Proč je organické proso jednou z nejzdravějších obilovin na Zemi

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Zdravá strava by měla zahrnovat různé výživné potraviny, jako je organické ovoce, zelenina, ořechy, semena a celozrnné výrobky. Podle výživových pokynů by polovina všech obilovin ve vaší stravě měla být celozrnná (1). Mezi běžné příklady celozrnných obilovin patří oves, pšenice, ječmen, kukuřice, quinoa, rýže a proso.

Bohužel, přestože jsou vysoce výživné a plné vynikajících zdravotních přínosů, většina západní populace nejí dostatek celozrnných výrobků jako součást své stravy. Ačkoli někteří lidé čas od času jedí rýži, vysoce zpracovaná bílá rýže zůstává nejrozšířenější odrůdou rýže. Ve srovnání s minimálně zpracovanou hnědou rýží obsahuje bílá rýže podstatně méně živin díky procesu rafinace, kterým zrna procházejí (2).

Zatímco minimálně zpracovaná rýže je zdravým základem a dobrým zdrojem výživy, existují jiné, méně oblíbené celozrnné obiloviny, které nabízejí více živin a výhod než nejvýživnější odrůdy rýže. Například proso se může pochlubit vyšším množstvím vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin než hnědá rýže. Má také nižší glykemický index, což je dobrá zpráva pro lidi, kteří se snaží hlídat si hladinu cukru v krvi (3).

Další skvělá věc na prosu je, že je přirozeně bezlepkový, což z něj dělá úžasnou alternativu bohatou na živiny pro lidi, kteří trpí alergií na pšenici nebo citlivostí na lepek (4). Jako kulinářská přísada je proso výjimečně všestranné a lze jej použít jako náhradu jiných obilovin. Jáhly lze rozemlít na mouku, kterou můžete použít na pečení, lze je přidat do salátů, podávat jako jednoduchou přílohu nebo z nich připravit kaši k snídani. Můžete dokonce fermentovat jáhly a vyrobit bozu, tradiční probiotický nápoj, který se v Turecku konzumuje již tisíce let (5).

Seznamte se s prosem, jednou z nejzdravějších obilovin na planetě

Proso, které lidé konzumují, se týká malých semen získaných z pěstovaných trav nebo obilovin. Stejně jako rýže existuje mnoho různých odrůd prosa. Pennisetum glaucum, neboli perlové proso, je nejrozšířenějším druhem prosa. Chovatelé hospodářských zvířat dávají přednost používání perlového prosa pro pastvu, siláž, seno a zelenou řezanku před jinými prosy v teplém období. Semena perlového prosa jsou také vynikajícím zdrojem potravy pro ptáky a často se používají ve směsích ptačích zobů (6).

V Indii a Africe se druh perlového prosa známého jako bajra pěstuje hlavně pro lidskou spotřebu. Semena tohoto zrna, která se dodávají v hnědé, modrofialové, šedé, bílé nebo žluté barvě, mají nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah živin a často se vaří jako obilovina nebo se jemně melou na mouku. Kromě sacharidů, bílkovin a vlákniny je bajra skvělým zdrojem vitamínů skupiny B (např. B1, B3, B6, B9 a B12), hořčíku, fosforu, zinku, antioxidantů a dalších zdraví prospěšných fytonutrientů (7).

Panicum miliaceum neboli proso proso je další vysoce výživná tráva v teplém období, která se pěstuje pro lidskou a zvířecí spotřebu. Díky relativně krátkému vegetačnímu období, nízkým nárokům na vláhu a vysoké toleranci k letním teplotám je pro zemědělce velmi snadnou plodinou (8).

Proso je považováno za jednu z nejstarších obilovin pěstovaných lidmi – pravděpodobně dokonce dříve než pšenice, která byla poprvé pěstována kolem roku 10 000 př. n. l (9). Historici umisťují první domestikaci prosa do určitých oblastí Číny, stejně jako do dnešního Turecka a jižní Evropy. Slovo "proso" je však také staroslovanské jméno používané v Rusku a Polsku, což naznačuje, že proso proso bylo široce rozšířeno již od starověku.

Jako potravina pro člověka je proso proso skvělou bezlepkovou alternativou pšenice a má dokonce srovnatelný obsah bílkovin. Má obzvláště vysoký obsah vitamínů B6 a B9 a poskytuje více vitamínu B2 než pšenice. Proso obsahuje také spoustu minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík a zinek (10). V Rusku se proso tradičně konzumuje sladké (s mlékem a cukrem) nebo se přidává do slaných masových pokrmů a dušené zeleniny. V Číně se často páruje s fazolemi, sladkými bramborami nebo různými druhy tykví. V Německu se proso vaří s jablky a poté se sladí medem. Proso se také vaří k výrobě jáhlového piva na Tchaj-wanu a je základní ingrediencí pro výrobu rakshi, druhu destilovaného likéru v Nepálu.

Setaria italica neboli proso liščí je druhou nejrozšířenější odrůdou prosa a předpokládá se, že se v Číně pěstovalo před rokem 2 500 př. n. l. Proso liščí, které bylo poprvé představeno v Severní Americe v roce 1849, lze nalézt ve všech šesti státech, které tvoří Novou Anglii (11). Stejně jako proso je i proso liščí rychle rostoucí plodinou a pěstuje se pro svá jedlá semena, která lze jíst sladká a používat podobně jako rýži. Když se semena prosa nechají vyklíčit, přirozeně získají sladší chuť (12).

Konzumace prosa liščího se důrazně doporučuje starším osobám a těhotným ženám, protože je vysoce výživné. Tato celozrnná obilovina je plná antioxidantů, sacharidů, bílkovin, vlákniny, vitamínů A, B3, B9 a E, vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku a zinku (13). Podle studie publikované v časopise Frontiers of Agricultural Science and Engineering obsahuje proso liščí více bílkovin než jiné obiloviny, jako je rýže, kukuřice a čirok (14). Obsahuje také 8 z 9 esenciálních aminokyselin, které můžete získat pouze ze stravy. Ve skutečnosti má proso liščí nejvyšší obsah methioninu a tryptofanu mezi obilninami.

Proso navíc obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny, které tvoří 84 až 88 % celkového obsahu mastných kyselin. Hlavními nenasycenými mastnými kyselinami v liščím prosu jsou omega-3 kyselina linolová, omega-6 kyselina linolová a omega-9 kyselina olejová. Analýza chemických složek prosa liščího také odhalila, že obsahuje širokou škálu antioxidačních sloučenin, jako jsou flavonoidy, fenoly a třísloviny, a také antioxidační minerál selen (15).

Eleusine coracana neboli prstové proso je dalším druhem prosa, které se hojně pěstuje v Africe a Indii, kde je místně známé jako ragi. Historické záznamy naznačují, že domestikace prosa prstového nejprve probíhala na vysočině východní Afriky a poté se rozšířila do Indie a jižní Afriky, dokud se nedostala do jihovýchodní Asie. Jako travní plodina je proso známé svým vysokým výnosovým potenciálem a mimořádnou odolností vůči suchu, škůdcům a patogenům (16).

Mezi jáhly má proso prstové nejnižší obsah bílkovin a tuku. To však vynahrazuje vyšším obsahem vlákniny a celkového obsahu fenolů (antioxidantů). Ve skutečnosti proso dokonce poráží jiné obiloviny, jako je pšenice, rýže, kukuřice, čirok, ječmen, oves a žito, pokud jde o % celkové vlákniny a celkový obsah polyfenolů na gram. Podle studie publikované v časopise Journal of Food Science and Technology se téměř 60 % zdraví prospěšných polyfenolů v prosu nachází v tkáni obalu semen, přičemž kyselina ferulová, kyselina p-kumarová, kyselina gallová, kvercetin, kaempferol a proanthokyanidiny jsou jedny z nejhojnějších přítomných antioxidantů (17).

Kromě antioxidantů obsahuje proso zdravé tuky, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a zinek (18). Poskytuje také slušné množství vitamínů A, B1, B2 a B3, stejně jako zdravé mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, kyselina linolenová a kyselina olejová (19). Stejně jako ostatní jáhly můžete zrna prosa rozemlít na mouku a použít ji na pečení. Výživnou kaši můžete připravit i z prosa nebo ji použít jako náhradu rýže v různých receptech.

Eragrostis tef, nebo jednoduše teff, je jednoletá obilná tráva známá také jako Williamsova lovegrass. Toto proso pochází z Afrického rohu a je považováno za důležitou obilovinu v Etiopii, protože je páteří etiopské kuchyně. V roce 2006 etiopská vláda zakázala vývoz teffové mouky a obilí ze strachu, že vnější poptávka zvýší místní ceny (20). Kromě své všestrannosti jako kulinářské přísady obsahuje teffová mouka více bílkovin, vlákniny a minerálů než univerzální mouka běžně prodávaná v potravinách, což z ní činí mnohem zdravější alternativu. Naštěstí etiopská vláda v roce 2015 zmírnila zákaz vývozu teffu, takže teffová mouka je nyní k dispozici v mnoha obchodech se zdravou výživou a internetových obchodech.

To, co dělá semena teffu neuvěřitelně výživnými, je skutečnost, že kvůli své malé velikosti neprocházejí zpracováním (21). To umožňuje semenům zachovat si všechny živiny, mezi které patří bílkoviny, sacharidy, vláknina, zdravé tuky, vápník, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, selen a zinek (22). Teff se také odlišuje od ostatních obilovin vysokým obsahem lysinu (23). Esenciální aminokyselina, kterou vaše tělo potřebuje k produkci bílkovin, jako je kolagen a elastin, lysin často chybí v jiných obilovinách.

Zdravotní přínosy organického prosa

Bez ohledu na to, jaký druh prosa se rozhodnete přidat do svého jídelníčku, určitě si užijete neuvěřitelné zdravotní výhody. Koneckonců, různé odrůdy prosa sdílejí podobné nutriční profily, i když některé mají tendenci mít více určitých živin než jiné.

Následuje 6 úžasných zdravotních přínosů začlenění organického prosa do zdravé stravy: [24]

  • Bohatý zdroj antioxidantů – Četné studie prokázaly, že různé odrůdy prosa obsahují velké množství fenolických sloučenin, které jsou známé svými silnými antioxidačními vlastnostmi. Podle přehledu publikovaného v časopise Separations mohou fenolické sloučeniny v prosu chránit před oxidačním stresem tím, že vychytávají volné radikály a chelatují toxické kovy (25). Tyto akce jsou velmi důležité pro udržení zdravých buněk, protože volné radikály, pokud se nechají hromadit, mohou poškodit buněčné membrány a důležité buněčné složky, jako jsou proteiny a DNA, tím, že jim ukradnou elektrony procesem známým jako oxidace (26).
  • Podporuje optimální metabolické zdraví – Celozrnné obiloviny, jako je jáhly, jsou plné komplexních sacharidů, což jsou škroby, které obsahují delší sacharidové řetězce. Protože jsou objemnější než jednoduché sacharidy, trvá vašemu tělu dlouho, než je stráví, což tlumí jejich dopad na hladinu cukru v krvi (27). To je důvod, proč má proso nízký glykemický index a je skvělou potravinou pro podporu optimálního metabolického zdraví. Ve studii publikované v časopise Indian Journal of Medical Research vědci uvedli, že nahrazení rýže prosem je vynikající způsob, jak podpořit zdravou hladinu cukru v krvi, která je již v normálním rozmezí (28). Stejně tak bylo prokázáno, že zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je proso, do vaší stravy pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi, která je již v normálním rozmezí (29).
  • Podporuje zdravý kardiovaskulární systém – Klíčem ke zdravému kardiovaskulárnímu systému je udržování zdravých cév (30). Podle studií mohou potraviny, které jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, podporovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi, která je již v normálním rozmezí (31). Vzhledem k tomu, že proso je jednou z takových potravin, jeho přidání do vaší stravy je vynikající způsob, jak udržet vaše srdce a kardiovaskulární systém zdravé. Ve studii na zvířatech publikované v časopise Nutrition Research vědci zjistili, že strava, která zahrnuje liščí ocas, může pomoci udržet zdravou hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, které jsou již v normálním rozmezí (32).
  • Podporuje zdravý trávicí systém – Kromě kardiovaskulárních výhod poskytuje vláknina v jáhlách také významnou podporu vašemu trávicímu systému. Například rozpustná vláknina může působit jako prebiotikum a vyživovat dobré mikroby ve vašem střevě (33). To vám může pomoci udržet vyváženou střevní mikroflóru, která je důležitá pro zdravý trávicí systém i silný imunitní systém. Mezitím může nerozpustná vláknina v jáhlách podpořit zdravé trávení a pravidelnost střev tím, že dodá stolici objem a pomůže potravě rychleji projít trávicím traktem (34).
  • Podporuje rozumné plány regulace hmotnosti – Vzhledem k tomu, že proso je bohaté na vlákninu i bílkoviny, zařazení těchto celozrnných obilovin do vyvážené stravy vám může pomoci dosáhnout rozumných cílů v oblasti regulace hmotnosti, zejména pokud pravidelně cvičíte. Studie ukazují, že potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny a bílkovin mají sytící účinek, který vás může zasytit na delší dobu (35, 36). Tento efekt vám může nejen pomoci vyhnout se nezdravému mlsání mezi jídly, ale může vám také pomoci snížit příjem potravy.
  • Podporuje pozitivní náladu – Jako dobrý zdroj esenciálních aminokyselin, zejména tryptofanu, může proso přirozeně pomoci pozvednout náladu. Je to proto, že tryptofan je používán vaším tělem k produkci chemické látky serotoninu v mozku, která je také známá jako "hormon dobré nálady" (37). Serotonin pomáhá regulovat pocity štěstí a úzkosti a bylo prokázáno, že zdravá hladina serotoninu podporuje pozitivní náladu (38, 39).

Co je proso? Výživa a výhody

 

 

 

 

 

 

Perlové proso

- Pixabay

Barbora Nová

Proso je skupina obilovin, které patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), obecně známé jako čeleď trav (1).

Je hojně konzumováno v rozvojových zemích Afriky a Asie. I když proso vypadá jako semínko, jeho nutriční profil je podobný jako u čiroku a dalších obilovin (2).

Proso si získalo oblibu také na Západě, protože neobsahuje lepek a může se pochlubit vysokým obsahem bílkovin, vlákniny a antioxidantů (3).

Následuje přehled všeho, co potřebujete vědět o prosu, včetně jeho živin, výhod a nevýhod.

Vlastnosti a druhy prosa

Proso je skupina malých kulatých celých zrn pěstovaných v Indii, Nigérii a dalších asijských a afrických zemích. Jsou považována za starobylou obilovinu a používají se jak pro lidskou spotřebu, tak jako krmivo pro hospodářská zvířata a ptáky (4, 5).

Oproti jiným plodinám má řadu výhod, včetně odolnosti vůči suchu a škůdcům. Je také schopno přežít v drsném prostředí a méně úrodné půdě. Tyto výhody vyplývají z jejich genetického složení a fyzické struktury - například z jejich malé velikosti a tvrdosti (4, 5, 6).

Přestože všechny odrůdy prosa patří do čeledi lipnicovitých (Poaceae), liší se barvou, vzhledem i druhem.

Tato plodina se také dělí na dvě kategorie - velké a malé proso, přičemž velké proso jsou nejoblíbenější nebo nejčastěji pěstované odrůdy (4).

Mezi velká prosa patří např:

  • perlové
  • liščí ohon
  • proso (nebo ragi)

Mezi malá prosa patří:

  • Kodo
  • barnyard
  • malé
  • Guinea
  • hnědé
  • fonio
  • adlay (nebo Jobovy slzy)

Proso perlové je nejrozšířenější odrůdou určenou k lidské spotřebě. Přesto jsou všechny druhy proslulé svou vysokou výživovou hodnotou a zdravotními účinky.

Shrnutí:

  • Proso je malé obilné zrno, které patří do čeledi trav. Je odolné vůči drsným podmínkám a běžně se pěstuje v asijských a afrických zemích.

Výživový profil prosa

Stejně jako většina obilovin patří proso mezi škrobnaté obiloviny - to znamená, že je bohaté na sacharidy. Pozoruhodné je, že obsahují také několik vitaminů a minerálních látek (4).

Jeden šálek (175 g) vařeného prosa obsahuje (7):

  • Kalorie: 207
  • Sacharidy: 41 gramů
  • Vláknina: 2,2 gramu
  • Bílkoviny: 6 gramů
  • Tuk: 1,7 gramu
  • Fosfor: 25 % referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Hořčík: 19 % RHP
  • Folát: 8 % RHP
  • Železo: 6 % RHP

Proso poskytuje více esenciálních aminokyselin než většina ostatních obilovin. Tyto sloučeniny jsou stavebními kameny bílkovin (4, 8, 9).

Proso se navíc může pochlubit nejvyšším obsahem vápníku ze všech obilovin, který v 1 vařeném šálku (100 g) představuje 13 % RHP (4, 10, 11).

Vápník je nezbytný pro zajištění zdraví kostí, stahů cév a svalů a správné funkce nervů (12).

Shrnutí:

  • Proso je škrobnaté zrno bohaté na bílkoviny. Poskytuje dostatek fosforu a hořčíku - a proso obsahuje více vápníku než kterákoli jiná obilovina.

Výhody prosa

Proso je bohaté na živiny a rostlinné sloučeniny. Proto mohou mít mnohostranný přínos pro zdraví.

Proso je bohaté na antioxidanty

Proso je bohaté na fenolické sloučeniny, zejména kyselinu ferulovou a katechiny. Tyto molekuly působí jako antioxidanty a chrání organismus před škodlivým oxidačním stresem (10, 13, 14, 15, 16).

Studie na myších spojují kyselinu ferulovou s rychlým hojením ran, ochranou kůže a protizánětlivými účinky (17, 18).

Mezitím se katechiny vážou na těžké kovy v krevním řečišti a zabraňují tak otravě kovy (16, 19).

Všechny odrůdy prosa obsahují antioxidanty, ale ty s tmavší barvou - například proso prstnaté, proso proso a proso liščí - jich mají více než jejich bílé nebo žluté protějšky (13).

Proso může pomáhat regulovat hladinu cukru v krvi

Proso je bohaté na vlákninu a neškrobové polysacharidy, dva typy nestravitelných sacharidů, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi (10, 20).

Tato obilovina má také nízký glykemický index (GI), což znamená, že pravděpodobně nezvýší hladinu cukru v krvi (8, 21).

Proso je tedy považováno za ideální obilovinu pro lidi s cukrovkou.

Například studie provedená na 105 osobách s diabetem 2. typu zjistila, že nahrazení snídaně založené na rýži snídaní založenou na prosu snížilo hladinu cukru v krvi po jídle (21).

Podobné výsledky přinesla i 12týdenní studie u 64 osob s prediabetem. Po konzumaci 1/3 šálku (50 g) prosa liščího ohonu denně u nich došlo k mírnému snížení hladiny cukru v krvi nalačno a po jídle a také ke snížení inzulinové rezistence (22).

Inzulínová rezistence je markerem diabetu 2. typu. Vzniká, když tělo přestane reagovat na hormon inzulin, který pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi (23).

Navíc v šestitýdenní studii na potkanech s cukrovkou vedla strava obsahující 20 % prosa ke snížení hladiny cukru v krvi nalačno a poklesu hladiny triglyceridů a cholesterolu (24).

Proso může pomáhat snižovat hladinu cholesterolu

Proso obsahuje rozpustnou vlákninu, která ve střevech vytváří viskózní látku. Ta následně zachycuje tuky a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu (10).

Jedna studie na 24 potkanech zjistila, že u těch, kteří byli krmeni prosem liščím, se výrazně snížila hladina triglyceridů ve srovnání s kontrolní skupinou (25).

Navíc bílkoviny prosa mohou pomáhat snižovat hladinu cholesterolu.

Ve studii na myších s cukrovkou 2. typu jim byla podávána strava s vysokým obsahem tuků a koncentrátem proteinů z prosa. To vedlo ke snížení hladiny triglyceridů a významnému zvýšení hladiny adiponektinu a HDL cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou (26).

Adiponektin je hormon s protizánětlivým účinkem, který podporuje zdraví srdce a stimuluje oxidaci mastných kyselin. Jeho hladina je obvykle nižší u lidí s obezitou a cukrovkou 2. typu (27, 28).

Proso se hodí k bezlepkové dietě

Proso je bezlepková obilovina, takže je vhodnou volbou pro lidi s celiakií nebo pro ty, kteří drží bezlepkovou dietu (8, 10, 30).

Lepek je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v obilovinách, jako je pšenice, ječmen a žito. Lidé s celiakií nebo neceliakální citlivostí na lepek se mu musí vyhýbat, protože vyvolává škodlivé zažívací příznaky, jako je průjem a malabsorpce živin (29).

Při nákupu prosa byste přesto měli hledat etiketu, která potvrzuje, že neobsahuje lepek, abyste měli jistotu, že nebylo kontaminováno žádnými složkami obsahujícími lepek.

Shrnutí:

  • Proso je bezlepková obilovina, která je bohatá na antioxidanty, rozpustnou vlákninu a bílkoviny. Může zejména snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Možné nevýhody prosa

Navzdory četným zdravotním přínosům prosa obsahují také antinutrienty - sloučeniny, které blokují nebo snižují vstřebávání jiných živin v těle a mohou vést k jejich nedostatku (31).

Jedna z těchto sloučenin - kyselina fytová - brání vstřebávání draslíku, vápníku, železa, zinku a hořčíku. U člověka s vyváženou stravou se však nepříznivé účinky pravděpodobně neprojeví.

Další antinutrienty zvané goitrogenní polyfenoly mohou zhoršovat funkci štítné žlázy a způsobovat strumu - zvětšení štítné žlázy, které má za následek otok krku.

Nicméně tento účinek je spojen pouze s nadměrným příjmem polyfenolů.

Jedna studie například zjistila, že struma se výrazně častěji vyskytovala, když proso představovalo 74 % denních kalorií člověka, ve srovnání s pouhými 37 % (31, 32).

Obsah antinutrientů v prosu navíc můžete výrazně snížit tím, že ho namočíte přes noc při pokojové teplotě a poté ho před vařením scedíte a propláchnete (4).

Navíc klíčení snižuje obsah antinutrientů. Některé obchody se zdravou výživou prodávají naklíčené proso, můžete si ho však naklíčit i sami. To provedete tak, že namočené proso vložíte do skleněné nádoby a přikryjete látkou, kterou zajistíte gumičkou.

Sklenici obraťte dnem vzhůru a každých 8-12 hodin proso propláchněte a nechte okapat. Po 2-3 dnech si všimnete, že se začínají tvořit malé klíčky. Klíčky slijte a ihned si na nich pochutnejte.

Pokud se rozhodnete pro proso naklíčit, mějte na paměti, že klíčky mají krátkou dobu trvanlivosti a jsou náchylnější k onemocnění z potravin. Pro zajištění bezpečnosti (33):

  • udržujte nádobu na klíčení v čistotě
  • používejte filtrovanou nebo balenou vodu (NE vodu z vodovodu).
  • klíčky často oplachujte
  • před uskladněním vyprázdněte z klíčků veškerou zbývající vodu
  • klíčky skladujte na chladném a suchém místě
  • před uložením do chladničky počkejte 8 až 12 hodin, aby byly klíčky v chladu a suchu

Shrnutí:

  • Antinutrienty obsažené v prosu blokují vstřebávání některých minerálních látek v těle, ačkoli je nepravděpodobné, že by vás to ovlivnilo, pokud konzumujete vyváženou stravu. Namáčení a klíčení může snížit obsah antinutrientů v této obilovině.

Jak připravovat a jíst proso

Proso je všestranná surovina, která je dobrou náhradou rýže, pokud se vaří vcelku.

Pro jeho přípravu stačí na 1 šálek (175 g) syrového prosa přidat 2 šálky (480 ml) vody nebo vývaru. Přiveďte ho k varu a pak ho 20 minut vařte.

Nezapomeňte ho před vařením namočit přes noc, aby se snížil obsah antinutričních látek. Před vařením ho můžete také opéct na pánvi, abyste zvýraznili jeho oříškovou chuť.

Proso se prodává také jako mouka.

Výzkumy totiž naznačují, že výroba pečiva z prosné mouky výrazně zlepšuje jeho nutriční profil tím, že zvyšuje obsah antioxidantů (34).

Kromě toho se tato obilovina zpracovává na svačiny, těstoviny a nemléčné probiotické nápoje. Fermentované proso totiž působí jako přírodní probiotikum, protože poskytuje výživu pro živé mikroorganismy, které prospívají vašemu zdraví (4, 8, 35).

Proso si můžete vychutnat jako snídaňovou kaši, přílohu, přísadu do salátů nebo přísadu do sušenek či koláčů.

Shrnutí:

  • Proso je k dispozici nejen jako celozrnná obilovina, ale také jako mouka. Můžete ho použít do různých pokrmů, včetně kaší, salátů a sušenek.

Závěr

Proso je celozrnná obilovina, která je plná bílkovin, antioxidantů a živin.

Může mít řadu zdraví prospěšných účinků, například pomáhá snižovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc neobsahuje lepek, takže je vynikající volbou pro lidi s celiakií nebo dodržující bezlepkovou dietu.

Díky jeho oříškové chuti a všestrannosti stojí za to jej vyzkoušet.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

             ŘÍJEN 2024 - 11 článků

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1483

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2111

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života