Konzumace ultrazpracovaných potravin může zvýšit riziko úmrtí o 10 %
- Pixabay
Barbora Nová
Konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin je spojena se zvýšeným rizikem úmrtnosti u starších lidí, ukazuje nová rozšířená studie.
Lidé, kteří konzumovali značné množství průmyslově ultrazpracovaných potravin, měli o 10 % vyšší pravděpodobnost, že zemřou během dlouhého období sledování studie, než ti, kteří tak neučinili.
Studie čerpala z údajů americké NIH-AARP Diet and Health Study, která sledovala stravu a zdraví více než půl milionu starších lidí. Nová analýza zahrnovala dospělé ve věku od 50 do 71 let na začátku v letech 1995-1996, s mediánem 22,9 let sledování (1).
Vědci hodnotili jejich stravu pomocí systému NOVA, který klasifikuje potraviny podle stupně a typu zpracování použitého při jejich přípravě (2).
Vědci se také podívali na skóre Indexu zdravého stravování (HEI)-2015, a nejen na zpracování NOVA, a poznamenali, že lidé s vyšším příjmem ultra zpracovaných potravin mají tendenci mít nižší kvalitu stravy a vyšší BMI.
Co činí tuto studii pozoruhodnou, jsou zejména dva přístupy, které vědci použili k dalšímu ověření dotazníků frekvence jídla (FFQ): expertní konsenzus a alternativní a zároveň nový přístup založený na jídle k definování příjmu UPF (gramy za den), který byl rozdělený na kódy potravin, poté kódy složek a poté nastala klasifikace pomocí NOVA.
Výzkum byl prezentován na konferenci Americké společnosti pro výživu NUTRITION 2024, která proběhla 29. června - 2. července v Chicagu (3).
Jaká je definice ultrazpracovaných potravin?
Podle systému NOVA jsou přírodní, zpracované a ultrazpracované potraviny definovány takto:
- Nezpracované nebo přírodní potraviny pocházejí přímo z rostlin nebo zvířat bez jakýchkoli úprav nebo zpracování, kromě dopravy na místo, kde jsou prodávány.
- Minimálně zpracované potraviny jsou podobné, až na to, že byly vyčištěny a odstraněny nepoživatelné nebo nežádoucí části. Cestou na stůl mohou být nakrájeny na porce, mlety, sušeny, fermentovány, pasterizovány, chlazeny nebo zmraženy. Nebyly do nich však přidány žádné oleje, tuky, cukr, sůl ani jiné látky.
- NOVA také zahrnuje kategorii nazvanou Zpracované kulinářské přísady, což jsou látky, které byly extrahovány z přírodních potravin. Patří mezi ně oleje, tuky, sůl a cukr a ideálně se používají v malých množstvích k dochucení a vaření jídel, aniž by nutričně zhoršily celkovou kvalitu stravy.
- Zpracované potraviny jsou potraviny, které byly vyrobeny pro spotřebu s použitím cukru, soli a oleje přidaných do přírodních potravin pro chuť a prodloužení jejich trvanlivosti. Obvykle nemají více než dvě nebo tři přísady.
- Ultrazpracované potraviny nebo UPF jsou průmyslové výtvory vytvořené převážně z látek, včetně olejů, tuků, cukrů a proteinů pocházejících z přírodních potravin, spolu s modifikovaným škrobem a hydrogenovanými tuky, s přidanými barvivy a zvýrazňovači chuti. Pro spotřebitele jsou levné a pohodlné a mohou obsahovat pět nebo více přísad.
Co je nového ve studiu
Je již všeobecně známo, že strava bohatá na průmyslově ultrazpracované potraviny může poškodit zdraví člověka. Nicméně velký počet lidí v této studii – 318 889 mužů a 221 607 žen – a prodloužená doba sledování jsou neobvyklé.
