8 skupin potravin, které obsahují vysoce kontroverzní glutaman sodný
- Pixabay
Barbora Nová
Do potravin se při zpracování přidávají stovky složek, které mají zlepšit chuť konečného výrobku.
Glutamát sodný, běžně známý jako glutaman sodný (MSG), je jednou z nejkontroverznějších potravinářských přídatných látek schválených k používání Americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) jako i všeobecně v Evropě.
Ačkoli je regulačními orgány "obecně uznáván jako bezpečný" (GRAS) pro použití v potravinách, některé výzkumy ukazují, že může mít negativní vliv na zdraví, a proto se mu mnoho lidí raději vyhýbá (1).
Následuje vysvětlení, co je glutaman sodný, do jakých potravin se obvykle přidává a co říká výzkum o možných zdravotních důsledcích.
Co je glutaman sodný?
MSG je oblíbený zvýrazňovač chuti odvozený od kyseliny L-glutamové, přirozeně se vyskytující aminokyseliny, která je nezbytná pro tvorbu bílkovin (2).
Kromě toho, že se glutaman sodný používá jako potravinářská přísada, se přirozeně vyskytuje v některých potravinách, včetně rajčat a sýrů (3).
Poprvé byl identifikován jako látka zvýrazňující chuť a vůni japonskými vědci v roce 1908 a od té doby se stal jednou z nejpoužívanějších přídatných látek při výrobě potravin (3).
Dnes se vyskytuje v řadě zpracovaných výrobků, od rychlého občerstvení až po polévky v plechovkách.
MSG zvyšuje chuť potravin tím, že stimuluje chuťové receptory, a ve výzkumných studiích bylo prokázáno, že zvyšuje přijatelnost určitých chutí. Přidáním glutamátu sodného do potravin vzniká chuť umami, která je charakterizována jako pikantní a masová (4).
Tato oblíbená přídatná látka byla úřadem FDA označena jako GRAS, ačkoli někteří odborníci tvrdí, že může mít potenciálně nebezpečné vedlejší účinky, zejména při dlouhodobé konzumaci (5).
Úřad FDA nařizuje, že glutaman sodný musí být při použití jako složky v potravinách označen svým obvyklým názvem glutaman sodný. U potravin, které glutaman sodný přirozeně obsahují, jako jsou rajčatové výrobky, proteinové izoláty a sýry, se povinnost uvádět glutaman sodný jako složku nevyžaduje (6).
V evropských zemích je glutaman sodný klasifikován jako potravinářská přídatná látka a je uveden v "Seznamu potravinových éček" pod číslem E621 (7).
Následuje 8 potravin, které glutaman sodný běžně obsahují.
1. Rychlé občerstvení
Jedním z nejznámějších zdrojů glutamátu sodného je rychlé občerstvení.
Komplex příznaků MSG je totiž stav charakterizovaný příznaky zahrnujícími bolest hlavy, kopřivku, otok hrdla, svědění a bolest břicha, které někteří lidé pociťují krátce po konzumaci potravin s obsahem MSG (8).
Některé restaurace nadále přidávají glutaman sodný do řady oblíbených pokrmů, včetně smažené rýže.
MSG používají také americké franšízy, jako jsou Kentucky Fried Chicken a Chick-fil-A, k vylepšení chuti jídel.
2. Chipsy
Mnoho výrobců používá glutaman sodný k posílení pikantní chuti chipsů.
Oblíbené výrobky spotřebitelů, jako jsou Doritos a Pringles, jsou jen některé z chipsů, které obsahují glutaman sodný (9, 10).
Kromě toho, že se přidává do bramborových lupínků, kukuřičných lupínků a svačinových směsí, lze glutaman sodný nalézt v řadě dalších pochutin, takže pokud se chcete konzumaci této přídatné látky vyhnout, je lepší číst etiketu.
3. Kořenící směsi
Kořenící směsi se používají k dodání slané a pikantní chuti pokrmům, jako jsou dušená jídla, tacos a smažené pokrmy.
V mnoha kořenících směsích se glutaman sodný používá k zintenzivnění chuti levně bez přidání další soli (11).
Ve skutečnosti se glutaman sodný používá při výrobě výrobků s nízkým obsahem sodíku ke zvýšení chuti bez přidání soli. Glutaman sodný se nachází v mnoha ochucovadlech s nízkým obsahem sodíku, včetně kořenících směsí a bujonových kostek.
Kromě toho se glutaman sodný přidává do některých marinád a koření na maso, drůbež a ryby, aby se zvýšila chutnost potravin (12).
4. Mražená jídla
Mražená jídla sice mohou být pohodlným a levným způsobem, jak dostat jídlo na stůl, ale často obsahují glutaman sodný.
Mnoho společností, které vyrábějí mražené večeře, přidává do svých výrobků glutaman sodný, aby zlepšily pikantní chuť jídla (13).
Mezi další mražené výrobky, které často obsahují glutaman sodný, patří mražené pizzy, makaróny a sýry a mražená snídaňová jídla.
5. Polévky
Do konzervovaných polévek a polévkových směsí se často přidává glutaman sodný, aby se zintenzivnila pikantní chuť, po které spotřebitelé touží.
Snad nejoblíbenějším polévkovým výrobkem, který obsahuje tuto kontroverzní přísadu, je Campbellova kuřecí polévka s nudlemi (14).
Mnoho dalších polévkových výrobků, včetně polévek v plechovkách, sušených polévkových směsí a bujonových koření, může obsahovat glutaman sodný, proto je důležité kontrolovat etikety jednotlivých výrobků.
V Česku si dejte pozor především na čínské instantní polévky.
6. Zpracované maso
Zpracované maso, jako jsou hot dogy, lunchmeaty, sušené hovězí maso, klobásy, uzené maso a masové tyčinky, může obsahovat glutaman sodný (15).
Kromě toho, že se glutaman sodný používá pro zvýraznění chuti, přidává se do masných výrobků, jako jsou uzeniny, aby se snížil obsah sodíku, aniž by se změnila chuť (16).
Jedna studie zjistila, že nahrazení sodíku glutamátem sodným ve vepřových paštikách zvýšilo slanou chuť a přijatelnost výrobku, aniž by to mělo negativní vliv na chuť (16).
7. Ochucovadla
Ochucovadla, jako jsou salátové dresinky, majonéza, kečup, barbecue omáčka a sójová omáčka, často obsahují přidaný glutaman sodný (15).
Kromě glutamátu sodného je mnoho koření plných nezdravých přísad, jako jsou přidané cukry, umělá barviva a konzervační látky, proto je nejlepší kupovat výrobky, které jsou vyrobeny z omezeného množství plnohodnotných potravinářských surovin, kdykoli je to možné.
Pokud máte obavy z používání koření obsahujícího glutamát sodný, zvažte výrobu vlastních ochucovadel abyste měli plnou kontrolu nad tím, co konzumujete. Pro začátek můžete vyzkoušet tyto chutné a zdravé recepty na salátové dresinky.
8. Výrobky z instantních nudlí
Instantní nudle, které jsou základem pro vysokoškolské studenty po celém světě, představují rychlé a syté jídlo pro ty, kteří mají omezený rozpočet.
Mnozí výrobci však používají glutaman sodný, aby zvýšili pikantní chuť výrobků z instantních nudlí. Navíc jsou instantní nudle obvykle vyrobeny z nezdravých surovin a obsahují přidanou sůl, rafinované sacharidy a konzervační látky, které mohou poškodit vaše zdraví.
Konzumace instantních nudlí je spojena se zvýšeným výskytem rizikových faktorů srdečních onemocnění, včetně zvýšené hladiny cukru, cholesterolu, triglyceridů a krevního tlaku (16).
Je glutaman sodný škodlivý?
I když výzkumy nejsou jednoznačné, některé studie potvrzují, že konzumace glutamátu sodného může vést k závažným negativním zdravotním důsledkům.
Například konzumace glutamátu sodného byla ve studiích na zvířatech spojena s obezitou, poškozením jater, kolísáním hladiny cukru v krvi, zvýšenými rizikovými faktory srdečních onemocnění, problémy s chováním, poškozením nervů a zvýšeným zánětem (5).
Některé výzkumy u lidí prokázaly, že konzumace glutamátu sodného může podporovat přibývání na váze a zvyšovat hlad, příjem potravy a riziko metabolického syndromu, což je skupina příznaků, které zvyšují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka (3).
Například studie na 349 dospělých osobách zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce glutamátu sodného, měli mnohem větší pravděpodobnost metabolického syndromu než ti, kteří ho konzumovali nejméně, a že každé zvýšení množství glutamátu sodného o 1 gram denně významně zvyšuje pravděpodobnost nadváhy (17).
Existují také určité důkazy, že glutaman sodný zvyšuje hlad a může vést k tomu, že budete při jídle jíst více. Současný výzkum však naznačuje složitější vztah mezi glutamátem sodným a chutí k jídlu, přičemž některé studie zjistily, že glutamát sodný může dokonce snižovat příjem potravy při jídle (18).
Ačkoli se výzkumy týkající se vlivu glutamátu sodného na celkové zdraví různí, je zřejmé, že konzumace vysokých dávek 3 gramů a více glutamátu sodného denně pravděpodobně povede k nežádoucím vedlejším účinkům, včetně bolesti hlavy a zvýšeného krevního tlaku (19).
Pro srovnání, odhaduje se, že průměrná spotřeba glutamátu sodného ve Spojených státech a Velké Británii je přibližně 0,55 gramu denně, zatímco příjem glutamátu sodného v asijských zemích se pohybuje kolem 1,2-1,7 gramu denně (5).
I když je to možné, konzumace 3 gramů glutamátu sodného nebo více denně je při konzumaci běžných porcí nepravděpodobná.
U některých jedinců, kteří jsou na glutaman sodný citliví, se však mohou po konzumaci menšího množství vyskytnout nežádoucí účinky, jako je kopřivka, otok hrdla, bolest hlavy a únava, v závislosti na individuální toleranci (8, 20).
Přesto se v přehledu 40 studií zjistilo, že celkově jsou studie, které dávají do souvislosti glutaman sodný s nežádoucími účinky na zdraví, nekvalitní a mají metodické nedostatky a že chybí přesvědčivé klinické důkazy o přecitlivělosti na glutaman sodný, což poukazuje na potřebu dalšího výzkumu (20).
Přestože důkazy o přecitlivělosti na glutaman sodný chybí, mnoho lidí uvádí, že konzumace této přídatné látky vede k nežádoucím vedlejším účinkům.
Pokud se domníváte, že byste mohli být na glutaman sodný citliví, raději se vyhněte výrobkům uvedeným na této stránce a vždy kontrolujte etikety, zda neobsahují přidaný glutaman sodný.
Navíc, i když se o bezpečnosti glutamátu sodného vedou diskuse, je jasné, že potraviny, které glutaman sodný běžně obsahují, jako jsou chipsy, mražená jídla, jídla z rychlého občerstvení, instantní nudle a zpracované maso, nejsou pro celkové zdraví dobré.
Proto je velice pravděpodobné, že vyřazení výrobků s glutamátem sodným vám z dlouhodobého hlediska prospěje - a to i v případě, že na něj nejste citliví.
Shrnutí:
- Více studií spojuje glutaman sodný s negativními zdravotními důsledky, včetně obezity a metabolického syndromu.
Závěr
Glutaman sodný je vysoce kontroverzní potravinářská přísada, která se nachází v celé řadě výrobků. Běžně se přidává do chipsů, mražených jídel, rychlého občerstvení, instantních nudlí a mnoha dalších zpracovaných potravin, aby zvýraznil jejich chuť.
Vzhledem k tomu, že více studií spojuje konzumaci glutamátu sodného s negativními zdravotními důsledky, je dobré se mu úplně vyhnout.
Zvláště pokud máte pocit, že jste na glutaman sodný citliví, je nejlepší se výrobkům, které ho obsahují, vyhnout. Nezapomeňte si vždy přečíst etikety potravin, abyste se ujistili, že vaše zboží neobsahuje glutaman sodný.
Největším problémem přídatných látek (E...) je, že tyto jsou kontrolovány samostatně a pouze 3 měsíce. Nikdo nekontroluje, co tyto látky provedou v synergii! Proto se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, co nejvíce vyhněte. A to se týká především dětí, které jsou již zatíženy zářením 5G, hliníkem ve vakcínách, glyfosátem a dalšími toxiny v potravinách a ve vodě.
V roce 2020 odebral naturopat dr. Dietrich Klinghardt (Američan, původem z Berlína) 1 200 Němcům krev a speciální metodou hledal toxiny v ní. Výsledek? 10 let předtím našel v krvi Němců v průměru 20 toxinů. V roce 2020 více než 500, což komentoval slovy "neslučitelný nárůst se životem".
Co s tím? Dr. Klinghardt doporučuje Trvalou d etoxikaci .
TVRDÁ REALITA
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
- neortodoxní rozhovor M. Adamse, novináře a editora Natural News s neortodoxním doktorem Russellem Blaylockem
Mike Adams Russel Blaylock, MD
Mike: Dr. Blaylocku, myslím, že čtenáři mají základní informace o glutamanu sodném i o aspartamu, ale mohl byste nám říct, co jste doposud napsal o excitotoxinech?
Dr.Blaylock: Jsem autorem třech knih. První pojednává o excitotoxinech, vyšla pod názvem "Excitotoxins: The Taste That Kills" (Excitotoxiny: Chuť, která zabíjí), nejnovější se jmenuje "Health and Nutrition Secrets That Can Save Your Life" (Tajemství zdraví a výživy, která vám můžou zachránit život) a ta třetí s názvem "Natural Strategies for Cancer Patients" (Přírodní strategie pro pacienty s rakovinou) se zabývá léčbou rakoviny pomocí správné výživy. Obsahuje také informace o glutamanu sodném a aspartamu.
Bylo zjištěno, že excitotoxiny značně přispívají k rozvoji rakoviny a k jejich metastázám. Jeden vědec zabývající se aspartamem zjistil, že rakovinové buňky se působením aspartamu stávají více mobilní a stejně tak na ně působí i glutaman sodný. Také jsou rakovinové buňky jeho vlivem mobilnější, což vede k šíření metastáz, a tím ke zvýšení jejích počtů. U rakovinových buněk, které byly vystaveny vlivu glutamanu sodného, se všechny rozvinuly a začaly se rozšiřovat přes tkáně, což je jeden z brzkých příznaků rakoviny.
Jestliže zvýšíte příjem glutamanu sodného, rakovina se šíří jako ničivý požár,
a pak, když glutaman sodný úplně vyřadíte, dojde k dramatickému poklesu růstu rakoviny. Výzkumníci provedli experimenty, ve kterých se zaměřili na vyloučení glutamanu v kombinaci s běžnými léky, a výsledek byl velice dobrý. Došlo k významnému zvýšení účinnosti léků proti rakovině.
Mike: Nebyl teď nedávno proveden výzkum, který tohle všechno potvrzuje prokázáním vztahu mezi leukémií a aspartamem?
Dr.Blaylock: Ano. Šlo o italskou studii, která byla velice dobře provedena. Byla to celoživotní studie, což je v případě těchto toxinů velice důležité. Výzkumníci krmili zvířata po celý jejich život aspartamem a nechali je umřít přirozenou smrtí. Zaznamenali dramatický a statisticky významný nárůst souvisejících rakovin - rakoviny lymfatické tkáně a leukémie, a také nárůst několika histologických typů lymfomů, což vzbudilo velký zájem, jelikož H. J. Roberts již předtím napsal článek o tom, že dochází k významnému nárůstu primárních lymfomů mozku.
Pokud si tuto studii vyhledáte v neurochirurgické literatuře, zjistíte, že došlo k významnému nárůstu tumorů, které se předtím vyskytovaly pouze vzácně. Jsme svědky mnohem většího výskytu primárních lymfomů mozku, které jsou trošku jiné, než lymfomy vyskytující se jinde. Dle studií, které byly uskutečněné společností G. D. Searle, byly nalezeny lymfomy, také primární tumory mozku a tumory ostatních orgánů. Všechny tyto korelace dokazují, že jde o silnou karcinogenní látku. Jedná se o produkt rozkládající se na formaldehyd.
Italská studie také zjistila, že když ta samá zvířata byla vystavena stejným dávkám formaldehydu, rozvinula se u nich stejně leukémie a lymfomy jako v případě aspartamu. Trokerova studie, která byla uskutečněna před lety ve Španělsku, zjistila, že když do aspartamu včleníte radioaktivní izotop, můžete vidět formaldehyd navázaný na DNA, čímž dochází k poškození DNA řetězce, jak jednoduchého tak dvojitého.
Víme, že když se formaldehyd naváže na DNA, je těžké ho odstranit. Zůstane tam velice dlouho. Což znamená, že když si dnes dáte jenom jednu dietní colu, nebo si něco osladíte aspartamem, bude Vás to poškozovat dlouhodobě. Nakonec nevyhnutelně dojde k takovému poškození DNA, které povede ke spuštění rakoviny. A až se u vás rakovina objeví, vlivem kyseliny aspartové, která se v aspartamu nachází, se navíc i mnohem rychleji rozroste. Jde o dvojitý efekt – aspartam jednak způsobuje rakovinu a jednak přispívá k tomu, že se rakovina velice rychle rozrůstá.
Mike: Když existují všechny tyto důkazy, jak je možné, že potravinářský průmysl dokázal tuto informaci zatajit a zachovat legální používání této chemikálie v potravinovém řetězci?
Dr.Blaylock: Donald Rumsfeld, když byl ve vedení společnosti G. D. Searle, NutraSweet, jednal o těchto záležitostech. Povedlo se mu to schválit i přes odpor některých odborníků. A když už to bylo schváleno, vládní představitelé nechtěli přiznat, že udělali chybu.
I nadále to ututlávali, stejně jako informace ohledně fluoridu nebo ohledně mlékárenského průmyslu
V médiích nemůžete kritizovat mléko, protože reklama na mléko je chytře umístěná v novinách, vědeckých publikacích a časopisech. Takže všechna média jsou pokryta. Jediné místo, které nemají pokryté, je rádio nebo internet. Blogy o zdraví vám řeknou pravdu.
Pravda o kravském mléku... zde
a zde
Dr.Blaylock: Přesně tak. Dalším velkým překvapením, co se týče výzkumu, je něco nového, na co jsme přišli. Zjistili jsme, že mimo mozek se nachází velké množství glutamátových receptorů ve všech orgánech a tkáních. V celé trávící soustavě, od jícnu až po tračník, se nacházejí glutamátové receptory ve velkém množství. Stejně tak celý převodní systém srdeční je prosycený všemi možnými druhy glutamátových receptorů. Plíce, vaječníky, celá reprodukční soustava a samotné spermie, nadledvinky, kosti a dokonce i vápenatění, to všechno je kontrolováno glutamátovými receptory, které se chovají úplně stejně jako glutamátové receptory v mozku.
