Rajčata a jejich zdravotní přínosy
- Pixabay
Barbora Nová
Rajčata jsou hlavním zdrojem antioxidantu lykopenu, který je spojován s mnoha zdraví prospěšnými účinky, včetně snížení rizika srdečních onemocnění a rakoviny.
Rajče (Solanum lycopersicum) je plod z čeledi lilkovitých pocházející z Jižní Ameriky.
Přestože se botanicky jedná o ovoce, obvykle se konzumuje a připravuje jako zelenina.
Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, draslíku, kyseliny listové a vitaminu K.
Rajčata jsou ve zralém stavu obvykle červená, ale mohou mít i různé barvy, včetně žluté, oranžové, zelené a fialové. Navíc existuje mnoho poddruhů rajčat s různými tvary a chutí.
Následuje vše, co potřebujete vědět o rajčatech.
Výživové údaje
Obsah vody v rajčatech se pohybuje kolem 95 %. Zbylých 5 % tvoří především sacharidy a vláknina.
Následují živiny v 100gramovém syrovém rajčeti (1):
- Kalorie: 17
- Voda: 95 %
- Bílkoviny: 1 gram
- Sacharidy: 2,6 gramu
- Cukr: 2,6 gramů
- Vláknina: 1 gram
- Tuk: 0,2 gramu
Sacharidy
Sacharidy tvoří 4 % syrových rajčat, což je méně než 5 gramů sacharidů u středního vzorku (123 gramů), přičemž jednoduché cukry, jako je glukóza a fruktóza, tvoří téměř 70 % obsahu sacharidů.
Vláknina
Rajčata jsou dobrým zdrojem vlákniny, která obsahuje asi 1,5 gramu na jedno průměrně velké rajče. Většina vlákniny (87 %) v rajčatech je nerozpustná, ve formě hemicelulózy, celulózy a ligninu (2).
Shrnutí:
- Čerstvá rajčata mají nízký obsah sacharidů. Obsah sacharidů tvoří především jednoduché cukry a nerozpustná vláknina. Tyto plody jsou tvořeny převážně vodou.
Vitamíny a minerální látky v rajčatech
Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek:
- Vitamin C. Tento vitamin je základní živinou a antioxidantem. Jedno středně velké rajče může poskytnout přibližně 28 % referenčního hodnoty příjmu (RHP).
- Draslík. Draslík je nezbytný minerál, který je prospěšný pro kontrolu krevního tlaku a prevenci srdečních onemocnění (3).
- Vitamin K1. Vitamin K, známý také jako fylochinon, je důležitý pro srážlivost krve a zdraví kostí (4, 5).
- Foláty (vitamin B9). Jeden z vitaminů skupiny B, folát, je důležitý pro normální růst tkání a funkci buněk. Je důležitý zejména pro těhotné ženy (6, 7).
Shrnutí:
- Rajčata jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, například vitaminu C, draslíku, vitaminu K a kyseliny listové.
Další rostlinné sloučeniny v rajčatech
Obsah vitaminů a rostlinných sloučenin v rajčatech se může u jednotlivých odrůd a období odběru vzorků značně lišit (8, 9, 10).
Hlavní rostlinné sloučeniny v rajčatech jsou:
- Lykopen. Lykopen je červené barvivo a antioxidant, který byl podrobně zkoumán pro své příznivé účinky na zdraví (11).
- Beta karoten. Beta karoten, antioxidant, který často dodává potravinám žlutý nebo oranžový odstín, se v těle přeměňuje na vitamin A.
- Naringenin. Tento flavonoid, který se nachází ve slupce rajčat, prokazatelně snižuje zánět a chrání před různými chorobami u myší (12).
- Kyselina chlorogenová. Kyselina chlorogenová je silná antioxidační sloučenina, která může snižovat krevní tlak u lidí se zvýšenou hladinou (13, 14).
Chlorofyly a karotenoidy jako lykopen jsou zodpovědné za sytou barvu rajčat.
Když začne proces zrání, dochází k degradaci chlorofylu (zelený) a syntéze karotenoidů (červený) (15, 16).
Lykopen
Lykopen - nejhojněji zastoupený karotenoid ve zralých rajčatech - je obzvláště pozoruhodný, pokud jde o rostlinné sloučeniny ovoce.
V nejvyšší koncentraci se nachází ve slupce (17, 18).
Obecně platí, že čím červenější rajče, tím více lykopenu obsahuje (19).
Rajčatové výrobky - například kečup, rajčatová šťáva, rajčatový protlak a rajčatové omáčky - jsou nejbohatším zdrojem lykopenu v západní stravě a poskytují více než 80 % lykopenu ve stravě (20, 21).
Množství lykopenu ve zpracovaných rajčatových výrobcích je často mnohem vyšší než v čerstvých rajčatech (22, 23).
Například kečup obsahuje 10-14 mg lykopenu na 100 gramů, zatímco jedno malé čerstvé rajče (100 gramů) obsahuje pouze 1-8 mg (24).
Mějte však na paměti, že kečup se často konzumuje ve velmi malém množství. Proto může být snazší zvýšit příjem lykopenu konzumací nezpracovaných rajčat - která také obsahují mnohem méně cukru než kečup.
Na vstřebávání lykopenu mohou mít velký vliv i další potraviny ve vaší stravě. Konzumace této rostlinné sloučeniny se zdrojem tuku může zvýšit vstřebávání až čtyřikrát (25).
Ne každý však vstřebává lykopen stejnou měrou (26).
Přestože zpracované rajčatové výrobky mají vyšší obsah lykopenu, stále se doporučuje konzumovat čerstvá, celá rajčata, kdykoli je to možné.
Shrnutí:
- Lykopen je jednou z nejhojněji zastoupených rostlinných sloučenin v rajčatech. V nejvyšší koncentraci se nachází v rajčatových výrobcích, jako je kečup, šťáva, pasta a omáčka.
Zdravotní přínosy rajčat
Konzumace rajčat a výrobků z rajčat je spojována se zlepšením zdraví pokožky a nižším rizikem srdečních onemocnění a rakoviny.
Zdraví srdce
Srdeční choroby - včetně infarktu a mrtvice - jsou nejčastější příčinou úmrtí na světě.
Studie u mužů středního věku spojila nízkou hladinu lykopenu a betakarotenu v krvi se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice (27, 28).
Stále více důkazů z klinických studií naznačuje, že doplňování lykopenu může pomoci snížit hladinu LDL (špatného) cholesterolu (29).
Klinické studie rajčatových výrobků naznačují příznivé účinky proti zánětu a markerům oxidačního stresu (30, 31).
Vykazují také ochranný účinek na vnitřní vrstvu cév a mohou snižovat riziko srážení krve (32, 33).
Prevence rakoviny
Rakovina je nekontrolovaný růst abnormálních buněk, které se šíří za své normální hranice a často napadají další části těla.
Pozorovací studie zaznamenaly souvislost mezi rajčaty - a výrobky z nich - a nižším výskytem rakoviny prostaty, plic a žaludku (34, 35).
Předpokládá se, že za to může vysoký obsah lykopenu, ale k potvrzení příčiny těchto příznivých účinků je zapotřebí kvalitního výzkumu na lidech (36, 37, 38).
Studie u žen ukazuje, že vysoká koncentrace karotenoidů - které se ve vysokém množství nacházejí v rajčatech - může chránit před rakovinou prsu (39, 40).
Zdraví pokožky
Rajčata jsou považována za prospěšná pro zdraví pokožky.
Potraviny na bázi rajčat bohaté na lykopen a další rostlinné sloučeniny mohou chránit před spálením od slunce (41, 42).
Podle jedné studie se lidé, kteří každý den po dobu 10 týdnů konzumovali 40 gramů rajčatového protlaku s olivovým olejem, který obsahoval 16 mg lykopenu, spálili o 40 % méně (43).
Shrnutí:
- Studie ukazují, že rajčata a výrobky z nich mohou snižovat riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Toto ovoce je také prospěšné pro zdraví pokožky, protože může chránit před spálením od slunce.
Komerční proces zrání
Když rajčata začnou dozrávat, produkují plynný hormon zvaný etylen (44, 45).
Komerčně pěstovaná rajčata se sklízejí a přepravují ještě zelená a nezralá. Aby před prodejem zčervenala, postřikují je potravinářské společnosti umělým plynem etylenem.
Tento proces brání rozvoji přirozené chuti a může mít za následek rajčata bez chuti (46).
Místně pěstovaná rajčata proto mohou mít lepší chuť, protože se nechají přirozeně dozrát.