Dietoložka Kristin Kirkpatricková, MS, RDN, která nebyla zapojena do předmětného výzkumu, uvedla: „Velmi dlouhé období sledování je zajímavé; vědci však také poznamenávají, že není jasné, co se stalo mezi časem pořízení dat a následným sledováním. Udělali tito lidé změny ve stravování? Byly jiné činnosti, které byly rizikové pro celkové zdraví? Podrobnosti nám nejsou jasné."
Ve srovnání s nejnižším množstvím spotřeby zpracovaných potravin bylo nejvyšší množství spojeno se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční choroby a cukrovku, ale nikoli úmrtí na rakovinu.
"Tento výzkum ukazuje, že vyšší spotřeba ultrazpracovaných potravin je spojena se zvýšeným rizikem úmrtnosti nezávisle na dalších faktorech, jako je kouření, obezita a kvalita stravy," řekla Michelle Routhensteinová, MS, RD, CDCES, preventivní kardiologická dietoložka z EntirelyNourished.com, která se na výzkumu také nepodílela.
To potvrzuje, že škodlivé účinky ultrazpracovaných potravin na zdraví mohou přetrvávat bez ohledu na celkové faktory životního stylu.
„Ultra zpracované potraviny mají obvykle vyšší obsah přidaných cukrů, nezdravých tuků a aditiv, zatímco postrádají základní živiny, jako je vláknina a vitamíny, což může negativně ovlivnit kardiometabolické zdraví. Tyto potraviny obsahují vyšší hladiny konečných produktů pokročilé glykace (AGEs) kvůli jejich metodám zpracování, které mohou zvýšit oxidační stres a záněty v těle. AGE mohou také zvýšit hladiny cystatinu C, spojené se sníženou funkcí ledvin a zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění.
- Michelle Routhensteinová, MS, RD, CDCES
Starší kohorta
Vzhledem k prodloužené době sledování byli účastníci v době sledování ve věku zhruba 73 až 94 let.
„Výzkum vlivu ultrazpracovaných potravin (UPF) konkrétně na starší dospělé lidi je omezený, ale roste. Konkrétní dlouhodobý dopad na úmrtnost u starších populací je stále oblastí aktivního studia,“ uvedla Michelle Routhensteinová.
"Nikdy není příliš pozdě na to, abyste provedli prospěšné změny ve stravování," doporučuje Kristin Kirkpatricková. "Předchozí výzkum zjistil podobné výsledky jako délka života, jako je studie, která hodnotila UPF ve věku 57–91 let" (4).
Kristin také uvedla, že většina výzkumu, který provádí, se týká mladších lidí a zaměřuje se na prevenci pozdějších problémů prostřednictvím lepší výživy.
Mladší část starších - více UPF
Vědci zjistili, že mladší členové jejich studované populace měli tendenci konzumovat UPF více než starší členové.
Mladší účastníci – tedy zejména jedinci středního věku – mají tendenci konzumovat více ultrazpracovaných potravin kvůli faktorům, jako je pohodlí, cenová dostupnost a reklama. Tyto potraviny jsou často široce dostupné, vyžadují minimální přípravu a jsou silně propagovány, což je činí atraktivními pro jejich zaněprázdněný životní styl.
Ale je také možné, že mladší jedinci, kteří jsou obecně zdraví a nemají příznaky vážné nemoci, nemusí přemýšlet o tom, co je čeká v budoucnu v souvislosti s jejich dnešní nezdravou stravou.
Jsou průmyslově zpracované potraviny nutně špatné?
Západní strava obvykle obsahuje značné množství potravin, které pokrývají spektrum průmyslového zpracování. Některé z těchto potravin, jako jsou například snídaňové cereálie, mohou dokonce pomoci zaplnit některé nutriční mezery prostřednictvím jejich obohacení.
Nicméně konzumace velkého množství těchto potravin znamená, že nemáte možnost dodat tělu více výživných látek. Výsledkem může být vysoká spotřeba kaloricky bohatých potravin s nedostatkem živin.
Kristin Kirkpatrickové se nelíbí přílišná závislost na klasifikačním systému NOVA při posuzování dopadu průmyslově zpracovaných potravin, protože ten úzce souvisí se stupněm zpracování, ale nemá nic společného s nutriční hodnotou potravin, takže nezohledňuje věci jako přidaný cukr, bílkoviny nebo obsah vlákniny.
Házením všech průmyslově zpracovaných potravin do jednoho pytle riskujeme přílišné zjednodušení vědy o výživě, takže omezení UPF by mělo jít ruku v ruce s osvětou i pro jednotlivce.
Neexistuje žádný univerzální dietní přístup, takže každý pacient si může zasloužit individuální přístup ke svým dietním potřebám a cílům.
Závěr
Strava bohatá na průmyslově ultra zpracované potraviny může podle nového výzkumu zvýšit riziko úmrtnosti starších lidí až o 10 %.
Výzkum sledoval stravu a zdraví více než půl milionu účastníků během více než 20 let.
Nejvyšší míra konzumace průmyslově ultra zpracovaných potravin byla u mladších členů výzkumné kohorty starších dospělých.
Průmyslově ultra-zpracované potraviny souvisí s rozvojem komorbidit
- Pixabay
Nová rozsáhlá studie zvežejněná 13. listopadu 2023 zjistila, že konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko vzniku více komorbidit, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.
- Největší riziko bylo spojeno se zpracovanými produkty živočišného původu a umělými sladidly.
- U ostatních ultrazpracovaných potravin, jako je chléb, obiloviny a rostlinné produkty, nebyla zdravotní rizika zaznamenána, zjistili vědci.
Není žádným tajemstvím, že ultrazpracované potraviny jsou nezdravé, a nechybí ani studie podrobně popisující jejich vliv na lidské zdraví. Ultrazpracované potraviny jsou obvykle masově vyráběné a patří mezi ně balené snídaňové cereálie, sušenky, rekonstituované masné výrobky, instantní nudle a slazené limonády.
Méně známá je souvislost mezi konkrétními ultrazpracovanými potravinami a rizikem výskytu více zdravotních potíží nebo multimorbidit.
Nová rozsáhlá studie zkoumala spotřebu průmyslově ultrazpracovaných potravin a současný výskyt dvou nebo více chronických onemocnění, jako je rakovina, srdeční onemocnění a cukrovka 2. typu.
Z výsledků vyplývá, že vysoká spotřeba některých ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko rakoviny a kardiometabolické multimorbidity. Ne všechny potraviny však měly stejný účinek - chléb, obiloviny a rostlinné produkty nebyly spojeny s vyšším rizikem.
"Pro pacienta i zdravotníky je už tak značná zátěž zvládnout jednu nemoc, ale když se k ní přidá ještě další, je to mnohem těžší," uvedl autor studie doktor Heinz Freisling, vědec z oddělení výživy a metabolismu (NME) Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC).
"Identifikace rizikových faktorů, které mohou být podkladem pro prevenci multimorbidity zahrnující nemoci, jako je rakovina, cukrovka a srdeční onemocnění, je tím, co motivuje naši práci."
Výsledky studie, kterou spolufinancoval World Cancer Research Fund International a další skupiny zabývající se výzkumem rakoviny, byly zveřejněny v časopise The Lancet (1, 2).
Ultrazpracované potraviny souvisejí s onemocněním srdce a rakovinou
Rozsáhlá kohortová studie zkoumala údaje ze studie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), které se zúčastnilo 266 666 osob (60 % žen) ze sedmi evropských zemí (3).
Účastníci v době náboru netrpěli rakovinou, srdečním onemocněním a cukrovkou 2. typu.
Pomocí dotazníků vědci hodnotili spotřebu potravin a nápojů účastníků v základním období předchozích 12 měsíců. Po průměrné době sledování 11,2 roku se u 4 461 účastníků (39 % žen) objevila multimorbidita v podobě nádorových a kardiometabolických onemocnění, jako je mrtvice a cukrovka.
Výsledky ukazují nejsilnější souvislost multimorbidit s konzumací průmyslově ultra zpracovaných živočišných produktů a uměle a cukrem slazených nápojů.
"Naše studie zdůrazňuje význam zajištění všeobecného přístupu k čerstvým a méně průmyslově zpracovaným potravinám," uvedla hlavní autorka studie Reynalda Córdova, doktorandka vídeňské doktorské školy farmaceutických, výživových a sportovních věd (4).
Jsou všechny zpracované potraviny nezdravé?
Unikátní zjištění této studie ukazuje, že ne všechny ultra zpracované potraviny byly považovány za nezdravé.
"Rostlinné ultrazpracované potraviny (UPFs) nebo chléb a obiloviny nebyly spojeny se zvýšeným rizikem," uvedl dr. Freisling. "Ačkoli je náročné oddělit takové podskupiny od celkového vzorce stravy UPFs, myslím, že v budoucích studiích stojí za to zvážit jemnější analýzu podskupin UPFs."
Dr. Freisling také poznamenal, že klíčovým poznatkem studie je, že není nutné vyhýbat se všem ultrazpracovaným potravinám. "Jejich konzumace by měla být omezena a přednost by měly mít čerstvé nebo minimálně průmyslově zpracované potraviny," uvedl v prohlášení.
Přesto mnoho lidí volí ultra zpracované potraviny z pohodlnosti, aby splnili výživové požadavky nebo z ekonomických důvodů.
Kelsey Costaová, registrovaná dietoložka a výživová poradkyně Národní koalice pro zdravotní péči, uvedla, že při výběru "zdravějších" ultrazpracovaných potravin je třeba zvážit jejich nutriční obsah a úroveň zpracování.
"Čtěte etikety na potravinách, abyste se vyhnuli skrytým cukrům, nadměrnému množství sodíku a dalším škodlivým přísadám," doporučuje.
Celozrnné cereálie jsou lepší volbou než sladké cereálie, protože jsou méně zpracované a plné prospěšné vlákniny a živin. Stejně tak volba celozrnného nebo naklíčeného chleba namísto bílého chleba může tělu poskytnout komplexní sacharidy a základní živiny.
Pro vegetariány a vegany může být minimálně zpracované tofu a tempeh zdravější než silně zpracované rostlinné produkty, jako jsou bezmasé plátky a náhražky sýra, protože ty často obsahují vysoké množství sodíku, konzervačních látek a dalších přídatných látek.
Které ultrazpracované potraviny vám nejvíc škodí?
Průmyslově ultrazpracované potraviny procházejí oproti zpracovaným potravinám dalším stupněm zpracování. Často jsou plné umělých aromat a sladidel a mají velmi dlouhý seznam přísad. Mezi příklady patří např:
- smažené potraviny
- párky v rohlíku
- zpracované maso (např. šunka, slanina, salám)
- ochucené bramborové lupínky
- tyčinky a některé snacky
- zmrzlina
- limonády
Co dělají ultrazpracované potraviny tělu?
Nejnovější výzkumy spojují konzumaci ultrazpracovaných potravin s různými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a rakovina (5, 6).
Další výzkumy ukázaly, že ultrazpracované potraviny jsou "návykové látky", které vedou k tomu, že lidé po nich touží jen více (7).
Nová studie zjistila obzvláště silnou souvislost mezi ultra zpracovanými potravinami živočišného původu a umělými sladidly a zvýšeným rizikem multimorbidit. Následují účinky ultra zpracovaných potravin na organismus.
Ultrazpracované živočišné produkty
Živočišné produkty mají často vysoký obsah nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v lipoproteinech o nízké hustotě (LDL) neboli "špatného" cholesterolu a přispívat k ateroskleróze.
Některé chemické látky obsažené v červeném a zpracovaném mase, a to jak přírodní, tak přidané, zvyšují jejich karcinogenní potenciál.
Jedna taková chemická látka, obsažená v červeném mase, vytváří během trávení škodlivé sloučeniny, které mohou poškozovat střevní buňky a potenciálně vést ke vzniku rakoviny tlustého střeva. K podobnému procesu dochází i u průmyslově zpracovaného masa, který ještě zhoršují dusitany a dusičnanové konzervační látky.
Dlouhodobá konzumace těchto výrobků může časem způsobit:
- chronický zánět
- poškození buněk
- zvýšený oxidační stres
Tyto potíže mohou vést k rozvoji mnoha chronických onemocnění.
Vzhledem k těmto souvisejícím zdravotním rizikům je vhodné omezit konzumaci živočišných produktů a zároveň prozkoumat více možností rostlinné stravy pro zdravější životní styl.
Umělá sladidla
Umělá sladidla jsou spojována s obezitou, která může zvyšovat riziko vzniku dalších chronických onemocnění.
Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno klasifikovala běžné umělé sladidlo aspartam jako potenciální karcinogen, ačkoli množství, které by lidé museli zkonzumovat, aby byli ohroženi rakovinou, je velmi vysoké.
Navíc erytritol, další oblíbené sladidlo, je spojován se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice.
Konzumace těchto chemických alternativ je navíc spojována s nepříznivými účinky na zdraví střev, protože potenciálně narušuje rovnováhu prospěšných bakterií v našem trávicím systému, přičemž nerovnováha střevních bakterií může vést k:
- záněty
- střevní propustnost (děravá střeva)
- další zažívací problémy
Toto narušení rovnováhy střevní mikroflóry může také přispívat k přibývání na váze a zvyšovat riziko metabolických onemocnění, jako je cukrovka 2. typu.
Kromě toho může vysoký příjem cukru vést k inzulínové rezistenci, která je klíčovým faktorem při vzniku cukrovky 2. typu, a přispívat ke zvýšenému zánětu a vysokému krevnímu tlaku, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění."
Je v pořádku jíst ultra zpracované potraviny s mírou?
Ultrazpracované potraviny by se v ideálním případě měly konzumovat s mírou a nemělo by se na ně spoléhat jako na primární zdroj výživy.
Frekvence konzumace "bezpečnějších" ultrazpracovaných potravin se také může lišit v závislosti na faktorech, jako jsou individuální výživové potřeby, zdravotní cíle a životní styl.
Praktickým přístupem může být zařazení těchto potravin do jídelníčku spíše několikrát týdně než denně. To umožňuje klást větší důraz na celozrnné a minimálně zpracované potraviny, které jsou bohaté na základní živiny a neobsahují škodlivé přídatné látky. Je důležité si uvědomit, že stravovací doporučení nejsou univerzální a individuální stravovací návyky by měly odpovídat osobním zdravotním podmínkám a výživovým potřebám.
Je vhodné omezit nasycené tuky, přidaný cukr, sodík a další škodlivé sloučeniny a přídatné látky v ultra zpracovaných potravinách.
Kdykoli je to možné, volte vyváženou stravu s celými a minimálně zpracovanými potravinami, jako např:
- celozrnné výrobky
- luštěniny
- ořechy
- semínka
- ovoce
Závěr
Nová studie zjistila silnou souvislost mezi konzumací některých ultra zpracovaných potravin, jako je maso a umělá sladidla, a zvýšeným rizikem multimorbidit.
Jiné běžné skupiny ultrazpracovaných potravin, jako je chléb a obiloviny, neměly na riziko vliv a nemusejí být zdraví škodlivé.
Odborníci na zdraví a výživu doporučují vybírat si pokud možno plnohodnotné a minimálně zpracované potraviny, aby se snížilo riziko vzniku chronických onemocnění.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším!
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení pro denní stravování:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index).
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám.
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy.
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
Pamatujte: s nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Nová "zdravá výživa" doporučuje opak nízkotučného poselství propagovaného po desetiletí nejen v USA
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života