Rajčata a jejich zdravotní přínosy

- Pixabay

Barbora Nová

Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidantu lykopenu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny.

Rajče (Solanum lycopersicum) je plod z čeledi lilkovitých pocházející z Jižní Ameriky.

Přestože se botanicky jedná o ovoce, obvykle se konzumuje a připravuje jako zelenina.

Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K.

Rajčata jsou ve zralém stavu obvykle červená, ale mohou mít i různé barvy, včetně žluté, oranžové, zelené a fialové. Navíc existuje mnoho poddruhů rajčat s různými tvary a chutí.

Následuje vše, co potřebujete vědět o rajčatech.

Výživové údaje

Obsah vody v rajčatech se pohybuje kolem 95 %. Zbylých 5 % tvoří především sacharidy a vláknina.

Následují živiny v 100gramovém syrovém rajčeti (1):

  • Kalorie: 17
  • Voda: 95 %
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Sacharidy: 2,6 gramu
  • Cukr: 2,6 gramů
  • Vláknina: 1 gram
  • Tuk: 0,2 gramu

Sacharidy

Sacharidy tvoří 4 % syrových rajčat, což je méně než 5 gramů sacharidů u středního vzorku (123 gramů), přičemž jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, tvoří téměř 70 % obsahu sacharidů.

Vláknina

Rajčata jsou dobrým zdrojem vlákniny, která obsahuje asi 1,5 gramu na jedno průměrně velké rajče. Většina vlákniny (87 %) v rajčatech je nerozpustná, ve formě hemicelulózy, celulózy a ligninu (2).

Shrnutí:

  • Čerstvá rajčata mají nízký obsah sacharidů. Obsah sacharidů tvoří především jednoduché cukry a nerozpustná vláknina. Tyto plody jsou tvořeny převážně vodou.

Vitamíny a minerální látky v rajčatech

Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek:

  • Vitamin C. Tento vitamin je základní živinou a antioxidantem. Jedno středně velké rajče může poskytnout přibližně 28 % referenčního hodnoty příjmu (RHP).
  • Draslík. Draslík je nezbytný minerál, který je prospěšný pro kontrolu krevního tlaku a prevenci srdečních onemocnění (3).
  • Vitamin K1. Vitamin K, známý také jako fylochinon, je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí (4, 5).
  • Foláty (vitamin B9). Jeden z vitaminů skupiny B, folát, je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Je důležitý zejména pro těhotné ženy (6, 7).

Shrnutí:

  • Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, například vitaminu C, draslíku, vitaminu K a kyseliny listové.

Další rostlinné sloučeniny v rajčatech

Obsah vitaminů a rostlinných sloučenin v rajčatech se může u jednotlivých odrůd a období odběru vzorků značně lišit (8, 9, 10).

Hlavní rostlinné sloučeniny v rajčatech jsou:

  • Lykopen. Lykopen je červené barvivo a antioxidant, který byl podrobně zkoumán pro své příznivé účinky na zdraví (11).
  • Beta karoten. Beta karoten, antioxidant, který často dodává potravinám žlutý nebo oranžový odstín, se v těle přeměňuje na vitamin A.
  • Naringenin. Tento flavonoid, který se nachází ve slupce rajčat, prokazatelně snižuje zánět a chrání před různými chorobami u myší (12).
  • Kyselina chlorogenová. Kyselina chlorogenová je silná antioxidační sloučenina, která může snižovat krevní tlak u lidí se zvýšenou hladinou (13, 14).

Chlorofyly a karotenoidy jako lykopen jsou zodpovědné za sytou barvu rajčat.

Když začne proces zrání, dochází k degradaci chlorofylu (zelený) a syntéze karotenoidů (červený) (15, 16).

Lykopen

Lykopen - nejhojněji zastoupený karotenoid ve zralých rajčatech - je obzvláště pozoruhodný, pokud jde o rostlinné sloučeniny ovoce.

V nejvyšší koncentraci se nachází ve slupce (17, 18).

Obecně platí, že čím červenější rajče, tím více lykopenu obsahuje (19).

Rajčatové výrobky - například kečup, rajčatová šťáva, rajčatový protlak a rajčatové omáčky - jsou nejbohatším zdrojem lykopenu v západní stravě a  poskytují více než 80 % lykopenu ve stravě (20, 21).

Množství lykopenu ve zpracovaných rajčatových výrobcích je často mnohem vyšší než v čerstvých rajčatech (22, 23).

Například kečup obsahuje 10-14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1-8 mg (24).

Mějte však na paměti, že kečup se často konzumuje ve velmi malém množství. Proto může být snazší zvýšit příjem lykopenu konzumací nezpracovaných rajčat - která také obsahují mnohem méně cukru než kečup.

Na vstřebávání lykopenu mohou mít velký vliv i další potraviny ve vaší stravě. Konzumace této rostlinné sloučeniny se zdrojem tuku může zvýšit vstřebávání až čtyřikrát (25).

Ne každý však vstřebává lykopen stejnou měrou (26).

Přestože zpracované rajčatové výrobky mají vyšší obsah lykopenu, stále se doporučuje konzumovat čerstvá, celá rajčata, kdykoli je to možné.

Shrnutí:

  • Lykopen je jednou z nejhojněji zastoupených rostlinných sloučenin v rajčatech. V nejvyšší koncentraci se nachází v rajčatových výrobcích, jako je kečup, šťáva, pasta a omáčka.

Zdravotní přínosy rajčat

Konzumace rajčat a výrobků z rajčat je spojována se zlepšením zdraví pokožky a nižším rizikem srdečních onemocnění a rakoviny.

Zdraví srdce

Srdeční choroby - včetně infarktu a mrtvice - jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě.

Studie u mužů středního věku spojila nízkou hladinu lykopenu a betakarotenu v krvi se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice (27, 28).

Stále více důkazů z klinických studií naznačuje, že doplňování lykopenu může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu (29).

Klinické studie rajčatových výrobků naznačují příznivé účinky proti zánětu a markerům oxidačního stresu (30, 31).

Vykazují také ochranný účinek na vnitřní vrstvu cév a mohou snižovat riziko srážení krve (32, 33).

Prevence rakoviny

Rakovina je nekontrolovaný růst abnormálních buněk, které se šíří za své normální hranice a často napadají další části těla.

Pozorovací studie zaznamenaly souvislost mezi rajčaty - a výrobky z nich - a nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku (34, 35).

Předpokládá se, že za to může vysoký obsah lykopenu, ale k potvrzení příčiny těchto příznivých účinků je zapotřebí kvalitního výzkumu na lidech (36, 37, 38).

Studie u žen ukazuje, že vysoká koncentrace karotenoidů - které se ve vysokém množství nacházejí v rajčatech - může chránit před rakovinou prsu (39, 40).

Zdraví pokožky

Rajčata jsou považována za prospěšná pro zdraví pokožky.

Potraviny na bázi rajčat bohaté na lykopen a další rostlinné sloučeniny mohou chránit před spálením od slunce (41, 42).

Podle jedné studie se lidé, kteří každý den po dobu 10 týdnů konzumovali 40 gramů rajčatového protlaku s olivovým olejem, který obsahoval 16 mg lykopenu, spálili o 40 % méně (43).

Shrnutí:

  • Studie ukazují, že rajčata a výrobky z nich mohou snižovat riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Toto ovoce je také prospěšné pro zdraví pokožky, protože může chránit před spálením od slunce.

Komerční proces zrání

Když rajčata začnou dozrávat, produkují plynný hormon zvaný etylen (44, 45).

Komerčně pěstovaná rajčata se sklízejí a přepravují ještě zelená a nezralá. Aby před prodejem zčervenala, postřikují je potravinářské společnosti umělým plynem etylenem.

Tento proces brání rozvoji přirozené chuti a může mít za následek rajčata bez chuti (46).

Místně pěstovaná rajčata proto mohou mít lepší chuť, protože se nechají přirozeně dozrát.

Pokud kupujete nezralá rajčata, můžete proces zrání urychlit tím, že je zabalíte do novinového papíru a necháte je několik dní ležet na kuchyňské lince. Jen nezapomeňte denně kontrolovat jejich zralost.

Shrnutí:

  • Rajčata se často sklízejí ještě zelená a nezralá a poté se uměle dozrávají pomocí etylenu. To může vést k menšímu rozvinutí chuti a výsledkem jsou mdlá rajčata.

