15 neuvěřitelně zdravých potravin pro srdce

 

 

 

 

 

 

Jídlo

- Pixabay

Barbora Nová

Srdeční choroby jsou příčinou téměř třetiny všech úmrtí na světě (1).

Strava hraje významnou roli v oblasti zdraví srdce a může ovlivnit riziko srdečních onemocnění. Některé potraviny totiž mohou ovlivňovat krevní tlak, triglyceridy, hladinu cholesterolu a zánět, což jsou všechno rizikové faktory srdečních onemocnění.

Následuje 15 potravin, které byste měli jíst, abyste maximálně zlepšili stav zdraví svého srdce.

1. Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina, jako je špenát, kapusta a zelený salát, je dobře známá pro své bohatství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou zejména skvělým zdrojem vitaminu K, který pomáhá chránit tepny a podporuje správnou srážlivost krve (2).

Mají také vysoký obsah dusičnanů, které prokazatelně snižují krevní tlak, snižují tuhost tepen a zlepšují funkci buněk vystýlajících cévy (3).

Některé studie také zjistily souvislost mezi zvýšeným příjmem zelené listové zeleniny a nižším rizikem srdečních onemocnění. Jedna analýza osmi studií zjistila, že zvýšení příjmu zelené listové zeleniny je spojeno s až o 16 % nižším výskytem srdečních onemocnění (4).

Jiná studie na 29 689 ženách ukázala, že vysoký příjem zelené listové zeleniny je spojen s významně nižším rizikem ischemické choroby srdeční (5).

Shrnutí:

  • Listová zelená zelenina má vysoký obsah vitaminu K a dusičnanů, které mohou přispět ke snížení krevního tlaku a zlepšení funkce tepen. Studie ukazují, že vyšší příjem listové zeleniny je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění.

2. Celozrnné obiloviny

Mezi běžné druhy celých zrn patří:

  • pšenice
  • hnědá rýže
  • oves
  • žito
  • ječmen
  • pohanka
  • quinoa

Rafinované sacharidy zvyšují riziko ischemické choroby srdeční. Celozrnné obiloviny naopak chrání. Jedna nebo dvě porce těchto potravin denně navíc zvyšuje nebo snižuje riziko přibližně o 10-20% (6).

Řada studií zjistila, že zařazení většího množství celozrnných potravin do jídelníčku může prospět zdraví vašeho srdce. Jedna analýza 45 studií dospěla k závěru, že konzumace tří dalších porcí celozrnných obilovin denně je spojena s dalším o 22 % nižším rizikem srdečních onemocnění (7).

Konzumace stravy bohaté na rostlinné potraviny, celozrnné výrobky, nízkotučné mléčné výrobky a příjem sodíku v normálních mezích může být účinnou prevencí a léčbou hypertenze (8).

Při nákupu celozrnných potravin si pečlivě přečtěte etiketu se složením. Výrazy jako "celozrnný" označují celozrnný výrobek, zatímco slova jako "pšeničná mouka" nebo "vícezrnný" nikoli.

Shrnutí:

  • Studie ukazují, že konzumace celozrnných výrobků je spojena s nižším cholesterolem a systolickým krevním tlakem a tím také s nižším rizikem srdečních onemocnění.

3. Bobuloviny

Jahody, borůvky, ostružiny a maliny jsou plné důležitých živin, které hrají hlavní roli v péči o zdraví srdce. Bobulovité ovoce je také bohaté na antioxidanty, jako jsou antokyany, které chrání před oxidačním stresem a zánětem, jež přispívají ke vzniku srdečních onemocnění (9).

Studie ukazují, že konzumace velkého množství bobulovin může snížit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění. Například jedna studie na 33 dospělých lidech s obezitou ukázala, že konzumace jahod v množství dvou a půl porce po dobu 4 týdnů výrazně zlepšila inzulinovou rezistenci a hladinu LDL cholesterolu (10).

Jiná studie zjistila, že každodenní konzumace borůvek zlepšila funkci buněk vystýlajících cévy, které pomáhají kontrolovat krevní tlak a srážlivost krve (11).

Analýza 22 studií navíc ukázala, že konzumace bobulovin byla spojena se snížením LDL cholesterolu, systolického krevního tlaku, indexu tělesné hmotnosti a některých markerů svědčících o zánětu v těle (12).

Bobule mohou být sytou svačinou nebo chutným nízkokalorickým dezertem. Zkuste do svého jídelníčku pravidelně zařadit několik různých druhů bobulovin, abyste využili jejich jedinečných zdravotních výhod.

Shrnutí:

  • Bobuloviny jsou bohaté na antioxidanty. Studie ukazují, že jejich konzumace může snížit řadu rizikových faktorů srdečních onemocnění.

4. Avokádo

Avokádo je vynikajícím zdrojem srdci prospěšných mononenasycených tuků, které jsou spojovány se sníženou hladinou cholesterolu a nižším rizikem srdečních onemocnění (13).

Jedna studie zkoumala účinky tří diet snižujících hladinu cholesterolu u 45 lidí s nadváhou a obezitou, přičemž jedna z testovaných skupin konzumovala jedno avokádo denně.

Ve skupině s avokádem došlo ke snížení hladiny LDL cholesterolu, o kterém se předpokládá, že významně zvyšuje riziko srdečních onemocnění (14).

Lipidy snižující a kardioprotektivní účinky avokáda byly prokázány v několika studiích (15).

Avokádo je také bohaté na draslík, živinu, která je pro zdraví srdce nezbytná. Pouhé jedno avokádo totiž dodává průměrně 975 miligramů draslíku, což je asi 28% množství, které potřebujete za den (16).

Příjem alespoň 4,7 g draslíku denně může snížit krevní tlak v průměru o 8,0/4,1 mmHg, což je spojeno s 15% snížením rizika mrtvice (17).

Shrnutí:

  • Avokádo má vysoký obsah mononenasycených tuků a draslíku. Mohou pomoci snížit hladinu cholesterolu, krevní tlak a riziko metabolického syndromu.

5. Tučné ryby a rybí tuk

Tučné ryby, jako je losos, makrela, sardinky a tuňák, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které byly podrobně zkoumány pro své zdraví prospěšné účinky na srdce. Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou mít ochrannou roli v riziku vzniku srdečních onemocnění a mírně snižují riziko příhod KVO (kardiovaskulární onemocnění) a arytmií (18).

Jiná studie ukázala, že dlouhodobá konzumace ryb je spojena s nižšími hladinami celkového cholesterolu, triglyceridů v krvi, cukru v krvi nalačno a systolického krevního tlaku.

Konzumace ryb je spojena s nižším rizikem kardiovaskulárních onemocnění, deprese a úmrtnosti (19).

Pokud nejíte příliš mnoho mořských plodů, rybí olej je další možností, jak získat denní dávku omega-3 mastných kyselin. Bylo prokázáno, že doplňky stravy s rybím tukem snižují hladinu triglyceridů v krvi, zlepšují funkci tepen a snižují krevní tlak (20).

Oblíbenou alternativou jsou i další doplňky stravy s omegou-3, jako je olej z krillu nebo olej z mořských řas.

Shrnutí:

  • Tučné ryby i rybí olej mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin a mohou přispět ke snížení rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně krevního tlaku, triglyceridů a cholesterolu.

6. Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou skvělým zdrojem vlákniny a mikroživin, jako je hořčík, měď a mangan (21).

Výzkumy ukazují, že zařazení několika porcí vlašských ořechů do jídelníčku může pomoci chránit před srdečními chorobami. Důkazy o prevenci kardiovaskulárních onemocnění jsou silné u některých druhů ořechů ze stromů, zejména u vlašských ořechů (22).

Studie provedená v roce 2009 na 365 účastnících ukázala, že strava doplněná o vlašské ořechy vedla k většímu poklesu LDL a celkového cholesterolu (23).

Výborné je, že některé další studie také zjistily, že pravidelná konzumace  vlašských ořechů, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění (24, 25).

Shrnutí:

  • Studie naznačují, že vlašské ořechy mohou přispět ke snížení hladiny cholesterolu a krevního tlaku a mohou být spojeny s nižším rizikem srdečních onemocnění.

7. Fazole

Fazole obsahují rezistentní škrob, který odolává trávení a je fermentován prospěšnými bakteriemi ve střevech. Rezistentní škrob má potenciál působit zdravě na střeva a některé faktory jejich rezidentní mikroflóry (26).

Několik studií také zjistilo, že konzumace fazolí může snížit některé rizikové faktory srdečních onemocnění. Ve starší studii na 16 lidech bylo konstatováno, že konzumace fazolí pinto snížila hladinu triglyceridů a LDL cholesterolu v krvi (27).

Jeden přehled 26 studií také zjistil, že strava s vysokým obsahem fazolí a luštěnin významně snižuje hladinu LDL cholesterolu (28).

Navíc je konzumace fazolí spojena se snížením krevního tlaku a zánětu, což jsou rizikové faktory srdečních onemocnění (29).

Shrnutí:

  • Fazole mají vysoký obsah rezistentního škrobu a bylo prokázáno, že snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů a také snižují krevní tlak a zánět.

8. Hořká čokoláda

Hořká čokoláda je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, které mohou přispět k posílení zdraví srdce. Několik studií spojuje konzumaci čokolády s nižším rizikem srdečních onemocnění.

Konzumace čokolády s mírou (méně než 6 porcí týdně) může snížit riziko ischemické choroby srdeční, mrtvice a cukrovky (30).

Mějte na paměti, že tyto studie ukazují souvislost, ale nemusí nutně zohledňovat další faktory, které se na tom mohou podílet. Čokoláda navíc může mít vysoký obsah cukru a kalorií, což může znehodnotit mnohé její zdraví prospěšné vlastnosti.

Určitě si vybírejte kvalitní hořkou čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70% a při její konzumaci buďte umírnění, abyste co nejvíce využili její zdraví prospěšné účinky na srdce.

Shrnutí:

  • Hořká čokoláda má vysoký obsah antioxidantů, především flavonoidy. Je spojována s nižším rizikem vzniku kalcifikovaného plaku v tepnách a ischemické choroby srdeční.

9. Rajčata

Rajčata jsou plná lykopenu, přírodního rostlinného barviva se silnými antioxidačními vlastnostmi (31).

Antioxidanty pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály, čímž zabraňují oxidačnímu poškození a zánětu, které mohou přispívat ke vzniku srdečních onemocnění.

Nízká hladina lykopenu v krvi je spojena se zvýšeným rizikem infarktu a mrtvice (32, 33).

Zvýšený příjem rajčatových výrobků a suplementace lykopenem mají pozitivní účinky na krevní lipidy, krevní tlak a funkci endotelu (34).

Jiná studie u 50 žen s nadváhou zjistila, že konzumace dvou syrových rajčat čtyřikrát týdně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu (35).

Vyšší hladina HDL (dobrého) cholesterolu pomáhá odstraňovat přebytečný cholesterol a plak z tepen a udržuje tak srdce zdravé a chrání před srdečními chorobami a mrtvicí (36).

Shrnutí:

  • Rajčata jsou bohatá na lykopen a jsou spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění a mrtvice a se zvýšením HDL (dobrého) cholesterolu.

Pozor na průmyslově vyrobené kečupy, aneb proč konzumovat zeleninu a ovoce pěstovanou bez chemie

Test Občanského sdružení spotřebitelů sice již dříve, v dubnu 2012 testoval 22 kečupů od různých výrobců, včetně bioprodukce. Ale VŠECHNY testované vzorky byly nadlimitně kontaminovány jedovatými látkami (mykotoxiny a pesticidy). Tedy neunikly dokonce ani bio produkty. Tedy všichni výrobci zpracovávají shnilá, plesnivá rajčata a navíc s pescitidy.

Salvestrol

Rakovinové buňky obsahují jedinečný biomarkerový enzym "CYP1B1" a tento mění chemickou strukturu látky zvané "salvestrol", která se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Chemická reakce v těle převede "salvestrol" do komponentu, který rakovinové buňky zabijí bez poškození těch buněk zdravých.

Toto je vysvětlení proč je tak důležité konzumovat organické ovoce a zeleninu. Zároveň je důležité vědět, že "salvestrol" vzniká v rostlinách, které jsou samy napadené plísňovým onemocněním. Salvestrol je v podstatě produktem imunitního systému těchto rostlin.

Je zjištěno, že čím více je plísňové onemocnění v rostlině rozšířeno, tím masivněji salvestrol vzniká a působí proti danému parazitu. Velmi velké množství této látky obsahují tyto plody těchto rostlin: jahody, borůvky, maliny, hroznové víno, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, brusinky, jablka, broskve, meruňky a dále brokolice, zelí, artyčok, rajčata, červené a žluté papriky, avokádo, chřest a lilek.

Nicméně, pokud použijeme k ochraně rostlin chemické látky, které zabíjejí plísně a houby, tak zabráníme vzniku přirozené ochrany (salvestrolu) v rostlinách v reakci na plísňovou infekci.

Konzumujte proto, co nejvíce organickou zeleninu a ovoce

 

Proto si také dejte pozor na "amarouny" ze skleníků z Holandska a Španělska. Více: Nekupujme kečupy, jsou jedovaté

Prostě platí, pokud chcete být zdraví:

Co nejvíce se vyhýbejte průmyslově zpracovaným potravinám a ortodoxním chemickým bílým plášťům

10. Mandle

Mandle jsou neuvěřitelně bohaté na živiny a mohou se pochlubit dlouhým seznamem vitamínů a minerálů, které mají zásadní význam pro zdraví srdce.

Jsou také dobrým zdrojem srdci prospěšných mononenasycených tuků a vlákniny, dvou důležitých živin, které mohou pomoci chránit před srdečními chorobami (37).

Výzkum naznačuje, že konzumace mandlí může mít silný vliv i na hladinu cholesterolu. Jedna studie, které se zúčastnilo 48 lidí s vysokou hladinou cholesterolu, ukázala, že konzumace 43 gramů mandlí denně po dobu 6 týdnů snížila množství viscerálního - břišního tuku a hladinu LDL cholesterolu, což jsou dva rizikové faktory srdečních onemocnění (38).

Výzkum také ukázal, že konzumace mandlí je spojena s vyšší hladinou HDL (dobrého) cholesterolu, který pomáhá snižovat tvorbu plaku a udržovat tepny čisté (39, 40).

Nezapomeňte, že mandle jsou sice velmi bohaté na živiny, ale také hodně kalorické. Pokud se snažíte zhubnout, odměřujte si porce a mírněte jejich příjem.

Shrnutí:

  • Mandle mají vysoký obsah vlákniny a mononenasycených tuků a jsou spojovány se snížením hladiny cholesterolu a břišního tuku.

11. Semínka

Chia semínka, lněná semínka a konopná semínka jsou skvělým zdrojem živin prospěšných pro srdce, včetně vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

Četné studie zjistily, že přidání těchto druhů semen do jídelníčku může zlepšit mnoho rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně zánětu, krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.

Konopná semínka mají například vysoký obsah argininu, aminokyseliny, která je spojována se snížením hladiny některých zánětlivých markerů v krvi (41).

Kromě toho může lněné semínko přispívat k dobré regulaci krevního tlaku a hladiny cholesterolu. Doplnění stravy mletým lněným semínkem má pro organismus mnoho zdraví prospěšných účinků. Existují důkazy, že lněné semínko ve stravě snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a může pomáhat při dalších onemocněních, jako je zdraví trávicího traktu a cukrovka (42).

Chia semínka jsou dalším skvělým zdrojem potravin pro zdraví srdce. Ačkoli je třeba provést další výzkum účinků chia semínek na zdraví srdce u lidí, jedna studie na potkanech zjistila, že konzumace chia semínek snižuje hladinu triglyceridů v krvi a zvyšuje hladinu prospěšného HDL (dobrého) cholesterolu (43).

Shrnutí:

  • Studie na lidech a zvířatech zjistily, že konzumace semínek může zlepšit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně zánětu, krevního tlaku, cholesterolu a triglyceridů.

12. Česnek

Česnek se po staletí používá jako přírodní prostředek k léčbě různých onemocnění. V posledních letech výzkum potvrdil jeho silné léčivé vlastnosti a zjistil, že česnek může dokonce přispět ke zlepšení zdraví srdce. Je tomu tak díky přítomnosti sloučeniny zvané alicin, která má řadu léčebných účinků (44).

V jedné studii bylo užívání česnekového extraktu v dávkách 600-1 500 mg denně po dobu 24 týdnů při snižování krevního tlaku stejně účinné jako běžný lék na předpis (45).

Jeden přehled shrnul výsledky 39 studií a zjistil, že česnek může u osob s vysokou hladinou cholesterolu snížit celkový cholesterol v průměru o 17 mg/dl a LDL cholesterol o 9 mg/dl (46).

Jiné studie zjistily, že česnekový extrakt může bránit hromadění krevních destiček, což může snížit riziko vzniku krevních sraženin a následně mrtvice (47).

Dbejte na to, abyste česnek konzumovali syrový, nebo ho před vařením rozdrťte a nechte několik minut odstát. To umožní tvorbu alicinu, čímž se maximalizují jeho potenciální zdravotní účinky. Nicméně je účinnější užívat česnekový extrakt v kapsli, která se rozpouští až ve střevu, protože alicin, nejúčinnější látku v česneku žaludeční kyseliny likvidují.

Shrnutí:

  • Bylo prokázáno, že česnek a jeho složky - především alicin - pomáhají snižovat krevní tlak a cholesterol. Mohou také pomáhat bránit tvorbě krevních sraženin.

13. Olivový olej

Olivový olej, který je základem středomořské stravy, je dobře zdokumentován jako zdraví prospěšný pro srdce. Olivový olej je plný antioxidantů, které mohou zmírňovat záněty a snižovat riziko chronických onemocnění (48).

Je také bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, které mnohé studie spojují se zlepšením zdraví srdce. Jedna studie, které se zúčastnilo 7 216 dospělých osob s vysokým rizikem srdečních onemocnění, dokonce ukázala, že ti, kteří konzumovali nejvíce olivového oleje, měli o 35% nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Navíc byl vyšší příjem olivového oleje spojen s o 48% nižším rizikem úmrtí na srdeční onemocnění (49).

Olivový olej má vysoký obsah kyseliny olejové a antioxidantů a bylo zjištěno, že je užitečný při prevenci a léčbě hypertenze (50).

Využijte mnoha výhod olivového oleje tím, že jím pokapete vařené pokrmy nebo ho přidáte do omáček a vinaigretů - vinaigrette se vyrábí smícháním oleje s něčím kyselým, jako je ocet nebo citronová šťáva. Směs může být vylepšena solí, bylinkami anebo kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale lze ji také použít jako marinádu.

Shrnutí:

  • Olivový olej má vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených tuků. Je spojován s nižším krevním tlakem a rizikem srdečních onemocnění.

14. Edamame

Edamame je nezralá sója, která se často vyskytuje v asijské kuchyni. Stejně jako ostatní sójové produkty je edamame bohatý na sójové izoflavony, což je druh flavonoidů, které mohou přispívat ke snižování hladiny cholesterolu a zlepšování zdraví srdce.

Zařazení sójových bílkovin do jídelníčku může vést ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění (51).

V kombinaci s dalšími změnami stravy a životního stylu může mít i mírné snížení hladiny cholesterolu velký vliv na riziko srdečních onemocnění.

Jedna studie ukázala, že zařazení 30 gramů sójové bílkoviny denně do diety snižující hladinu lipidů zlepšilo krevní lipidy účastníků a tím snížilo riziko kardiovaskulárních onemocnění (52).

Kromě obsahu izoflavonů je edamame dobrým zdrojem dalších pro srdce prospěšných živin, včetně vlákniny a antioxidantů (53, 54).

Shrnutí:

  • Edamame obsahuje sójové izoflavony, které prokazatelně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Edamame obsahuje také vlákninu a antioxidanty, které mohou rovněž prospívat zdraví srdce.

15. Zelený čaj

Zelený čaj je spojován s řadou zdraví prospěšných účinků, od zvýšeného spalování tuků až po zlepšení citlivosti na inzulín (55).

Je také plný polyfenolů a katechinů, které mohou působit jako antioxidanty a zabraňovat poškození buněk, snižovat záněty a chránit zdraví vašeho srdce.

Jedna studie ukázala, že extrakt ze zeleného čaje účinně zvýšil hladinu leptinu a snížil hladinu LDL cholesterolu u žen s nadváhou a obezitou po 6 týdnech léčby, i když nedošlo k žádným významným změnám v jiných biochemických ukazatelích souvisejících s hmotností (56).

Přehled studií zjistil, že užívání extraktu ze zeleného čaje po dobu 3 měsíců snižuje krevní tlak, triglyceridy, LDL a celkový cholesterol ve srovnání s placebem (57).

Zdraví srdce může prospět i užívání doplňku zeleného čaje nebo pití mačča, nápoje, který je podobný zelenému čaji, ale vyrábí se z celých čajových lístků.

Shrnutí:

  • Zelený čaj má vysoký obsah polyfenolů a katechinů. Je spojován s nižším cholesterolem, triglyceridy a krevním tlakem.

Závěr

S tím, jak se objevují nové důkazy, je souvislost mezi stravou a srdečními chorobami stále silnější.

To, co jítea pijete, může ovlivnit téměř všechny aspekty zdraví srdce, od krevního tlaku a zánětu až po hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.

Zařazení těchto pro srdce prospěšných potravin do výživné a vyvážené stravy vám pomůže udržet srdce v dobré kondici a minimalizovat riziko srdečních onemocnění.

CHRAŇTE SI TAKÉ HEMATOENCEFALICKOU BARIÉRU

Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu už z roku 2011!

Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:

Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším.

Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.

Doporučení:

  • 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
  • 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
  • 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy

Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.

S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé

Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
 
Zdroj: Harvard - Healthy Eating Plate

Curcumin chrání srdeční tkáň i před kombinovaným oxidačním stresem vyvolaným vražednou kombinací - diabetem a nikotinismem

 

 

 

 

 

 

Curcumin

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

Ve studii publikované v roce 2017 s názvem "Kardioprotektivní účinky curcuminu proti oxidačnímu stresu v kombinaci s nikotinem" autoři uvedli, že oxidační stres je zodpovědný za některé život ohrožující srdeční stavy.

  • Prvním z nich je diabetická kardiomyopatie (DCM), závažná komplikace diabetu, při níž oxidační stres způsobuje odumírání buněk ve svalové tkáni srdce.
  • Druhým je opakovaná komorová tachyarytmie, srdeční onemocnění, které se vyskytuje u těch, kteří kouří cigarety.

Protože curcumin obsažený v kurkumě je známý tím, že chrání před oxidativním stresem, autoři se rozhodli zjistit jeho možnou účinnost při snižování rizika těchto stavů u pacientů s diabetem, kteří jsou zároveň kuřáky.

Výzkumný tým podával diabetickým potkanům nikotin, aby se u nich zvýšila hladina oxidačního stresu, a poté jim podával curcumin, aby otestoval jeho schopnost chránit před onemocněními způsobenými tímto stresem.

O výsledcích výzkumu informoval abstrakt studie:

Podávání nikotinu v dávce 1,5 mg/kg hmotnosti diabetickým potkanům zvýšilo oxidační stres. K tomu dochází zvýšením plazmatického oxidu dusnatého (NO) a upregulací exprese mRNA inducibilní syntázy oxidu dusnatého (iNOS) a endotelinu-1 v srdeční tkáni, dále zvýšením plazmatických triglyceridů (TG) a LDL a snížením hladiny HDL. ...

Suplementace curcuminu zabránila oxidačnímu stresu vyvolanému diabetem a nikotinem snížením plazmatické exprese NO a mRNA iNOS a endotelinu-1 na jejich kontrolní hodnoty a zvýšením plazmatické SOD a upregulací exprese mRNA srdeční tkáně erytropoetinu (EPO), izoforem vaskulárního endoteliálního růstového faktoru (VEGF) a receptoru VEGF. Tento ochranný účinek curcuminu na srdeční tkáň se projevil normalizací plazmatických srdečních markerů troponinu I a CK-MB.

Autoři se domnívají, že jejich studie poskytuje přesvědčivý důkaz, že curcumin může chránit srdce před kombinovaným oxidačním stresem způsobeným souběžně diabetem a cigaretami.

Co je oxidační stres?

Naše tělo sice potřebuje k přežití kyslík, ale při metabolismu kyslíku vznikají reaktivní formy zvané volné radikály, které, pokud nejsou pod kontrolou, mohou napadat organismus a způsobovat nemoci, jako je rakovina. Snadno si tento proces představíme, když si vzpomeneme, co se stane s jablkem poté, co do něj kousneme a necháme ho několik hodin ležet na kuchyňské lince. Dužina zhnědne a začne se rozkládat - je to důsledek působení kyslíku.

Co je curcumin?

Kurkuma je koření, které dává kari žlutou barvu. V Indii se používá již tisíce let jako koření i léčivá rostlina. V poslední době začala věda potvrzovat tradiční tvrzení, že kurkuma obsahuje sloučeniny s léčivými účinky (1).

Tyto sloučeniny se nazývají curcuminoidy. Nejdůležitější z nich je curcumin, který je hlavní účinnou složkou kurkumy. Má silné protizánětlivé účinky a je velmi silným antioxidantem.

Obsah curcuminu v kurkumě však není tak vysoký. Je to asi 3% hmotnosti (2). Většina odborných studií o této bylině používá výtažky z kurkumy, které obsahují převážně samotný curcumin, přičemž dávky curcuminu obvykle přesahují 1 gram denně.

Nejúčinnější forma curcuminu

Naše tělo chce většinu curcuminu, který sníme, zlikvidovat. Bez pomoci vědy by naše schopnost vstřebávat curcumin byla velmi nízká.

Jak zvýšit biologickou dostupnost curcuminu

Jediným problémem curcuminu je, že naše játra ve snaze zabránit nadměrnému užívání léků, doplňků stravy a podobně, brání většině vstřebávání curcuminu (proces zvaný glukuronidace), což činí tuto sloučeninu mnohem méně účinnou, než by mohla být. Existují však způsoby, jak zvýšit schopnost těla vstřebávat curcumin.

Konzumujte curcumin s tukem

Curcumin je rozpustný v tucích. Bez tuku se tato sloučenina správně nerozpouští a nevstřebává se do krevního oběhu a následně do buněk, které tuto sloučeninu potřebují. Italští vědci spojili curcumin s fosfatidylcholinem (patentovaná fytosomální forma), který na sebe naváže molekuly curcuminu a tím je snadno transportuje do krevního oběhu a následně do buněk.

Závěr

Pokud chcete maximálně využít výhody curcuminu, nestačí si jen dát pár jeho kapslí. Nejlepší způsob, jak dostat optimálně curcumin do buněk je jeho konzumace ve fytosomální formě. Díky vědě se curcumin dostal na vrchol léčebných účinků na úroveň extraktů z hub Reishi, Hericium, Cordyceps, Čaga, Coriolus...

Studie: journals.athmsi.org

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 20 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života