Konzumace ultrazpracovaných potravin může zvýšit riziko úmrtí o 10 %

- Pixabay

Barbora Nová

Konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin je spojena se zvýšeným rizikem úmrtnosti u starších lidí, ukazuje nová rozšířená studie.

Lidé, kteří konzumovali značné množství průmyslově ultrazpracovaných potravin, měli o 10 % vyšší pravděpodobnost, že zemřou během dlouhého období sledování studie, než ti, kteří tak neučinili.

Studie čerpala z údajů americké NIH-AARP Diet and Health Study, která sledovala stravu a zdraví více než půl milionu starších lidí. Nová analýza zahrnovala dospělé ve věku od 50 do 71 let na začátku v letech 1995-1996, s mediánem 22,9 let sledování (1).

Vědci hodnotili jejich stravu pomocí systému NOVA, který klasifikuje potraviny podle stupně a typu zpracování použitého při jejich přípravě (2).

Vědci se také podívali na skóre Indexu zdravého stravování (HEI)-2015, a nejen na zpracování NOVA, a poznamenali, že lidé s vyšším příjmem ultra zpracovaných potravin mají tendenci mít nižší kvalitu stravy a vyšší BMI.

Co činí tuto studii pozoruhodnou, jsou zejména dva přístupy, které vědci použili k dalšímu ověření dotazníků frekvence jídla (FFQ): expertní konsenzus a alternativní a zároveň nový přístup založený na jídle k definování příjmu UPF (gramy za den), který byl rozdělený na kódy potravin, poté kódy složek a poté nastala klasifikace pomocí NOVA.

Výzkum byl prezentován na konferenci Americké společnosti pro výživu NUTRITION 2024, která proběhla 29. června - 2. července v Chicagu (3).

Jaká je definice ultrazpracovaných potravin?

Podle systému NOVA jsou přírodní, zpracované a ultrazpracované potraviny definovány takto:

  • Nezpracované nebo přírodní potraviny pocházejí přímo z rostlin nebo zvířat bez jakýchkoli úprav nebo zpracování, kromě dopravy na místo, kde jsou prodávány.
  • Minimálně zpracované potraviny jsou podobné, až na to, že byly vyčištěny a odstraněny nepoživatelné nebo nežádoucí části. Cestou na stůl mohou být nakrájeny na porce, mlety, sušeny, fermentovány, pasterizovány, chlazeny nebo zmraženy. Nebyly do nich však přidány žádné oleje, tuky, cukr, sůl ani jiné látky.
  • NOVA také zahrnuje kategorii nazvanou Zpracované kulinářské přísady, což jsou látky, které byly extrahovány z přírodních potravin. Patří mezi ně oleje, tuky, sůl a cukr a ideálně se používají v malých množstvích k dochucení a vaření jídel, aniž by nutričně zhoršily celkovou kvalitu stravy.
  • Zpracované potraviny jsou potraviny, které byly vyrobeny pro spotřebu s použitím cukru, soli a oleje přidaných do přírodních potravin pro chuť a prodloužení jejich trvanlivosti. Obvykle nemají více než dvě nebo tři přísady.
  • Ultrazpracované potraviny nebo UPF jsou průmyslové výtvory vytvořené převážně z látek, včetně olejů, tuků, cukrů a proteinů pocházejících z přírodních potravin, spolu s modifikovaným škrobem a hydrogenovanými tuky, s přidanými barvivy a zvýrazňovači chuti. Pro spotřebitele jsou levné a pohodlné a mohou obsahovat pět nebo více přísad.

Co je nového ve studiu

Je již všeobecně známo, že strava bohatá na průmyslově ultrazpracované potraviny může poškodit zdraví člověka. Nicméně velký počet lidí v této studii – 318 889 mužů a 221 607 žen – a prodloužená doba sledování jsou neobvyklé.

Dietoložka Kristin Kirkpatricková, MS, RDN, která nebyla zapojena do předmětného výzkumu, uvedla: „Velmi dlouhé období sledování je zajímavé; vědci však také poznamenávají, že není jasné, co se stalo mezi časem pořízení dat a následným sledováním. Udělali tito lidé změny ve stravování? Byly jiné činnosti, které byly rizikové pro celkové zdraví? Podrobnosti nám nejsou jasné."

Ve srovnání s nejnižším množstvím spotřeby zpracovaných potravin bylo nejvyšší množství spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční choroby a cukrovku, ale nikoli úmrtí na rakovinu.

    "Tento výzkum ukazuje, že vyšší spotřeba ultrazpracovaných potravin je spojena se zvýšeným rizikem úmrtnosti nezávisle na dalších faktorech, jako je kouření, obezita a kvalita stravy," řekla Michelle Routhensteinová, MS, RD, CDCES, preventivní kardiologická dietoložka z EntirelyNourished.com, která se na výzkumu také nepodílela.

