Je normální po jídle cítit chlad?
- Pixabay
Barbora Nová
Vaše tělesná teplota se přirozeně mění po jídle, i když tato mírná změna vnitřní teploty často zůstává bez povšimnutí, přičemž pocit chladu po jídle může souviset s typem jídla, které jíte, nebo dokonce celkově s vaší stravou.
To znamená, že extrémní zimnice, třes nebo neustálý pocit chladu po jídle mohou být také příznakem základního zdravotního stavu.
Tento článek zkoumá hlavní důvody, proč vám může být po jídle zima a kdy vyhledat lékařskou pomoc.
Možné příčiny související se stravou
Vaše strava může být zodpovědná za zimnici vašeho těla. Studie ukázaly, že jak přerušovaný půst, tak omezení kalorií vám mohou způsobit chlad.
Velmi nízkokalorické diety
Váš příjem kalorií je hlavním regulátorem vaší produkce energie a tělesné teploty (1).
Studie ukazují, že dlouhodobé omezení kalorií s adekvátní výživou je spojeno s nižší tělesnou teplotou jak u hubených, tak u dospělých s nadváhou (2, 3).
V důsledku nižšího příjmu kalorií tělo kompenzuje snížením teploty, aby šetřilo energii.
Jedna studie dále zjistila, že čím více omezujete spotřebu kalorií, zejména dlouhodobě, tím chladněji se budete pravděpodobně cítit (2).
To znamená, že tento pokles tělesné teploty pravděpodobně způsobí, že se budete cítit vždy zimomřiví, nejen po jídle.
Přerušovaný půst
Přerušovaný půst je stravovací režim, při kterém střídáte půst a stravování podle pravidelného rozvrhu.
Existuje mnoho plánů přerušovaného půstu. Některé metody zahrnují hladovění každý den po dobu 14–16 hodin s 8–10 hodinovým stravovacím oknem, zatímco jiné metody zahrnují hladovění každý druhý den.
Přerušovaný půst byl spojován s mnoha přínosy pro zdraví, ale také se ukázalo, že zvyšuje citlivost na chlad u myší bez genu sirtuin-3 (SIRT3) (4, 5).
Jednou z možných příčin je hypoglykémie nebo nízká hladina cukru v krvi, ke které může dojít nalačno. Nízká hladina cukru v krvi může zvýšit citlivost na pocit chladu nebo způsobit studený pot (6).
Pokud během přerušovaného hladovění cítíte chlad, může to být známka toho, že je vhodné během jídla jíst více kalorií.
Shrnutí:
- Omezení kalorií a přerušované hladování může vést ke změnám tělesné teploty po jídle. Mohou způsobit nízkou hladinu cukru v krvi a pomalejší metabolismus, aby kompenzovaly snížený příjem energie.
Některé potraviny poskytují chladicí účinek
Některé potraviny mohou ovlivnit vaši tělesnou teplotu, zatímco jiné mohou jednoduše vyvolat pocit ochlazení.
Kořeněná jídla připravená s chilli a mátový čaj
Zatímco konzumace kořeněných jídel může poskytnout oteplovací účinek v ústech, může ve skutečnosti způsobit mírné snížení tělesné teploty (6).
Chilli jako jalapeño, habanero a kajenský pepř obsahují chemickou látku zvanou kapsaicin. Tato sloučenina je zodpovědná za pikantní kopnutí chilli papriček.
Když je kapsaicin požit, mozek pošle tělu zprávu, že je přehřátý. To pak může způsobit, že se vaše tělo potí. Pot ochlazuje vaše tělo, protože se odpařuje na pokožce a snižuje vaši vnitřní teplotu (7).
Ne každý však reaguje na kořeněná jídla pocením. Pokud se však při konzumaci pokrmu s kapsaicinem budete potit, můžete na konci jídla pocítit pocit ochlazení.
Mátový čaj obsahuje vysoký obsah sloučeniny mentolu, přičemž mentol zvyšuje průtok krve a poskytuje chladicí účinek, i když nesnižuje tělesnou teplotu (8, 9).
I když mentol nesnižuje tělesnou teplotu, můžete po jeho požití zaznamenat znatelný pocit ochlazení.
Studená jídla a nápoje
Studené a osvěžující jídlo a nápoje jsou často spojeny s ochlazením, například vychutnáváním zmrzliny v horkém letním dni.
Zajímavé je, že konzumace nebo pití studených jídel může způsobit mírné snížení tělesné teploty (10).
Jedna studie zjistila, že pití studeného nápoje způsobilo průměrné snížení tělesné teploty o 0,28 ° C po 5 minutách (11).
I když je tato změna teploty statisticky významná, tato změna tělesné teploty pro většinu lidí zůstává bez povšimnutí.
Kromě toho byla tělesná teplota zpět do normálu do 20 minut po požití studeného nápoje (11).
Shrnutí:
- Jíst kořeněná jídla, pít čaj z máty peprné a konzumovat studená jídla a nápoje mohou vést k celkovému ochlazení.
Může to být příznak zdravotního stavu
Zatímco pocit chladu po jídle je obvykle neškodný, může to být také příznak nekontrolovaného nebo nediagnostikovaného zdravotního stavu.
Pokud máte podezření, že máte jednu z níže uvedených podmínek, měli byste se poradit s odborníkem.
Hypotyreóza
Pocit stálého chladu po jídle může znamenat hypotyreózu. Hypotyreóza je stav, kdy vaše tělo nevytváří dostatek hormonů štítné žlázy (12).
Nízké hladiny hormonů štítné žlázy mohou mimo jiné způsobit snížení rychlosti metabolismu a trávicí funkce (12).
Zatímco nízká hladina štítné žlázy může způsobit různé příznaky a příznaky, pacienti s nízkou hladinou hormonu štítné žlázy si často stěžují na zvýšenou citlivost na chlad (13).
U hypotyreózy má váš metabolismus tendenci zpomalovat, což snižuje množství tepla, které vaše tělo produkuje.
I když pocit chladu nemusí nastat pouze po jídle, nízká hladina štítné žlázy vás může po jídle nechat citlivější na chlad, protože vaše tělo potřebuje energii k trávení potravy (14).
Anémie
Anémie nastává, když nemáte dostatek zdravých červených krvinek, přičemž červené krvinky jsou odpovědné za přenos kyslíku z plic do zbytku těla.
Pocit chladu je hlavním příznakem anémie. Důvodem je nedostatek kyslíku přenášeného celým tělem.
Lidé s anémií často pociťují chlad a pociťují zimnici v kteroukoli denní dobu, včetně po jídle (15).
Mezi další příznaky anémie patří únava, dušnost a nepravidelný srdeční rytmus (16).
Cukrovka
Cukrovka je metabolické onemocnění, které způsobuje vysokou hladinu cukru v krvi.
K prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi dochází u lidí s diabetem v důsledku nedostatečné produkce inzulínu slinivkou břišní nebo neschopnosti těla účinně používat inzulín (17).
Pokud se neléčí nebo neléčí, může cukrovka způsobit problémy s ledvinami a krevním oběhem, které vás mohou ochladit.
Neléčený diabetes může také vést k poškození nervů známému jako diabetická neuropatie, což vám může způsobit pocit chladu, zejména v dolních končetinách a chodidlech (18).
Tyto komplikace nekontrolovaného diabetu však pravděpodobně způsobí, že budete po celou dobu chladní, nejen po jídle.
Idiopatický postprandiální syndrom
Prožívání chvění a zimnice po jídle je často příznakem idiopatického postprandiálního syndromu (IPS), přičemž je to stav, který odkazuje na příznaky nízké hladiny cukru v krvi, ke kterým dochází bez důkazů nízké hladiny cukru v krvi (19).
Lidé s idiopatickým postprandiálním syndromem obvykle pociťují hypoglykemické příznaky 2–5 hodin po jídle (20).
Kromě otřesů těla a zimnice mohou lidé s IPS po jídle pociťovat také zánět, závratě a slabost (21, 22).
Příčina IPS není známa. Někteří vědci se však domnívají, že konzumace potravin s vysokým glykemickým indexem, jako jsou rafinované sacharidy a potraviny s vysokým obsahem cukru, může k syndromu přispět.
Shrnutí:
- Pocit chladu po celý den, včetně po jídle, může být příznakem základního zdravotního stavu, jako je hypotyreóza, anémie, cukrovka nebo idiopatický postprandiální syndrom.
Závěr
Řada okolností může způsobit, že budete po jídle cítit chlad.
I když je pocit ochlazení po jídle určitých potravin normální, může být tělesná zimnice, třes a znatelné změny tělesné teploty známkou vážnějšího zdravotního stavu.
Pocit mírného chladu po jídle je však relativně běžný a může jednoduše naznačovat, že vaše tělo směřuje svou energii na metabolizaci a trávení jídla, které jste právě jedli.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života