Jak číst v potravinových obalech

Jaké údaje najdete na obalu?

  • Alergici, pozor! Informace na potravinách chrání vaše zdraví.
  • Údaje na obalu musí být čitelné.

Označení na etiketách potravinářských výrobků mají sloužit spotřebiteli k jeho uvážlivému výběru. Také dobře vypovídají o odpovědnosti výrobce – umí-li dodržovat zákonem stanovená pravidla, je větší pravděpodobnost, že i ostatní předpisy týkající se výrobku, které spotřebitel kontrolovat nemůže (např. hygienu, dodržování technologie), jsou v pořádku.

Jaké údaje musí na potravinách být:

  • název firmy a adresa výrobce nebo dovozce či prodávajícího nebo balírny
  • název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanovených v příslušné vyhlášce, pod nímž je potravina uváděna do oběhu; potravina, kterou nelze takto označit vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suroviny nebo technologie
  • údaje o množství výrobku (objem plnění nebo hmotnost, pokud není stanoveno jinak); u pevných potravin v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny
  • datum použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychlé zkáze a druhů potravin stanovených příslušnou vyhláškou
  • datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti u jiných než v předchozím odstavci uvedených druhů potravin; výjimku tvoří potraviny, které podle příslušné vyhlášky nemusí být datem minimální trvanlivosti označeny (např. čerstvé ovoce a zelenina, konzumní brambory, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje atd.)
  • údaje o způsobu skladování, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném skladování mohlo dojít k poškození zdravotní nezávadnosti nebo zhoršení jakosti
  • údaje o způsobu použití, jde-li o potraviny, u nichž by při nesprávném použití mohla být poškozena zdravotní nezávadnost či stanovená nebo výrobcem deklarovaná jakost
  • údaje o určení potraviny pro zvláštní výživu
  • údaje o složení potraviny podle použitých surovin a přídatných látek, látek určených k aromatizaci a potravních doplňků
  • označení šarže, nejde-li o potravinu označenou datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti, pokud toto datum obsahuje den a měsíc
  • údaje o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, pokud tak stanoví zvláštní předpisy
  • údaje o ošetření potraviny nebo suroviny ionizujícím zářením
  • údaje o výživové (nutriční) hodnotě u potravin, na jejichž obalu je uvedeno výživové tvrzení a v dalších předepsaných případech
  • údaje o třídě jakosti, je-li to zvláštními předpisy předepsáno, a další údaje podle veterinárního zákona
  • jde-li o balení určené pro tuzemského spotřebitele, musí být údaje uvedeny v českém jazyce, kromě obchodního názvu potraviny a údajů, které nelze jednoznačně v českém jazyce vyjádřit

Etiketu musíte bez problémů přečíst

Zákon stanoví, že označení údaji na obalu musí být pro spotřebitele srozumitelné, uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné a vyjádřené v nekódované formě (s výjimkou označení šarže).

Alergenní složky musí být označeny

Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb. je nutno zřetelně ve složení potraviny označit alergenní složku (uvedenou v příloze č. 1 vyhlášky) nebo jakoukoliv látku z ní pocházející, která byla použita při výrobě potraviny a je v konečném výrobku stále obsažena, a to i v změněné formě. Toto označení není povinné, pokud název, pod kterým je potravina prodávána, na tuto složku jednoznačně odkazuje.

Co patří do seznamu alergenních složek:

  • obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, pšenice-špalda, žito, ječmen, oves, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky z nich
  • korýši, vejce a ryby a výrobky z nich
  • jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
  • sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  • suché skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pistácie, ořechy makadamie a queensland) a výrobky z nich
  • celer, hořčice a sezam a výrobky z nich

Zakotvení v českém právu:

  • Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích (https://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=110%2F1997&number2=&name=&text=)
  • Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků (https://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=113%2F2005&number2=&name=&text=)

 

 

 

Cílem medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

 

MUDr. Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku

 

 

CELADRIN  BARNY´S

 

 

SANDŘIN PŘÍBĚH

ÚSPĚŠNÉ UZDRAVENÍ Z RAKOVINY

 

Sandra: Nikdy nezapomenu na ten POCIT BEZNADĚJE, STRACHU, co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná.

ČLÁNEK  ZDE

Se Sandrou hovořila: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.

k

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

 

EXTRAKT           SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

ZDE ROSTE ČERVENÁ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY

 

 

 

 CORDYCEPS, extra silný

nejvyšší množství účinných látek

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

 

 

KAPSAICIN

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg                    á 5 mg

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA