Je sukralóza nejzdravější náhražkou cukru? Co říká nejnovější výzkum
- Pixabay
Barbora Nová
Nová rakouská studie publikovaná 2. září 2023 zkoumala, jak umělé sladidlo sukralóza ovlivňuje zdraví našich střev, a zjistila, že může být bezpečnější alternativou ke konzumaci cukru.
Ačkoli jsou náhražky cukru již nějakou dobu populární, neustálý nárůst celosvětových čísel obezity znovu zdůraznil potřebu zdravějších alternativ sladkostí, které si všichni rádi dopřáváme (1, 2).
V posledních několika letech se objevily různé nové náhražky cukru, včetně aspartamu, sukralózy, erytritolu, mnišského ovoce a výtažků z listů stévie (3).
Přestože Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schvaluje všechny náhražky cukru pro použití v potravinách, předchozí výzkumy ukázaly, že některá umělá sladidla mohou potenciálně způsobovat zdravotní problémy, jako je zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, změny střevního mikrobiomu a deprese (4, 5, 6).
Nyní vědci z Vídeňské univerzity v Rakousku zjistili, že umělé sladidlo sukralóza při konzumaci nezpůsobuje zvýšení hladiny bakteriálních endotoxinů v těle ve srovnání s konzumací cukru, známého také jako sacharóza (7).
Tato studie byla publikována 2. září 2023 (revize 15. září 2023) v časopise Nutrients (8).
Co je sukralóza?
Sukralóza je umělé sladidlo prodávané pod názvem Splenda.
Přestože byla sukralóza objevena v roce 1976, ve Spojených státech ji FDA schv až v roce 1998 ( álil9, 10).
Přestože sukralóza neobsahuje žádné kalorie, vyrábí se procesem, který začíná použitím skutečného cukru. Některé skupiny v cukru jsou nahrazeny ato chloridu. Z tohoto důvodu většina sukralózy prochází tělem, aniž by se rozkládala, takže má nulové kalorie ( my11).
Sukralóza je známá jako vysoce intenzivní sladidlo, protože je 600krát sladší než běžný cukr. To znamená, že k vytvoření stejné sladkosti jako s cukrem potřebujete podstatně menší množství umělého sladidla sukralózy (12).
Předchozí studie ukazují, že sukralóza může pomáhat snižovat tělesnou hmotnost ve srovnání s cukrem a jinými umělými sladidly (13).
Podle jiných výzkumů však sukralóza může mít negativní účinky na organismus, jako je zvýšená inzulínová rezistence a zán ( ět jater14, 15).
Bakteriální endotoxiny a jejich vliv na zdraví střev
Endotoxiny - známé také jako lipopolysacharidy - tvoří asi 75 % vnější membrány buněčných stěn gramnegativních bakterií (16, 17, 18).
Endotoxiny ve vnější membráně pomáhají gramnegativním bakteriím zůstat extrémně odolné vůči antibiotikům a dalším lékům.
Gramnegativní bakterie mají také schopnost zjistit, jak být odolné vůči lékům a pak tuto informaci předat prostřednictvím genetického materiálu dalším bakteriím (19).
E. coli a salmonela jsou typy gramnegativních bakterií. Gramnegativní bakterie jsou zodpovědné za onemocnění, jako je zápal plic, infekce močových cest, meningitida, cholera, břišní tyfus a infekce zažívacího traktu.
Když je gramnegativní bakterie zničena, uvolní některé z endotoxinů, které obsahuje, což může mít negativní dopad na organismus.
Endotoxiny jsou například pyrogeny, které v okolí stimulují uvolňování prozánětlivých cytokinů - interleukinu - způsobujících zánět v těle (20, 21).
Předchozí výzkumy ukázaly, že některé potraviny, například potraviny s vysokým obsahem tuku nebo s vysokým obsahem cukru, mohou zvyšovat hladinu endotoxinů ve střevním mikrobiomu a způsobovat tak endotoxemii po jídle nebo metabolickou endotoxemii (22, 23).
Sacharóza vs. sukralóza: Jaké jsou účinky na střeva?
Pro tuto studii vědci nabrali 18 nekuřáků s určeným rozmezím indexu tělesné hmotnosti (BMI). Studii údajně dokončilo pouze 11 účastníků.
Účastníci studie byli požádáni, aby tři týdny před zahájením studie nejedli výrazná sladidla. Pro účely studie jim byla upravena strava na základě různých výživových doporučení (24).
V určitých dnech byla účastníkům studie podávána lehká snídaně a nápoj obsahující sacharózu, sukralózu nebo nápoj smíchaný se sukralózou a maltodextrinem.
Po analýze vědci zjistili, že ti, kteří pili nápoj slazený sacharózou, měli vyšší hladiny bakteriálního endotoxinu v krevní plazmě ve srovnání s těmi, kteří konzumovali nápoj slazený sacharózou nebo nápoj smíchaný se sacharózou a maltodextrinem (25).
Aby vědci zjistili, zda je zvýšení hladiny endotoxinu v krevní plazmě způsobeno změnami ve funkci střevní bariéry, použili model buněk tlustého střeva. Tyto buňky byly pěstovány v membráně rozdělující horní a dolní komoru. Horní komora byla ošetřena buď sukralózou, nebo sacharózou a poté vystavena působení bakteriálního endotoxinu. Pokud ošetření sladidly ovlivní střevní bariéru, měl by bakteriální endotoxin projít buněčnou vrstvou a být detekovatelný v dolní komoře.
Vědci nezaznamenali žádnou významnou změnu hladiny bakteriálního endotoxinu v dolní komoře, když byly buňky ošetřeny sukralózou.
Když však byly buňky ošetřeny sacharózou, došlo k významnému zvýšení hladiny bakteriálního endotoxinu ve spodní komoře. Navíc došlo ke zvýšení koncentrace střevního proteinu vázajícího mastné kyseliny (iFABP), což může být známkou narušení střevní bariéry (26).
Žádné přesvědčivé důkazy
Moniq, registrovaná dietoložka, majitelka společnosti Nutrition-In-Sight a národní mediální mluvčí Akademie výživových dietologů, po prostudování této studie uvedla že ji zarazilo, jak omezená byla velikost vzorku účastníků, a uvítala by více informací o účastnících studie. ue Richardová
"Všimla jsem si také, že v nápoji je 110 g sacharózy, což je o něco více než 26 čajových lžiček cukru, tedy více než ve většině běžných nealkoholických nápojů. Glykemická odezva, metabolický proces a ovlivněné zdraví střev v důsledku kaskády této intenzivní koncentrace nejsou nutně překvapivé" (27, 28).
"Výsledky této studie neposkytují přesvědčivý důkaz, že umělá sladidla, jako je sukralóza, jsou "lepší alternativou" sacharózy nebo že neovlivňují celkové metabolické zdraví člověka jiným způsobem - je to mnohem složitější.
Bylo by důležité vidět větší vzorek a konkrétně shromáždit více standardních výchozích kontrolních faktorů pro lidské účastníky. Důležité by bylo také prozkoumat další výzkum vlivu umělých sladidel na pocit sytosti, chuťové pohárky a smyslové receptory a aktivitu neurotransmiterů v mozku. Zajímavý by byl také hlubší ponor do rozmanitosti ovlivněných střevních mikrobiomů - protože jsme zaznamenali omezený výzkum týkající se vlivu umělých sladidel na rozmanitost" (29, 30, 31).
- Monique Richardová, registrovaná dietoložka a odbornice na výživu
Dr. A, vedoucí lékáren The Chef's Garden a certifikovaná wellness koučka s diplomem z výživy, souhlasila. my Sapolaová
"Zejména tato studie by měla být provedena na mnohem větší populaci diabetiků 2. typu, a to po delší dobu a při každodenní konzumaci. Celkově se méně přimlouvám za to, aby se více peněz na výzkum věnovalo na studium umělých sladidel, a více mě zajímá, aby se tento typ financování věnoval na šíření informace, že existuje mnoho neslazených nápojů, které jsou levnější a lépe podpoří celkové zdraví.
Existuje zdravá náhrada cukru?
Monique Richardová uvedla, že jakoukoli náhražku cukru zařadíte do svého jídelníčku, je individuální rozhodnutí.
Doporučuje, abyste si při zvažování nápoje s umělým sladidlem nebo slazeného nápoje, jako je nealkoholický nápoj, energetický nápoj nebo kávový nápoj, položili tyto otázky:
- Jak často to piji? Kolik si ho dávám? Mám vždycky chuť na další nebo chuť na jídlo, které bych si k němu dala?
- Chápu, jak mohou tyto složky ovlivnit mé zdraví?
- Jak se po něm cítím? Pociťuji nadýmání, žaludeční a střevní potíže nebo bolesti hlavy?
- Jak mohou být ovlivněny mé chuťové pohárky? Chutná mi například ovoce sladce? (nápověda: je přirozeně sladké a mělo by).
- Je to něco, co podporuje mé výživové potřeby, nebo jen pro potěšení? Existují lepší alternativy?
Dr. Sapolaová dále uvedla, že nejbezpečnější a nejzdravější nápoje a potraviny, které můžete konzumovat, nejsou uměle slazené:
- Myslete na filtrovanou vodu, mírně perlivou vodu, minerální vodu, neslazené nemléčné mléko, bio čaje, vodu s vymačkaným ovocem. Místo uměle slazených potravin zvažte, zda si s rozmyslem nedáte pár kousků skutečné verze toho, na co máte chuť - což je často mnohem uspokojivější - nebo zkuste přirozeně sladké potraviny, jako jsou sladké brambory, čerstvé ovoce - například banány, kterými lze osladit i pečivo -, lesní plody nebo kvalitní hořkou čokoládu se 70 % nebo vyšším obsahem kakaa.
- Zvažte také kombinaci přirozeně sladkých potravin s potravinami, které obsahují vlákninu, bílkoviny anebo tuky, abyste zpomalili vzestup hladiny glukózy v krvi. Například ke sladkým bramborám snězte slupku sladkých brambor (má vlákninu a fytonutrienty), přidejte kokosový olej (tuk) a dýňová semínka (vitaminy, minerály, tuk a bílkoviny) (32).
Důležité je si uvědomit, že bychom se měli soustředit na účel jídla - zásobovat naše tělo potravinami - z těch nejkvalitnějších surovin, které můžeme najít, doporučuje Monique Richardová.
"Když se zúžíme na uspokojování našich potřeb pomocí vhodných porcí celých potravin a přirozené hydratace z kvalitních, nikoli synteticky nebo uměle vyrobených zdrojů, má to automaticky tendenci vytlačit spoustu prostoru pro přidávání zbytečných kalorií nebo potravin s nižším/žádným obsahem kalorií bez možného přínosu pro naše celkové zdraví."
Závěr
Neustálý celosvětový nárůst obezity znovu zdůraznil potřebu zdravějších náhražek cukru.
V posledních několika letech byly k dispozici různé nové náhražky cukru, přičemž předchozí výzkumy ukázaly, že některá umělá sladidla mohou potenciálně způsobovat zdravotní problémy.
Vědci z Vídeňské univerzity zjistili, že konzumace umělého sladidla sukralózy nezpůsobuje zvýšení hladiny bakteriálních endotoxinů v těle ve srovnání s konzumací cukru.
WHO říká, že pokud chcete zhubnout, vyhněte se i necukerným sladidlům
Aspartam
- Pixabay
Barbora Nová
Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje používat náhražky cukru jako pomoc při hubnutí nebo ke snížení rizika onemocnění souvisejících s výživou, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.
V nových pokynech zveřejněných 15. května 2023 celosvětový zdravotnický orgán uvedl, že z přehledu dostupných důkazů vyplývá, že používání necukerných sladidel "nepřináší žádný dlouhodobý přínos při snižování tělesného tuku u dospělých nebo dětí" (1).
Necukrová sladidla nepomáhají při dlouhodobém snižování hmotnosti
Důkazy z randomizovaných kontrolovaných studií zahrnutých do přehledu ukázaly, že necukerná sladidla sice mohou krátkodobě pomoci lidem zhubnout, ale tyto změny nejsou trvalé.
Z přehledu rovněž vyplývá, že dlouhodobé užívání necukerných sladidel může mít "potenciální nežádoucí účinky", "jako je zvýšené riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a úmrtnosti u dospělých".
Necukerná sladidla se hojně používají jako složka nápojů a balených potravin. Spotřebitelé je mohou přidávat i do potravin a nápojů.
V roce 2015 vydala WHO pokyny o příjmu cukru, v nichž doporučuje dospělým a dětem snížit denní příjem přidaných cukrů na méně než 10 % celkového energetického příjmu. Od té doby se zájem o necukerná sladidla zvýšil, uvádí se v novém přehledu (2).
"Jako registrovaná dietoložka-výživářka s praxí více než 40 let mohu s jistotou potvrdit, že ti, kteří konzumují dietní limonády a používají náhražky cukru, nemusí nutně úspěšně zhubnout nadváhu anebo si udržet zdravou váhu," uvedla Mindy Haarová, proděkanka na School of Health Professions při New York Institute of Technology (3).
"Tento pokyn je skvělý krok," napsala Samantha M. Cooganová, registrovaná dietoložka a ředitelka programu Didactic Program in Nutrition & Dietetics na Nevadské univerzitě v Las Vegas (4).
"Nejčastěji mají necukerná sladidla více vedlejších účinků než přínosů," uvedla. Například "často nejsou dobře snášena v gastrointestinálním traktu a vedou k nadýmání a průjmům".
Mnohé náhražky cukru jsou navíc stokrát sladší než stolní cukr. "To potenciálně vede k tomu, že ostatní slazené potraviny chutnají mdle, což způsobuje, že lidé pro stejnou míru uspokojení touží po sladších a sladších potravinách."
Současné pokyny WHO vylučují osoby s cukrovkou
Pokyny WHO se vztahují na všechny osoby s výjimkou osob s již existující (diagnostikovanou) cukrovkou.
"To nutně neznamená, že necukerná sladidla nemají pro diabetiky nežádoucí účinky," upozorňuje doktorka Abigail Bassonová, Ph.D., registrovaná dietoložka a instruktorka na lékařské fakultě Case Western Reserve University v Clevelandu (5).
"Důvodem, proč pokyny vylučují diabetiky, je jednoduše to, že žádná ze studií v přehledu konkrétně nezahrnovala osoby s diabetem," uvedla. "Proto nemohlo být provedeno posouzení" rizik pro tuto skupinu.
Vyšší příjem necukerných sladidel souvisí s vyšším BMI
Přehled identifikoval 283 studií, mezi nimiž byly jak randomizované kontrolované studie - považované za zlatý standard pro studium terapií a léčby -, tak pozorovací studie (6).
Pozorovací studie sice mohou naznačit souvislost s určitým výsledkem, nemohou však prokázat přímou příčinu a následek.
Výsledky některých randomizovaných studií ukázaly, že používání necukerných sladidel vedlo ke snížení tělesné hmotnosti a indexu tělesné hmotnosti (BMI), ale většina těchto studií trvala tři měsíce nebo méně. Dlouhodobější studie neprokázaly trvalý vliv na tělesnou hmotnost.
Navíc v randomizovaných studiích, které srovnávaly osoby užívající necukerná sladidla s osobami, které nekonzumovaly nic, neaktivní placebo nebo vodu, nebyl zjištěn žádný vliv na tělesnou hmotnost nebo BMI.
Pozorovací studie navíc zjistily, že vyšší příjem necukerných sladidel je spojen s vyšším BMI a zvýšeným rizikem obezity.
Pozorovací studie rovněž prokázaly zvýšené riziko diabetu 2. typu, kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí na kardiovaskulární onemocnění nebo z jakékoli příčiny. Bylo také zjištěno zvýšené riziko rakoviny močového měchýře, zejména u osob, které používaly sacharin.
Zjištění pozorovacích studií mají vzhledem k omezením tohoto typu studií "velmi nízkou až nízkou jistotu".
WHO uvedla, že doporučení je "podmíněné", protože souvislost mezi necukernými sladidly a následky onemocnění je méně jistá. Výsledky studií mohou být také komplikovány dalšími faktory, jako jsou charakteristiky účastníků studie a vzorce užívání sladidel.
Mezi umělá a "přírodní" sladidla patří
Doporučení WHO se vztahuje na umělá a přírodní necukerná sladidla, jako jsou acesulfam K, aspartam, advantam, cyklamáty, neotam, sacharin, sukralóza, stévie a její deriváty.
Samantha Cooganová zdůraznila, že WHO do svého seznamu zahrnula nejen umělá necukerná sladidla, ale také přirozeně se vyskytující sladidla, jako je stévie. "Přírodní neznamená nutně zdravější," řekla.
Nízkokalorické cukry a cukerné alkoholy, jako je například erytritol, jsou samy o sobě cukry nebo jsou z nich odvozeny, takže nejsou považovány za necukerná sladidla. V důsledku toho nové pokyny nepřezkoumávaly výzkum, který se jich týkal.
Nedávná studie, publikovaná 27. února 2023 však zjistila, že erytritol - používaný k přidání objemu nebo oslazení stévie, mnišského ovoce a keto výrobků se sníženým obsahem cukru - je spojen s vyšším rizikem srdečních onemocnění (7).
Při pokusech na zvířatech vědci také zjistili, že vyšší hladina erytritolu je spojena s vyšším rizikem srážení krve.
Autoři této studie uvedli, že výsledky jsou znepokojivé, protože necukerná sladidla jsou často prodávána lidem s cukrovkou 2. typu, obezitou a stávajícím kardiovaskulárním onemocněním - u všech těchto osob je vyšší riziko budoucího infarktu a mrtvice.
Dr. Abigail Bassonová zdůraznila, že je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné lépe porozumět dlouhodobým účinkům necukerných sladidel, a to i u osob s určitými onemocněními, jako jsou zánětlivá střevní onemocnění, vysoké kardiovaskulární riziko a diabetes 2. typu.
Snížení příjmu náhražek cukru
Převychovejte své chuťové buňky
Dr. Bassonová také uvedla, že individuální preference sladkosti jsou ovlivněny genetickými faktory. Kromě toho "pravidelná konzumace necukerných sladidel může zvýšit vaši citlivost na sladké."
Dodala, že v důsledku toho může být náročné přizpůsobit se méně sladkým chutím, což může ovlivnit požitek z některých potravin.
Naštěstí můžete své chuťové pohárky přeškolit tím, že si odvyknete od náhražek cukru a nahradíte je "přírodními cukry, které se nacházejí v ovoci a zelenině, a neslazenými nápoji".
Jednotlivci by si však měli uvědomit, že změna návyků je proces a neproběhne přes noc.
Odvykejte si pomalu
Klíčem k úspěchu je pomalé odvykání. V opačném případě riskujete, že se vrátíte ke svému starému vzorci. Pokud se jim můžete vyhnout úplně, je to skvělé. Ale přinejmenším používejte necukerná sladidla s mírou.
To může například znamenat, že ze tří dietních limonád denně snížíte spotřebu na dvě denně a pak na jednu denně.
Nakonec je můžete ze svého denního režimu vyřadit. "A pak si možná sladké nápoje vyhraďte jen na chvíle, kdy jdete na jídlo."
Další možností je používat neslazené alternativy k ředění nápojů a potravin, které obsahují nesladidla, a časem neslazené množství zvyšovat.
Například přidejte vodu do slazeného nápoje, smíchejte obyčejný jogurt se slazenou verzí nebo přidejte lehce oslazené müsli do oblíbených sladších cereálií.
Hledejte chutné alternativy
Pokud máte rádi slazené nápoje nebo vám nechutná obyčejná voda, Samantha Cooganová doporučuje tzv. "lázeňskou vodu", což je voda obohacená o vaše oblíbené ovoce.
Různé druhy ovoce mají různý obsah cukru, takže experimentujte, dokud nenajdete kombinaci, která vám bude nejlépe vyhovovat.
Další možností je podle ní nahradit některé slazené nápoje nebo dezerty ovocem s vysokým obsahem vody, jako je meloun, ananas nebo broskve - samozřejmě s mírou.
Celé ovoce má také větší obsah živin, protože poskytuje antioxidanty, vitaminy a minerály, což je pro něj přínosnější než necukerné sladidlo.
Náhrada ovoce - zejména v létě, kdy jsou k dispozici vynikající melouny a bobulovité ovoce - je jednou ze strategií pro snížení používání sladidel a v zimě jsou mražené ovoce a konzervované ovoce balené ve vlastní šťávě zdravé a uspokojivé.
Kromě toho lze kořením dochutit pečivo, obyčejný jogurt, mléko, cereálie a další potraviny bez přidání necukerných sladidel. Mezi skvělé možnosti patří skořice, kardamom, muškátový oříšek, vanilka a nové koření.
Datle, rozinky, banány, rozmačkané bobulovité ovoce, jablečná omáčka a drcený kokos mohou také dodat sladkost všem druhům potravin, a jsou skvělými zahušťovadly nebo polevami.
Kontrolujte etikety potravin
Slazené nápoje a mnoho průmyslově zpracovaných potravin, jako jsou sušenky, koláče, pečivo a snídaňové cereálie, mají obvykle vysoký obsah přidaných cukrů nebo necukerných sladidel. Tato sladidla se objevují také v balených omáčkách, dresincích a koření.
Experti doporučují kontrolovat seznam složek na balených potravinách a nápojích a hledat necukerná sladidla, jako je aspartam, sacharin, sukralóza nebo stévie, stejně jako přidané cukry, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a třtinový cukr.
Pokud je to možné, vybírejte si celé, minimálně zpracované potraviny. A pokud je to možné, vařte si jídlo doma. Tím získáte větší kontrolu nad složkami.
Kromě toho pomáhá mít na paměti celkovou kvalitu stravy.
I když je vhodné omezit přidané cukry a necukerná sladidla, stejnou pozornost je třeba věnovat podpoře stravy, která upřednostňuje celé, nezpracované potraviny, jako je ovoce, zelenina, libové bílkoviny a celozrnné výrobky," uvedla Bassonová.
Závěr
WHO tvrdí, že náhražky cukru nepomáhají při hubnutí ani při nemocech souvisejících s dietou.
Důkazy z randomizovaných kontrolovaných studií zahrnutých do přehledu ukázaly, že necukerná sladidla sice mohou krátkodobě pomoci lidem zhubnout, ale změny nejsou trvalé.
Pokyny se vztahují na všechny osoby s výjimkou osob s již existující cukrovkou.
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života