Proč je Natto velmi zdravé a výživné

 

 

 

 

 

 

Natto s rýží

- Pixabay

Barbora Nová

Natto je tradiční japonský pokrm, který se skládá z fermentovaných sójových bobů a vyznačuje se slizkou, lepkavou a vláknitou strukturou. Má mnoho výživových výhod.

Zatímco v západním světě o natto slyšel jen málokdo, v Japonsku je velmi oblíbené.

Tato fermentovaná potravina má jedinečnou konzistenci a překvapivou vůni. Ve skutečnosti mnozí říkají, že je to získaná chuť. Tím byste se však neměli nechat odradit.

Natto je neuvěřitelně výživné a je spojováno s různými zdravotními přínosy, které sahají od silnějších kostí až po zdravější srdce a imunitní systém.

Následuje vysvětlení, v čem je natto tak výživné a proč byste měli zvážit jeho vyzkoušení.

Co je natto?

Natto snadno poznáte podle jeho charakteristické, poněkud štiplavé vůně, zatímco jeho chuť bývá popisována jako oříšková.

V Japonsku se natto obvykle doplňuje sójovou omáčkou, hořčicí, pažitkou nebo jiným kořením a podává se s vařenou rýží.

Tradičně se natto vyrábělo zabalením vařených sójových bobů do rýžové slámy, která na svém povrchu přirozeně obsahuje bakterie Bacillus subtilis (1).

Bakterie tak mohly zkvasit cukry obsažené ve fazolích a nakonec z nich vzniklo natto.

Na počátku 20. století však vědci identifikovali a izolovali bakterie B. subtilis, čímž tento způsob přípravy zmodernizovali (2).

V současné době byla rýžová sláma nahrazena polystyrenovými krabicemi, v nichž lze bakterii B. subtilis přidat přímo do vařených sójových bobů a zahájit tak proces fermentace.

Shrnutí:

  • Natto je tradiční japonský pokrm z fermentovaných sójových bobů. Má lepkavou strukturu, štiplavý zápach a poněkud oříškovou chuť.

Natto je bohaté na více živin

Natto je velmi výživné. Obsahuje dobré množství mnoha živin, které jsou důležité pro optimální zdraví. Porce o hmotnosti 100 gramů poskytuje následující látky (3, 4):

  • Kalorie: 211
  • Tuk: 11 gramů
  • Sacharidy: 13 gramů
  • Vláknina: 5 gramů
  • Bílkoviny: 19 gramů
  • Mangan: 67 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Železo: 48 % RHP
  • Měď: 74 % RHP
  • Vitamín K: 19 % RHP
  • Hořčík: 27 % RHP
  • Vápník: 17 % RHP
  • Vitamín C: 14 % RHP
  • Vápník: 16 % RHP
  • Zinek: 28 % RHP
  • Selen: 16 % RHP

Natto obsahuje také menší množství vitaminu B6, kyseliny listové a kyseliny pantotenové, jakož i antioxidanty a další prospěšné rostlinné sloučeniny (5).

Natto je obzvláště výživné, protože jeho sójové boby procházejí procesem fermentace, který vytváří podmínky podporující růst probiotik.

Probiotika jsou prospěšné bakterie, které poskytují širokou škálu zdraví prospěšných látek. Mezi takové výhody patří například to, že potraviny jsou stravitelnější, což usnadňuje vstřebávání jejich živin ve střevech (6, 7, 8).

To je jeden z důvodů, proč je natto považováno za výživnější než vařené sójové boby.

Natto také obsahuje méně antinutrientů a více prospěšných rostlinných látek a enzymů než nefermentované sójové boby (5, 9, 10).

Shrnutí:

  • Natto je bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Proces fermentace, kterým prochází, snižuje obsah antinutrientů, zvyšuje obsah prospěšných rostlinných sloučenin a pomáhá tělu vstřebávat živiny, které obsahuje.

Natto zlepšuje trávení

Vaše střeva obsahují biliony mikroorganismů - více než desetinásobek celkového počtu buněk, které se nacházejí ve vašem těle (11).

Správný typ bakterií ve střevech vytváří zdravou střevní flóru, která je spojena s řadou zdravotních výhod, jako je například lepší trávení (12, 13, 14).

Probiotika obsažená v natto mohou působit jako první obranná linie střev proti toxinům a škodlivým bakteriím.