Poté, co sníte jídlo obsahující glutaman sodný, množství glutamátu ve vaší krvi bude velice vysoké. Hladina glutamátu v krvi může stoupnout až 20násobně. Tím zbytečně stimulujete všechny glutamátové receptory. Glutaman sodný stimuluje receptory v trávicí trubici – v jícnu a také v tenkém a tlustém střevu. Proto někteří lidé trpí silnými průjmy. Jiní zase mohou onemocnět syndromem dráždivého tračníku, nebo pokud tímto onemocněním již trpí, jejich zdravotní stav se o hodně zhorší. Pokud má někdo reflux žaludečního obsahu do jícnu, vlivem glutamanu sodného se tento problém také značně zhorší. Glutamátové receptory nacházející se v převodním systému srdečním mohou být příčinou nárůstu výskytu náhlé srdeční smrti.
Téměř všechny tyto případy jsou také charakteristické nízkým obsahem hořčíku v těle. Pokud je hladina hořčíku nízká, glutamátové receptory začínají být hypersenzitivní, a tak někteří lidé – konkrétně třeba atleti, za předpokladu, že neužívají doplňky stravy s hořčíkem – jsou náchylní na náhlou srdeční smrt kvůli nadměrnému působení glutamátových receptorů. Jestliže před tréninkem snědí nějaké jídlo, které obsahuje glutaman sodný, nebo vypijí dietní colu, způsobí to u nich takové intenzivní srdeční podráždění, že při vysoké sportovní zátěži zemřou náhlou srdeční smrtí. Víme, že náhlou srdeční smrt způsobují dvě věci: nejčastěji arytmie a křeč srdeční tepny. Obojí může být způsobeno požíváním glutamanu sodného.
Mike: Samozřejmě, že v jejich úmrtném listu není napsáno, že umřeli na glutaman sodný
Dr.Blaylock: Ne, není. Protože běžný doktor netuší, že tato souvislost existuje. Nikdy o ní neslyšel. Většina kardiologů, se kterými jsem mluvil, o tom nikdy neslyšela. Nevěděli o tom, že v převodním systému srdečním a v srdci samotném se nachází nějaké glutamátové receptory. V této krajině (USA) žije milion pacientů s arytmií, která ohrožuje jejich život a nikdo jim neřekne, aby se vyhnuli glutamanu sodnému a aspartamu, přestože jde o významnou příčinu srdečních onemocnění.
Mike: Když se zamyslíme nad tím, kolik peněz léčbou všech těchto symptomů vydělají, farmaceutické společnosti by přišly o miliardy, kdyby byl glutaman sodný zakázán
Dr.Blaylock: Další z věcí, o které často slyšíme, je dětská obezita. Přitom při zkoumání excitotoxicity na zvířatech bylo zjištěno, že tato zvířata značně přibrala na váze. Vláda USA má spoustu velkých plánů, jak kontrolovat příjem uhlovodanů, cereálií a cukru a tak podobně. Tyto věci jsou ale zřejmě důsledkem jiného problému, protože u zvířat, které konzumovaly glutaman sodný, bylo zjištěno, že preferují uhlovodany a cukry před potravou bohatou na proteiny. To byl jeden charakteristický znak tohoto typu obezity. Je pak velice těžké zhubnout cvičením a téměř nemožné zhubnout dietou. Apetit je mimo kontrolu, stejně jako metabolizmus. K obezitě se ještě přidá metabolický syndrom a často také leptinová rezistence. Bylo totiž dokázáno, že pomocí glutamanu sodného lze velice snadno dosáhnout stavu leptinové rezistence.
Mike: Je tady dle Vašeho názoru nějaká naděje, že se svět jednou probudí a dočkáme se dne, kdy tato ingredience bude zakázána?
Dr.Blaylock: Možné to je, ale pouze pokud si získáme pozornost veřejnosti, přes blogy a webové stránky jako je ta Vaše. Až se o tom společnost dozví a bude přesvědčena, že jde o skutečný problém, vyvolá to rozruch. Jde ale o podvod. Průměrný zákazník se podívá na produkt a řekne si „Fajn, neobsahuje to žádný glutaman sodný, tak to musí být v pořádku.“
Mike: Všiml jsem si, že mnoho vegetariánských jídel, nebo takzvaných zdravých jídel, obsahuje kvasnicový extrakt
Dr.Blaylock: Nejhorší z těch extraktů jsou sojové extrakty. Sojové boby přirozeně patří k produktům s nejvyšší hladinou glutamátu. Jejích hydrolyzací uvolníte glutamát a odloučíte sojové proteiny. Hladina glutamátu je vyšší ve srovnání s množstvím glutamanu sodného, který se nachází v běžných produktech glutaman sodný obsahujících. A přesto je vegetariáni prostě jedí, jako kdyby to byla ta nejzdravější věc na světě. Byla uskutečněna studie, která po dobu 25 let zkoumala lidi, kteří konzumovali nejvíce sojových produktů. V rámci studie bylo provedeno množství vyšetření pomocí počítačové tomografie. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumovali nejvíce sojových produktů, se nejčastěji vyskytla demence a atrofie mozku.
Tito lidé si ničí nervový systém a mluvil jsem s mnoha z nich, kteří si stěžovali na těžké migrény. Řekl jsem jim, ať přestanou jíst sóju a jejich migrény poté zmizely. Navíc, sója také obsahuje velké množství manganu, který je toxický pro tu část mozku, která je zodpovědná za Parkinsona. Takže v sojových produktech máte vlastně mix toxinů a lidé si přitom myslí, že jedí zdravý, výživný produkt, který ve skutečnosti ničí jejich nervový systém a také další orgány.
Mike: V celé této diskusi, jestli sojové nebo kravské mléko, najdeme dezinformace na obou stranách
Dr.Blaylock: Nedoporučoval bych ani jedno. Pokud nemůžete bez mléka být, pijte kozí mléko. To má k lidskému mléku blíž, ale určitě bych nedoporučoval ani kravské ani sojové mléko. Myslím si, že lidé by se měli vyhnout sojovým produktům, jako kdyby byly jedovaté.
Mike: Dělali Vám lidé od NutraSweet nebo jiných podobných společností mnoho nepříjemností? Mám na mysli, jestli Vám vyhrožovali soudním řízením nebo nějak jinak za to, že zveřejňujete tyto informace?
Dr.Blaylock: Ne, nechali mě být. Vím toho příliš. Nikdy mě neobtěžovali. Když jsem napsal knihu, George Schwartz mě varoval, „Jsi si jist, že chceš napsat tuto knihu? Jestli to uděláš, budou Tě pronásledovat až do smrti.“ Řekl jsem „Ano, chci tuto knihu napsat.“ Tak jsem ji napsal a byl jsem si jist jednou věcí: že ji nebudou schopni vyvrátit.
Zkoumal jsem každý možný způsob, kterým bylo možné glutamát zkoumat, abych dokázal jeho toxicitu. Oni vědí, co všechno vím, protože jsem o tom psal v dopisech adresovaných jejích největším obhájcům. Uvědomili si, že proti mým argumentům jsou bezbranní. Tak mě nechali být. Obávají se totiž, že kdyby se spor mezi nimi a mnou dostal na veřejnoust, prohráli by.
Mike: Nechtějí, aby tyto informace byly zveřejněny
Dr.Blaylock: Ne, to nechtějí. Dělají mrtvého brouka a doufají, že to nějak odejde. Samozřejmě, že dělají nátlak na různá periodika, časopisy a noviny, aby se mnou nedělali rozhovory. Snaží se udržet mě v ústraní kde, jak doufají, o mně většina lidí neuslyší.
Od té doby, co jsem napsal svou první knihu, bylo to v roce 1995, enormně přibylo důkazů potvrzujících moje stanovisko. Nový materiál týkající se periferních glutamátových receptorů jim úplně vzal vítr z plachet. Nemůžou se proti tomu nijak obhájit. Nová informace týkající se dramatického vzrůstu rakoviny je úplně děsí.
Mike: Tyto receptory se nacházejí mimo mozek
Dr.Blaylock: Přesně tak.
Další problém: dokázal jsem, že glutamátové receptory „otevírají“ ochranu mozku. Glutamátové receptory se nacházejí na obou stranách hematoencefalické bariéry která má chránit mozek před různými toxiny. Když tyto receptory vystavíte vlivu glutamátu, hematoencefalická bariéra se otevře a mozek svoji ochranu ztráci. Takže samotný glutamát je schopen bariéru otevřít a uvádím také všechny zdravotní potíže, které to sebou nese. Například, čím jste starší, tím máte hematoencefalickou bariéru více poškozenou. Téměř všichni pacienti trpící Alzheimerovou nemocí mají poškozenou hematoencefalickou bariéru. Úpal, úžeh, záchvaty, autoimunitní poruchy a roztroušená skleróza, to všechno souvisí s hematoencefalickou bariérou.
Mluvíme tedy o desítkách milionů lidí polykajících aspartam, glutaman sodný a další excitotoxíny a nikdo jim neřekne, že si tím nesmírně poškozují nervový systém. Už ani nevím, kolik pacientů trpících záchvaty jsem zbavil jejich léků, tím že na moje doporučení přestali jíst glutaman sodný a začali jíst hořčík. Tito lidé se touto cestou zbavili záchvatů. Když brali léky, užívali nejvyšší možné dávky a stejně ty záchvaty měli. Většina neurologů a neurochirurgů, kteří záchvaty léčí, o tomto ale vůbec neví.
Mike: Ono by to nebylo výnosné, učit lidi, aby se těmto ingrediencím vyhýbali
Dr.Blaylock: Pokud si prostudujete literaturu zabývající se nervovým systémem, nenarazíte na článek, který by nebyl o excitotoxicitě. Nejžhavějším tématem v neurologii jsou glutamátové receptory a excitotoxiny.
Mike: A zabývají se tím i z pohledu jídla, nebo pouze z pohledu chemických látek?
Dr.Blaylock: Jídlem se vůbec nezabývají. Ale mluví o glutamátových receptorech a o tom, co se stane, když jsou aktivovány.
Mike: A co argumenty společností z potravinářského průmyslu? Jednou jsem se dostal do diskuse s výrobcem vegetariánských burgerů, protože jsem napsal článek, ve kterém jsem uvedl, že jejich produkt obsahuje kvasnicový extrakt, přestože na přední straně obalu tohoto produktu je uvedeno „100% přírodní ingredience“. Řekl mi, „Vždyť glutamát je přirozenou součástí i jiných jídel, jako například rajčat nebo mořských řas.“ Co odpovídáte, když se někdo takhle obhajuje?
Dr.Blaylock: To je samozřejmě pravda, jenomže všechny tyto typy glutamátu se vyskytují ve vázané formě. Nacházejí se v oligosacharidech, polysacharidech a v seskupeních aminokyselin. Glutamát za normálních okolností není volnou aminokyselinou. Pokud se glutamát ve vašem těle vyskytuje jako součást komplexního proteinu, vaše trávicí soustava ho absorbuje. V trávicí soustavě se nenacházejí téměř žádné volné aminokyseliny, pokud jíte jídla jako třeba rajčata. Hladina volných aminokyselin je tedy nulová; jsou totiž všechny absorbovány jako vázané aminokyseliny, které jsou pak rozloženy v játrech, ty je pak uvolní ve velice nízkém množství, se kterým si tělo lehce poradí. Nikdy nemělo dojít k tomu, aby se volné aminokyseliny v těle nacházely v tak vysokých koncentracích.
Když tyto aminokyseliny hydrolyzujete – nebo použijete kvasnicový extrakt nebo enzymy, abyste tyto různé proteiny rozložili na volné aminokyseliny – pak už nejsou přírodní. Vlastně jste uměle, nepřirozeným způsobem, uvolnili aminokyseliny, které jsou pak ve vaší trávicí soustavě absorbovány jako volné aminokyseliny, což způsobí, že hladina kyseliny glutamové ve vaší krvi výrazně stoupne, jak už jsem řekl, až 20násobně v některých případech dokonce 40násobně. Vaše hematoencefalická bariéra není schopna zvládnout tak vysokou hladinu glutamátu, protože ve své přirozené formě se glutamát v tak vysokých koncentracích nevyskytuje.
Hematoencefalická bariéra je proto schopna zvládnout pouze nižší hladinu glutamátu. Takže argument, že „Vždyť je to přírodní ingredience“ je úplný nesmysl.
Mike: Zjistil jsem také, že mnoho výrobců o sobě říká, že vyrábí pouze přírodní produkty a potraviny podporující zdraví, ale ve skutečnosti se této filozofie nedrží, protože používají nežádoucí ingredience
Dr.Blaylock: Samozřejmě, a všichni to skrývají za různé druhy dvousmyslných vyjádření.
Mike: Mám praktickou otázku, nad kterou přemýšlím v podstatě již 8 let: Existuje nějaký obranný doplněk stravy, kterým by bylo možné zablokovat vstřebávání glutamanu sodného nebo glutamátu?
Dr.Blaylock: Nemusí jít nevyhnutně o blokaci. Existují ale aminokyseliny, které snižují absorpci kyseliny glutamové.
Mike: O které aminokyseliny se jedná?
Dr.Blaylock: Jedná se o leucin, izoleucin a lyzin. Tyto aminokyseliny by využívaly stejný způsob přenosu, což by zpomalilo absorpci. Existuje také hodně ingrediencí, které glutamát blokují. Například silymarin, kurkuma a ginkgo biloba; ty jsou známé tím, že přímo blokují glutamátové receptory a snižují míru excitotoxicity. Kurkuma je velice účinná. Také většina flavonoidů.
Velice důležitý je také hořčík, protože ten je schopen zablokovat NMDA receptor, jeden z glutamátových receptorů. Je to jeho přirozená funkce, takže výrazně snižuje toxicitu. Také analog vitamínu E (vitamín E – sukcinát) je v potlačování excitotoxicity velice účinný, stejně jako všechny antioxidanty. Navíc bylo zjištěno, že vitamíny B komplexu taktéž blokují excitotoxicitu.
Mike: Pojďme si teď povídat o restauracích. Já už vůbec nemohu v restauracích jíst, dokonce ani v těch „zdravých“. Oni ani nevědí, že používají glutaman sodný, protože ten se nachází například v nějaké omáčce
Dr.Blaylock: Já jsem s nimi mluvil a řekli mi, „My dostáváme jídlo ve velkých krabicích, na kterých nejsou uvedené ingredience“. A to samé se týká také nemocnic. Mluvil jsem s nemocniční dietoložkou, která mi řekla „Neumím vám to říct, protože jídlo dostáváme v krabicích, na kterých ingredience nejsou uvedeny. Je tam pouze uvedeno Salisbury steak a podobně.“
Oni sami to nevědí, proto nemohou svým zákazníkům říct, „Neobsahuje to glutaman sodný.“ Když to řeknou, tak tím mají na mysli, „My jsme tam žádný glutaman sodný nedali.“ Jejich bílé omáčky nebo salátové dresinky obsahují obzvlášť vysoké množství glutamanu sodného, hlavně ty, které obsahují hodně oleje. Všechno to obsahuje glutaman sodný.
Mike: Glutaman sodný se také nachází v téměř každém koření a všech omáčkách, že ano?
Dr.Blaylock: Ano, dávají tam hydrolyzovaný protein. Prodávají totiž chuť. To je důvod, pro který někdo preferuje jednu restauraci před jinou. Jídlo lépe chutná. Pak jdete domů a nechápete, proč je vám špatně.
O náhlé srdeční smrti byla zjištěna jedna věc – většina lidí, atlety nevyjímaje, takto umírá poté, co měli nějaké jídlo v restauraci. Předpokládám, že důvodem je nízká hladina hořčíku u těchto lidí. Snědí jídlo, glutamát extrémně stimuluje glutamátové receptory (nechráněné hořčíkem) v převodním systému srdečním a v hypotalamu, což má za následek náhlou srdeční smrt.
Jednou jsem byl v knihkupectví v Oxfordu. Byl tam nějaký mladý kluk, který tam náhle zkolaboval. Vzali jsme ho do nemocnice a pokoušeli jsme se ho resuscitovat, ale marně. Bylo mu teprve 26 let a zrovna snědl velkou misku polévky v jedné restauraci. Mluvil jsem s personálem té restaurace a dozvěděl jsem se, že používají hodně hydrolyzovaného proteinu a glutamanu sodného. Lidé si dají jídlo, před jídlem si ještě dají polévku, takže snědí obrovské množství glutamanu sodného a pak náhle zemřou na arytmii.
Mike: Myslíte si, že by to mohlo také vysvětlovat syndrom náhlého úmrtí kojenců?
Dr.Blaylock: Ano, samozřejmě. Podívejte se, jak je populární sojová kojenecká výživa. Matky se zbláznily, když svým dětem dávají sojovou výživu. Tato výživa obsahuje hodně fluoridu, manganu i glutamanu sodného.
Mike: V obchodě jsem viděl lahvovou vodu s fluoridem sodným
Dr.Blaylock: Ano, to je voda pro miminka. Je na ní obrázek miminka.
Mike: Existuje tedy nějaká webová stránka nebo webový bulletin, který mohou lidé navštívit?
Dr.Blaylock: Já mám bulletin – www.BlaylockReport.com. Je to za poplatek, ale můžete si také zakoupit jenom některá čísla, nemusíte platit za celý rok. Bulletin vychází měsíčně za 3.98 dolarů za kus. Píši tam o všem.
Snažím se pokrýt mnoho běžných témat a informovat lidi o nejnovějších názorech a výzkumech. Zabývám se všemi lékařskými výzkumy, vším co může nabídnout klasická medicína. Mnohokrát mají dobrou fyziologii a patofyziologii, ale pak „přepnou“ a začnou mluvit o lécích. Studuji všechen kvalitní materiál týkající se patofyziologie a pak hledám všechny výzkumy zabývající se výživou, abych našel řešení konkrétních potíží.
Mike: Aha. Mám pro vás jednu zásadní otázku: Kdyby byl glutaman sodný a všechny jeho verze, a také aspartam, od zítřka zakázán, k jakým změnám by došlo do pěti let, co se týče zdraví společnosti?
Dr.Blaylock: Myslím si, že by významně poklesl výskyt obezity a metabolického syndromu. Také by nesmírně poklesl výskyt některých typů rakoviny, stejně tak by došlo k obrovskému poklesu neurodegenerativních onemocnění a všech onemocnění, které teď rychle rostou.
Neurodegenerativní nemoci se teď velice rychle rozrůstají. Nemoci, které byly kdysi vzácné, teď vidíme na každém kroku. Je to až hrůzu nahánějící. A když si prostudujete odbornou literaturu zaměřenou na neurologii, zjistíte, že na to není žádné vysvětlení. Neví se, proč dochází k takovému rapidnímu nárůstu nemocí. Je to ale to z důvodu tak velkého množství toxinů. Například, buněčné neurodegenerativní nemoci jsou spojovány se rtutí, hliníkem, pesticidy a herbicidy, které prostřednictvím excitotoxického mechanizmu způsobují poškození mozku.
Všichni jsme vystaveni těmto toxinům, a když k tomu přidáte glutaman sodný a excitotoxíny do jídla, míru toxicity nesmírně zvýšíte.
To je důvod, proč teď dochází k tak velkému nárůstu neurodegenerativních onemocnění; Alzheimer, autismus, poruchy pozornosti a Parkinson
- všechny tyto nemoci se vyskytují mnohem častěji, protože jsme vystaveni karcinogenní toxicitě ze všech těch různých zdrojů, stejně jako excitotoxinům.
A nikdo není schopen říct, jak to vlastně je. Někdo řekne, „Alzheimer je důsledek působení rtutě,“, někdo jiný zase řekne, „To není pravda, Alzheimer je důsledek působení pesticidů,“ a někdo další řekne, že jde o důsledek něčeho jiného, ale všechno je důsledek stejného mechanizmu. Všechno to způsobuje patologicky zvýšené imunitní (autoimunitní) aktivity ve tkáni mozku, což aktivuje excitotoxicitu. Vypadá to, že všechny tyto látky mají společné vlastnosti, neboť způsobují v mozku stejná poškození.
Mike: A co American Diabetes Association („Americká diabetická asociace“)? Když vezmeme v úvahu výzkumy dokazující, že aspartam vlastně přispívá k obezitě, připadá mi překvapující, že tato asociace ho tak silně podporuje.
Dr.Blaylock: Mě to nepřekvapuje, od výrobců aspartamu totiž dostávají obrovské množství peněz. Financují jejich benefiční maraton a podobné akce, takže touto cestou jim výrobci aspartamu dávají obrovské sumy peněz. A peníze umí přesvědčit.
Nevím, jestli skutečně žijí v iluzi a nevěří tomu, že aspartam je toxický a nechtějí se podívat na důkazy, nebo to skutečně dělají pouze pro peníze, ale když se podíváte na patofyziologii cukrovky a vliv aspartamu, dojdete k závěru, že požívání aspartamu někým, kdo má cukrovku, je úplný nesmysl. Zejména, co se týče neurologického aspektu, aspartam má velice negativní účinek.
Mike: A co ostatní oblíbená chemická sladidla jako například sukralóza (výrobek Splenda)?
Dr.Blaylock: Tato oblast ještě nebyla pořádně prozkoumána. Existuje jenom základní výzkum, který například dokazuje, že sukralóza potlačuje funkci thalamu. Jestliže to i další výzkumy potvrdí, bude to závažné zjištění. Pokud dochází k potlačování funkce thalamu u dětí, ovlivní to v budoucnu jejich imunitní systém. Můžou pak být náchylnější na problémy s autoimunitou a na různé nemoci s imunitou související, infekce a různé druhy rakoviny. Důsledky poruchy funkce thalamu jsou enormní.
U pokusných zvířat byly v souvislosti se sukralózou zaznamenány případy samovolných potratů. Problém ale je, že nemáme a ani nebudeme mít dostatek kvalitních studií zabývajících se sukralózou. Váš produkt nejlépe ochráníte tak, že ho nikdy nebudete testovat, nebo uskutečníte nějaký falešný test, který pak zveřejníte v nějakém stejně názorově orientovaném periodiku.
Tak to udělali s některými typy vakcín. Uskutečnili tisíce falešných studií tvrdících, že se nic negativního nenašlo a pak je zveřejnili v různých periodikách
Můžete si vytvořit jakoukoliv studii, kterou dokážete cokoliv, co dokázat potřebujete. Obzvlášť, když potřebujete vytvořit studii, která bude mít negativní výsledky na toxicitu zkoumaného produktu. To je ta nejsnadnější věc.
Mike: Úředníci z ministerstva zdravotnictví nám tvrdí, že rtuť je bezpečná a velké společnosti nám tvrdí, že aspartam i glutaman sodný je bezpečný. Vypadá to, že jakýkoliv jed v potravinovém řetězci, nebo v lécích je dokonale bezpečný
Dr.Blaylock: Tak to bylo s olovem. Když se poprvé začala řešit otázka bezpečnosti olova, hladina olova, která byla stanovaná za bezpečnou, byla nesmírně vysoká. A pak, o pouhých 10 let později, se zjistilo, že olovo je toxické již v množství 10 mikrogramů. V 60. letech řešili stejnou věc. Obhájci olovnatého benzínu tvrdili, že olovo je toxické pouze ve velice vysokých dávkách. Literatura zabývající se neurologii tento názor však vyvracela, nikdo ale neposlouchal. Nakonec, množství důkazů bylo tak obrovské, že bylo dokázáno, že již extrémně malé množství olova je toxické a dochází k jeho shromažďování v mozku.
A to samé se týká rtuti. Rtuť je ještě víc jedovatá než olovo. Kojenec dostává v rámci očkování 150 násobek dávky rtuti než je bezpečný limit. Takže malé miminko dostane 150 krát vyšší dávku než je dle FDA dávka bezpečná pro dospělého.
Mike: Co si myslíte, že by si z toho všeho čtenáři měli zapamatovat, aby se chránili?
Dr.Blaylock: Že se musí všem těmto věcem vyhýbat. Aspartam ani glutaman sodný není potřebná živina. Důkazů je spousta. Jestliže se chcete vyhnout obezitě, metabolickému syndromu a rakovině, jestli nechcete, aby rakovina, kterou už máte, byla ještě agresivnější, musíte se všem těm produktům skutečně vyhnout.
Poškozením, které z těchto produktů plyne, jsou ovlivněné těhotné ženy, ještě nenarozená miminka i novorozenci. Dochází k nenávratným změnám v mozku. Bylo zjištěno, že mozek a obzvlášť hypotalamus jsou přeprogramovány a pak nefungují normálně. Tyto děti jsou pak, co se týče jejich fyziologických funkcí, po zbytek života abnormální.
Mike: Nezbývá než doufat, že množství těchto důkazů bude jednoho dne tak obrovské, že vládní nařízení budou změněna
Dr. Blaylock: Tlak na výzkumníky je ale obrovský. Larry Troker uskutečnil výzkum odhalující, jak aspartam poškozuje DNA.
Výrobci aspartamu mu následně zničili kariéru. Řekl, že už nikdy žádný výzkum týkající se aspartamu neprovede. A další výzkumníci řekli to samé. Poté co zveřejnili své výsledky, tyto společnosti se do nich pořádně obuly. NutraSweet přispívá miliony univerzitám a vyhrožuje, že stáhne své dotace, když nebudou mlčet.
Mike: Takže jde o nehoráznou vědeckou cenzuru
Dr. Blaylock: Ano, je to nehorázné. Společnost NutraSweet daruje několik milionů dolarů nějaké univerzitě, aby zastavili výzkum týkající se aspartamu.
Podobnou zkušenost má šéfredaktor The Chemical News s fluoridem. Vyhodili ho, protože odmítl mlčet o toxicitě fluoridu a za odměnu obdrželi obrovský grant od Colgate-Palmolive. Řekli, „Přijdeme o grant, pokud nebudeš o fluoridu mlčet.“ On nemlčel, a tak ho vyhodili. Výzkumníci o tom vědí.
Mike: Chtěl bych Vás pochválit za to, že jste byl ochoten říct o tom všem pravdu. Myslím si, že tím děláte obrovskou pozitivní službu společnosti z pohledu zdraví
Dr. Blaylock: Vy jste ten, kdo dělá tuto službu, protože vy o tom píšete. Bez Vás bych jenom někde seděl a zbytečně se trápil. Lidé jako vy o tom píší a informují lidi, co se ve světě děje.
Mike: Nebyl bych překvapen, kdyby se pokusili prosadit zákon, který by zakázal diskuse o zdraví na internetu
Dr. Blaylock: Pokoušejí se o to. V několika státech se jim jednou povedlo prosadit zákon, že nikdo kromě dietologů nesmí mluvit o výživě. Znamenalo to tedy, že ani Ph.D. biochemici by nemohli mluvit o zdraví. Bylo by to směšné. Jsem si jist, že jednoho dne přijmou zákon, který bude regulovat internet, s odůvodněním, že se na internetu objevuje příliš mnoho nebezpečných informací týkajících se zdraví.
Mike: Chtěl bych Vám velice poděkovat za Váš čas
Dr. Blaylock: Já Vám děkuji. Oceňuji, že jsem dostal tuto příležitost.
Zdroj: Mike Adams, Natural News
Mike Adams, editor Natural News
Mike Adams je zakládající redaktor NaturalNews.com a ředitel mezinárodně akreditované laboratoře (ISO 17025) analytické laboratoře známé jako CWC Labs. Byl mu udělen Certifikát za dosažení mimořádně vysoké přesnosti analýzy toxických prvků v neznámých vzorcích vody pomocí přístrojů ICP-MS. Mike Adams je také velmi schopný v oblasti kapalinové chromatografie, iontové chromatografie a analytické instrumentace s časovou analýzou hmotnostní spektrometrie. Rovněž dosáhl řady laboratorních průlomů v programování automatizovaných robotů pro manipulaci s kapalinou pro přípravu vzorků a přípravu externích standardů.
Patentový úřad USA udělil patent Mike Adamsovi NO. US 9526751 B2 za vynález „Cesium Eliminator“, vynález zachraňující život, který odstraňuje až 95% radioaktivního cesia z trávicího traktu člověka. Adams se zavázal poskytnout úplná patentová práva na patenty každému státu nebo národní vládě, která potřebuje tento produkt vyrobit, aby zachraňovala lidské životy v důsledku jaderné nehody, katastrofy, válečného aktu nebo teroristického činu. Rovněž skladoval 10 tun suroviny na výrobu Cesium Eliminator ve skladu v Texasu a plánuje věnovat hotový produkt na záchranu životů v Texasu, když dojde k další jaderné události. Žádný nezávislý vědec na světě neprovedl více výzkumu v odstraňování radioaktivních prvků z trávicího traktu člověka.
Mike Adams je člověk barvy pleti, jejíž předci zahrnují Afričany a Američany. Má také indiánské předky, díky čemuž se mu připisuje inspirace pro vášeň „Strážce zdraví“ pro ochranu života a přírody před ničením způsobeným chemikáliemi, těžkými kovy a jinými formami znečištění.
Mike Adams je autorem první knihy na světě, která zveřejnila výsledky analýzy těžkých kovů ICP-MS pro potraviny, doplňky stravy, domácí zvířata, koření a rychlé občerstvení. Kniha má název Food Forensics a vydává ji BenBella Books.
Ve svém laboratorním výzkumu Adams učinil řadu průlomů v bezpečnosti potravin, jako je odhalení rýžových bílkovin dovážených z Asie, které jsou kontaminovány toxickými těžkými kovy, jako je olovo, kadmium a wolfram. Adams byl prvním vědcem, který zdokumentoval vysoké hladiny wolframu v superpotravinách. Objevil také více než 11 ppm olova v dováženém prášku mangostanu a vedl jednání s cílem uzavřít dobrovolnou dohodu v celém odvětví o omezení těžkých kovů v rýžových bílkovinových produktech.
Kromě své laboratorní práce je Adams také (neplaceným) výkonným ředitelem neziskového spotřebitelského wellness centra (CWC), organizace, která přesměrovává 100% svých darů na granty na programy, které učí děti a ženy, jak pěstovat vlastní jídlo nebo výrazně zlepšit jejich nutriřní hodnotu. Prostřednictvím neziskové CWC zahájil Adams také program Nutrition Rescue, program, který věnuje nezbytné vitamíny lidem v nouzi.
Na pozadí vědecké a softwarové technologie je Adams původním zakladatelem technologické společnosti e-mailových zpravodajů známých jako Arial Software. Díky svým technickým zkušenostem spojeným s láskou k přirozenému zdraví vyvinul Adams a nasadil systém pro správu obsahu, který v současné době řídí NaturalNews.com. Také vytvořil statistické algoritmy na vysoké úrovni, které slouží SCIENCE.naturalnews.com, což je obrovský výzkumný zdroj, který obsahuje více než 10 milionů vědeckých studií.
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života