8 působivých zdravotních výhod cibule
- Pixabay
Barbora Nová
Cibule je vysoce výživná a je spojována s několika výhodami, včetně zlepšení zdraví srdce, lepší kontroly hladiny cukru v krvi a zvýšené hustoty kostí.
I když všechna zelenina je důležitá pro zdraví, některé druhy nabízejí jedinečné výhody.
Cibule je členem rodu Allium z kvetoucích rostlin, který zahrnuje také česnek, šalotku, pórek a pažitku.
Tato zelenina obsahuje různé vitamíny, minerály a silné rostlinné sloučeniny, které prokazatelně podporují zdraví v mnoha ohledech.
Léčivé vlastnosti cibule jsou uznávány již od dávných dob, kdy se používala k léčbě nemocí, jako jsou bolesti hlavy, srdeční choroby a boláky v ústech (1).
Následuje 8 působivých zdravotních výhod cibule.
1. Cibule je plná živin
Cibule je bohatá na živiny, což znamená, že má nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah vitamínů a minerálů.
Jedna střední cibule má pouhých 44 kalorií, ale přináší značnou dávku vitamínů, minerálů a vlákniny (2).
Tato zelenina má vysoký obsah vitamínu C, což je živina, která se podílí na regulaci imunitního zdraví, produkci kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa .
Vitamín C působí také jako silný antioxidant ve vašem těle, který chrání vaše buňky před poškozením způsobeným nestabilními molekulami zvanými volné radikály (3).
Cibule je také bohatá na vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové a vitamínu B6 – ty hrají klíčovou roli v metabolismu, produkci červených krvinek a funkci nervů (4).
A konečně je dobrým zdrojem draslíku, minerálu, který mnoha lidem chybí.
Ve skutečnosti je průměrný příjem draslíku většiny lidí méně než polovina referenční hodnoty příjmu (RHP) 4 700 miligramů (5).
Normální buněčná funkce, bilance tekutin, přenos nervů, funkce ledvin a kontrakce svalů, to vše vyžaduje draslík (6).
Shrnutí:
- Cibule má nízký obsah kalorií, ale má vysoký obsah živin, včetně vitamínu C, vitamínů B a draslíku.
2. Cibule prospívá zdraví srdce
Cibule obsahují antioxidanty a sloučeniny, které bojují proti zánětům, snižují triglyceridy a snižují hladinu cholesterolu – to vše může snižovat riziko srdečních onemocnění.
Její silné protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci snížit vysoký krevní tlak a chránit před krevními sraženinami.
Quercetin je flavonoidní antioxidant, který je vysoce koncentrovaný v cibuli. Vzhledem k tomu, že je silné protizánětlivý, může pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak (7).
Studie na 70 lidech s nadváhou a vysokým krevním tlakem zjistila, že dávka 162 mg cibulového extraktu bohatého na quercetin denně výrazně snižuje systolický krevní tlak o 3-6 milimetrů rtuti (mmHg) ve srovnání s placebem (8).
Bylo také prokázáno, že cibule snižuje hladinu cholesterolu.
Studie z roku 2014 u 54 žen se syndromem polycystických ovárií (PCOS) zjistila, že konzumace velkého množství syrové červené cibule (80-120 gramů denně) po dobu 8 týdnů snížila celkový a LDL (špatný) cholesterol ve srovnání s kontrolní skupinou (9).
Důkazy ze studií na zvířatech navíc potvrzují, že konzumace cibule může snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně zánětů, vysokých hladin triglyceridů a tvorby krevních sraženin (10, 11, 12).
Shrnutí:
- Výzkum ukazuje, že konzumace cibule může pomoci snížit rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, zvýšené hladiny triglyceridů a záněty.
3. Cibule je naložena antioxidanty
Antioxidanty jsou sloučeniny, které inhibují oxidaci, proces, který vede k poškození buněk a přispívá k onemocněním, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby (13).
Cibule je vynikajícím zdrojem antioxidantů. Ve skutečnosti obsahuje nejméně 17 různých druhů flavonoidních antioxidantů (14).
Zejména červená cibule obsahuje antokyany, což jsou rostlinné pigmenty z čeledi flavonoidů, které dávají červené cibuli jejich sytou barvu.
Mnohonásobné populační studie zjistily, že lidé, kteří konzumují více potravin bohatých na antokyany, mají snížené riziko srdečních chorob.
Například studie na 43 880 mužích ukázala, že obvyklý příjem antokyanů až 613 mg denně koreloval s o 14% nižším rizikem nefatálních infarktů (15).
Podobně hodnocení z roku 2018 dospělo k závěru, že konzumace většího množství potravin bohatých na antokyany byla spojena s nižším rizikem srdečních chorob a úmrtnosti na srdeční choroby (16).
Navíc bylo zjištěno, že antokyany chrání před určitými typy rakoviny a cukrovky (17, 18).
Shrnutí:
- Zvláště červená cibule je bohatá na antokyany, což jsou silné rostlinné pigmenty, které mohou chránit před srdečními chorobami, určitými typy rakoviny a cukrovkou.
4. Cibule obsahuje protinádorové sloučeniny
Konzumace zeleniny rodu Allium, jako je česnek a cibule, je spojena s nižším rizikem určitých typů rakoviny, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva a konečníku.
Přehled 26 studií ukázal, že u lidí, kteří konzumovali nejvyšší množství zeleniny Allium, byla o 22 % nižší pravděpodobnost diagnózy rakoviny žaludku než u lidí, kteří konzumovali nejnižší množství (19).
Přehled 16 studií z roku 2014 u 13 333 lidí navíc prokázal, že ti s nejvyšším příjmem cibule měli o 15 % nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku ve srovnání s těmi s nejnižším příjmem (20).
Tyto vlastnosti bojující s rakovinou jsou spojeny se sloučeninami síry a antioxidanty flavonoidů, které se nacházejí v zelenině allium.
Například cibule poskytuje onionin A, sloučeninu obsahující síru, u které bylo ve studiích prokázáno, že snižuje vývoj nádorů a zpomaluje šíření rakoviny vaječníků a plic (21, 22).
Cibule také obsahují fisetin a quercetin, což jsou antioxidanty flavonoidů, které mohou inhibovat růst nádoru (23, 24).
Shrnutí:
- Strava bohatá na zeleninu allium, jako je cibule, může mít ochranný účinek proti některým nádorům.
5. Cibule poskytuje pomoc při kontrole hladiny cukru v krvi
Konzumace cibule může pomoci kontrolovat hladinu cukru v krvi, která je zvláště významná u osob s diabetem nebo prediabetem.
Studie u 42 osob s diabetem 2. typu prokázala, že konzumace 100 gramů surové červené cibule, výrazně snížila hladinu cukru v krvi nalačno po 4 hodinách (25).
Kromě toho vícenásobné studie na zvířatech prokázaly, že konzumace cibule může prospět kontrole hladiny cukru v krvi.
Studie ukázala, že potkani s diabetem krmení potravou obsahující 5% sušené cibule v prášku po dobu 8 týdnů měli sníženou hladinu krevního cukru nalačno a měli nižší hladinu triglyceridů a cholesterolu v porovnání s kontrolní skupinou (26).
Specifické sloučeniny nalezené v cibuli, jako je quercetin a sloučeniny síry, mají také antidiabetické účinky.
Například bylo prokázáno, že quercetin interaguje s buňkami tenkého střeva, slinivky břišní, kosterního svalstva, tukové tkáně a jater a kontroluje regulaci krevního cukru celého těla (27).
Shrnutí:
- Vzhledem k mnoha prospěšným sloučeninám nalezeným v cibuli může jejich konzumace pomoci snížit vysokou hladinu krevního cukru.
6. Cibule může zvýšit hustotu kostí
Ačkoli mléko má velkou zásluhu na posílení zdraví kostí, mnoho dalších potravin, včetně cibule, může pomoci podpořit silné kosti.
Studie u 24 žen středního věku a postmenopauzálních žen ukázala, že ty, které konzumovali 100 mililitrů cibulové šťávy denně po dobu 8 týdnů, měli lepší hustotu kostních minerálů a antioxidační aktivitu ve srovnání s kontrolní skupinou (28).
Další studie u 507 perimenopauzálních a postmenopauzálních žen zjistila, že ty, které jedly cibuli alespoň jednou denně, měli o 5% větší celkovou hustotu kostí než ženy, kteří jedli cibuli jednou za měsíc nebo méně (29).
Navíc studie prokázala, že starší jedinci, kteří jedli cibuli nejčastěji, snížili své riziko zlomeniny kyčle o více než 20% ve srovnání s těmi, kteří ji jedli zřídkavě (29).
Předpokládá se, že cibule pomáhá snížit oxidační stres, zvýšit hladinu antioxidantů a snížit úbytek kostní hmoty, což může zabránit osteoporóze a zvýšit hustotu kostí (30).
Shrnutí:
- Studie ukazují, že konzumace cibule je spojena se zlepšenou hustotou kostí.
7. Cibule má antibakteriální vlastnosti
Cibule může bojovat s potenciálně nebezpečnými bakteriemi, jako jsou Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) a Bacillus cereus (31).
Dále bylo prokázáno, že cibulový extrakt inhibuje růst Vibrio cholerae, bakterie, která je hlavním problémem v oblasti veřejného zdraví v některých částech světa (32).
Quercetin extrahovaný z cibule se zdá být obzvláště silným způsobem, jak snížit růst bakterií.
Některé studie v laboratoři ukazují, že quercetin by mohl inhibovat růst několika kmenů bakterií, včetně Helicobactera pylori (H. pylori), typu bakterie spojené s žaludečními vředy a některými druhy rakoviny v trávicím systému (33, 34).
Jiná studie zjistila, že quercetin poškozuje buněčné stěny a membrány E. coli a S. aureus (35).
Shrnutí:
- Bylo prokázáno, že cibule inhibuje růst potenciálně škodlivých bakterií, jako jsou E. coli a S. aureus.
8. Cibule podporuje trávení
Cibule je bohatým zdrojem vlákniny a prebiotik, které jsou nezbytné pro optimální zdraví střev.
Prebiotika jsou nestravitelné druhy vlákniny, které jsou odbourávány prospěšnými střevními bakteriemi.
Střevní bakterie se živí prebiotiky a vytvářejí mastné kyseliny s krátkým řetězcem – včetně acetátu, propionátu a butyrátu.
Výzkum ukázal, že tyto mastné kyseliny s krátkým řetězcem posilují zdraví střev, posilují imunitu, snižují zánět a zlepšují trávení (36, 37).
Konzumace potravin bohatých na prebiotika navíc pomáhá zvyšovat probiotika, jako jsou kmeny Lactobacillus a bifidobacteria, které prospívají trávení (38).
Strava bohatá na prebiotika může pomoci zlepšit vstřebávání důležitých minerálů, jako je vápník, což může zlepšit zdraví kostí (39).
Cibule je obzvláště bohatá na prebiotika inulin a fruktooligosaccharidy. Ty pomáhají zvýšit počet přátelských bakterií ve střevech a tím zlepšit imunitní funkce (40).
Shrnutí:
- Cibule je bohatým zdrojem prebiotik, které pomáhají posílit trávení, zlepšit bakteriální rovnováhu ve střevech a tím prospívá vašemu imunitnímu systému.
Snadné přidání cibule do jídelníčku
Cibule je základem v kuchyních po celém světě, přičemž dodává chuť pikantním pokrmům a lze si ji vychutnat buď syrovou, nebo tepelně upravenou.
Nemluvě o tom, že může zvýšit příjem vlákniny, vitamínů a minerálů.
Následuje několik tipů, jak přidat cibuli do svého jídelníčku:
- Použijte syrovou cibuli pro přidání chuti do receptu na guacamole.
- Přidejte karamelizovanou cibuli do pikantního pečiva.
- Kombinujte vařenou cibuli s jinou zeleninou jako zdravou přílohu.
- Zkuste přidat vařenou cibuli do vaječných pokrmů, jako jsou omelety, frittaty nebo quiche.
- Uvařte špikované maso, kuře nebo tofu s restovanou cibulí.
- Přidejte tence nakrájenou červenou cibuli do vašeho oblíbeného salátu.
- Udělejte si salát bohatý na vlákninu s cizrnou, nasekanou cibulí a červenou paprikou.
- Použijte cibuli a česnek jako základ pro vývary a polévky.
- Hoďte cibuli do míchaných smažených pokrmů.
- Nejlepší tacos, fajitas a další mexické pokrmy s nasekanou syrovou cibulí.
- Připravte si domácí salsu s cibulí, rajčaty a čerstvým koriandrem.
- Připravte si vydatnou cibulovou a zeleninovou polévku.
- Přidejte cibuli do receptů s chilli pro povzbuzení chuti.
- Syrovou cibuli smíchejte s čerstvými bylinkami, octem a olivovým olejem pro chutný domácí salátový dresink.
Shrnutí:
- Cibuli lze snadno přidat do pikantních pokrmů, včetně vajec, guacamole, masových pokrmů, polévek a pečiva.
Závěr
Zdravotní přínosy spojené s cibulí jsou docela působivé.
Tato zelenina balená na živiny obsahuje silné sloučeniny, které mohou snížit riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.
Cibule má antibakteriální vlastnosti a podporuje trávení, což může zlepšit funkci imunity.
A co víc, je všestranná a může být použita ke zvýšení chuti jakéhokoliv pikantního pokrmu.
Přidání více cibule do vašeho jídelníčku je snadný způsob, jak prospět vašemu celkovému zdraví.
Stále platné nutriční doporučení od expertů z Harvardu - 50 % zeleniny a ovoce denně ve stravě
Odborníci z Harvard School of Public Health uveřejnili v roce 2011 nové nutriční doporučení ve formě tzv. talíře zdravého stravování, který byl určen americkému ministerstvu zemědělství a dalším odborníkům. Univerzita touto novou směrnicí nahradila překonanou a zavádějící potravinovou pyramidu, protože ta byla ovlivněna finančními zájmy, mj. "mléčnou" lobby. V této souvislosti konstatovali:
Američané jsou dnes nejbohatším národem na světě, ale zároveň nejtlustším a nejnemocnějším
Tato nová "pyramida" shrnuje nejlepší dietní informace, které jsou dnes k dispozici a nejsou vytesané do kamene, protože vědci nepochybně objeví v následujících letech nové informace pro zdravé stravování.
Doporučení:
- 50% zelenina a ovoce (nepočítat do toho brambory), omezeně brambory, protože mají negativní dopad na hladinu cukru v krvi (mají vysoký glykemický index)
- 25% celozrná strava, nižší vliv na hladinu krevního cukru a inzulínu oproti rafinovaným obilovinám
- 25% protein - bílé maso, fazole a ořechy, přičemž omezte červené maso a vyhněte se zpracovanému jako je například slanina a klobásy
Používejte zdravé rostlinné oleje a vyhýbejte se částečně hydrogenovaným olejům, které obsahují nezdravé trans-tuky. Pijte vodu, kávu nebo čaj. Vyhýbejte se sladkým nápojům, vyřaďte - omezte mléko a mléčné výrobky - jedna až dvě porce denně jen pokud si to přejete a omezte džusy - maximálně malá sklenice denně.
S nízkým obsahem tuku neznamená zdravé
Experti z Harvardu doporučují vyřadit z jídelníčku mléčné výrobky s tím, že k získávání vápníku pro lidský organismus je mnohem vhodnější například zelenina jako je kapusta, brokolice nebo květák, případně ze sojového mléka nebo luštěnin a ořechů.
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života