Je nejlepším rostlinným proteinem konopný proteinový prášek?

- Pixabay

Barbora Nová

Proteinové prášky jsou oblíbené doplňky stravy, které používají sportovci, kulturisté a ti, kteří se snaží přibrat na váze nebo zvýšit svalovou hmotu. Konopný proteinový prášek je jedním z nejoblíbenějších druhů, který se vyrábí rozemletím lisovaných konopných semínek na jemný prášek.

Má zemitou, oříškovou chuť a často se přidává do koktejlů nebo smoothies, aby se zvýšil příjem bílkovin.

Konopí je vysoce kvalitní veganský protein, který obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, vlákninu, zdravé tuky a minerály.

Následují výhody a nevýhody konopného proteinového prášku a zda se jedná o nejlepší dostupný rostlinný proteinový prášek.

Kompletní bílkovina

Konopí je kompletní bílkovina, která obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, jež člověk musí získávat z potravy.

Výzkumy se však rozcházejí v přesném množství těchto aminokyselin, které obsahuje.

Jedna studie zjistila, že aminokyselinový profil konopného proteinu je podobný jako u vaječných bílků a sóji, což jsou vysoce kvalitní zdroje bílkovin (1).

Jiné studie však ukázaly, že konopí má relativně nízké množství esenciální aminokyseliny lysinu, což z něj činí méně kvalitní variantu této živiny (2, 3).

30 gramů konopného proteinového prášku obsahuje v závislosti na značce přibližně 120 kalorií a 15 gramů bílkovin (4, 5).

To je méně bílkovin v jedné porci než u sójových nebo hrachových proteinových prášků, které jsou více rafinované a obsahují až 90% bílkovin (6).

Pro ty, kteří dávají přednost méně průmyslově zpracovaným zdrojům bílkovin, je však konopí dobrou volbou.

Shrnutí:

  • Konopný protein je kompletní bílkovina, která obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin. 30 gramů konopného proteinu obsahuje 15 gramů bílkovin.

Konopný protein je snadno stravitelný

Obecně platí, že živočišné bílkoviny jsou stravitelnější než rostlinné, ale výzkumy ukazují, že 91-98% bílkovin v mletém konopném semínku je stravitelných (2, 7).

To znamená, že vaše tělo může využít téměř všechny aminokyseliny obsažené v konopném proteinovém prášku pro důležité tělesné funkce, jako je obnova a údržba organismu.

Vědci se domnívají, že konopí je tak snadno stravitelné, protože obsahuje bílkoviny edestin a albumin, které vaše tělo dokáže rychle rozložit (3).

Jiné studie, které posuzují bílkoviny na základě stravitelnosti i obsahu aminokyselin, však považují konopný protein za středně kvalitní - zhruba na úrovni čočky (2).

Výzkum zjistil, že tepelné zpracování může snížit stravitelnost konopného proteinu asi o 10%, proto se poohlížejte po konopných proteinových prášcích vyrobených ze semen lisovaných za studena (2).

Shrnutí:

  • Konopný protein je velmi snadno stravitelný, ale pro dosažení nejvyššího efektu hledejte konopný protein lisovaný za studena.

Konopný protein je dobrým zdrojem vlákniny

Strava s vysokým obsahem vlákniny je spojována s mnoha zdravotními přínosy, včetně zlepšení hladiny cukru v krvi, zdravějších střevních bakterií a snížení rizika rakoviny střev (8, 9, 10).

Ženy by měly denně zkonzumovat 25 gramů vlákniny a muži 38 gramů, ale studie ukazují, že tato doporučení splňuje méně než 5% dospělých (11, 12).

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je konopný protein, mohou pomoci tuto mezeru překlenout.

Konopné proteinové prášky mohou obsahovat různé množství vlákniny v závislosti na tom, zda byly vyrobeny z loupaných nebo neloupaných konopných semen a zda do nich byla přidána další vláknina.

Většina konopných proteinových prášků obsahuje 7-8 gramů vlákniny na 30 gramů a poskytuje 18-28% referenční hodnoty příjmu (RHP) vlákniny pro muže, resp. ženy (4, 5).

Pro srovnání, jiné rostlinné proteinové prášky, jako je sója, hrách a rýže, jsou vysoce rafinované a obsahují velmi málo vlákniny (6, 13).

Konopný proteinový prášek je skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat jak bílkoviny, tak vlákninu, díky čemuž se můžete cítit sytější a déle (14).

Shrnutí:

  • Konopný proteinový prášek je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje 8 gramů na jednu porci - mnohem více než většina ostatních rostlinných proteinových prášků.

Konopný prášek obsahuje nenasycené mastné tuky

Konopný proteinový prášek se vyrábí z konopných semínek, která byla vylisována, aby se z nich odstranil olej, ale přesto obsahuje zhruba 10% původního obsahu tuku (15).

Porce o objemu 30 gramů obsahuje přibližně 3 gramy tuků, z nichž většina je nenasycených a vynikajících pro zdraví srdce (4, 5, 16, 17).

Konopná semínka navíc obsahují ideální poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin 3:1 (18, 19).

Typická západní strava poskytuje nevyvážený poměr těchto tuků 15:1 a je spojována s mnoha chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob a rakoviny (20).

Konzumace potravin, jako jsou konopná semínka, která mají nižší poměr omega-6 a omega-3, může pomoci tuto nerovnováhu napravit a tím zlepšit zdraví srdce (21).

Protože konopný proteinový prášek je méně rafinovaný než jiné proteinové izoláty, obsahuje více tuku než většina proteinových prášků.

Tento obsah tuku může být vhodný pro lidi, kteří chtějí do svého jídelníčku přidat více srdci prospěšných nenasycených tuků, ale může být nežádoucí pro ty, kteří hledají proteinový prášek s nižším obsahem kalorií.

Protože konopný proteinový prášek obsahuje tuk, měl by být po otevření skladován v chladničce, aby se zabránilo žluknutí tuků.

Shrnutí:

  • Konopný proteinový prášek obsahuje omega-6 a omega-3 tuky v ideálním poměru 3:1, který podporuje zdraví srdce, ale je kvůli tomu mírně kaloričtější.

Konopný prášek je bohatý na minerály a antioxidanty

Konopná semínka jsou neuvěřitelně bohatým zdrojem minerálních látek, jako je fosfor, hořčík, vápník, železo, mangan, zinek a měď (15).

Doposud nebyl proveden žádný výzkum, který by zkoumal, jak zpracování semen na proteinový prášek ovlivňuje obsah těchto živin.

Na etiketách mnoha výrobků s konopným proteinem je však uvedeno, že obsahují až 80% RHP pro hořčík a 52% RHP pro železo v jedné porci (22).

Konopná semena navíc obsahují sloučeniny zvané lignanamidy, které mají silné antioxidační vlastnosti (23).

Antioxidanty chrání tělo před oxidačním poškozením, které je spojováno s chronickými onemocněními včetně srdečních chorob a cukrovky, takže konzumace potravin, které obsahují antioxidanty, je pro vaše zdraví prospěšná (24, 25).

Shrnutí:

  • Konopný proteinový prášek je dobrým zdrojem antioxidantů a minerálních látek, zejména hořčíku a železa, což prospívá vašemu zdraví.

Konopný prášek má zemitou chuť

Konopný proteinový prášek má hnědozelenou barvu a chuť, kterou lze popsat jako zemitou, ořechovou nebo travnatou. Zatímco mnoha lidem konopný proteinový prášek chutná, jiným připadá příliš výrazný.

Vyplatí se vyzkoušet malé množství konopného proteinu, abyste zjistili, zda vám chutná, než si ho koupíte ve velkém.

Vzhledem k tomu, že konopný protein je méně rafinovaný než jiné typy proteinových prášků, má o něco zrnitější strukturu.

Dobře se mísí se smoothies a koktejly, ale při rozmíchání s vodou může být písčitý.

Shrnutí:

  • Konopný proteinový prášek má zemitou chuť, která mnoha lidem chutná. Nejlépe se konzumuje smíchaný s dalšími ingrediencemi, protože může mít zrnitější texturu než jiné rostlinné proteinové prášky.

Doporučené dávkování proteinového prášku

Dospělí potřebují každý den alespoň 0,8 g bílkovin na jeden kg tělesné hmotnosti (26).

Pro dospělého člověka vážícího 68,2 kg to představuje 55 gramů bílkovin denně. Lidé, kteří cvičí, však potřebují více bílkovin, aby si udrželi svalovou hmotu.

Mezinárodní společnost pro sportovní výživu doporučuje pravidelně cvičícím lidem konzumovat 1,4-2,0 gramu na kg tělesné hmotnosti denně (27).

Lidé, kteří provádějí odporový trénink a zároveň snižují množství kalorií, jako jsou kulturisté a fitness sportovci, mohou potřebovat až 3,1 gramu na kg tělesné hmotnosti (27, 28).

Sportovci by měli konzumovat bílkoviny do dvou hodin po cvičení, aby dosáhli maximálního přínosu pro regeneraci. Pro budování svalové hmoty jsou nejúčinnější dávky 5-7 polévkových lžic konopného proteinového prášku (26).

Přestože většinu bílkovin ve stravě by měly tvořit plnohodnotné potraviny, doplnění bílkovinným práškem může být dobrým doplňkovým zdrojem celkového příjmu bílkovin.

Shrnutí:

  • Konopný proteinový prášek může být užitečným doplňkovým zdrojem bílkovin, zejména pro sportovce. 5-7 polévkových lžic poskytuje ideální množství bílkovin pro regeneraci při cvičení.

Nežádoucí účinky a bezpečnostní opatření

Přestože je konopný proteinový prášek pro většinu lidí bezpečný, mohou se vyskytnout potenciální vedlejší účinky.

Protože konopný protein obsahuje poměrně velké množství vlákniny, mohou někteří lidé při příliš rychlé konzumaci pociťovat plynatost, nadýmání nebo průjem.

Kromě toho by se měli konopnému proteinovému prášku vyhnout alergici na konopí (29).

Několik studií na zvířatech ukazuje, že konopí může být problematické pro těhotné nebo kojící ženy, lidi s anémií a osoby se slabou imunitou, ale je třeba provést studie na lidech (30, 31).

Ačkoli konopí patří do stejné čeledi rostlin jako marihuana, konopná semena obsahují jen velmi málo psychoaktivní látky THC. Výzkumy ukazují, že tyto koncentrace jsou dostatečně nízké na to, aby se při dlouhodobé a rozsáhlé konzumaci konopných potravin nepotvrdily pozitivní výsledky na přítomnost drog v moči (32).

Shrnutí:

  • Konopí je pro většinu lidí bezpečné, i když může způsobovat zažívací problémy. Vyhnout by se mu měli všichni, kdo mají na konopí alergii a určité zdravotní potíže. Tento proteinový prášek neobsahuje dostatek THC, aby ovlivnil výsledky drogových testů.

Závěr

Konopný proteinový prášek je kompletní protein, který obsahuje antioxidanty, minerály, vlákninu a nenasycené tuky prospěšné pro srdce.

Je dobrou volbou zejména pro vegany, ale může být méně výživný než jiné rostlinné bílkoviny, například sójové.

I když je obecně bezpečný, může u některých lidí vyvolat vedlejší účinky nebo nežádoucí reakce.

Nicméně je to dobrá volba pro ty, kteří hledají výživný proteinový prášek s vlákninou a zdravými tuky.

Co je sójový protein? Co je dobré vědět

 

 

 

 

 

Sója

Sójové mléko

- Pixabay

Barbora Nová

Sójový protein je hlavní bílkovina obsažená v sójových výrobcích, jako je tofu, tempeh, sójové mléko a další sójové alternativy mléčných výrobků a masa.

Lze ji také nalézt ve formě sójového proteinového prášku, který můžete použít jako doplněk tréninkové rutiny nebo obecně přidat více bílkovin do svého jídelníčku.

Pro lidi, kteří dodržují rostlinnou stravu nebo nejedí mléčné výrobky, slouží sójové potraviny často jako hlavní zdroj bílkovin a také vitaminů a minerálních látek.

Ačkoli někteří lidé považují sóju za zdroj živin, jiní se ptají, zda nepředstavuje nežádoucí vedlejší účinky.

Následuje vysvětlení, zda je sójová bílkovina vhodným doplňkem vašeho jídelníčku.

Druhy sójových potravin

Sója se dodává v nejrůznějších formách, z nichž všechny mají různé živiny a zdravotní účinky.

Minimálně zpracovaná sója

Na jedné straně spektra jsou celozrnné nebo minimálně zpracované sójové potraviny, jako je tofu, tempeh a celé sójové boby - nazývané také edamame.

