15 neuvěřitelně zdravých potravin pro srdce
Jídlo
- Pixabay
Barbora Nová
Srdeční choroby jsou příčinou téměř třetiny všech úmrtí na světě (1).
Strava hraje významnou roli v oblasti zdraví srdce a může ovlivnit riziko srdečních onemocnění. Některé potraviny totiž mohou ovlivňovat krevní tlak, triglyceridy, hladinu cholesterolu a zánět, což jsou všechno rizikové faktory srdečních onemocnění.
Následuje 15 potravin, které byste měli jíst, abyste maximálně zlepšili stav zdraví svého srdce.
1. Zelená listová zelenina
Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta a zelený salát, je dobře známá pro své bohatství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou zejména skvělým zdrojem vitaminu K, který pomáhá chránit tepny a podporuje správnou srážlivost krve (2).
Mají také vysoký obsah dusičnanů, které prokazatelně snižují krevní tlak, snižují tuhost tepen a zlepšují funkci buněk vystýlajících cévy (3).
Některé studie také zjistily souvislost mezi zvýšeným příjmem zelené listové zeleniny a nižším rizikem srdečních onemocnění. Jedna analýza osmi studií zjistila, že zvýšení příjmu zelené listové zeleniny je spojeno s až o 16 % nižším výskytem srdečních onemocnění (4).
Jiná studie na 29 689 ženách ukázala, že vysoký příjem zelené listové zeleniny je spojen s významně nižším rizikem ischemické choroby srdeční (5).
Shrnutí:
- Listová zelená zelenina má vysoký obsah vitaminu K a dusičnanů, které mohou přispět ke snížení krevního tlaku a zlepšení funkce tepen. Studie ukazují, že vyšší příjem listové zeleniny je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění.
2. Celozrnné obiloviny
Mezi běžné druhy celých zrn patří:
- pšenice
- hnědá rýže
- oves
- žito
- ječmen
- pohanka
- quinoa
Rafinované sacharidy zvyšují riziko ischemické choroby srdeční. Celozrnné obiloviny naopak chrání. Jedna nebo dvě porce těchto potravin denně navíc zvyšuje nebo snižuje riziko přibližně o 10-20% (6).
Řada studií zjistila, že zařazení většího množství celozrnných potravin do jídelníčku může prospět zdraví vašeho srdce. Jedna analýza 45 studií dospěla k závěru, že konzumace tří dalších porcí celozrnných obilovin denně je spojena s dalším o 22 % nižším rizikem srdečních onemocnění (7).
Konzumace stravy bohaté na rostlinné potraviny, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a příjem sodíku v normálních mezích může být účinnou prevencí a léčbou hypertenze (8).
Při nákupu celozrnných potravin si pečlivě přečtěte etiketu se složením. Výrazy jako "celozrnný" označují celozrnný výrobek, zatímco slova jako "pšeničná mouka" nebo "vícezrnný" nikoli.
Shrnutí:
- Studie ukazují, že konzumace celozrnných výrobků je spojena s nižším cholesterolem a systolickým krevním tlakem a tím také s nižším rizikem srdečních onemocnění.
3. Bobuloviny
Jahody, borůvky, ostružiny a maliny jsou plné důležitých živin, které hrají hlavní roli v péči o zdraví srdce. Bobulovité ovoce je také bohaté na antioxidanty, jako jsou antokyany, které chrání před oxidačním stresem a zánětem, jež přispívají ke vzniku srdečních onemocnění (9).
Studie ukazují, že konzumace velkého množství bobulovin může snížit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění. Například jedna studie na 33 dospělých lidech s obezitou ukázala, že konzumace jahod v množství dvou a půl porce po dobu 4 týdnů výrazně zlepšila inzulinovou rezistenci a hladinu LDL cholesterolu (10).
Jiná studie zjistila, že každodenní konzumace borůvek zlepšila funkci buněk vystýlajících cévy, které pomáhají kontrolovat krevní tlak a srážlivost krve (11).
Analýza 22 studií navíc ukázala, že konzumace bobulovin byla spojena se snížením LDL cholesterolu, systolického krevního tlaku, indexu tělesné hmotnosti a některých markerů svědčících o zánětu v těle (12).
Bobule mohou být sytou svačinou nebo chutným nízkokalorickým dezertem. Zkuste do svého jídelníčku pravidelně zařadit několik různých druhů bobulovin, abyste využili jejich jedinečných zdravotních výhod.
Shrnutí:
- Bobuloviny jsou bohaté na antioxidanty. Studie ukazují, že jejich konzumace může snížit řadu rizikových faktorů srdečních onemocnění.
4. Avokádo
Avokádo je vynikajícím zdrojem srdci prospěšných mononenasycených tuků, které jsou spojovány se sníženou hladinou cholesterolu a nižším rizikem srdečních onemocnění (13).
Jedna studie zkoumala účinky tří diet snižujících hladinu cholesterolu u 45 lidí s nadváhou a obezitou, přičemž jedna z testovaných skupin konzumovala jedno avokádo denně.
Ve skupině s avokádem došlo ke snížení hladiny LDL cholesterolu, o kterém se předpokládá, že významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění (14).
Lipidy snižující a kardioprotektivní účinky avokáda byly prokázány v několika studiích (15).
Avokádo je také bohaté na draslík, živinu, která je pro zdraví srdce nezbytná. Pouhé jedno avokádo totiž dodává průměrně 975 miligramů draslíku, což je asi 28% množství, které potřebujete za den (16).
Příjem alespoň 4,7 g draslíku denně může snížit krevní tlak v průměru o 8,0/4,1 mmHg, což je spojeno s 15% snížením rizika mrtvice (17).
Shrnutí:
- Avokádo má vysoký obsah mononenasycených tuků a draslíku. Mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, krevní tlak a riziko metabolického syndromu.
5. Tučné ryby a rybí tuk
Tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky a tuňák, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které byly podrobně zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky na srdce. Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou mít ochrannou roli v riziku vzniku srdečních onemocnění a mírně snižují riziko příhod KVO (kardiovaskulární onemocnění) a arytmií (18).
Jiná studie ukázala, že dlouhodobá konzumace ryb je spojena s nižšími hladinami celkového cholesterolu, triglyceridů v krvi, cukru v krvi nalačno a systolického krevního tlaku.
Konzumace ryb je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, deprese a úmrtnosti (19).
Pokud nejíte příliš mnoho mořských plodů, rybí olej je další možností, jak získat denní dávku omega-3 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že doplňky stravy s rybím tukem snižují hladinu triglyceridů v krvi, zlepšují funkci tepen a snižují krevní tlak (20).
Oblíbenou alternativou jsou i další doplňky stravy s omegou-3, jako je olej z krillu nebo olej z mořských řas.
Shrnutí:
- Tučné ryby i rybí olej mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a mohou přispět ke snížení rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně krevního tlaku, triglyceridů a cholesterolu.
6. Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako je hořčík, měď a mangan (21).
Výzkumy ukazují, že zařazení několika porcí vlašských ořechů do jídelníčku může pomoci chránit před srdečními chorobami. Důkazy o prevenci kardiovaskulárních onemocnění jsou silné u některých druhů ořechů ze stromů, zejména u vlašských ořechů (22).
Studie provedená v roce 2009 na 365 účastnících ukázala, že strava doplněná o vlašské ořechy vedla k většímu poklesu LDL a celkového cholesterolu (23).
Výborné je, že některé další studie také zjistily, že pravidelná konzumace vlašských ořechů, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění (24, 25).
Shrnutí:
- Studie naznačují, že vlašské ořechy mohou přispět ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku a mohou být spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění.
7. Fazole
Fazole obsahují rezistentní škrob, který odolává trávení a je fermentován prospěšnými bakteriemi ve střevech. Rezistentní škrob má potenciál působit zdravě na střeva a některé faktory jejich rezidentní mikroflóry (26).
Několik studií také zjistilo, že konzumace fazolí může snížit některé rizikové faktory srdečních onemocnění. Ve starší studii na 16 lidech bylo konstatováno, že konzumace fazolí pinto snížila hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi (27).
Jeden přehled 26 studií také zjistil, že strava s vysokým obsahem fazolí a luštěnin významně snižuje hladinu LDL cholesterolu (28).
Navíc je konzumace fazolí spojena se snížením krevního tlaku a zánětu, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění (29).
Shrnutí:
- Fazole mají vysoký obsah rezistentního škrobu a bylo prokázáno, že snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů a také snižují krevní tlak a zánět.
8. Hořká čokoláda
Hořká čokoláda je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, které mohou přispět k posílení zdraví srdce. Několik studií spojuje konzumaci čokolády s nižším rizikem srdečních onemocnění.
Konzumace čokolády s mírou (méně než 6 porcí týdně) může snížit riziko ischemické choroby srdeční, mrtvice a cukrovky (30).
Mějte na paměti, že tyto studie ukazují souvislost, ale nemusí nutně zohledňovat další faktory, které se na tom mohou podílet. Čokoláda navíc může mít vysoký obsah cukru a kalorií, což může znehodnotit mnohé její zdraví prospěšné vlastnosti.
Určitě si vybírejte kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70% a při její konzumaci buďte umírnění, abyste co nejvíce využili její zdraví prospěšné účinky na srdce.
Shrnutí:
- Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů, především flavonoidy. Je spojována s nižším rizikem vzniku kalcifikovaného plaku v tepnách a ischemické choroby srdeční.
9. Rajčata
Rajčata jsou plná lykopenu, přírodního rostlinného barviva se silnými antioxidačními vlastnostmi (31).
Antioxidanty pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály, čímž zabraňují oxidačnímu poškození a zánětu, které mohou přispívat ke vzniku srdečních onemocnění.
Nízká hladina lykopenu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice (32, 33).
Zvýšený příjem rajčatových výrobků a suplementace lykopenem mají pozitivní účinky na krevní lipidy, krevní tlak a funkci endotelu (34).
Jiná studie u 50 žen s nadváhou zjistila, že konzumace dvou syrových rajčat čtyřikrát týdně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu (35).
Vyšší hladina HDL (dobrého) cholesterolu pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol a plak z tepen a udržuje tak srdce zdravé a chrání před srdečními chorobami a mrtvicí (36).
Shrnutí:
- Rajčata jsou bohatá na lykopen a jsou spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění a mrtvice a se zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu.
Pozor na průmyslově vyrobené kečupy, aneb proč konzumovat zeleninu a ovoce pěstovanou bez chemie
Test Občanského sdružení spotřebitelů sice již dříve, v dubnu 2012 testoval 22 kečupů od různých výrobců, včetně bioprodukce. Ale VŠECHNY testované vzorky byly nadlimitně kontaminovány jedovatými látkami (mykotoxiny a pesticidy). Tedy neunikly dokonce ani bio produkty. Tedy všichni výrobci zpracovávají shnilá, plesnivá rajčata a navíc s pescitidy.
Salvestrol
Rakovinové buňky obsahují jedinečný biomarkerový enzym "CYP1B1" a tento mění chemickou strukturu látky zvané "salvestrol", která se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Chemická reakce v těle převede "salvestrol" do komponentu, který rakovinové buňky zabijí bez poškození těch buněk zdravých.
Toto je vysvětlení proč je tak důležité konzumovat organické ovoce a zeleninu. Zároveň je důležité vědět, že "salvestrol" vzniká v rostlinách, které jsou samy napadené plísňovým onemocněním. Salvestrol je v podstatě produktem imunitního systému těchto rostlin.
Je zjištěno, že čím více je plísňové onemocnění v rostlině rozšířeno, tím masivněji salvestrol vzniká a působí proti danému parazitu. Velmi velké množství této látky obsahují tyto plody těchto rostlin: jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky a dále brokolice, zelí, artyčok, rajčata, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek.
Nicméně, pokud použijeme k ochraně rostlin chemické látky, které zabíjejí plísně a houby, tak zabráníme vzniku přirozené ochrany (salvestrolu) v rostlinách v reakci na plísňovou infekci.
Konzumujte proto, co nejvíce organickou zeleninu a ovoce
Proto si také dejte pozor na "amarouny" ze skleníků z Holandska a Španělska. Více: Nekupujme kečupy, jsou jedovaté
Prostě platí, pokud chcete být zdraví:
Co nejvíce se vyhýbejte průmyslově zpracovaným potravinám a ortodoxním chemickým bílým plášťům
10. Mandle
Mandle jsou neuvěřitelně bohaté na živiny a mohou se pochlubit dlouhým seznamem vitamínů a minerálů, které mají zásadní význam pro zdraví srdce.
Jsou také dobrým zdrojem srdci prospěšných mononenasycených tuků a vlákniny, dvou důležitých živin, které mohou pomoci chránit před srdečními chorobami (37).
Výzkum naznačuje, že konzumace mandlí může mít silný vliv i na hladinu cholesterolu. Jedna studie, které se zúčastnilo 48 lidí s vysokou hladinou cholesterolu, ukázala, že konzumace 43 gramů mandlí denně po dobu 6 týdnů snížila množství viscerálního - břišního tuku a hladinu LDL cholesterolu, což jsou dva rizikové faktory srdečních onemocnění (38).
Výzkum také ukázal, že konzumace mandlí je spojena s vyšší hladinou HDL (dobrého) cholesterolu, který pomáhá snižovat tvorbu plaku a udržovat tepny čisté (39, 40).
Nezapomeňte, že mandle jsou sice velmi bohaté na živiny, ale také hodně kalorické. Pokud se snažíte zhubnout, odměřujte si porce a mírněte jejich příjem.
Shrnutí:
- Mandle mají vysoký obsah vlákniny a mononenasycených tuků a jsou spojovány se snížením hladiny cholesterolu a břišního tuku.
11. Semínka
Chia semínka, lněná semínka a konopná semínka jsou skvělým zdrojem živin prospěšných pro srdce, včetně vlákniny a omega-3 mastných kyselin.
Četné studie zjistily, že přidání těchto druhů semen do jídelníčku může zlepšit mnoho rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně zánětu, krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.
Konopná semínka mají například vysoký obsah argininu, aminokyseliny, která je spojována se snížením hladiny některých zánětlivých markerů v krvi (41).
Kromě toho může lněné semínko přispívat k dobré regulaci krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Doplnění stravy mletým lněným semínkem má pro organismus mnoho zdraví prospěšných účinků. Existují důkazy, že lněné semínko ve stravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a může pomáhat při dalších onemocněních, jako je zdraví trávicího traktu a cukrovka (42).
Chia semínka jsou dalším skvělým zdrojem potravin pro zdraví srdce. Ačkoli je třeba provést další výzkum účinků chia semínek na zdraví srdce u lidí, jedna studie na potkanech zjistila, že konzumace chia semínek snižuje hladinu triglyceridů v krvi a zvyšuje hladinu prospěšného HDL (dobrého) cholesterolu (43).
Shrnutí:
- Studie na lidech a zvířatech zjistily, že konzumace semínek může zlepšit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně zánětu, krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.
12. Česnek
Česnek se po staletí používá jako přírodní prostředek k léčbě různých onemocnění. V posledních letech výzkum potvrdil jeho silné léčivé vlastnosti a zjistil, že česnek může dokonce přispět ke zlepšení zdraví srdce. Je tomu tak díky přítomnosti sloučeniny zvané alicin, která má řadu léčebných účinků (44).
V jedné studii bylo užívání česnekového extraktu v dávkách 600-1 500 mg denně po dobu 24 týdnů při snižování krevního tlaku stejně účinné jako běžný lék na předpis (45).
Jeden přehled shrnul výsledky 39 studií a zjistil, že česnek může u osob s vysokou hladinou cholesterolu snížit celkový cholesterol v průměru o 17 mg/dl a LDL cholesterol o 9 mg/dl (46).
Jiné studie zjistily, že česnekový extrakt může bránit hromadění krevních destiček, což může snížit riziko vzniku krevních sraženin a následně mrtvice (47).
Dbejte na to, abyste česnek konzumovali syrový, nebo ho před vařením rozdrťte a nechte několik minut odstát. To umožní tvorbu alicinu, čímž se maximalizují jeho potenciální zdravotní účinky. Nicméně je účinnější užívat česnekový extrakt v kapsli, která se rozpouští až ve střevu, protože alicin, nejúčinnější látku v česneku žaludeční kyseliny likvidují.
Shrnutí:
- Bylo prokázáno, že česnek a jeho složky - především alicin - pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol. Mohou také pomáhat bránit tvorbě krevních sraženin.
13. Olivový olej
Olivový olej, který je základem středomořské stravy, je dobře zdokumentován jako zdraví prospěšný pro srdce. Olivový olej je plný antioxidantů, které mohou zmírňovat záněty a snižovat riziko chronických onemocnění (48).
Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, které mnohé studie spojují se zlepšením zdraví srdce. Jedna studie, které se zúčastnilo 7 216 dospělých osob s vysokým rizikem srdečních onemocnění, dokonce ukázala, že ti, kteří konzumovali nejvíce olivového oleje, měli o 35% nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Navíc byl vyšší příjem olivového oleje spojen s o 48% nižším rizikem úmrtí na srdeční onemocnění (49).
Olivový olej má vysoký obsah kyseliny olejové a antioxidantů a bylo zjištěno, že je užitečný při prevenci a léčbě hypertenze (50).
Využijte mnoha výhod olivového oleje tím, že jím pokapete vařené pokrmy nebo ho přidáte do omáček a vinaigretů - vinaigrette se vyrábí smícháním oleje s něčím kyselým, jako je ocet nebo citronová šťáva. Směs může být vylepšena solí, bylinkami anebo kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale lze ji také použít jako marinádu.
Shrnutí:
- Olivový olej má vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených tuků. Je spojován s nižším krevním tlakem a rizikem srdečních onemocnění.
14. Edamame
Edamame je nezralá sója, která se často vyskytuje v asijské kuchyni. Stejně jako ostatní sójové produkty je edamame bohatý na sójové izoflavony, což je druh flavonoidů, které mohou přispívat ke snižování hladiny cholesterolu a zlepšování zdraví srdce.
Zařazení sójových bílkovin do jídelníčku může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (51).
V kombinaci s dalšími změnami stravy a životního stylu může mít i mírné snížení hladiny cholesterolu velký vliv na riziko srdečních onemocnění.
Jedna studie ukázala, že zařazení 30 gramů sójové bílkoviny denně do diety snižující hladinu lipidů zlepšilo krevní lipidy účastníků a tím snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění (52).
Kromě obsahu izoflavonů je edamame dobrým zdrojem dalších pro srdce prospěšných živin, včetně vlákniny a antioxidantů (53, 54).
Shrnutí:
- Edamame obsahuje sójové izoflavony, které prokazatelně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Edamame obsahuje také vlákninu a antioxidanty, které mohou rovněž prospívat zdraví srdce.
15. Zelený čaj
Zelený čaj je spojován s řadou zdraví prospěšných účinků, od zvýšeného spalování tuků až po zlepšení citlivosti na inzulín (55).
Je také plný polyfenolů a katechinů, které mohou působit jako antioxidanty a zabraňovat poškození buněk, snižovat záněty a chránit zdraví vašeho srdce.
Jedna studie ukázala, že extrakt ze zeleného čaje účinně zvýšil hladinu leptinu a snížil hladinu LDL cholesterolu u žen s nadváhou a obezitou po 6 týdnech léčby, i když nedošlo k žádným významným změnám v jiných biochemických ukazatelích souvisejících s hmotností (56).
Přehled studií zjistil, že užívání extraktu ze zeleného čaje po dobu 3 měsíců snižuje krevní tlak, triglyceridy, LDL a celkový cholesterol ve srovnání s placebem (57).
Zdraví srdce může prospět i užívání doplňku zeleného čaje nebo pití mačča, nápoje, který je podobný zelenému čaji, ale vyrábí se z celých čajových lístků.
Shrnutí:
- Zelený čaj má vysoký obsah polyfenolů a katechinů. Je spojován s nižším cholesterolem, triglyceridy a krevním tlakem.
Závěr
S tím, jak se objevují nové důkazy, je souvislost mezi stravou a srdečními chorobami stále silnější.
To, co jítea pijete, může ovlivnit téměř všechny aspekty zdraví srdce, od krevního tlaku a zánětu až po hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Zařazení těchto pro srdce prospěšných potravin do výživné a vyvážené stravy vám pomůže udržet srdce v dobré kondici a minimalizovat riziko srdečních onemocnění.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším.
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate
Curcumin chrání srdeční tkáň i před kombinovaným oxidačním stresem vyvolaným vražednou kombinací - diabetem a nikotinismem
Curcumin
- Pixabay
Ing. Zdeněk Rozehnal
Ve studii publikované v roce 2017 s názvem "Kardioprotektivní účinky curcuminu proti oxidačnímu stresu v kombinaci s nikotinem" autoři uvedli, že oxidační stres je zodpovědný za některé život ohrožující srdeční stavy.
- Prvním z nich je diabetická kardiomyopatie (DCM), závažná komplikace diabetu, při níž oxidační stres způsobuje odumírání buněk ve svalové tkáni srdce.
- Druhým je opakovaná komorová tachyarytmie, srdeční onemocnění, které se vyskytuje u těch, kteří kouří cigarety.
Protože curcumin obsažený v kurkumě je známý tím, že chrání před oxidativním stresem, autoři se rozhodli zjistit jeho možnou účinnost při snižování rizika těchto stavů u pacientů s diabetem, kteří jsou zároveň kuřáky.
Výzkumný tým podával diabetickým potkanům nikotin, aby se u nich zvýšila hladina oxidačního stresu, a poté jim podával curcumin, aby otestoval jeho schopnost chránit před onemocněními způsobenými tímto stresem.
O výsledcích výzkumu informoval abstrakt studie:
Podávání nikotinu v dávce 1,5 mg/kg hmotnosti diabetickým potkanům zvýšilo oxidační stres. K tomu dochází zvýšením plazmatického oxidu dusnatého (NO) a upregulací exprese mRNA inducibilní syntázy oxidu dusnatého (iNOS) a endotelinu-1 v srdeční tkáni, dále zvýšením plazmatických triglyceridů (TG) a LDL a snížením hladiny HDL. ...
Suplementace curcuminu zabránila oxidačnímu stresu vyvolanému diabetem a nikotinem snížením plazmatické exprese NO a mRNA iNOS a endotelinu-1 na jejich kontrolní hodnoty a zvýšením plazmatické SOD a upregulací exprese mRNA srdeční tkáně erytropoetinu (EPO), izoforem vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF) a receptoru VEGF. Tento ochranný účinek curcuminu na srdeční tkáň se projevil normalizací plazmatických srdečních markerů troponinu I a CK-MB.
Autoři se domnívají, že jejich studie poskytuje přesvědčivý důkaz, že curcumin může chránit srdce před kombinovaným oxidačním stresem způsobeným souběžně diabetem a cigaretami.
Co je oxidační stres?
Naše tělo sice potřebuje k přežití kyslík, ale při metabolismu kyslíku vznikají reaktivní formy zvané volné radikály, které, pokud nejsou pod kontrolou, mohou napadat organismus a způsobovat nemoci, jako je rakovina. Snadno si tento proces představíme, když si vzpomeneme, co se stane s jablkem poté, co do něj kousneme a necháme ho několik hodin ležet na kuchyňské lince. Dužina zhnědne a začne se rozkládat - je to důsledek působení kyslíku.
Co je curcumin?
Kurkuma je koření, které dává kari žlutou barvu. V Indii se používá již tisíce let jako koření i léčivá rostlina. V poslední době začala věda potvrzovat tradiční tvrzení, že kurkuma obsahuje sloučeniny s léčivými účinky (1).
Tyto sloučeniny se nazývají curcuminoidy. Nejdůležitější z nich je curcumin, který je hlavní účinnou složkou kurkumy. Má silné protizánětlivé účinky a je velmi silným antioxidantem.
Obsah curcuminu v kurkumě však není tak vysoký. Je to asi 3% hmotnosti (2). Většina odborných studií o této bylině používá výtažky z kurkumy, které obsahují převážně samotný curcumin, přičemž dávky curcuminu obvykle přesahují 1 gram denně.
Nejúčinnější forma curcuminu
Naše tělo chce většinu curcuminu, který sníme, zlikvidovat. Bez pomoci vědy by naše schopnost vstřebávat curcumin byla velmi nízká.
Jak zvýšit biologickou dostupnost curcuminu
Jediným problémem curcuminu je, že naše játra ve snaze zabránit nadměrnému užívání léků, doplňků stravy a podobně, brání většině vstřebávání curcuminu (proces zvaný glukuronidace), což činí tuto sloučeninu mnohem méně účinnou, než by mohla být. Existují však způsoby, jak zvýšit schopnost těla vstřebávat curcumin.
Konzumujte curcumin s tukem
Curcumin je rozpustný v tucích. Bez tuku se tato sloučenina správně nerozpouští a nevstřebává se do krevního oběhu a následně do buněk, které tuto sloučeninu potřebují. Italští vědci spojili curcumin s fosfatidylcholinem (patentovaná fytosomální forma), který na sebe naváže molekuly curcuminu a tím je snadno transportuje do krevního oběhu a následně do buněk.
Závěr
Pokud chcete maximálně využít výhody curcuminu, nestačí si jen dát pár jeho kapslí. Nejlepší způsob, jak dostat optimálně curcumin do buněk je jeho konzumace ve fytosomální formě. Díky vědě se curcumin dostal na vrchol léčebných účinků na úroveň extraktů z hub Reishi, Hericium, Cordyceps, Čaga, Coriolus...
Studie: journals.athmsi.org
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
Nejlepší DIETY pro celkové zdraví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report
31 důvod ů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života