Jaký je rozdíl mezi pasterizovanými a nepasterizovanými potravinami
- Pixabay
Barbora Nová
Možná jste se někdy museli rozhodnout mezi pasterizovanými a nepasterizovanými potravinami a přemýšleli jste, které je lepší zvolit.
Pasterizované potraviny byly zpravidla vystaveny vysokým teplotám, aby se zničily škodlivé patogeny, jako jsou bakterie a viry, které způsobují nemoci z potravin (1).
Ačkoli je pasterizace běžným postupem, díky němuž jsou potraviny bezpečnější a prodlužuje se jejich trvanlivost, ne všechny potraviny lze pasterizovat. Navíc i u pasterizovaných potravin stále existuje určité riziko kontaminace škodlivými mikrobi (1, 2).
Někteří lidé tvrdí, že nepasterizované potraviny mají více živin a lépe chutnají, ale důkazy ukazují, že tyto potraviny jsou relativně méně bezpečné - a rozdíly v obsahu živin mohou být někdy minimální.
Následují rozdíly mezi pasterizovanými a nepasterizovanými potravinami, výhodami a nevýhodami každé z nich a tím, jak poznat, kterou variantu byste si měli vybrat.
Co znamená "nepasterizované"?
Nepasterizované potraviny se prodávají, i když nebyly ošetřeny vysokou teplotou. Mezi potraviny, které nebyly pasterizovány, patří (2):
- syrové mléko
- některé řemeslné sýry
- některé nepasterizované verze šťáv a masa
S konzumací nepasterizovaných potravin je spojeny obavy o bezpečnost potravin a možné riziko onemocnění z potravin, ačkoli to může mít i některé výhody. Proto je otázkou jestli zdravotní rizika převažují nad možnými přínosy.
Následují výhody a nevýhody nepasterizovaných potravin.
Výhody konzumace nepasterizovaných potravin
Nepasterizované potraviny si zachovávají své organoleptické vlastnosti a zpravidla mají vyšší výživovou hodnotu (1), přičemž termín "organoleptické vlastnosti" se vztahuje na chuť, vzhled a vůni potraviny.
Působení vysokých teplot při pasterizaci nejenže ničí škodlivé bakterie a viry v potravinách. Může také negativně ovlivnit nutriční kvalitu, vzhled a chuť potravin a navíc zničit prospěšné bakterie a může vzniknout tzv. mrtvá strava (1, 3).
Některé výzkumy například prokázaly, že pasterizace snížila obsah ochranných protilátek a vitaminu C a zinku podporujících imunitní systém v lidském mléce dárců (3).
Jiné výzkumy však ukazují, že tyto ztráty živin v lidském mléce jsou zanedbatelné a že přínosy pasterizace jsou větší než rizika (4, 5).
Nevýhody konzumace nepasterizovaných potravin
Nepasterizované potraviny jsou spojovány s výskytem onemocnění z potravin způsobených bakteriemi, jako jsou Brucella, Cryptosporidium, Listeria monocytogenes a Staphylococcus aureus rezistentní vůči antibiotikům. V odborné literatuře se často uvádí, že zejména nepasterizované mléko a mléčné výrobky jsou obzvláště rizikovými potravinami a častými původci těchto onemocnění z potravin (6, 7, 8, 9).
Tyto bakteriální infekce mohou trvat několik dní až týdnů. Následky se pohybují od mírných příznaků - jako je horečka, průjem, zvracení, bolesti svalů, bolesti břicha a nechutenství - až po závažné následky, jako je potrat nebo dokonce smrt (10, 11, 12).
Nepasterizované potraviny svým způsobem představují větší zdravotní rizika pro osoby s oslabeným imunitním systémem, jako jsou někteří senioři, těhotné osoby, malé děti a osoby se zdravotními potížemi, jako je rakovina (13).
Shrnutí:
- U nepasterizovaných potravin je větší pravděpodobnost, že si zachovají přirozenou chuť, vzhled, vůni a živiny, ale mohou být spojeny s onemocněními z potravin. Důkazy naznačují, že rizika konzumace nepasterizovaných potravin výrazně převažují nad přínosy zejména pro osoby s oslabenou imunitou.
Co znamená "pasterizované"?
Pasterizace je běžný postup pro zajištění bezpečnosti potravin, při kterém jsou některé potraviny zpravidla vystaveny vysoké teplotě po určitou dobu, aby byly zničeny všechny škodlivé bakterie a viry, které způsobují onemocnění z potravin a tím se také zvýšila jejich trvanlivost (1, 13).
Pasterizaci vyvinul francouzský chemik Louis Pasteur se svým týmem v roce 1864 a desetiletí výzkumu zdůrazňují výhody, které pasterizace nabízí lidskému zdraví (13, 14, 15).
Typy pasterizace
Vzhledem k obzvláště vysokému riziku infekcí z potravin, které jsou způsobeny mlékem a mléčnými výrobky, jste o pasterizaci nejspíše slyšeli v souvislosti s mlékem. Také zdravotnické orgány se v souvislosti s pasterizací obvykle zaměřují na mléko.
Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se jedná o tyto typy a specifikace pasterizace (15, 16):
Pokud mléko obsahuje sladidla nebo má obsah tuku 10% a více, zvyšují se pasterační teploty o další 3ºC (15).
Vaječný koňak má vlastní specifikace pro pasterizaci VAT, HTST a HHST (15, 16).
Výhody konzumace pasterizovaných potravin
Pasterizace je účinnou metodou zvyšování bezpečnosti a kvality potravin, zejména mléka a mléčných výrobků. Lékařské a vědecké komunity dlouhodobě prokazují účinnost a bezpečnost pasterizace (1, 14).
Ve skutečnosti bylo dokonce prokázáno, že pasterizace dárcovského lidského mléka inaktivuje v mléce virus SARS-CoV-2, který způsobuje COVID-19 (5).
Pasterizace prokazatelně snižuje zdravotní rizika u lidí, zejména u těch, kteří mají oslabenou imunitu.
Nevýhody konzumace pasterizovaných potravin
Bohužel ne všechny potraviny lze pasterizovat a i pasterizované potraviny mohou být kontaminovány škodlivými mikroby, pokud nejsou správně skladovány, zpracovávány nebo připravovány.
Navíc výrobci potravin nejsou ze zákona povinni označovat potraviny jako pasterizované nebo nepasterizované, což může ztěžovat výběr.
Čerstvé produkty, maso, ryby a drůbež nepodléhají tepelné pasterizaci, přestože se jedná o vysoce rizikové potraviny z hlediska infekcí přenášených potravinami. A i pasterizované potraviny mohou být později kontaminovány během přípravy a skladování na základě postupů při manipulaci s potravinami.
Proto je důležité dodržovat zásady hygieny potravin a bezpečného zacházení s potravinami, ať už víte, že zakoupené potraviny jsou pasterizované, nebo ne (17).
Vysoké teploty potřebné pro pasterizaci zpravilda mění vzhled, chuť, vůni a nutriční profil některých potravin, i když tyto změny jsou někdy v malém rozsahu (3, 4, 5).
Shrnutí:
- Pasterizace prokazatelně snižuje rizika pro lidské zdraví, jako jsou nemoci z potravin, ale pasterizované potraviny mohou být přesto kontaminovány, pokud nejsou skladovány nebo připravovány v souladu s bezpečnými postupy manipulace s potravinami.
Běžně pasterizované potraviny
Pasterizované potraviny často poznáte podle označení na obalu, i když často existují i nepasterizované verze - například mléko a kombucha se prodávají v obou formách (18).
Následují některé běžně pasterizované potraviny (19, 20):
- vejce a vaječné výrobky
- džusy
- alkoholické a fermentované nápoje (pivo, víno, jablečný mošt, kombucha)
- mléčné výrobky (mléko, sýry, máslo, zmrzlina, jogurt, smetana)
- mražené dezerty
- imitace masa a lahůdkové maso
- ořechy (mandle, arašídy)
- mouka a výrobky z ní (chléb, cereálie atd.)
Shrnutí:
- Některé potraviny jsou k dispozici jak nepasterizované, tak pasterizované, včetně šťáv, mléčných výrobků, alkoholických nápojů, kombuchy, imitací jídel, ořechů a výrobků z mouky.
Které byste si měli vybrat?
Přestože nepasterizované potraviny mají v některých případech lepší chuťový profil a o něco více živin, měli byste zvážit zda je koupit.
Bylo prokázáno, že pasterizované potraviny jsou bezpečnější, mají delší trvanlivost a snižují riziko onemocnění z potravin, ale můžete také jíst "mrtvou potravinu", protože pasterizací se zničí i prospěšné bakterie.
Ochrana před onemocněním z potravin je prospěšná zejména pro chronicky nemocné seniory, malé děti, těhotné osoby a osoby s potlačeným imunitním systémem v důsledku neuspokojivého zdravotního stavu (13).
Všichni by však měli být stále obezřetní a dodržovat doporučené zásady bezpečného zacházení s potravinami. Nezapomeňte, že pasterizované potraviny mohou být během skladování a přípravy stále kontaminovány škodlivými mikroby (17).
Shrnutí:
- Vybírejte si pasterizované i nepasterizované potraviny odpovědně. Pasterizace je důležitá zejména pro osoby s více chronickými onemocněními, děti, těhotné osoby a osoby s potlačeným imunitním systémem. Nicméně i u pasterizovaných potravin dodržujte zásady bezpečného zacházení s potravinami.
Závěr
Nepasterizované potraviny se prodávají v syrovém stavu, aniž by byly vystaveny vysokým teplotám, které ničí škodlivé mikroby. Jsou spojeny se zvýšeným rizikem infekcí přenášených potravinami.
Pasterizované potraviny jsou tepelně ošetřeny a jsou pro konzumaci bezpečnější, zejména pro osoby s oslabeným imunitním systémem (takže i po vakcinaci na covid, zvláště 3 dávkami), včetně seniorů závislých na chemických lécích, malých dětí a těhotných žen.
Mezi běžně pasterizované potraviny patří šťávy, mléčné výrobky, alkoholické nápoje, kombucha, imitace masa, ořechy a výrobky z mouky, jako je chléb a cereálie.
Každopádně nezapomeňte, že potřebujete i dostatek prospěšných bakterií. Můžete pít kefír z tibetské houby (zde je ideální nepasterizovné mléko), jíst vlastní kysané zelí, případně užívat kapsle s probiotiky. Nezapomeňte - staří praktici hlásali: Smrt začíná ve střevu.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života