  • Tofu. Tato oblíbená rostlinná bílkovina se vyrábí z kondenzovaného sójového mléka postupem, který se podobá výrobě sýra. Tvoří se z něj houbovité, pevné bílé bloky sójového tvarohu, které mají hedvábnou, pevnou a extra pevnou strukturu.
  • Tempeh. Tento hustý ořechový koláč nebo placka se vyrábí částečným vařením celých sójových bobů a jejich následným kvašením pomocí plísně Rhizopus oligosporus. Má pevnější strukturu než tofu.
  • Natto. Tento japonský lepkavý snídaňový pokrm se vyrábí fermentací sójových bobů bakterií Bacillus subtilis var. natto. Běžně se podává s rýží.
  • Miso. Tato aromatická pasta se používá do polévek a dalších receptů. Vyrábí se z fermentovaných sójových bobů a ječného nebo rýžového sladu.

Další zpracovaná sója

Sójové mléko je o něco více zpracované. Při výrobě sójového mléka se sójové boby uvaří ve vodě, rozmělní a slisují, aby se odstranily pevné látky a vláknina. Výrobci mohou přidávat další složky a živiny.

Na nejzpracovanějším konci spektra najdete sójový proteinový prášek nebo sójový proteinový izolát. Často se používají jako složka některých balených potravin, například proteinových tyčinek.

Práškový sójový proteinový izolát se vyrábí z odtučněných sójových vloček, které byly promyty buď v alkoholu, nebo ve vodě, aby se odstranily cukry a vláknina. Poté se dehydratují a rozemelou na prášek.

Shrnutí:

  • Sójové potraviny se dělí na minimálně až vysoce průmyslově zpracované. Patří mezi ně celé sójové boby, tofu, tempeh, miso, natto, sójové mléko a izolovaný sójový proteinový prášek.

Výživové údaje sójových potravin

Nutriční složení sójových potravin se liší podle toho, kterou z nich jíte.

Celkově je sója dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny a také vitaminů a minerálních látek, jako je vápník, železo, hořčík a zinek. Obsahuje určité množství nenasycených tuků a neobsahuje cholesterol.

Následuje tabulka, která uvádí výživové údaje pro jednu porci tří druhů sójových potravin (1, 2, 3):

Jak vidíte, počet tuků, vlákniny, sacharidů a minerálních látek v sójových potravinách se pohybuje v širokém rozmezí.

Nejvíce bílkovin v jedné porci obsahuje sójový proteinový izolát, což dává smysl, protože je zpracován jako koncentrovaný zdroj této živiny.

Shrnutí:

  • Sója je obecně dobrým zdrojem bílkovin, i když konkrétní složení živin závisí na formě. Například sójový proteinový izolát má v jedné porci mnohem více bílkovin než tofu nebo sójové mléko.

Nabízí sójové potraviny aminokyseliny?

Jednou z nejčastějších kritik rostlinných bílkovin je, že neobsahují všechny esenciální aminokyseliny, které tělo potřebuje k tvorbě bílkovin. To je však mylná představa - stejně jako představa, že rostlinné bílkoviny jsou horší než živočišné.

Všechny rostliny obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, ale některé nabízejí jen velmi omezené množství. Například lysin se ve většině obilovin a cereálií vyskytuje jen v malém množství (4).

To jen znamená, že byste do svého jídelníčku měli zařadit i jiné zdroje lysinu, například sóju, aby si tělo mohlo vytvořit všechny potřebné bílkoviny. Stačí, když si budete dopřávat pestrou stravu, která je obecně prospěšná pro vaše zdraví.

Sójové potraviny nejenže obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, ale také nabízejí dostatečné množství každé z nich, takže sója se v tomto ohledu podobá živočišným bílkovinám (5).

Shrnutí:

  • Sója obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin v podobném množství, zatímco jiné druhy rostlinných bílkovin mají často nízký obsah alespoň jedné esenciální aminokyseliny.

Zdravotní přínosy sójových potravin

Sója může podporovat zdraví srdce, riziko rakoviny a hladinu cukru v krvi. Tyto příznivé účinky jsou kromě nutričního profilu sóji z velké části přisuzovány zdraví prospěšným sloučeninám, jako jsou fytosteroly, saponiny, lecitin, kyselina fytová a isoflavony (6).

Může chránit zdraví srdce

Zdá se, že sójové potraviny mají pozitivní vliv na zdraví srdce (7).

V jednom přehledu 35 studií bylo zjištěno, že konzumace sóji snižuje hladinu LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu (8).

To je důležité, protože vysoké hladiny krevních tuků, jako je LDL a triglyceridy, jsou spojeny s vyšším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a infarktu (9).

Může mít protinádorové účinky

Mnoho pozorovacích studií ukazuje, že strava s vysokým obsahem sóji chrání před rizikem vzniku rakoviny, jejími následky a dokonce i před jejím opakovaným výskytem. Přesto je důležité si uvědomit, že tyto přínosy jsou spojeny především s celými a minimálně zpracovanými sójovými potravinami, nikoli s doplňkovým sójovým proteinovým izolátem (10).

Jedna studie zabývající se vlivem mléčných výrobků a sóji na riziko rakoviny prsu spojuje vysoký příjem mléčných výrobků - ale nikoli sóji - s vyšším rizikem rakoviny prsu (11).

Jiný přehled zjistil statisticky významnou souvislost mezi příjmem sójových potravin a nižším rizikem rakoviny prostaty (12).

Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, jedna metaanalýza 12 studií spojuje příjem sójových potravin před a po diagnóze rakoviny prsu se sníženým rizikem recidivy rakoviny (13).

V neposlední řadě starší výzkumy uvádějí, že sója má antioxidační vlastnosti a může podporovat odumírání rakovinných buněk a brzdit růst cév v nádorech (14).

Může podporovat kontrolu hladiny cukru v krvi

Konzumace sójových potravin je spojována s lepší kontrolou hladiny cukru v krvi, což je důležité zejména pro lidi, kteří mají cukrovku - nebo jsou jí ohroženi (15).

Některé výzkumy potvrzují, že fermentované sójové potraviny mohou být obzvláště účinné při minimalizaci následků cukrovky (16).

Jedna metaanalýza 18 studií spojuje konzumaci sójových výrobků, včetně sójových bílkovin a sójových izoflavonů, s nižším rizikem diabetu 2. typu (17).

Jiná metaanalýza 15 studií rovněž spojovala příjem tofu, sójových bílkovin a sójových izoflavonů s nižším rizikem tohoto onemocnění (18).

Shrnutí:

  • Předpokládá se, že konzumace celých a minimálně zpracovaných sójových potravin podporuje zdraví srdce, riziko rakoviny a regulaci hladiny cukru v krvi. Tyto výhody se zřejmě nevztahují na sójový proteinový izolát.

Možné nevýhody sójových potravin

Někteří lidé mají ze sóji obavy, zejména pokud jde o sloučeniny zvané antinutrienty a fytoestrogeny. Jiní se obávají, že sójové potraviny jsou geneticky modifikované.

Antinutrienty

Sója obsahuje fytáty, což jsou rostlinné sloučeniny často řazené mezi antinutrienty (vedle lektinů, oxalátů a tříslovin). Antinutrienty mohou snižovat dostupnost minerálních látek, jako je vápník, železo a zinek.

Fytáty však nejsou škodlivé, pokud není vaše strava výrazně nevyvážená a pokud se nespoléháte na sójové bílkoviny jako na hlavní zdroj železa a zinku (19).

Studie navíc ukazují, že vstřebávání těchto minerálních látek z rostlinných potravin je v těle srovnatelné s jejich vstřebáváním z živočišných produktů (20).

Kromě toho můžete snížit obsah antinutrientů v sójových potravinách namáčením, fermentací a tepelnou úpravou (19).

Fytoestrogeny

Mnoho lidí se vyhýbá konzumaci sójových bílkovin kvůli obsahu fytoestrogenů, protože existují obavy, že tato sloučenina může narušit přirozenou hladinu hormonů v těle.

Fytoestrogeny jsou sloučeniny, které se přirozeně vyskytují v rostlinách, zejména v sóji. Mají vlastnosti podobné estrogenům, které se vážou na estrogenové receptory ve vašem těle. Někteří lidé se proto obávají, že sója podporuje rakovinu prsu nebo dokonce ovlivňuje mužské reprodukční hormony (21).

Současné důkazy však neprokazují, že by sójové výrobky podporovaly rakovinu prsu nebo narušovaly mužské reprodukční hormony (10, 20, 21, 22).

Genetická modifikace

Většina sójových potravin pěstovaných po celém světě je geneticky modifikovaná (GMO), což znamená, že byly geneticky upraveny tak, aby byly odolné vůči některým herbicidům (23).

Někteří lidé se obávají neznámých dlouhodobých zdravotních účinků GMO potravin. Většina současných výzkumů zdravotních účinků GMO je rozporuplná a je třeba provést dlouhodobé studie (24).

Přesto jedna starší studie zjistila, že GMO sója obsahuje ve srovnání s ekologickou sójou vysoké množství reziduí pesticidu glyfosátu. To je znepokojivé, protože glyfosát je karcinogenní. Může také podporovat záněty a narušovat imunitní systém (25, 26).

Bez ohledu na to jsou sójové výrobky bez GMO k dostání ve většině obchodů s potravinami. Pokud se chcete vyhnout geneticky modifikované sóje, můžete si vybrat výrobky, které jsou certifikované jako ekologické, protože ty zakazují genetickou modifikaci (27).

Shrnutí:

  • Ačkoli antinutrienty, fytoestrogeny a genetická modifikace jsou častými obavami týkajícími se sójových výrobků, důkazy ukazují, že sójové potraviny jsou z velké části bezpečné. Pokud si přejete, můžete se vždy rozhodnout pro geneticky nemodifikované nebo ekologické sójové výrobky.

Může pomoci při hubnutí

Zařazení sójových bílkovin do jídelníčku může podpořit hubnutí.

Studie ukazují, že diety s vysokým obsahem bílkovin jsou účinným nástrojem pro hubnutí, a to i bez omezení kalorií nebo živin (28, 29, 30).

Výzkumy navíc potvrdily, že vysokoproteinové diety založené na rostlinných bílkovinách jsou při hubnutí stejně účinné jako diety založené na živočišných zdrojích (31, 32).

Ve dvanáctiměsíční studii jedlo 71 dospělých osob s nadváhou nebo obezitou denně 3 porce sójových nebo nesójových bílkovin. Tělesná hmotnost se nejen snížila u obou skupin, ale sója také zlepšila celkový zdravotní stav, včetně zdraví srdce - a byla při hubnutí stejně účinná jako nesójové bílkoviny (32).

Další 12týdenní studie zjistila podobné výsledky u sójového proteinového prášku. Sójové i nesójové náhražky jídla vedly u seniorů s abdominální obezitou k průměrnému úbytku hmotnosti 7,8 kg (33).

Shrnutí:

  • Pokud se snažíte zhubnout, předpokládá se, že vysokoproteinová dieta založená na sójových bílkovinách je stejně účinná jako dieta založená na živočišných bílkovinách.

Jak si vychutnat sójové bílkoviny

Sója je neuvěřitelně všestranná a snadno se přidává do vašeho jídelníčku. Mezi snadné způsoby její přípravy patří např:

  • Z extra pevného tofu slijte vodu a osušte ho. Nakrájejte ho na kostky, okořeňte a opečte v troubě jako rychlou svačinu, přílohu k salátu nebo přísadu na smažení.
  • Rozdrťte blok extra pevného tofu a uvařte ho na sporáku se zeleninou jako veganskou náhradu míchaných vajec.
  • Nakrájejte blok extra pevného tofu na plátky a ogrilujte nebo osmažte ho na sendviče.
  • Přidejte plátek hedvábného tofu do koktejlů, abyste získali další bílkoviny.
  • Rozdrťte blok tempehu na chilli, dušené maso nebo rostlinné sloppy joes.
  • Jako přílohu uvařte edamame a osolte ho.
  • Přidejte miso do polévek nebo domácích salátových zálivek.
  • Nahraďte mléko obohaceným sójovým mlékem v pečivu, polévkách, koktejlech, omáčkách a snídaňových cereáliích.
  • Přidejte odměrku sójového proteinového prášku do koktejlů před nebo po tréninku.

Shrnutí:

  • Sójové potraviny jsou všestranné a lze je používat podobně jako živočišné bílkoviny. Vychutnejte si různé formy sóji v sendvičích, polévkách, salátech, přílohách, hlavních jídlech a koktejlech.

Závěr

Sója je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a řady důležitých vitaminů a minerálních látek. Obsahuje také zdraví prospěšné látky, jako jsou izoflavony.

Ačkoli jste možná slyšeli obavy ohledně obsahu fytoestrogenů, většina vědeckých důkazů naznačuje, že není třeba se sójovým výrobkům vyhýbat. Naopak GMO variantě se obloukem vyhněte!

Konzumace sójových bílkovin - zejména celých a minimálně průmyslově zpracovaných potravin, jako je edamame, tofu a tempeh - může mít ve skutečnosti řadu přínosů pro zdraví srdce, kontrolu hladiny cukru v krvi, hubnutí a dokonce i riziko vzniku a opakování rakoviny.

 

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 23.11.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1043

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1520

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze