Olivy a jejich zdravotní účinky

- Pixabay

Barbora Nová

Olivy jsou malé plody rostoucí na olivovníku (Olea europaea). Patří do skupiny ovoce zvaného peckovice a jsou příbuzné mangu, třešním, broskvím, mandlím a pistáciím. Některé nezralé olivy jsou zelené a po dozrání zčernají. Jiné zůstávají zelené, i když jsou plně zralé (1).

Olivy mají velmi vysoký obsah vitaminu E a dalších účinných antioxidantů. Studie ukazují, že jsou prospěšné pro srdce a mohou chránit před osteoporózou a rakovinou.

Ze zdravých tuků obsažených v olivách se získává olivový olej, který je jednou z klíčových složek neuvěřitelně zdravé středomořské stravy.

Olivy se také používají do salátů, sendvičů a pomazánek. Ve Středomoří se 90% oliv používá k výrobě olivového oleje (2).

Výživové údaje oliv

Olivy obsahují 115-145 kalorií na 100 gramů, což je asi 59 kalorií na 10 oliv.   

Výživové údaje pro 100 gramů zralých konzervovaných oliv jsou následující (3):

  • Kalorie: 116
  • Bílkoviny: 0,8 gramu
  • Sacharidy: 6 gramů
  • Cukr: 0 gramů
  • Vláknina: 1,6 gramů
  • Tuk: 10,9 gramů

            - nasycené mastné kyseliny: 2,3 gramů
            - mononenasycené: 7,7 gramů
            - polynenasycené: 0,6 gramu

Tuk

Olivy obsahují 11-15% tuku, z čehož 74% tvoří kyselina olejová, typ mononenasycené mastné kyseliny. Ta je hlavní složkou olivového oleje.

Kyselina olejová je spojována s několika zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení zánětů a snížení rizika srdečních onemocnění. Může dokonce pomáhat v boji proti rakovině (4, 5, 6, 7).

Sacharidy a vláknina

Sacharidy tvoří 4-6% oliv, což z nich činí ovoce s nízkým obsahem sacharidů, přičemž většinu těchto sacharidů tvoří vláknina. Ve skutečnosti tvoří vláknina 52-86% celkového obsahu sacharidů.

Čistý obsah stravitelných sacharidů je tedy velmi nízký. Olivy jsou však stále poměrně chudým zdrojem vlákniny, protože 10 oliv jich poskytuje pouze asi 1,5 gramu.

Shrnutí:

  • Olivy jsou neobvyklým ovocem kvůli vysokému obsahu tuku. Jejich nejhojnějším tukem je kyselina olejová, která může mít několik zdraví prospěšných účinků. Obsahují také 4-6% sacharidů, z nichž většinu tvoří vláknina.

Vitamíny a minerály

Olivy jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, z nichž některé se přidávají při zpracování. Mezi prospěšné látky tohoto ovoce patří např:

  • Vitamin E. Rostlinné potraviny s vysokým obsahem tuku obvykle obsahují vysoké množství tohoto silného antioxidantu.
  • Železo. Černé olivy jsou dobrým zdrojem železa, které je důležité pro červené krvinky při přenosu kyslíku (8).
  • Měď. Tento základní minerál v typické západní stravě často chybí. Nedostatek mědi může zvyšovat riziko srdečních onemocnění (9, 10).
  • Vápník. Je nejrozšířenější minerál v těle, je nezbytný pro funkci kostí, svalů a nervů. Některé způsoby zpracování oliv přidávají do plodů vápník (11).
  • Sodík. Většina oliv obsahuje vysoké množství sodíku, protože jsou baleny ve slaném nálevu nebo slané vodě.

Shrnutí:

  • Olivy jsou dobrým zdrojem vitaminu E, železa, mědi a vápníku. Mohou také obsahovat vysoké množství sodíku, pokud jsou baleny ve slané vodě.

Další rostlinné sloučeniny v olivách

Olivy jsou bohaté na mnoho rostlinných sloučenin, zejména antioxidantů, včetně (12):

  • Oleuropein. Jedná se o nejhojněji zastoupený antioxidant v čerstvých nezralých olivách. Je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky (13).
  • Hydroxytyrosol. Během zrání oliv se oleuropein rozkládá na hydroxytyrosol. Je to také silný antioxidant (14, 15).
  • Tyrosol. Tento antioxidant, který se nejvíce vyskytuje v olivovém oleji, může mít protirakovinné účinky (16, 17).
  • Kyselina oleanolová. Tento antioxidant může pomáhat předcházet poškození jater a snižovat zánět (18, 19).
  • Quercetin. Tato živina může snižovat krevní tlak a zlepšovat zdraví srdce (20).

Shrnutí:

  • Olivy jsou obzvláště bohaté na antioxidanty, včetně oleuropeinu, hydroxytyrosolu, tyrosolu, kyseliny oleanolové a quercetinu.

Zpracování oliv

Nejběžnějšími druhy celých oliv jsou:

  • španělské zelené olivy, nakládané
  • řecké černé olivy, syrové
  • kalifornské olivy, vyzrálé oxidací, poté nakládané

Protože jsou olivy zpravidla velmi hořké, obvykle se nekonzumují čerstvé. Místo toho se nakládají a fermentují. Tento proces snižuje obsah hořkých sloučenin, jako je oleuropein, který je v nezralých olivách nejhojnější.

Fermentační procesy mohou také snížit hladinu cholesterolu a zvýšit obsah prospěšných bakterií v konečném produktu (21).

Existují však odrůdy, které zpracování nepotřebují a lze je konzumovat v plné zralosti.

Zpracování oliv může v závislosti na použité metodě trvat od několika dnů až po několik měsíců. Způsoby zpracování často závisí na místních tradicích, které ovlivňují chuť, barvu a strukturu plodů (11).

Kyselina mléčná je důležitá i při kvašení. Působí jako přírodní konzervant, který chrání olivy před škodlivými bakteriemi.

V současné době vědci zkoumají, zda mají fermentované olivy probiotické účinky. To by mohlo vést ke zlepšení zdraví zažívacího traktu (21).

Shrnutí:

  • Čerstvé olivy jsou zpravidla velmi hořké a před konzumací je obvykle třeba je naložit a fermentovat.

Zdravotní účinky oliv

Olivy jsou základem středomořské stravy. Jsou spojovány s mnoha zdravotními přínosy, zejména pro zdraví srdce a prevenci rakoviny.

Antioxidační vlastnosti

Bylo prokázáno, že antioxidanty ve stravě snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou především srdeční choroby a rakovina.

Olivy jsou bohaté na antioxidanty, jejichž zdravotní účinky sahají od boje proti zánětům až po omezení růstu mikroorganismů (22).

Jedna starší studie z roku 2009 ukázala, že konzumace dužnatého zbytku z oliv výrazně zvýšila hladinu glutathionu, jednoho z nejsilnějších antioxidantů v těle, v krvi (23, 24).

Zlepšení zdraví srdce

Vysoká hladina cholesterolu v krvi a krevní tlak jsou rizikovými faktory srdečních onemocnění, přičemž kyselina olejová, hlavní mastná kyselina v olivách, je spojována se zlepšením zdraví srdce. Může regulovat hladinu cholesterolu a chránit LDL cholesterol před oxidací (1, 25, 26).

Některé studie navíc uvádějí, že olivy a olivový olej mohou snižovat krevní tlak (27, 28).

Zlepšení zdraví kostí

Osteoporóza se vyznačuje snížením kostní hmoty a kvality kostí, čímž se může zvyšovat riziko zlomenin.

Míra výskytu osteoporózy je ve středomořských zemích nižší než ve zbytku Evropy, což vede ke spekulacím, že olivy mohou před tímto onemocněním chránit (29).

Ukázalo se, že některé rostlinné sloučeniny obsažené v olivách a olivovém oleji pomáhají předcházet úbytku kostní hmoty ve studiích na zvířatech a v laboratoři (29, 30, 31, 32).

Pozorovací studie navíc potvrzují, že dodržování středomořské stravy může snížit riziko zlomenin kostí (33).

Prevence rakoviny

Olivy a olivový olej se běžně konzumují ve Středomoří, kde je míra výskytu rakoviny a dalších chronických onemocnění nižší než v jiných západních zemích (34).

Je tedy možné, že olivy pomáhají snižovat riziko vzniku rakoviny.

Částečně to může být způsobeno jejich vysokým obsahem antioxidantů a kyseliny olejové. Pozorování a studie ukazují, že tyto sloučeniny narušují životní cyklus rakovinných buněk v prsu, tlustém střevě a žaludku (6, 7, 35, 36, 37).

Shrnutí:

  • Olivy jsou velmi bohaté na antioxidanty, které mohou přispívat k řadě prospěšných účinků, například ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Mohou také snižovat riziko rakoviny a úbytku kostní hmoty.

Potenciální nevýhody

Olivy jsou většinou lidí dobře snášeny, ale vzhledem k tekutému obalu v sobě mohou skrývat velké množství soli.

Alergie

Zatímco alergie na pyl olivovníku je běžná, alergie na olivy je vzácná.

Po konzumaci oliv se u citlivých jedinců mohou objevit alergické reakce v ústech nebo v krku (38).

Akrylamid

Akrylamid je v některých studiích spojován se zvýšeným rizikem rakoviny, ačkoli jiní vědci tuto souvislost zpochybňují (39).

Někteří lidé se rozhodli příjem akrylamidu co nejvíce omezit (40).

Některé druhy oliv - zejména zralé černé olivy - mohou v důsledku zpracování obsahovat vysoké množství akrylamidu (41, 42, 43, 44).

Proto výrobci oliv zkoumají způsoby, jak snížit množství akrylamidu, který vzniká při zpracování.

Shrnutí:

  • Olivy jsou obvykle dobře snášeny a alergie je vzácná. Mohou však obsahovat vysoké koncentrace soli. Některé odrůdy mohou v důsledku zpracování obsahovat vyšší množství akrylamidu.

Závěr

Olivy jsou pikantním a chutným doplňkem jídel nebo předkrmů.

Mají nízký obsah sacharidů, ale vysoký obsah zdravých tuků. Jsou také spojovány s několika zdraví prospěšnými účinky, včetně zlepšení zdraví srdce.

Toto peckovité ovoce lze velmi snadno zařadit do běžného jídelníčku a je skvělým doplňkem zdravé stravy založené na celých potravinách.

Akrylamid a jeho zdravotní rizika

Akrylamid je látka, která se průmyslově používá k výrobě polymerů, z nichž se vyrábějí i potravinářské obalové materiály, které podle přísných hygienických testů nevykazují škodlivé účinky. Je to sloučenina bez barvy a vůně, je dobře rozpustná ve vodě, acetonu a etanolu, má vysokou mobilitu v půdě a podzemních vodách, je biodegradovatelná, v těle se dobře vstřebává, stejně tak je poměrně rychle vylučována močí.

Akrylamid se používal už v 50. letech dvacátého století pro výrobu barviv, papíru a při vodárenské úpravě pitné vody. Lidé, kteří s ním přicházeli často do styku, mívali vážné zdravotní obtíže. Akrylamid poškozuje nervy, protože se váže na proteiny zodpovědné za základní funkce neuronů. Takto postižené neurony pak nepřenášejí nervové vzruchy. Kromě již ověřené neurotoxicity se zkoumá jeho genotoxicita a karcinogenita, vše v závislosti na množství přijatém organismem v době, po kterou je organismus jeho působení vystaven.

Působení akrylamidu jsou potenciálně vystaveni pracovníci následujících průmyslových odvětví: papírenské, stavební, slévárenské, textilní, kosmetické, hutnické, potravinářské, zemědělské, obalové a hutní.

Akrylamid je potenciálně mutagenní látka, za jejíž hlavní zdroj pro lidský organismus byla donedávna považována voda, kouření a kosmetika. Zjištění švédských vědců v roce 2002 o výskytu akrylamidu například v pečených a smažených výrobcích z brambor, sušenkách nebo kávě vyvolalo velký rozruch a problematice se věnuje řada výzkumných pracovišť.

Švédský výzkum

Švédští odborníci ze Státní univerzity ve Stockholmu a Státní ústav pro kontrolu potravin (SLV) ve spolupráci s laboratořemi AnalyCen AB v Lidköpingu v zjistili, že z určitých látek obsažených v běžných potravinách jako jsou brambory, obilí, kukuřice nebo rýže, při jejich tepelné úpravě pečením, smažením či fritováním vzniká chemická sloučenina akrylamid, která způsobuje rakovinu. V samotném SLV bylo analyzováno 100 vzorků potravin což zahrnovalo chléb, těstoviny, rýži, ryby, párky, hovězí a vepřové maso, sušenky, pečivo, obilní vločky, pivo i hotová jídla, jako je pizza a výrobky na bázi brambor, kukuřice a mouky. Nejvíce akrylamidu obsahují smažené bramborové lupínky a hranolky.

I pro mnohaleté odborníky na problematiku kontaminace a zdravotních rizik potravin jsou zveřejněné výsledky šokující. Akrylamid nebyl ve středu jejich zájmu. Akrylamid a polyakrylamid se používá při výrobě plastických hmot. Dosud se o něm mluvilo jako o tzv. nervovém jedu. Byly známy i jeho pravděpodobné rakovinotvorné účinky a až dosud se za hlavní zdroj jeho průniku do lidského organismu se považovaly vzduch a voda.

Ke vzniku akrylamidu v potravinách dochází během tepelného zpracování potravin. Za hlavní mechanismus vzniku akrylamidu je všeobecně považována reakce mezi volnou geneticky kódovanou neesenciální aminokyselinou asparaginem a karbonylovými sloučeninami jako součást Maillardovy reakce, která patří mezi nejvýznamnější a zároveň nejrozšířenější chemické reakce probíhající během skladování a zpracování potravin. Maillardova reakce představuje soubor chemických reakcí redukujících sacharidů s aminosloučeninami, v průběhu kterých vzniká řada velmi reaktivních karbonylových sloučenin, které reagují vzájemně a také s přítomnými aminosloučeninami. Průvodním znakem těchto reakcí je vznik hnědých pigmentů, melanoidinů, a proto se tyto reakce nazývají reakce neenzymového hnědnutí. Zároveň dochází ke vzniku důležitých žádoucích senzoricky aktivních sloučenin, které dodávají produktům charakteristické zbarvení, chuť a vůni, ale i k tvorbě některých sloučenin s mutagenními a karcinogenními vlastnostmi.

Akrylamid také vzniká při teplotách nad 100 °C, a to především při smažení, grilování, pečení nebo fritování surovin bohatých na uhlohydráty (škroby). Jako rizikové se ukázaly smažené bramborové lupínky, hranolky, sušenky a krakery. Obsah akrylamidu v potravinách (v mikrogramech na kilogram): bramborové lupínky - 980, bramborové hranolky - 410, popcorn - 400, sušenky - 280, rozpečený chléb - 160. Zdraví ohrožující dávka je stanovena na 16 ug na kg váhy a den.

Expozici akrylamidem z potravin je vystavena značná část populace, jelikož potraviny, v kterých se akrylamid nachází, tvoří asi jednu třetinu denního energetického příjmu. Podle prvních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) byl odhad průměrného denního příjmu akrylamidu z potravin 0,3-0,8 ug/kg tělesné hmotnosti. V nejnovější správě výboru Spojené komise pro hodnocení potravinářských aditiv (JECFA) z února 2005 se uvádí, že po zohlednění národních údajů ze 17 zemí, které poskytly výsledky svých pozorování, se průměrný denní příjem akrylamidu v celé populaci odhaduje na 1 ug/kg tělesné hmotnosti a pro vysoce zatíženou skupinu asi 4 ug/kg tělesné hmotnosti. Tato skupina zahrnuje i děti a mládež, což souvisí jednak s jejich nižší tělesnou hmotností, jednak se stravovacími návyky mládeže. V tomto případě je třeba brát v úvahu, že v návaznosti na možné karcinogenní důsledky je doba expozice poměrně krátká. Největší podíl na denním příjmu akrylamidu mají ve většině zemí následující potraviny: bramborové hranolky (16-30%), bramborové lupínky (6-46%), káva (13-39%), pečivo a keksy (10-20%) a chléb a topinky (10-30%). Podíl všech ostatních potravin na celkové expozici akrylamidu je míň jak 10%.

Vzniku akrylamidu v potravinách zabránit nelze, lze však snížit hodnoty obsahu v potravinách.

Doporučuje se omezit silné opékání při vysokých teplotách, a dosahování příliš tmavé barvy při pečení a opékání brambor, placek, chleba, pizzy a koláčů. Teploty při pečení v troubě s cirkulací vzduchu by neměly překročit 180 °C, bez cirkulace vzduchu 200 °C, ve fritéze by teplota neměla překročit 175 °C.

Bramborové hranolky by se měly smažit jen do zlatohnědé barvy. Doporučuje se více používat dušení a vaření a místo pražených a pečených snacků „mlsat“ nepražené oříšky a kousky ovoce a zeleniny.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

 

  Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

DOPORUČENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

anglické titulky

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 18.9.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 922

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1354

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze