Proč je zpracované maso vysoce škodlivé
- Pixabay
Barbora Nová
Zpracované maso je obecně považováno za nezdravé, přičemž v mnoha studiích bylo spojeno s nemocemi, především jako je rakovina a srdeční choroby.
Není pochyb o tom, že zpracované maso obsahuje mnoho škodlivých chemických látek, které se v čerstvém mase nevyskytují.
Následují možné zdravotní účinky průmyslově zpracovaného masa.
Co je zpracované maso?
Zpracované maso je maso, které bylo konzervováno nakládáním, solením, uzením, sušením nebo konzervováním.
Mezi potraviny, které se řadí mezi zpracované maso, patří:
- Klobásy, párky, salámy.
- Šunka, uzená slanina.
- Solené a uzené maso.
- Sušené maso.
- Masové konzervy.
Na druhou stranu maso, které bylo zmrazeno nebo mechanicky zpracováno, jako je krájení a porcování, je stále považováno za nezpracované.
Shrnutí:
- Veškeré maso, které bylo uzeno, soleno, sušeno nebo konzervováno, se považuje za zpracované. Patří sem klobásy, párky, salámy, šunka a uzená slanina.
Konzumace zpracovaného masa je spojena s nezdravým životním stylem
Zpracované maso je trvale spojováno se škodlivými účinky na zdraví, přičemž tuto skutečnost si lidé, kteří dbají na své zdraví, uvědomují již desítky let.
Z tohoto důvodu je konzumace velkého množství zpracovaného masa častější u lidí s nezdravými životními návyky.
Příkladem může být kouření, které je častější u těch, kteří jedí velké množství zpracovaného masa. Také jejich příjem ovoce a zeleniny je mnohem nižší (1, 2).
Je možné, že zjištěné souvislosti mezi průmyslově zpracovaným masem a nemocemi jsou částečně způsobeny tím, že lidé, kteří jedí zpracované maso, mají tendenci dělat i jiné věci, které nejsou spojeny s dobrým zdravím.
Většina observačních studií o zpracovaném mase a zdravotních výsledcích se snaží tyto faktory korigovat.
Přesto studie trvale zjišťují silné souvislosti mezi konzumací zpracovaného masa a různými chronickými onemocněními.
Shrnutí:
- Lidé, kteří se nestarají o své zdraví, mají tendenci jíst více průmyslově zpracovaného masa. To může částečně vysvětlovat některé souvislosti zjištěné ve studiích zkoumajících spotřebu zpracovaného masa a onemocnění.
Průmyslově zpracované maso souvisí s chronickými onemocněními
Konzumace zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem mnoha chronických onemocnění.
Mezi ně patří např:
- Vysoký krevní tlak (hypertenze) (3, 4).
- Srdeční onemocnění (2, 5).
- Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) (6, 7, 8, 9).
- Rakovina střev a žaludku (2, 10, 11, 12, 13, 14).
Všechny studie týkající se konzumace zpracovaného masa u lidí jsou pozorovacího charakteru.
Ukazují, že lidé, kteří jedí průmyslově zpracované maso, mají vyšší pravděpodobnost onemocnění těmito chorobami, ale nemohou prokázat, že je zpracované maso způsobilo.
I přesto jsou důkazy přesvědčivé, protože souvislosti jsou silné a konzistentní.
Navíc jsou všechny tyto údaje podpořeny studiemi na zvířatech. Například studie na potkanech ukazují, že konzumace průmyslově zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny střev (15).
Jedno je jasné, zpracované maso obsahuje škodlivé chemické sloučeniny, které mohou zvyšovat riziko chronických onemocnění. Následují nejčastěji studované chemické sloučeniny.
Shrnutí:
- Dlouhodobá konzumace velkého množství průmyslově zpracovaného masa může zvyšovat riziko mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a rakovina.
Dusitany, N-nitrososloučeniny a nitrosaminy
N-nitrososloučeniny jsou rakovinotvorné látky, které jsou pravděpodobně zodpovědné za některé nepříznivé účinky konzumace zpracovaného masa.
Vznikají z dusitanů (dusitan sodný), které se přidávají do zpracovaných masných výrobků.
Dusitan sodný se používá jako přídatná látka ze tří důvodů:
- K zachování červené/růžové barvy masa.
- Ke zlepšení chuti potlačením oxidace tuků (žluknutí).
- Zabraňuje růstu bakterií, zlepšuje chuť a snižuje riziko otravy potravinami.
Dusitany a příbuzné sloučeniny, jako jsou dusičnany, se nacházejí také v jiných potravinách. Dusičnany se například v poměrně vysokém množství nacházejí v některých druzích zeleniny a mohou být dokonce zdraví prospěšné (16).
Ne všechny dusitany jsou však stejné. Dusitany ve zpracovaném mase se mohou měnit na škodlivé N-nitrososloučeniny, z nichž nejčastěji studované jsou nitrosaminy (17).
Průmyslově zpracované maso je hlavním zdrojem nitrosaminů ve stravě (18). Mezi další zdroje patří kontaminovaná pitná voda, tabákový kouř a solené a nakládané potraviny (17, 19).
Nitrosaminy vznikají především při vystavení zpracovaných masných výrobků vysokému teplu (nad 130 °C), například při smažení slaniny nebo grilování klobás (20).
Studie na zvířatech naznačují, že nitrosaminy mohou hrát významnou roli při vzniku rakoviny střev (15, 21).
To potvrzují i observační studie u lidí, které naznačují, že nitrosaminy mohou zvyšovat riziko rakoviny žaludku a střev (22, 23).
Shrnutí:
- Zpracované maso, které je smažené nebo grilované, může obsahovat poměrně vysoké množství nitrosaminů. Studie potvrzují, že tyto sloučeniny mohou zvyšovat riziko rakoviny žaludku a střev.
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU)
Uzení masa je jednou z nejstarších konzervačních metod, často se používá v kombinaci se solením nebo sušením, což vede ke vzniku různých potenciálně škodlivých látek. Mezi ně patří polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) (24).
PAU jsou rozsáhlou skupinou látek, které vznikají při hoření organických látek.
Do ovzduší se dostávají s kouřem a hromadí se na povrchu uzených masných výrobků a masa, které se griluje, opéká nebo peče na otevřeném ohni (25, 26).
Mohou se tvořit z:
- Hořícího dřeva nebo dřevěného uhlí.
- Odkapávajícího tuku, který se spálí na horkém povrchu.
- Spáleného nebo zuhelnatělého masa.
Z tohoto důvodu mohou mít uzené masné výrobky vysoký obsah PAU (27, 25).
Předpokládá se, že PAU mohou přispívat k některým nepříznivým zdravotním účinkům zpracovaného masa, přičemž četné studie na zvířatech prokázaly, že některé PAU mohou způsobovat rakovinu (24, 28).
Shrnutí:
- Uzené masné výrobky mohou obsahovat vysoké množství polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU). Bylo prokázáno, že tyto sloučeniny způsobují u zvířat rakovinu.
Heterocyklické aminy (HCA)
Heterocyklické aminy (HCA) jsou skupinou chemických sloučenin, které vznikají při tepelné úpravě masa nebo ryb při vysoké teplotě, například při smažení nebo grilování (29, 30).
Nevyskytují se pouze ve zpracovaném mase, ale jejich významné množství lze nalézt v klobásách, smažené slanině a masových hamburgerech (31).
HCA způsobují rakovinu, pokud jsou podávány zvířatům ve vysokém množství. Obecně lze říci, že tato množství jsou mnohem vyšší než ta, která se běžně vyskytují v lidské stravě (32).
Nicméně četné observační studie u lidí naznačují, že konzumace dobře propečeného masa může zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty (33, 34, 35).
Množství HCA lze minimalizovat používáním šetrných metod tepelné úpravy, jako je smažení při nízké teplotě a vaření v páře. Vyhněte se konzumaci zuhelnatělého a zčernalého masa.
Shrnutí:
- Některé zpracované masné výrobky mohou obsahovat heterocyklické aminy (HCA), karcinogenní sloučeniny, které se nacházejí také v dobře propečeném mase a rybách.
Chlorid sodný
Zpracované masné výrobky mají obvykle vysoký obsah chloridu sodného, známého také jako kuchyňská sůl, která se po tisíce let přidává do potravinářských výrobků jako konzervační látka. Nejčastěji se však používá ke zlepšení chuti.
Přestože zpracované maso není zdaleka jedinou potravinou s vysokým obsahem soli, může se významně podílet na příjmu soli u mnoha lidí.
Nadměrná konzumace soli může hrát roli při vzniku hypertenze a srdečních onemocnění, zejména u osob, které trpí onemocněním zvaným hypertenze (36, 37, 38, 39, 40).
Několik pozorovacích studií navíc naznačuje, že strava s vysokým obsahem soli může zvyšovat riziko rakoviny žaludku (41, 42, 43, 44, 45).
To potvrzují i studie, které ukazují, že strava s vysokým obsahem soli může zvyšovat růst bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje žaludeční a dvanácterníkové vředy, přičemž žaludeční vředy jsou významným rizikovým faktorem rakoviny žaludku (46, 47).
Přidání určitého množství soli do celých potravin pro zlepšení chuti je v pořádku, ale konzumace masivního množství ze zpracovaných potravin může velmi dobře škodit.
Shrnutí:
- Zpracované masné výrobky obsahují velké množství soli, což může přispívat k některým zdravotním problémům.
Vezměte si z toho ponaučení
Průmyslově zpracované maso obsahuje různé chemické sloučeniny, které se v čerstvém mase nevyskytují. Mnohé z těchto sloučenin jsou zdraví škodlivé.
Z tohoto důvodu může konzumace velkého množství zpracovaných masných výrobků po dlouhou dobu (roky až desetiletí) zvyšovat riziko chronických onemocnění, zejména rakoviny.
Jejich občasná konzumace, pokud jste zdraví je však v pořádku. Dbejte jen na to, aby ve vašem jídelníčku nepřevládaly, a vyhněte se jejich každodenní konzumaci.
Nakonec byste měli značně omezit příjem průmyslově zpracovaných potravin a založit svůj jídelníček na čerstvých celých potravinách.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života