Proč a jak optimalizovat poměr nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6?

- Pixabay

Barbora Nová

Většina lidí dnes konzumuje v západních společnostech velké množství omega-6 mastných kyselin.

Zároveň je spotřeba živočišných potravin s vysokým obsahem omega-3 nejnižší v historii.

Vědci jsou přesvědčenií, že narušený poměr těchto polynenasycených mastných kyselin může být jedním z nejškodlivějších aspektů západní stravy.

Proč je důležitý správný poměr mastných kyselin omega-3 a omega-6?

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny se nazývají polynenasycené tuky, protože mají mnoho dvojných vazeb (poly=mnoho).

Vaše tělo nemá enzymy na jejich tvorbu, takže je musíte získávat ze stravy.

Pokud je ze stravy nezískáte, vznikne jejich nedostatek a onemocníte. Proto se označují jako "esenciální" mastné kyseliny.

Tyto mastné kyseliny jsou však jiné než většina ostatních tuků. Neslouží pouze k získávání energie, ale jsou biologicky aktivní a mají důležitou roli v procesech, jako je srážení krve a záněty.

Omega-3 a omega-6 však nemají stejné účinky. Vědci jsou přesvědčeni, že omega-6 jsou prozánětlivé, zatímco omega-3 jsou protizánětlivé (1).

Zánět je samozřejmě nezbytný pro vaše přežití. Pomáhá chránit vaše tělo před infekcemi a zraněními, ale může také způsobit vážné poškození a přispět k onemocnění, pokud je chronický nebo nadměrný.

Ve skutečnosti může být chronický zánět jedním z hlavních příčin nejzávažnějších moderních onemocnění, včetně srdečních chorob, metabolického syndromu, cukrovky, artritidy, Alzheimerovy choroby a mnoha typů rakoviny.

Vědci konstatují, že strava s vysokým obsahem omega-6, ale nízkým obsahem omega-3 zánět zvyšuje, zatímco strava, která obsahuje vyvážené množství každé z nich, zánět snižuje (2).

Lidé, kteří se stravují západním způsobem, obvykle konzumují příliš mnoho omega-6 v porovnání s omega-3. To představuje vážný zdravotní problém.

Shrnutí:

  • Příliš vysoký poměr omega-3 a omega-6 může přispívat k nadměrnému zánětu v těle a potenciálně zvyšovat riziko různých onemocnění.

Kolik omegy-6 konzumovaly neindustriální populace?

Podle Dr. Stephana Guyeneta se typický poměr omega-6 k omega-3 u předindustriálních populací pohyboval v rozmezí 4:1 až 1:4.

Lovci a sběrači, kteří jedli převážně maso ze suchozemských zvířat, konzumovali tyto tuky v poměru 2:1 až 4:1, zatímco u Inuitů, kteří jedli převážně mořské plody bohaté na omega-3, byl poměr 1:4. Ostatní předindustriální populace se pohybovaly někde uprostřed.

Antropologické důkazy potvrzují, že poměr, v jakém se lidé vyvíjeli a jedli, byl někde kolem 1:1, zatímco dnes je tento poměr až 16:1 a pravidelní žrouti hamburgrů až 20:1! (3).

Přestože tyto populace měly nižší průměrnou délku života než moderní lidé, někteří vědci odhadují, že chronické civilizační choroby, jako jsou srdeční choroby a cukrovka, byly mnohem méně časté.

Nejenže předindustriální populace získávaly ze stravy mnohem méně omegy-6, ale také měly více pohybu, jedly méně cukru a neměly přístup k moderním nezdravým potravinám.

Všechny tyto faktory by mohly vysvětlovat nižší výskyt moderních civilizačních chorob. Tento efekt však nelze přičítat pouze nižšímu příjmu omega-6 mastných kyselin.

Shrnutí:

  • Lidé, kteří se stravovali předindustriálně, měli poměr omega-6 a omega-3 přibližně v rozsahu 4:1 až 1:4, většina se pohybovala někde mezi těmito hodnotami. Dnešní poměr je až 16:1, tedy mnohem vyšší, než na jaký jsou lidé geneticky přizpůsobeni. Ideální poměr v současnosti je v rozmezí 3:1 až 1:1.

Problém západní stravy

Západní populace konzumuje velké množství zpracovaných semen a rostlinných olejů. Některé z těchto olejů jsou plné omega-6.

Technologie zpracování těchto olejů neexistovala dříve než před 100 lety a lidé neměli čas se na vysoké množství omega-6 geneticky adaptovat.

Například nárůst spotřeby sójového oleje v USA byl z nuly v roce 1935 na 11 kg na osobu ročně, přičemž roce 1999 to činilo neuvěřitelných 7 % všech kalorií (4).

Sójový olej je v současnosti největším zdrojem omega-6 mastných kyselin v USA, protože je opravdu levný a nachází se ve všech druzích zpracovaných potravin.

Díky tomu množství omega-6 mastných kyselin, které se nacházejí v tělesných tukových zásobách lidí se jen za posledních 50 let zvýšilo o více než 200 %, což je 3krát.

Tuky, které dnes lidé konzumují, tedy vedou ke skutečným změnám v jejich těle, a to jak z hlediska zásob tělesného tuku, tak z hlediska zdraví buněčných membrán.

Vysoké množství omega-6 v buněčných membránách je silně spojeno s rizikem srdečních onemocnění, což dává smysl vzhledem k jejich potenciálním prozánětlivým účinkům (5)

Žádná kvalitní kontrolovaná studie však nezkoumala přímo vliv kyselin omega-6 na srdeční onemocnění (6, 7).

Kontrolované studie také ukazují, že kyselina linolová - nejběžnější omega-6 mastná kyselina - nezvyšuje hladiny zánětlivých markerů (8).

Na druhou stranu řada důkazů podporuje pozitivní zdravotní účinky omega-3 mastných kyselin. Například jejich přínos pro srdce je významný (9, 10, 11).

Omega-3 mohou také zlepšovat nejrůznější duševní poruchy, jako jsou deprese, schizofrenie a bipolární porucha (12, 13, 14).

Nicméně nadměrný příjem polynenasycených mastných kyselin, včetně omega-3 a omega-6, má několik rizik. Dvojné vazby v molekulách mastných kyselin jsou velmi reaktivní.

Mají tendenci reagovat s kyslíkem a vytvářet řetězové reakce volných radikálů. Tyto volné radikály mohou způsobit poškození buněk, což je jeden z mechanismů, které stojí za stárnutím a vznikem rakoviny (15, 16, 17).

Pokud chcete zlepšit poměr omega-6 a omega-3, je pravděpodobně špatný nápad jíst hodně omega-3, abyste to kompenzovali. Nejlepší je mít relativně nízké, vyvážené množství každé z nich.

Shrnutí:

  • Spotřeba rostlinných olejů s vysokým obsahem omega-6 se v posledních 100 letech dramaticky zvýšila. Vědci jsou přesvědčeni, že to může způsobovat vážné poškození zdraví.

Vyhněte se rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6

Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat pro snížení příjmu omega-6, je vyhýbat se zpracovaným semenným a rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 a také průmyslově zpracovaným potravinám, které je obsahují.

Máslo, kokosový olej, sádlo, palmový olej a olivový olej mají relativně nízký obsah omega-6, přičemž nejvyšší množství omega obsahují slunečnicový, kukuřičný, sójový a bavlníkový olej.

Je důležité si uvědomit, že prospěch ze stravy s nízkým obsahem omega-6 mastných kyselin je dlouhodobý proces a vyžaduje trvalé změny životního stylu.

Většina lidí totiž ukládá obrovské množství omega-6 mastných kyselin do tělesného tuku a může chvíli trvat, než se jich zbaví.

Pokud se obáváte omega-6 mastných kyselin, používejte rostlinné oleje, které obsahují nízké množství omega-6 mastných kyselin, například olivový olej. Zvažte také užívání doplňků stravy s omega-3 mastnými kyselinami nebo konzumaci tučných ryb dvakrát týdně.

Shrnutí:

  • Nejdůležitější věcí, kterou můžete udělat pro snížení příjmu omega-6 mastných kyselin, je vyloučit ze svého jídelníčku zpracované rostlinné oleje jako je například slunečnicový, kukuřičný, sójový a také průmyslově zpracované potraviny, které je obsahují.

Jezte živočišné potraviny s vysokým obsahem omega-3

Živočišné potraviny patří mezi nejlepší zdroje preformovaných omega-3 mastných kyselin EPA a DHA.

Jedním z problémů dnešní doby je, že zvířata jsou obvykle krmena krmivy na bázi obilovin obsahujícími sóju a kukuřici.

To snižuje obsah omega-3, takže polynenasycené tuky v mase jsou převážně omega-6 (18, 19).

Pokud si to tedy můžete dovolit, je rozhodně optimální maso ze zvířat krmené také trávou. Nicméně i konvenčně chované maso je zdravé v přiměřeném množství, pokud není průmyslově zpracované (20).

Dokonce i některá masa z konvenčně chovaných zvířat, jako je kuřecí a vepřové, mohou mít vysoký obsah omega-6. Pokud chcete co nejvíce snížit příjem omega-6, vybírejte si maso z libovějších částí těchto zvířat.

Je také dobré kupovat vejce z pastevního chovu nebo vejce obohacená o omega-3, která mají vyšší obsah omega-3 ve srovnání s vejci od slepic chovaných na obilných krmivech.

Jedním z účinných způsobů, jak zvýšit příjem omega-3, je jíst jednou nebo dvakrát týdně mořské plody. Obzvláště dobrým zdrojem jsou tučné ryby, jako je losos.

Pokud jíte hodně konvenčně chovaného masa anebo nejíte mnoho mořských plodů, zvažte užívání doplňku stravy s rybím tukem. Dobrou volbou je olej z tresčích jater, který obsahuje přidané vitaminy D a A.

Existují také některé rostlinné zdroje omega-3, včetně lněných a  chia  semínek. Ta však obsahují typ omega-3 zvaný ALA. Lidský organismus je při přeměně ALA na aktivní formy - EPA a DHA - neefektivní (21).

Z tohoto důvodu jsou obvykle lepší volbou živočišné zdroje omega-3, jako jsou ryby a zvířata krmená trávou. K dispozici jsou však vegansky vhodné doplňky stravy obsahující EPA a DHA z řas.

Shrnutí:

  • Příjem omega-3 mastných kyselin můžete zvýšit užíváním doplňků stravy nebo konzumací masa ze zvířat krmených trávou či tučných ryb.

Závěr

Vědci jsou přesvědčeni, že vysoký příjem omega-6 mastných kyselin v porovnání s omega-3 podporuje vznik více chronických onemocnění.

Jednoduchý návod, jak optimalizovat rovnováhu omega tuků:

  • Vyhněte se rostlinným olejům s vysokým obsahem omega-6 a průmyslově zpracovaným potravinám, které je obsahují.
  • Jezte dostatečné množství masa bohatého na omega-3, včetně něčeho mořského alespoň jednou nebo dvakrát týdně.
  • V případě potřeby doplňte zdroj omega-3, například doplňkem stravy s rybím olejem.
Snažte se o příjem omega-6 a omega-3 nejlépe v poměru 1:1 až 3:1.

Průvodce doplňky stravy pro zdravé stárnutí

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Stárnutí je proces doprovázený změnami v mnoha aspektech zdraví. Stárnutí může ovlivnit nejen to, jak vypadáte a jak se cítíte, ale může mít vliv i na konkrétní živiny a jejich množství, které vaše tělo potřebuje.

Naštěstí jsou k dispozici doplňky stravy, které vám mohou výrazně usnadnit uspokojení vašich výživových potřeb, abyste podpořili zdravé stárnutí a pomohli si udržet co nejlepší pocit.

Jak se s věkem mění vaše výživové potřeby

S přibývajícím věkem prochází vaše tělo více změnami, z nichž mnohé mohou změnit vaše nutriční potřeby a zvýšit riziko jejich nedostatku.

Například žaludek produkuje méně kyseliny, což může snížit vstřebávání mikroživin, jako jsou vitaminy B6 a B12, železo a vápník. Z tohoto důvodu mohou dospělí nad 50 let potřebovat přijímat více těchto živin (1, 2).

U mnoha seniorů také dochází ke snížení kostní hmoty, a proto jsou požadavky na vápník a vitamin D u osob starších 70 let vyšší (3, 4).

Starší 65 let mohou také potřebovat přijímat větší množství bílkovin, aby zabránili sarkopenii neboli úbytku svalové hmoty souvisejícímu s věkem (5).

Ženy po menopauze navíc potřebují méně železa, protože po ukončení pravidelné menstruace ztrácejí méně krve (6).

Vzhledem k tomu, že u mnoha lidí se s přibývajícím věkem snižuje chuť k jídlu, může být uspokojení jejich výživových potřeb ještě náročnější. To je další důvod, proč se někteří správně obracejí na kvalitní doplňky stravy.

Shrnutí:

  • Snížené vstřebávání živin, úbytek kostní hmoty, úbytek svalové hmoty, menopauza a snížená chuť k jídlu - to vše může s přibývajícím věkem změnit vaše výživové potřeby.

Potřebujete pravidelně užívat doplňky stravy?

Doplňky stravy nejsou nutné pro každého. Určitá část lidí totiž může své výživové potřeby uspokojit jednoduše konzumací celkově výživné a vyvážené stravy. Většině lidí však může užívání některých doplňků stravy prospět.

Doplňky stravy lze například doporučit těm, kteří mají zdravotní potíže ovlivňující vstřebávání živin nebo kteří užívají léky zvyšující riziko nedostatku živin. Lidé s určitými dietními omezeními mohou také potřebovat užívat doplňky stravy, aby splnili své potřeby živin.

Například pro vegany a vegetariány může být obtížnější přijímat dostatek železa, vitaminu B12 nebo omega-3 mastných kyselin, protože tyto živiny jsou hojnější  v živočišných potravinách a lépe se vstřebávají (7).

Vegani mohou mít také nedostatek vápníku, jódu a zinku. Vápník je zvláště důležitý pro seniory, kteří mohou být ohroženi osteoporózou.

Na příjem vápníku by si měli dávat pozor i jedinci s intolerancí laktózy. Zvyšující se věk je spojen s větší pravděpodobností intolerance laktózy a neschopnost konzumovat mléčné výrobky by mohla přispět k nedostatku vápníku.

Kromě toho se vitamin D běžně nevyskytuje v potravinových zdrojích, což znamená, že lidé, kteří se pravidelně nevystavují slunečnímu záření, mohou potřebovat jeho doplňování (4).

Studie ukazují, že nedostatek vitaminu D je běžný u starších lidí v domovech pro seniory a pečovatelských domech (8, 9).

Přesto je nejlepší spolupracovat s odborníkem na zdravotní péči, abyste zjistili, zda potřebujete doplňky stravy, nebo zda můžete své nutriční potřeby uspokojit pouze stravou.

Shrnutí:

  • I když doplňky stravy nejsou nezbytné pro každého, mohou být užitečné pro lidi nad 50 let, kteří hlavně mají potíže s uspokojováním svých výživových potřeb pouze prostřednictvím stravy.

10 doplňků stravy pro zdravé stárnutí

Následuje seznam doplňků stravy, které mohou pomoci při některých aspektech stárnutí.

1. Vápník

Vápník je důležitý minerál, který hraje klíčovou roli ve zdraví kostí (10).

Ženy jsou s přibývajícím věkem více ohroženy osteoporózou neboli úbytkem kostní hmoty. Doplněk stravy s vápníkem může být prospěšný pro zachování hustoty kostí, zejména pokud nepřijímáte dostatek vápníku z potravy (11).

Užívání vitaminu D může pomoci zlepšit vstřebávání vápníku vaším tělem. Některé doplňky stravy obsahují jak vápník, tak vitamin D. Záleží také na formě vápníku, kterou doplněk obsahuje.

Doplňky stravy s uhličitanem vápenatým by se měly užívat s jídlem, aby se zlepšilo vstřebávání. Mnoho seniorů užívá přípravky snižující žaludeční kyselost, které mohou bránit dostatečnému vstřebávání uhličitanu vápenatého. Doplňky stravy s citrátem vápenatým se naopak lépe vstřebávají a není nutné je užívat s jídlem.

Studie však ukazují, že zvýšení příjmu vápníku může být spojeno se zvýšením hustoty kostí a snížením jejich úbytku, není však jasné, zda může také pomoci předcházet zlomeninám (12, 13, 14, 15).

Ačkoli je vápník důležitým faktorem hustoty kostí, není jediným. Hustotu kostí může negativně ovlivnit také kouření, nedostatečná fyzická zátěž a pokles estrogenu a testosteronu, ke kterému dochází s věkem.

2. Klíčem ke zdravým kostem není jen vápník, ale i hořčík

Dosud se věřilo, že základem zdravých kostí je minerál vápník. Proto se lidem ve vyšším věku nebo se sklony k osteoporóze doporučilo konzumovat potraviny s vysokým obsahem vápníku, případně jeho doplňování ve formě doplňků stravy.

Nicméně současné studie potvrzují, že vápník nemusí být tím nejdůležitějším minerálem, když dojde na zdravé a silné kosti.

Minerálem, který udržuje kosti v dobré kondici je ve skutečnosti hořčík. Kosti sice obsahují více vápníku než hořčíku, ale hořčík je tím minerálem, který zajišťuje jejich pevnost.

Obrazně řečeno, je to podobné jako se stavbou domu. V domě se sice nachází mnohem více cihel než cementu, ale právě cement je zde látkou, která celý dům drží pohromadě.

Vedlejší účinky vysoké hladiny vápníku v těle

Když se v těle vyskytuje vysoká hladina vápníku, zvyšuje se riziko srdečního infarktu a to hlavně u žen. Jak uvádí Národní nadace pro osteoporózu (National Osteoporosis Foundation), doplňky stravy s obsahem vápníku nejsou totéž jako vápník v potravinách.

Pokud budete přijímat příliš mnoho vápníku, výrazně tím kromě rizika srdečního infarktu zvyšujete i riziko vzniku ledvinových kamenů a dalších zdravotních komplikací.

Pasterizované mléko, podobně jako kalciové (vápníkové) doplňky stravy, je plné uhličitanu vápenatého. Tato sloučenina vápníku se velmi těžko absorbuje do těla v případě, že se s ní současně nenachází i chelátová látka, jako například kyselina citronová. Výzkum: Příjem kravského mléka, riziko úmrtí a zlomenin u žen a mužů: 20ti letá švédská kohortová studie (studie odhalující rizika).

Další studie z roku 2007 potvrdila, že vápník ze stravy má na tělo mnohem lepší účinky než vápník z doplňků stravy a to převážně u žen po přechodu.

Studie ohledně hořčíku

Výzkumník Abrams a Baylorova fakulta medicíny provedli studii, která sledovala příjem a absorpci hořčíku během dětství. Výsledek ukázal, že hořčík byl oproti vápníku mnohem efektivnější při udržování zdravé struktury kostí.

Jak uvádí výzkumník Abrams:

  • Hořčík ze stravy může být velmi důležitým, ale zatím relativně neuznaným faktorem při mineralizaci kostí u dětí
  • Pro zdravý rozvoj dětských kostí je potřebné množství živin a jednou z nich je hořčík. Vápník je sice důležitý, nicméně pro děti, jejichž příjem vápníku není velmi nízký, je méně důležitý než hořčík

Od chvíle, kdy byly zjištěny tyto skutečnosti, panují obavy, že vápník se zbytečně silně propaguje jako důležitá látka pro kosti, přičemž hořčík se ani jen nezmiňuje.

Doporučení starším lidem

Hořčík nezbytný i pro zabránění vzniku zvýšené lámavosti kostí u dospělých. Jedna ze zpráv od Kathryn M. Rideové a jejích kolegů z Univerzity v Memphisu říká, že starší lidé by se měli snažit cíleně konzumovat více hořčíku.

Ideální poměr hořčíku a vápníku ve stravě by měl být 1:1. Akceptovatelný je i poměr 1: 2 (1 díl hořčíku ke 2 dílům vápníku). Bohužel, dnes není neobvyklý poměr 10: 1 v neprospěch hořčíku. To znamená, že zatímco vápník se v těle nachází v hojném množství, hořčík často chybí.

Užívání a dávkování hořčíku

Nejlepší je však hořčík užívat vnitřně. Pokud nedokážete zajistit jeho dostatek ve stravě, v úvahu přichází i užívání doplňků stravy.

Ideální denní dávka je 350 mg až 400 mg hořčíku denně pro dospělého člověka. Užívat je můžete buď s jídlem, nebo i na prázdný žaludek. A pozor, existuje několik druhů hořčíku.

Přesnou hladinu hořčíku v těle je obtížné zjistit. Je tomu tak proto, že pokud se ho v krvi nachází málo, tělo ho začne odbourávat z kostí. Z uvedeného důvodu pak krevní test nemusí ukázat jeho nedostatek. Jeho odbouráváním se však kosti stávají křehké. Proto sledujte svou stravu a ujistěte se, že pravidelně konzumujete potraviny bohaté na hořčík. To zajistí, že vaše kosti zůstanou zdravé a silné.

3. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou typem tuků prospěšných pro srdce, které jsou známé svou schopností bojovat proti zánětům (16).

Působivé je, že některé výzkumy dokonce ukazují, že omega-3 by mohly zpomalit pokles zdraví mozku a chránit před stavy, jako je Alzheimerova choroba (17, 18).

Navíc omega-3 mohou zmírňovat příznaky osteoartrózy a mohly by pomáhat v prevenci srdečních onemocnění (19, 20).

Přestože potřebu omega-3 můžete uspokojit konzumací potravin, jako jsou tučné ryby, můžete také používat doplňky stravy, jako je lněný olej, rybí olej, olej z krillu nebo olej z mořských řas.

4. Kolagen

Kolagen je bílkovina, která se nachází v celém těle, včetně kůže, svalů, šlach a vazů. S přibývajícím věkem ho vaše tělo začíná produkovat méně. V důsledku toho někteří starší lidé zvažují přidání kolagenových doplňků stravy do svého denního režimu.

Studie ukazují, že kolagenové doplňky stravy mohou zlepšit hydrataci a pružnost pokožky a podpořit tak její zdravé stárnutí (21, 22).

Kolagen může také pomoci zmírnit příznaky osteoartrózy, včetně bolesti a ztuhlosti kloubů (23, 24).

5. Koenzym Q10

Koenzym Q10 neboli CoQ10 je důležitá sloučenina, která pomáhá při tvorbě energie. Nízká hladina CoQ10 je spojována s několika zdravotními stavy, včetně srdečního selhání, cukrovky 2. typu, rakoviny a progresivních mozkových onemocnění, jako je Alzheimerova choroba (25).

Protože s přibývajícím věkem má tělo tendenci produkovat méně CoQ10, často se doporučuje zvýšit jeho příjem prostřednictvím potravin nebo doplňků stravy, aby se zajistilo zdravé stárnutí a ochrana před nemocemi (26).

6. Vitamin D

Vitamin D, někdy nazývaný "sluneční vitamin", je vitamin rozpustný v tucích, který vaše kůže produkuje v reakci na sluneční záření (27).

Protože se však přirozeně vyskytuje jen ve velmi malém množství potravinových zdrojů, hrozí mnoha lidem jeho nedostatek (4).

Nedostatkem vitaminu D mohou být ohroženi také senioři, protože se mohou vyhýbat pobytu na slunci, aby snížili riziko rakoviny kůže, nebo mohou jinak trávit více času v uzavřených prostorách než mladší lidé (4).

Studie ukazují, že kromě zvýšení vstřebávání vápníku mohou doplňky stravy s vitaminem D přispět ke zvýšení svalové hmoty, posílení imunitních funkcí a snížení příznaků deprese, zejména u osob s nedostatkem vitaminu D (28, 29, 30, 31).

7. Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B se podílejí na mnoha aspektech zdraví a mají zásadní význam pro tvorbu energie, opravu DNA, zdraví imunitního systému a funkci mozku (32).

A co víc, některé výzkumy dokonce potvrzují, že nedostatek vitaminů skupiny B by mohl být spojen s vyšším rizikem poklesu kognitivních funkcí, osteoporózy a srdečních onemocnění u starších osob (32).

Zatímco většina zdravých dospělých může pokrýt svou potřebu některých vitaminů skupiny B, jako je folát, riboflavin a thiamin, vyváženou stravou, jiní mohou potřebovat doplněk stravy.

To může být důležité zejména pro ty, kteří dodržují omezující diety nebo mají zdravotní potíže, které ovlivňují vstřebávání živin.

Navíc u dospělých nad 50 let může být zvýšené riziko nedostatku vitaminu B12 a měli by se poradit se odborníkem, zda potřebují doplněk stravy s vitaminem B12 (33).

8. Bílkoviny

Nejenže dospělí nad 65 let potřebují větší množství bílkovin, ale studie ukazují, že konzumace většího množství bílkovin může být spojena i se zvýšením svalové hmoty a zlepšením svalových funkcí starších lidí (34, 35, 36).

Částečně je to proto, že s přibývajícím věkem začínají dospělí ztrácet svalovou hmotu a sílu, což může zvyšovat riziko pádu a ztěžovat řadu každodenních činností. Potřeba bílkovin se také zvyšuje v důsledku snížení syntézy svalových bílkovin s věkem (5, 34).

I když ne každý potřebuje doplněk stravy s bílkovinami, přidání odměrky proteinového prášku do koktejlů, palačinek a pečiva může být snadný a pohodlný způsob, jak zvýšit příjem bílkovin.

9-10. Bylinné doplňky stravy

Pro zdravé stárnutí může být prospěšných i více bylinných doplňků stravy, např:

Kurkumin. Kromě toho, že kurkumin dodává kurkumě její zářivý odstín, byla sloučenina kurkumin dobře prozkoumána pro své protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci chránit před chronickými onemocněními (37).

Ginkgo biloba. Některé studie potvrzují, že ginkgo biloba by mohla pomoci zlepšit kognitivní funkce a zmírnit příznaky demence a Alzheimerovy choroby (38, 39).

Shrnutí:

  • K dispozici je mnoho doplňků stravy, které mohou podpořit zdravé stárnutí tím, že zlepšují zdraví kostí, zvyšují svalovou hmotu, zachovávají mozkové funkce a chrání před nemocemi.

Co je třeba zvážit

I když některé doplňky stravy mohou být s přibývajícím věkem prospěšné, je důležité si uvědomit, že ne každý musí užívat doplňky stravy. Některé produkty navíc mohou interferovat s léky nebo způsobovat závažné vedlejší účinky u lidí s určitými zdravotními potížemi.

Z tohoto důvodu je nejlepší spolupracovat s odborníkem na zdravotní péči, abyste zjistili, zda jsou pro vás doplňky stravy vhodné.

Mějte také na paměti, že ne všechny doplňky stravy jsou stejné. Dbejte na to, abyste si kupovali doplňky stravy od renomovaných značek a vybírali výrobky, které prošly testováním třetí stranou, aby byla zajištěna bezpečnost, čistota a kvalita. 

Chcete-li za své peníze získat co nejvíce, pečlivě si přečtěte seznamy složek a vyhněte se výrobkům s vysokým obsahem cukru, umělých přísad nebo plnidel.

A nakonec se ujistěte, že doplňky stravy používáte pouze podle pokynů, a případně se poraďte se odborníkem, abyste vyřešili případné obavy, zejména pokud se u vás vyskytnou nežádoucí vedlejší účinky.

Shrnutí:

  • Ne každý potřebuje doplňky stravy a některé z nich mohou být škodlivé pro ty, kteří užívají léky nebo mají určité zdravotní potíže. Je také důležité kupovat vysoce kvalitní výrobky renomovaných značek a užívat doplňky stravy pouze podle pokynů.

Závěr

S přibývajícím věkem se může měnit potřeba některých živin, jako jsou bílkoviny, hořčík, vápník, vitamin D, železo a vitaminy skupiny B. V případě, že se vaše potřeba živin mění, je třeba ji zvýšit.

I když ne každý potřebuje doplňky stravy, mohou být užitečné pro starší osoby, které mají potíže s uspokojováním svých výživových potřeb pouze prostřednictvím stravy.

Dbejte jen na to, abyste si kupovali kvalitní doplňky stravy od renomované značky, používali je pouze podle pokynů a před vyzkoušením nových doplňků stravy se poraďte s odborníkem.

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení pro denní stravování:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

         LISTOPAD 2024 - 30 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života