Vědci uvádějí, že probiotika mohou kromě příznaků zánětlivých střevních onemocnění (IBD), Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy pomáhat snižovat plynatost, zácpu, průjmy spojené s antibiotiky a nadýmání (15, 16, 17).

Sójové boby navíc přirozeně obsahují antinutrienty, které mohou tělu ztížit jejich trávení. Antinutrienty mohou také snižovat množství živin, které vaše tělo z potravin vstřebává, a u některých lidí mohou způsobovat nadýmání nebo nevolnost (18).

Zajímavé je, že fermentace natto pomáhá snižovat množství antinutrientů, které se přirozeně vyskytují v sóji, a usnadňuje tak její trávení (6, 19).

Shrnutí:

  • Natto obsahuje méně antinutrientů a více probiotik než nefermentované sójové boby. To snižuje nepříjemné zažívací příznaky a pomáhá tělu snadněji vstřebávat živiny.

Natto přispívá k posílení kostí

Natto je bohaté na několik živin, které přispívají ke zdravým kostem.

Pro začátek, 100 gramů natto poskytuje 17 % RHP vápníku, hlavního minerálu, který se nachází v kostech (20). Kromě toho je natto jedním z mála rostlinných zdrojů vitaminu K2.

Vitamin K2 hraje zásadní roli ve zdraví kostí tím, že aktivuje bílkoviny, které pomáhají budovat kosti a které pomáhají vápník do kostí dostat a udržet ho tam (21, 22).

Neměl by se zaměňovat s vitaminem K1, který hraje důležitou roli při srážení krve. Pro srovnání, natto obsahuje jak vitamín K1, tak K2 (3, 20).

Studie ukazují, že doplňky stravy s vitaminem K2 mohou zpomalit úbytek minerální hustoty kostí související s věkem a mohou snížit riziko některých typů zlomenin (23, 24, 25).

Nicméně některé studie týkající se vitaminu K2 a zdraví kostí používaly velmi vysoké dávky doplňků stravy. Konzumace natto sice může zvýšit hladinu vitaminu K2, ale zatím není známo, zda by konzumace samotného natto měla stejný přínos (26).

Shrnutí:

  • Natto obsahuje vápník a vitamin K2, které přispívají k silnějším a zdravějším kostem.

Natto podporuje zdraví srdce

Natto může také přispívat ke zdravějšímu srdci. Je to částečně proto, že obsahuje vlákninu, která může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu (27, 28).

Při fermentaci natto navíc vzniká nattokináza, což je druh enzymu, který pomáhá rozpouštět krevní sraženiny. Předpokládá se, že se koncentruje zejména ve "vláknité části" natto (29, 30, 31).

Japonští vědci navíc uvádějí, že natto může pomáhat snižovat krevní tlak tím, že inaktivuje angiotenzin konvertující enzym (ACE), který pomáhá regulovat krevní tlak.

Několik studií totiž ukázalo, že doplňky stravy s nattokinázou snížily krevní tlak přibližně o 3-5,5 mmHg u účastníků s výchozími hodnotami krevního tlaku 130/90 mmHg nebo vyššími (32, 33).

A konečně, kromě posílení kostí může vitamin K2 obsažený v natto pomáhat předcházet hromadění vápenatých usazenin v tepnách, ačkoli výzkumy se různí (34, 35, 36).

V jedné studii byl pravidelný příjem potravin bohatých na vitamin K2 spojen s o 57 % nižším rizikem úmrtí na srdeční onemocnění (37).

V jiné studii zahrnující pouze ženy bylo každých 10 mcg vitaminu K2 zkonzumovaných denně spojeno s 9% snížením rizika srdečních onemocnění (38).

Pro srovnání, odhaduje se, že natto obsahuje na 100 gramů přibližně 1,1 mg vitaminu K2 (39).

Shrnutí:

  • Natto obsahuje vlákninu, probiotika, vitamin K2 a nattokinázu. Tato kombinace může přispět ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku a snížit riziko srdečních onemocnění.

Natto může posílit váš imunitní systém

Natto obsahuje několik živin, které mohou pomoci posílit váš imunitní systém.

Za prvé, potraviny bohaté na probiotika, jako je natto, přispívají ke zdravé střevní flóře. Zdravá střevní flóra zase pomáhá předcházet růstu škodlivých bakterií a může dokonce zvýšit produkci vašich přirozených protilátek (40, 41, 42).

