Srovnání špenátu a kapusty: co je zdravější?

 
Ing. Zdeněk Rozehnal
 

Špenát i kapusta jsou spojené s mnoha působivými zdravotními přínosy. Přestože pocházejí ze zcela odlišných rostlinných druhů, jsou často používány stejně v receptech od salátů až po polévky.

A přesto, navzdory jejich mnohým podobnostem, rozdíly je rozlišují.

Nutriční rozdíly

Kapusta a špenát je vysoce výživná, nízkokalorická zelenina, která poskytuje široké spektrum důležitých vitaminů a minerálů.

Obě rostliny se vyznačují vysokým obsahem vitamínu K - klíčovým vitamínem, který se podílí na správném srážení krve a tvorbě kostí. Navíc jsou bohaté na vitamín C, který hraje zásadní roli při prevenci onemocnění a v silném imunitním systému.

Oba obsahují také vlákninu a několik dalších důležitých mikroživin v různých množstvích, včetně vitaminu A, riboflavinu a vápníku.

Srovnání kapusty a špenátu (RDI - denní doporučená dávka):

1 šálek (21 gramů) čerstvé kapusty a 1 šálek (30 gramů) čerstvého špenátu

Kalorie         7 kcal         7 kcal
Sacharidy    1 gram        1 gram
Vláknina      0,9 g            0,7 gramu
Protein       0,6 gramů    0,9 gramů
Vitamin K    68% RDI      121% RDI
Vitamin C   22% RDI         9% RDI
Vitamin A     6% RDI         16% RDI
Riboflavin    6% RDI           4% RDI
Vápník        4% RDI          2% RDI
Folát (B9)   3% RDI         15% RDI
Hořčík         2% RDI          6% RDI
Železo         2% RDI          5% RDI
Draslík        2% RDI           4% RDI
Vitamin B6  2% RDI          3% RDI
Thiamin      2% RDI          2% RDI
Niacin         2% RDI          1% RDI

Špenát a kale nabízejí podobné množství několika živin, ale existují i ​​některé rozdíly. Například kapusta obsahuje více než dvojnásobné množství vitamínu C, zatímco špenát poskytuje více vitamínu K, vitaminu A a kyseliny listové (folát). Přestože špenát a kapusta mají různé koncentrace určitých živin, jedná se o 2 vysoce výživné druhy zeleniny.

Potenciální přínosy pro zdraví

Kromě vynikajících výživových hodnot, je tato zelenina zákonitě spojena s působivými zdravotními přínosy.

Obě rostliny jsou bohaté na antioxidanty - sloučeniny, které pomáhají předcházet oxidačnímu poškození buněk a chrání před chronickými onemocněními.

Bylo také prokázáno, že pozitivně ovlivňují zdraví srdce tím, že zlepšují několik rizikových faktorů možných srdečních chorob, jako je vysoký cholesterol a krevní tlak.

Například jedna 12týdenní studie u 32 mužů s vysokým cholesterolem ukázala, že pití šťávy z kapusty společně s jídlem zlepšilo hladinu cholesterolu a zvýšilo antioxidační stav.

Další, studie u 27 lidí zjistila, že polévka uvařená z 250 gramů špenátu za pouhých 7 dní konzumace zlepšila krevní tlak. Špenátová polévka významně snižuje jak systolický, tak diastolický krevní tlak díky sloučeninám, které zvyšují průtok krve.

Oba druhy zeleniny obsahují také sloučeniny, které bojují proti rakovině tím, že snižují růst a šíření rakovinných buněk.

A co víc, tím že, kapusta a špenát mají málo kalorií a navíc ještě s vysokým obsahem živin, přidání této chutné zeleniny do jídelníčku je účinná strategie na podporu hubnutí.

ALE

Špenát má vysoký obsah oxalátu

Špenát obsahuje velké množství oxalátu, který se váže na vápník v těle a zabraňuje jeho vstřebání. Užívání jídel bohatých na oxalát také zvyšuje vylučování oxalátu močí, což může vést k tvorbě kalciových kamenů oxalátu vápenatého. Existuje několik typů ledvinových kamenů, ale odhaduje se, že asi 80% z nich je složeno z oxalátu vápenatého.

Těm, kteří jsou vystaveni vysokému riziku ledvinových kamenů, se často doporučuje, aby omezili příjem potravin bohatých na oxalát, včetně špenátu.

Tepelná úprava špenátu může snížit koncentraci oxalátu až o 87%.

Kapusta obsahuje Goitrin

Zelenina s obsahem křemíku, jako je kapusta, obsahuje goitrin - sloučeninu, která může interferovat s funkcí štítné žlázy snížením příjmu jódu, což je nezbytné pro produkci hormonů štítné žlázy. Tedy goitrin je látka, která může blokovat tvorbu hormonů štítné žlázy.

Špenát může také mít goitrinogenní vlastnosti, ačkoli ne v takovém rozsahu jako kapusta.

Špatně fungující štítná žláza může ovlivnit váš metabolismus a způsobit nechtěné příznaky jako je únava, citlivost na chlad a změna hmotnosti.

Další výzkum zjistil, že pravidelná konzumace kapusty nesouvisí s vyšším rizikem rakoviny štítné žlázy - s výjimkou žen s velmi nízkým příjmem jódu.

Kromě toho tepelná úprava zeleniny deaktivuje enzym, který je odpovědný za uvolňování goitrinu.

Proto, pokud máte problémy se štítnou žlázou, upravujte kapustu i špenát dostatečně tepelně a s jídlem konzumujte potraviny, které obsahují jód, jako jsou např. vajíčka, mořské plody a mléčné výrobky. Tím můžete pomoci předejít jakýmkoli vedlejším účinkům způsobeným goitrinem.

Je jeden zdravější?

Existuje několik malých rozdílů ve výživovém obsahu a přínosech pro zdraví v kapustě a špenátu. Obě rostliny jsou velmi bohaté na živiny a z tohoto důvodu jsou doporučovány jako součást zdravé stravy.

V ideálním případě jejich konzumaci spojte s konzumací s řadou dalších listových rostlin - římský salát, zelí… Nejen, že každá z těchto složek přinese do jídla jinou sadu živin, ale také přidá na rozmanitosti a nových chutích.

Závěr

Kapusta a špenát jsou vysoce výživné a spojené s několika výhodami. Zatímco kapusta nabízí více než dvojnásobné množství vitaminu C oproti špenátu, ale špenát poskytuje více vitamínů A, K a B9.

Obě rostliny jsou spojeny se zlepšeným zdravotním stavem srdce, zvýšenou ztrátou hmotnosti a ochranou před nemocemi.

Proto jejich trvalým zařazením jako součásti zdravé a vyvážené stravy, budete moci využít jejich jedinečných přínosů pro zdraví.

Zdroj: healthline.com, naturalnews.com, Wikipedie

 

 

KLOUBNÍ VÝŽIVA

 

MUDr. Ladislav Šafránek, lékař pro zdravou dlouhověkost

ČLÁNEK

Nejlepší kloubní výživa

jako jediná obnovuje kloubní chrupavku

 

 

 

SANDŘIN PŘÍBĚH

ÚSPĚŠNÉ UZDRAVENÍ Z RAKOVINY

 

Sandra: Nikdy nezapomenu na ten POCIT BEZNADĚJE, STRACHU, co ve mně lékaři vyvolali, na to jak jsem byla jen další nemocná.

ČLÁNEK  ZDE

Se Sandrou hovořila: Mgr. Zuzana Švédová, Dis.

k

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

 

EXTRAKT           SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

 

ZDE ROSTE ČERVENÁ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY

 

 

 

SERIÁLY NA EMAIL

Reishi pomáhá i při velmi vážných nemocech!
Betaglucan MaxCell

 

 

KOLOIDNÍ STŘÍBRO

využití koloidního stříbra ZDE

 

 

OREGÁNO         ECHINACEA

garance: 70-80% Carvacrolu

Každé druhé české dítě trpí atopickým ekzémem !!!

v pořadu ČT Pološero září 2014 - Česko, odpadkový koš Evropy -  odkaz 

ČLÁNEK

 

 

MELATONIN

á 1,25 mg                    á 5 mg

 

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

Standardní verze