Bezpečnost a vedlejší účinky

Rajčata jsou obecně dobře snášena a alergie na rajčata je velmi vzácná (47, 48).

Alergie

Ačkoli je alergie na rajčata vzácná, jedinci alergičtí na pyl trav jsou na rajčata alergičtí častěji.

Tento stav se nazývá syndrom pylové alergie na potraviny nebo syndrom orální alergie (49).

Při orálně-alergickém syndromu imunitní systém napadá bílkoviny ovoce a zeleniny, které jsou podobné pylům, což vede k alergickým reakcím, jako je svědění v ústech, škrábání v krku nebo otok úst či krku (50).

U lidí s alergií na latex se může vyskytnout také zkřížená reakce na rajčata (51, 52).

Shrnutí:

  • Rajčata jsou obecně dobře snášena, ale mohou vyvolat alergické reakce u lidí alergických na pyl trav.

Závěr

Rajčata jsou zpravidla šťavnatá a sladká, plná antioxidantů a mohou pomáhat v boji proti několika nemocem.

Mají obzvláště vysoký obsah lykopenu, rostlinné sloučeniny, která je spojována se zlepšením zdraví srdce, prevencí rakoviny a ochranou před spálením od slunce.

Proto rajčata mohou být cennou součástí zdravé stravy.

9 přínosů rajčatové polévky pro zdraví

- Pixabay
 

Ing. Zdeněk Rozehnal

Rajčata jsou plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které nabízejí širokou škálu zdravotních výhod. Výzkumy dokonce potvrzují, že tyto živiny mohou chránit před mnoha nemocemi, včetně onemocnění srdce a rakoviny (1).

Konzumace rajčatové polévky z vlastních chemicky neošetřovaných rajčat může být proto lahodným způsobem, jak co nejlépe využít přínos rajčat pro zdraví. Můžete si vychutnat bohatou, teplou misku polévky během podzimního počasí nebo osvěžující gaspačo v létě.

9 vědecky podložených výhod rajčatové polévky

1. Vysoce výživná

Rajčata (Solanum lycopersicum) mají relativně málo kalorií, ale jsou nabitá živinami a prospěšnými rostlinnými sloučeninami. Zde je nutriční profil jednoho velkého (182 gramů) syrového rajčete (2):

  • Kalorie: 33
  • Sacharidy: 7 gramů
  • Vláknina: 2 gramy
  • Bílkoviny: 1,6 gramu
  • Tuk: 0,4 gramů
  • Vitamin C: 28% denní doporučené dávky (DDD)
  • Vitamin K: 12% DDD
  • Vitamin A: 8% DDD
  • Draslík: 9% DDD

Rajčata jsou také bohatá na karotenoidy - konkrétně lykopen - poskytující asi 80% DDD pro lykopen (3).

Lykopen je pigment, který dává rajčatům jejich charakteristickou jasně červenou barvu. Může být také zodpovědný za mnoho z jejich přínosů pro zdraví vzhledem k jeho možnému preventivnímu účinku na různá chronická onemocnění (4, 5).

Je zajímavé, že výzkum potvrzuje, že tělo po jejich tepelné úpravě lépe lykopen vstřebává, což může zvýšit jeho biologickou dostupnost nebo rychlost absorpce.

Protože rajčatová polévka je vyrobena z tepelně upravených rajčat, je vynikajícím zdrojem této sloučeniny (3).

Shrnutí:

  • Rajčatová polévka má nízký obsah kalorií a vysoký obsah draslíku a vitamínů C, K a A. Poskytuje také velké množství lykopenu, sloučeniny odpovědné za většinu zdravotních výhod rajčat.

2. Bohatá na antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky oxidačního stresu. K tomu dochází, když se v těle hromadí molekuly poškozující buňky zvané volné radikály (6).

Rajčatová polévka je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně lykopenu, flavonoidů a vitamínů C a E, mimo jiné (3, 7).

Konzumace antioxidantů byla spojena s nižším rizikem rakoviny a chorob souvisejících se záněty, jako je obezita a srdeční choroby (3, 8, 9).

Výzkum navíc ukázal, že antioxidační účinek vitaminu C a flavonoidů může pomoci chránit před cukrovkou typu 2, srdečními chorobami a mozkovými chorobami (3, 10, 11).

Vitamin E pomáhá zvyšovat antioxidační účinky vitaminu C (12), (zdroj).

Shrnutí:

  • Konzumace rajčatové polévky je skvělý způsob, jak využít antioxidační kapacitu rajčat. Obsahují vysoký obsah lykopenu, flavonoidů, vitamínů C a E a dalších antioxidantů.

3. Vlastnosti proti rakovině

Rajčata jsou široce studována pro své vlastnosti proti rakovině kvůli vysokému obsahu lykopenu. Mohou být zvláště účinné proti rakovině prostaty a prsu.

Rakovina prostaty je celosvětově pátou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu a druhou nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u mužů (13, 14).

Několik studií zjistilo přímou souvislost mezi vysokým příjmem lykopenu, konkrétně z tepelně upravených rajčat, a sníženým rizikem rakoviny prostaty (13, 14, 15, 16).

Výzkum potvrzuje, že lykopen může vyvolat smrt rakovinných buněk. Může také zpomalit růst nádoru v procesu zvaném antiangiogeneze (8, 17, 18, 19).

Konzumace vyšších hladin karotenoidů je spojena s až 28% snížením rizika rakoviny prsu. Mezi tyto karotenoidy patří alfa karoten, beta karoten a lykopen (20, 21, 22, 23).

I když jsou tyto výsledky slibné, důkazy naznačují, že lykopen není dostatečně účinný na to, aby ho lidé mohli používat jako protinádorovou drogu samostatně (3).

Výzkum ukazuje, že antioxidační kapacita lykopenu může také interferovat s chemoterapií a radiační terapií (9).

Shrnutí:

  • Lykopen a další karotenoidy přítomné v rajčatové polévce mohou snížit riziko rakoviny prostaty a prsu. Potvrzuje se, že tepelně upravená rajčata mají silnější účinek než syrová rajčata.

4. Podporuje zdravou pokožku a zrak

Vychutnání si talíře s rajčatovou polévkou může také prospět vašim očím a pokožce.

Pokud jde o zdraví pokožky, beta karoten a lykopen vás mohou chránit před spálením od sluníčka tím, že absorbují ultrafialové (UV) světlo a zvyšují tak ochranu pokožky před poškozením způsobeným UV zářením (24, 25, 26, 27).

Například vědci v jedné studii dali 149 zdravým dospělým doplněk stravy obsahující 15 mg lykopenu, 0,8 mg beta karotenu a několik dalších antioxidantů. Tato studie zjistila, že tento doplněk stravy významně chránil pokožku účastníků před poškozením UV zářením (28).

Přestože výzkum potvrzuje, že to má pro vaši pokožku určité výhody, neznamená to, že byste měli změnit svou běžnou rutinu péče o pokožku na slunci.

Potraviny, jako jsou rajčata, které jsou bohaté na karotenoidy a vitamin A, mohou prospívat i zdraví očí.

Konzumace rajčat je spojována se sníženým rizikem věkem podmíněné makulární degenerace nebo ztráty zraku, která přichází s věkem (29, 30).

Předpokládá se, že jejich ochranný účinek pochází z jejich antioxidačních vlastností, které snižují oxidační stres v makule, klíčové části oka.

Kromě toho tělo přeměňuje beta karoten na retinol, základní sloučeninu pro vidění (3, 29).

Shrnutí:

  • Antioxidanty nalezené v rajčatech mohou chránit pokožku před spálením a snížit riziko ztráty zraku související s věkem.

5. Zlepšuje zdraví kostí

Osteoporóza je chronické onemocnění charakterizované zvýšenou křehkostí kostí a zlomeninami. Je považována za jednu z nejdůležitějších komplikací po menopauze (31).

Studie ukazují, že lykopen hraje zásadní roli v regulaci kostního metabolismu zvýšením minerální hustoty kostí, což snižuje riziko zlomenin (32).

Mezi další aspekty kostního metabolismu patří rovnováha mezi buňkami zvanými osteoblasty a osteoklasty. Osteoblasty mají na starosti tvorbu kostí, zatímco osteoklasty jsou odpovědné za rozpad a resorpci kostí.

Studie na zvířatech ukazují, že lykopen také ovlivňuje metabolismus kostí stimulací aktivity osteoblastů k tvorbě kostí a současně snižuje aktivitu rozpadu osteoklastů (33, 34, 35).

Shrnutí:

  • Lykopen v rajčatech může pomoci udržovat pevnější kosti a snížit tak riziko zlomenin.

6. Může snížit riziko srdečních onemocnění

Vysoký příjem produktů z rajčat může snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu - dvou hlavních rizikových faktorů pro srdeční choroby. Tyto účinky mohou být díky obsahu lykopenu a vitamínu C v rajčatech (3, 36).

Lykopen i vitamin C zabraňují oxidaci LDL cholesterolu. Oxidace LDL cholesterolu je rizikovým faktorem pro aterosklerózu (3, 36, 37).

Lykopen také snižuje vstřebávání cholesterolu ve střevech a zlepšuje fungování HDL cholesterolu v těle (36, 38).

Karotenoidy v rajčatech mohou navíc pomoci snížit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění (39, 40, 41).

Shrnutí:

  • Rajčatová polévka může pomoci snížit několik rizikových faktorů pro srdeční choroby díky obsahu karotenoidů a vitamínu C.

7. Může zvýšit mužskou plodnost

Oxidační stres je hlavní příčinou mužské neplodnosti. Může vést k poškození spermií, které způsobuje sníženou životaschopnost a motilitu (pohyblivost) spermií (42, 43).

Výzkum potvrzuje, že užívání doplňků lykopenu může být potenciální léčbou plodnosti. Je to proto, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou zvýšit pravděpodobnost produkce vyššího počtu zdravých spermií (42, 43).

Jedna studie u 44 mužů s neplodností dospěla k závěru, že konzumace komerčních produktů z rajčat, jako je rajčatová šťáva nebo polévka, významně zvýšila hladinu lykopenu v krvi, což vedlo ke zlepšení motility spermií (44).

Další studie na zvířatech navíc zjistila, že lykopen může snížit poškození v důsledku radiační terapie. Toto poškození je často charakterizováno sníženým počtem spermií (45).

Shrnutí:

  • Lykopen v rajčatové polévce může zlepšit parametry spermií, které souvisejí s mužskou plodností.

8. Posiluje imunitu

Některé kultury používají rajčatovou polévku jako domácí lék na nachlazení. Ve skutečnosti může jeho obsah vitaminu C a karotenoidů stimulovat váš imunitní systém (3, 46).

Výzkum také ukazuje, že vitamin C může pomoci předcházet běžnému nachlazení a zkrátit dobu trvání a závažnost příznaků nachlazení (12).

Shrnutí:

  • Teplá miska s rajčatovou polévkou vám díky obsahu karotenoidů a vitamínu C pomůže zlepšit Váš zdravotní stav, pokud jste například nachlazeni.

9. Snadná příprava

S recepty na teplou i studenou rajčatovou polévku, které jsou k dispozici online, si budete moci toto jednoduché lahodné jídlo pochutnat po celý rok.

Zde je jednoduchý recept na teplou variantu:

Rajčatová bazalková polévka

Složení:

  • 3 šálky (735 gramů) nakrájených zralých (ne skleníkových) rajčat
  • 1/2 šálku (80 gramů) nakrájené cibule
  • 1 šálek (250 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 stroužky (12 gramů) jemně nasekaného česneku
  • 2 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky (2,5 gramu) sušeného oregana
  • špetka drcené červené papriky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 šálek (24 gramů) nahrubo nasekaných listů bazalky

Příprava:

  • Jemně osmažte na olivovém oleji cibuli cca 5 minut, dokud nebude měkká a jemná. Přidejte česnek na další 2 minuty.
  • Vložte zbytek ingrediencí kromě listů bazalky. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  • Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte listy bazalky a několik jich odložte na ozdobu. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte 20 minut.
  • Polévku odstavte z ohně a rozmixujte pomocí ručního mixéru. Podávejte horké a ozdobte listy bazalky.

Shrnutí:

  • Příprava čerstvé rajčatové polévky je zdravější alternativou konzervované polévky a snadný způsob, jak přidat rajčata do vaší stravy.

Další údajné výhody, které nejsou podloženy vědou

Někteří lidé tvrdí, že rajčatová polévka má další zdravotní výhody. Věda je však zatím nepotvrzuje a ani nepopírá.

  • Podpora růstu vlasů: Při hmotnosti přibližně 1,6 gramu nemá velké (182 gramů) surové rajče mnoho bílkovin. Je tedy nepravděpodobné, že rajčatová polévka poskytne dostatek bílkovin na podporu růstu vlasů (2).
  • Odstranění tuku: Chcete-li ztratit tuk, musíte si vytvořit kalorický deficit. Zatímco rajčatová polévka vám může pomoci snížit příjem kalorií, sama o sobě neodstraní tuk.
  • Podpora hubnutí: Spotřeba polévky je spojena s nižší tělesnou hmotností. Je to proto, že konzumace jakéhokoli druhu polévky, včetně rajčatové, pomáhá zvyšovat kvalitu stravy snížením příjmu tuků (47).

Shrnutí:

  • Rajčatová polévka má mnoho vědecky podložených zdravotních výhod. Neexistují však žádné vědecké důkazy o tom, že podporuje růst vlasů, vylučuje tělesný tuk nebo způsobuje úbytek hmotnosti.

Nevýhody rajčatové polévky

Navzdory četným zdravotním přínosům rajčatové polévky může mít několik nevýhod.

Spouštěcí jídlo pro GER

Zatímco rajčata jsou obecně bezpečná k jídlu, mohou být spouštěcím jídlem pro gastroezofageální reflux (GER).

Gastroezofageální reflux neboli jícnový reflux je definován jako zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o fyziologický děj, který se vyskytuje v průběhu celého dne u jedinců všech věkových kategorií.

Ve skutečnosti jedna studie u 100 lidí s GER zjistila, že rajčata byla spouštěcím jídlem přibližně u poloviny účastníků (48, 49).

GER je jednou z nejčastějších onemocnění. Mezi jeho příznaky obvykle patří pálení žáhy, potíže s polykáním a bolest na hrudi (50).

Léčba obvykle zahrnuje identifikaci a eliminaci spouštění potravin, což znamená, že rajčatová polévka nemusí být tou správnou volbou, pokud máte GER.

Vysoký obsah soli - průmyslově zpracovaný produkt

Kromě toho jsou konzervované polévky - včetně rajčatové - obvykle s vysokým obsahem soli, což může vést k vyššímu krevnímu tlaku u dětí i dospělých (51).

Například jedna plechovka rajčatové polévky obsahuje 48% DDD pro sůl. Toto vysoké množství u vás může snadno vést k překročení vašich denních potřeb soli (52).

A konečně, ať už je to nákup v obchodě nebo domácí, rajčatová polévka, která obsahuje smetanu, může vést k nežádoucímu přírůstku hmotnosti.

Zkuste si vyrobit vlastní rajčatovou polévku z vysoce kvalitních surovin, které vám pomohou zvládnout počet solí, tuků a kalorií.

Shrnutí:

  • Rajčatová polévka nemusí být vhodnou volbou pro lidi s GER. Navíc průmyslově zpracované polévky mohou mít vysoký obsah solí a tuků.

Závěr

Rajčatová polévka může nabídnout řadu zdravotních výhod, včetně vlastností boje proti rakovině a zlepšení plodnosti u mužů. Může to mimo jiné také prospět zdravému srdci, kůži a kostí.

Tyto výhody jsou způsobeny hlavně mnoha rostlinnými sloučeninami v rajčatech.

Neexistují však žádné důkazy podporující tvrzení, že rajčatová polévka podporuje růst vlasů a vylučuje tuk z těla.

Rajčatová polévka nemusí být dobrou volbou, pokud máte GER.

Můžete zkusit vyrobit domácí verzi své oblíbené rajčatové polévky, především z vlastních organicky pěstovaných rajčat, abyste zvládli obsah solí a tuků a zároveň využili všechny užitečné živiny v tomto chutném pokrmu bez chemických látek často neúměrně používaných při komerčním pěstování.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ÚNOR 2024 - 30 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 29.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1457

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2081

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života

 

 

 

Standardní verze