Standardní verze

Jak mýt před konzumací zeleninu a ovoce

Čerstvá zelenina a ovoce představují zdravý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit vitaminy, minerály, vlákninu a antioxidanty.

Před konzumací čerstvé zeleniny a ovoce se již dlouho doporučuje dobře je omýt čistou vodou, aby se z jejich povrchu odstranily nežádoucí látky.

Vzhledem k objevení se COVIDu-19 se však objevilo mnoho rad, které nabádají k abrazivnějším způsobům mytí čerstvých produktů před jejich konzumací, což některé lidi donutilo k zamyšlení, zda čistá voda stačí.

Proč byste měli umývat čerstvé produkty

Ať už se jedná o covid, nebo ne, správné mytí čerstvého ovoce a zeleniny je dobrým zvykem, který je dobré dodržovat, aby se minimalizovalo požití potenciálně škodlivých zbytků a zárodků.

S čerstvými produkty manipuluje řada lidí, než si je koupíte v obchodě s potravinami nebo na farmářském trhu. Nejlepší je předpokládat, že ne každá ruka, která se dotkla čerstvých produktů, byla čistá.

Vzhledem k tomu, že se v těchto prostorách neustále pohybují lidé, lze také předpokládat, že na většinu čerstvých produktů, které si koupíte, někdo kašlal, kýchal a dýchal.

Dostatečné umytí čerstvého ovoce a zeleniny předtím, než je sníte, může výrazně snížit množství nežádoucího, které na nich mohou zůstat během jejich cesty do vaší kuchyně.

Shrnutí:

  • Omytí čerstvé zeleniny a ovoce je osvědčený způsob, jak z jejich povrchu před konzumací odstranit bakterie, viry a nežádoucí zbytky.

Nejlepší metody čištění produktů

I když oplachování čerstvých produktů vodou je již dlouho tradiční metodou přípravy zeleniny a ovoce před konzumací, nicméně v současné době nutí mnoho lidí přemýšlet, zda to k jejich skutečnému očištění stačí.

Někteří lidé doporučují používání mýdla, octa, citronové šťávy nebo dokonce komerčních čisticích prostředků, jako je i bělidlo.

Odborníci na zdraví a bezpečnost potravin v USA, včetně Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Centra pro kontrolu nemocí (CDC), však důrazně nabádají spotřebitele, aby se touto radou neřídili a zůstali u obyčejné vody ( 1 , 2).

Používání těchto látek může představovat další zdravotní nebezpečí a k odstranění nejškodlivějších zbytků z produktů jsou zbytečné. Požití komerčních čisticích chemikálií, jako jsou např. bělidla, může být nebezpečné a nikdy by se neměly používat k čištění potravin.

Navíc se neprokázalo, že by látky jako citronová šťáva, ocet a prostředky na mytí produktů byly při čištění produktů účinnější než obyčejná voda - a dokonce mohou na potravinách zanechávat další usazeniny (3).

Některé výzkumy sice ukazují, že použití neutrální elektrolyzované vody nebo lázně s jedlou sodou může být při odstraňování některých látek ještě účinnější, ale i nadále panuje shoda, že ve většině případů postačí studená voda z vodovodu (3, 4, 5).

Shrnutí:

  • Čerstvé produkty před konzumací nejlépe omyjete studenou vodou. Použití jiných látek je z velké části zbytečné. Navíc často nejsou tak účinné jako voda a jemné tření prsty. Na potraviny by se nikdy neměly používat běžné komerční čisticí prostředky.

Jak mýt ovoce a zeleninu vodou

Omytí čerstvé zeleniny a ovoce před konzumací v čisté studené vodě je správným postupem, pokud jde o zdravotní hygienu a bezpečnost potravin.

Mějte na paměti, že čerstvé produkty by se měly mýt až těsně před tím, než je budete chtít sníst. Mytí ovoce a zeleniny před jejich uskladněním může vytvořit prostředí, ve kterém je pravděpodobnější růst bakterií.

Než začnete s mytím čerstvých produktů, umyjte si dobře ruce vodou a mýdlem. Ujistěte se, že veškeré náčiní, dřezy a povrchy, které používáte k přípravě produktů, jsou také nejprve důkladně umyté.

Začněte tím, že z čerstvých produktů odkrojíte všechna otlačená nebo viditelně nahnilá místa. Pokud zpracováváte ovoce nebo zeleninu, která se bude loupat, například pomeranč, omyjte ji před loupáním, aby se do dužiny nedostaly žádné povrchové bakterie, případně chemické postříky.

Obecné metody mytí produktů jsou následující (3):

  • Pevné produkty. Ovoce s pevnější slupkou, jako jsou jablka, citrony a hrušky, a kořenovou zeleninu, jako jsou brambory, mrkev a tuřín, je vhodné kartáčovat čistými měkkými štětinami, aby se lépe odstranily zbytky z pórů.
  • Listová zelenina. Špenát, hlávkový salát, pórek a brukvovitá zelenina, jako je růžičková kapusta, by měly být zbaveny nejsvrchnější vrstvy, poté ponořeny do mísy se studenou vodou, omyty, osušeny a opláchnuty čerstvou vodou.
  • Choulostivé produkty. Bobuloviny, houby a další druhy zeleniny, u nichž je větší pravděpodobnost, že se rozpadnou, lze čistit stálým proudem vody a jemným třením prsty, aby se odstranily nečistoty.

Jakmile zeleninu důkladně opláchnete, osušte ji čistou papírovou nebo látkovou utěrkou. Křehčí produkty můžete položit na ručník a jemně je oklepat, aby se osušily, aniž by se poškodily.

Před konzumací zeleniny a ovoce postupujte podle výše uvedených jednoduchých kroků, abyste minimalizovali množství bakterií, virů a látek, které na nich mohou být.

Shrnutí:

  • Většinu čerstvé zeleniny a ovoce lze jemně vydrhnout pod tekoucí studenou vodou (u těch s pevnější slupkou použijte čistý měkký kartáček) a poté usušit. U produktů, které mají více vrstev zachycujících nečistoty, může pomoci namočení, osušení a opláchnutí.

Závěr

Dodržování správné hygieny potravin je důležitým zdravotním návykem. Mytí čerstvých produktů pomáhá minimalizovat výskyt povrchových zárodků a zbytků, které by mohly způsobit onemocnění.

Nedávné obavy během COVIDu-19 přiměly mnoho lidí k zamyšlení, zda jsou lepší agresivnější metody mytí, jako je používání mýdla nebo komerčních čisticích prostředků na čerstvé produkty.

Zdravotníci se shodují, že to není doporučeno ani nutné - a mohlo by to být dokonce v některých případech kontraproduktivní. Většinu zeleniny a ovoce lze dostatečně očistit čistou studenou vodou a lehkým třením prsty těsně před konzumací.

Produkty, které mají více vrstev a povrchovou plochu, lze důkladněji omýt otáčením v misce se studenou vodou, aby se odstranily částečky nečistot.

Nicméně některé přírodní produkty jsou ošetřovány PESCITIDY, které mohou mít nepříznivý účinek na zdraví a pro dosažení lepšího vzhledu se na ně navíc obvykle nanáší PARAFÍN. Tyto chemické látky nejsou rozpustné ve vodě, proto pouhé oplachování čistou vodou je málo účinné a kontaminující látky se dostávají do našeho organismu.

Čerstvá zelenina a ovoce nabízejí řadu zdravých živin a měly by se konzumovat i nadále, pokud se dodržují bezpečné a zároveň účinné metody čištění.

Pescitidy. Laboratorní studie ukazují, že mnohé z nich používané v dnešní době v rámci EU mohou působit toxicky na vývoj nervové soustavy, přičemž poškození vývoje mozku může být vážné a nezvratné. Vystavení pesticidům může také zvyšovat riziko vzniku leukémie u dětí. Řada pesticidů má schopnost narušovat hormonální systém člověka i živočichů a jsou řazeny mezi endokrinní disruptory. Souvislost mezi pesticidy a Parkinsonovou chorobou ukázala studie izraelských vědců.

Parafín je bílá, v surovém stavu spíše nažloutlá až nahnědlá, amorfní směs vyšších nasycených alifatických uhlovodíků. Je bez chuti a zápachu, ve vodě nerozpustný. Získává se při destilaci ropy nebo krystalizačním odparafínováním hnědouhelného dehtu, popřípadě se vyrábí katalytickou syntézou.

VegiWash byl specielně vyvinut, aby odstranil zbytky kontaminujících látek z povrchu ovoce a zeleniny, včetně pesticidů a parafínu

VegiWash odstraní z povrchu až 97 % zbytků pesticidů. Doporučuje se také na mytí citrusových plodů před vymačkáním šťávy nebo loupáním, abyste zabránili pesticidům a dalším látkám vniknout do vaší pokožky, nebo do šťávy z ovoce.

Čerstvé ovoce a zelenina jsou důležitou součástí zdravé výživy. Bohužel, jsou ošetřovány pesticidy, které mohou mít nepříznivý účinek na zdraví, pro dosažení lepšího vzhledu se na ně navíc obvykle nanáší parafin. Tyto chemické látky nejsou rozpustné ve vodě, proto pouhé oplachování je málo účinné a kontaminující látky se dostávají do našeho organismu. Kromě toho je třeba odstranit další nežádoucí znečišťující látky, které jsou způsobené manipulací, přímým kontaktem s lidmi, oleje, špínu a výfukové plyny.

Složení: voda, neiontové tenzidy ≤ 35 %, kationtové tenzidy ≤ 5 %,  extrakt z grepových semínek ≤ 5 %, quaterium 15 (konzervant)

Jak používat

Naneste malé množství přímo na jednotlivé kusy ovoce či zeleniny. Nechte působit cca 30 sekund a poté důkladně opláchněte vodou. Pro větší a hůře čistící se ovoce či zeleninu, jako hroznové víno, brokolice, salát atd., doporučujeme naplnit mísu vodou a přidat přibližně 2 polévkové lžíce na půl litru vody. Nechte působit za mírného míchání nebo třepání jednu minutu. Pokud je to nutné použijte rostlinný kartáč. Poté důkladně opláchněte. Pro křehké ovoce či zeleninu jako byliny, houby, bobulové ovoce použijte cedník.

Balení: 473 ml

Země původu: USA

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Více úžasný:

MUDr. Henry Bieler

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

ROZHOVOR S MUDr. SOŇOU PEKOVOU, Ph.D. - 8. červenec 2021

Globalisty cenzurované video nově na svobodném kanálu

 

KLINICKÉ TESTY LÉKŮ - PODVOD

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

 

MUDr. Ludmila Eleková: Vakcíny brzdí vývoj. Dříve děti mluvily souvisle od 2 let a dnes? Katastrofa! (1:58:35)

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama

___________________________________________________

Předpokládané trendy v užívání vitamínů a dalších doplňků stravy v roce 2021 ZDE

 

 

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

 

Jak platné v roce 2020 - 2021

 

PROTESTSONG

V DLOUHÉM ZATMĚNÍ

Ilona Czáková, Roman Horký a KAMELOT

(Oficiální videoklip - Premiéra: 1. 12. 2020)

Do této písně jsme vložili naše srdce a nevymyté mozky