Výhody a nevýhody masožravé stravy
- Pixabay
Barbora Nová
Masožravá strava se skládá výhradně z masa a živočišných produktů, s výjimkou všech ostatních potravin, přičemž se tvrdí, že pomáhá hubnutí, problémům s náladou a regulaci krevního cukru, kromě jiných zdravotních problémů.
Nicméně je tato strava extrémně omezující a pravděpodobně dlouhodobě nezdravá. Navíc žádný výzkum nepotvrzuje její údajné výhody.
Masožravá strava eliminuje všechny potraviny kromě masa a živočišných produktů. Tudíž jí chybí mnoho živin jako vláknina, je nabitá solí a tukem a obtížně se udržuje. Měli byste místo toho dodržovat dobře vyváženou stravu.
Následuje hodnocení stravy masožravců, včetně toho, co strava obsahuje, zda může pomoci hubnutí a její potenciální výhody a nevýhody.
Co je strava masožravců?
Masožravá strava je restriktivní strava, která zahrnuje pouze maso, ryby a další živočišné potraviny jako vejce a některé mléčné výrobky, přičemž vylučuje všechny ostatní potraviny, včetně ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů a semen.
Její zastánci také doporučují zrušit nebo omezit příjem mléka na potraviny s nízkým obsahem laktózy – cukru obsaženého v mléce a mléčných výrobcích – jako je máslo a tvrdé sýry.
Masožravá strava vychází z kontroverzního přesvědčení, že populace lidských předků jedla převážně maso a ryby a že za dnešní vysoký výskyt chronických onemocnění může strava s vysokým obsahem sacharidů.
Jiné populární nízkosacharidové diety, jako keto a paleo diety, příjem sacharidů omezují, ale nevylučují. Masožravá strava však usiluje o nulový obsah sacharidů.
Dr. Shawn Baker, americký ortoped, je nejznámějším zastáncem stravy masožravců (1).
Jako důkaz, že může léčit deprese, úzkosti, artritidu, obezitu, cukrovku a další (1), uvádí svědectví těch, kteří stravu masožravců dodržují.
Účinky masožravé stravy však neanalyzovaly žádné kontrolované studie.
Jedna studie, kterou Baker propagoval, požádala stoupence této stravy, aby vyplnili průzkum o jejich stravovacích návycích a zdraví. Respondenti uvedli spokojenost a příznivé účinky (2).
Odborníci na výživu však vyjádřili obavy ohledně zdravotních tvrzení studie. Studie například neobsahovala žádný způsob, jak ověřit správnost zdravotních informací, které respondenti předložili. Výsledky by měly být interpretovány s opatrností (3).
A co víc, v roce 2017 byla dr. Bakerovi lékařskou licencí odebrána lékařská komise v Novém Mexiku kvůli obavám o jeho kompetence. Bakerova lékařská licence byla obnovena v roce 2019 s požadavkem přímého dohledu při výkonu lékařské praxe (4, 5).
Shrnutí:
- Masožravá strava vylučuje všechny potraviny kromě masa, vajec a malého množství mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy. Svědectví těch, kteří stravu dodržují, tvrdí, že může pomoci léčit několik zdravotních problémů, ale žádný výzkum tato tvrzení nepotvrzuje.
Jak dodržovat masožravou stravu
Dodržování stravy zahrnuje vyřazení všech rostlinných potravin z vaší stravy a výhradně konzumaci masa, ryb, vajec a malého množství mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy.
Potraviny k jídlu zahrnují hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí, krůtí, maso orgánů, lososa, sardinky, bílé ryby a malé množství těžké smetany a tvrdého sýra. Povoleno je také máslo, sádlo a kostní dřeň.
Zastánci stravy kladou důraz na konzumaci tučných kusů masa, aby dosáhli vašich denních energetických potřeb.
Masožravá strava podporuje pití vody a kostního vývaru, ale odrazuje od pití čaje, kávy a dalších nápojů vyrobených z rostlin.
Stravovací plány masožravců mohou nabídnout jen málo pokynů ohledně příjmu kalorií, velikosti servírování nebo kolik jídel či svačin denně sníst. Většina zastánců stravy doporučuje jíst tak často, jak si přejete.
Shrnutí:
- Dodržování stravy masožravců zahrnuje konzumaci pouze masa, ryb a živočišných produktů, eliminuje všechny ostatní potraviny. Nemusí obsahovat detaily, jako je příjem kalorií, velikost servírování nebo načasování jídla.
Může vám masožravá strava pomoci zhubnout?
Určité aspekty stravy masožravců mohou vést ke ztrátě hmotnosti. Konkrétně některé studie ukázaly, že strava s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů může podpořit úbytek hmotnosti (6, 7, 8).
Je to většinou proto, že bílkoviny vám mohou pomoci cítit se po jídle více sytí, což může vést ke snížení příjmu kalorií a následnému úbytku hmotnosti. Bílkoviny mohou také zvýšit rychlost metabolismu, což vám pomůže spálit více kalorií (9, 10, 11).
Proto by dodržování stravy masožravců pravděpodobně způsobilo, že se budete cítit plnější a jíst celkově méně kalorií – alespoň krátkodobě.
Jedna tříměsíční studie u 132 dospělých s nadváhou nebo obezitou porovnávala účinky na úbytek hmotnosti u 4 energeticky omezených diet obsahujících různá množství sacharidů a bílkovin (6).
Ti, kteří jedli stravu s vysokým obsahem bílkovin s 0,9-1,3 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně, zhubli výrazně více hmotnosti a tukové hmoty než ti, kteří jedli 0,5-0,9 gramu bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti denně (6).
Jiné studie ukazují podobné výsledky, což naznačuje, že zvyšující se příjem bílkovin může vést k úbytku hmotnosti a pomoci snížit množství hmotnosti, které bylo v průběhu času obnoveno (12).
Pro dosažení výsledků však nemusíte omezovat všechny sacharidy ze své stravy. Snížení celkového příjmu kalorií, což může být snazší provést s vyšším příjmem uspokojivých bílkovin, je hlavní hnací silou úbytku hmotnosti (12).
Navíc vysoce omezující charakter stravy masožravců ztěžuje dlouhodobé dodržování.
Shrnutí:
- Zvýšení příjmu bílkovin a snížení příjmu sacharidů vám může pomoci zhubnout. Mimořádně vysoké množství bílkovin a úplná eliminace sacharidů na stravě masožravců však nejsou pro hubnutí nezbytné.
Výhody masožravé stravy
Vzhledem k tomu, že strava masožravců vylučuje sacharidy, vylučuje sušenky, koláče, cukrovinky, limonády, pečivo a podobné potraviny s vysokým obsahem sacharidů.
Tyto potraviny mají nízký obsah prospěšných živin a často vysoký obsah kalorií. Proto by měly být ve zdravé, vyvážené stravě omezeny.
Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou být problematické i pro lidi s cukrovkou, protože mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Omezení rafinovaných sacharidů a sladkých potravin se totiž často doporučuje pro kontrolu cukrovky (13).
Úplná eliminace sacharidů na stravě masožravců se však nedoporučuje nebo není nutná pro léčbu cukrovky. Místo toho se doporučuje konzumace menšího množství zdravých sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, které nezpůsobují nárůst hladiny cukru v krvi (13).
Shrnutí:
- Masožravá strava neobsahuje rafinované sacharidy ani sladké potraviny, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Úplné vyhýbání se sacharidům však není nutné ke kontrole hladiny cukru v krvi.
Nevýhody masožravé stravy
Vzhledem k její velmi restriktivní povaze a úplné eliminaci většiny potravinových skupin má masožravá strava mnoho stinných stránek.
Vysoký obsah tuku, cholesterolu a sodíku
Vzhledem k tomu, že masožravá strava se skládá výhradně z živočišných potravin, může mít vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu, přičemž nasycené tuky mohou zvýšit hladinu LDL (špatného) cholesterolu, což může zvýšit riziko srdečních onemocnění (13).
Nedávné studie však ukázaly, že souvislost mezi příjmem nasycených tuků a rizikem srdečních onemocnění nemusí být tak silná, jak se dříve předpokládalo (14, 15).
Přesto může být konzumace vysokého množství nasycených tuků na masožravé stravě znepokojující. Žádný výzkum neanalyzoval zdravotní účinky konzumace výhradně živočišných potravin. Proto nejsou známy účinky konzumace tak vysokých hladin tuků a cholesterolu.
Navíc některé zpracované maso, zejména slanina a snídaňové maso, také obsahují vysoké množství sodíku.
Konzumace velkého množství těchto potravin na stravě masožravců může vést k nadměrnému příjmu sodíku, což je spojeno se zvýšeným rizikem vysokého krevního tlaku, onemocnění ledvin a dalších negativních zdravotních důsledků (16).
Příjem červeného a zpracovaného masa je také spojen s vyšším výskytem některých typů rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva a konečníku (17).
Může postrádat některé mikroživiny a prospěšné rostlinné sloučeniny
Masožravá strava eliminuje vysoce výživné potraviny, jako je ovoce, zelenina, luštěniny a celá zrna, z nichž všechny obsahují prospěšné vitamíny a minerály.
I když je maso výživné a poskytuje mikroživiny, nemělo by být jedinou součástí vašeho jídelníčku. Dodržování restriktivní stravy, jako je strava masožravců, může vést k nedostatku některých živin a nadměrné konzumaci jiných (18).
A co víc, strava, která je bohatá na rostlinné potraviny, byla spojena s nižším rizikem některých dlouhodobých onemocnění, jako jsou srdeční choroby, některé druhy rakoviny, Alzheimerova choroba a diabetes 2. typu (19, 20, 21).
To není jen kvůli vysokému obsahu vitamínů, vlákniny a minerálů v rostlinných potravinách, ale také jejich prospěšným rostlinným sloučeninám a antioxidantům (20).
Masožravá strava tyto sloučeniny neobsahuje a nebyla spojena s žádným dlouhodobým přínosem pro zdraví.
Neposkytuje vlákninu
Vláknina, nestravitelný karbohydrát, který podporuje zdraví střev a zdravé pohyby střev, se vyskytuje pouze v rostlinných potravinách (22).
Masožravá strava tedy neobsahuje žádnou vlákninu, což může vést k zácpě jako vedlejšímu účinku (23).
Rozpustná vláknina je navíc neuvěřitelně důležitá pro správnou rovnováhu bakterií ve střevech. Ve skutečnosti může neoptimální zdraví střev vést k řadě problémů a může být dokonce spojeno s rakovinou tlustého střeva (24, 25).
Jedna recenze totiž zjistila, že strava s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem karbohydrátů může zvýšit riziko zánětu střev. Když vaše tělo tráví velké množství bílkovin, vytváří ve střevech potenciálně škodlivé vedlejší produkty. Tyto vedlejší produkty mohou mít negativní vliv na zdraví vašich střev (26).
Celkově může dodržování stravy masožravců poškodit vaše zdraví střev.
Pro některé populace nemusí být vhodná
Masožravá strava může být obzvláště problematická pro některé populace.
Například ti, kteří potřebují omezit příjem bílkovin, včetně lidí s chronickým onemocněním ledvin, by neměli dietu dodržovat (27).
Také ti, kteří jsou citlivější na cholesterol v potravinách, nebo ti, kteří na cholesterol hyper-reagují, by měli být opatrní při konzumaci tolika potravin s vysokým cholesterolem (28).
Navíc některé populace se zvláštními potřebami živin by je pravděpodobně na stravě masožravců neuspokojily. Patří sem děti a ženy, které jsou těhotné nebo kojí.
A konečně ti, kteří mají úzkost z jídla nebo mají v anamnéze poruchy stravování, by tuto dietu neměli zkoušet.
Shrnutí:
- Strava masožravců má vysoký obsah tuku a může obsahovat nadměrné množství sodíku. Neobsahuje žádnou vlákninu nebo prospěšné rostlinné sloučeniny a může poskytovat nedostatečné množství určitých živin.
Potraviny k jídlu
Strava masožravců zahrnuje pouze živočišné produkty a vylučuje všechny ostatní potraviny.
Masožravá strava může obsahovat:
- Maso: hovězí, kuřecí, krůtí, maso z orgánů, jehněčí, vepřové atd.
- Ryby: losos, makrela, sardinky, krab, humr, tilapie, sleď atd.
- Ostatní produkty živočišného původu: vejce, sádlo, kostní dřeň, vývar z kostí atd.
- Mléko s nízkým obsahem laktózy (v malém množství): těžká smetana, tvrdý sýr, máslo atd.
- Vodu
Podle některých zastánců stravy je povolena sůl, pepř a další koření bez sacharidů.
Někteří lidé se navíc rozhodnou jíst jogurt, mléko a měkký sýr, ale tyto potraviny obvykle nejsou zahrnuty kvůli obsahu sacharidů.
Shrnutí:
- Potraviny povolené na masožravé stravě zahrnují veškeré maso a ryby, vejce, kostní dřeň, máslo a sádlo, stejně jako malé množství tvrdého sýra a těžké smetany.
Potraviny, kterým je třeba se vyhnout při masožravé stravě
Všechny potraviny, které nepocházejí ze zvířat, jsou z masožravé stravy vyloučeny.
Mezi omezené potraviny patří:
- Zelenina: brokolice, květák, brambory, zelené fazole, paprika atd.
- Ovoce: jablka, bobule, banány, kiwi, pomeranče atd.
- Mléko s vysokým obsahem laktózy: mléko, jogurt, měkký sýr atd.
- Luštěniny: fazole, čočka atd.
- Ořechy a semena: mandle, dýňová semena, slunečnicová semena, pistácie atd.
- Zrna: rýže, pšenice, chléb, quinoa, těstoviny atd.
- Alkohol: pivo, víno, kořalka atd.
- Cukry: stolní cukr, javorový sirup, hnědý cukr atd.
- Nápoje jiné než voda: soda, káva, čaj, ovocná šťáva atd.
Zatímco někteří lidé některé z těchto potravin zapracovávají, přísná masožravá strava jim to nedovoluje.
Shrnutí:
- Potraviny, které nepocházejí ze zvířat, jsou zcela vyloučeny, včetně zeleniny, ovoce, mléčných výrobků s vysokým obsahem laktózy, luštěnin, ořechů, semínek, obilovin, alkoholu, kávy, čaje a šťáv.
Ukázkové menu
Masožravá strava se obtížně dodržuje dlouhodobě a nenabízí mnoho pestrosti.
Následuje pětidenní vzorové menu pro masožravou stravu:
1. den
- Snídaně: vejce, slanina, sardinky
- Oběd: krůtí burger, losos, hovězí
- Večeře: filet mignon, krab, kuřecí játra
- Svačiny: malé množství parmazánu, sušené maso
2. den
- Snídaně: krevety, vejce, malá sklenice těžké smetany
- Oběd: strip steak, tuňák, hovězí
- Večeře: jehněčí kotlety, hovězí játra
- Svačiny: malé množství tvrdého sýra čedar, kostní vývar
3. den
- Snídaně: vejce, losos, krůtí klobása
- Oběd: hovězí, vepřové kotlety, makrela
- Večeře: krůtí hamburgerová placička, malé množství parmazánu, kostní dřeň
- Svačina: natvrdo uvařená vejce, krevety
4. den
- Snídaně: pstruh, strouhané kuřecí maso, slanina
- Oběd: hovězí karbanátky, malé množství sýra čedar, sušené lososí maso
- Večeře: krab vařený na sádle, filet mignon
- Svačina: sardinky, sušené hovězí maso
5. den
- Snídaně: vejce, kuřecí maso a krůtí klobásy
- Oběd: jehněčí pečeně, kuřecí játra, vepřová kotleta
- Večeře: flank steak, hřebenatky vařené na másle, malá sklenice těžké smetany
- Svačina: kostní vývar, sušené krůtí maso
Shrnutí:
- Jídla se masožravé stravě skládají výhradně ze živočišných produktů a nabízejí jen malou rozmanitost.
Závěr
Masožravá strava je extrémně omezující, skládá se výhradně z masa, ryb, vajec a malého množství mléčných výrobků s nízkým obsahem laktózy.
Říká se, že napomáhá hubnutí a několika zdravotním problémům, ale žádný spolehlivý výzkum tato tvrzení nepotvrzuje.
Navíc má zpravidla vysoký obsah tuku a sodíku, neobsahuje vlákninu ani prospěšné rostlinné sloučeniny a je obtížné ji dlouhodobě udržovat.
Celkově je masožravá strava zbytečně omezující. Jíst vyváženou stravu s řadou zdravých potravin je udržitelnější a pravděpodobně vám přinese více zdravotních výhod.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Tři velká jídla denně jsou ve skutečnosti zdravější než mnoho menších jídel
David Gutierrez
Ze studie, provedené vědci z univerzity v Missouri a publikované v magazínu The Obesity vyplývá, že pro lidi potýkající se s nadváhou by mohlo být nejzdravější volbou jíst jen tři větší jídla za den.
Protože se četnost obezity v USA od roku 1980 zdvojnásobila a stále roste, věnují se vědci v oblasti medicíny neustálému pátrání po způsobech, jak by lidé mohli udržovat svou váhu na optimálních hodnotách. Obezita má totiž významnou souvislost se zvýšením rizika kardiovaskulárních chorob, diabetu 2.typu, různých druhů rakoviny nebo s předčasným úmrtím. Kromě toho také souvisí s oslabením poznávacích schopností a s demencí, včetně Alzheimerovy choroby. V USA je dnes jako obézní klasifikována více než jedna třetina obyvatel.
Avšak nejpopulárnější stravovací doporučení - přestože bývá tak propagováno zdravotníky - nebylo dosud řádně vědecky ověřeno s ohledem na správnost nebo svou aplikovatelnost u lidí, kteří jsou již obézní.
„Jak masmédia tak i mnozí poskytovatelé zdravotní péče často hájí doporučení jíst více menších porcí jídla v průběhu celého dne,“ konstatuje vedoucí autor studie Tim Heden. „Když jsme ale prozkoumali dostupnou literaturu, nenašli jsme nijak mnoho studií, které by zkoumaly nebo přímo podporovaly toto populární doporučení. Tento nedostatek pramenů nás dovedl k naší studii, jež patří k prvním, která zkoumá, jak denní počet jídel ovlivňuje za celý den využívání inzulínu a hladiny tuku v krvi u obézních žen.“
Méně jídel znamená méně tuku a nižší riziko nemocí
Vědci sledovali osm obézních žen ve dvou dnech. Při první návštěvě byly ženám dány instrukce, podle kterých měly zkonzumovat tři dávky tekutých jídel, každé mělo obsahovat 500 kalorií. Při druhé návštěvě jim bylo předepsáno konzumovat šest dávek po 250 kaloriích. V obou kontrolních dnech vědci ženám měřili každých 30 minut hladinu jejich krevního cukru. Zjistili, že hladiny cukru byly u těchto žen významně nižší při režimu tří jídel za den.
„Tyto naše závěry by možná mohly být oporou pro nová stravovací doporučení, která bývají dávána hlavně obézním ženám,“ řekl Tim Heden.
„Naše výsledky naznačují, že hlavně v případě obézních žen může být konzumace větších porcí jídel jen třikrát za den z pohledu jejich metabolizmu mnohem přínosnější, než větší počet malých porcí,“ konstatoval Tim Heden.
„Větší porce jídel konzumovaných méně často snižuje hladinu tuku v krvi. Z dlouhodobějšího pohledu tento způsob stravování může ženám trvale snížit tuk v krvi a tím snížit i jejich rizika vzniku srdečních onemocnění.“
Přestože tyto výsledky bude potřeba ještě replikovat a potvrdit pro jejich aplikovatelnost v reálném životě, spoluautor studie Jill Kanaley poznamenává, že už teď je možné vyvozovat logický závěr:
konzumace většího počtu malých porcí jídel není rozumná ani tehdy, když se neprojeví žádnými fyziologickými účinky.
„Při větším počtu porcí jídel v průběhu dne musíte být opatrní,“ upozornil Jill Kanaley. „Jestliže se budete stravovat tímto způsobem, projeví se u vás zvýšené sklony k přejídání nebo k nezdravým stravovacím návykům a budete náchylnější ke škodlivé stravě.“
„Někteří lidé velmi usilují o to, aby jedli jen zdravé svačiny, většina lidí ale o to příliš nedbá a končí tím, že jejich příjem kalorií je příliš vysoký. Čím častěji usednete k jídlu, tím více kalorií také pravděpodobně sníte.“
Navíc méně zatěžujete tělo - prostě je to o biorytmech.
Originál: https://www.naturalnews.com/038264_meals_healthy_weight_disease_risk.html
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života