potraviny, které byste měli jíst na základě vaší konkrétní dóši.

Pitta

  • Bílkoviny: drůbež v malém množství, vaječné bílky, tofu.
  • Mléčné výrobky: mléko, ghí, máslo
  • Ovoce: sladké, plně zralé ovoce, jako jsou pomeranče, hrušky, ananasy, banány, melouny a mango.
  • Zelenina: sladká a hořká zelenina, včetně zelí, květáku, celeru, okurky, cukety, listové zeleniny, sladkých brambor, mrkve, dýně a růžičkové kapusty.
  • Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo, fazole lima, černé fazole, ledvinové fazole.
  • Obiloviny: ječmen, oves, rýže basmati, pšenice
  • Ořechy a semínka: malé množství dýňových semínek, lněných semínek, slunečnicových semínek, kokosu.
  • Bylinky a koření: malé množství černého pepře, kmínu, skořice, koriandru, kopru, kurkumy.

Váta

  • Bílkoviny: malé množství drůbeže, mořských plodů, tofu
  • Mléčné výrobky: mléko, máslo, jogurt, sýr, ghí
  • Ovoce: plně zralé, sladké a těžké ovoce, jako jsou banány, borůvky, jahody, grapefruity, mango, broskve a švestky.
  • Zelenina: vařená zelenina, včetně červené řepy, sladkých brambor, cibule, ředkviček, tuřínu, mrkve a zelených fazolek.
  • Luštěniny: cizrna, čočka, fazole mungo.
  • Obiloviny: vařený oves, vařená rýže
  • Ořechy a semena: všechny, včetně mandlí, vlašských ořechů, pistácií, chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek.
  • Bylinky a koření: kardamom, zázvor, kmín, bazalka, hřebíček, oregano, tymián, černý pepř.

Kapha

  • Bílkoviny: drůbež v malém množství, mořské plody, vaječné bílky.
  • Mléčné výrobky: odstředěné mléko, kozí mléko, sójové mléko
  • Ovoce: jablka, borůvky, hrušky, granátová jablka, třešně a sušené ovoce jako rozinky, fíky a sušené švestky.
  • Zelenina: chřest, listová zelenina, cibule, brambory, houby, ředkvičky, okra.
  • Luštěniny: všechny, včetně černých fazolí, cizrny, čočky a fazolí námořnictva.
  • Obiloviny: oves, žito, pohanka, ječmen, kukuřice, proso.
  • Ořechy a semena: malé množství dýňových semínek, slunečnicových semínek, lněných semínek.
  • Bylinky a koření: jakékoli, včetně kmínu, černého pepře, kurkumy, zázvoru, skořice, bazalky, oregana a tymiánu.

Shrnutí:

  • V závislosti na vaší dóše existují konkrétní pokyny, které potraviny je vhodné konzumovat v rámci ájurvédské stravy.

Potraviny, kterým se vyhněte

Následují některé potraviny, které byste měli na základě své dóši omezit nebo se jim vyhnout.

Pitta

  • Bílkoviny: červené maso, mořské plody, vaječné žloutky.
  • Mléčné výrobky: zakysaná smetana, sýr, podmáslí.
  • Ovoce: kyselé nebo nezralé ovoce, například hrozny, meruňky, papája, grapefruit a višně.
  • Zelenina: chilli papričky, červená řepa, rajčata, cibule, lilek.
  • Obiloviny: hnědá rýže, proso, kukuřice, žito.
  • Ořechy a semena: mandle, kešu, arašídy, piniové oříšky, pistácie, vlašské ořechy, sezamová semínka.
  • Bylinky a koření: veškeré koření, které není uvedeno ve výše uvedeném seznamu.

Váta

  • Bílkoviny: červené maso
  • Ovoce: sušené, nezralé nebo světlé ovoce, jako jsou rozinky, brusinky, granátová jablka a hrušky.
  • Zelenina: jakákoli syrová zelenina, ale i vařená brokolice, zelí, květák, houby, brambory a rajčata.
  • Luštěniny: fazole, jako jsou černé fazole, ledvinky a fazole tmavé.
  • Obiloviny: pohanka, ječmen, žito, pšenice, kukuřice, quinoa, proso.
  • Bylinky a koření: hořké nebo trpké bylinky, jako je petržel, tymián a koriandr.

Kapha

  • Bílkoviny: červené maso, krevety, vaječné žloutky
  • Ovoce: banány, kokosové ořechy, mango, čerstvé fíky.
  • Zelenina: sladké brambory, rajčata, cukety, okurky.
  • Luštěniny: sója, ledvinové boby, miso
  • Obiloviny: rýže, pšenice, vařené obiloviny
  • Ořechy a semena: kešu, pekanové ořechy, piniové oříšky, para ořechy, sezamová semínka, vlašské ořechy.

Shrnutí:

  • Ájurvédská strava doporučuje na základě vaší dóši omezit určité potraviny nebo se jim vyhnout.

Závěr

Ájurvédská strava je stravovací plán založený na principech ájurvédské medicíny, což je forma tradiční medicíny pocházející z indického subkontinentu a stará tisíce let.

Tato strava spočívá v konzumaci nebo omezení určitých potravin podle vaší dóši neboli tělesného typu, což podporuje hubnutí a duševní pohodu.

Může však být v některých případech matoucí a omezující a je založena na subjektivních předpokladech o vaší osobnosti a tělesném typu.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 23 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života