Pokud kupujete nezralá rajčata, můžete proces zrání urychlit tím, že je zabalíte do novinového papíru a necháte je několik dní ležet na kuchyňské lince. Jen nezapomeňte denně kontrolovat jejich zralost.
Shrnutí:
- Rajčata se často sklízejí ještě zelená a nezralá a poté se uměle dozrávají pomocí etylenu. To může vést k menšímu rozvinutí chuti a výsledkem jsou mdlá rajčata.
Bezpečnost a vedlejší účinky
Rajčata jsou obecně dobře snášena a alergie na rajčata je velmi vzácná (47, 48).
Alergie
Ačkoli je alergie na rajčata vzácná, jedinci alergičtí na pyl trav jsou na rajčata alergičtí častěji.
Tento stav se nazývá syndrom pylové alergie na potraviny nebo syndrom orální alergie (49).
Při orálně-alergickém syndromu imunitní systém napadá bílkoviny ovoce a zeleniny, které jsou podobné pylům, což vede k alergickým reakcím, jako je svědění v ústech, škrábání v krku nebo otok úst či krku (50).
U lidí s alergií na latex se může vyskytnout také zkřížená reakce na rajčata (51, 52).
Shrnutí:
- Rajčata jsou obecně dobře snášena, ale mohou vyvolat alergické reakce u lidí alergických na pyl trav.
Závěr
Rajčata jsou zpravidla šťavnatá a sladká, plná antioxidantů a mohou pomáhat v boji proti několika nemocem.
Mají obzvláště vysoký obsah lykopenu, rostlinné sloučeniny, která je spojována se zlepšením zdraví srdce, prevencí rakoviny a ochranou před spálením od slunce.
Proto rajčata mohou být cennou součástí zdravé stravy.
9 přínosů rajčatové polévky pro zdraví
Ing. Zdeněk Rozehnal
Rajčata jsou plná vitamínů, minerálů, antioxidantů a rostlinných sloučenin, které nabízejí širokou škálu zdravotních výhod. Výzkumy dokonce potvrzují, že tyto živiny mohou chránit před mnoha nemocemi, včetně onemocnění srdce a rakoviny (1).
Konzumace rajčatové polévky z vlastních chemicky neošetřovaných rajčat může být proto lahodným způsobem, jak co nejlépe využít přínos rajčat pro zdraví. Můžete si vychutnat bohatou, teplou misku polévky během podzimního počasí nebo osvěžující gaspačo v létě.
9 vědecky podložených výhod rajčatové polévky
1. Vysoce výživná
Rajčata (Solanum lycopersicum) mají relativně málo kalorií, ale jsou nabitá živinami a prospěšnými rostlinnými sloučeninami. Zde je nutriční profil jednoho velkého (182 gramů) syrového rajčete (2):
- Kalorie: 33
- Sacharidy: 7 gramů
- Vláknina: 2 gramy
- Bílkoviny: 1,6 gramu
- Tuk: 0,4 gramů
- Vitamin C: 28% denní doporučené dávky (DDD)
- Vitamin K: 12% DDD
- Vitamin A: 8% DDD
- Draslík: 9% DDD
Rajčata jsou také bohatá na karotenoidy - konkrétně lykopen - poskytující asi 80% DDD pro lykopen (3).
Lykopen je pigment, který dává rajčatům jejich charakteristickou jasně červenou barvu. Může být také zodpovědný za mnoho z jejich přínosů pro zdraví vzhledem k jeho možnému preventivnímu účinku na různá chronická onemocnění (4, 5).
Je zajímavé, že výzkum potvrzuje, že tělo po jejich tepelné úpravě lépe lykopen vstřebává, což může zvýšit jeho biologickou dostupnost nebo rychlost absorpce.
Protože rajčatová polévka je vyrobena z tepelně upravených rajčat, je vynikajícím zdrojem této sloučeniny (3).
Shrnutí:
- Rajčatová polévka má nízký obsah kalorií a vysoký obsah draslíku a vitamínů C, K a A. Poskytuje také velké množství lykopenu, sloučeniny odpovědné za většinu zdravotních výhod rajčat.
2. Bohatá na antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat škodlivé účinky oxidačního stresu. K tomu dochází, když se v těle hromadí molekuly poškozující buňky zvané volné radikály (6).
Rajčatová polévka je vynikajícím zdrojem antioxidantů, včetně lykopenu, flavonoidů a vitamínů C a E, mimo jiné (3, 7).
Konzumace antioxidantů byla spojena s nižším rizikem rakoviny a chorob souvisejících se záněty, jako je obezita a srdeční choroby (3, 8, 9).
Výzkum navíc ukázal, že antioxidační účinek vitaminu C a flavonoidů může pomoci chránit před cukrovkou typu 2, srdečními chorobami a mozkovými chorobami (3, 10, 11).
Vitamin E pomáhá zvyšovat antioxidační účinky vitaminu C (12), (zdroj).
Shrnutí:
- Konzumace rajčatové polévky je skvělý způsob, jak využít antioxidační kapacitu rajčat. Obsahují vysoký obsah lykopenu, flavonoidů, vitamínů C a E a dalších antioxidantů.
3. Vlastnosti proti rakovině
Rajčata jsou široce studována pro své vlastnosti proti rakovině kvůli vysokému obsahu lykopenu. Mohou být zvláště účinné proti rakovině prostaty a prsu.
Rakovina prostaty je celosvětově pátou nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu a druhou nejčastěji diagnostikovanou rakovinou u mužů (13, 14).
Několik studií zjistilo přímou souvislost mezi vysokým příjmem lykopenu, konkrétně z tepelně upravených rajčat, a sníženým rizikem rakoviny prostaty (13, 14, 15, 16).
Výzkum potvrzuje, že lykopen může vyvolat smrt rakovinných buněk. Může také zpomalit růst nádoru v procesu zvaném antiangiogeneze (8, 17, 18, 19).
Konzumace vyšších hladin karotenoidů je spojena s až 28% snížením rizika rakoviny prsu. Mezi tyto karotenoidy patří alfa karoten, beta karoten a lykopen (20, 21, 22, 23).
I když jsou tyto výsledky slibné, důkazy naznačují, že lykopen není dostatečně účinný na to, aby ho lidé mohli používat jako protinádorovou drogu samostatně (3).
Výzkum ukazuje, že antioxidační kapacita lykopenu může také interferovat s chemoterapií a radiační terapií (9).
Shrnutí:
- Lykopen a další karotenoidy přítomné v rajčatové polévce mohou snížit riziko rakoviny prostaty a prsu. Potvrzuje se, že tepelně upravená rajčata mají silnější účinek než syrová rajčata.
4. Podporuje zdravou pokožku a zrak
Vychutnání si talíře s rajčatovou polévkou může také prospět vašim očím a pokožce.
Pokud jde o zdraví pokožky, beta karoten a lykopen vás mohou chránit před spálením od sluníčka tím, že absorbují ultrafialové (UV) světlo a zvyšují tak ochranu pokožky před poškozením způsobeným UV zářením (24, 25, 26, 27).
Například vědci v jedné studii dali 149 zdravým dospělým doplněk stravy obsahující 15 mg lykopenu, 0,8 mg beta karotenu a několik dalších antioxidantů. Tato studie zjistila, že tento doplněk stravy významně chránil pokožku účastníků před poškozením UV zářením (28).
Přestože výzkum potvrzuje, že to má pro vaši pokožku určité výhody, neznamená to, že byste měli změnit svou běžnou rutinu péče o pokožku na slunci.
Potraviny, jako jsou rajčata, které jsou bohaté na karotenoidy a vitamin A, mohou prospívat i zdraví očí.
Konzumace rajčat je spojována se sníženým rizikem věkem podmíněné makulární degenerace nebo ztráty zraku, která přichází s věkem (29, 30).
Předpokládá se, že jejich ochranný účinek pochází z jejich antioxidačních vlastností, které snižují oxidační stres v makule, klíčové části oka.
Kromě toho tělo přeměňuje beta karoten na retinol, základní sloučeninu pro vidění (3, 29).
Shrnutí:
- Antioxidanty nalezené v rajčatech mohou chránit pokožku před spálením a snížit riziko ztráty zraku související s věkem.
5. Zlepšuje zdraví kostí
Osteoporóza je chronické onemocnění charakterizované zvýšenou křehkostí kostí a zlomeninami. Je považována za jednu z nejdůležitějších komplikací po menopauze (31).
Studie ukazují, že lykopen hraje zásadní roli v regulaci kostního metabolismu zvýšením minerální hustoty kostí, což snižuje riziko zlomenin (32).
Mezi další aspekty kostního metabolismu patří rovnováha mezi buňkami zvanými osteoblasty a osteoklasty. Osteoblasty mají na starosti tvorbu kostí, zatímco osteoklasty jsou odpovědné za rozpad a resorpci kostí.
Studie na zvířatech ukazují, že lykopen také ovlivňuje metabolismus kostí stimulací aktivity osteoblastů k tvorbě kostí a současně snižuje aktivitu rozpadu osteoklastů (33, 34, 35).
Shrnutí:
- Lykopen v rajčatech může pomoci udržovat pevnější kosti a snížit tak riziko zlomenin.
6. Může snížit riziko srdečních onemocnění
Vysoký příjem produktů z rajčat může snížit hladinu celkového a LDL cholesterolu - dvou hlavních rizikových faktorů pro srdeční choroby. Tyto účinky mohou být díky obsahu lykopenu a vitamínu C v rajčatech (3, 36).
Lykopen i vitamin C zabraňují oxidaci LDL cholesterolu. Oxidace LDL cholesterolu je rizikovým faktorem pro aterosklerózu (3, 36, 37).
Lykopen také snižuje vstřebávání cholesterolu ve střevech a zlepšuje fungování HDL cholesterolu v těle (36, 38).
Karotenoidy v rajčatech mohou navíc pomoci snížit krevní tlak. Vysoký krevní tlak je rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění (39, 40, 41).
Shrnutí:
- Rajčatová polévka může pomoci snížit několik rizikových faktorů pro srdeční choroby díky obsahu karotenoidů a vitamínu C.
7. Může zvýšit mužskou plodnost
Oxidační stres je hlavní příčinou mužské neplodnosti. Může vést k poškození spermií, které způsobuje sníženou životaschopnost a motilitu (pohyblivost) spermií (42, 43).
Výzkum potvrzuje, že užívání doplňků lykopenu může být potenciální léčbou plodnosti. Je to proto, že antioxidační vlastnosti lykopenu mohou zvýšit pravděpodobnost produkce vyššího počtu zdravých spermií (42, 43).
Jedna studie u 44 mužů s neplodností dospěla k závěru, že konzumace komerčních produktů z rajčat, jako je rajčatová šťáva nebo polévka, významně zvýšila hladinu lykopenu v krvi, což vedlo ke zlepšení motility spermií (44).
Další studie na zvířatech navíc zjistila, že lykopen může snížit poškození v důsledku radiační terapie. Toto poškození je často charakterizováno sníženým počtem spermií (45).
Shrnutí:
- Lykopen v rajčatové polévce může zlepšit parametry spermií, které souvisejí s mužskou plodností.
8. Posiluje imunitu
Některé kultury používají rajčatovou polévku jako domácí lék na nachlazení. Ve skutečnosti může jeho obsah vitaminu C a karotenoidů stimulovat váš imunitní systém (3, 46).
Výzkum také ukazuje, že vitamin C může pomoci předcházet běžnému nachlazení a zkrátit dobu trvání a závažnost příznaků nachlazení (12).
Shrnutí:
- Teplá miska s rajčatovou polévkou vám díky obsahu karotenoidů a vitamínu C pomůže zlepšit Váš zdravotní stav, pokud jste například nachlazeni.
9. Snadná příprava
S recepty na teplou i studenou rajčatovou polévku, které jsou k dispozici online, si budete moci toto jednoduché lahodné jídlo pochutnat po celý rok.
Zde je jednoduchý recept na teplou variantu:
Rajčatová bazalková polévka
Složení:
- 3 šálky (735 gramů) nakrájených zralých (ne skleníkových) rajčat
- 1/2 šálku (80 gramů) nakrájené cibule
- 1 šálek (250 ml) kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 stroužky (12 gramů) jemně nasekaného česneku
- 2 lžíce (30 ml) extra panenského olivového oleje
- 1/2 lžičky (2,5 gramu) sušeného oregana
- špetka drcené červené papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 šálek (24 gramů) nahrubo nasekaných listů bazalky
Příprava:
- Jemně osmažte na olivovém oleji cibuli cca 5 minut, dokud nebude měkká a jemná. Přidejte česnek na další 2 minuty.
- Vložte zbytek ingrediencí kromě listů bazalky. Dobře promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
- Snižte teplotu na středně nízkou a přidejte listy bazalky a několik jich odložte na ozdobu. Hrnec zakryjte pokličkou a vařte 20 minut.
- Polévku odstavte z ohně a rozmixujte pomocí ručního mixéru. Podávejte horké a ozdobte listy bazalky.
Shrnutí:
- Příprava čerstvé rajčatové polévky je zdravější alternativou konzervované polévky a snadný způsob, jak přidat rajčata do vaší stravy.
Další údajné výhody, které nejsou podloženy vědou
Někteří lidé tvrdí, že rajčatová polévka má další zdravotní výhody. Věda je však zatím nepotvrzuje a ani nepopírá.
- Podpora růstu vlasů: Při hmotnosti přibližně 1,6 gramu nemá velké (182 gramů) surové rajče mnoho bílkovin. Je tedy nepravděpodobné, že rajčatová polévka poskytne dostatek bílkovin na podporu růstu vlasů (2).
- Odstranění tuku: Chcete-li ztratit tuk, musíte si vytvořit kalorický deficit. Zatímco rajčatová polévka vám může pomoci snížit příjem kalorií, sama o sobě neodstraní tuk.
- Podpora hubnutí: Spotřeba polévky je spojena s nižší tělesnou hmotností. Je to proto, že konzumace jakéhokoli druhu polévky, včetně rajčatové, pomáhá zvyšovat kvalitu stravy snížením příjmu tuků (47).
Shrnutí:
- Rajčatová polévka má mnoho vědecky podložených zdravotních výhod. Neexistují však žádné vědecké důkazy o tom, že podporuje růst vlasů, vylučuje tělesný tuk nebo způsobuje úbytek hmotnosti.
Nevýhody rajčatové polévky
Navzdory četným zdravotním přínosům rajčatové polévky může mít několik nevýhod.
Spouštěcí jídlo pro GER
Zatímco rajčata jsou obecně bezpečná k jídlu, mohou být spouštěcím jídlem pro gastroezofageální reflux (GER).
Gastroezofageální reflux neboli jícnový reflux je definován jako zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu. Jedná se o fyziologický děj, který se vyskytuje v průběhu celého dne u jedinců všech věkových kategorií.
Ve skutečnosti jedna studie u 100 lidí s GER zjistila, že rajčata byla spouštěcím jídlem přibližně u poloviny účastníků (48, 49).
GER je jednou z nejčastějších onemocnění. Mezi jeho příznaky obvykle patří pálení žáhy, potíže s polykáním a bolest na hrudi (50).
Léčba obvykle zahrnuje identifikaci a eliminaci spouštění potravin, což znamená, že rajčatová polévka nemusí být tou správnou volbou, pokud máte GER.
Vysoký obsah soli - průmyslově zpracovaný produkt
Kromě toho jsou konzervované polévky - včetně rajčatové - obvykle s vysokým obsahem soli, což může vést k vyššímu krevnímu tlaku u dětí i dospělých (51).
Například jedna plechovka rajčatové polévky obsahuje 48% DDD pro sůl. Toto vysoké množství u vás může snadno vést k překročení vašich denních potřeb soli (52).
A konečně, ať už je to nákup v obchodě nebo domácí, rajčatová polévka, která obsahuje smetanu, může vést k nežádoucímu přírůstku hmotnosti.
Zkuste si vyrobit vlastní rajčatovou polévku z vysoce kvalitních surovin, které vám pomohou zvládnout počet solí, tuků a kalorií.
Shrnutí:
- Rajčatová polévka nemusí být vhodnou volbou pro lidi s GER. Navíc průmyslově zpracované polévky mohou mít vysoký obsah solí a tuků.
Závěr
Rajčatová polévka může nabídnout řadu zdravotních výhod, včetně vlastností boje proti rakovině a zlepšení plodnosti u mužů. Může to mimo jiné také prospět zdravému srdci, kůži a kostí.
Tyto výhody jsou způsobeny hlavně mnoha rostlinnými sloučeninami v rajčatech.
Neexistují však žádné důkazy podporující tvrzení, že rajčatová polévka podporuje růst vlasů a vylučuje tuk z těla.
Rajčatová polévka nemusí být dobrou volbou, pokud máte GER.
Můžete zkusit vyrobit domácí verzi své oblíbené rajčatové polévky, především z vlastních organicky pěstovaných rajčat, abyste zvládli obsah solí a tuků a zároveň využili všechny užitečné živiny v tomto chutném pokrmu bez chemických látek často neúměrně používaných při komerčním pěstování.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života