Miso, to je vynikající potravina

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Výživa je důležitou součástí každodenního života. Potraviny, které neposkytují nic než prázdné kalorie, nepodpoří vaše fyzické a duševní procesy, a na ty se musíte spolehnout, abyste si zajistili přežití.

Kromě nezbytných nástrojů a vybavení budete potřebovat rychlou mysl a dostatek energie, abyste se mohli postavit čelem všemu, co vás potká. A přestože vaše tělo a mozek využívají jako palivo cukr (glukózu), sladké potraviny vám nedodají to, co potřebujete k optimálnímu fungování.

Dobrým důvodem, proč potraviny s vysokým obsahem cukru nejsou vhodnými potravinami, je to, že neposkytují dlouhotrvající energii. Příval energie, který získáte po požití cukru, trvá ve skutečnosti jen 30 až 60 minut, než vyprchá (1).

Potraviny s vysokým obsahem cukru také nemůžete konzumovat nadměrně, protože to může vést ke zvýšení hladiny cukru v krvi. Studie ukazují, že kromě vyvolání zánětu může vysoká hladina cukru v krvi způsobit únavu (2).

Další věc, kterou byste měli o cukru vědět, je, že jeho nadměrné množství může otupit výkonnost vašeho mozku. Jakmile jeho energetické účinky vyprchají, budete se cítit nejen pomalí, ale také nesoustředění, snadno rozptýlení a podráždění (3, 4).

Existují také důkazy, že cukr může narušovat tvorbu paměti tím, že blokuje paměťové receptory (5). V situacích, kdy potřebujete být rychlí, vynalézaví a efektivní, je to poslední, co chcete, abyste si nemohli zapamatovat důležité věci.

Proto je nezbytné konzumovat především ty správné potraviny. Konzervované, průmyslově zpracované potraviny jsou sice pohodlné, protože se dají skladovat, přenášet a mají dlouhou dobu trvanlivosti, ale neposkytují dostatek výživy pro podporu optimálních fyzických a duševních funkcí.

Čerstvé potraviny rostlinného původu jsou nejlepším zdrojem energie i základních živin, ale bohužel obvykle nevydrží ve skladech příliš dlouho. Na druhou stranu studie ukazují, že tyto potraviny se stávají skladovatelnými a získávají větší výživovou hodnotu, jakmile projdou fermentací (6).

Pokud tedy hledáte výživné potraviny i do zásoby, vyzkoušejte fermentované potraviny, jako je miso. Tato superpotravina se může pochlubit nejen množstvím živin podporujících mozek a zdraví, ale poskytuje také spoustu zdraví prospěšných látek. Navíc je miso lahodnou přísadou, která dokáže vylepšit chuť vašich jídel. 

Co dělá z misa skvělou potravinu?

Miso je světlá nebo tmavá pasta vyráběná fermentací sójových bobů a rýže. Tato skromná potravina pochází z Číny a v Japonsku se objevila před více než 1 000 lety. Dnes je miso ve formě lehké, ale pikantní polévky proslulé japonskou kuchyní, protože často doprovází většinu japonských jídel (7).

V moderní kuchyni se používá mnoho druhů misa. Chuť a barva misa závisí na délce fermentace sójových bobů a rýže. Čím delší je doba fermentace, tím bohatší je chuť pasty miso a tím tmavší je její barva (8). A protože se miso vyrábí ze sójových bobů, je spolehlivým zdrojem bílkovin.

Mezi běžné příklady misa patří shiro (bílé) miso, shinshu (žluté) miso a aka (červené) miso. Bílé miso je světlá pasta, jejíž chuť se pohybuje od sladké po mírně slanou, zatímco žluté miso je žlutá nebo světle hnědá pasta s mírně výraznější chutí. Červené miso je naopak známé svou rezavou barvou a těžší, slanější chutí (9).

Bohatou chuť, vysoký obsah živin, dlouhou skladovatelnost a bohaté zdraví prospěšné vlastnosti má miso především díky procesu fermentace, kterým prochází. Během fermentace prospěšné mikroorganismy štěpí cukry a škroby a vytvářejí tak energii. Poté produkují kyseliny, alkoholy a aromatické sloučeniny, které pomáhají konzervovat potraviny a zvyšují jejich chutnost (10).

Zvýšení obsahu kyselin a alkoholů během kvašení přináší také další důležitou výhodu: vytváří nepříznivé prostředí pro růst mikroorganismů, které způsobují kažení potravin. Proto je fermentace považována za vynikající techniku konzervace potravin a fermentované potraviny vydrží dlouho skladované.

Díky kvašení se také luštěniny, například sója, které jsou notoricky známé jako těžko stravitelné, pro vaše tělo snáze rozkládají. Kvašení pomáhá tím, že ničí nevýživné složky, které mohou narušovat činnost trávicích enzymů (11). Studie navíc ukazují, že kvašení pomáhá zbavit se toxinů obsažených v rostlinných potravinách (12).

Nejpůsobivějším přínosem fermentace však je, že může zvýšit biologickou dostupnost živin v potravinách. Podle výzkumů se organické kyseliny produkované fermentačními mikroorganismy mohou vázat na bílkoviny a minerální látky a vytvářet rozpustné, snadno vstřebatelné produkty. Proto se výživová hodnota fermentovaných potravin po kvašení významně zvyšuje.

Další dobrou vlastností této interakce mezi kyselinami a živinami je, že zabraňuje tvorbě nerozpustných komplexů s bílkovinami a minerálními látkami, které tvoří fytáty, známé antinutrienty obsažené v semenech, obilovinách a luštěninách. Díky tomu může vaše tělo účinně vstřebávat všechny živiny obsažené ve fermentovaných potravinách, jako je právě miso.

Abyste si udělali představu o tom, jak je miso bohaté na prospěšné látky, následují živiny, které můžete získat ze 100gramové porce této superpotraviny (13):

  • Bílkoviny, 12,79 g
  • Vláknina, 5,4 g
  • Zdravé tuky (polynenasycené), 2,88 g
  • Zdravé tuky (mononenasycené) 1,12 g
  • Cholin, 72,2 mg
  • Kobalamin (vitamin B12), 3 % referenční hodnoty  příjmu (RHP)
  • Folát (vitamin B9), 5 % RHP
  • Niacin (vitamin B3), 6 % RHP
  • Kyselina pantotenová (vitamin B5), 7 % RHP
  • Pyridoxin (vitamin B6), 12 % RHP
  • Riboflavin (vitamin B2), 18 % RHP
  • Thiamin (vitamin B1), 8 % RHP
  • Vitamin A (beta-karoten), 2 % RHP
  • Vitamín K, 24 % RHP
  • Vápník, 4 % RHP
  • Měď, 47 % RHP
  • Železo, 14 % RHP
  • Hořčík, 12 % RHP
  • Mangan, 37 % RHP
  • Fosfor, 23 % RHP
  • Draslík, 4 % RHP
  • Selen, 13 % RHP
  • Zinek, 23 % RHP

Za zmínku stojí, že miso je vynikajícím zdrojem vitaminu B12 pro vegany a vegetariány. Vitamin B12 je základní živina, která se v rostlinných potravinách přirozeně nevyskytuje (14). Miso obsahuje značné množství vitaminu B12, protože houba Aspergillus oryzae, která se používá ke kvašení sójových bobů, je dobře vybavena k syntéze riboflavinu (15).

Přítomnost vitaminu B12 a dalších vitaminů skupiny B v misu z něj činí skvělou posilující potravinu. Podle studií se vitaminy skupiny B silně podílejí na uvolňování energie (16). Přitom miso obsahuje všech osm vitamínů skupiny B (včetně  biotinu ), o kterých je známo, že pomáhají tělu přeměnit zkonzumovanou potravu na palivo pro buňky (17).

Kromě podpory zdravé hladiny energie mohou vitaminy skupiny B obsažené v o misu dělat zázraky i s vaším nervovým systémem a náladou. Vitamin B1 podporuje zdravou tvorbu acetylcholinu, hlavního chemického posla používaného mozkem a motorickými neurony (18). Vitaminy B6 a B12 jsou zase důležité pro udržení zdravých nervů a také pro produkci chemických látek v mozku, které ovlivňují náladu (19, 20).

Kromě vitaminu B1 obsahuje miso ještě jednu zásadní živinu pro tvorbu acetylcholinu: cholin. Stejně jako vitaminy skupiny B může cholin podporovat zdravý mozek a nervový systém (21). Acetylcholin produkovaný z cholinu může ve skutečnosti podporovat optimální kognitivní funkce, jako je pozornost, učení a paměť (22).

Miso je prospěšné také pro váš trávicí a imunitní systém. Jako produkt fermentace obsahuje miso miliony prospěšných mikroorganismů zvaných probiotika. Tato probiotika jsou prospěšná pro vaše střeva, protože mohou pomoci vyrovnat složení vaší střevní mikroflóry.

Když jíte fermentované potraviny, jako je miso, zavádíte do svých střev nová nebo podobná probiotika. Zároveň probiotika ve střevech krmíte vlákninou, což jim umožňuje prospívat a produkovat zdraví prospěšné látky, jako jsou mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA). SCFA nejenže vyživují buňky v tlustém střevě, ale také podporují optimální funkci imunitního systému a pomáhají udržovat integritu ochranné bariéry střeva (23).

Přidání misa do jídelníčku vám také může pomoci dosáhnout přiměřených cílů v oblasti regulace hmotnosti, zejména pokud jej zkombinujete s vyváženou stravou a pravidelným cvičením. Důvodem je obsah bílkovin a vlákniny v misu, které vám mohou pomoci cítit se déle sytí (24, 25). To je velmi užitečné pro lidi, kteří chtějí snížit příjem potravy a vyhnout se nezdravému mlsání.

Shrnutí 8 důvodů, proč je miso výjimečnou potravinou: 

  • Poskytuje velké množství biologicky dostupných živin.
  • Podporuje zdravou funkci trávicího traktu.
  • Podporuje zdravou funkci imunitního systému.
  • Podporuje zdravou funkci nervů.
  • Podporuje zdravou funkci mozku.
  • Podporuje zdravou hladinu energie.
  • Podporuje rozumné cíle v oblasti regulace hmotnosti.
  • Podporuje pozitivní náladu.

Syndrom propustného střeva

Syndrom propustného střeva představuje zdravotní problém, při němž dochází k poškození střevní výstelky, způsobené například užíváním antibiotik, špatnou stravou, parazity nebo infekcí, což má za důsledek zvýšenou prostupnost střevní stěny, takže se toxické látky, mikroby, nestrávená potrava, odpad ... dostává ze střeva do krevního oběhu.

Alternativní medicína uvádí, že syndrom propustného střeva je pravděpodobně startovním bodem a je spojován s mnoha chorobami jako je astma, diabetes, autoimunitní onemocnění jako je lupus, sklerodermie, interní kolitida, s dlouhodobými nemocemi jako je revmatická artritida, roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom a Crohonova choroba.

Lékaři, kteří diagnostikují syndrom propustného střeva vysvětlují, že střevní záněty, které mohou mít svůj původ ve střevní nerovnováze mezi zdraví prospěšnými a škodlivými bakteriemi nebo i v jiné příčině podráždění, zvětšují prostor mezi buňkami střevní výstelky a tím umožňují, aby byly endotoxiny a nedostatečně strávené části potravy částečně vstřebávány. Tyto škodliviny jsou potom cílem protilátek vyvolávajících imunitní reakci a vznikne stav částečné infekce, která může být krevním oběhem dopravena na různá místa našeho těla, kde stimuluje uvolňování cytokinů. U některých pacientů se proto následně vyskytují jinak těžce vysvětlitelné příznaky jako je mírně zvýšená tělesná teplota, přechodné bolesti břicha a pocit neschopnosti strávit některé živiny.

Kyselina listová (jiné názvy - folacin, folát, vitamín B9, acidum folicum)

Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamín a je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu.

Buňky trávicího sytému potřebují k hojení a ke své obnově bezpodmínečně tuto kyselinu. Dlouhodobá studie prováděna na Harvard Medical School prokázala ochranný účinek kyseliny listové proti střevním chorobám.

Kyselina listová je obzvláště důležitá při léčbě střevních zánětů. Doporučená denní dávka je u mužů 200 ug, u žen 180 ug (folát).

Kyselina listová je důležitá právě proto, že mnoho lidí trpí jejím deficitem, přičemž teprve nedávno přišlo na svět i doporučení, aby těhotné ženy užívaly doplňky stravy s kyselinou listovou, 400 - 600 ug denně (folát).

Různé střevní choroby velmi často komplikují vstřebávání kyseliny listové, takže doplnění jejího příjmu potravinovými doplňky je důležité.

Významné zdroje kyseliny listové:

  • Listová zelenina: čínské zelí, hlávkový salát, ledový salát
  • Zelenina: brokolice, červená řepa, dýně, fazolové lusky, kapusta, květák, okurky, rajčata, růžičková kapusta, špenát, zelený hrášek, zelí
  • Obilniny: celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli
  • Ovoce: angrešt, avokádo, banány, jahody, maliny, mango, pomeranče, třešně, višně
  • Ořechy: vlašské, pistáciové
  • Maso: játra, ledviny, hovězí
  • Mléčné výrobky: plísňové sýry, měkké sýry

Dobrým zdrojem jsou i kvasnice. Nevýhodou je, že vařením se jí zničí až 95 %. Odborníci doporučují doplňovat kyselinu listovou potravinovými doplňky, kdy je vstřebatelnost do organizmu až 100%, přičemž vstřebatelnost kyseliny listové přijímané v potravinách je zhruba 50%.

95% sójových produktů vám může poškodit zdraví

Andre Evans

Sója je po dlouhou dobu medializována jako populární potravina pro zdraví.

Je používána vegetariány a vegany jako alternativa masa, sójové potraviny jsou popularizované a prodávané jako jedinečné zdravé potraviny. Nicméně okolo 95% produktů ze sóji vám může ve skutečnosti poškodit zdraví.

Sójové potraviny – zdravé či nezdravé?

Sója je hned po kukuřici druhou nejčastěji geneticky modifikovanou potravinou. To znamená, že bez označení, že jde o geneticky nemodifikovaný výrobek, je naprostá většina sójových produktů, které zdravě uvědomělí spotřebitelé používají, ve skutečnosti pro ně škodlivá díky nepřirozeným procesům genetické modifikace.

Z 95% geneticky modifikované sóji, v tomto množství je produkována dle přání Monsanta, nejen že obdržíte geneticky poskvrněné jídlo, ale i jídlo naplněné pesticidy. Použitím genetické modifikace je většina rostlin sóji uzpůsobena pro vyšší odolnost proti vysokým úrovním toxických pesticidů, které by normální rostliny rychle zahubily. Navíc hrozí přenos charakteru GMO rostlin i na organické rostliny sóji.

Ale i přesto je sója ve své nefermentované formě pouze velmi malou náhradou za skutečné živočišné proteiny, které poskytují odpovídající živiny, přičemž sója obsahuje estrogenní isoflavonoidy, které narušují schopnost těla správně produkovat hormony.

Je zde i kumulativní efekt vytvářený tím, jak osoba pravidelně konzumuje sójové produkty jako mainstreamový vegetarián nebo vegan. Tělo reaguje na podněty mnoha stopových toxinů, pesticidů z geneticky modifikované potraviny hormonální nerovnováhou.

Nakonec se zdraví pravidelných konzumentů sóji začne hroutit v několika formách

Zajímavá nedávno publikovaná případová studie zdůrazňuje případ jednoho 19ti letého , jehož pravidelná konzumace sójových produktů dovedla k neplodnosti a sexuální impotenci. Tento případ spolehlivě ukazuje jaké jsou některé následky pro lidské tělo při konzumaci stravy založené na sóji.

Přesto ale nejsou úplně všechny sójové produkty špatné. Tradičně fermentované sójové asijské potraviny např. Miso a Natto produkují přínosné vlastnosti pro lidské tělo skrze fermentaci, ale obecně – zpracovaná a balená sója ve stylu „veggie“ je většinou stejně problémová, jako běžná strava.

Nakonec je pozoruhodné konstatovat, že i v tom, co se zdá být nesporná pravda, může být mnoho klamů a apriorních představ. Po celá léta se zdraví si vědomí jednotlivci žili v přesvědčení, že tento produkt poskytuje vynikající úroveň kvality a výživy, a přesto se stali obětí stejné pasti jako tradiční jedlíci. Podobně můžou být i doktoři a profesoři zajímající se o zdraví a vědu zakořeněni do omylu.

Je to vždy na vás, abyste si zjistili, co je pravda a co je lež

Zdroj: naturalsociety.com/95-of-soy-products-may-be-damaging-your-health/

Více:

Nutriční doporučení od expertů z Harvardu platné i v roce 2023

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční čínské medicíně. V angličtině nazývá Turkey tail což znamená – krocaní ocas,...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (s quercetinem)

C-Max komplex (s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální), italský patent

Kurkumin (fytosomální), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

NOVINKA! S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo

NOVINKA!    S-Acetyl-L-Glutathion - Nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  bio logickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 4.1.2023 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 1179

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1676

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

Stav k 23.11.2022

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze