Miso, to je vynikající potravina
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Výživa je důležitou součástí každodenního života. Potraviny, které neposkytují nic než prázdné kalorie, nepodpoří vaše fyzické a duševní procesy, a na ty se musíte spolehnout, abyste si zajistili přežití.
Kromě nezbytných nástrojů a vybavení budete potřebovat rychlou mysl a dostatek energie, abyste se mohli postavit čelem všemu, co vás potká. A přestože vaše tělo a mozek využívají jako palivo cukr (glukózu), sladké potraviny vám nedodají to, co potřebujete k optimálnímu fungování.
Dobrým důvodem, proč potraviny s vysokým obsahem cukru nejsou vhodnými potravinami, je to, že neposkytují dlouhotrvající energii. Příval energie, který získáte po požití cukru, trvá ve skutečnosti jen 30 až 60 minut, než vyprchá (1).
Potraviny s vysokým obsahem cukru také nemůžete konzumovat nadměrně, protože to může vést ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Studie ukazují, že kromě vyvolání zánětu může vysoká hladina cukru v krvi způsobit únavu (2).
Další věc, kterou byste měli o cukru vědět, je, že jeho nadměrné množství může otupit výkonnost vašeho mozku. Jakmile jeho energetické účinky vyprchají, budete se cítit nejen pomalí, ale také nesoustředění, snadno rozptýlení a podráždění (3, 4).
Existují také důkazy, že cukr může narušovat tvorbu paměti tím, že blokuje paměťové receptory (5). V situacích, kdy potřebujete být rychlí, vynalézaví a efektivní, je to poslední, co chcete, abyste si nemohli zapamatovat důležité věci.
Proto je nezbytné konzumovat především ty správné potraviny. Konzervované, průmyslově zpracované potraviny jsou sice pohodlné, protože se dají skladovat, přenášet a mají dlouhou dobu trvanlivosti, ale neposkytují dostatek výživy pro podporu optimálních fyzických a duševních funkcí.
Čerstvé potraviny rostlinného původu jsou nejlepším zdrojem energie i základních živin, ale bohužel obvykle nevydrží ve skladech příliš dlouho. Na druhou stranu studie ukazují, že tyto potraviny se stávají skladovatelnými a získávají větší výživovou hodnotu, jakmile projdou fermentací (6).
Pokud tedy hledáte výživné potraviny i do zásoby, vyzkoušejte fermentované potraviny, jako je miso. Tato superpotravina se může pochlubit nejen množstvím živin podporujících mozek a zdraví, ale poskytuje také spoustu zdraví prospěšných látek. Navíc je miso lahodnou přísadou, která dokáže vylepšit chuť vašich jídel.
Co dělá z misa skvělou potravinu?
Miso je světlá nebo tmavá pasta vyráběná fermentací sójových bobů a rýže. Tato skromná potravina pochází z Číny a v Japonsku se objevila před více než 1 000 lety. Dnes je miso ve formě lehké, ale pikantní polévky proslulé japonskou kuchyní, protože často doprovází většinu japonských jídel (7).
V moderní kuchyni se používá mnoho druhů misa. Chuť a barva misa závisí na délce fermentace sójových bobů a rýže. Čím delší je doba fermentace, tím bohatší je chuť pasty miso a tím tmavší je její barva (8). A protože se miso vyrábí ze sójových bobů, je spolehlivým zdrojem bílkovin.
Mezi běžné příklady misa patří shiro (bílé) miso, shinshu (žluté) miso a aka (červené) miso. Bílé miso je světlá pasta, jejíž chuť se pohybuje od sladké po mírně slanou, zatímco žluté miso je žlutá nebo světle hnědá pasta s mírně výraznější chutí. Červené miso je naopak známé svou rezavou barvou a těžší, slanější chutí (9).
Bohatou chuť, vysoký obsah živin, dlouhou skladovatelnost a bohaté zdraví prospěšné vlastnosti má miso především díky procesu fermentace, kterým prochází. Během fermentace prospěšné mikroorganismy štěpí cukry a škroby a vytvářejí tak energii. Poté produkují kyseliny, alkoholy a aromatické sloučeniny, které pomáhají konzervovat potraviny a zvyšují jejich chutnost (10).
Zvýšení obsahu kyselin a alkoholů během kvašení přináší také další důležitou výhodu: vytváří nepříznivé prostředí pro růst mikroorganismů, které způsobují kažení potravin. Proto je fermentace považována za vynikající techniku konzervace potravin a fermentované potraviny vydrží dlouho skladované.
Díky kvašení se také luštěniny, například sója, které jsou notoricky známé jako těžko stravitelné, pro vaše tělo snáze rozkládají. Kvašení pomáhá tím, že ničí nevýživné složky, které mohou narušovat činnost trávicích enzymů (11). Studie navíc ukazují, že kvašení pomáhá zbavit se toxinů obsažených v rostlinných potravinách (12).
Nejpůsobivějším přínosem fermentace však je, že může zvýšit biologickou dostupnost živin v potravinách. Podle výzkumů se organické kyseliny produkované fermentačními mikroorganismy mohou vázat na bílkoviny a minerální látky a vytvářet rozpustné, snadno vstřebatelné produkty. Proto se výživová hodnota fermentovaných potravin po kvašení významně zvyšuje.
Další dobrou vlastností této interakce mezi kyselinami a živinami je, že zabraňuje tvorbě nerozpustných komplexů s bílkovinami a minerálními látkami, které tvoří fytáty, známé antinutrienty obsažené v semenech, obilovinách a luštěninách. Díky tomu může vaše tělo účinně vstřebávat všechny živiny obsažené ve fermentovaných potravinách, jako je právě miso.
Abyste si udělali představu o tom, jak je miso bohaté na prospěšné látky, následují živiny, které můžete získat ze 100gramové porce této superpotraviny (13):
- Bílkoviny, 12,79 g
- Vláknina, 5,4 g
- Zdravé tuky (polynenasycené), 2,88 g
- Zdravé tuky (mononenasycené) 1,12 g
- Cholin, 72,2 mg
- Kobalamin (vitamin B12), 3 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Folát (vitamin B9), 5 % RHP
- Niacin (vitamin B3), 6 % RHP
- Kyselina pantotenová (vitamin B5), 7 % RHP
- Pyridoxin (vitamin B6), 12 % RHP
- Riboflavin (vitamin B2), 18 % RHP
- Thiamin (vitamin B1), 8 % RHP
- Vitamin A (beta-karoten), 2 % RHP
- Vitamín K, 24 % RHP
- Vápník, 4 % RHP
- Měď, 47 % RHP
- Železo, 14 % RHP
- Hořčík, 12 % RHP
- Mangan, 37 % RHP
- Fosfor, 23 % RHP
- Draslík, 4 % RHP
- Selen, 13 % RHP
- Zinek, 23 % RHP
Za zmínku stojí, že miso je vynikajícím zdrojem vitaminu B12 pro vegany a vegetariány. Vitamin B12 je základní živina, která se v rostlinných potravinách přirozeně nevyskytuje (14). Miso obsahuje značné množství vitaminu B12, protože houba Aspergillus oryzae, která se používá ke kvašení sójových bobů, je dobře vybavena k syntéze riboflavinu (15).
Přítomnost vitaminu B12 a dalších vitaminů skupiny B v misu z něj činí skvělou posilující potravinu. Podle studií se vitaminy skupiny B silně podílejí na uvolňování energie (16). Přitom miso obsahuje všech osm vitamínů skupiny B (včetně biotinu ), o kterých je známo, že pomáhají tělu přeměnit zkonzumovanou potravu na palivo pro buňky (17).
Kromě podpory zdravé hladiny energie mohou vitaminy skupiny B obsažené v o misu dělat zázraky i s vaším nervovým systémem a náladou. Vitamin B1 podporuje zdravou tvorbu acetylcholinu, hlavního chemického posla používaného mozkem a motorickými neurony (18). Vitaminy B6 a B12 jsou zase důležité pro udržení zdravých nervů a také pro produkci chemických látek v mozku, které ovlivňují náladu (19, 20).
Kromě vitaminu B1 obsahuje miso ještě jednu zásadní živinu pro tvorbu acetylcholinu: cholin. Stejně jako vitaminy skupiny B může cholin podporovat zdravý mozek a nervový systém (21). Acetylcholin produkovaný z cholinu může ve skutečnosti podporovat optimální kognitivní funkce, jako je pozornost, učení a paměť (22).
Miso je prospěšné také pro váš trávicí a imunitní systém. Jako produkt fermentace obsahuje miso miliony prospěšných mikroorganismů zvaných probiotika. Tato probiotika jsou prospěšná pro vaše střeva, protože mohou pomoci vyrovnat složení vaší střevní mikroflóry.
Když jíte fermentované potraviny, jako je miso, zavádíte do svých střev nová nebo podobná probiotika. Zároveň probiotika ve střevech krmíte vlákninou, což jim umožňuje prospívat a produkovat zdraví prospěšné látky, jako jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). SCFA nejenže vyživují buňky v tlustém střevě, ale také podporují optimální funkci imunitního systému a pomáhají udržovat integritu ochranné bariéry střeva (23).
Přidání misa do jídelníčku vám také může pomoci dosáhnout přiměřených cílů v oblasti regulace hmotnosti, zejména pokud jej zkombinujete s vyváženou stravou a pravidelným cvičením. Důvodem je obsah bílkovin a vlákniny v misu, které vám mohou pomoci cítit se déle sytí (24, 25). To je velmi užitečné pro lidi, kteří chtějí snížit příjem potravy a vyhnout se nezdravému mlsání.
Shrnutí 8 důvodů, proč je miso výjimečnou potravinou:
- Poskytuje velké množství biologicky dostupných živin.
- Podporuje zdravou funkci trávicího traktu.
- Podporuje zdravou funkci imunitního systému.
- Podporuje zdravou funkci nervů.
- Podporuje zdravou funkci mozku.
- Podporuje zdravou hladinu energie.
- Podporuje rozumné cíle v oblasti regulace hmotnosti.
- Podporuje pozitivní náladu.
Syndrom propustného střeva
Syndrom propustného střeva představuje zdravotní problém, při němž dochází k poškození střevní výstelky, způsobené například užíváním antibiotik, špatnou stravou, parazity nebo infekcí, což má za důsledek zvýšenou prostupnost střevní stěny, takže se toxické látky, mikroby, nestrávená potrava, odpad ... dostává ze střeva do krevního oběhu.
Alternativní medicína uvádí, že syndrom propustného střeva je pravděpodobně startovním bodem a je spojován s mnoha chorobami jako je astma, diabetes, autoimunitní onemocnění jako je lupus, sklerodermie, interní kolitida, s dlouhodobými nemocemi jako je revmatická artritida, roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom a Crohonova choroba.
Lékaři, kteří diagnostikují syndrom propustného střeva vysvětlují, že střevní záněty, které mohou mít svůj původ ve střevní nerovnováze mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi nebo i v jiné příčině podráždění, zvětšují prostor mezi buňkami střevní výstelky a tím umožňují, aby byly endotoxiny a nedostatečně strávené části potravy částečně vstřebávány. Tyto škodliviny jsou potom cílem protilátek vyvolávajících imunitní reakci a vznikne stav částečné infekce, která může být krevním oběhem dopravena na různá místa našeho těla, kde stimuluje uvolňování cytokinů. U některých pacientů se proto následně vyskytují jinak těžce vysvětlitelné příznaky jako je mírně zvýšená tělesná teplota, přechodné bolesti břicha a pocit neschopnosti strávit některé živiny.
Kyselina listová (jiné názvy - folacin, folát, vitamín B9, acidum folicum)
Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín a je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu.
Buňky trávicího sytému potřebují k hojení a ke své obnově bezpodmínečně tuto kyselinu. Dlouhodobá studie prováděna na Harvard Medical School prokázala ochranný účinek kyseliny listové proti střevním chorobám.
Kyselina listová je obzvláště důležitá při léčbě střevních zánětů. Doporučená denní dávka je u mužů 200 ug, u žen 180 ug (folát).
Kyselina listová je důležitá právě proto, že mnoho lidí trpí jejím deficitem, přičemž teprve nedávno přišlo na svět i doporučení, aby těhotné ženy užívaly doplňky stravy s kyselinou listovou, 400 - 600 ug denně (folát).
Různé střevní choroby velmi často komplikují vstřebávání kyseliny listové, takže doplnění jejího příjmu potravinovými doplňky je důležité.
Významné zdroje kyseliny listové:
- Listová zelenina: čínské zelí, hlávkový salát, ledový salát
- Zelenina: brokolice, červená řepa, dýně, fazolové lusky, kapusta, květák, okurky, rajčata, růžičková kapusta, špenát, zelený hrášek, zelí
- Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli
- Ovoce: angrešt, avokádo, banány, jahody, maliny, mango, pomeranče, třešně, višně
- Ořechy: vlašské, pistáciové
- Maso: játra, ledviny, hovězí
- Mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry
Dobrým zdrojem jsou i kvasnice. Nevýhodou je, že vařením se jí zničí až 95 %. Odborníci doporučují doplňovat kyselinu listovou potravinovými doplňky, kdy je vstřebatelnost do organizmu až 100%, přičemž vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.
95% sójových produktů vám může poškodit zdraví
Andre Evans
Sója je po dlouhou dobu medializována jako populární potravina pro zdraví.
Je používána vegetariány a vegany jako alternativa masa, sójové potraviny jsou popularizované a prodávané jako jedinečné zdravé potraviny. Nicméně okolo 95% produktů ze sóji vám může ve skutečnosti poškodit zdraví.
Sójové potraviny – zdravé či nezdravé?
Sója je hned po kukuřici druhou nejčastěji geneticky modifikovanou potravinou. To znamená, že bez označení, že jde o geneticky nemodifikovaný výrobek, je naprostá většina sójových produktů, které zdravě uvědomělí spotřebitelé používají, ve skutečnosti pro ně škodlivá díky nepřirozeným procesům genetické modifikace.
Z 95% geneticky modifikované sóji, v tomto množství je produkována dle přání Monsanta, nejen že obdržíte geneticky poskvrněné jídlo, ale i jídlo naplněné pesticidy. Použitím genetické modifikace je většina rostlin sóji uzpůsobena pro vyšší odolnost proti vysokým úrovním toxických pesticidů, které by normální rostliny rychle zahubily. Navíc hrozí přenos charakteru GMO rostlin i na organické rostliny sóji.
Ale i přesto je sója ve své nefermentované formě pouze velmi malou náhradou za skutečné živočišné proteiny, které poskytují odpovídající živiny, přičemž sója obsahuje estrogenní isoflavonoidy, které narušují schopnost těla správně produkovat hormony.
Je zde i kumulativní efekt vytvářený tím, jak osoba pravidelně konzumuje sójové produkty jako mainstreamový vegetarián nebo vegan. Tělo reaguje na podněty mnoha stopových toxinů, pesticidů z geneticky modifikované potraviny hormonální nerovnováhou.
Nakonec se zdraví pravidelných konzumentů sóji začne hroutit v několika formách
Zajímavá nedávno publikovaná případová studie zdůrazňuje případ jednoho 19ti letého , jehož pravidelná konzumace sójových produktů dovedla k neplodnosti a sexuální impotenci. Tento případ spolehlivě ukazuje jaké jsou některé následky pro lidské tělo při konzumaci stravy založené na sóji.
Přesto ale nejsou úplně všechny sójové produkty špatné. Tradičně fermentované sójové asijské potraviny např. Miso a Natto produkují přínosné vlastnosti pro lidské tělo skrze fermentaci, ale obecně – zpracovaná a balená sója ve stylu „veggie“ je většinou stejně problémová, jako běžná strava.
Nakonec je pozoruhodné konstatovat, že i v tom, co se zdá být nesporná pravda, může být mnoho klamů a apriorních představ. Po celá léta se zdraví si vědomí jednotlivci žili v přesvědčení, že tento produkt poskytuje vynikající úroveň kvality a výživy, a přesto se stali obětí stejné pasti jako tradiční jedlíci. Podobně můžou být i doktoři a profesoři zajímající se o zdraví a vědu zakořeněni do omylu.
Je to vždy na vás, abyste si zjistili, co je pravda a co je lež
Zdroj: naturalsociety.com/95-of-soy-products-may-be-damaging-your-health/
Více:
- GMO potraviny, DDT, Agent Orange - co mají společného? První nezávislý a navíc dvouletý výzkum!
- Pokud jsou tak pyšní na GMO, proč tak neoznačí na obalech tyto potraviny?
- GMO (Monsanto) a Ukrajina
- Maďarsko zapálilo 500 hektarů geneticky modifikované kukuřice
- Roundup od Monsanta způsobuje duševní nemoci a obezitu
Nutriční doporučení od expertů z Harvardu platné i v roce 2023
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života