9 vědecky podložených výhod cizrny

- Pixabay

Barbora Nová

Cizrna je cenově dostupná, všestranná a velmi výživná. Může pomáhat při regulaci hmotnosti, chránit před chronickými onemocněními a podporovat řadu dalších aspektů zdraví.

Cizrna, známá také jako fazole garbanzo, se v zemích Blízkého východu pěstuje a konzumuje již tisíce let, přičemž jejich oříšková chuť a zrnitá struktura se dobře kombinuje s mnoha dalšími potravinami a přísadami.

Cizrna je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny a může mít řadu zdravotních výhod, například pomáhá regulovat hmotnost, zlepšuje trávení a snižuje riziko onemocnění.

Kromě toho má tato luštěnina vysoký obsah bílkovin a v mnoha vegetariánských a veganských pokrmech výborně nahrazuje maso.

Následuje 9 důkazy podložených zdravotních přínosů cizrny a několik jednoduchých receptů.

1. Cizrna je plná živin

Cizrna se může pochlubit působivým výživovým profilem, přičemž obsahuje mírný počet kalorií - 260 kalorií na šálek (160 gramů). Přibližně 67 % těchto kalorií pochází ze sacharidů, zbytek z bílkovin a tuků (1).

Cizrna také obsahuje řadu vitamínů a minerálů a slušné množství vlákniny a bílkovin. Jedna porce vařené cizrny o hmotnosti 160 gramů obsahuje (1):

  • Kalorie: 269
  • Bílkoviny: 14,5 gramu
  • Tuk: 4 gramy
  • Sacharidy: 45 gramů
  • Vláknina: 12,5 gramů
  • Mangan: 74 % denní referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Foláty (vitamín B9): 71 % RHP
  • Měď: 64 % RHP
  • Železo: 26 % RHP
  • Zinek: 23 % RHP
  • Fosfor: 22 % RHP
  • Hořčík: 19 % RHP
  • Vitamin B1: 16 % RHP
  • Vitamín B6: 13 % RHP
  • Selen: 11 % RHP
  • Draslík: 10 % RHP

Tato luštěnina je obzvláště dobrým zdrojem minerálu manganu a vitaminu B folátu.

Shrnutí:

  • Cizrna obsahuje přiměřené množství kalorií a několik vitaminů a minerálních látek. Je také dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin.

2. Cizrna může udržet pocit sytosti

Bílkoviny a vláknina v cizrně mohou pomoci udržet vaši chuť k jídlu pod kontrolou.

Bílkoviny a vláknina společně zpomalují trávení, což pomáhá podpořit pocit sytosti. Kromě toho mohou bílkoviny zvyšovat hladinu hormonů snižujících chuť k jídlu ve vašem těle (2, 3, 4, 5).

Sytící účinky bílkovin a vlákniny v cizrně mohou ve skutečnosti automaticky snížit váš kalorický příjem (6, 7).

Jedna studie porovnávala chuť k jídlu a příjem kalorií u 12 žen, které jedly dvě samostatná jídla (8).

Před jedním z jídel snědli 200 g cizrny, před druhým jídlem pak 2 krajíce bílého chleba. Po jídle z cizrny se u nich výrazně snížila chuť k jídlu a příjem kalorií ve srovnání s jídlem z bílého chleba (8).

Jiná malá studie zjistila, že u těch, kteří si k odpolední svačině dali preclíky a hummus na bázi cizrny, došlo k 70% snížení chuti k jídlu a 30% zvýšení pocitu sytosti (9).

Shrnutí:

  • Cizrna má vysoký obsah bílkovin a vlákniny, což může udržet pocit sytosti a snížit příjem kalorií při jídle.

3. Cizrna je bohatá na rostlinné bílkoviny

Cizrna je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, což z ní činí vynikající potravinu pro lidi, kteří nejedí maso ani živočišné produkty.

Porce o hmotnosti 160 gramů obsahuje asi 14,5 gramu bílkovin, což je srovnatelné s obsahem bílkovin v podobných potravinách, jako jsou černé fazole a čočka (1).

Bílkoviny obsažené v cizrně mohou přispívat k plnosti a udržovat chuť k jídlu pod kontrolou. Bílkoviny jsou také známé pro svou roli při regulaci hmotnosti, zdraví kostí a síle svalů (7, 10, 11, 12).

Některé studie ukazují, že kvalita bílkovin v cizrně je lepší než u jiných druhů luštěnin. To proto, že cizrna obsahuje všechny esenciální aminokyseliny kromě methioninu (10).

Z tohoto důvodu je neúplným zdrojem bílkovin. Abyste měli jistotu, že do svého jídelníčku dostanete všechny aminokyseliny, je důležité cizrnu kombinovat s celozrnnou obilovinou, která obsahuje methionin, například s quinoou (10, 13).

Shrnutí:

  • Cizrna je vynikajícím zdrojem bílkovin, které mohou napomáhat regulaci hmotnosti a posilovat zdraví kostí. Tato luštěnina je skvělou volbou pro lidi, kteří nejedí živočišné produkty.

4. Cizrna vám může pomoci regulovat hmotnost

Cizrna může díky svým sytícím účinkům napomáhat regulaci hmotnosti.

Bílkoviny a vláknina v cizrně mohou snižovat chuť k jídlu, což může následně snížit příjem kalorií při jídle (8).

V jedné studii měli ti, kteří pravidelně jedli cizrnu, o 53 % nižší pravděpodobnost, že budou mít index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 30, a větší pravděpodobnost, že budou mít nižší obvod pasu, než ti, kteří cizrnu nejedli (14).

I když index tělesné hmotnosti BMI zůstává běžným zdravotním ukazatelem, mějte na paměti, že jeho účinnost je omezená.

Nicméně jiný přehled zjistil, že ti, kteří jedli alespoň 1 denní porci luštěnin, například cizrny, zhubli o 25 % více než ti, kteří luštěniny nejedli (15).

Shrnutí:

  • Obsah vlákniny a bílkovin v cizrně a její relativně nízká kalorická hodnota vám mohou pomoci udržet si zdravou váhu

5. Cizrna může podporovat regulaci hladiny cukru v krvi

Cizrna může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi několika způsoby.

Zaprvé má poměrně nízký glykemický index (GI), který udává, jak rychle se po konzumaci potraviny zvýší hladina cukru v krvi. Bylo prokázáno, že diety, které zahrnují mnoho potravin s nízkým GI, podporují regulaci hladiny cukru v krvi (14, 16).

Kromě toho mohou vláknina a bílkoviny obsažené v cizrně pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi.

To proto, že vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů a podporuje tak spíše stálý vzestup hladiny cukru v krvi než její prudký nárůst. Konzumace potravin bohatých na bílkoviny může také pomáhat udržovat zdravou hladinu cukru v krvi (2, 17).

V jedné malé studii potlačila konzumace 200 g cizrny zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle až o 36 % ve srovnání s konzumací 2 plátků bílého chleba (8).

Starší, 12týdenní studie zjistila, že u 45 osob, které týdně snědly čtyři 300 gramů konzervované cizrny, došlo k výraznému snížení hladiny inzulinu nalačno, což je důležitý faktor regulace hladiny cukru v krvi (18).

Některé studie navíc spojují konzumaci cizrny se snížením rizika několika onemocnění, včetně cukrovky a srdečních chorob. Tyto účinky jsou často připisovány její schopnosti snižovat hladinu cukru v krvi (19).

Shrnutí:

  • Cizrna má nízký glykemický index a je skvělým zdrojem vlákniny a bílkovin - všechny tyto vlastnosti podporují zdravou regulaci hladiny cukru v krvi.

6. Cizrna může prospívat trávení

Cizrna je plná vlákniny, která nabízí několik výhod pro zdraví trávicího traktu (14).

Vláknina v cizrně je většinou rozpustná, což znamená, že se v trávicím traktu mísí s vodou a vytváří gelovitou hmotu.

Rozpustná vláknina může pomoci zvýšit počet zdravých bakterií ve střevech a zabránit přemnožení nezdravých bakterií. To může vést ke snížení rizika některých zažívacích potíží, jako je syndrom dráždivého tračníku (IBS) a rakovina tlustého střeva (2).

Podle jednoho přehledu může cizrna také pomáhat podporovat zdraví trávicího traktu tím, že zlepšuje četnost, snadnost a konzistenci stolice (14).

Shrnutí:

  • Cizrna má vysoký obsah vlákniny, která prospívá trávení tím, že podporuje pohyb střev a zvyšuje počet zdravých bakterií ve střevech.

7. Cizrna může chránit před některými chronickými onemocněními

Cizrna může pomoci snížit riziko vzniku několika chronických onemocnění.

Srdeční onemocnění

Cizrna je skvělým zdrojem několika minerálních látek, jako je hořčík a draslík, které mohou podporovat zdraví srdce tím, že pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku - hlavnímu rizikovému faktoru srdečních onemocnění (1, 20, 21).

Navíc bylo prokázáno, že rozpustná vláknina v cizrně snižuje hladinu triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu, jejichž zvýšená hladina může zvyšovat riziko srdečních onemocnění (14, 22).

Podle přehledu 26 studií může konzumace alespoň 1 porce luštěnin denně, včetně cizrny, přispět k výraznému snížení LDL (špatného) cholesterolu (23).

Rakovina

Některé výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace cizrny může přispět ke snížení rizika vzniku některých typů rakoviny.

Je to proto, že tato luštěnina může v těle podporovat produkci butyrátu, mastné kyseliny, která může snižovat zánět v buňkách tlustého střeva, což může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva (14).

Kromě toho cizrna obsahuje saponiny, což jsou rostlinné sloučeniny, které mohou pomáhat předcházet vzniku některých druhů rakoviny. Saponiny byly zkoumány i pro svou roli při potlačování růstu nádorů (14, 24, 25).

Cizrna také poskytuje několik vitaminů a minerálů, které mohou snižovat riziko vzniku rakoviny, včetně vitaminů skupiny B, které mohou být spojeny s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu a plic (26, 27, 28).

Cukrovka 2. typu

Cizrna může díky svým účinkům na regulaci hladiny cukru v krvi pomáhat při prevenci a léčbě cukrovky.

Vláknina a bílkoviny v cizrně pomáhají zabránit příliš rychlému vzestupu hladiny cukru v krvi po jídle, což je důležitý faktor při léčbě cukrovky (2, 14, 29).

Navíc je díky nízkému glykemickému indexu (GI) vhodná pro osoby s cukrovkou, protože je nepravděpodobné, že by vedla ke zvýšení hladiny cukru v krvi (14, 30, 31).

V neposlední řadě je zdrojem několika živin, u kterých bylo zjištěno, že snižují riziko vzniku cukrovky 2. typu, včetně hořčíku a vitaminů skupiny B. Jejich obsah zinku může také pomoci zvládnout toto onemocnění (1, 32, 33, 34, 35).

Shrnutí:

  • Cizrna může pomoci předcházet některým chronickým onemocněním, včetně srdečních chorob, rakoviny a cukrovky 2. typu.

8. Cizrna může podporovat zdraví mozku

Díky působivému profilu živin může cizrna podporovat mozkové funkce a duševní zdraví.

Částečně je to proto, že je skvělým zdrojem cholinu, který hraje důležitou roli ve fungování mozku.

Tato základní živina je nezbytná zejména pro tvorbu specifických neurotransmiterů, které fungují jako chemičtí poslové nervových buněk vašeho těla. Zatímco pro kojence je cholin životně důležitý, jeho úloha pro zdraví dospělých však není dobře prozkoumána (36, 37).

Cizrna také obsahuje vydatnou dávku hořčíku, klíčového minerálu pro funkci nervů (38).

Výzkum navíc ukazuje, že některé živiny obsažené v těchto luštěninách, včetně hořčíku, selenu a zinku, mohou pomáhat chránit před depresí a úzkostí (38, 39, 40).

Shrnutí:

  • Cizrna je bohatá na několik živin, které mohou podporovat zdraví mozku, včetně cholinu, hořčíku, selenu a zinku.

9. Cizrna může pomáhat předcházet nedostatku železa

Cizrna je vynikajícím zdrojem železa, v 1 šálku se nachází přibližně 26 % denní dávky železa (1).

Železo se podílí na tvorbě červených krvinek a také na fyzickém růstu, vývoji mozku, svalovém metabolismu a dalších aspektech zdraví (41).

Pokud nemáte dostatek této klíčové mikroživiny, může být narušena schopnost vašeho těla produkovat zdravé červené krvinky. To může vést k nedostatku železa, což je stav charakterizovaný příznaky, jako je slabost, únava a dušnost (42).

Cizrna je proto skvělou volbou pro lidi, kteří mohou být vystaveni vysokému riziku nedostatku železa, jako jsou vegani a vegetariáni (41).

Cizrna také obsahuje určité množství vitaminu C, který může pomoci zvýšit vstřebávání železa v těle (43).

Shrnutí:

  • Cizrna je dobrým zdrojem železa a může pomoci chránit se před jeho nedostatkem.

Cizrna je levná a snadno zařaditelná do jídelníčku

Cizrnu je neuvěřitelně snadné zařadit do jídelníčku, přičemž je cenově dostupná v konzervovaných i suchých variantách. Díky vysokému obsahu bílkovin je vynikající náhradou masa při vegetariánské a veganské stravě.

Cizrna je navíc všestranně použitelná a lze ji přidávat do různých pokrmů, například do salátů, polévek nebo sendvičů.

Je také hlavní složkou hummusu, což je dip z rozmačkané cizrny, tahini, olivového oleje, citronové šťávy, soli a česneku.

V neposlední řadě můžete cizrnu opéct a připravit si z ní chutnou a křupavou svačinku nebo ji zakomponovat do zeleninových burgerů a tacos.

Shrnutí:

  • Cizrna je levná a skvěle chutná v mnoha pokrmech. Je hlavní složkou humusu a díky obsahu bílkovin je skvělou náhradou masa.

Závěr

Cizrna není jen základní složkou humusu nebo chutnou přísadou do chilli.

Je také velmi zdravá, protože se může pochlubit vitamíny, minerály, vlákninou a bílkovinami. Tyto vlastnosti mohou podporovat regulaci hmotnosti, hladinu cukru v krvi a zdraví mozku a zároveň snižovat riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.

Chcete-li začít s cizrnou, zkuste ji opéct jako svačinu nebo přidat do salátu.

8 skvělých důvodů, proč zařadit do jídelníčku hummus

- Pixabay

Barbora Nová

Hummus poskytuje klíčové živiny včetně bílkovin. Složky obsažené v hummusu mohou prospívat vašemu celkovému zdraví a snižovat riziko některých zdravotních potíží.

Hummus je neuvěřitelně oblíbený dip a pomazánka z Blízkého východu.

Obvykle se vyrábí smícháním cizrny (fazolí garbanzo), tahini (mletých sezamových semínek), olivového oleje, citronové šťávy a česneku v kuchyňském robotu.

Hummus je nejen chutný, ale také všestranně použitelný, plný živin a je spojován s mnoha působivými zdravotními a výživovými účinky (1).

Následuje 8 vědecky prokázaných výhod hummusu.

1. Hummus je vysoce výživný

Hummus obsahuje širokou škálu vitaminů a minerálů.

Porce humusu o objemu 2 polévkových lžic nebo 30 gramů obsahuje (2):

  • Kalorií: 71
  • Tuk: 5 g
  • Bílkoviny: 2 g
  • Sacharidy: 5 g
  • Vláknina: 2 g
  • Mangan: 7 % denní referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Měď: 7 % RHP
  • Hořčík: 3 % RHP
  • Fosfor: 2 % RHP
  • Folát: 2 % RHP
  • Železo: 2 % RHP
  • Zinek: 2 % RHP
  • Thiamin (vit.B1): 2 % RHP

Hummus obsahuje malé množství rostlinných bílkovin, přibližně 2 g v každé porci o hmotnosti 30 g.

Kromě toho humus obsahuje železo a folát, které jsou důležité pro vegetariány a vegany, protože jich nemusí dostávat dostatek ze stravy (3).

Shrnutí:

  • Hummus poskytuje širokou škálu vitamínů a minerálů, včetně manganu, mědi, folátu a železa.

2. Hummus může pomoci zmírnit záněty

Zánět je způsob, jakým se tělo chrání před infekcí, nemocí nebo zraněním.

Někdy však může zánět přetrvávat déle, než je nutné. Tomuto stavu se říká chronický zánět a je spojen s mnoha závažnými zdravotními problémy (4).

Hummus je plný zdravých složek, které mohou pomoci snížit chronický zánět.

Olivový olej je jednou z nich. Je bohatý na silné antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky, přičemž zejména panenský olivový olej obsahuje antioxidant oleokanthal, o kterém se předpokládá, že má podobné protizánětlivé účinky jako běžné protizánětlivé léky (5, 6, 7).

Podobně sezamová semínka, z nichž se vyrábí tahini, mohou pomáhat snižovat markery zánětu v těle, jako je interleukin-6 (IL-6), který je zvýšený při zánětlivých stavech, jako je artritida (8, 9).

Mnoho starších studií navíc prokázalo, že konzumace stravy bohaté na luštěniny, jako je cizrna, snižuje krevní markery zánětu (10, 11, 12).

Shrnutí:

  • Hummus obsahuje cizrnu, olivový olej a sezamová semínka (tahini), u kterých byly prokázány protizánětlivé účinky.

3. Hummus podporuje zdraví trávicího traktu

Hummus je skvělým zdrojem vlákniny, která může zlepšit zdraví trávicího traktu.

Na jednu porci o hmotnosti 30 g připadají téměř 2 g vlákniny, což je přibližně 6 % RHP vlákniny (13, 14).

Díky obsahu vlákniny vám humus může pomoci udržet pravidelnost. Vláknina totiž pomáhá změkčovat stolici a dodává jí objem, takže se lépe vyprazdňuje (15).

Vláknina navíc pomáhá vyživovat zdravé bakterie, které žijí ve střevech.

Jedna studie z roku 2010 zjistila, že přidávání 200 g cizrny (nebo rafinózové vlákniny z cizrny) do stravy po dobu 3 týdnů pomáhá podporovat růst prospěšných bakterií, jako jsou bifidobakterie, a zároveň potlačuje růst škodlivých bakterií (16).

Část vlákniny v humusu může být také střevními bakteriemi přeměněna na mastnou kyselinu s krátkým řetězcem butyrát. Tato mastná kyselina pomáhá vyživovat buňky tlustého střeva a má mnoho působivých účinků (16).

Laboratorní studie prokázaly, že butyrát snižuje zánět ve střevech a může pomáhat chránit před rakovinou tlustého střeva (17, 18).

Shrnutí:

  • Humus je skvělým zdrojem vlákniny, která podporuje pravidelnost. Cizrnová vláknina navíc může podporovat růst zdravých střevních bakterií, které produkují butyrát - druh mastné kyseliny, která pomáhá vyživovat buňky ve střevech.

4. Hummus může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi

Hummus má několik vlastností, které mohou pomoci řídit hladinu cukru v krvi.

Za prvé, hummus se vyrábí převážně z cizrny, která má nízký glykemický index (GI) (19).

Glykemický index je stupnice, která měří schopnost potravin zvyšovat hladinu cukru v krvi.

Potraviny s vysokou hodnotou GI se rychle tráví a následně vstřebávají, což způsobuje prudký nárůst a pokles hladiny cukru v krvi. Naopak potraviny s nízkou hodnotou GI jsou pomalu tráveny a následně vstřebávány, což způsobuje pomalejší a vyváženější vzestup a pokles hladiny cukru v krvi.

Hummus je také skvělým zdrojem rozpustné vlákniny a zdravých tuků.

Cizrna je bohatá na bílkoviny a rezistentní škrob, který zpomaluje trávení sacharidů (20).

Tuky také pomáhají zpomalit vstřebávání sacharidů ze střeva, což zase zajišťuje pomalejší a rovnoměrnější uvolňování cukru do krevního oběhu (21).

Výzkum například ukázal, že z bílého chleba se po jídle uvolňuje do krve čtyřikrát více cukru než z humusu, přestože obsahuje stejné množství sacharidů (22).

Shrnutí:

  • Humus má nízký glykemický index, což znamená, že pomalu uvolňuje cukr do krevního oběhu. Tomu napomáhá také rezistentní škrob, tuk a bílkoviny, které obsahuje.

5. Humus podporuje zdraví srdce

Srdeční onemocnění jsou hlavní příčinou úmrtí na celém světě a každoročně postihují přibližně 17,9 milionu lidí (23).

Hummus obsahuje několik složek, které mohou pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.

Ve starší pětitýdenní studii konzumovalo 47 dospělých osob buď stravu s přidanou cizrnou, nebo stravu s přidanou pšenicí. Po ukončení studie měli ti, kteří jedli navíc cizrnu, o 4,6 % nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu než lidé, kteří jedli navíc pšenici (24).

Kromě toho přehled 10 studií provedených v roce 2011 na více než 268 osobách dospěl k závěru, že strava bohatá na luštěniny, jako je cizrna, snižuje hladinu LDL cholesterolu v průměru o 8 miligramů na decilitr (25).

Kromě cizrny je humus také skvělým zdrojem srdci prospěšných tuků z olivového oleje.

Podle jedné analýzy provedené u více než 92 000 lidí bylo nahrazení margarínu, másla, majonézy a mléčného tuku stejným množstvím olivového oleje spojeno s o 8-34 % nižším rizikem celkové a příčinné smrti (26).

Jiná analýza zjistila, že riziko srdečních onemocnění a celkového úmrtí bylo o 4 % nižší s každým zvýšením denního příjmu olivového oleje o 5 g (27).

I když jsou tyto výsledky slibné, je třeba provést další dlouhodobé studie zaměřené konkrétně na účinky humusu.

Shrnutí:

  • Hummus obsahuje cizrnu a olivový olej - dvě složky, které mohou snižovat rizikové faktory, a tím i celkové riziko srdečních onemocnění.

6. Hummus podporuje regulaci hmotnosti

Několik studií zkoumalo, jak hummus ovlivňuje hubnutí.

Zajímavé je, že podle staršího celostátního průzkumu měli lidé, kteří pravidelně konzumovali cizrnu nebo hummus, o 53 % nižší pravděpodobnost obezity (28).

Měli také nižší index tělesné hmotnosti (BMI) a jejich obvod pasu byl v průměru o 5,5 cm menší než u lidí, kteří cizrnu nebo hummus pravidelně nekonzumovali (28).

Přitom není zcela jasné, zda tyto výsledky byly způsobeny specifickými vlastnostmi cizrny nebo humusu, nebo prostě tím, že lidé, kteří tyto potraviny konzumují, žijí obecně zdravým životním stylem.

Jiné studie také spojují vyšší příjem luštěnin, jako je cizrna, s nižší tělesnou hmotností a lepším pocitem sytosti (29, 30).

Hummus je také bohatý na vlákninu, která by mohla přispět k podpoře hubnutí.

Bylo totiž prokázáno, že vláknina zvyšuje hladinu hormonů sytosti cholecystokininu, peptidu YY a glukagonu podobného peptidu-1. Navíc bylo prokázáno, že vláknina také snižuje hladinu ghrelinu, hormonu hladu (15, 31, 32).

Tím, že vláknina omezuje chuť k jídlu, může pomoci snížit příjem kalorií, což může vést ke snížení hmotnosti.

Shrnutí:

  • Hummus je skvělým zdrojem vlákniny, která může podporovat hubnutí. Průzkumy ukázaly, že lidé, kteří pravidelně konzumují cizrnu nebo hummus, mají menší pravděpodobnost obezity a mohou mít nižší BMI a menší obvod pasu.

7. Hummus neobsahuje lepek, ořechy a mléčné výrobky

Potravinové alergie a intolerance postihují mnoho lidí na celém světě (33, 34).

Lidé s potravinovými alergiemi a intolerancemi mohou mít problém najít potraviny, které mohou jíst a které jim nezpůsobí nepříjemné příznaky.

Hummus přirozeně neobsahuje lepek, ořechy a mléčné výrobky, což znamená, že je vhodný pro osoby trpící běžnými onemocněními, jako je celiakie, alergie na ořechy a intolerance laktózy.

Ačkoli hummus tyto složky přirozeně neobsahuje, přesto je dobré přečíst si úplný seznam složek, protože některé značky mohou přidávat konzervační látky nebo jiné přísady.

Kromě toho mějte na paměti, že cizrna má vysoký obsah rafinózy, což je typ sacharidů známý jako FODMAP. Lidé citliví na FODMAP, například lidé se syndromem dráždivého tračníku, by si měli dávat pozor, aby to s humusem nepřehnali (35).

Závěr

Hummus je všestrannou surovinou a dobrým zdrojem vlákniny spolu s vitaminy a minerály, jako je mangan, měď, foláty a železo.

Díky svému působivému nutričnímu profilu může pomáhat zmírňovat záněty, podporovat zdraví srdce a regulovat hladinu cukru v krvi.

Navíc přirozeně neobsahuje lepek, ořechy ani mléčné výrobky a můžete si ho vychutnat jako lahodný dip, pomazánku nebo koření v různých receptech.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ÚNOR 2024 - 30 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 29.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1457

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2081

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života

 

 

 

Standardní verze