Je třeba vejce uchovávat v chladu?

- Pixabay

Barbora Nová

Zatímco většina Američanů skladuje vejce v chladničce, mnoho Evropanů je v chladničce neskladuje.

Podle úřadů ve většině evropských zemí totiž není nutné vejce chladit. Ve Spojených státech je však skladování vajec při pokojové teplotě považováno za nebezpečné.

Proto vás možná zajímá, jaký je nejlepší způsob uchovávání vajec.

Následuje vysvětlení, zda je nutné vejce uchovávat v chladu.

Vše se týká salmonely

Salmonela je druh bakterie, která žije ve střevech mnoha teplokrevných živočichů. Pokud je obsažena ve střevním traktu zvířete, je zcela bezpečná, ale pokud se dostane do potravin, může způsobit vážné onemocnění.

Infekce salmonelou může způsobit nepříjemné příznaky, jako je zvracení a průjem, a je obzvláště nebezpečná - dokonce smrtelná - pro seniory, děti a osoby s oslabeným imunitním systémem (1).

Častým zdrojem výskytu salmonel jsou klíčky vojtěšky, arašídové máslo, kuřecí maso a vejce. V 70. a 80. letech 20. století bylo zjištěno, že vejce jsou zodpovědná za 77 % případů vypuknutí salmonelové epidemie ve Spojených státech (2, 3).

To podnítilo snahy o zvýšení bezpečnosti vajec. Od té doby se počet infekcí snížil, i když k ohniskům salmonelové nákazy stále dochází (3).

Vejce může být kontaminováno salmonelou buď zvenčí, pokud bakterie proniknou do skořápky, nebo zevnitř, pokud byla nositelkou salmonely samotná slepice a bakterie se přenesly do vejce před vytvořením skořápky (4).

Zásadní význam pro prevenci vypuknutí epidemie salmonelózy z kontaminovaných vajec má manipulace s vejci, jejich skladování a vaření.

Například skladování vajec při teplotě nižší než 4 °C zastaví růst salmonel a vaření vajec při teplotě nejméně 71 °C zničí všechny přítomné bakterie.

Vzhledem k tomu, že se zacházení se salmonelou v jednotlivých zemích liší, jak je podrobně popsáno níže, může být v některých regionech chlazení vajec nezbytné, v jiných nikoli.

Shrnutí:

  • Salmonela je bakterie, která běžně způsobuje onemocnění z potravin. To, jak se v jednotlivých zemích s vejci zachází v případě salmonely, určuje, zda je nutné je chladit.

V Evropě je chlazení zbytečné

Mnoho evropských zemí vejce nechladí, přestože se v nich v 80. letech minulého století vyskytla stejná epidemie salmonely.

Zatímco Spojené státy zavedly předpisy pro mytí vajec a jejich chlazení, mnoho evropských zemí zlepšilo hygienické podmínky a očkovalo slepice proti salmonele, aby nákaze vůbec předešlo (5, 6).

Například poté, co byly v rámci programu ve Spojeném království očkovány všechny nosnice proti nejběžnějšímu kmeni této bakterie, klesl počet případů salmonely v zemi na nejnižší úroveň za poslední desetiletí (6).

Na rozdíl od Spojených států je mytí a dezinfekce vajec v Evropské unii nezákonné. Švédsko a Nizozemsko však představují výjimky (7).

I když se to Američanům může zdát nehygienické, vaječná kůžička a skořápka zůstávají nepoškozené a fungují jako obranná vrstva proti bakteriím (4).

Kromě kutikuly má přirozenou obranyschopnost proti bakteriím také vaječný bílek, který může vejce chránit až tři týdny (4, 8).

Proto se ve většině Evropy považuje za zbytečné vejce chladit.

Evropská unie doporučuje uchovávat vejce v supermarketech v chladu, nikoli však v chladničce, aby se během cesty domů neohřála a nevytvořila se na nich kondenzace.

Vzhledem k tomu, že se s vejci z Evropské unie zachází jinak než s vejci z USA, je ve většině Evropy v pořádku uchovávat vejce mimo chladničku, pokud je plánujete brzy spotřebovat.

Shrnutí:

  • Ve většině evropských zemí se salmonela drží pod kontrolou pomocí preventivních opatření, jako je očkování. Na farmách se vejce obvykle nesmí mýt, takže kůžička zůstává neporušená, což vylučuje chlazení.

Ve Spojených státech je chlazení nutné

Před prodejem se vejce sterilizují. Jsou omyta v horké mýdlové vodě a postříkána dezinfekčním prostředkem, který zničí všechny bakterie na skořápce (9, 10).

Stejným způsobem s vejci zachází i několik dalších zemí, včetně Austrálie, Japonska a skandinávských zemí.

Tato metoda je velmi účinná při ničení bakterií, které se nacházejí na vaječné skořápce. Nijak však nezabíjí bakterie, které již mohou být přítomny uvnitř vejce - a právě ty často způsobují onemocnění (9, 10, 11).

Proces mytí může také odstranit kutikulu vejce, což je tenká vrstva na skořápce, která ji pomáhá chránit.

Pokud je kutikula odstraněna, případné bakterie, které přijdou do kontaktu s vejcem po sterilizaci, budou moci snadněji proniknout skořápkou a kontaminovat obsah vejce (12, 13).

Chlazení sice bakterie nezabíjí, ale omezuje riziko onemocnění tím, že omezuje jejich počet. Brání také bakteriím v pronikání do skořápky vajec (14, 15).

Nicméně existuje ještě jeden důležitý důvod, proč se vejce ve Spojených státech musí uchovávat v chladu.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) požaduje, aby se komerčně prodávaná vejce skladovala a přepravovala při teplotě nižší než 7 °C, aby se bakterie udržely na minimu.

Po uložení do chladničky musí být vejce uchovávána v chladu, aby se zabránilo kondenzaci vlhkosti na skořápce v případě jejich zahřátí. Tato vlhkost usnadňuje pronikání bakterií do skořápky.

Veškerá komerčně vyráběná vejce ve Spojených státech by tedy měla být uchovávána v chladničce.

Shrnutí:

  • Ve Spojených státech a několika dalších zemích se vejce myjí, dezinfikují a uchovávají v chladu, aby se minimalizoval výskyt bakterií. Vejce v těchto zemích musí zůstat v chladu, aby se minimalizovalo riziko kontaminace.

Další výhody a nevýhody chlazení

Přestože vejce nemusíte chladit, můžete tak v závislosti na lokalitě učinit.

Chlazení má sice některé výhody, ale také nevýhody. Následují výhody a nevýhody chlazení vajec.

Chlazení může prodloužit trvanlivost vajec až na dvojnásobek, přičemž skladování vajec v chladničce je nejlepší způsob, jak udržet bakterie pod kontrolou.

Jako bonus navíc udržuje vejce mnohem déle čerstvá než skladování při pokojové teplotě.

Zatímco kvalita čerstvých vajec skladovaných při pokojové teplotě začne po několika dnech klesat a je třeba je spotřebovat do 1-3 týdnů, vejce uchovávaná v chladničce si udrží kvalitu a čerstvost nejméně dvakrát déle (15, 16, 17).

Nevýhoda: Vejce mohou absorbovat pachy a chutě z jiných potravin v lednici, například z čerstvě nakrájené cibule.

Skladování vajec v krabičce a uzavírání potravin se silnými pachy do vzduchotěsných nádob však může tomuto jevu zabránit.

Nevýhoda: Vejce by se neměla skladovat ve dveřích chladničky.

Tím je však můžete vystavit teplotním výkyvům při každém otevření chladničky, což by mohlo podpořit růst bakterií a narušit ochranné membrány vajec (4).

Proto je nejlepší uchovávat vejce na poličce v zadní části chladničky. Nevýhodou je, že studená vejce nemusí být pro pečení nejlepší, přičemž někteří kuchaři tvrdí, že pro pečení jsou nejlepší vejce o pokojové teplotě. Někteří proto doporučují nechat zchlazená vejce před použitím dosáhnout pokojové teploty.

Pokud je to pro vás důležité, považuje se za bezpečné nechat vejce při pokojové teplotě až dvě hodiny. Přesto byste měli dbát na to, abyste je upravili při bezpečné teplotě (18).

Shrnutí:

  • Vejce v chladu vydrží čerstvá více než dvakrát déle než vejce uchovávaná při pokojové teplotě. Přesto je třeba je správně skladovat, aby se zabránilo změnám chuti a teploty.

Závěr

Zda je chlazení vajec nutné, závisí na vaší lokalitě, protože zacházení se salmonelou se v jednotlivých zemích liší.

Ve Spojených státech je třeba čerstvá, komerčně vyráběná vejce uchovávat v chladu, aby se minimalizovalo riziko otravy z potravin. V mnoha zemích v Evropě a po celém světě však nevadí uchovávat vejce při pokojové teplotě po dobu několika týdnů.

Pokud si nejste jisti, nejbezpečnějším způsobem je chlazení.

Vejce jako superpotravina

Vejce jsou jedna z nejvýživnějších přírodních potravin. Je to potravina s vysokým obsahem živin, protože poskytuje významné množství vitamínů, minerálů a živin (celkem 14) i přesto, že má jen přibližně 80 kalorií. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, lipidy a vitamíny. Vejce je složeno ze tří hlavních částí – skořápka, bílek a žloutek, jejich hmotnost je přibližně v poměru 1:6:3.

Většina z těchto vitamínů a minerálů je obsažena ve žloutku. O něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku. Žloutek obsahuje také tuk, z velké části nenasycený a cholesterol.

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, vaječné proteiny (obsah ve vejci 12 %) jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou pro člověka nezbytné, neboť si je nedokáže sám syntetizovat. Podle WHO (Světová zdravotnická organizace) mají vaječné bílkoviny nejvyšší  stravitelnost ze všech potravinářských bílkovin, biologická hodnota bílkovin vajec se udává jako absolutní, stravitelnost těchto bílkovin je 98 – 100 %.  Proto se bílkovina vejce používá jako referenční při stanovení kvality aminokyselinového složení bílkovin. Vaječný bílek obsahuje asi 40 různých proteinů, které se řadí mezi globuliny, glykoproteiny a fosfoproteiny.

Pro maximální využití živin a chuti jezte vejce celá!

Vejce obsahuje 11,5 % tuku, většina je obsažena ve žloutku. Nejdůležitější a z hlediska výživy nejvýznamnější složkou lipidů jsou mastné kyseliny. Slepičí vejce obsahuje okolo 6 g mastných kyselin. Přibližně 29 % mastných kyselin vejce je nasycených (SFA), 44 % mononenasycených  (MUFA) a 11 % polynenasycených (PUFA). Pro výživu člověka považují odborníci vhodný poměr v potravinách mezi SFA, MUFA, PUFA 1:1:1. V poslední době se věnuje pozornost zejména obsahu nenasycených mastných kyselin, tedy především zastoupení  PUFA řady omega-3 a omega-6. Vedle obsahu PUFA v potravinách nebo krmných zdrojích je velmi důležitým faktorem i poměr mezi omega-6 a omega-3 PUFA. Obě uváděné formy PUFA jsou potřebné pro normální činnost fyziologických procesů v organismu zvířat i lidí. Avšak vysoký poměr nebo nadbytečný příjem omega-6, může podporovat zánětlivé procesy. Požadovaný poměr omega-6:omega-3 je nutný, protože vytvořené deriváty z omegy-6 a z omegy-3 nazývané eikosanoidy, mají rozdílný fyziologický účinek.

Z omegy-6 vznikají eikonasoidy, které působí prozánětlivě, vasokonstrikčně (smrštění cév) a způsobují agregaci (shlukování) trombocytů, kdežto metabolity omegy-3 jsou eikosanoidy  působící protizánětlivě, vasodilatačně (uvolnění cév) a proti shlukování trombocytů

Omega-3 mají vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních onemocnění, rakoviny, autoimunitních a jiných chronických onemocnění. Za optimální poměr omega-6:omega-3 odbornící uvádějí 2:1, nicméně předci měli 1:1 a někteří současníci až 20:1. Změnou složení mastných kyselin v krmné směsi v prospěch obsahu omega-3, lze ovlivnit poměr ve vejci až pod 1,5:1.

Existuje více benefitů konzumace vajec:

Vejce poskytují dlouhotrvající energii, cítíte se plni po delší dobu

Zařazením vajec, které obsahují vysoký podíl bílkovin, do vašich jídel a svačin, napomáhá udržovat hladinu energie v těle a snižuje pocit hladu na delší dobu. Bílkovina je živina, která nás nejvíce zasytí. Napomáhá kontrolovat tempo, jakým se energie (kalorie) z jídla vstřebává v těle.

Velké vejce obsahuje průměrně více, než 6 g vysoce hodnotné bílkoviny, jaké můžeme nalézt v jakémkoliv jiné potravině. Bílkovina se nalézá jak v bílku, tak ve vaječném žloutku; o něco více, než polovina bílkovin se nalézá ve vaječném bílku a zbytek bílkovin ve žloutku. Konzumujte proto celá vejce, abyste využili celý energetický potenciál.

Vejce je jedna z potravin, která je považována za kompletní bílkovinu. Kompletní bílkovina obsahuje 9 esenciálních aminokyselin, které si tělo samo neumí přirozeně vyrobit. Tyto aminokyseliny se nazyvají “základními stavebními kameny” pro tělo, pomáhají tvořit bílkoviny a jsou nezbytné pro zdraví těla.

Kromě toho, že bílkoviny dodávají tělu energii (kalorie), aby mohlo fungovat, jsou bílkoviny nezbytné pro stavbu a opravu tkání a udržení vašeho těla zdravého a silného. Svaly, orgány, kůže a vlasy, taktéž protilátky, enzymy a hormony jsou tvořeny z bílkovin. Bílkovina také napomáhá bojovat proti infekcím, udržuje tělní tekutiny ve vyváženém stavu a pomáhá zdravému metabolismu.

Konzumace vajec vám může pomoci kontrolovat váhu

Bílkovina obsažená ve vejcích vám může pomoci snížit váhu tím, že reguluje tempo, jakým tělo vstřebává kalorie. Jedna studie srovnala snídani založenou na vejcích se snídaní složenou z pečiva, obě obsahující stejné množství kalorií. Osoby, které měly k snídani vejce, snědli k obědu o 163 kalorií méně, cítili se méně hladoví a snědli méně o 418 kalorií během 24 hodin.*

Pokud se snažíte snížit svoji váhu, vybírejte potraviny, které poskytují maximální množství živin a co nejméně kalorií. Vejce mají skvělou výživovou hodnotu pro ty, kteří se snaží snížit, nebo si udržet svoji váhu. Jedno velké vejce obsahuje 14 nezbytných živin, ale jen asi 80 kalorií.

* Layman. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss. J Am Coll Nutr. 2004; 23: 631-636

Konzumace vajec může chránit váš zrak

Lutein a zeaxanthin jsou antioxidanty, které se nalézají ve vaječném žloutku a věří se, že tyto látky pomáhají chránit oči před poškozením slunečním UV zářením.  Výzkum ukázal, že tyto antioxidanty mohou být velmi důležité ve snižování rizika degenerace očí vlivem věku (nejčastější příčina slepoty u lidí starších 65 let) a také rizika šedého zákalu. U lidé, kteří konzumovali vejce každý den, byla pravděpodobnost vzniku šedého zákalu nižší, než u lidí, kteří jedli vejce méně často.*

* Moeller et al. Journal of the American College of Nutrition 2000; (915s): 523s-527s

Konzumace vajec může stimulovat vývoj mozku

Vejce dodávají našemu mozku sílu. Cholin, substance nalézající se ve vaječném žloutku, stimuluje vývoj mozku a jeho funkcí.

Cholin byl uznán jako nezbytný nutrient kanadskou institucí Health Canada. Protože je nezbytný pro dobré zdraví, ale tělo si jej samo neprodukuje v dostatečném množství, musíme tělu tuto látku dodávat v naší stravě. Dvě velká vejce dodají dospělému člověku denní doporučenou dávku cholinu.

Konzumace vajec může zlepšit koncentraci

Správná výživa ovlivňuje schopnost učení u dětí. Výzkum* ukázal, že konzumace správně vyvážené snídaně, může u dětí zlepšit:

  • hladinu soustředění a dobu pozornosti
  • matematické a čtecí schopnosti
  • chování
  • docházku a výsledky testů

Začít den zdravou snídaní, která obsahuje vejce, dodá vám a vaší rodině výživný start do nového dne. Je to tím, že skoro všechny živiny, které tělo potřebuje, jsou obsaženy ve vejci. Vejce jsou plné 14 nezbytných živin, které vy a vaše rodina potřebuje k tomu, abyste zůstali zdaví a aktivní. Navíc jedno velké vejce obsahuje pouze 5,5 g tuku a jen 80 kalorií.

* Minnesota Department of Children, Families and Learning. School breakfast programs energizing the classroom. 1998.

A co vejce, cholesterol a zdraví vašeho srdce?

Dalším často diskutovaným tématem  je obsah cholesterolu ve vejcích a jeho vliv na zdraví člověka. Nejnovější výzkum neukázal žádné významné spojení mezi konzumací vajec a rozvojem kardiovaskulárního onemocnení u zdravých lidí. Naopak, omezení příjmu cholesterolu z potravin (například z vajec), může vést k nevyrovnanému příjmu živin, což zvyšuje riziko jiných zdravotních problémů.

Cholesterol je esenciální složkou, která je nezbytná pro vývoj kuřecího embrya i pro normální funkci lidského organismu. O prolomení mýtu o působení cholesterolu ve vejcích na zdraví člověka se zasadil tým profesora SUng I. Koo z Kansas University v USA, který v roce 2001 prokázal , že látka lecitin, obsažená ve vejcích omezuje absorpci cholesterolu  střevní sliznicí (Egg Phosphatidylcholine Decreases the Lymphatic Absorption of Cholesterol in Rats, Sung I. Koo a kol., 2001).Do těla se tak konzumací vajec dostane žádoucí množství cholesterolu a zbytek je z těla vyloučen. Další rozsáhlé studie, ve kterých dobrovolníci přijímali různé druhy jídel, zahrnující vejce nám přesvědčivě ukazují , že vejce samotné nemá významný vliv na vzrůst sérového cholesterolu , anebo na vznik arteriálních chorob či infarktu. LDL – „zlý cholesterol“ (nízkodenzitní lipoprotein) podporuje usazování cholesterolu v cévách, zatímco HDL – „dobrý cholesterol“ (vysokodenzitní lipoprotein) transportují cholesterol do jater, kde se mění ve žlučové kyseliny a je  z organismu vylučován. Studie ukazují, že vejce mají velmi malý vliv na hladinu krevního cholesterolu, protože mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL. Průměrné vejce vážící 60 g obsahuje 200 mg cholesterolu, který se všechen vyskytuje v žloutku. Doporučená denní dávka cholesterolu se uvádí 300 mg. Většina odborníků se shoduje, že konzumace 1-2 vajec denně nemá vliv na vzrůst sérového cholesterolu a vznik srdečních onemocnění. V řadě studií bylo dokonce prokázáno, že konzumace 2 vajec denně vedla k mírnému snížení sérového cholesterolu, což tento mýtus naprosto vyvrací. Ke snížení obsahu cholesterolu ve vejcích významně přispěli nové linie nosnic, které se vyznačují nižší produkcí cholesterolu.

Výzkum také ukázal, že nasycené tuky a transmastné kyseliny zvyšují hladinu chlolesterolu v krvi. Vejce obsahují velmi malé množstí nasycených tuků a žádné transmastné kyseliny.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungly někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 23.11.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1043

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1520

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze