Jsou všechny průmyslově ultra-zpracované potraviny stejně škodlivé pro zdraví?

- Depositphotos

Barbora Nová

Rostoucí počet výzkumů naznačuje, že konzumace ultrazpracovaných potravin (UPF) má vážné důsledky pro zdraví, jako je vyšší míra celkových příčin úmrtí, zvýšené riziko demence a rozvoje diabetu 2. typu.

Nicméně nový názorový dokument publikovaný 26. září 2024 vědci v European Journal of Clinical Nutrition naznačuje, že některé alarmy mohou být zavádějící (1).

Článek v podstatě naznačuje, že mnoho studií o UPF a jejich nepříznivých účincích na zdraví nezohledňuje rozdíly ve zpracování a přísadách určitých podskupin zpracovaných potravin. Tím, že je všechny spojíte dohromady, mají tyto přístupy tendenci natírat všechny UPF stejným štětcem.

"Různé skupiny UPF hodnocené v rámci stejné epidemiologické studie často vykazují výrazně odlišné souvislosti s incidencí zdravotních koncových bodů," napsali autoři.

„Statistické analýzy jsou založeny na mnoha předpokladech, např. že příjem potravy je měřen přesně a precizně, že je kvantitativně známo složení potravin, že způsoby skladování, přípravy a vaření potravin nemají na hodnoty vliv atd. Tyto předpoklady jsou potenciálně sporné a stejně tak i odpovídající výsledky,“ navrhli.

Ovlivňují způsoby vaření, jak zdravé je jídlo?

Melanie Murphy Richterová, MS, RDN, registrovaná dietoložka a ředitelka komunikace pro výživovou společnost Prolon, která se na novém výzkumu nepodílela, uvedla, že téměř všechny potraviny jsou v nějaké formě zpracovány, ale existují rozdíly, které spotřebitelé musí mít na paměti.

 „Ať už jde o vaření, mražení nebo obohacování živinami, samotný termín ‚zpracované‘ může být při diskusi o zdraví zavádějící. Škodlivé není nutně zpracování – jde o to, co se děje během tohoto procesu. Například výroba jogurtu zahrnuje zpracování, ale to neznamená, že je nezdravý. Tento dokument zdůrazňuje, že ne všechny ultra-zpracované potraviny (UPF) jsou stvořeny stejně, a jejich seskupování jako univerzálně škodlivé je příliš zjednodušující. S tímto souhlasím.”

 – Melanie Murphy Richterová, MS, RDN

„Některé UPF mohou mít neutrální nebo dokonce příznivé zdravotní účinky, zatímco jiné jsou spojeny se zvýšeným rizikem chronických onemocnění. To mi říká, že UPF se často nespravedlivě dávají dohromady, což může zkreslit naše chápání jejich dopadu na zdraví."

„Problém není ani tak v tom, že jsou ‚zpracované‘, ale spíše v tom, jak jsou zpracovány, jaký typ použitých ingrediencí a jak zapadají do celkového stravovacího schématu. Tuto diferenciaci je důležité vzít na vědomí dříve, než učiníte jakákoli široká dietní doporučení nebo politiku veřejného zdraví."

Dr. Mir Ali, MD, certifikovaný bariatrický chirurg a lékařský ředitel MemorialCare Surgical Weight Loss Center v Orange Coast Medical Center ve Fountain Valley, Kalifornie, který se na práci nezúčastnil, souhlasil s tím, že UPF jsou širokou kategorií a jejich přímé účinky na zdraví může být obtížné posoudit. "Často se potraviny, které jsou minimálně zpracované, soustředí do stejné kategorie jako potraviny s mnoha přídatnými látkami."

„Obecně platí, že čím více aditiv pro chuť nebo konzervaci potraviny obsahují, tím více jsou zpracované. Takže například slazené snídaňové cereálie jsou horší než cereálie s obyčejnými otrubami, které nejsou tak dobré jako ovesné vločky. Naopak, čím méně přísad, tím lépe. Například překapávaná káva je lepší než studená káva zakoupená v obchodě, což je lepší než mražený míchaný kávový nápoj."

Jaké jsou nejhorší průmyslově ultrazpracované potraviny ke konzumaci?

Systém NOVA, který klasifikuje potraviny podle stupně a typu zpracování použitého při jejich přípravě, kvalifikuje ultrazpracované potraviny jako průmyslové výtvory vytvořené převážně z látek, včetně olejů, tuků, cukrů a bílkovin získaných z přírodních potravin, spolu s modifikovaným škrobem a hydrogenovanými tuky, s přidanými barvivy a zvýrazňovači chuti (2).

Patří mezi ně relativně levné hotové masné, drůbeží a mořské výrobky, sladké nápoje, jako jsou limonády, mléčné dezerty a zpracované snídaňové cereálie nebo jiné potraviny.

VÝROBA PAŘÍŽSKÉHO SALÁMU

vid eo 5:47

UKÁZKA: "VYSOCE ULTRA ZPRACOVÁNÍ"

 

 šmejdi, kteří to vytvořili a kteří to vyrábějí si to určitě nekupují

Melanie Richterová uvedla, že horšími viníky jsou slazené nápoje, jako jsou limonády a energetické nápoje, příliš slané svačiny, jako jsou chipsy, krekry a instantní nudle, a další UPF s transmastnými tuky a hydrogenovanými oleji, všem by se mělo v ideálním případě vyhnout. Nakonec je nejlepší praxí přečíst si seznam složek na potravinářských výrobcích před jejich nákupem.

Slazené nápoje mohou vést k nárůstu inzulínu a výkyvům v hladině cukru v krvi, což může vést k cukrovce 2. typu. Mohou také podporovat nadměrnou konzumaci a tím přibírání na váze, což může ukládat tuk v játrech a vést k nealkoholickému ztučnění jater.

Svačiny s hydrogenovanými oleji a trans-tuky jsou „proslulé tím, že zvyšují „špatný“ LDL cholesterol a snižují „dobrý“ HDL cholesterol." Také uvedla, že:

 "Tato nerovnováha může vést k hromadění arteriálního plaku, podporovat aterosklerózu a zvyšovat riziko infarktu a mrtvice." Trans-tuky také přispívají k zánětu a jsou spojovány s inzulínovou rezistencí a dalšími metabolickými poruchami.

 – Melanie Murphy Richterová, MS, RDN

Zpracované maso s sebou nese svůj vlastní soubor zdravotních rizik, uvedla Melanie Richterová. Zdůraznila jejich klasifikaci jako karcinogeny skupiny 1 podle Světové zdravotnické organizace (WHO): „Hot dogy, klobásy a lahůdky jsou konzervovány pomocí dusičnanů a dusitanů, které mohou při vaření nebo metabolismu vytvářet karcinogenní sloučeniny, jako jsou nitrosaminy“ (3).

Navíc toto maso často obsahuje vysoké hladiny sodíku a nasycených tuků, což přispívá k hypertenzi a kardiovaskulárním onemocněním. Prozánětlivá povaha těchto potravin může dále zhoršit zdravotní rizika.

Existují ultra zpracované potraviny, které představují méně zdravotních rizik?

Autoři článku zdůrazňují, že ne všechny UPF jsou stejné, vzhledem k přídatným látkám zahrnutým v různých podskupinách.

"Dostupné důkazy o tom, jak různé UPF byly spojeny se zdravím, a výsledky studií zkoumajících konkrétní potravinářské přídatné látky zpochybňují možnost, že ultrazpracování jako takové je skutečným viníkem," napsali autoři.

„Je možné, že hlavní roli hrají další nevysvětlitelné matoucí faktory. V důsledku toho má doporučení omezit nebo se vyhnout potravinám s nespecifickým označením „ultra-zpracované potraviny“ na základě klasifikace NOVA v současnosti nedostatečně vědecky podložené a mělo by být považováno za vědecky slabé a vyžadující experimentální potvrzení,“ navrhli.

Jedním z aspektů UPF, který je činí přitažlivými pro spotřebitele, je jejich cena ve srovnání s mnoha přírodními nebo ekologickými produkty. Ale, jak uvádí Melanie Richterová, v rámci celkového označení UPF existují nuance, protože podskupiny jako celozrnný chléb a těstoviny, konzervované/mražené ovoce a zelenina a mnoho mléčných výrobků mají zdravotní přínosy.

Například obohacené cereálie pomáhají snížit výskyt defektů neurální trubice u kojenců díky přidané kyselině listové, kterou matky přijímají v těhotenství. Celozrnný chléb a cereálie si uchovávají většinu své vlákniny a živin a poskytují pohodlný zdroj komplexních sacharidů, vitamínů a minerálů.

 „Jogurt je technicky ultrazpracovaná potravina, ale může nabídnout zdravotní výhody, když má nízký obsah přidaných cukrů. Jogurt obohacený o probiotika podporuje zdraví střev, zatímco vápník a vitamín D přispívají ke zdraví kostí. Volba neslazených nebo minimálně slazených možností umožňuje využívat tyto výhody bez nevýhod spojených s nadměrným přidaným cukrem.

 – Melanie Murphy Richterová, MS, RDN

Existuje rovnováha, kterou lze nakonec dosáhnout mezi minimálně zpracovanými potravinami a základními potravinami, jako je čerstvé ovoce a zelenina.

Vzhledem k ekonomickým možnostem, kterým čelí mnoho rodin, může být obtížné najít rovnováhu, ale cílem by mělo být udržení rutiny, která zahrnuje domácí jídla.

Čím více si lidé kupují základní suroviny a vaří si doma, tím méně budou konzumovat průmyslově ultrazpracované potraviny. Bohužel pro mnoho lidí je to velmi obtížné.

Ačkoli na cenové dostupnosti a pohodlí záleží, vědomé úsilí upřednostňovat minimálně zpracované potraviny je dobrým pravidlem. To znamená zvolit UPF, které jsou blíže jejich přirozenému stavu, nabízejí nutriční výhody a neobsahují škodlivé přísady.

Kdykoli je to možné, zkombinováním těchto možností s čerstvými potravinami je možné udržet stravu, která je zdravá a realistická vzhledem k případným finančním omezením a omezením dostupnosti.

Závěr

Rostoucí počet výzkumů potvrzuje, že konzumace ultrazpracovaných potravin má vážné důsledky pro zdraví.

Někteří vědci však nyní naznačují, že mnoho studií o UPF a jejich nepříznivých účincích na zdraví nezohledňuje rozdíly ve zpracování a přísadách určitých podskupin zpracovaných potravin.

Odborníci tvrdí, že vyhýbání se určitým UPF, jako jsou lahůdky, párky v rohlíku, slazené nápoje a slané občerstvení, je důležitější než se pokoušet vyhýbat se čemukoli zpracovanému.

Mohou ultrazpracované potraviny zvýšit riziko úmrtnosti? Co víme po dvou různých průzkumech, které trvaly více než 30 let

- Pixabay

Barbora Nová

  • Nová studie publikovaná 8. května 2024 zjistila, že konzumace průmyslově ultrazpracovaných potravin může být spojena s mírně vyšším rizikem úmrtnosti.
  • Ultra zpracované potraviny zahrnují širokou škálu položek včetně instantních nudlí, hotových jídel a dalších balených svačin, jako jsou chipsy nebo sušenky, které byly průmyslově zpracovány.
  • Předchozí výzkumy ukazují, že ultra zpracované potraviny tvoří až 58 % denního příjmu kalorií v zemích s vysokými příjmy, jako jsou Spojené státy americké.

