Jsou cereálie na snídani prospěšné nebo nezdravé?

- Pixabay

Barbora Nová

Konzumace studených cereálií je snadná a pohodlná. Mnohé z nich se pyšní skvělými zdravotními tvrzeními nebo se snaží propagovat nejnovější výživové trendy. Zákonitě si však někteří kladete otázku, zda jsou tyto cereálie tak prospěšné, jak se o nich tvrdí.

Co jsou snídaňové cereálie?

Snídaňové cereálie se zpravidla vyrábějí z průmyslově zpracovaných obilovin a bývají často obohaceny syntetickými vitamíny a minerály. Běžně se konzumují s mlékem, jogurtem, ovocem nebo ořechy (1, 2).

Následují kroky standardního postupu výroby snídaňových cereálií (3):

  • Zpracování. Zrniny se obvykle zpracovávají na jemnou mouku a vaří se.
  • Míchání. Mouka se poté smíchá s přísadami, jako je cukr, kakao a voda.
  • Vytlačování. Mnoho snídaňových cereálií se vyrábí extruzí, což je vysokoteplotní proces, při kterém se cereálie tvarují pomocí stroje.
  • Sušení. Poté se cereálie suší.
  • Tvarování. Nakonec se cereálie tvarují do tvarů, jako jsou kuličky, hvězdičky, smyčky nebo obdélníky.

Snídaňové cereálie mohou být před sušením také nadýchané, vločkované nebo drcené, případně obalené v čokoládě či polevě.

Shrnutí:

  • Snídaňové cereálie se vyrábějí z průmyslově rafinovaných zrn, často procesem zvaným extruze. Jsou vysoce průmyslově zpracované, zpravidla s mnoha přidanými přísadami.

Cereálie obsahují cukr a rafinované sacharidy

"Moderní" strava umožňuje snadný přístup k baleným a zpracovaným potravinám s přidaným cukrem. Nadměrná konzumace přidaných cukrů je prokazatelně zdraví škodlivá.

Většina lidí jí více, než je doporučený denní limit přidaných cukrů, což jednoznačně přispívá ke zvýšenému riziku řady chronických onemocnění (4, 5, 6, 7).

Většina přidaného cukru v západní stravě pochází z ultra průmyslově zpracovaných potravin, mezi které patří cukrem slazené nápoje, pečivo, sladkosti a také snídaňové cereálie. Snídaňové cereálie jsou reálně šestým až sedmým největším přispěvatelem příjmu přidaného cukru u dospělých (4).

Ve většině cereálií je totiž cukr uveden zpravidla jako druhá nebo třetí složka.

Snídaňové cereálie vyrobené z průmyslově rafinovaných obilovin a cukrů mají vysoký glykemický index, z čehož vyplývá, že mohou způsobit prudký nárůst hladiny cukru v krvi po jídle.

Naopak pokud si vyberete snídaňové cereálie s vysokým obsahem vlákniny, které jsou vyrobeny z celých zrnin a navíc pokud obsahují jen málo nebo žádné přidané cukry, přispíváte si tím k lepší kontrole hladiny cukru v krvi. Přečtení etikety s výživovými údaji je zásadní, protože vám pomůže zjistit, kolik přidaného cukru je v jedné porci cereálií (7, 8).

Shrnutí:

  • Většina průmyslově vyrobených snídaňových cereálií je promořena cukrem a průmyslově rafinovanými obilovinami. Vyšší konzumace cukru je škodlivá a zvyšuje rizika mnoha onemocnění.

Zavádějící zdravotní tvrzení o snídaňových cereáliích

Téměř všechny snídaňové cereálie jsou uváděny na trh jako zdravé, ale mnohé z nich ve skutečnosti nejsou ideální pro optimální zdraví.

Abyste se mohli při výběru snídaňových cereálií rozhodnout na základě informací, je dobré nevěřit reklamě, nepřečíst si všechna údajná zdravotní tvrzení a hlavně se podívat na etiketu s výživovými údaji a seznam složek.

I když cereálie plné přidaných cukrů nejsou zdaleka pro zdraví ideální, stále mohou být dobrým zdrojem železa, kyseliny listové a dalších vitaminů skupiny B, protože většina průmyslově rafinovaných snídaňových cereálií je těmito živinami obohacena. Pečlivě kontrolujte označení na obalu, abyste zjistili, zda jsou vaše cereálie obohaceny některými živinami (4, 9, 10, 11).

Opět zásadně volte snídaňové cereálie s co nejmenším množstvím přidaného cukru a vyšším množstvím vlákniny na porci, abyste maximalizovali výživové hodnoty.

Shrnutí:

  • Snídaňové cereálie mají často na svém obalu vytištěna zavádějící zdravotní tvrzení. Přitom jsou plné cukru a průmyslově zpracovaných rafinovaných obilovin.

Zásadně zvolte zdravou variantu

Pokud se rozhodnete snídat průmyslově zpracované cereálie, následuje několik rad, které vám pomohou vybrat zdravější variantu.

Omezte přidaný cukr

Zásadně vybírejte snídaňové cereálie s méně než 5 gramy přidaného cukru na porci. Proto si přečtěte etiketu výrobku a zjistěte, kolik cukru obsahuje.

Zaměřte se na vysoký obsah vlákniny

Optimální jsou snídaňové cereálie, které obsahují alespoň 3 gramy vlákniny na porci. Konzumace dostatečného množství vlákniny může mít řadu zdravotních přínosů (12).

Dávejte si pozor na velikost porce

Snídaňové cereálie bývají křupavé a chutné a může být velmi snadné sníst více, než je uvedená velikost porce.

Berte na vědomí, že výživové údaje uvedené na obalu se vztahují na "porci" a často se může stát, že tato porce je mnohem menší, než si myslíte, že je přiměřená velikost porce (13).

Přečtěte si seznam složek

Nevěřte zdravotním tvrzením uvedených na přední straně obalu a nezapomeňte zkontrolovat seznam složek. Nejdůležitější jsou první dvě nebo tři složky, protože ty tvoří většinu cereálií.

Nicméně výrobci potravin však mohou používat triky, aby skryli množství cukru ve svých výrobcích.

Pokud je cukr uveden několikrát pod různými názvy - i když není uveden na čelních místech - výrobek má pravděpodobně velmi vysoký obsah cukru.

Přidejte trochu bílkovin

Bílkoviny jsou nejsytější makroživinou, která zvyšuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu.

Je to proto, že bílkoviny mění hladinu několika hormonů, například hormonu hladu ghrelinu a hormonu plnosti zvaného peptid YY (14, 15).

Přidání řeckého jogurtu nebo hrsti ořechů či semínek jsou dobrou volbou pro získání dalších bílkovin.

Dalším dobrým způsobem, jak přidat bílkoviny do snídaňových cereálií, je je konzumovat společně s kefírem z tibetské houby, jogurtem nebo mléčnou alternativou bohatou na bílkoviny, například se sójovým mlékem. Na druhé straně mandlové mléko a ovesná mouka nejsou dobrými zdroji bílkovin.

Shrnutí:

  • Pokud snídáte cereálie, dbejte na to, aby obsahovaly málo cukru a hodně vlákniny. Dávejte si pozor na velikost porcí a vždy si přečtěte seznam složek uvedených na obalu výrobku. Cereálie můžete také obohatit přidáním vlastních bílkovin.

Vybírejte si zásadně průmyslově nezpracované varianty

Pokud máte ráno hlad, měli byste snídat. Nejlepší je však vybírat si celé, jednosložkové potraviny.

Následuje několik skvělých možností:

  • obyčejné ovesné vločky s rozinkami a ořechy
  • řecký jogurt s ořechy a nakrájeným ovocem
  • míchaná vejce se zeleninou

Celá vejce jsou výbornou volbou k snídani, protože mají vysoký obsah bílkovin, zdravých tuků a živin. Navíc vás zasytí na dlouhou dobu a mohou dokonce podpořit hubnutí.

Jedna studie u dospělých osob s nadváhou a obezitou zjistila, že ti, kteří snídali vejce a toasty, byli více sytí a měli menší hlad až o 4 hodiny později ve srovnání s těmi, kteří jedli cereálie s mlékem a pomerančovým džusem (16).

Další studie uvádějí, že zařazení vajec do pravidelné snídaně může zvýšit celkovou hustotu živin ve stravě, což znamená, že vaše strava je výživnější (17, 18).

Studie z roku 2022 však nezjistila žádné rozdíly v míře sytosti po snídani mezi těmi, kteří snídali vaječnou snídani nebo cereální snídani se stejným množstvím bílkovin (19).

To ukazuje, že cereální snídaně může mít stejné účinky na podporu sytosti (a následně i hubnutí) jako vajíčka, pokud obsahuje stejné množství bílkovin jako vaječná snídaně.

Shrnutí:

  • Nejlepší je vybírat si k snídani plnohodnotné potraviny, jako jsou vejce, protože jsou velmi výživné a syté. Snídaně s vysokým obsahem bílkovin mohou pomoci snížit chuť k jídlu a podpořit hubnutí.

Závěr

Snídaňové cereálie jsou zpravidla vysoce průmyslově zpracované, mnohdy plné rafinovaných sacharidů a cukru. Na obalech snidaňových cereálií se většinou uvádějí zavádějící zdravotní tvrzení.

Pokud jíte cereálie, vždy čtěte seznam složek a přistupujte ke zdravotním tvrzením uvedených na jejich obalech skepticky. Nejlepší cereálie mají vysoký obsah vlákniny a nízký obsah cukru.

K dispozici je mnoho zdravějších snídaňových možností. Jsou celé jednosložkové potraviny, například ovesná kaše nebo vejce.

Příprava zdravé snídaně z celozrnných potravin je nejen jednoduchá, ale nastartuje váš den s dostatkem výživných látek.

Mozek a jeho spolehlivé poškozování 5 složkami potravin

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

V současnosti není na světě nouze o potraviny, které lidem způsobují zpravidla v delším časovém horizontu zdravotní problémy. Existuje, ale několik látek, které se mohou negativně projevit v krátší době.

Tyto látky poškozují nejen mozek, ale i střeva a játra. Přitom zodpovědnost za jejich přítomnost v potravinách nese člověk, jeho geniální mysl také jak rychle zbohatnout.

Pokud chcete, aby nedocházelo k poškozování Vašeho mozku a měli jste čistou mysl, buďte obezřetní na tyto složky potravin.

1) Rafinovaný cukr

Tento cukr se stal neoddělitelnou součástí našeho jídla, avšak je jednou z nejnebezpečnějších látek.

Jeho soustavná konzumace dnes již naprosto prokazatelně vyvolává zdravotní problémy, přičemž některé z nich se týkají právě mozku.

Zásadním problémem ve vztahu k mozku je ten, že rafinovaný cukr potlačuje mozkový neurotrofický faktor (BDNF), což je velmi důležitý hormon pro mozek. Tato substance je přímo zodpovědná za vytváření nových propojení mezi neuróny v mozku, což je zásadní pro funkci paměti.

Odborné studie prokázaly, že pacienti s depresí a schizofrénií mají nízkou úroveň BDNF. A právě nadměrná konzumace cukru tento stav zpravidla zhoršuje a nízkou úroveň BDNF dále snižuje.

Mimo to ještě bílý cukr vytváří v těle záněty, narušuje trávení a poškozuje imunitní systém. O zakyselení těla nemluvě. V případě chronických zánětů se zvyšuje riziko těžkých depresí a schizofrénie.

MUDr. Ilardi, profesor psychologie na Univerzitě v Kansasu, doporučuje jednoznačně pacientům s depresí vyloučit ze stravy rafinovaný cukr. Tí, kteří jeho doporučení začali dodržovat, zaznamenali zlepšení svého mentálního stavu a nálady.

2) Lepek

Lepek je bílkovinová součást obilovin, jde o lepkavou substanci, která se lepí na stěny tenkého střeva, způsobuje problémy s trávením a následně s imunitou. V souvislosti s tím se objevuje celiakie, která přímo úzce souvisí s nesnášenlivostí těla na tuto látku.

Existují však mírnější projevy, které také výrazně narušují chod těla, dochází při nich k zánětlivým procesům, včetně zánětů v mozku a nervovém systému.

Odborné studie již dávno potvrdily souvislost mezi citlivostí na lepek a onemocněním v každé části nervového systému - mozku, míše a periférních nervech.

Bylo také prokázené, že lepek je velkým spouštěčem psychiatrických onemocnění, mentální retardace, demence a v podstatě všech neuro onemocnění.

Více:

3) Umělá sladidla

Tyto sladidla jsou populární, protože neobsahují žádné kalorie. Aspartam, sacharin.. Je pravdou, že nedávají energii navíc, ale spolehlivě desetiletí pomalu otravují lidská těla.

Aspartam je kombinací kyseliny asparágové (aminokyselina se silným stimulujícím účinkem a mozkové buňky), metanolu (alkohol způsobující slepotu) a fenylalaninu.

Když dojde v organismu k rozpadu molekuly aspartamu, spouštějí se silné procesy s rakovinotvornými účinky na mozek. Jeho konzumace vyvolává také záchvaty úzkosti, deprese a migrény.

Velkým problémem je se mu vyhnout, protože se přidává do naprosté většiny potravin označených bez cukru - např. limonády, jogurty, žvýkačky, omáčky na vaření, minerální vody, cereálie...

Řešením je jej nahradit léčivým rostlinným sladidlem bez kaloriíí - stévií. Nevýhodou stévie je, že se může použít v malém množství, jinak vynikne určitá pachuť.

4) Glutamát sodný (MSG)

Glutamát sodný je chemická látka, která se přidává do potravin na zvýraznění jejich chutí. Cílem je oklamat mozek přes chuťové pohárky, že jste konzumovali jídlo s výbornou chutí.

Jedná se však o excitotoxin stimulující mozek s produkcí velkého množství dopaminu, který znásobuje požitek z jídla. Tento požitek netrvá dlouho, oproti vedlejším účinkům, protože excitotoxiny jsou odpovědné za poškození mozku a další neurologické choroby jako je Alzheimerova a Parkinsonova nemoc, další demence, skleróza multiplex, lupus...

Proto při nákupu potravin si na glutamát sodný dávejte pozor! Jedná se především o dresingy do salátů, různé omáčky na maso, bujóny, pytlíkové polévky, proteinové tyčinky nebo třeba zelenina v konzervách.

Více:

5) Fluór

Hlavní problém tohoto prvku se týká států anglicky hovořících - Velká Británie, Irsko, Kanada, USA, Austrálie a Nový Zéland, ve kterých se rouhodli přidávat fluór do pitné vody. Jak jinak než z důvodu zkvalitnění chrupu obyvatelstva.

Ale z hlediska použití se to týká více států, protože se fluór přidává do zubních past, dětem se dávají fluóridové tablety, či se dětem potírají zuby fluóridovým krémem.

Výsledek? Fluór výrazně snižuje IQ!!!  

Vlády chtějí mít poslušné, neprotestující obyvatelstvo.

"Iniciativa" na odstranění fluóru z vody (FAN) poukázala na 34 studií, které dokazují souvislost mezi fluórem a sníženým IQ u lidí. Souběžné studie dále potvrdily vliv fluóru na snižování schopností se učit, poškození mozků u novorozenců, změněné chování nebo dokonce vyvolání rakoviny kostí.

Závěr

Vyhnout se těmto 5 látkám je poměrně jednoduhé, pokud máte správnou motivaci a dostatečné vědomosti o tom, kde se mohou nacházet a hlavně co mohou způsobovat.

Určitě, pokud to jen trochu jde, neriskujte zdraví Vás a Vašich blízkých

9 zdravotních přínosů konzumace vajec

- Pixabay

Barbora Nová

Vejce jsou jednou z mála potravin, které by se měly řadit mezi "superpotraviny". Jsou plná živin, z nichž některé jsou v moderní stravě vzácné. Následuje 9 zdravotních přínosů vajec, které byly potvrzeny studiemi na lidech.

1. Vejce jsou neuvěřitelně výživná

Vejce patří mezi nejvýživnější potraviny na světě.

Celé vejce obsahuje všechny živiny potřebné k tomu, aby se z jediné buňky stalo kuřecí mládě.

Jedno velké vařené vejce obsahuje (1, 2):

  • Vitamín A: 8 % RHP (referenční hodnoty příjmu)
  • Folát: 6 % RHP
  • Kyselinu pantotenovou (vitamin B5): 14 % RHP
  • Vitamín B12: 23 % RHP
  • Riboflavin (vitamín B2): vitamín B2: 20 % RHP
  • Fosfor: 7 % RHP
  • Selen: 28 % RHP

Vejce obsahují také dostatečné množství vitaminu D, vitaminu E, vitaminu B6, vápníku a zinku.

Obsahuje 78 kalorií, 6 gramů bílkovin a 5 gramů tuku.

Vejce obsahují také různé stopové živiny, které jsou důležité pro zdraví.

Vejce jsou vlastně dokonalou potravinou. Obsahují trochu téměř všech živin, které potřebujete.

Pokud se vám podaří sehnat vejce z pastevního chovu nebo obohacená o omega-3, jsou ještě bohatší na živiny. Obsahují větší množství omega-3 tuků a mají mnohem vyšší obsah vitaminu A a E (2, 3).

Shrnutí:

  • Celá vejce patří k nejvýživnějším potravinám na světě, protože obsahují trochu téměř všech potřebných živin. Vejce obohacená o omega-3 anebo vejce z pastevního chovu obsahují více některých živin.

2. Vejce mají vysoký obsah cholesterolu, ale nemají většinou negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi

Je pravda, že vejce mají vysoký obsah cholesterolu. Ve skutečnosti jedno vejce ho obsahuje 186 mg (1).

Je však důležité mít na paměti, že cholesterol ve stravě nemusí mít nutně vliv na hladinu cholesterolu v krvi nebo riziko srdečních onemocnění (4, 5, 6).

Játra ve skutečnosti produkují velké množství cholesterolu každý den. Když jíte více cholesterolu, vaše játra mají schopnost regulovat hladinu cholesterolu tím, že ho produkují méně, aby se vyrovnala jeho hladina (4, 6).

Nicméně reakce na konzumaci vajec se u jednotlivých lidí liší (7):

  • U 70 % lidí nemusí konzumace cholesterolu zvýšit hladinu cholesterolu v krvi nebo ji zvýší jen mírně (tzv. "hyporespondeři").
  • U zbývajících 30 % populace (označovaných jako "hyperreaktoři") mohou vejce nebo jiné zdroje cholesterolu v potravě vést k velkému zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.

Lidé s genetickými poruchami, jako je familiární hypercholesterolemie, nebo nositelé varianty genu APOE4 však mohou zvážit konzumaci vajec s mírou.

Shrnutí:

  • Vejce mají vysoký obsah cholesterolu, ale u většiny lidí nemá jejich konzumace negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi.

3. Zvyšte hladinu HDL ("dobrého") cholesterolu

HDL je zkratka pro lipoproteiny s vysokou hustotou. Často je označován jako "dobrý" cholesterol (8).

Lidé, kteří mají vyšší hladinu HDL, mají obvykle nižší riziko srdečních onemocnění, mrtvice a dalších zdravotních problémů (9, 10, 11).

Konzumace vajec je skvělým způsobem, jak zvýšit HDL. V jedné studii se při konzumaci 1-3 vajec denně po dobu čtyř týdnů zvýšila hladina HDL u mladých zdravých dospělých osob o 6-13 % (12, 13, 14).

Shrnutí:

  • Konzumace vajec trvale vede ke zvýšení hladiny HDL ("dobrého") cholesterolu, který je historicky spojován s nižším rizikem mnoha onemocnění.

4. Vejce obsahují cholin - důležitou živinu, které většina lidí nemá dostatek

Cholin je živina, o jejíž existenci většina lidí ani neví, přesto se jedná o neuvěřitelně důležitou látku, která je často řazena do skupiny vitaminů skupiny B.

Cholin se používá k výstavbě buněčných membrán a má roli při tvorbě signálních molekul v mozku spolu s různými dalšími funkcemi (15).

Příznaky nedostatku cholinu jsou závažné, takže se naštěstí u většiny zdravých lidí vyskytuje jen zřídka, a to hlavně proto, že tělo si cholin samo vyrábí.

Vynikajícím zdrojem cholinu jsou celá vejce. Jedno vejce obsahuje více než 100 mg této velmi důležité živiny.

Shrnutí:

  • Vejce patří k nejlepším potravinovým zdrojům cholinu, živiny, která je nesmírně důležitá, ale většina lidí jí nemá dostatek.

5. Vejce jsou spojovány se sníženým rizikem srdečních onemocnění

LDL cholesterol je obecně známý jako "špatný" cholesterol.

Je dobře známo, že vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění (16, 17).

Mnoho lidí si však neuvědomuje, že LDL cholesterol se dělí na podtypy podle velikosti částic.

Existují malé, husté částice LDL a velké částice LDL.

Mnoho studií prokázalo, že lidé, kteří mají převážně malé, husté částice LDL, mají vyšší riziko srdečních onemocnění než lidé, kteří mají převážně velké částice LDL (18, 19).

I když mají vejce u některých lidí tendenci mírně zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, předpokládá se, že konzumace vajec má tendenci zvyšovat hlavně hladinu velkých (neboli "plavnějších") LDL místo malých, hustých LDL částic, což může vysvětlovat souvislost se sníženým rizikem srdečních onemocnění (20, 21).

Některé nedávné studie však zjistily, že konzumace vajec je spojena se zvýšeným rizikem úmrtí na srdeční onemocnění, takže výzkumy jsou nejednotné a k potvrzení prospěšnosti konzumace vajec pro zdraví srdce je zapotřebí více randomizovaných kontrolovaných studií (22, 23, 24).

Shrnutí:

  • Zdá se, že konzumace vajec mění strukturu LDL částic z malých, hustých LDL (špatných) na velké LDL, což je spojeno se snížením rizika srdečních onemocnění. Je však zapotřebí dalšího výzkumu.

6. Vejce obsahují lutein a zeaxantin - antioxidanty, které mají velký přínos pro zdraví očí

Jedním z důsledků stárnutí je, že se zrak má tendenci zhoršovat.

Existuje několik živin, které pomáhají působit proti některým degenerativním procesům, které mohou ovlivnit naše oči.

Dvě z nich se nazývají lutein a zeaxantin. Jsou to silné antioxidanty, které se hromadí v oční sítnici (24, 25).

Studie ukazují, že konzumace dostatečného množství těchto živin může výrazně snížit riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace, dvou velmi častých očních onemocnění (26, 27).

Vaječné žloutky obsahují velké množství luteinu i zeaxanthinu.

V jedné starší studii zvýšila konzumace 1 vejce denně po dobu 5 týdnů u starších osob hladinu luteinu v krvi o 26 % a zeaxanthinu o 38 % (28).

Vejce mají také vysoký obsah vitaminu A, který si zde zaslouží další zmínku. Nedostatek vitaminu A je nejčastější příčinou slepoty na světě (29).

Shrnutí:

  • Antioxidanty lutein a zeaxantin jsou velmi důležité pro zdraví očí a mohou pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu. Vejce jsou dobrým zdrojem obou antioxidantů.

7. Omega-3 nebo vejce z pastevního chovu snižují hladinu triglyceridů

Ne všechna vejce jsou stejná. Jejich nutriční složení se liší podle toho, jak byly slepice krmeny a chovány.

Vejce od slepic, které byly chovány na pastvě anebo krmeny krmivy obohacenými o omega-3, mají obvykle mnohem vyšší obsah omega-3 mastných kyselin.

Je známo, že omega-3 mastné kyseliny snižují hladinu triglyceridů v krvi, což je známý rizikový faktor srdečních onemocnění (30, 31).

Studie potvrzují, že konzumace vajec obohacených o omega-3 je velmi účinným způsobem, jak snížit hladinu triglyceridů v krvi. V jedné starší studii se při konzumaci pouhých pěti vajec obohacených omega-3 týdně po dobu tří týdnů snížily triglyceridy o 16-18 % (32).

Nedávno provedená malá studie z roku 2020 na 20 účastnících zjistila, že konzumace 2 vajec obohacených omega-3 denně po dobu pěti týdnů snižuje triglyceridy o 10 % (33).

Shrnutí:

  • Vejce obohacená o omega-3 a vejce z pastevního chovu mohou obsahovat významné množství omega-3 mastných kyselin. Konzumace těchto druhů vajec je účinným způsobem, jak snížit hladinu triglyceridů v krvi.

8. Vejce mají vysoký obsah kvalitních bílkovin se všemi esenciálními aminokyselinami ve správném poměru

Bílkoviny jsou hlavními stavebními kameny lidského těla.

Vytvářejí se z nich nejrůznější tkáně a molekuly, které slouží ke strukturálním i funkčním účelům.

Dostatek bílkovin ve stravě je velmi důležitý a studie ukazují, že v současnosti doporučované množství může být příliš nízké (34, 35).

Vejce jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, přičemž jedno velké vejce jich obsahuje šest gramů.

Vejce také obsahují všechny esenciální aminokyseliny ve správném poměru, takže vaše tělo je dobře připraveno na plné využití bílkovin v nich obsažených.

Konzumace dostatečného množství bílkovin může pomoci například při hubnutí, zvyšování svalové hmoty, snižování krevního tlaku a optimalizaci zdraví kostí (36, 37, 38, 39).

Shrnutí:

  • Vejce mají poměrně vysoký obsah kvalitních živočišných bílkovin a obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které člověk potřebuje.

9. Vejce jsou sytá a mají tendenci vás nutit jíst méně kalorií, což vám pomáhá hubnout

Vejce jsou neuvěřitelně sytá. Patří mezi potraviny s vysokým obsahem bílkovin a bílkoviny jsou zdaleka nejsytější makroživinou (40, 41, 42).

Vejce dosahují vysokých hodnot na stupnici zvané index sytosti, která měří schopnost potravin vyvolat pocit sytosti a snížit pozdější příjem kalorií (43).

V jedné studii, které se zúčastnilo 50 dospělých s nadváhou a obezitou, se při konzumaci vajec a toastů místo cereálií a mléka s pomerančovým džusem snížil pocit hladu po jídle, prodloužilo se období, kdy neměli hlad, a při obědě o 4 hodiny později snědli o ~180 kalorií méně (44).

V jiné studii byla konzumace vajec spojena s o 38 % nižším rizikem nadměrného tělesného tuku a o 34 % nižším rizikem centrální obezity neboli viscerálního tuku v oblasti břicha, což je známý rizikový faktor metabolického syndromu (45).

Shrnutí:

  • Vejce jsou velmi sytá a mohou snížit příjem kalorií v pozdějších fázích dne. Pravidelná konzumace vajec může podpořit hubnutí.

Závěr

Studie jasně ukazují, že konzumace až tří celých vajec denně je zcela bezpečná.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by překročení této hranice bylo škodlivé - je to jen "neprobádané území", protože nebylo studováno.

Vejce jsou v podstatě dokonalou přírodní potravinou.

Kromě všeho ostatního jsou také levná, snadno se připravují, hodí se téměř ke každému jídlu a skvěle chutnají.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 29 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života