Vejce, cholesterol, zdravé srdce a bezpečná konzumace vajec

 

 

 

 

 

 

 

- Pixabay

Barbora Nová

Vejce jsou oblíbenou a velmi výživnou potravinou bohatou na vitaminy, minerály, antioxidanty, bílkoviny a tuky. V částech světa, kde jsou vejce cenově dostupná a snadno dosažitelná, je mnoho lidí konzumuje pravidelně nebo dokonce denně (1, 2, 3, 4).

Někdy jste možná slyšeli, že cholesterol obsažený ve vejcích přispívá k srdečním onemocněním - hlavní příčině úmrtí na celém světě (3).

Toto přesvědčení bylo po léta utvrzováno jak zdravotnickými úředníky, tak lékařskými a výživovými sdruženími, což vedlo k tomu, že se někteří lidé vyhýbali konzumaci vajec (5).

Vejce nepochybně obsahují více cholesterolu než mnohé jiné potraviny. Přesto jsou také plná prospěšných bioaktivních látek a dalších živin, které bojují proti nemocem (3, 6).

Nejnovější výzkumy ukazují, že souvislost mezi konzumací vajec a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění nemusí být tak silná, jak se dříve myslelo - i když se o tomto tématu stále hodně diskutuje (7, 8, 9).

Mnohé zdravotní směrnice a doporučení zmírnily omezení, která kdysi stanovovaly v souvislosti s konzumací vajec. Přesto se mnoho lidí stále obává, že by vejce mohla být škodlivá pro zdraví jejich srdce (10, 11).

Tento článek se zabývá vztahem mezi vejci, cholesterolem a zdravím srdce. Obsahuje doporučení, kolik vajec můžete bezpečně sníst a kdo by měl zvážit omezení jejich příjmu.

Zvyšují vejce hladinu cholesterolu?

Nedávné observační studie a metaanalýzy zjistily, že konzumace vajec nemusí zvyšovat riziko srdečních onemocnění ani jejich rizikových faktorů, jako jsou záněty, ztuhnutí tepen a vysoká hladina cholesterolu (12, 13, 14, 15).

Několik randomizovaných kontrolovaných studií (RCT) - zlatý standard vědeckého výzkumu pro svou schopnost omezit zkreslení - zaznamenalo podobné výsledky, i když obvykle na menších studijních skupinách 20-50 zdravých dospělých.

Například jedna malá RCT zjistila, že ve srovnání s bezvaječnou snídaní s vysokým obsahem sacharidů neměla konzumace 2 vajec k snídani žádný významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi (16).

RCT u lidí s diabetem zjistily, že konzumace 6-12 vajec týdně neměla negativní vliv na celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani na rizikové faktory srdečních onemocnění. Spíše zvyšovala hladinu cholesterolu v lipoproteinech o vysoké hustotě (HDL) (17, 18).

HDL cholesterol je známý jako dobrý cholesterol. Odstraňuje z krve jiné typy cholesterolu, takže vyšší hladina HDL je příznivá.

Naopak lipoprotein s nízkou hustotou (LDL) cholesterol je často označován jako špatný typ cholesterolu, protože zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Studie porovnávající snídaně s vejci a bezvaječné pokrmy zaznamenaly, že ve skupinách se snídaní s vejci se cholesterol skutečně mírně zvýšil. Poměr LDL a HDL - biomarker běžně používaný k hodnocení rizika srdečních onemocnění - však zůstal nezměněn (19, 20).

Shrnutí:

  • Srovnání bezvaječné snídaně s vysokým obsahem sacharidů s konzumací 2 vajec k snídani žádný nezjistilo významný vliv na hladinu cholesterolu v krvi

Kolik vajec denně je bezpečné sníst?

S tím, jak se stále dozvídáme, jak vejce působí na cholesterol a chronická onemocnění, je stále jasnější, že riziko spojené s konzumací příliš velkého množství vajec se u jednotlivých osob liší.

Faktory, jako je genetika, rodinná anamnéza, způsob přípravy vajec, celková strava a dokonce i místo, kde žijete, mohou ovlivnit, kolik vajec denně můžete bezpečně sníst (21, 22).

Zvažte také množství celkového cholesterolu ve vaší stravě z jiných potravin než z vajec. Pokud je váš jídelníček relativně chudý na cholesterol, můžete v něm mít pro vejce více místa. Pokud je však obsah cholesterolu ve vaší stravě vyšší, bude možná lepší příjem vajec omezit.

Některé výzkumy potvrzují, že pro zdravého dospělého člověka s normální hladinou cholesterolu a bez významných rizikových faktorů srdečních onemocnění jsou 1-2 vejce denně bezpečná. Může to být dokonce zdravé a prospěšné pro zdraví vašeho srdce (22, 23, 24, 25).

Malá studie na 38 zdravých dospělých osobách zjistila, že již 3 vejce denně zlepšují hladinu LDL a HDL a poměr LDL k HDL. Přesto se odborníci mohou zdráhat doporučovat více než 2 vejce denně, mnozí stále doporučují držet se 1 (26).

Studie u dospělých Korejců dále pozorovala, že konzumace 2-7 vajec týdně pomáhá udržovat vysokou hladinu HDL cholesterolu a snižovat riziko metabolického syndromu. Zatímco konzumace 2 a více vajec denně neměla stejné ochranné účinky (27).

Metabolický syndrom je skupina onemocnění, která zahrnuje vysoký krevní tlak, hladinu cukru v krvi a tuků v krvi a navíc nárůst hmotnosti v oblasti pasu. Společně přispívají ke zvýšenému riziku chronických onemocnění, jako je cukrovka a srdeční choroby (28).

Riziko se může u různých skupin lišit

Ačkoli se zdá, že konzumace několika vajec denně je pro většinu zdravých dospělých bezpečná, je důležité si uvědomit, že některé výzkumy stále naznačují opak - zejména pro určité skupiny (20, 29, 30).

Jedna studie na téměř 200 000 amerických veteránech spojovala konzumaci pouhého 1 vejce denně s mírně zvýšeným rizikem infarktu. Tento účinek byl nejsilnější u osob s cukrovkou nebo nadváhou, což naznačuje, že celkový zdravotní stav ovlivňuje, kolik vajec je bezpečné jíst (31).

Podobně u dospělých Evropanů a Korejců může konzumace 2-4 vajec týdně významně přispívat k příjmu cholesterolu ve stravě a zvyšovat riziko srdečních onemocnění, zejména u lidí s cukrovkou (32, 33, 34).

Jiná studie se zabývala vzorkem více než 100 000 dospělých osob v USA a zjistila, že senioři, kteří jedli více než 5-6 vajec týdně, měli o 30% vyšší riziko srdečních onemocnění. Není však zaručeno, že zvýšené riziko je způsobeno pouze vejci (35).

Bez ohledu na příjem vajec se riziko srdečních onemocnění s věkem zvyšuje v důsledku změn, jako je hromadění tuku a tuhnutí tepen. Proto je při rozhodování o tom, kolik vajec je bezpečné jíst, důležité zvážit svůj celkový obraz a zdravotní stav.

Pokud máte vysokou hladinu LDL cholesterolu, nadváhu nebo obezitu, chronické onemocnění, jako je cukrovka, nebo rodinnou anamnézu srdečních onemocnění, může být nejlepší jíst maximálně 1 vejce denně nebo 4-5 vajec týdně.

Shrnutí:

  • Pro většinu zdravých dospělých je bezpečné jíst 1-2 vejce denně v závislosti na tom, kolik jiného cholesterolu je ve vaší stravě. Pokud již máte vysokou hladinu cholesterolu nebo jiné rizikové faktory srdečních onemocnění, může být nejlepší jíst maximálně 4-5 vajec týdně.

Je lepší jíst pouze vaječné bílky?

V průměru obsahuje 1 velké vejce přibližně 200 mg cholesterolu (36).

Tento cholesterol je koncentrován ve žloutku. Někteří lidé proto jedí pouze bílky, aby snížili příjem cholesterolu a zároveň získali dobrý zdroj libových bílkovin. Žloutek byste však kvůli obsahu cholesterolu neměli zcela zavrhovat. Žloutek je také část vejce, která je plná železa, vitaminu D, karotenoidů a dalších látek (3, 37).

Předpokládá se, že tyto bioaktivní živiny jsou zodpovědné za mnoho zdraví prospěšných vlastností vajec, jako je snížení zánětů, zvýšení hladiny HDL cholesterolu a zlepšení metabolického zdraví (38, 39, 40, 41).

Například jedna studie na 37 dospělých osobách s metabolickým syndromem zjistila, že u těch, kteří po dobu 12 týdnů jedli nízkosacharidovou dietu zahrnující 3 celá vejce denně, se zlepšily markery zánětu a rovnováha cholesterolu ve srovnání s těmi, kteří jedli vaječnou náhražku bez žloutku (42).

V současné době neexistuje mnoho důkazů, které by podporovaly konzumaci pouze vaječných bílků u zdravých jedinců. Vyhýbáním se žloutku se totiž můžete připravit o mnoho zdraví prospěšných látek, které vejce nabízí (43).

Na druhou stranu, pokud jste vystaveni vysokému riziku srdečních onemocnění nebo již máte vysokou hladinu cholesterolu, upřednostňování vaječných bílků a omezení množství žloutků, které během týdne sníte, by mohlo pomoci zabránit dalšímu zvyšování hladiny cholesterolu.

Shrnutí:

  • Vaječné žloutky mají vysoký obsah cholesterolu a živin, jako jsou vitaminy, minerály a zdravé tuky. Konzumace pouze bílků, abyste se vyhnuli cholesterolu ze žloutku, může být nezbytná pouze pro osoby se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Vejce, cholesterol a srdeční choroby

Studie ukazují, že příliš mnoho cholesterolu, nasycených tuků a transmastných kyselin z jakéhokoli zdroje může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi - zejména LDL cholesterolu, což následně zvyšuje riziko srdečních onemocnění (44, 45, 46, 47).

Výživová doporučení pro Američany kdysi doporučovala konzumovat maximálně 200-300 mg cholesterolu denně v závislosti na rizikových faktorech srdečních onemocnění. Snídaně se 2-3 vejci by mohla tento limit snadno překročit.

Od té doby však bylo toto doporučení přehodnoceno. Nyní stejná doporučení neomezují denní množství cholesterolu ve stravě. Místo toho doporučují omezit jeho příjem tak, abyste udrželi hladinu cholesterolu v krvi v normálních mezích, což je individuální množství.

Ačkoli cholesterol ve stravě může zvyšovat hladinu LDL, je důležité si uvědomit, že cholesterol ve stravě je pouze jedním dílem skládačky, pokud jde o posouzení celkového rizika srdečních onemocnění u člověka (48).

Vejce mají sice relativně vysoký obsah cholesterolu, ale nejsou jedinou potravinou, která ovlivňuje hladinu LDL cholesterolu. Vysoká hladina cholesterolu v krvi může být například také důsledkem stravy, která má (46):

  • vysoký obsah nasycených tuků. Nasycené tuky, jako je máslo, sýry a zpracované maso, mají tendenci zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, zejména ve srovnání s nenasycenými tuky (49)
  • vysoký obsah transmastných kyselin. I když se některé formy transmastných kyselin vyskytují přirozeně, obvykle jsou uměle vyráběné a nacházejí se ve fast foodech, pečivu a zpracovaném margarínu
  • nízký obsah vlákniny. Přidání potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je oves, fazole, hrách, semínka a ovoce, do jídelníčku může pomoci snížit hladinu LDL cholesterolu a snížit celkové riziko srdečních onemocnění (50, 51)
  • příliš vysoký obsah kalorií. U některých lidí se ukázalo, že omezení příjmu kalorií - a zejména kalorií z tuků - snižuje hladinu LDL cholesterolu (52)

Když se tedy snažíte rozhodnout, kolik vajec je bezpečné sníst každý den nebo týden, je důležité zvážit celý váš jídelníček.

Pokud nejíte mnoho jiných potravin obsahujících cholesterol, může být v pořádku jíst více vajec. Pokud si však často dáváte vejce s jinými potravinami bohatými na cholesterol, jako je slanina, klobásy nebo máslo, je pravděpodobně lepší příjem vajec omezit.

Shrnutí:

  • Přestože vejce obsahují vysoký obsah cholesterolu v potravě, nemusí zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi tolik jako potraviny s vysokým obsahem nasycených nebo transmastných tuků.

Zdravotní přínosy vajec

Vejce jsou cenově dostupná, všestranná, jsou skvělým zdrojem libových bílkovin a snadno se připravují.

Nabízejí také mnoho zdravotních výhod, které přesahují diskusi týkající se obsahu cholesterolu.

Vejce jsou zejména:

  • plná vitamínů a minerálů. Zejména cholin, selen a vitaminy skupiny B (53, 54)
  • bohatá na antioxidanty. Antioxidanty pomáhají chránit buňky vašeho těla před poškozením způsobeným volnými radikály a souvisejícími chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby a rakovina (26, 55)
  • předpokládá se, že zlepšují některé biomarkery srdečních onemocnění. Patří mezi ně zánětlivé biomarkery, jako je hladina interleukinu-6 a C-reaktivního proteinu v krvi (54, 55)
  • zasytí a může podpořit hubnutí. Díky vysokému obsahu libových bílkovin mohou být vejce sytější než snídaně s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou cereálie, což by mohlo přispět k tomu, že se budete cítit déle sytí a sníte tak během dne méně kalorií (20, 56, 57)

A konečně, vejce lze chutně připravit na mnoho různých způsobů.

Můžete si je vychutnat v omeletách plných zeleniny, frittatách a snídaňových burritos. Můžete je také jednoduše vařit, míchat, smažit na pánvi nebo pošírovat. Nebo je můžete přidat do pečiva, omáček, salátových dresinků, shakshuky, smažených pokrmů a dalších ingrediencí.

Při přípravě vajec se meze kladou pouze vaší fantazii a chuťovým buňkám.

Shrnutí:

  • Vejce jsou nejen snadno připravitelným zdrojem bílkovin, ale jsou také bohatá na živiny, pomáhají vám cítit se sytí a mohou dokonce působit proti srdečním chorobám.

Závěr

Vejce jsou výživným zdrojem bílkovin a základem jídelníčku mnoha lidí.

Ačkoli mají vysoký obsah cholesterolu, mají také mnoho zdraví prospěšných vlastností.

Předpokládá se, že pro zdravé dospělé osoby je konzumace 1-2 vajec denně bezpečná, pokud jsou konzumována jako součást celkové výživné stravy.

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 20 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života