Je thajské jídlo zdraví propěšné?

- Pixabay

Barbora Nová

Tradiční thajská strava obsahuje pestrou zeleninu, mořské plody a maso, které se podávají s rýží nebo nudlemi a jsou ochuceny bylinkami a kořením, jako je kurkuma, galangal, thajská bazalka a citronová tráva.

Jídla podávaná v západních thajských restauracích mají mnoho společných rysů s autentickou thajskou kuchyní, i když se od ní v některých ohledech výrazně liší. Thajské menu může obsahovat větší porce, více smažených jídel a recepty s vyšším obsahem soli a cukru.

Následuje obsahuje přehled možných výhod a nevýhod běžných ingrediencí a pokrmů podávaných v západních thajských restauracích.

Výživa běžných thajských ingrediencí

Thajská jídla jsou známá svým důrazem na bylinky a koření, z nichž mnohé byly zkoumány z hlediska jejich prospěšnosti.

Další běžné ingredience thajských pokrmů, jako je tofu, mořské plody a fazolové klíčky, se také mohou pochlubit působivými nutričními profily.

Následují některé z nejpoužívanějších thajských ingrediencí a informace o jejich výživových hodnotách a možných zdravotních účincích.

  • Galangal (thajský zázvor). Galangal, který se vzhledem i chutí podobá kořenům zázvoru a kurkumy, se často používá do omáček, kari past a pokrmů, jako je polévka tom yum. Studie v laboratoři ukazují, že tento kořen obsahuje sloučeniny, které mohou ničit rakovinné buňky. Studie na lidech také naznačují, že galangal může pomáhat proti zánětům a zmírňovat bolest (1, 2, 3).
  • Thajská bazalka posvátná. Tato bylina chutná jako ostatní druhy bazalky, ale s podtónem připomínajícím lékořici. Používá se do kari, smažené rýže a smažených pokrmů. Výzkumy ukazují, že oleje a výtažky z bazalky posvátné mohou napomáhat zvládání stresu, chránit před vysokou hladinou cukru v krvi u diabetiků a mít další léčebné účinky (4, 5, 6).
  • Kurkuma. Kurkuma dodává kari barvu a může mít příznivé účinky na zdraví díky své hlavní účinné látce kurkuminu. Konkrétně kurkumin může mít silné protizánětlivé účinky a zlepšovat funkci mozku a tvorbu mozkových buněk. Další sloučeniny v kurkumě vykazují potenciál chránit před cukrovkou a srdečními chorobami (7, 8).
  • Citronová tráva. Citronová tráva dodává thajským polévkám svěží citrusovou chuť a zároveň může podpořit vaše zdraví. Studie na hlodavcích naznačují, že esenciální olej z citronové trávy může pomáhat chránit před žaludečními vředy a snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor srdečních onemocnění (9, 10).
  • Kokosové mléko. Kokosové mléko najdete v thajských kari a polévkách. Ačkoli se o zdravotních účincích kokosu vedou rozsáhlé diskuse kvůli vysokému obsahu nasycených tuků, kokosové mléko může být prospěšné. Studie na 60 zdravých dospělých Asiatech zjistila, že konzumace kaše z kokosového mléka 5 dní v týdnu po dobu 8 týdnů významně snížila LDL cholesterol a zvýšila HDL cholesterol ve srovnání s jejich výchozí hodnotou. Tyto účinky se však nemusí týkat západních kultur (11).
  • Fazolové klíčky. Klíčky fazolí mungo se používají do polévek, smažených pokrmů a do polévky pad Thais. Jsou bohaté na několik vitamínů a minerálů, v 1 šálku (100 g) poskytují více než 30% referenční hodnoty příjmu (RHP) vitamínu K a 15% RHP vitamínu C. Jsou také bohaté na vitamíny a minerály. Vitamin K je důležitou živinou pro správnou srážlivost krve, zatímco vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, zdravý imunitní systém a zdravou pokožku (12, 13, 14).
  • Chilli papričky (thajské chilli papričky). Čerstvé i sušené chilli papričky se přidávají do mnoha thajských pokrmů kvůli pálivosti a chuti. Chilli papričky obsahují celou řadu rostlinných sloučenin, které mohou být zdraví prospěšné, včetně kapsaicinu, který jim dodává pálivost, a také barvivo kapsantin, které je zodpovědné za barvu červených papriček. Některé studie naznačují, že konzumace pálivých potravin s kapsaicinem podporuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu (15, 16, 17).
  • Papája. Zelený salát z papáji je oblíbeným thajským pokrmem. Papája je bohatá na antioxidanty, jako je lykopen, které mohou bojovat proti reaktivním molekulám poškozujícím buňky, tzv. volným radikálům. Lykopen může mít protirakovinné účinky a chránit pokožku před stárnutím a poškozením (18, 19, 20).
  • Tofu. Tofu, které se často objevuje v pad thai a dalších pokrmech, obsahuje sloučeniny zvané izoflavony, které v těle působí podobně jako hormon estrogen. Izoflavony mohou zlepšovat kontrolu hladiny cukru v krvi a snižovat riziko vzniku cukrovky. Rozsáhlá studie na více než 40 000 dospělých Číňanech zjistila, že konzumace neslazených sójových potravin alespoň jednou měsíčně po dobu 5 let byla spojena se snížením rizika cukrovky 2. typu (21, 22).
  • Mořské plody. Mnoho thajských pokrmů obsahuje krevety, bílé ryby a další měkkýše. Mořské plody jsou vynikajícím zdrojem chudých bílkovin a poskytují vitamíny, minerály a zdravé omega-3 tuky. Výzkumy spojují pravidelnou konzumaci mořských plodů s nižším rizikem srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu (23).

 Shrnutí:

  •  Thajská jídla se připravují s použitím regionálních bylin a koření, které mohou být zdraví prospěšné, například citronová tráva, thajská bazalka a kurkuma. Časté jsou i další zdravé ingredience, včetně mořských plodů, tofu a chilli papriček.

Další výhody thajských jídel

Některé z nejběžnějších thajských přísad jsou výživné samy o sobě, ale thajská jídla mají obecně i další zdravé aspekty.

Například thajská jídla často obsahují vyvážený poměr makroživin - bílkovin, tuků a sacharidů.

Kari, smažená jídla a polévky se připravují z různých druhů zeleniny, obsahují zdroj bílkovin, jako je tofu, libové maso nebo mořské plody, a obsahují kokosové mléko, arašídové omáčky nebo jiné tuky.

V thajských pokrmech se nejčastěji používá neškrobová zelenina, například papriky, rajčata, zelí, brokolice, mrkev a cibule. Tato zelenina je plná vlákniny, vitamínů, minerálů a řady látek, které přispívají k dobrému trávení a celkovému zdraví (24).

Konzumace jídel, která se z velké části skládají z neškrobové zeleniny a obsahují také bílkoviny a tuky, vám může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi po celý den. To zase vede k udržení energie a může napomoci hubnutí (25, 26).

Shrnutí:

  • Thajská jídla často obsahují zdravý poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Obvykle obsahují také různé druhy neškrobové zeleniny, která dodává vlákninu, vitaminy a minerální látky.

Možné nevýhody thajských jídel

Přestože některá thajská jídla obsahují vyvážený poměr živin a zdraví prospěšných složek, existují i některé stinné stránky thajské kuchyně.

Smažená rýže a pad Thais se často připravují z většího podílu bílé rýže a rýžových nudlí ve srovnání s ostatními přísadami.

Konzumace příliš velkého množství rafinovaných sacharidů, jako je bílá rýže a nudle, je spojována s přibýváním na váze a vyšším rizikem cukrovky 2. typu a dalších onemocnění (27).

Kromě toho mnoho západních thajských restaurací nabízí smažená jídla, jako jsou sýrové wontony, vaječné závitky a smažená dýně, která nemusí nutně vycházet z tradičních thajských jídel.

Několik studií spojuje konzumaci smažených jídel se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a některých druhů rakoviny (28, 29).

Smažená jídla mají také obvykle vysoký obsah sodíku, což je živina, která při nadměrné konzumaci může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a poškozovat cévy v srdci a ledvinách. V závislosti na složení mohou být thajské kari a polévky také nabité solí (30).

Některé thajské potraviny obsahují přidaný cukr, zejména dezerty a thajský ledový čaj připravovaný ze slazeného kondenzovaného mléka a černého čaje. Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru může vést k přibývání na váze, vzniku zubních kazů a dalším nepříznivým zdravotním účinkům (31).

Mějte na paměti, že méně zdravá thajská jídla jsou většinou ta, která byla západně upravena. Tradiční thajská kuchyně je poměrně zdravá a je z velké části založena na zelenině, libových bílkovinách a čerstvých bylinkách a koření.

Shrnutí:

  • Některá thajská jídla mají vysoký obsah rafinovaných sacharidů a mohou obsahovat smažené potraviny, přidaný cukr nebo velké množství soli.

Zdravá thajská jídla

Zdravá thajská jídla jsou zaměřena na zeleninu, mají nízký obsah kalorií a připravují se z libových bílkovin a thajských bylinek a koření. Následuje několik výživných možností:

  • Jarní závitky: čerstvá zelenina zabalená do rýžového papíru.
  • Papájový salát: drcená papája smíchaná s chilli, zelenými fazolkami, arašídy a zálivkou z rybí omáčky.
  • Polévka Tom yum (pálivá a kyselá polévka): krevety, vývar, citronová tráva, galangal, chilli papričky a další přísady.
  • Kuřecí larb: smažené mleté kuřecí maso, zelenina, bylinky a koření.
  • Dušená ryba se zeleninou: často se připravuje z bílé ryby dušené s aromatickým kořením.
  • Hovězí maso s brokolicí: libové hovězí maso, brokolice a několik druhů zeleniny.
  • Červené, zelené nebo massamanské kari: směs kari pasty, zeleniny, kokosového mléka, bylinek a koření.
  • Pad Thai: rýžové nudle, zelenina, arašídová omáčka, fazolové klíčky a libová bílkovina dle výběru.

Mnoho thajských jídel se podává s rýží. Zejména smažená rýže a pad Thai často obsahují velké množství rafinovaných sacharidů z bílé rýže nebo nudlí.

Chcete-li zvýšit výživovou hodnotu těchto pokrmů, zvolte hnědou rýži, která má více vlákniny a živin než rýže bílá, pokud je to možné. Navíc můžete přimíchat další zeleninu, abyste zvětšili objem, a rozdělit pokrm na více porcí.

Důležité je také hlídat si porce kari, polévek a omáček, které mohou mít vysoký obsah sodíku a kalorií. O těžké omáčky nebo dresinky si řekněte stranou, abyste se mohli rozhodnout, kolik jich použijete.

Shrnutí:

  • Zdravé thajské pokrmy jsou bohaté na zeleninu a další rostlinné potraviny, ochucené bylinkami a kořením a podávané s mořskými plody, tofu a dalšími libovými bílkovinami.

Thajská jídla, která je vhodné omezit

Následující thajská jídla jsou méně zdravá a měla by se konzumovat pouze příležitostně. Patří mezi ně smažená jídla a pokrmy s vysokým obsahem cukru a sodíku.

  • vaječné závitky
  • wontony se smetanovým sýrem
  • smažená dýně
  • smažené tofu
  • kuřecí křidélka
  • thajský ledový čaj

Shrnutí:

  • V thajských jídelních lístcích najdete i méně zdravé pokrmy, jako jsou smažené předkrmy a nápoje s přidanými cukry.

Závěr

Celkově lze říci, že tradiční thajská kuchyně se vyrábí ze zdravých surovin, které mohou přinášet řadu výhod.

Thajská kuchyně je známá tím, že obsahuje regionální bylinky a koření, čerstvou zeleninu a libové bílkoviny, které jídlům dodávají chuť i výživu. Některá západní thajská jídla jsou však smažená, podávají se ve velkých porcích nebo obsahují nadměrné množství přidaného cukru a soli.

Chcete-li si vybrat zdravé thajské jídlo, vyberte si pokrm, který je plný rostlinných potravin, obsahuje zdroj bílkovin a obsahuje různé bylinky a koření.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

 

  Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

DOPORUČENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

anglické titulky

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 18.9.2022 v souvislosti s "vakcinací"

Ú MRTÍ - 922

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 1354

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

Standardní verze