Je thajské jídlo zdraví propěšné?
- Pixabay
Barbora Nová
Tradiční thajská strava obsahuje pestrou zeleninu, mořské plody a maso, které se podávají s rýží nebo nudlemi a jsou ochuceny bylinkami a kořením, jako je kurkuma, galangal, thajská bazalka a citronová tráva.
Jídla podávaná v západních thajských restauracích mají mnoho společných rysů s autentickou thajskou kuchyní, i když se od ní v některých ohledech výrazně liší. Thajské menu může obsahovat větší porce, více smažených jídel a recepty s vyšším obsahem soli a cukru.
Následuje obsahuje přehled možných výhod a nevýhod běžných ingrediencí a pokrmů podávaných v západních thajských restauracích.
Výživa běžných thajských ingrediencí
Thajská jídla jsou známá svým důrazem na bylinky a koření, z nichž mnohé byly zkoumány z hlediska jejich prospěšnosti.
Další běžné ingredience thajských pokrmů, jako je tofu, mořské plody a fazolové klíčky, se také mohou pochlubit působivými nutričními profily.
Následují některé z nejpoužívanějších thajských ingrediencí a informace o jejich výživových hodnotách a možných zdravotních účincích.
- Galangal (thajský zázvor). Galangal, který se vzhledem i chutí podobá kořenům zázvoru a kurkumy, se často používá do omáček, kari past a pokrmů, jako je polévka tom yum. Studie v laboratoři ukazují, že tento kořen obsahuje sloučeniny, které mohou ničit rakovinné buňky. Studie na lidech také naznačují, že galangal může pomáhat proti zánětům a zmírňovat bolest (1, 2, 3).
- Thajská bazalka posvátná. Tato bylina chutná jako ostatní druhy bazalky, ale s podtónem připomínajícím lékořici. Používá se do kari, smažené rýže a smažených pokrmů. Výzkumy ukazují, že oleje a výtažky z bazalky posvátné mohou napomáhat zvládání stresu, chránit před vysokou hladinou cukru v krvi u diabetiků a mít další léčebné účinky (4, 5, 6).
- Kurkuma. Kurkuma dodává kari barvu a může mít příznivé účinky na zdraví díky své hlavní účinné látce kurkuminu. Konkrétně kurkumin může mít silné protizánětlivé účinky a zlepšovat funkci mozku a tvorbu mozkových buněk. Další sloučeniny v kurkumě vykazují potenciál chránit před cukrovkou a srdečními chorobami (7, 8).
- Citronová tráva. Citronová tráva dodává thajským polévkám svěží citrusovou chuť a zároveň může podpořit vaše zdraví. Studie na hlodavcích naznačují, že esenciální olej z citronové trávy může pomáhat chránit před žaludečními vředy a snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi, což je rizikový faktor srdečních onemocnění (9, 10).
- Kokosové mléko. Kokosové mléko najdete v thajských kari a polévkách. Ačkoli se o zdravotních účincích kokosu vedou rozsáhlé diskuse kvůli vysokému obsahu nasycených tuků, kokosové mléko může být prospěšné. Studie na 60 zdravých dospělých Asiatech zjistila, že konzumace kaše z kokosového mléka 5 dní v týdnu po dobu 8 týdnů významně snížila LDL cholesterol a zvýšila HDL cholesterol ve srovnání s jejich výchozí hodnotou. Tyto účinky se však nemusí týkat západních kultur (11).
- Fazolové klíčky. Klíčky fazolí mungo se používají do polévek, smažených pokrmů a do polévky pad Thais. Jsou bohaté na několik vitamínů a minerálů, v 1 šálku (100 g) poskytují více než 30% referenční hodnoty příjmu (RHP) vitamínu K a 15% RHP vitamínu C. Jsou také bohaté na vitamíny a minerály. Vitamin K je důležitou živinou pro správnou srážlivost krve, zatímco vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, zdravý imunitní systém a zdravou pokožku (12, 13, 14).
- Chilli papričky (thajské chilli papričky). Čerstvé i sušené chilli papričky se přidávají do mnoha thajských pokrmů kvůli pálivosti a chuti. Chilli papričky obsahují celou řadu rostlinných sloučenin, které mohou být zdraví prospěšné, včetně kapsaicinu, který jim dodává pálivost, a také barvivo kapsantin, které je zodpovědné za barvu červených papriček. Některé studie naznačují, že konzumace pálivých potravin s kapsaicinem podporuje spalování tuků a snižuje chuť k jídlu (15, 16, 17).
- Papája. Zelený salát z papáji je oblíbeným thajským pokrmem. Papája je bohatá na antioxidanty, jako je lykopen, které mohou bojovat proti reaktivním molekulám poškozujícím buňky, tzv. volným radikálům. Lykopen může mít protirakovinné účinky a chránit pokožku před stárnutím a poškozením (18, 19, 20).
- Tofu. Tofu, které se často objevuje v pad thai a dalších pokrmech, obsahuje sloučeniny zvané izoflavony, které v těle působí podobně jako hormon estrogen. Izoflavony mohou zlepšovat kontrolu hladiny cukru v krvi a snižovat riziko vzniku cukrovky. Rozsáhlá studie na více než 40 000 dospělých Číňanech zjistila, že konzumace neslazených sójových potravin alespoň jednou měsíčně po dobu 5 let byla spojena se snížením rizika cukrovky 2. typu (21, 22).
- Mořské plody. Mnoho thajských pokrmů obsahuje krevety, bílé ryby a další měkkýše. Mořské plody jsou vynikajícím zdrojem chudých bílkovin a poskytují vitamíny, minerály a zdravé omega-3 tuky. Výzkumy spojují pravidelnou konzumaci mořských plodů s nižším rizikem srdečních onemocnění a cukrovky 2. typu (23).
Shrnutí:
- Thajská jídla se připravují s použitím regionálních bylin a koření, které mohou být zdraví prospěšné, například citronová tráva, thajská bazalka a kurkuma. Časté jsou i další zdravé ingredience, včetně mořských plodů, tofu a chilli papriček.
Další výhody thajských jídel
Některé z nejběžnějších thajských přísad jsou výživné samy o sobě, ale thajská jídla mají obecně i další zdravé aspekty.
Například thajská jídla často obsahují vyvážený poměr makroživin - bílkovin, tuků a sacharidů.
Kari, smažená jídla a polévky se připravují z různých druhů zeleniny, obsahují zdroj bílkovin, jako je tofu, libové maso nebo mořské plody, a obsahují kokosové mléko, arašídové omáčky nebo jiné tuky.
V thajských pokrmech se nejčastěji používá neškrobová zelenina, například papriky, rajčata, zelí, brokolice, mrkev a cibule. Tato zelenina je plná vlákniny, vitamínů, minerálů a řady látek, které přispívají k dobrému trávení a celkovému zdraví (24).
Konzumace jídel, která se z velké části skládají z neškrobové zeleniny a obsahují také bílkoviny a tuky, vám může pomoci udržet stabilní hladinu cukru v krvi po celý den. To zase vede k udržení energie a může napomoci hubnutí (25, 26).
Shrnutí:
- Thajská jídla často obsahují zdravý poměr bílkovin, tuků a sacharidů. Obvykle obsahují také různé druhy neškrobové zeleniny, která dodává vlákninu, vitaminy a minerální látky.
Možné nevýhody thajských jídel
Přestože některá thajská jídla obsahují vyvážený poměr živin a zdraví prospěšných složek, existují i některé stinné stránky thajské kuchyně.
Smažená rýže a pad Thais se často připravují z většího podílu bílé rýže a rýžových nudlí ve srovnání s ostatními přísadami.
Konzumace příliš velkého množství rafinovaných sacharidů, jako je bílá rýže a nudle, je spojována s přibýváním na váze a vyšším rizikem cukrovky 2. typu a dalších onemocnění (27).
Kromě toho mnoho západních thajských restaurací nabízí smažená jídla, jako jsou sýrové wontony, vaječné závitky a smažená dýně, která nemusí nutně vycházet z tradičních thajských jídel.
Několik studií spojuje konzumaci smažených jídel se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku a některých druhů rakoviny (28, 29).
Smažená jídla mají také obvykle vysoký obsah sodíku, což je živina, která při nadměrné konzumaci může přispívat k vysokému krevnímu tlaku a poškozovat cévy v srdci a ledvinách. V závislosti na složení mohou být thajské kari a polévky také nabité solí (30).
Některé thajské potraviny obsahují přidaný cukr, zejména dezerty a thajský ledový čaj připravovaný ze slazeného kondenzovaného mléka a černého čaje. Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru může vést k přibývání na váze, vzniku zubních kazů a dalším nepříznivým zdravotním účinkům (31).
Mějte na paměti, že méně zdravá thajská jídla jsou většinou ta, která byla západně upravena. Tradiční thajská kuchyně je poměrně zdravá a je z velké části založena na zelenině, libových bílkovinách a čerstvých bylinkách a koření.
Shrnutí:
- Některá thajská jídla mají vysoký obsah rafinovaných sacharidů a mohou obsahovat smažené potraviny, přidaný cukr nebo velké množství soli.
Zdravá thajská jídla
Zdravá thajská jídla jsou zaměřena na zeleninu, mají nízký obsah kalorií a připravují se z libových bílkovin a thajských bylinek a koření. Následuje několik výživných možností:
- Jarní závitky: čerstvá zelenina zabalená do rýžového papíru.
- Papájový salát: drcená papája smíchaná s chilli, zelenými fazolkami, arašídy a zálivkou z rybí omáčky.
- Polévka Tom yum (pálivá a kyselá polévka): krevety, vývar, citronová tráva, galangal, chilli papričky a další přísady.
- Kuřecí larb: smažené mleté kuřecí maso, zelenina, bylinky a koření.
- Dušená ryba se zeleninou: často se připravuje z bílé ryby dušené s aromatickým kořením.
- Hovězí maso s brokolicí: libové hovězí maso, brokolice a několik druhů zeleniny.
- Červené, zelené nebo massamanské kari: směs kari pasty, zeleniny, kokosového mléka, bylinek a koření.
- Pad Thai: rýžové nudle, zelenina, arašídová omáčka, fazolové klíčky a libová bílkovina dle výběru.
Mnoho thajských jídel se podává s rýží. Zejména smažená rýže a pad Thai často obsahují velké množství rafinovaných sacharidů z bílé rýže nebo nudlí.
Chcete-li zvýšit výživovou hodnotu těchto pokrmů, zvolte hnědou rýži, která má více vlákniny a živin než rýže bílá, pokud je to možné. Navíc můžete přimíchat další zeleninu, abyste zvětšili objem, a rozdělit pokrm na více porcí.
Důležité je také hlídat si porce kari, polévek a omáček, které mohou mít vysoký obsah sodíku a kalorií. O těžké omáčky nebo dresinky si řekněte stranou, abyste se mohli rozhodnout, kolik jich použijete.
Shrnutí:
- Zdravé thajské pokrmy jsou bohaté na zeleninu a další rostlinné potraviny, ochucené bylinkami a kořením a podávané s mořskými plody, tofu a dalšími libovými bílkovinami.
Thajská jídla, která je vhodné omezit
Následující thajská jídla jsou méně zdravá a měla by se konzumovat pouze příležitostně. Patří mezi ně smažená jídla a pokrmy s vysokým obsahem cukru a sodíku.
- vaječné závitky
- wontony se smetanovým sýrem
- smažená dýně
- smažené tofu
- kuřecí křidélka
- thajský ledový čaj
Shrnutí:
- V thajských jídelních lístcích najdete i méně zdravé pokrmy, jako jsou smažené předkrmy a nápoje s přidanými cukry.
Závěr
Celkově lze říci, že tradiční thajská kuchyně se vyrábí ze zdravých surovin, které mohou přinášet řadu výhod.
Thajská kuchyně je známá tím, že obsahuje regionální bylinky a koření, čerstvou zeleninu a libové bílkoviny, které jídlům dodávají chuť i výživu. Některá západní thajská jídla jsou však smažená, podávají se ve velkých porcích nebo obsahují nadměrné množství přidaného cukru a soli.
Chcete-li si vybrat zdravé thajské jídlo, vyberte si pokrm, který je plný rostlinných potravin, obsahuje zdroj bílkovin a obsahuje různé bylinky a koření.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života