6 přínosů chleba z naklíčených zrn, aneb nakličování je jedna z cest ke zdraví

- Pixabay

Barbora Nová

Naklíčený chléb se vyrábí z celých zrn, která začala klíčit. To, co byste mohli považovat za zrno, je ve skutečnosti semeno. Při správné vlhkosti a teple začnou celozrnná semena klíčit v rostlinu.

Proces klíčení nabízí několik výživových výhod ve srovnání s chlebem vyrobeným z nenaklíčených zrn nebo obilných mouk.

Klíčení totiž mění nutriční profil zrn, díky čemuž jsou jejich živiny lépe dostupné a i lépe stravitelné (1).

Následuje 6 výhod naklíčeného obilného chleba.

1. Naklíčený chléb se vyrábí z celých zrn, což zlepšuje jeho nutriční hodnotu

Chléb se obvykle vyrábí z mouky nebo mletých zrn spolu s vodou, solí a (obvykle) droždím (2).

Jak už jejich název napovídá, celozrnné chleby obsahují celá zrna. Naproti tomu bílé chleby obsahují pouze část zrna. Většina prospěšných živin, jako je vláknina, vitamíny a minerální látky, je při zpracování odstraněna.

Chleby z naklíčených zrn také využívají celé zrno, takže se v tomto ohledu výživově podobají chlebům vyrobeným z celozrnných mouk.

Oba druhy chleba obsahují základní živiny, které v chlebech vyrobených ze zpracovaných mouk chybí.

Oba mají přirozeně vyšší obsah vlákniny a živin, i když bílá mouka je často obohacena o vitaminy a minerály, aby nahradila to, co se ztratí při zpracování.

Chleby z naklíčených zrn navíc často obsahují celou řadu celozrnných obilovin a luštěnin (3).

Tento typ chleba vám nabízí širší škálu živin než chléb vyrobený pouze z celozrnné pšenice.

Díky kombinaci obilovin s luštěninami jsou bílkoviny v naklíčeném obilném chlebu kompletní, což znamená, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Pro vaše tělo je také snadněji využitelný (4).

Shrnutí:

  • Chléb z naklíčeného obilí se vyrábí z celého zrna. Je nutričně podobný chlebu z celozrnné mouky a obsahuje základní živiny, které v chlebu vyrobeném z bílé mouky nejsou.

2. Naklíčený chléb díky nižšímu obsahu sacharidů může napomáhat hubnutí a regulaci hladiny cukru v krvi

Klíčením se částečně rozkládá škrob v zrnech, což snižuje obsah sacharidů (5).

Jedna starší studie zjistila, že chléb z naklíčeného obilí má nejnižší obsah sacharidů, a to 34 gramů ve 110g porci, ve srovnání se 44 g v chlebu z 12 zrn (6).

Navíc měl naklíčený obilný chléb díky nižšímu obsahu sacharidů a vyššímu obsahu vlákniny nejnižší glykemický index ve srovnání s 11-, 12-, kváskovým nebo bílým chlebem,přičemž glykemický index je měřítkem toho, jak rychle potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi (6).

Z tohoto důvodu je chléb z naklíčených zrn obzvláště vhodnou volbou pro lidi s cukrovkou nebo vysokou hladinou cukru v krvi.

Kromě toho zrna během procesu klíčení absorbují vodu, takže naklíčená zrna mají nižší obsah kalorií než celozrnné mouky (6).

Nahrazení chleba z naklíčených zrn jinými druhy chleba vám může pomoci zhubnout, pokud je to vaším cílem.

Shrnutí:

  • Chléb z naklíčených zrn má nižší obsah sacharidů a kalorií a má menší vliv na hladinu cukru v krvi než jiné druhy chleba. Může vám dokonce pomoci zhubnout, pokud je to vaším cílem.

3. Naklíčený chléb má vyšší obsah důležitých živin a nižší obsah antinutrientů

V porovnání s jinými druhy chleba má naklíčené obilí vyšší obsah některých živin, včetně bílkovin, vlákniny, vitaminů skupiny B a vitaminu C (1, 7).

Procesem klíčení vzniká více těchto živin a také se odstraňují antinutrienty, což jsou látky, které blokují vstřebávání živin.

Klíčení zvyšuje obsah živin

Klíčení zvyšuje obsah aminokyselin v zrnech. Díky tomu má chléb z naklíčených zrn vyšší obsah bílkovin než celozrnný chléb (5, 8, 9).

Jedna porce chleba z naklíčených zrn obsahuje přibližně 15 g bílkovin, zatímco ve dvanáctizrnném chlebu je to 11 g (6).

Chléb z naklíčeného obilí také obsahuje více vlákniny než ostatní chleby (8).

Jedna studie z roku 2014 zjistila, že klíčení hnědé rýže po dobu 48 hodin zvýšilo obsah vlákniny o 6,1 %. Klíčení po dobu 96 hodin zvýšilo obsah vlákniny o 13,3 % (10).

Navíc proces klíčení vede také ke zvýšení obsahu několika klíčových vitaminů.

Starší studie ukázaly, že použití 50% naklíčené pšeničné mouky v chlebu může způsobit zvýšení obsahu folátů o více než 160 % (11, 12).

Klíčení také zvyšuje obsah antioxidantů vitaminů C a E a betakarotenu (13).

Klíčení snižuje obsah antinutrientů

Kromě zvýšení obsahu živin klíčení také snižuje obsah antinutrientů.

Antinutrienty jsou látky, které se přirozeně vyskytují v rostlinách. Některé z nich vážou živiny, čímž je činí odolnými vůči trávení, zatímco jiné inhibují trávicí enzymy a snižují vstřebávání živin.

Protože však antinutrienty nejsou konzumovány izolovaně, nejsou tak škodlivé, pokud jsou přijímány s celými potravinami (14).

Vaření zvyšuje stravitelnost většiny obilovin a luštěnin, ale neeliminuje všechny antinutrienty.

Kyselina fytová je antinutrient, který po vaření zůstává. Blokuje vstřebávání vápníku, železa a zinku (15, 16).

Podle starších studií klíčení obilovin a luštěnin výrazně snižuje obsah kyseliny fytové, což zlepšuje vstřebávání železa až o 50 % (10, 17, 18).

V jedné starší studii zvýšilo klíčení pšenice vstřebávání železa o více než 200 % (19).

Shrnutí:

  • Naklíčené obiloviny obsahují více živin, včetně bílkovin, vlákniny, vitaminu C, kyseliny listové a beta-karotenu. Klíčení navíc snižuje obsah antinutrientů, takže živiny obsažené v zrnech jsou pro tělo lépe dostupné.

4. Naklíčený chléb je lépe stravitelný díky vyššímu obsahu enzymů a nižšímu obsahu lektinů

Studie prokázaly, že klíčení celých zrn je spojeno s lepší stravitelností (5).

Procesem klíčení se v zrnech rozkládá škrob, takže jsou snadněji stravitelná. Je tomu tak proto, že při štěpení jsou již částečně předtrávené.

Navíc je v nich vyšší obsah enzymů než v nenaklíčených zrnech, které pomáhají tělu trávit snědené potraviny. Během klíčení se zvyšuje zejména obsah enzymů fytázy a amylázy (20).

Tyto enzymy se však mohou deaktivovat při pečení za vysokých teplot. Proto se některé naklíčené chleby pečou při nižších teplotách, aby se tyto enzymy zachovaly.

Další látkou, která ovlivňuje stravitelnost, je sloučenina zvaná lektin. Lektiny jsou součástí obranného mechanismu rostlin.

Obiloviny mají obvykle vysoký obsah lektinů, které jsou spojovány s propustností střeva, chronickými záněty a autoimunitními chorobami (21).

Při klíčení semen rostlina metabolizuje lektiny. Naklíčená zrna tak mohou mít nižší obsah lektinů než jejich nenaklíčené protějšky (9).

Shrnutí:

  • Chléb z naklíčeného obilí je lépe stravitelný, protože naklíčené zrno obsahuje více enzymů a méně lektinů ve srovnání s nenaklíčeným zrnem.

5. Naklíčený chléb obsahuje méně lepku, což může zlepšit jeho snášenlivost

Lepek je lepkavá bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu a špaldě, která je zodpovědná za žvýkací strukturu chleba.

Je mu věnována velká pozornost kvůli jeho potenciálně negativním zdravotním účinkům pro ty, kteří ho nedokážou strávit.

Lepek je u některých lidí spojován se záněty, netěsností střev, syndromem dráždivého tračníku (IBS) a dalšími zdravotními potížemi (22, 23).

Bylo prokázáno, že klíčení snižuje obsah lepku v pšenici až o 47 %, díky čemuž může být naklíčené obilí pro tělo lépe snášeno (11, 24).

Klíčení však lepek zcela neodstraňuje. Pokud trpíte celiakií nebo skutečnou alergií na lepek, měli byste se naklíčeným obilovinám obsahujícím lepek vyhnout.

V takovém případě pro vás mohou být lepší volbou naklíčená bezlepková zrna, jako je rýže, kukuřice a quinoa.

Shrnutí:

  • Chléb z naklíčených zrn obsahuje méně lepku než chléb z nenaklíčených zrn. I když to může zlepšit snášenlivost, lidé s celiakií nebo alergií na pšenici by se měli i naklíčeným obilovinám obsahujícím lepek stále vyhýbat.

6. Díky vyššímu obsahu antioxidantů může naklíčený chléb poskytovat ochranu před chronickými onemocněními

Klíčení zrn zvyšuje obsah několika antioxidantů, včetně vitaminů C a E a beta-karotenu (13).

Antioxidanty jsou chemické sloučeniny, které pomáhají chránit buňky před poškozením tím, že působí proti volným radikálům, škodlivým molekulám, které způsobují oxidační stres.

Oxidační stres je spojován s řadou chronických onemocnění, včetně cukrovky, rakoviny a srdečních chorob (25).

Strava s vysokým obsahem antioxidantů může pomoci chránit před těmito nemocemi.

Studie z roku 2014 ukázala, že klíčení amarantu po dobu 78 hodin zvýšilo antioxidační aktivitu o 300-470 %, hladinu specifických skupin antioxidantů zvaných flavonoidy o 213 % a fenolů o 829 % (26).

Podobná studie na prosu ukázala, že klíčení zvýšilo také hladiny flavonoidů a fenolů (27).

Výměna chleba z naklíčených zrn za běžný chléb je snadný způsob, jak do svého jídelníčku dostat více antioxidantů.

Shrnutí:

  • Naklíčené obiloviny mají vyšší obsah antioxidantů, které pomáhají chránit před chronickými onemocněními. Konzumace chleba z naklíčeného obilí je snadný způsob, jak zvýšit příjem těchto účinných látek.

Snadné přidání do jídelníčku

Sehnat chléb z naklíčených zrn je v dnešní době poměrně snadné. Je k dostání na místních farmářských trzích, v obchodech se zdravou výživou, a dokonce i v běžných obchodech s potravinami.

Chléb z naklíčených zrn bývá hutnější a těžší než chléb z mouky, takže pokud hledáte nadýchaný bílý chléb, nebude vám vyhovovat.

Je však skvělý na přípravu toastů. Po opečení si rozdílu ve struktuře možná ani nevšimnete.

Pokud byste si chtěli vyrobit vlastní chléb z naklíčených zrn, můžete vyzkoušet tento recept.

Shrnutí:

  • Chlebem z naklíčených zrn lze snadno nahradit běžný chléb, i když má mnohem hutnější strukturu. Můžete ho najít v obchodech nebo si zkusit vyrobit vlastní.

Závěr

Chléb z naklíčených zrn a celozrnný chléb nabízí jiné živiny než bílý chléb ze zpracovaných mouk.

Naklíčený obilný chléb má však oproti ostatním celozrnným chlebům některé výhody.

Má nižší obsah sacharidů, vyšší obsah bílkovin a vlákniny a může být lépe stravitelný.

Chléb z naklíčených zrn má také nižší obsah lepku a antinutrientů a nižší glykemický index než běžný chléb.

Vzhledem ke všem jeho potenciálním výhodám můžete zvážit používání chleba z naklíčeného obilí, abyste jím nahradili alespoň část svého denního příjmu obilovin.

7 nejzdravějších druhů chleba

- Pixabay

Barbora Nová

Desítky druhů chleba se prodávají na pultech obchodů a plní kuchařky, i když některé mají větší množství živin než jiné.

Některé druhy mají přirozeně vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů. Jiné jsou vyrobeny z rafinovaných zrn a obvykle obsahují přidané vitamíny a minerály.

Přirozeně se můžete ptát, jaký druh chleba je nejzdravější.

Následuje 7 nejlepších chlebů s vysokým obsahem živin.

1. Vykynuté celozrnné chleby

Vykynutý chléb se vyrábí z celých zrn, která začala klíčit vlivem působení tepla a vlhkosti, přičemž se ukázalo, že vykynutí zvyšuje množství a dostupnost některých živin (1).

Jedna studie zjistila, že chléb vyrobený z 50% naklíčené pšeničné mouky má více než 3x více folátu, vitamínu kritického pro přeměnu jídla na energii, než vyrobené bez naklíčené pšeničné mouky (2).

Studie odhalily, že klíčení také zvyšuje množství antioxidantů v zrninách a zároveň snižuje množství antinutrientů, které se vážou na minerály jako železo a blokují jejich vstřebávání (3, 4).

A co víc, tento proces odbourává část škrobu v zrninách a snižuje obsah sacharidů.

Proto naklíčená zrna nemusí zvýšit hladinu cukru v krvi tolik jako jiná zrna a mohou být dobrou volbou pro lidi s cukrovkou nebo sníženou kontrolou cukru v krvi (5).

Navíc většina chlebů z naklíčených zrnin má vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Jako takové jsou plnější než rafinovanější chleby (6).

Jeden plátek (34 gramů) naklíčeného celozrnného chleba obsahuje (7):

  • Kalorie: 80
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Tuk: 0,5 gramu
  • Sacharidy: 15 gramů
  • Vláknina: 3 gramy

Shrnutí:

  • Klíčení pomáhá zvýšit množství a dostupnost některých živin. Chleby vyrobené z naklíčených celých zrnin mají vysoký obsah vlákniny, vitaminů a minerálů a mohou mít menší vliv na hladinu cukru v krvi než jiné chleby.

2. Kvasnicový chléb

Kvasnice se vyrábí fermentačním procesem, který závisí na přirozeně se vyskytujících kvasinkách a bakteriích, aby chléb kynul, přičemž fermentace pomáhá snížit počet fytátů, známých také jako kyselina fytová, které se vážou na určité minerály a zhoršují jejich vstřebávání (8).

Jedna studie zjistila, že fermentace pomohla snížit obsah fytátů o více než 50% ve srovnání s použitím běžných kvasinek (9).

Kvasnicové pečivo může být také lépe stravitelné než jiné pečivo. Proces fermentace rozkládá některé sacharidy a bílkoviny, které se nacházejí v zrninách, včetně lepku (8).

To však neznamená, že kvásek je bezlepkový. Lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek se stále musí vyhýbat jakýmkoliv chlebům vyrobeným ze zrn obsahujících lepek, jako je především pšenice.

Každopádně se předpokládá, že kváskový chléb má nízký glykemický index (GI), což je měřítko vlivu, který má potravina na hladinu cukru v krvi (10).

Proces fermentace přeměňuje některé sacharidy v kváskovém chlebu na formu zvanou odolný škrob. Odolný škrob se dlouho tráví, takže tento chléb pravděpodobně méně způsobí velký nárůst hladiny cukru v krvi (10).

Kváskový chléb lze vyrobit z celozrnné i bílé mouky. Celozrnný kváskový chléb má více vlákniny, zatímco kváskový chléb vyrobený z obohacené bílé mouky může obsahovat více železa a vitaminů skupiny B (11, 12).

Jeden plátek (56 gramů) celozrnného kyselého chleba obsahuje (12):

  • Kalorie: 100
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Tuk: 0,5 gramu
  • Sacharidy: 21 gramů
  • Vláknina: 4 gramy

Shrnutí:

  • Kváskový chléb se vyrábí procesem fermentace, který zvyšuje jeho stravitelnost, zlepšuje dostupnost některých živin a snižuje jeho účinky na výšku cukru v krvi.

3. 100% celozrnný chléb

Celá zrna udržují celé zrno neporušené, včetně klíčku, endospermu a otrub. Otruby, což je tvrdá, vnější vrstva, mají vysoký obsah vlákniny (13).

Otruby a klíčky obsahují také bílkoviny, tuk, vitamíny, minerály a prospěšné rostlinné sloučeniny, zatímco endosperm je většinou škrob (13).

Proto mají celá zrna, včetně celozrnné pšenice, vyšší množství vlákniny a považují se za výživnější než rafinovaná zrna, která byla zpracována za účelem odstranění otrub a klíčku.

Bílá mouka je obvykle obohacena o železo a vitamíny skupiny B a tím ve skutečnosti může obsahovat více určitých živin než celozrnná pšeničná mouka (14, 15).

Celá zrna jsou spojena s četnými zdravotními výhodami, včetně snížení rizika diabetu 2. typu, srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny (16, 17).

Je však důležité poznamenat, že mnoho výrobců označuje chléby jako „celozrnné“, aby vypadaly zdravěji, i když se většinou skládají z rafinované mouky.

Hledejte chléb, který má jako první složku uvedeno 100% celozrnnou mouku a nepropašují nepotřebné přísady, jako je velké množství přidaných cukrů nebo rostlinných olejů.

Jeden plátek (46 gramů) celozrnného chleba obsahuje (18):

  • Kalorie: 110
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Tuk: 0,5 gramu
  • Sacharidy: 23 gramů
  • Vláknina: 4 gramy

Shrnutí:

  • Celozrnný chléb vyrobený ze 100% celozrnné mouky má vyšší obsah vlákniny, zatímco chléb vyrobený z rafinované pšenice může být obohacen o železo a vitamíny skupiny B.

4. Ovesný chléb

Ovesný chléb se obvykle vyrábí z kombinace ovsa, celozrnné mouky, kvasnic, vody a soli.

Vzhledem k tomu, že oves je vysoce výživný a souvisí s řadou zdravotních výhod, může být ovesný chléb zdravou volbou.

Zejména oves má vysoký obsah vlákniny a prospěšných živin, včetně hořčíku, vitamínu B1 (thiaminu), železa a zinku. Vláknina v ovsu, známá jako beta-glukan, může pomoci snížit hladinu cholesterolu, regulovat hladinu cukru v krvi a snížit vysoký krevní tlak (19, 20, 21, 22).

Při přezkoumání 28 studií bylo zjištěno, že konzumace 3 a více gramů ovesného beta-glukanu denně výrazně snížila hladinu LDL a celkového cholesterolu ve srovnání s nejedením ovsa (20).

Studie také zjistila, že účinky beta-glukanu na snížení hladiny cholesterolu v ovsu byly větší u lidí s vyšší základní hladinou cholesterolu (20).

Nicméně to, že má chléb na etiketě „oves“ nebo „ovesné vločky“, neznamená, že obsahuje vysoké množství ovsa. Některé ovesné chleby mají jen malé množství ovsa a jsou většinou vyrobeny z rafinované mouky, přidaných cukrů a olejů.

Chcete-li najít výživnější ovesný chléb, hledejte ten, který uvádí oves a celozrnnou mouku jako první dvě složky.

Jeden plátek (49 gramů) celozrnného ovesného chleba obsahuje (23):

  • Kalorie: 130
  • Bílkoviny: 6 gramů
  • Tuk: 1,5 gramu
  • Sacharidy: 23 gramů
  • Vláknina: 3 gramy

Shrnutí:

  • Ovesný chléb vyrobený z ovsa a celozrnné mouky se může pochlubit vlákninou beta-glukan, která může pomoci snížit hladinu cholesterolu a byla spojena s řadou zdravotních výhod.

5. Lněný chléb

Lněný chléb, který se vyrábí především z celozrnných mouk a lněných semínek, je jedním z nejzdravějších chlebů, které můžete jíst.

Je to proto, že lněná semínka jsou vysoce výživná a nabízejí řadu zdravotních výhod. Zejména jsou vynikajícím zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), omega-3 mastné kyseliny, která se nachází v rostlinných potravinách (24).

Velká recenze 27 studií zjistila, že vysoký příjem dietní ALA byl spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění (25).

A co víc, lněná semínka se mohou pochlubit sloučeninami zvanými lignany, které mohou působit jako antioxidanty ve vašem těle a mohou pomoci chránit před určitými druhy rakoviny (26).

Jedna studie s 6000 postmenopauzálních žen ve skutečnosti ukázala, že ty ženy, které pravidelně jedly lněná semínka, měly o 18% nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu ve srovnání s těmi, které je nejedly (27).

Zajímavé je, že u těch, kteří jedly lněný chléb, byla o 23% nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než u těch, které jej nejedly (27).

Konzumace lněného chleba a dalších potravin se lněnými semínky může mít další výhody, jako je zlepšení trávicího zdraví (28).

Určitě hledejte lněný chléb vyrobený s minimálními přísadami, jako je celozrnná anebo naklíčená celozrnná mouka, kvasnice, voda, sůl a lněná semínka.

Jeden plátek (34 gramů) lněného chleba obsahuje (29):

  • Kalorie: 80
  • Bílkoviny: 5 gramů
  • Tuk: 1 gram
  • Sacharidy: 14 gramů
  • Vláknina: 3 gramy

Shrnutí:

  • Lněný chléb obsahuje rostlinné omega-3 mastné kyseliny, které podporují dobré zdraví srdce, a také sloučeniny zvané lignany, které mohou pomoci při ochraně před některými druhy rakoviny.

6. 100% naklíčený žitný chléb

Žito se velmi podobá pšenici, ale obvykle je tmavší a hustší.

Tradiční žitný chléb se vyrábí pouze z žitné mouky a neobsahuje žádnou pšeničnou mouku, zatímco většina moderních žitných chlebů se vyrábí z kombinace obou. Žitné bochníky mají také typicky zapečená kmínová semínka.

Ve srovnání s pšenicí je žito často považováno za výživnější. Některé studie dokonce potvrzují, že žitný chléb může vést k větší sytosti a mít menší vliv na krevní cukr než pšeničný chléb (14, 29, 30, 31).

Jedna studie na 12 zdravých dospělých jedincích zjistila, že ti, kteří jedli celozrnný žitný chléb, uvolňovali slinivkou výrazně méně inzulinu, hormonu, který reguluje krevní cukr, než ti, kteří jedli chléb z bílé pšenice (31).

Příliš mnoho inzulínu v krvi je spojeno s obezitou a může zvýšit riziko diabetu 2. typu (32, 33).

Schopnost žita snižovat reakci těla na inzulín je pravděpodobně dána vysokým obsahem rozpustné vlákniny.

Rozpustná vláknina je nestravitelný sacharid, který se rozpouští ve vodě a ve střevech se stává gelovým. Konzumace potravin s rozpustnou vlákninou pomáhá zpomalit trávení sacharidů, což snižuje uvolňování inzulínu a snižuje výkyvy hladiny cukru v krvi (34, 35).

Nejzdravější žitný chléb se vyrábí ze 100% celozrnné naklíčené žitné mouky, kromě jiných naklíčených obilných mouk. Vzhledem k tomu, že naklíčení zvyšuje obsah vlákniny, naklíčený žitný chléb má vyšší obsah vlákniny a je zdravější než nenaklíčený žitný chléb (36).

Jeden plátek (28 gramů) naklíčeného žitného chleba obsahuje (37):

  • Kalorie: 60
  • Bílkoviny: 4 gramy
  • Tuk: 1 gram
  • Sacharidy: 12 gramů
  • Vláknina: 3 gramy

Shrnutí:

  • Naklíčený žitný chléb má vysoký obsah rozpustné vlákniny, což pomáhá zpomalit trávení sacharidů a snížit inzulinovou reakci organismu.

7. Zdravý bezlepkový chléb

Bezlepkové chleby se vyrábějí bez zrn obsahujících lepek, jako je pšenice, žito nebo ječmen.

Jsou bezpečnou volbou pro lidi, kteří se potřebují vyhnout lepku, jako jsou lidé s celiakií nebo citlivostí na lepek.

Zatímco přesné složení bezlepkových chlebů závisí na druhu, obvykle se vyrábějí ze směsi bezlepkových mouk, jako je hnědá rýže, mandle, kokos, tapioka, brambory nebo kukuřičná mouka.

Mnoho lidí mylně předpokládá, že bezlepkové chléby jsou zdravější než ty, které obsahují lepek. Ve skutečnosti se většina bezlepkových druhů vyrábí z rafinovaných mouk a s vysokým obsahem přidaných cukrů.

Avšak ty, které se vyrábějí z mandlové nebo kokosové mouky mívají nižší obsah sacharidů, ale vyšší obsah vlákniny a bílkovin než chleby vyrobené z pšenice nebo jiných zrn (39).

Vyšší obsah vlákniny a bílkovin v těchto produktech vám může pomoci nasytit vás více než ostatní chleby v malé porci (40).

Jeden plátek (26 gramů) bezzrnného chleba obsahuje (39):

  • Kalorie: 90
  • Bílkoviny: 3 gramy
  • Tuk: 5 gramů
  • Sacharidy: 6 gramů
  • Vláknina: 5 gramů

Shrnutí:

  • Některé bezlepkové chleby mohou mít vysoký obsah cukru a obsahují rafinované mouky s vysokým obsahem škrobu. Zvažte možnost výběru a vybírejte chleby, které jsou dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Jak vybrat nejzdravější chléb

Chcete-li si vybrat chléb s vysokým obsahem živin, podívejte se na typy chlebů, které jsou:

  • 100% celozrnné nebo naklíčené
  • mouky jsou uvedené jako první ingredience, s omezeným množstvím dalších ingrediencí
  • obsahují 3-5 gramů vlákniny a 3-6 gramů bílkovin na plátek
  • s nízkým obsahem přidaných sladidel

Jedním z nejlepších způsobů, jak zajistit, že si vybíráte zdravý chléb, je připravit si ho sami. Tímto způsobem můžete kontrolovat ingredience. Na internetu jsou k dispozici stovky receptů na domácí chléb, které vyhovují většině všech stravovacích potřeb.

Mějte na paměti, že zatímco chleby uvedené na tomto seznamu je zdravější než jiné druhy, vyvážená strava by měla zahrnovat také širokou škálu výživných potravin.

Ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a semena, stejně jako celá zrna, která nebyla mletá do mouky, obvykle obsahují více vlákniny a prospěšných živin než chléb.

A co víc, mnoho chlebů se vyrábí s přidanými cukry, i když jejich množství se může lišit v závislosti na druhu chleba, který si vyberete. Doporučuje se omezit příjem přidaného cukru na méně než 9 čajových lžiček (36 gramů) denně pro muže a méně než 6 čajových lžiček (25 gramů) denně pro ženy (41).

Vysoký příjem přidaného cukru je spojen s chronickým zánětem, který může vést k nemocem, včetně srdečních chorob (41).

Kromě toho mohou někteří lidé potřebovat snížit příjem sacharidů, a tím omezit spotřebu chleba, například lidé s diabetem nebo prediabetem 2. typu, stejně jako kdokoli, kdo drží dietu s nízkým obsahem sacharidů (42).

Chléb si však můžete vychutnat s mírou – jako součást vyvážené stravy, která zahrnuje celou řadu dalších výživných potravin.

Shrnutí:

  • Při výběru zdravého chleba hledejte takový, který obsahuje 100% celozrnnou nebo naklíčenou mouku a málo přidaného cukru.

Závěr

Některé chleby jsou výživnější než jiné.

Chcete-li si vybrat prospěšný chléb, hledejte druhy vyrobené ze 100% celozrnné anebo naklíčené mouky. Ujistěte se, že váš chléb má nízký obsah přidaných sladidel.

Mezi několik dobrých možností patří kváskový, žitný, lněný a ovesný chléb.

Ať už si vyberete cokoliv, nezapomeňte jíst chléb s mírou jako součást vyvážené stravy, spolu s různými výživnými celozrnnými potravinami.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  bio logickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.1.2023 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1179

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1676

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze