7 vědecky podložených výhod papriky
- Pixabay
Barbora Nová
Paprika je barevné koření, které obsahuje vitamin A, kapsaicin a karotenoidní antioxidanty. Ty mohou mimo jiné pomáhat předcházet zánětům a zlepšovat hladinu cholesterolu, zdraví očí a cukru v krvi.
Paprika je koření vyráběné ze sušených paprik rostliny Capsicum annuum.
Vyrábí se ve sladkých, uzených a pálivých variantách a také v různých barvách, jako je červená, oranžová a žlutá. Paprika se používá po celém světě, zejména do rýžových pokrmů a dušených jídel.
Je bohatá nejen na antioxidanty, ale také na vitaminy a minerály.
Následuje 7 vědecky podložených zdravotních přínosů papriky.
1. Paprika je nabitá živinami
Paprika je plná mikroživin a prospěšných látek, 1 polévková lžíce sušené papriky (6,8 g) jí dodává (1):
- Kalorie: 19
- Bílkoviny: méně než 1 gram
- Tuk: méně než 1 gram
- Sacharidy: 4 gramy
- Vláknina: 2 gramy
- Vitamin A: 19 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Vitamin E: 13 % RHP
- Vitamin B6: 9 % RHP
- Železo: 8 % RHP
Je pozoruhodné, že toto malé množství představuje téměř 20 % denní potřeby vitaminu A.
Toto koření obsahuje také řadu antioxidantů, které bojují proti poškození buněk reaktivními molekulami zvanými volné radikály.
Poškození volnými radikály je spojeno s chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob a rakoviny. Konzumace potravin bohatých na antioxidanty proto může pomoci těmto onemocněním předcházet (2).
Hlavní antioxidanty v paprice patří do skupiny karotenoidů a zahrnují betakaroten, kapsaicin, zeaxantin a lutein (3, 4, 5, 6).
Shrnutí:
- Paprika je bohatá na několik vitamínů, minerálů a antioxidantů. 1 polévková lžíce (6,8 gramů) představuje 19 % denní potřeby vitaminu A.
2. Paprika může podporovat zdravý zrak
Paprika obsahuje několik živin, které mohou podpořit zdraví očí, včetně vitaminu E, beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu (7).
Studie totiž spojují vysoký příjem některých z těchto živin ve stravě se snížením rizika věkem podmíněné makulární degenerace (AMD) a šedého zákalu (8, 9).
Zejména lutein a zeaxantin, které působí jako antioxidanty, mohou zabránit poškození očí (10).
Ve studii provedené na více než 1 800 ženách byla u těch, které měly ve stravě nejvyšší příjem luteinu a zeaxanthinu, o 32 % nižší pravděpodobnost vzniku katarakty než u žen s nejnižším příjmem (9).
Jiná studie na 4 519 dospělých osobách podobně zjistila, že vyšší příjem luteinu a zeaxanthinu byl spojen se sníženým rizikem vzniku AMD (8).
Shrnutí:
- Obsah živin v v paprice, zejména lutein a zeaxantin, jsou spojovány s lepšími očními funkcemi. a nižším rizikem šedého zákalu a AMD.
3. Paprika může snižovat zánět
Některé druhy paprik, zejména pálivé, obsahují sloučeninu kapsaicin (11, 12).
Předpokládá se, že kapsaicin se váže na receptory na nervových buňkách a snižuje tak zánět a bolest (13, 14, 15).
Proto může chránit před řadou zánětlivých a autoimunitních onemocnění, včetně artritidy, poškození nervů a zažívacích problémů (13, 16).
Několik studií ukazuje, že krémy na lokální použití s kapsaicinem pomáhají snižovat bolest způsobenou artritidou a poškozením nervů, ale výzkumy týkající se kapsaicinových tablet jsou omezenější (13).
Ve studii provedené na 376 dospělých osobách s gastrointestinálními onemocněními pomohly doplňky stravy s kapsaicinem zabránit zánětu a poškození žaludku (17).
Jiná studie na potkanech odhalila, že desetidenní užívání kapsaicinových doplňků snižovalo zánět spojený s autoimunitním onemocněním nervů (18).
Shrnutí:
- Protizánětlivá sloučenina kapsaicin v paprice může léčit bolest a bojovat proti zánětům, které souvisejí s různými negativními zdravotními stavy.
4. Paprika může zlepšit hladinu cholesterolu
Paprika může mít příznivý vliv na hladinu cholesterolu.
Zejména kapsaicin, karotenoid obsažený v tomto oblíbeném koření, může zvyšovat hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, který je spojován s nižším rizikem srdečních onemocnění (19, 20, 21).
Jedna dvoutýdenní studie zjistila, že u potkanů krmených paprikou a kapsaicinem došlo k významnému zvýšení hladiny HDL ve srovnání s potkany na kontrolní stravě (20).
Karotenoidy obsažené v paprice mohou také přispívat ke snížení hladiny celkového a LDL (špatného) cholesterolu, které jsou spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění (19).
Ve 12týdenní studii na 100 zdravých dospělých osobách, které užívaly doplněk stravy obsahující 9 mg karotenoidů z papriky denně, byla hladina LDL (špatného) a celkového cholesterolu výrazně nižší než u těch, které dostávaly placebo (22).
Shrnutí:
- Studie potvrzují, že karotenoidy obsažené v paprice mohou přispívat ke snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu a zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, a tím zlepšit zdraví srdce.
5. Paprika může mít protirakovinné účinky
Četné sloučeniny v paprice mohou chránit před rakovinou.
Bylo prokázáno, že některé karotenoidy v paprice, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu, bojují proti oxidačnímu stresu, který pravděpodobně zvyšuje riziko vzniku některých druhů rakoviny (23, 24).
Pozoruhodné je, že ve studii provedené na téměř 2000 ženách měly ty, které měly v krvi nejvyšší hladinu beta karotenu, luteinu, zeaxantinu a celkového množství karotenoidů, o 25-35 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu (25).
Navíc kapsaicin obsažený v paprice může inhibovat růst a přežívání rakovinných buněk tím, že ovlivňuje expresi několika genů (26).
Shrnutí:
- Sloučeniny včetně karotenoidů a kapsaicinu, mohou blokovat růst rakovinných buněk a bojovat proti oxidačnímu stresu souvisejícímu s rizikem vzniku rakoviny.
6. Paprika může zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi
Kapsaicin obsažený v paprice může pomáhat při léčbě cukrovky.
Kapsaicin totiž může ovlivňovat geny podílející se na kontrole hladiny cukru v krvi a inhibovat enzymy, které v těle štěpí cukr. Může také zlepšovat citlivost na inzulín (27, 28).
Ve čtyřtýdenní studii na 42 těhotných ženách s cukrovkou užívání denního doplňku stravy s 5 mg kapsaicinu významně snížilo hladinu cukru v krvi po jídle ve srovnání s placebem (29).
Jiná 4týdenní studie u 36 dospělých osob zjistila, že strava s chilli papričkami obsahujícími kapsaicin významně snížila hladinu inzulinu v krvi po jídle ve srovnání se stravou bez chilli. Nižší hladina inzulinu obvykle znamená lepší kontrolu hladiny cukru v krvi (30).
Shrnutí:
- Kapsaicin v paprice může přispívat ke snížení hladiny cukru a inzulínu v krvi, což by mohlo být zvláště výhodné pro lidi s cukrovkou.
7. Paprika je důležitá pro zdravou krev
Paprika je bohatá na železo a vitamin E, dvě mikroživiny důležité pro zdravou krev.
Železo je důležitou součástí hemoglobinu, bílkoviny v červených krvinkách, která pomáhá roznášet kyslík po celém těle, zatímco vitamin E je potřebný k vytvoření zdravých membrán těchto buněk (31, 32).
Nedostatek některé z těchto živin proto může snížit počet červených krvinek. To může způsobit anémii, stav, který se vyznačuje únavou, bledou kůží a dušností (31, 32, 33).
Jedna studie na 200 mladých ženách spojila nízký příjem železa s téměř šestinásobně vyšším rizikem anémie ve srovnání s dostatečným příjmem (34).
Studie na zvířatech navíc ukazují, že vitamin E je velmi účinný při opravě poškození červených krvinek - a že nedostatek tohoto vitaminu může vést k anémii (35, 32).
Shrnutí:
- Paprika má vysoký obsah železa a vitaminu E, které pomáhají vytvářet zdravé červené krvinky a tím mohou zabránit chudokrevnosti.
Paprika se snadno přidává do jídelníčku
Paprika je všestranné koření, které lze použít do mnoha pokrmů.
Vyrábí se ve třech hlavních druzích, které se liší chutí a barvou v závislosti na pěstování a zpracování papriky.
Sladká paprika má kromě sladké chuti i nádech kouřovosti. Lze ji použít jako koření do masa, bramborového salátu a vajec.
Naopak pálivá paprika je ostřejší a často se přidává do polévek a dušených pokrmů, jako je maďarský guláš.
Sladká, kouřová chuť uzené papriky se nejlépe hodí k rýži, čočce a fazolím.
Papriku můžete přidat i do jednoduchých každodenních jídel a posypat jí vajíčka uvařená natvrdo, nakrájenou zeleninu, dipy, vařenou rýži, pečené brambory a saláty.
Stejně tak jsou k dispozici i paprikové doplňky stravy.
Shrnutí:
- Tři druhy papriky - sladké, pálivé a uzené - lze přidávat do masových pomazánek, polévek, vajec, fazole, rýži a mnoho dalších pokrmů.
Závěr
Paprika je barevné koření získávané z mletých paprik.
Nabízí řadu prospěšných látek, včetně vitaminu A, kapsaicinu a karotenoidních antioxidantů. Tyto látky mohou mimo jiné pomáhat předcházet zánětům a zlepšovat hladinu cholesterolu, zdraví očí a cukru v krvi.
Toto koření můžete přidávat do různých pokrmů, včetně masa, zeleniny, polévek a vajec.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života