Probiotika navíc dále snižují riziko infekce a mohou vám pomoci rychleji se zotavit, pokud onemocníte (43, 44).

V jedné studii byly starším lidem podávány 2 miliardy CFU B. subtilis - probiotického kmene, který se nachází v natto - nebo placebo. U těch, kterým byl podáván probiotický kmen, byla pravděpodobnost, že budou trpět infekcí dýchacích cest, během čtyřměsíční studie o 55 % nižší (45).

Strava bohatá na probiotika navíc může snížit pravděpodobnost, že k zotavení z infekce bude potřeba antibiotik, přibližně o 33 % (46).

Kromě vysokého obsahu probiotik je natto bohaté na vitamin C, železo, zinek, selen a měď, které hrají důležitou roli v imunitní funkci (47, 48).

Shrnutí:

  • Natto je bohaté na probiotika, vitamin C a několik minerálních látek, které přispívají ke zdravému imunitnímu systému.

Natto a jeho další potenciální přínosy

Pravidelná konzumace natto může přinést několik dalších výhod:

  • Může snižovat riziko vzniku rakoviny: Natto totiž obsahuje sójové izoflavony a vitamin K2, které mohou být spojovány s nižším rizikem vzniku rakoviny (49, 50).
  • Může vám pomoci zhubnout: Natto obsahuje velké množství probiotik a vlákniny, které mohou hrát roli v prevenci přibývání na váze a optimalizaci hubnutí (51, 52).

Přesto je důležité poznamenat, že množství studií přímo spojujících natto s těmito přínosy je stále malé.

Shrnutí:

  • Natto může být prospěšné pro hubnutí, zdraví mozku a může poskytovat ochranu před některými typy rakoviny. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Měli byste jíst natto?

Konzumace natto je pro většinu lidí obecně bezpečná.

Nicméně natto obsahuje vitamin K1, který hraje roli při srážení krve. Z tohoto důvodu by se osoby, které již užívají léky na ředění krve, měly před zařazením natto do svého jídelníčku poradit s odborníkem.

Kromě toho se natto vyrábí ze sójových bobů, které jsou považovány za goitrogen (53).

To znamená, že může narušovat normální funkci štítné žlázy, zejména u jedinců s již špatně fungující štítnou žlázou.

Pro zdravé jedince to pravděpodobně nepředstavuje problém. Osoby s narušenou funkcí štítné žlázy však mohou chtít jeho příjem omezit.

Shrnutí:

  • Jedinci, kteří užívají léky na ředění krve nebo mají problémy se štítnou žlázou, by se však měli před zařazením natto do jídelníčku poradit s  odborníkem.

Jak si vyrobit domácí natto

Natto je k dostání ve většině asijských supermarketů, ale lze si ho vyrobit i doma.

Následují ingredience, které budete potřebovat:

  • 0,7 kg sójových bobů.
  • voda
  • zákys na natto nebo balení natto zakoupeného v obchodě
  • velký hrnec na vaření
  • sterilizovanou nádobu vhodnou do trouby s pokličkou.
  • kuchyňský teploměr
  • tlakový hrnec (volitelně)

Postupujte podle následujících kroků:

  • Sojové boby důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte je do hrnce.
  • Zalijte fazole čerstvou vodou tak, aby byly zcela ponořené, a nechte je namočené 9-12 hodin nebo přes noc. Použijte přibližně 3 díly vody na 1 díl sójových bobů.
  • Fazole slijte, přidejte čerstvou vodu a vařte je přibližně 9 hodin. Můžete také použít tlakový hrnec, čímž zkrátíte dobu vaření na přibližně 45 minut.
  • Uvařené boby slijte a vložte je do sterilizované nádoby vhodné do trouby. Nádobu můžete před použitím sterilizovat tak, že v ní budete alespoň 10 minut vařit vodu.
  • Podle návodu na obalu přidejte k bobům zákys natto. Můžete také použít natto zakoupené v obchodě a jednoduše ho smíchat s uvařenými fazolemi.
  • Vše promíchejte sterilizovanou lžící a dbejte na to, aby se všechny fazole dostaly do kontaktu se zákysovou směsí.
  • Zakryjte nádobu a vložte ji do trouby, kde bude 22-24 hodin kvasit při teplotě 37,8 °C.
  • Natto nechte několik hodin vychladnout a před konzumací jej nechte přibližně 24 hodin zrát v chladničce.

Natto obvykle zraje v chladničce 24-96 hodin, ale ti, kteří se nemohou dočkat, až natto ochutnají, tak mohou učinit přibližně po třech hodinách zrání.

Případné zbytky můžete uložit do mrazničky pro pozdější použití.

Shrnutí:

  • Postupujte podle výše uvedených kroků a vyrobte si vlastní domácí natto.

Závěr

Natto je neuvěřitelně výživná potravina, na kterou stojí za to získat chuť.

Její pravidelná konzumace může posílit váš imunitní systém a kosti, ochránit vás před srdečními chorobami a pomoci vám snadněji trávit potraviny.

Pokud se chystáte ochutnat natto poprvé, začněte s malou porcí, přidávejte hodně koření a postupně si ho přidávejte.

Sóju ano, ale ne GMO, protože 95% sójových produktů vám může poškodit zdraví

Andre Evans

Sója je po dlouhou dobu medializována jako populární potravina pro zdraví.

Je používána vegetariány a vegany jako alternativa masa, sójové potraviny jsou popularizované a prodávané jako jedinečné zdravé potraviny. Nicméně okolo 95% produktů ze sóji vám může ve skutečnosti poškodit zdraví.

Sójové potraviny – zdravé či nezdravé?

Sója je hned po kukuřici druhou nejčastěji geneticky modifikovanou potravinou. To znamená, že bez označení, že jde o geneticky nemodifikovaný výrobek, je naprostá většina sójových produktů, které zdravě uvědomělí spotřebitelé používají, ve skutečnosti pro ně škodlivá díky nepřirozeným procesům genetické modifikace.

Z 95% geneticky modifikované sóji, v tomto množství je produkována dle přání Monsanta, nejen že obdržíte geneticky poskvrněné jídlo, ale i jídlo naplněné pesticidy. Použitím genetické modifikace je většina rostlin sóji uzpůsobena pro vyšší odolnost proti vysokým úrovním toxických pesticidů, které by normální rostliny rychle zahubily. Navíc hrozí přenos charakteru GMO rostlin i na organické rostliny sóji.

Ale i přesto je sója ve své nefermentované formě pouze velmi malou náhradou za skutečné živočišné proteiny, které poskytují odpovídající živiny, přičemž sója obsahuje estrogenní isoflavonoidy, které narušují schopnost těla správně produkovat hormony.

Je zde i kumulativní efekt vytvářený tím, jak osoba pravidelně konzumuje sójové produkty jako mainstreamový vegetarián nebo vegan. Tělo reaguje na podněty mnoha stopových toxinů, pesticidů z geneticky modifikované potraviny hormonální nerovnováhou.

Nakonec se zdraví pravidelných konzumentů sóji začne hroutit v několika formách

Zajímavá nedávno publikovaná případová studie zdůrazňuje případ jednoho 19ti letého , jehož pravidelná konzumace sójových produktů dovedla k neplodnosti a sexuální impotenci. Tento případ spolehlivě ukazuje jaké jsou některé následky pro lidské tělo při konzumaci stravy založené na sóji.

Přesto ale nejsou úplně všechny sójové produkty špatné. Tradičně fermentované sójové asijské potraviny např. Miso a Natto produkují přínosné vlastnosti pro lidské tělo skrze fermentaci, ale obecně – zpracovaná a balená sója ve stylu „veggie“ je většinou stejně problémová, jako běžná strava.

Nakonec je pozoruhodné konstatovat, že i v tom, co se zdá být nesporná pravda, může být mnoho klamů a apriorních představ. Po celá léta se zdraví si vědomí jednotlivci žili v přesvědčení, že tento produkt poskytuje vynikající úroveň kvality a výživy, a přesto se stali obětí stejné pasti jako tradiční jedlíci. Podobně můžou být i doktoři a profesoři zajímající se o zdraví a vědu zakořeněni do omylu.

Je to vždy na vás, abyste si zjistili, co je pravda a co je lež

Zdroj: naturalsociety.com/95-of-soy-products-may-be-damaging-your-health/

Více:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  bio logickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.1.2023 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1179

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1676

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze