8 působivých výhod pití mrkvové šťávy
- Pixabay
Barbora Nová
Mrkvová šťáva se získává z celé mrkve a je mimořádně výživná, přičemž poskytuje nejen draslík a vitamin C, ale je také velmi bohatá na provitamin A. Předpokládá se, že pití mrkvové šťávy mimo jiné posiluje imunitu a zlepšuje zdraví očí a pokožky (1).
Následuje osm působivých účinků mrkvové šťávy.
1. Mrkvová šťáva je vysoce výživná
Mrkvová šťáva má nízký obsah kalorií a sacharidů a zároveň obsahuje řadu živin. Jeden šálek (236 gramů) obsahuje (1):
- Kalorie: 94
- Bílkoviny: 2 gramy
- Tuk: méně než 1 gram
- Sacharidy: 22 gramů
- Cukry: 9 gramů
- Vláknina: 2 gramy
- Vitamín A (jako provitamín A): 251% referenční hodnoty příjmu (RHP)
- Vitamin C: 22% RHP
- Vitamin K: 31% RHP
- Vápník: 15% RHP
Mrkvová šťáva obsahuje také karotenoidní pigmenty lutein a zeaxantin, které v těle působí jako antioxidanty. Antioxidanty bojují proti nestabilním molekulám zvaným volné radikály (1, 2).
Hlavním karotenoidem v mrkvové šťávě je beta karoten, který je zodpovědný za oranžovou barvu mrkve. Vaše tělo ho přeměňuje na antioxidant vitamin A.
Shrnutí:
- Mrkvová šťáva je plná vitaminu A a má vysoký obsah vitaminů C a K. Obsahuje také rostlinné sloučeniny zvané karotenoidy, které působí jako antioxidanty.
2. Mrkvová šťáva může zlepšit zdraví očí
Mrkvová šťáva obsahuje vysoké množství živin, které prospívají vašim očím.
Konkrétně 1 šálek (236 g) mrkvové šťávy obsahuje více než 250% RHP vitaminu A, většinou ve formě provitaminu A karotenoidů, jako je beta karoten (1).
Vitamin A je životně důležitý pro zdraví očí. Několik studií spojuje příjem ovoce a zeleniny, které obsahují provitamin A, se sníženým rizikem slepoty a očních chorob souvisejících s věkem (3, 4).
Mrkvová šťáva je navíc vynikajícím zdrojem luteinu a zeaxanthinu, dvou dalších karotenoidů, které se hromadí v očích a chrání je před škodlivým světlem (1, 2).
Vysoký příjem luteinu a zeaxanthinu ve stravě může snížit riziko vzniku očních problémů, jako je například věkem podmíněná makulární degenerace (AMD). Jedna starší analýza šesti studií spojuje vysoký příjem těchto látek ve stravě s o 26% nižším rizikem pozdní AMD ve srovnání s nízkým příjmem (5, 6).
Shrnutí:
- Mrkvová šťáva je skvělým zdrojem karotenoidů, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxanthinu, které jsou důležité pro zdraví očí a mohou chránit před AMD.
3. Mrkvová šťáva posiluje imunitu
Mrkvová šťáva podporuje váš imunitní systém, protože oba vitaminy A a C obsažené v mrkvové šťávě působí jako antioxidanty a chrání imunitní buňky před poškozením volnými radikály (7, 8).
Kromě toho je tato šťáva bohatým zdrojem vitaminu B6, který v 1 šálku (236 g) představuje 30% RHP. Vitamin B6 je nejen nezbytný pro optimální imunitní reakce, ale jeho nedostatek je spojen i s oslabením imunity (1, 9).
V jedné studii se při nedostatku vitaminu B6 u starších osob snížila produkce signální molekuly známé jako interleukin 2, která reguluje aktivitu imunitních buněk (9).
A jedna studie na hlodavcích zjistila, že nedostatečný příjem vitaminu B6 ve stravě brání růstu imunitních buněk zvaných lymfocyty (9).
Shrnutí:
- Mrkvová šťáva jako bohatý zdroj vitaminů A, B6 a C může pomoci posílit váš imunitní systém.
4. Mrkvová šťáva má protinádorové účinky
Studie v laboratoři naznačují, že některé sloučeniny v mrkvové šťávě mohou chránit před rakovinou.
Konkrétně polyacetyleny, beta karoten a lutein z extraktu mrkvové šťávy mohou být účinné proti lidským rakovinným buňkám (10, 11, 12).
Jedna studie na zkumavkách zjistila, že ošetření buněk leukémie a rakoviny tlustého střeva beta karotenem vedlo k odumření rakovinných buněk a zastavení jejich růstového cyklu (11).
V jiné studii na zvířatech polyacetyleny z mrkve snížily počet a rychlost růstu nádorů tlustého střeva u potkanů. Důležité je, že množství polyacetylenů podávaných potkanům je podobné množství, které můžete zkonzumovat při běžném denním příjmu mrkve (10).
Shrnutí:
- Ve studiích v laboratoři a na zvířatech bylo prokázáno, že sloučeniny obsažené v mrkvové šťávě vyvolávají smrt rakovinných buněk.
5. Mrkvová šťáva může zlepšit hospodaření s cukrem v krvi
Pravidelné pití malého množství mrkvové šťávy může pomoci snížit hladinu cukru v krvi.
Zejména studie na potkanech s cukrovkou 2. typu ukazují, že fermentovaná mrkvová šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje další související ukazatele. Je to proto, že fermentovaná šťáva obsahuje probiotika, což jsou prospěšné bakterie, které ovlivňují střevní bakterie spojené s cukrovkou (13, 14).
Jiná starší studie na hlodavcích zjistila, že fialová mrkvová šťáva zvyšuje hladinu cukru v krvi díky protizánětlivému účinku antokyanových barviv (15).
Jedná se však o velmi specifické druhy mrkvové šťávy. Není známo, zda má podobné účinky i běžná mrkvová šťáva.
I tak má ale mrkvová šťáva nízký glykemický index (GI) - měřítko toho, jak moc určitá potravina zvyšuje hladinu cukru v krvi. Konzumace potravin a nápojů s nízkým glykemickým indexem může u lidí s cukrovkou pomoci zlepšit kontrolu hladiny cukru v krvi (16, 17).
Mrkvová šťáva tak může být vhodnou náhradou ovocných šťáv s vysokým GI. Je však důležité kontrolovat velikost porcí, protože příliš velké množství může zvýšit hladinu cukru v krvi. Obecně platí, že bezpečnou velikostí porce je 110 g denně.
Shrnutí:
- Omezené studie na zvířatech naznačují, že fermentovaná a fialová mrkvová šťáva zlepšuje hladinu cukru v krvi. Běžná mrkvová šťáva má sice také nízký GI, ale její příjem, pokud máte cukrovku, byste měli omezit na mírné množství.
6. Mrkvová šťáva zlepšuje zdraví pokožky
Živiny obsažené v mrkvové šťávě mohou být zvláště prospěšné pro zdraví pokožky.
Jeden šálek (236 g) mrkvové šťávy poskytuje více než 20% RHP vitaminu C, živiny rozpustné ve vodě, která je nezbytná pro tvorbu kolagenu. Tato sloučenina je nejhojněji zastoupenou vláknitou bílkovinou v těle, která zajišťuje pružnost a pevnost pokožky (1, 18).
Kromě toho vitamin C působí jako antioxidant a chrání vaši pokožku před poškozením volnými radikály (18).
Vaší pleti může pomoci také betakaroten obsažený v mrkvové šťávě. Jeden přehled studií zjistil, že strava bohatá na karotenoidy může chránit pokožku před poškozením ultrafialovým zářením (UV) a zlepšovat její vzhled (19).
Shrnutí:
- Mrkvová šťáva poskytuje vitamin C a beta karoten, dva antioxidanty, které mohou chránit vaši pokožku před poškozením. Vitamin C je také nezbytný pro tvorbu kolagenu, který posiluje pokožku.
7. Mrkvová šťáva posiluje zdraví srdce
Mrkvová šťáva může pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění.
Zaprvé, mrkvová šťáva je dobrým zdrojem draslíku, minerálu, který hraje důležitou roli při správné regulaci krevního tlaku. Bylo prokázáno, že strava s vysokým obsahem draslíku chrání před vysokým krevním tlakem a mrtvicí (1, 20, 21, 22).
Antioxidační sloučeniny obsažené v mrkvové šťávě mohou také prospívat vašemu srdci.
Starší tříměsíční studie na 17 dospělých osobách s vysokou hladinou cholesterolu a triglyceridů zjistila, že pití 2 šálků (480 ml) mrkvové šťávy denně významně zvýšilo obsah antioxidantů v krvi a snížilo oxidaci krevních lipidů, která může vést k srdečním onemocněním (23).
Shrnutí:
- Draslík a antioxidanty obsažené v mrkvové šťávě mohou pomáhat snižovat krevní tlak a snižovat rizikové faktory srdečních onemocnění.
8. Mrkvová šťáva může chránit vaše játra
Předpokládá se, že karotenoidy v mrkvové šťávě podporují zdraví jater, protože několik studií naznačuje, že protizánětlivé a antioxidační účinky karotenoidů chrání před nealkoholickým ztukovatěním jater (NAFLD) (24, 25).
K NAFLD dochází, když se na játrech hromadí tuk, obvykle v důsledku nezdravé výživy, nadváhy nebo obezity. Nakonec může dojít k jizvení jater a jejich trvalému poškození.
Osmitýdenní studie na potkanech zjistila, že mrkvová šťáva snižuje některé markery NAFLD. Jiná studie na hlodavcích přinesla podobné výsledky a odhalila, že mrkvová šťáva sice nesnížila množství tuku na játrech, ale snížila zánětlivé krevní markery (26, 27).
Shrnutí:
- Díky vysokému množství protizánětlivých karotenoidů může mrkvová šťáva chránit játra před stavy, jako je NAFLD.
Bezpečnostní opatření pro mrkvovou šťávu
Přestože je mrkvová šťáva pro většinu lidí naprosto bezpečná, je třeba mít na paměti několik bezpečnostních opatření.
Některé mrkvové šťávy, zejména čerstvě připravené druhy, nemusí být pasterizovány, aby se zničily škodlivé bakterie. Těhotné ženy, senioři, malé děti a osoby s oslabeným imunitním systémem by se měly nepasterizované mrkvové šťávě vyhnout, pokud si ji nepřipraví sami.
Navíc pití velmi velkého množství mrkvové šťávy může vést ke karotenemii, což je stav, kdy se vaše kůže zbarví do žlutooranžova v důsledku vysoké hladiny beta karotenu v krvi (28).
Není sice škodlivý, ale může být znepokojující. Dočasné vyřazení (omezení) zdrojů beta karotenu ze stravy obvykle problém vyřeší.
A konečně, mrkvová šťáva má méně vlákniny než celá mrkev a obsahuje přírodní cukry. Nižší obsah vlákniny znamená, že se její cukry rychleji vstřebávají, takže pití příliš velkého množství mrkvové šťávy může zvýšit hladinu cukru v krvi.
Nízký GI mrkvové šťávy sice znamená, že nezvyšuje hladinu cukru v krvi tolik jako jiné šťávy, ale i tak byste měli být opatrní a omezit její příjem, pokud máte cukrovku - zejména pokud ji pijete samostatně (16).
Shrnutí:
- Některé kupované druhy mrkvové šťávy nemusí být pasterizované a měly by se jim vyhýbat některé skupiny obyvatel, včetně těhotných žen. Přílišné pití může také dočasně změnit barvu vaší pleti.
Závěr
Mrkvová šťáva je neuvěřitelně výživná, poskytuje draslík, několik karotenoidů a vitaminy A, C a K.
Pití této zeleninové šťávy může pomoci zlepšit zdraví očí, posílit imunitní systém a posílit pokožku.
Vzhledem k tomu, že obsahuje přírodní cukry, je vhodné pít mrkvovou šťávu s mírou.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života