To potvrzuje, že škodlivé účinky ultrazpracovaných potravin na zdraví mohou přetrvávat bez ohledu na celkové faktory životního stylu.

„Ultra zpracované potraviny mají obvykle vyšší obsah přidaných cukrů, nezdravých tuků a aditiv, zatímco postrádají základní živiny, jako je vláknina a vitamíny, což může negativně ovlivnit kardiometabolické zdraví. Tyto potraviny obsahují vyšší hladiny konečných produktů pokročilé glykace (AGEs) kvůli jejich metodám zpracování, které mohou zvýšit oxidační stres a záněty v těle. AGE mohou také zvýšit hladiny cystatinu C, spojené se sníženou funkcí ledvin a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.

  - Michelle Routhensteinová, MS, RD, CDCES

Starší kohorta

Vzhledem k prodloužené době sledování byli účastníci v době sledování ve věku zhruba 73 až 94 let.

„Výzkum vlivu ultrazpracovaných potravin (UPF) konkrétně na starší dospělé lidi je omezený, ale roste. Konkrétní dlouhodobý dopad na úmrtnost u starších populací je stále oblastí aktivního studia,“ uvedla Michelle Routhensteinová.

"Nikdy není příliš pozdě na to, abyste provedli prospěšné změny ve stravování," doporučuje Kristin Kirkpatricková. "Předchozí výzkum zjistil podobné výsledky jako délka života, jako je studie, která hodnotila UPF ve věku 57–91 let" (4).

Kristin také uvedla, že většina výzkumu, který provádí, se týká mladších lidí a zaměřuje se na prevenci pozdějších problémů prostřednictvím lepší výživy.

Mladší část starších - více UPF

Vědci zjistili, že mladší členové jejich studované populace měli tendenci konzumovat UPF více než starší členové.

Mladší účastníci – tedy zejména jedinci středního věku – mají tendenci konzumovat více ultrazpracovaných potravin kvůli faktorům, jako je pohodlí, cenová dostupnost a reklama. Tyto potraviny jsou často široce dostupné, vyžadují minimální přípravu a jsou silně propagovány, což je činí atraktivními pro jejich zaněprázdněný životní styl.

Ale je také možné, že mladší jedinci, kteří jsou obecně zdraví a nemají příznaky vážné nemoci, nemusí přemýšlet o tom, co je čeká v budoucnu v souvislosti s jejich dnešní nezdravou stravou.

Jsou průmyslově zpracované potraviny nutně špatné?

Západní strava obvykle obsahuje značné množství potravin, které pokrývají spektrum průmyslového zpracování. Některé z těchto potravin, jako jsou například snídaňové cereálie, mohou dokonce pomoci zaplnit některé nutriční mezery prostřednictvím jejich obohacení.

Nicméně konzumace velkého množství těchto potravin znamená, že nemáte možnost dodat tělu více výživných látek. Výsledkem může být vysoká spotřeba kaloricky bohatých potravin s nedostatkem živin.

Kristin Kirkpatrickové se nelíbí přílišná závislost na klasifikačním systému NOVA při posuzování dopadu průmyslově zpracovaných potravin, protože ten úzce souvisí se stupněm zpracování, ale nemá nic společného s nutriční hodnotou potravin, takže nezohledňuje věci jako přidaný cukr, bílkoviny nebo obsah vlákniny.

Házením všech průmyslově zpracovaných potravin do jednoho pytle riskujeme přílišné zjednodušení vědy o výživě, takže omezení UPF by mělo jít ruku v ruce s osvětou i pro jednotlivce.

Neexistuje žádný univerzální dietní přístup, takže každý pacient si může zasloužit individuální přístup ke svým dietním potřebám a cílům.

Závěr

Strava bohatá na průmyslově ultra zpracované potraviny může podle nového výzkumu zvýšit riziko úmrtnosti starších lidí až o 10 %.

Výzkum sledoval stravu a zdraví více než půl milionu účastníků během více než 20 let.

Nejvyšší míra konzumace průmyslově ultra zpracovaných potravin byla u mladších členů výzkumné kohorty starších dospělých.

Průmyslově ultra-zpracované potraviny souvisí s rozvojem komorbidit

- Pixabay

Nová rozsáhlá studie zvežejněná 13. listopadu 2023 zjistila, že konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko vzniku více komorbidit, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.

  • Největší riziko bylo spojeno se zpracovanými produkty živočišného původu a umělými sladidly.
  • U ostatních ultrazpracovaných potravin, jako je chléb, obiloviny a rostlinné produkty, nebyla zdravotní rizika zaznamenána, zjistili vědci.

Není žádným tajemstvím, že ultrazpracované potraviny jsou nezdravé, a nechybí ani studie podrobně popisující jejich vliv na lidské zdraví. Ultrazpracované potraviny jsou obvykle masově vyráběné a patří mezi ně balené snídaňové cereálie, sušenky, rekonstituované masné výrobky, instantní nudle a slazené limonády.

Méně známá je souvislost mezi konkrétními ultrazpracovanými potravinami a rizikem výskytu více zdravotních potíží nebo multimorbidit.

Nová rozsáhlá studie zkoumala spotřebu průmyslově ultrazpracovaných potravin a současný výskyt dvou nebo více chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.

Z výsledků vyplývá, že vysoká spotřeba některých ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko rakoviny a kardiometabolické multimorbidity. Ne všechny potraviny však měly stejný účinek - chléb, obiloviny a rostlinné produkty nebyly spojeny s vyšším rizikem.

"Pro pacienta i zdravotníky je už tak značná zátěž zvládnout jednu nemoc, ale když se k ní přidá ještě další, je to mnohem těžší," uvedl autor studie doktor Heinz Freisling, vědec z oddělení výživy a metabolismu (NME) Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).

"Identifikace rizikových faktorů, které mohou být podkladem pro prevenci multimorbidity zahrnující nemoci, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění, je tím, co motivuje naši práci."

Výsledky studie, kterou spolufinancoval World Cancer Research Fund International a další skupiny zabývající se výzkumem rakoviny, byly zveřejněny v časopise The Lancet (1, 2).

Ultrazpracované potraviny souvisejí s onemocněním srdce a rakovinou

Rozsáhlá kohortová studie zkoumala údaje ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), které se zúčastnilo 266 666 osob (60 % žen) ze sedmi evropských zemí (3).

Účastníci v době náboru netrpěli rakovinou, srdečním onemocněním a cukrovkou 2. typu.

Pomocí dotazníků vědci hodnotili spotřebu potravin a nápojů účastníků v základním období předchozích 12 měsíců. Po průměrné době sledování 11,2 roku se u 4 461 účastníků (39 % žen) objevila multimorbidita v podobě nádorových a kardiometabolických onemocnění, jako je mrtvice a cukrovka.

Výsledky ukazují nejsilnější souvislost multimorbidit s konzumací průmyslově ultra zpracovaných živočišných produktů a uměle a cukrem slazených nápojů.

"Naše studie zdůrazňuje význam zajištění všeobecného přístupu k čerstvým a méně průmyslově zpracovaným potravinám," uvedla hlavní autorka studie Reynalda Córdova, doktorandka vídeňské doktorské školy farmaceutických, výživových a sportovních věd (4).

Jsou všechny zpracované potraviny nezdravé?

Unikátní zjištění této studie ukazuje, že ne všechny ultra zpracované potraviny byly považovány za nezdravé.

"Rostlinné ultrazpracované potraviny (UPFs) nebo chléb a obiloviny nebyly spojeny se zvýšeným rizikem," uvedl dr. Freisling. "Ačkoli je náročné oddělit takové podskupiny od celkového vzorce stravy UPFs, myslím, že v budoucích studiích stojí za to zvážit jemnější analýzu podskupin UPFs."

Dr. Freisling také poznamenal, že klíčovým poznatkem studie je, že není nutné vyhýbat se všem ultrazpracovaným potravinám. "Jejich konzumace by měla být omezena a přednost by měly mít čerstvé nebo minimálně průmyslově zpracované potraviny," uvedl v prohlášení.

Přesto mnoho lidí volí ultra zpracované potraviny z pohodlnosti, aby splnili výživové požadavky nebo z ekonomických důvodů.

Kelsey Costaová, registrovaná dietoložka a výživová poradkyně Národní koalice pro zdravotní péči, uvedla, že při výběru "zdravějších" ultrazpracovaných potravin je třeba zvážit jejich nutriční obsah a úroveň zpracování.

"Čtěte etikety na potravinách, abyste se vyhnuli skrytým cukrům, nadměrnému množství sodíku a dalším škodlivým přísadám," doporučuje.

Celozrnné cereálie jsou lepší volbou než sladké cereálie, protože jsou méně zpracované a plné prospěšné vlákniny a živin. Stejně tak volba celozrnného nebo naklíčeného chleba namísto bílého chleba může tělu poskytnout komplexní sacharidy a základní živiny.

Pro vegetariány a vegany může být minimálně zpracované tofu a tempeh zdravější než silně zpracované rostlinné produkty, jako jsou bezmasé plátky a náhražky sýra, protože ty často obsahují vysoké množství sodíku, konzervačních látek a dalších přídatných látek.

Které ultrazpracované potraviny vám nejvíc škodí?

Průmyslově ultrazpracované potraviny procházejí oproti zpracovaným potravinám dalším stupněm zpracování. Často jsou plné umělých aromat a sladidel a mají velmi dlouhý seznam přísad. Mezi příklady patří např:

  • smažené potraviny
  • párky v rohlíku
  • zpracované maso (např. šunka, slanina, salám)
  • ochucené bramborové lupínky
  • tyčinky a některé snacky
  • zmrzlina
  • limonády

Co dělají ultrazpracované potraviny tělu?

Nejnovější výzkumy spojují konzumaci ultrazpracovaných potravin s různými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a rakovina (5, 6).

Další výzkumy ukázaly, že ultrazpracované potraviny jsou "návykové látky", které vedou k tomu, že lidé po nich touží jen více (7).

Nová studie zjistila obzvláště silnou souvislost mezi ultra zpracovanými potravinami živočišného původu a umělými sladidly a zvýšeným rizikem multimorbidit. Následují účinky ultra zpracovaných potravin na organismus.

Ultrazpracované živočišné produkty

Živočišné produkty mají často vysoký obsah nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) neboli "špatného" cholesterolu a přispívat k ateroskleróze.

Některé chemické látky obsažené v červeném a zpracovaném mase, a to jak přírodní, tak přidané, zvyšují jejich karcinogenní potenciál.

Jedna taková chemická látka, obsažená v červeném mase, vytváří během trávení škodlivé sloučeniny, které mohou poškozovat střevní buňky a potenciálně vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. K podobnému procesu dochází i u průmyslově zpracovaného masa, který ještě zhoršují dusitany a dusičnanové konzervační látky.

Dlouhodobá konzumace těchto výrobků může časem způsobit:

  • chronický zánět
  • poškození buněk
  • zvýšený oxidační stres

Tyto potíže mohou vést k rozvoji mnoha chronických onemocnění.

Vzhledem k těmto souvisejícím zdravotním rizikům je vhodné omezit konzumaci živočišných produktů a zároveň prozkoumat více možností rostlinné stravy pro zdravější životní styl.

Umělá sladidla

Umělá sladidla jsou spojována s obezitou, která může zvyšovat riziko vzniku dalších chronických onemocnění.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno klasifikovala běžné umělé sladidlo aspartam jako potenciální karcinogen, ačkoli množství, které by lidé museli zkonzumovat, aby byli ohroženi rakovinou, je velmi vysoké.

Navíc erytritol, další oblíbené sladidlo, je spojován se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice.

Konzumace těchto chemických alternativ je navíc spojována s nepříznivými účinky na zdraví střev, protože potenciálně narušuje rovnováhu prospěšných bakterií v našem trávicím systému, přičemž nerovnováha střevních bakterií může vést k:

  • záněty
  • střevní propustnost (děravá střeva)
  • další zažívací problémy

Toto narušení rovnováhy střevní mikroflóry může také přispívat k přibývání na váze a zvyšovat riziko metabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu.

Kromě toho může vysoký příjem cukru vést k inzulínové rezistenci, která je klíčovým faktorem při vzniku cukrovky 2. typu, a přispívat ke zvýšenému zánětu a vysokému krevnímu tlaku, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění."

Je v pořádku jíst ultra zpracované potraviny s mírou?

Ultrazpracované potraviny by se v ideálním případě měly konzumovat s mírou a nemělo by se na ně spoléhat jako na primární zdroj výživy.

Frekvence konzumace "bezpečnějších" ultrazpracovaných potravin se také může lišit v závislosti na faktorech, jako jsou individuální výživové potřeby, zdravotní cíle a životní styl.

Praktickým přístupem může být zařazení těchto potravin do jídelníčku spíše několikrát týdně než denně. To umožňuje klást větší důraz na celozrnné a minimálně zpracované potraviny, které jsou bohaté na základní živiny a neobsahují škodlivé přídatné látky. Je důležité si uvědomit, že stravovací doporučení nejsou univerzální a individuální stravovací návyky by měly odpovídat osobním zdravotním podmínkám a výživovým potřebám.

Je vhodné omezit nasycené tuky, přidaný cukr, sodík a další škodlivé sloučeniny a přídatné látky v ultra zpracovaných potravinách.

Kdykoli je to možné, volte vyváženou stravu s celými a minimálně zpracovanými potravinami, jako např:

  • celozrnné výrobky
  • luštěniny
  • ořechy
  • semínka
  • ovoce

Závěr

Nová studie zjistila silnou souvislost mezi konzumací některých ultra zpracovaných potravin, jako je maso a umělá sladidla, a zvýšeným rizikem multimorbidit.

Jiné běžné skupiny ultrazpracovaných potravin, jako je chléb a obiloviny, neměly na riziko vliv a nemusejí být zdraví škodlivé.

Odborníci na zdraví a výživu doporučují vybírat si pokud možno plnohodnotné a minimálně zpracované potraviny, aby se snížilo riziko vzniku chronických onemocnění.

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení pro denní stravování:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

          PROSINEC 2024 - 6 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života