Standardní verze

Co je to veganství a co jedí vegani?

 

 

 

 

 

 

Vegan

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Veganství, kdysi považované za okrajovou stravu, se stalo hlavním proudem - podle výzkumu provedeného ve Velké Británii se počet lidí, kteří se stravují vegansky, za posledních deset let zvýšil o 350% ( 1 ).

Podle definice je veganství způsob života, při kterém lidé co nejvíce vylučují všechny formy vykořisťování a týrání zvířat.

Na první pohled se veganská strava může zdát složitá nebo příliš omezující. Část mých klientů, kteří uvažují o přechodu na veganskou stravu, má zpočátku obavy, jak najít vhodné veganské alternativy svých oblíbených jídel. Většina z nich však zjistí, že jakmile si osvojí několik základních věcí, je přechod méně obtížný, než původně očekávali.

Následuje, co je to veganství, základní informace o potravinách, které je vhodné jíst a kterým se při veganské stravě vyhýbat.

Co je veganství?

Podle Veganské společnosti byl termín "vegan" vytvořen již v roce 1944 malou skupinou vegetariánů, kteří se odtrhli od Leicesterské vegetariánské společnosti v Anglii a založili Veganskou společnost. Kromě toho, že se zdrželi konzumace masa, rozhodli se nekonzumovat mléčné výrobky, vejce ani žádné jiné produkty živočišného původu (2).

Termín "vegan" byl vybrán z kombinace prvního a posledního písmene slova "vegetarián". V roce 1949 se zrodila první definice veganství. V průběhu let se mírně měnila, až se stala tím, čím je známá dnes.

Podle nejnovější definice Veganské společnosti je veganství "filozofie a způsob života, který se snaží vyloučit - pokud je to možné a proveditelné - všechny formy vykořisťování a týrání zvířat pro potravu, oblečení nebo jiné účely".

Mnoho lidí používá termín "vegan" výhradně pro označení stravy. Podle této nejnovější definice však veganství přesahuje rámec rostlinné stravy.

Ti, kdo se označují za vegany, se obvykle snaží vyloučit zneužívání nebo týrání zvířat ve všech aspektech svého života, včetně oblečení, které nosí, kosmetiky, kterou používají, a volnočasových aktivit, kterých se účastní (3).

Mnoho veganů se proto vyhýbá nákupu vlněných kabátů, koženého nábytku nebo péřových polštářů a přikrývek. Mohou také raději navštěvovat útulky pro zvířata, než aby chodili do zoologických zahrad, cirkusu nebo na zvířecí farmy (4).

Shrnutí:

  • Veganství je životní styl, který vylučuje všechny živočišné produkty a snaží se co nejvíce omezit týrání a zneužívání zvířat.

Proč se lidé stávají vegany?

Lidé se obvykle rozhodnou vyhýbat se živočišným produktům z jednoho nebo více následujících důvodů.

Etika

Etičtí vegani pevně věří, že všichni tvorové mají právo na život a svobodu. Všechna zvířata považují za vědomé bytosti, které se stejně jako lidé chtějí vyhnout bolesti a utrpení (5).

Z tohoto důvodu jsou etičtí vegani proti zabíjení zvířat za účelem konzumace jejich masa nebo nošení jejich kožešin či kůže. Vegani jsou také proti psychickému a fyzickému stresu, kterému mohou být zvířata vystavena v důsledku moderních zemědělských postupů - například proti malým ohradám nebo klecím, v nichž zvířata obvykle žijí a které jen zřídkakdy opouštějí v době mezi narozením a porážkou (6, 7).

Pro etické vegany však tento postoj přesahuje krutost moderních zemědělských postupů.

Vegani totiž nesouhlasí s konzumací výrobků, které jsou do značné míry závislé na zabíjení jiných zvířat - zejména proto, že jsou k dispozici alternativy. Patří sem porážky telat, která jsou v mlékárenském průmyslu považována za přebytečná, nebo vybíjení jednodenních kuřat samčího pohlaví, které je běžné při produkci vajec (8, 9).

Etičtí vegani navíc obecně věří, že mléko, vejce, med, hedvábí a vlna zvířat nejsou určeny k tomu, aby je lidé využívali, a to bez ohledu na životní podmínky, které jsou využívaným zvířatům poskytovány (4, 5).

Proto jsou etičtí vegani i nadále proti pití zvířecího mléka, konzumaci jeho vajec nebo nošení jeho vlny, a to i v případech, kdy jsou zvířata chována ve volném výběhu nebo na pastvinách.

Zdraví

Někteří lidé se rozhodují pro veganskou stravu kvůli jejím potenciálním zdravotním výhodám. Strava s vysokým obsahem masa - zejména červeného - je spojována s rakovinou, srdečními chorobami a cukrovkou 2. typu (4).

Naopak rostlinná strava je spojována s nižším rizikem vzniku těchto onemocnění nebo předčasného úmrtí na ně (10, 11, 12, 13, 14).

Snížení konzumace živočišných produktů ve prospěch rostlinné stravy může také zlepšit trávení a snížit riziko Alzheimerovy choroby (15, 16).

Veganská strava může také pomoci minimalizovat vedlejší účinky spojené s antibiotiky a hormony používanými v moderním živočišném zemědělství (4).

Veganská strava se zdá být obzvláště účinná při hubnutí. Několik studií spojuje veganskou stravu s nižší pravděpodobností obezity (17, 18).

Pokud však držíte veganskou dietu, můžete konzumovat méně některých živin. Proto je plánování obzvláště důležité. Také zvažte konzultaci s odborníkem, například dietologem, a naplánujte si veganskou stravu, která vám pomůže získat potřebné živiny.

Veganská strava má obvykle nízký obsah těchto živin (19):

POZOR: Vitamin D a zinek je důležitý v prevenci virových onemocnění. Doporučenou hodnotu déčka 75-150 mmol/l (30-60 ng/ml) v krvi má malý počet lidí. Doporučuji doplňovat každoročně od září do dubna. Zinek zabraňuje replikaci covidu v buňkách.

Lidé, kteří se stravují vegansky, logicky užívají správně doplňky stravy, které jim dodávají živiny, jichž mohou mít ve stravě nedostatek.

Životní prostředí

Lidé se také mohou rozhodnout vyhnout se živočišným produktům ve snaze omezit svůj dopad na životní prostředí. Podle nejnovějších údajů přispívá živočišné zemědělství velkou měrou k emisím skleníkových plynů (GHGE), které způsobují změnu klimatu (20).

Předpokládá se, že konzumenti masa jsou zodpovědní za 2-2,5krát více emisí skleníkových plynů než lidé, kteří se stravují vegansky. Toto číslo vychází z vlastních údajů o stravovacích návycích ve Velké Británii (20).

Přežvýkavci, jako je skot, ovce a kozy, zřejmě vypouštějí největší množství skleníkových plynů na gram dodaných bílkovin. Proto diety, které omezují nebo zcela vylučují mléčné výrobky, produkují také výrazně méně skleníkových plynů.

Jedna studie naznačuje, že vegetariánská strava produkuje o 33% méně GHGE než standardní americká strava obsahující maso a nabízející stejné množství kalorií (20).

Ještě menší dopad na životní prostředí má veganská strava, která produkuje o 53 % méně GHGE než kaloricky stejná strava obsahující maso (20).

Velká část rostlinných bílkovin, které se v současné době produkují, se používá spíše ke krmení zvířat než lidí. Z tohoto důvodu vyžaduje výroba stravy s vysokým podílem živočišných produktů více zemských zdrojů než výroba stravy rostlinné.

Například výroba živočišných bílkovin vyžaduje 6-17krát více půdy než stejné množství sójových bílkovin.

Živočišné bílkoviny také vyžadují v průměru 2-3krát více vody v závislosti na faktorech, jako je roční období a roční výkyvy srážek (21).

Vzhledem ke všem těmto faktorům odborníci odhadují, že pokud se nic nezmění, náš potravinový systém pravděpodobně do roku 2050 překročí zdroje naší planety. Přechod na veganskou stravu může být jedním ze způsobů, jak tento výsledek oddálit (22).

Shrnutí:

  • Lidé se mohou rozhodnout pro veganství z různých důvodů, včetně etických, zdravotních a environmentálních.

Typy veganství

Je důležité si uvědomit, že veganské nemusí nutně znamenat zdravé, protože kvalita veganské stravy závisí na potravinách, které ji tvoří. Některé veganské diety tak mohou mít mnoho zdravotních výhod, zatímco jiné nemusí být pro vaše zdraví prospěšné.

Následuje několik podkategorií veganské stravy:

  • Dietní vegani. Tento termín se často používá zaměnitelně s pojmem "rostlinná strava" a označuje ty, kteří se ve své stravě vyhýbají živočišným produktům, ale nadále je používají v jiných výrobcích, například v oblečení a kosmetice.
  • Plnohodnotní vegani. Tito lidé upřednostňují stravu bohatou na celozrnné potraviny, jako je ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy a semena.
  • "Junk-food" vegani. Někteří lidé si ve velké míře zakládají na zpracovaných veganských potravinách, jako je veganské maso, hranolky, mražené večeře a dezerty, včetně sušenek Oreo a nemléčné zmrzliny.
  • Raw-food vegani. Tato skupina konzumuje pouze potraviny syrové nebo tepelně upravené při teplotách nižších než 48 °C.
  • Vegani s nízkým obsahem tuku v syrové stravě. Tato podskupina, známá také jako frutariáni, omezuje potraviny s vysokým obsahem tuku, jako jsou ořechy, avokádo a kokosové ořechy, a místo toho se spoléhá především na ovoce. Příležitostně mohou jíst malé množství jiných rostlin.

Plnohodnotná veganská strava má obvykle vynikající zdravotní účinky. Pokud máte zájem vyzkoušet veganskou stravu, zvažte konzultaci s odborníkem, abyste našli tu správnou dietu pro vás.

Shrnutí:

  • Mezi typy tohoto stravovacího vzorce patří dietní, celozrnné, "nezdravé", syrové a nízkotučné syrové veganství. Zdravotní přínosy (nebo jejich nedostatek) veganské stravy závisí na potravinách, které ji tvoří.

Co vegani jedí?

Následuje několik základních potravin, které lidé s veganskou stravou obvykle jedí a kterým se vyhýbají.

Potraviny, které vegani jedí

Vyhýbání se živočišným produktům vás neomezuje pouze na konzumaci salátů a tofu. Existuje široká škála chutných potravin, které můžete při veganské stravě jíst.

Zde je několik nápadů:

  • Fazole, hrách a čočka: například červená, hnědá nebo zelená čočka, cizrna, dělený hrách, černé fazole, bílé fazole a ledvinové fazole.
  • Sójové výrobky: například obohacené sójové mléko, sójové boby a výrobky z nich, jako je tofu, tempeh a natto.
  • Ořechy: např. arašídy, mandle, kešu ořechy a jejich másla.
  • Semínka: např. slunečnicová semínka, sezamová semínka a jejich másla, lněná semínka, konopná semínka a chia semínka.
  • Celozrnné potraviny: např. quinoa, celozrnná pšenice, oves, celozrnná hnědá nebo divoká rýže a výrobky z těchto potravin, např. celozrnný chléb, krekry a těstoviny.
  • Škrobová zelenina: například brambory, sladké brambory, kukuřice, dýně, řepa a tuřín.
  • Neškrobová zelenina: např. brokolice, zelí, chřest, ředkvičky a listová zelenina; může být syrová, mražená, konzervovaná, sušená nebo pyré.
  • Ovoce: například jablka, hrušky, banány, bobulovité ovoce, mango, ananas, pomeranče a mandarinky; lze je koupit čerstvé, mražené, konzervované, sušené nebo ve formě pyré.
  • Další potraviny rostlinného původu: například řasy, výživné kvasnice, obohacená rostlinná mléka, jogurty a javorový sirup.

Je velmi pravděpodobné, že mnoho jídel, která si v současné době dopřáváte, je buď již veganských, nebo je lze po několika jednoduchých úpravách připravit jako veganské. Hlavní jídla z masa můžete například vyměnit za pokrmy obsahující fazole, hrách, čočku, tofu, tempeh, ořechy nebo semínka.

Navíc můžete mléčné výrobky nahradit rostlinnými mléky, míchaná vejce míchaným tofu, med rostlinnými sladidly, jako je melasa nebo javorový sirup, a syrová vejce lněným semínkem nebo chia semínky. Můžete si také vybrat ze stále se rozšiřující nabídky hotových veganských výrobků, včetně veganského masa, veganských sýrů a veganských dezertů.

Jen mějte na paměti, že mohou být vysoce průmyslově zpracované. I když je tedy můžete jíst s mírou, neměly by tvořit většinu zdravé veganské stravy.

Potraviny, kterým se vegani vyhýbají

Vegani se vyhýbají všem potravinám živočišného původu. Patří mezi ně např:

  • Maso a ryby: např. hovězí, kuřecí, kachní, ryby a korýši.
  • Vejce: celá vejce a potraviny, které je obsahují, například pečivo.
  • Mléčné výrobky: mléko, sýry, máslo a smetana, jakož i potraviny vyrobené z těchto surovin.
  • Další složky živočišného původu: např. med, albumin, kasein, karmín, želatina, pepsin, šelak, isinglass a syrovátka.

Kontrola etiket potravin je obecně nejlepším způsobem, jak zjistit, zda potravina obsahuje složky živočišného původu. Veganské potraviny mohou být označeny, což usnadňuje jejich rozpoznání při nákupu.

Shrnutí:

  • Vegani jedí různé potraviny. Obvykle nahrazují maso, vejce a mléčné výrobky různými rostlinnými alternativami, což veganské stravě poskytuje všestrannost.

Závěr

Vegani se obvykle vyhýbají živočišným produktům z etických, zdravotních nebo ekologických důvodů nebo z kombinace těchto tří důvodů.

Při veganské stravě pravděpodobně nahradíte maso, vejce a mléčné výrobky množstvím rostlinných potravin, včetně ovoce, zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, ořechů, semen a obohacených výrobků z těchto potravin.

Přechod na veganskou stravu je snazší, než si většina lidí myslí. Vyžaduje to však trochu více znalostí o výživě.

Pokud tedy chcete přejít na veganskou stravu, zvažte možnost poradit se s dietologem, který se specializuje na rostlinnou stravu, abyste se ujistili, že máte základní znalosti.

V závislosti na vašich znalostech, rozpočtu a kulinářských dovednostech můžete také zvážit užívání určitých doplňků stravy, abyste zajistili, že tělu dodáte všechny potřebné živiny.

KAŽDÁ RAKOVINA SE DÁ ZASTAVIT (VYLÉČIT) V PRŮBĚHU NĚKOLIKA TÝDNŮ, dr. Leonard Coldwell

SK titulky - případně klikněte na tlačítko cc - 6:55

Pozor, v překladu je chyba! - "samoléčení můžeme začít přechodem na vegetariánskou stravu" - v anglickém originálu se hovoří o veganské stravě.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií.

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

Rozhovor s MUDr. SOŇOU PEKOVOU - 8. červenec 2021

Na svobodném kanálu

+

Soňa Peková odpovídá na dotazy posluchačů - 27. října 2021 a nové vyjádření z 2. ledna 2022, protože "PFIZER" musí zveřejnit utajované dokumenty... + 15. ledna 2022

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 30.4.2022 v souvislosti s "vakcinací"

DEAD (649)

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

 

Standardní verze