Konzumace ultrazpracovaných potravin, jako je maso k přímé spotřebě, drůbež a mořské produkty, slazené nápoje, jako jsou limonády, mléčné dezerty a zpracované snídaňové cereálie nebo jiné potraviny, může souviset s mírně vyšším rizikem předčasného úmrtí. zjistila nová studie.

Studie zveřejněná v The BMJ zkoumala údaje ze dvou průzkumů, které oba trvaly více než 30 let: 74 563 registrovaných sester z 11 států v USA, které se účastnily studie Nurses' Health Study od roku 1984 do roku 2018, a 39 501 mužští zdravotníci ze všech států, kteří se účastnili následné studie zdravotníků od roku 1986 do roku 2018. Účastníci neměli v anamnéze rakovinu, kardiovaskulární onemocnění nebo cukrovku, když studie začala, a každé dva roky předkládali informace o životním stylu a zdraví a informace o stravě každé čtyři roky (1).

The BMJ je britský vědecký, recenzovaný lékařský týdeník. Založen byl v roce 1840 a patří tak k nejstarším lékařským periodikům. Vydavatelem je British Medical Association. Podle Journal Citation Report Cornellovy univerzity je čtvrtým nejprestižnějším lékařským časopisem světa.

Celková kvalita stravy byla hodnocena pomocí skóre Alternative Healthy Eating Index-2010 (AHEI).

Během období neustálého sledování vědci zaznamenali 48 193 úmrtí ze 114 064 účastníků studie:

  • 13 557 kvůli rakovině
  • 11 416 v důsledku kardiovaskulárních onemocnění,
  • 3 926 v důsledku respiračních onemocnění
  • 6 343 v důsledku neurodegenerativních onemocnění
  • 30 188 úmrtí žen a 18 005 úmrtí mužů bylo zdokumentováno během mediánu 34 a 31 let

Spotřeba ultra zpracovaných potravin byla u účastníků rozdělena na čtvrtiny. Ve srovnání s osobami z nejnižší čtvrtiny (nejmenší množství konzumace ultra zpracovaných potravin) měli ti z nejvyšší čtvrtiny, s mediánem příjmu přibližně 7 denních porcí denně, o 4 % vyšší riziko úmrtí z jakékoli příčiny. Měli také o 9 % vyšší riziko úmrtí z jiných příčin, než jsou kardiovaskulární onemocnění nebo rakovina, včetně o 8 % vyššího rizika úmrtí v souvislosti s neurodegenerativními onemocněními.

Ultra zpracované potraviny také zahrnují instantní nudle, hotová jídla a další balené svačiny, jako jsou chipsy nebo sušenky, byly průmyslově zpracovány s přidanými příchutěmi a barvivy a mají vysoké množství soli, tuku a cukru a nízké množství vitamínů a vlákniny, které jsou nezbytné pro zdravou výživu.

Vědci neprokázali příčinnou souvislost, pouze asociaci, a nedoporučují absolutní vyřazení těchto potravin z jídelníčku. Ale „zjištění poskytují podporu pro omezení konzumace určitých typů ultrazpracovaných potravin v zájmu dlouhodobého zdraví,“ píší. „Budoucí studie by měly zlepšit klasifikaci ultrazpracovaných potravin a potvrdit naše zjištění u jiných populací.“

Jak bylo uvedeno ve studii zveřejněné 28. února 2024, konzumace ultrazpracovaných potravin představuje až 58 % denního příjmu kalorií v zemích s vysokými příjmy, jako jsou Spojené státy americké. Země se středními a nízkými příjmy také v posledních letech výrazně zvýšily jejich spotřebu (2).

Lidé, kteří jedli více těchto potravin, byli vystaveni zvýšenému riziku deprese, cukrovky 2. typu a úmrtí souvisejících se srdečními chorobami.

Jak souvisí ultrazpracované potraviny s rakovinou?

Dr. Mingyang Song, docent klinické epidemiologie a výživy na Harvard T.H. Chan School of Public Health a jeden z autorů studie uvedl, že je těžké určit přímou souvislost mezi ultra zpracovanými potravinami a rakovinou. Poukázal na studii z roku 2023, která tuto souvislost zkoumá (3).

„Ultra zpracované potraviny (UPF) jsou pouze jednou složkou celkové stravy, která dosud nebyla silně spojena s mnoha rakovinami, možná kvůli kombinaci metodologických a biologických problémů. Metodologicky je strava (zejména UPF) obtížně hodnotitelná, zvláště pokud jde o rakovinu, u které je pravděpodobně kritická dlouhodobá expozice a může být obtížnější ji měřit s vysokou přesností,“ uvedl dr. Song. „Stravování také úzce souvisí s dalšími faktory životního stylu, takže je obtížné identifikovat nezávislý kauzální účinek stravy. Biologicky možná ještě nedokážeme zachytit kritické časové okno během stravy, které může být zvláště důležité pro rakovinu, opět proto, že rozvoj rakoviny trvá roky nebo dokonce desetiletí."

Dr. David Cutler, certifikovaný lékař rodinné medicíny ze zdravotnického centra Providence Saint John's Health Center v kalifornské Santa Monice, uvedl, že konzumace ultra zpracovaných potravin má řadu faktorů, které mohou vést k rozporuplným výsledkům studií o rakovině.

„Jedním z možných vysvětlení je, že některé ultrazpracované potraviny mohou ve skutečnosti nabízet ochranu před rakovinou a kardiovaskulárními chorobami. Běžným kandidátem na tento předpoklad je hořká čokoláda, která má vysoký obsah kalorií, nízkou nutriční hodnotu, ale souvisí s nižší kardiovaskulární úmrtností. Takže zatímco většina ultrazpracovaných potravin může vést k vyšší úmrtnosti, některé mohou vést k nižší úmrtnosti, což zkresluje výsledky této studie,“ uvedl dr. Cutler. „Další vysvětlení spočívá ve spojení mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a neurodegenerativními onemocněními, jako je roztroušená skleróza a Parkinsonova choroba. Předpokládá se také, že onemocnění dýchacích cest se zvyšuje u lidí s dietou s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin. Takže tyto další příčiny smrti mohou být výraznější než častější úmrtí na rakovinu a kardiovaskulární onemocnění.“

Když vědci zvážili celkovou kvalitu stravy účastníků, spojení mezi konzumací více ultrazpracovaných potravin a zvýšeným rizikem úmrtí se oslabilo, což zdůraznilo důležitost zohlednění nutriční kvality potravin, nejen jejich úrovně zpracování.

Kromě toho vědci zjistili, že určité podtypy ultrazpracovaných potravin měly nejsilnější spojení se zvýšeným rizikem úmrtnosti. Tyto potraviny zahrnovaly maso, drůbež a produkty připravené k přímé spotřebě na bázi mořských plodů.

Jak velká konzumace ultrazpracovaných potravin je zdravá?

Autoři studie nedoporučovali úplné vyloučení ultrazpracovaných potravin z jakékoli stravy s tím, že vyvážená strava je optimální pro celkové zdraví a pohodu. Dr. Cutler uvedl, že jedním z největších rizik pro rakovinu střev je zpracované maso, ale také uvedl, že se obecně nedoporučuje konzumovat hodně čehokoli, co bylo silně průmyslově zpracováno.

„I když se zdá, že existuje silná souvislost mezi rakovinou střev a zpracovaným masem, nebyla zjištěna žádná jiná úzká souvislost mezi konkrétními příčinami rakoviny a specifickou stravou. To ztěžuje závěr, že jakákoli konkrétní dieta má výraznou výhodu nad jinou. Důraz by měl být kladen na dodržování diety, která zabraňuje obezitě (méně kalorií), srdečním onemocněním (snižováním cholesterolu a krevního tlaku), cukrovce (méně cukru) a rakovině střev (vyhýbejte se zpracovanému masu),“ řekl Cutler. „Přestože je úmrtnostní účinek stravy s vysokým obsahem ultrazpracovaných potravin mírný, je třeba zdůraznit důležitost vyhýbání se sladkým a málo výživným potravinám, zejména u dětí. Kromě smrti existuje mnoho nepříznivých zdravotních následků, kterým se lze vyhnout dodržováním rozumné diety, která je nízká, ale ne nutně úplným vyhýbáním se ultrazpracovaným potravinám.“

„Ačkoli se předpokládá, že existuje silná souvislost mezi rakovinou střev a průmyslově zpracovaným masem, nebyla zjištěna žádná jiná úzká souvislost mezi konkrétními příčinami rakoviny a konkrétní stravou. Proto je obtížné vyvodit závěr, že některá konkrétní strava má výraznou výhodu oproti jiné. Důraz by měl být kladen na dodržování stravy, která předchází obezitě (méně kalorií), srdečním onemocněním (snížením cholesterolu a krevního tlaku), cukrovce (méně cukru) a rakovině střev (vyhýbání se zpracovanému masu),“ uvedl dr. Cutler. „I když je vliv stravy s vysokým obsahem ultra zpracovaných potravin na úmrtnost relativně mírný, je třeba zdůraznit význam vyhýbání se sladkým a málo výživným potravinám, zejména u dětí. Kromě úmrtí existuje mnoho nepříznivých zdravotních následků, kterým se lze vyhnout dodržováním uvážlivé stravy, která má nízký obsah ultrazpracovaných potravin, ale není nutné se jí zcela vyhýbat.“

Závěr

Nová studie, která zkoumala údaje ze dvou různých průzkumů, které trvaly více než 30 let, zjistila, že konzumace ultrazpracovaných potravin byla spojena s mírně vyšším rizikem úmrtí.

Spotřeba ultrazpracovaných potravin byla rozdělena na čtvrtiny; nejvyšší čtvrtina, která byla označena jako ti s mediánem příjmu 7 denních porcí, měla o 4 % vyšší riziko celkových úmrtí a o 9 % vyšší riziko úmrtí z jiných příčin než je rakovina nebo kardiovaskulární onemocnění, včetně o 8 % vyšší riziko neurodegenerativních úmrtí.

Přestože autoři studie nedoporučili zcela vyloučit ultra zpracované potraviny, odborníci tvrdí, že obecně není vhodné jich konzumovat mnoho, protože zpracované maso přispívá ke vzniku rakoviny střev a mnoho sladkých nápojů a pochutin přispívá ke vzniku cukrovky.

Zatímco naprostá většina ultrazpracovaných potravin může vést k vyšší úmrtnosti, nicméně některé mohou vést k nižší úmrtnosti, což zkresluje výsledky této studie. Příkladem je hořká čokoláda.

Na zamyšlení stojí také poměr úmrtí 13 557 kvůli rakovině a 11 416 v důsledku kardiovaskulárních onemocnění. Přitom statistika v západní populaci uvádí dlouhodobě na prvním místě úmrtí na kardiovaskulární onemocnění.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

NMN (nikotinamid mononukleotid)

NMN (nikotinamid mononukleotid)
Pokud vás zajímají inovace v oblasti stárnutí a dlouhověkosti, možná jste slyšeli o NMN, což je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Je to molekula, kterou vaše tělo vytváří přirozeně, ale někteří...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v blahodárný komplex na...

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium

4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
  KOHI-FOCUS SLOŽENÍ: Instantní káva 76,4 % (100% káva Arabica), Ashwagandha extrakt 10 %, Chaga extrakt 8 %, Tulsi extrakt 5 %, Sibiřský ženšen extrakt 0,5 % 100% Arabika, zklidňující...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

          PROSINEC 2024 - 6 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života