13 nejprotizánětlivých potravin, které můžete jíst

Ing. Zdeněk Rozehnal

Zánět může být dobrý i špatný. Na jedné straně pomáhá tělu bránit se infekcím a zraněním. Na druhou stranu může chronický zánět vést k onemocnění (1, 2).

Stres, nízká úroveň aktivity a potraviny, které způsobují zánět, mohou toto riziko ještě zvýšit. Studie však potvrzují, že některé potraviny mohou pomoci chronický zánět snížit.

Následuje 13 nejprotizánětlivých potravin.

1. Bobule

Bobule jsou drobné ovoce, které je plné vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Existují desítky druhů. Mezi ty nejběžnější patří například:

  • jahody
  • borůvky
  • maliny
  • ostružiny

Bobuloviny obsahují antioxidanty zvané antokyany. Tyto látky mají protizánětlivé účinky, které mohou snižovat riziko onemocnění (3, 4, 5, 6).

V jedné studii zahrnující 25 dospělých osob se u těch, kteří každý den konzumovali borůvkový prášek, vytvořilo výrazně více přirozených zabíječských buněk (NK buněk) než u těch, kteří prášek nekonzumovali. Tato zjištění byla podobná výsledkům starší studie (6, 7).

Vaše tělo přirozeně produkuje NK buňky a ty pomáhají udržovat správné fungování imunitního systému.

V jiné studii měli dospělí lidé s nadváhou, kteří jedli jahody, nižší hladiny některých zánětlivých markerů spojených se srdečními chorobami než ti, kteří jahody nejedli (8, 9).

2. Tučné ryby

Tučné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA). Ačkoli všechny druhy ryb obsahují určité množství omega-3 mastných kyselin, tyto tučné ryby patří mezi jejich nejlepší zdroje:

  • losos
  • sardinky
  • sleď
  • makrela
  • ančovičky

EPA a DHA pomáhají snižovat zánět, který jinak může vést k metabolickému syndromu, srdečním onemocněním, cukrovce a onemocnění ledvin (10, 11, 12, 13).

Vaše tělo tyto mastné kyseliny metabolizuje na sloučeniny zvané resolviny a protektiny, které mají protizánětlivé účinky (14).

Studie zjistily, že u lidí konzumujících lososa nebo doplňky stravy s EPA a DHA došlo ke snížení zánětlivého markeru C-reaktivního proteinu (CRP) (15, 16).

V jedné studii však u lidí s nepravidelným srdečním rytmem, kteří denně užívali EPA a DHA, nebyl zaznamenán žádný rozdíl v zánětlivých markerech ve srovnání s těmi, kteří dostávali placebo (17).

3. Brokolice

Brokolice je mimořádně výživná. Patří mezi brukvovitou zeleninu spolu s květákem, růžičkovou kapustou a zelím. Výzkum ukázal, že konzumace velkého množství brukvovité zeleniny je spojena se snížením rizika srdečních onemocnění a rakoviny (18, 19).

To může souviset s protizánětlivými účinky antioxidantů, které obsahují.

Brokolice je bohatá na sulforafan, antioxidant, který snižuje zánět tím, že snižuje hladinu cytokinů a nukleárního faktoru kappa B (NF-κB), což jsou molekuly, které řídí zánět v těle (20, 21, 22, 23).

4. Avokádo

Avokádo je plné draslíku, hořčíku, vlákniny a srdci prospěšných mononenasycených tuků (24, 25).

Obsahují také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojovány se sníženým rizikem vzniku rakoviny (26, 27, 28).

Jedna sloučenina obsažená v avokádu navíc může snižovat zánět v nově se tvořících kožních buňkách (28, 29).

V jedné vysoce kvalitní studii zahrnující 51 dospělých s nadváhou došlo u těch, kteří jedli avokádo po dobu 12 týdnů, ke snížení zánětlivých markerů interleukinu 1 beta (IL-1β) a CRP (30).

5. Zelený čaj

Pravděpodobně jste již slyšeli, že zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů, které můžete pít. Výzkumy zjistily, že jeho pití je spojeno se snížením rizika srdečních onemocnění, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších onemocnění (31, 32, 33, 34).

Mnohé z jeho výhod jsou způsobeny jeho antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, zejména látkou zvanou epigalokatechin-3-gallát (EGCG).

EGCG potlačuje zánět tím, že snižuje produkci prozánětlivých cytokinů a poškození mastných kyselin v buňkách (31, 32, 35).

6. Papriky

Papriky a chilli papričky jsou plné vitaminu C a antioxidantů, které mají silné protizánětlivé účinky (36, 37, 38, 39).

Papriky také poskytují antioxidant quercetin, který může snižovat zánět spojený s chronickými onemocněními, jako je cukrovka (36, 40).

Chilli papričky obsahují kyselinu sinapovou a kyselinu ferulovou, které mohou snižovat zánět a podporovat zdravější stárnutí (41, 42, 43).

7. Houby

Ačkoli na světě existují tisíce druhů hub, jen některé z nich jsou jedlé a pěstují se komerčně. Patří mezi ně lanýže, houby portobello a houby shiitake.

Houby mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na selen, měď a všechny vitaminy skupiny B. Jsou to houby, které se vyznačují vysokou kalorickou hodnotou. Obsahují také fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu (44, 45, 4 6, 47).

Speciální druh hub zvaný lví hříva - hericium erinaceus může potenciálně snižovat nízký stupeň zánětu souvisejícího s obezitou (45).

Hericium je účinné i při neurodegenerativních chorobách.

Jedna studie však zjistila, že vaření hub výrazně snižuje obsah protizánětlivých látek. Nejlepší je tedy jíst je syrové nebo lehce tepelně upravené (46).

8. Hrozny

Hrozny obsahují antokyany, které snižují zánět. Kromě toho mohou snižovat riziko několika onemocnění, včetně srdečních chorob, cukrovky, obezity, Alzheimerovy choroby a očních poruch (48, 49, 50, 51).

Hrozny jsou také jedním z nejlepších zdrojů resveratrolu, další antioxidační sloučeniny, která má mnoho zdravotních přínosů. Studie ukazují, že resveratrol může také chránit srdce před záněty.

V jedné studii zahrnující 60 osob se srdečním selháním došlo u těch, kteří po dobu 3 měsíců konzumovali dvě 50 mg kapsle resveratrolu denně, ke snížení zánětlivých genových markerů, včetně interleukinu 6 (IL-6) (52, 53).

Starší studie z roku 2012 zjistila, že u dospělých, kteří denně konzumovali extrakt z hroznů, došlo ke zvýšení hladiny adiponektinu. Nízká hladina tohoto hormonu je spojena s přibýváním na váze a zvýšeným rizikem vzniku rakoviny (52, 54).

9. Kurkuma (kurkumin)

Kurkuma je koření s teplou, zemitou chutí, které se často používá v kari a dalších indických pokrmech. Je jí věnována v posledních letech mimořádně velká pozornost, protože obsahuje kurkumin, silnou protizánětlivou sloučeninu (55, 56, 57, 58).

Kurkuma, díky kurkuminu je jedním z nejúčinnějšch existujících doplňků stravy, protože výzkum prokázal, že kurkumin snižuje zánět související s artritidou, cukrovkou a celou škálou dalších nemocí. Kurkumin je také účinné přírodní antibiotikum (58, 59, 60).

V jedné studii lidé s metabolickým syndromem konzumovali 1 gram kurkuminu denně. Došlo u nich k významnému snížení zánětlivého markeru CRP (58, 59).

V jiné studii podle testů si skupina užívající kurkumin za jeden a půl roku léčby zlepšila paměť v průměru o neuvěřitelných 28%. Snímky PET (pozitronová emisní tomografie) potvrdily, že léčená skupina měla ve srovnání s kontrolní skupinou, neužívající kurkumin v oblastech mozku, které řídí paměť, významně méně amyloidových plaků a tau usazenin.

Tau (τ, zkratka pro tubulin-associated unit) je označení pro skupinu příbuzných proteinů a hrají důležitou roli v nervové tkáni. Při Alzheimerově nemoci dochází k ukládání tau proteinů v mozku. Společně potom amyloid beta a tau jsou  dva základní biochemické příznaky Alzheimerovy choroby v mozku.

Ze samotné kurkumy (cca 3% kurkuminu) může být obtížné získat dostatek kurkuminu, aby se projevil znatelný účinek. Mnohem účinnější je užívání doplňků stravy obsahujících izolovaný kurkumin.

Doplňky stravy s kurkuminem se často kombinují s piperinem, který může zvýšit vstřebávání kurkuminu až o 2000% (58). Nicméně novinka, fytosomální kurkumin zvyšuje vstřebatelnost kurkuminu o 2900% a nemusí se použít černý pepř (piperin), který je nevhodný v případě syndromu propustného střeva a také např. v případě lupénky. Páter Ferda dokonce uvádí, že černý pepř je karcinogenní. Jeho škodlivost v jídlech lze vyvážit novým kořením. Proto např. ve Švýcarsku lze koupit mletý černý pepř pouze smíchaný dohromady s mletým novým kořením v poměru 2:1.

Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom více pochopili, jak dávkování kurkuminu tak účinně ovlivňuje zánětlivé markery (61).

Pochopitelně o to farmaceutické firmy nemají zájem.

FYTOSOMÁLNÍ KURKUMIN

italský patent, ochranná známka Meriva®

Betaglucan MaxCell

10. Extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které můžete jíst. Je bohatý na mononenasycené tuky a je základem středomořské stravy, která poskytuje řadu zdravotních výhod.

Studie spojují extra panenský olivový olej se sníženým rizikem srdečních onemocnění, rakoviny mozku a dalších závažných zdravotních problémů (62, 63, 64, 65).

V jedné studii o středomořské stravě se CRP a několik dalších zánětlivých markerů významně snížilo u těch, kteří konzumovali 50 ml olivového oleje každý den po dobu 12 měsíců (65).

Účinek oleokantalu, antioxidantu obsaženého v olivovém oleji, byl srovnáván s protizánětlivými léky, jako je ibuprofen, který zvyšuje riziko srdeční zástavy o 30% (66, 67).

Mějte na paměti, že extra panenský olivový olej má větší protizánětlivé účinky než rafinované olivové oleje (68).

11. Hořká čokoláda a kakao

Hořká čokoláda je chutná, bohatá a zasytí. Je také plná antioxidantů, které pomáhají snižovat zánět. Ty mohou snižovat riziko onemocnění a vést ke zdravějšímu stárnutí (69, 70, 71, 72).

Flavanoly jsou zodpovědné za protizánětlivé účinky čokolády a pomáhají udržovat endotelové buňky, které lemují vaše tepny, zdravé. V jedné malé studii se u lidí, kteří konzumovali 350 mg kakaových flavanolů dvakrát denně, po dvou týdnech zlepšila funkce cév (73).

Je však třeba provést více kvalitních studií o čokoládě a jejích složkách.

Do té doby není na škodu vybírat si hořkou čokoládu, která obsahuje alespoň 70% kakaa - vyšší procento je ještě lepší - a využívat tak těchto protizánětlivých účinků (71, 72, 74).

12. Rajčata

Rajčata jsou výživovou posilou, protože mají vysoký obsah vitaminu C, draslíku a lykopenu, antioxidantu s působivými protizánětlivými účinky (75, 76, 77, 78).

Lykopen může být obzvláště prospěšný pro snížení prozánětlivých sloučenin souvisejících s několika typy rakoviny (79, 80, 81).

Všimněte si, že vaření rajčat v olivovém oleji vám může pomoci vstřebat více obsahu lykopenu (82).

Je to proto, že lykopen je karotenoid, živina, která se lépe vstřebává se zdrojem tuku.

Dejte si pozor na průmyslově zpracovaná rajčata, protože kečupy mohou být jedovaté.

13. Třešně

Třešně jsou chutné a bohaté na antioxidanty, jako jsou antokyany a katechiny, které snižují zánět (83, 84, 85, 86).

Ačkoli zdraví prospěšné vlastnosti třešní byly studovány více než u jiných odrůd, prospěšné jsou i sladké třešně.

Jedna studie zahrnující 37 seniorů zjistila, že u těch, kteří konzumovali 480 ml višňové šťávy denně po dobu 12 týdnů, došlo k významnému snížení hladiny zánětlivého markeru CRP (87).

Jiná studie však zjistila, že třešňová šťáva neměla žádný vliv na zánět u zdravých adolescentů poté, co ji užívali denně po dobu 30 dnů (88).

Je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom přesně pochopili, jakým způsobem mohou třešně pomáhat snižovat zánět.

Zánětlivé potraviny

Kromě doplňování stravy o výživné protizánětlivé složky je důležité na druhou stranu omezit konzumaci potravin, které mohou zánět podporovat (89).

Například ultra průmyslově zpracované potraviny, jako jsou rychlé občerstvení, mražená jídla a zpracované maso, jsou spojovány s vyššími hladinami zánětlivých markerů v krvi, jako je CRP (90, 91, 92).

Smažené potraviny a částečně hydrogenované oleje zase obsahují transmastné kyseliny, což je typ nenasycených mastných kyselin, které výzkum spojuje se zvýšenou hladinou zánětu (93, 94, 95).

Bylo prokázáno, že zánět podporují i další potraviny, jako jsou nápoje slazené cukrem a rafinované sacharidy (96, 97).

Následuje několik příkladů potravin, které jsou spojovány se zvýšenou hladinou zánětu:

  • Zpracované potraviny: bramborové lupínky a rychlé občerstvení (98, 99).
  • Rafinované sacharidy: bílé pečivo, bílá rýže, krekry a sušenky (92, 100, 101).
  • Smažené potraviny: hranolky, smažené kuře a mozzarellové tyčinky (93, 94).
  • Nápoje slazené cukrem: limonády, sladké čaje a sportovní nápoje (96, 97)
  • Zpracované maso: slanina, šunka a párky v rohlíku (94, 99, 102).
  • Transmastné kyseliny: nasycené tuky a margarín (103)

Mějte na paměti, že je naprosto zdravé je občas konzumovat. Jen se snažte dbát na to, abyste dodržovali vyváženou stravu založenou na celých potravinách, včetně velkého množství ovoce a zeleniny. Nejlepší je držet se potravin, které jsou minimálně průmyslově zpracované.

Závěr

I nízká úroveň chronického zánětu může vést k onemocnění.

Snažte se udržet zánět pod kontrolou výběrem široké škály chutných potravin bohatých na antioxidanty.

Kurkumin, papriky, tmavá čokoláda, ryby a extra panenský olivový olej jsou jen některé potraviny, které vám pomohou snížit zánět a snížit riziko onemocnění.

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu z roku 2011!

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.

Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Léčte záněty a ne cholesterol!

V Česku a na Slovensku užívá přes milión lidí statiny na snížení cholesterolu v krvi, ale... Je to velký podvod. Dokazují to lékaři, kteří jsou na Vaší straně, ale i studie u Japonců. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími.

Dr. Mark Sircus AC., OMD, DM

Dr. Dwight Lundell, bývalý šéf chirurgie v Heart Hospital v Banneru v Arizoně, říká více jak 5 let, ať lidé neužívají léky na cholesterol - statiny.

Dr. Dwight Lundell: „My lékaři se všemi našimi školeními, znalostmi a autoritou často získáváme poměrně velké ego. Tak tady je. Přiznávám, že jsem se mýlil. Jako kardiochirurg s 25letými zkušenostmi, který provedl více než 5000 operací srdce, přičemž všichni měli záněty v tepnách, jsem dospěl k názoru, že je ten správný čas přiznat - celá prevence je špatná“.

Jeho frontální útok na oblast kardiologie značně zpochybňuje praxi v předepisování léků ke snížení cholesterolu a v úpravě stravy, která přísně omezuje příjem tuků. Lékaři byli v této oblasti neustále bombardováni vědeckou literaturou, účastnili se seminářů dalšího vzdělávání, ale tyto informace byly špatné.

Bohužel pro příliš mnoho lidí to skončilo předčasnou SMRTÍ!

Dr. David Brownstein také o tomto problému veřejně hovořil před mnoha lidmi. Dospěl až tak daleko, že napsal, aby lidé neužívali léky na cholesterol - statiny, který jim předepisuje jejich kardiolog. A dokonce publikoval článek o Statinové katastrofě, o předepisování tohoto neužitečného léku.

Víme, že záněty ve stěnách tepen jsou tou skutečnou příčinou srdečních onemocnění. Neexistuje totiž žádný jiný způsob, proč by se cholesterol mohl usazovat ve stěnách cév a způsobovat onemocnění srdce a mrtvice. Jedním z důvodů proč v těle dochází k zánětům je nedostatek hořčíku, což způsobí, že se cholesterol usazuje v cévách.

Proto základním léčivem pro prevenci a léčbu onemocnění srdce by měl být hořčík a ne statiny a to i u cukrovky a aterosklerózy. Hořčík slouží jako přírodní antagonista (antagonisté vápníku  - léky bránící vstupu vápníku do buňky. Užívají se zejména v léčbě srdečních a cévních onemocnění jako angina pectoris, poruchy srdečního rytmu a hypertenze. Více blokátory kalciového kanálu vápníku), normalizuje krevní tlak a nepravidelný tep.

Hořčík je hlavní volbou pro srdce!

Ideální denní dávka pro dospělého člověka je 350 mg až 400 mg hořčíku denně.

Největší viníci chronického zánětu? Sójový, kukuřičný a slunečnicový olej s přemírou nenasycené mastné kyseliny omega-6, které se nacházejí v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách, dále to jsou vysoce zpracované sacharidy - cukr, mouka a všechny výrobky z nich vyrobené.

Nízká hodnota hořčíku v těle je však nejzákladnějším viníkem.

Hořčík je ideální lékem pro kardiology. Bohužel je naprosto běžně ignorován. Horší je, že používají jiné blokátory kalciových kanálů, statinové léky a další pochybné látky se značnými vedlejšími účinky, jako je "mozková mlha" (ztráta paměti), vznik cukrovky 2.typu a mezi které patří také snížení zpravidla již nízkých hladin hořčíku u pacientů.

Protože je hořčík bezpečný a snadno použitelný, je proto k dispozici pro okamžité použití na pohotovostních odděleních zdravotnických zařízení. Nejvhodnější jsou dvě formy hořčíku, a to chlorid hořečnatý a hydrogenuhličitan hořečnatý. Hydrogenuhličitan hořečnatý je pro orální použití s vodou a chlorid hořečnatý (olej) může být použit jak orálně, tak i lokálně.

V současnosti je nejúčinnější chelátová vazba hořčíku na aminokyselinu, která zajišťuje jeho maximální vstřebatelnost do organismu.

Dr. Ladislav Šafránek: Na počátku "podvodu" s cholesterolem byly zfalšované studie, zaplacené farmaceutickým průmyslem!

Zhoršení zraku až úplná slepota je uváděna jako jeden z mnohých rizik dlouhodobé aplikace statinů proti zvýšenému cholesterolu. Pokud statiny „léčený“ pacient informuje o nápadném zhoršení zraku lékaře z oficiální chemické medicíny, ten prostě konstatuje, že se to starším lidem "normálně" stává.

Neúspěch regenerační kloubní léčby zaznamenávají lidé, kteří mají utlumeny přirozené regenerační pochody – nejčastěji podáváním nějakých chemických „léků“. Jde například o statiny, určené ke snížení cholesterolu nebo chemikálie užívané za účelem potlačení zánětů a bolestí.

Dr. Fereydoon Batmanghelidj: Cholesterol ve skutečnosti zachraňuje lidské životy, protože funguje jako obvaz, vodotěsný obvaz, který si tělo samo vyprojektovalo. Když se krev stává koncentrovanou a kyselou a proudí staženými tepnami nebo kapilárami při dehydrataci, dochází v arteriálním systému k odřeninám a trhlinám; samozřejmě nejprve v kapilárách srdce.

Kdyby tam nebyl cholesterol, aby zakryl trhliny a oděrky, dostala by se krev pod membránu, sloupla ji a tato osoba by okamžitě zemřela.

Cholesterol je vlastně prozatímní zachránce, který dává tělu čas, aby se ze svých problémů zotavilo. Nikdy jsme to nepochopili. Jsme impulzivní lékaři. Myslíme si, že když je něčeho moc, je třeba to snížit, a když je něčeho málo, je třeba to zvýšit.
 
Neptáme se, proč je toho málo nebo moc!
 
"Léčba" cholesterolu je desetimiliardový průmysl. Existuje zpráva, že statiny, léky snižující hladinu cholesterolu, ve skutečnosti způsobují také amnézii. Jinými slovy: mozek zcela ztratí představu o tom, co se děje. Tato zpráva byla zveřejněna vynikajícím lékařem. Byl lékařem u letectva a v současnosti pracuje jako vědec v NASA. Velice dobře ví, o čem píše, protože sám měl tento zdravotní problém.
 

Studie v British Medical Journal

Skupina mezinárodních vědců publikovala studii v British Medical Journal (Britský lékařský časopis), která zjistila, že neexistuje žádný vztah mezi takzvaným „špatným cholesterolem“ a úmrtími v důsledku onemocnění srdce.
 
Naopak, studie došla k závěru, že až 92 % lidí s vysokou hladinou cholesterolu v krvi žije déle. Nejlepším způsobem, jak si udržet zdravé srdce, tak není užívání léků na cholesterol, ale prostřednictvím dodržování zásad zdravého životního stylu.

Jak dále uvádí profesor Sherif Sultan z Irské Univerzity: Snižování cholesterolu pomocí léků u lidí nad 60 let je plýtvání času a zdrojů.  Na druhou stranu, změna životních návyků je jedinou a nejdůležitější cestou, jak si zajistit kvalitu života v důchodovém věku.

"Snižování cholesterolu léky je totální ztrátou času."

 

 

Spoluautor studie, dr. Malcolm Kendrick, přidává: Starší lidé s vysokou hladinou špatného LDL cholesterolu (lipoproteiny s nízkou hustotou) žili ve skutečnosti déle a měli méně onemocnění srdce.

Dr. Malcolm Kendrick, autor knížky The Great Cholesterol Con k tomuto tématu v ní napsal přesně tato slova: „Opravdu si nemyslím, že bych měl říkat ještě něco jiného, než jen opakovat tento fakt:

pokud máte vyšší hladinu cholesterolu LDL, budete žít déle. A to platí především u starších jedinců.“

Dr. Matthias Rath: Farmaceutický průmysl poskytuje produkty, které pouze mírní symptomy zatímco podporují chorobu v pozadí jako předpoklad pokračujícího obchodu. K zakrytí tohoto podvodu tento průmysl používá dvakrát více peněz, než vynakládá na výzkum příštích léčebných terapií.

Drogy snižující hladinu cholesterolu, obzvlášť statiny a fibráty, jsou ve velkém prodávány pod záminkou prevence kardiovaskulárních chorob. Je známo, že tyto léky, v dávkách běžně podávaných miliónům pacientů na celém světě, indukují rakovinu.

Došlo i na Japonce. A...

Vysoká hladina cholesterolu znamená delší život

Ethan A. Huff

Pokud si stále myslíte, že zvýšený cholesterol je nebezpečný pro vaše zdraví, pak zřejmě nevěnujete dostatečnou pozornost posledním potvrzeným výsledkům vědy. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími

Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v magazínu The Annals of Nutrition & Metabolism a plné znění jeho závěrů naleznete v odkazech na konci článku. Tyto jsou v naprostém protikladu s obvyklým mýtem, že vysoký cholesterol patří k hlavním příčinám aterosklerózy. Vědci totiž prostřednictvím tzv. kohortové studie odhalili analýzou velkého množství epidemiologických dat, že tato široce rozšířená hypotéza nemá prakticky žádnou vědeckou oporu.

Všeobecnou zaujatost proti cholesterolu označili autoři studie za „cholesterolovou teorii“ a domnívají se, že

největším faktorem, který za ní zůstává ještě stále skrytý, jsou PENÍZE

Kdyby bylo veřejnosti vysvětleno, jak bývá cholesterol ve skutečnosti prospěšný, výrobci léků by přišli o svůj multimiliardový byznys! Trh s léky na bázi statinu by totiž mohl následně zkolabovat a výrobci by pak museli hledat jiný podvodný lék ke své falešné propagaci.

Japonsko, jako země s velmi dlouhou délkou života, bylo dlouho obcházeno ve výzkumu potvrzujících domněnky, že cholesterol je škodlivý. Vědecká pozorování nám však stále častěji ukazují, že populace Japonců i se svou vysokou průměrnou hladinou cholesterolu vykazuje vůbec nejnižší úmrtnost na všechny nemoci.

Jinými slovy, věda dokládá, že vysoká hladina cholesterolu znamená delší život.

Tyto závěry zaujaly čtyři autory zmiňované studie natolik, že při svém vyhodnocování dat zašli ještě o něco dále a dospěli k obdobnému výsledku:

vysoký cholesterol není škodlivý a dokonce ti, kteří mají jeho hladinu sníženou, ve skutečnosti vykazují zvýšené riziko vzniku chronických chorob nebo úmrtí

„Souvislosti mezi úmrtností a hladinami cholesterolu v krvi v Japonsku jsou velmi překvapivé: úmrtnosti ubývá mezi lidmi s vyššími hladinami cholesterolu LDL a je to doloženo velkým množstvím japonských studií, prováděných mezi širokou populací,“ píší autoři v závěru své studie.

„Teorie, že čím nižší je hladina cholesterolu, tím lepší je tak v případě Japonců postavena úplně na hlavu - ve skutečnosti je přesný opak pravdou ... 

Na základě údajů z Japonska musíme nyní navrhnout nový směr v používání medikací proti cholesterolu, pokud chceme přispět k celkovému zlepšení zdraví populace: konkrétně je potřeba si uvědomit, že vyšší cholesterol nezvyšuje všeobecnou úmrtnost a v souvislosti s tímto poznáním je nutné změnit náš přístup k tomuto druhu léčiv.“

Originál: https://www.naturalnews.com/049918_high_cholesterol_nutrition_dietary_health.html

Proč je to tak překvapivé? Je to hlavně stravou:

Realita o očkování:

Statiny ubližují pacientům: Léky snižující cholesterol poškozují vaše srdce

Vicki Batts

Statiny jsou volbou léku, pokud jde o zdraví srdce, ale rostoucí počet důkazů nově ukazuje, že tyto léky nejsou zázračnými pilulkami. Nedávný průzkum ukázal, že statiny ve skutečnosti představují hrozbu pro zdravé srdce, protože jsou spojeny mj. s nárůstem arteriální kalcifikace. Důkazy, že statiny jsou skutečně škodlivé pro pacienty, jsou diametrálně odlišné od požadavků lékařského průmyslu na rozšíření předepisovaných statinů lékaři.

Odhaduje se, že jednomu z pěti Američanů byl předepsán statinový lék a takzvaní odborníci nedávno doporučili, že by téměř 10 milionů lidí "potřebovalo" statinovou drogu. Některé odhady naznačují, že je snahou předepisovat statiny více než 40 procentům lidí ve věkové kategorii 40 až 75 let - dokonce i v případech, že nedošlo k žádnému selhání srdce.

Není divu, že nadměrné předepisování statinů je prakticky epidemií sama o sobě: Lékařská komunita dnes věří, že tyto léky jsou to, co léčí tělo, i když nikdo nikdy neměl onemocnění srdce z nedostatku statinu.

Statiny jsou hrozbou pro zdravé srdce

Jak hlásá NaturalHealth365.com, nedávný výzkum ukázal, že statiny jsou spojeny se zvýšením kalcifikace (kalcium-vápník) koronární arterie, a tím s vyšším výskytem jejích obstrukčních onemocnění.

Studie z roku 2012, na které pracovali vědci z Cedars-Sinai Heart Institute v Los Angeles, zahrnovala 6673 účastníků, kteří neměli diagnostikovanou srdeční chorobu. Z těchto dobrovolníků bylo 2413 na statinových lécích, zatímco zbývajících 4260 nebylo.

"Vědci použili koronární CT angiografii k vizualizaci případného koronárního aterosklerotického plaku a zjistili, že skupina testovaných dobrovolníků užívajících statiny má vyšší počet koronárních segmentů s kalcifikovanými plaky - spolu s odpovídajícím výskytem obstrukčních onemocnění koronární arterie," uvedly zdroje.

Zatímco někteří se pokoušeli toto zjištění interpretovat jako "pozitivní"- s novějším výzkumem prokazujícím, že kalcifikace arteriálních plaků je "ochranným" přínosem statinů, ve skutečnosti výzkum důsledně prokázal, že je to prostě nepravdivé. Kalcifikace arterií je spojena se zvýšenou arteriální tuhostí, což zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních příhod (jako je srdeční infarkt nebo mrtvice).

"Další studie ukázaly, že rozsah kalcifikace koronární arterie silně koreluje se stupněm aterosklerózy a rychlostí budoucích srdečních příhod", vysvětluje článek nedávno publikovaný v časopise Journal of Geriatric Cardiology.

Více vědeckých studií uvádí, že kalcifikace koronární arterie je "přesvědčivě zjištěným" nezávislým rizikovým faktorem pro zdravotní prroblémy v budoucnosti.

Statinový podvod

Statiny jsou již předepisovány po desetiletí a odborníci z oblasti zdraví již od počátku zpochybňují přínos těchto "léků". Dokonce i samotná představa, že snížení cholesterolu zabrání srdečním onemocněním, je zpochybňována, zvláště v době, když byly přínosy stravy ve středomořském stylu důkladně studovány. Zdroje poznamenávají, že dieta ve středomořském prostředí snižuje riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci až o 70 procent. V mnoha studiích byla strava spojena se sníženým rizikem kardiovaskulárních příhod a úmrtnosti - bez snížení hladiny cholesterolu. To vyvolává podstatné otázky o tvrzení, že snížení cholesterolu zajišťuje zdravé srdce.

Další problémy

Výzkum potvrdil, že "přínosy" těchto léků byly farmalobby značně nadhodnocené, protože statiny byly spojeny s další řadou vedlejších účinků, např. s výsledkem ztráty paměti (mozková mlha) a cukrovky.

Statistické zkreslování a profesionálně propracovaná manipulační taktika jsou základními kameny farmaceutického průmyslu a kauza "statiny" se v tomto neliší. Farmalobby je může nazývat zázračnou drogou, která zachraňuje životy,

ale je to tentýž průmysl, který vytvořil ve světě epidemii závislosti na chemických lécích

Originál: https://www.naturalnews.com/2018-12-03-statins-harm-cholesterol-lowering-drugs-damage-your-heart.html

Nízké hodnoty hořčíku způsobují kornatění tepen

Dr. Russell Blaylock říká: „Existují důkazy o tom, že nedostatek hořčíku může hrát roli v ateroskleróze, což je kornatění tepen. V jedné studii, při které byly použity experimentální zvířata, se u nich doplněním hořčíku zabránilo ukládání tuků ve stěnách aorty, následně tvorbě plaků, hlavního faktoru aterosklerózy.“

Vědci zkoumali 29 mužů s průměrným věkem 74,5 roků, se sníženou citlivostí na inzulín, což je běžný stav u starších lidí. Výsledkem bylo zjištění, že hladina ionizovaného hořčíku v krvi, úzce souvisela s hladinami LDL cholesterolu, ale ne s hodnotou celkového cholesterolu. Protože je hořčík silně protizánětlivý, dá se předpokládat zabránění oxidace cholesterolu a tím lze vysvětlit, proč došlo ke snížení aterosklerotických plaků u pokusných zvířat.

Dr. Blaylock pokračuje: „Ve svém výzkumu jsem narazil na studii z roku 1959, která zjistila některé zajímavé poznatky týkající se vzájemného vztahu mezi vápníkem, hořčíkem a aterosklerózou. Vědci předem z předchozích studií věděli, že hořčík snižuje množství lipidů uložených v srdečních chlopních srdce a v aortě. Proto studie z roku 1959 nebyla zaměřena jen na lipidové usazeniny ve stěně a chlopních srdce, ale také na usazeniny vápníku v ledvinách, které jsou běžné u lidí s onemocněním ledvin spojených s aterosklerózou."

Více o výživě

Dr. Lundell také upozorňuje na to, že nadměrná konzumace omegy-6 (rozuměj nesprávný poměr omegy 3 a 6) způsobuje v buněčné membráně tvorbu proteinů zvané jako cytokiny, které přímo způsobují záněty.

Současná tradiční americká strava způsobuje extrémní nerovnováhu omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Poměr nerovnováhy se pohybuje od 15:1 do 30:1 ve prospěch omega-6. Z toho pramení obrovské množství cytokinů způsobujících záněty. V současném stravování je pro zdravé tělo ideální poměr 3:1, i když předci měli poměr 1:1.

Zdravotním problémům neuniknete, pokud budete konzumovat průmyslově zpracované potraviny a s jejich rostoucím množstvím se bude zvyšovat zánětlivost ve vašem těle. Lidské tělo je nemůže dobře zpracovat, jakož i potraviny s cukry a s vysokým obsahem olejů s omegou-6.

Jedna polévková lžíce kukuřičného oleje obsahuje 7,280 mg omegy-6; sójového oleje 6,940 mg. Také se vyhněte slunečnicovému oleji, který je velmi bohatý na PUFA omegu-6 kyselinu linolovou a navíc je tento olej většinou rafinovaný, tj. vysoce průmyslově zpracovaný. Místo toho použijte olivový olej nebo máslo od volně se pasoucích krav.

Můžete sice občas zařadit i slunečnicový olej, ale jen ten, který je zdravý. Tento slunečnicový olej není jako ty z českých supermarketů, má totiž zcela jiné složení a je vyroben z tzv. High Oleic Sunflower semínek. Složení mastných kyselin  je u něj podobné jako u olivového oleje, protože zde převažují  mononenasycené mastné kyseliny, které jsou méně náchylné k oxidaci a mají příznivý vliv na naše zdraví. Obsah dobrých tuků je v tomto slunečnicovém oleji vyšší než 70%.

Zdroj: drsircus.com, dr.Ladislav Šafránek, dr.Matthias Rath, Natural News, the Cancer Research

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 29 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života