Parmezán: Výživa, výhody a použití

- Pixabay

Barbora Nová

Parmezán, známý také jako Parmigiano-Reggiano, je tvrdý italský sýr s jedinečnými nutričními vlastnostmi.

Někteří lidé ho dokonce považují za funkční potravinu, protože se domnívají, že jeho složky mohou zlepšit zdraví nebo snížit riziko onemocnění (1).

Mezi jeho nejvýraznější nutriční vlastnosti patří množství bílkovin a vápníku a snadná stravitelnost (2).

Tradičně se tento známý italský sýr vyrábí 1000 let starým výrobním procesem, jehož výsledkem je jeho charakteristická chuť a struktura.

Ve Spojených státech však Food and Drug Administration (FDA) uvádí, že jakýkoliv sýr se stejnými fyzikálními a chemickými vlastnostmi může být označen jako Parmesan, bez ohledu na místo výroby (3).

Následují nutriční výhody, běžné použití a potenciální stinné stránky italského Parmigiano-Reggiano.

Co je parmezán?

Parmezán je italský sýr s charakteristicky silnou a ořechovou chutí, který může být sladký, slaný a zároveň hořký. Má drobivou, zrnitou strukturu a může se lišit barvou od světlé po tmavě žlutou.

Na rozdíl od většiny ostatních druhů sýra má chráněné označení původu (CHOP) stanovené Evropskou unií (4).

To znamená, že v rámci EU smí být jako parmezán nebo parmigiano-Reggiano nazýván a prodáván pouze sýr vyrobený v tradičních výrobních lokalitách – severoitalských provinciích Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna a Mantua (4).

Jak se vyrábí?

Kromě toho, že se vyrábí ve specifických italských regionech, vyrábí se parmezán výhradně z mléka krav chovaných ve stejné oblasti – směsi italských krav Frisona, Bianca Modenese, hnědé a červené krávy (5).

Proces výroby sahá až do středověku, kdy mniši vyvinuli sýr ze suché pasty sestavený do velkých bochníků o hmotnosti až 18 kilogramů. Tyto bochníky byly vhodné pro dlouhodobou konzervaci (6).

Parmezán se vyrábí procesem zvaným srážení syřidla. Syřidlo je skupina živočišných enzymů, které se používají k zahájení procesu srážení (tuhnutí). Syřidlo z telat je nejčastěji používaným živočišným syřidlem (7).

Sýry se srážením syřidla se tradičně vyrábějí v těchto sedmi krocích (7, 8):

  • Usazování: Kravské mléko se začíná srážet přidáním syřidla. Tekutá syrovátka se začíná oddělovat od pevného tvarohu z kaseinových micel, hlavního druhu bílkovin mléka.
  • Krájení: Jakmile se tvaroh vytvoří, krájí se na kousky velikosti rýže, aby se dále podpořilo vyhnání syrovátky a snížil se obsah vlhkosti sýra. To se provádí pomocí tradičního nástroje zvaného spino.
  • Vaření: Směs tvarohu a syrovátky se "vaří" při teplotě 55 °C, aby se podpořilo další srážení tvarohu a další vyloučení syrovátky.
  • Odkalování: Po uvaření se vytvoří hmota sýra a syrovátka se odkape, aby se oddělila od toho, co se stane sýrem.
  • Pletení: Sýřenina se nadále spojuje a vytváří větší hmotu sýra.
  • Lisování: Stejně jako pletení pomáhá lisování při vyloučení syrovátky a podporuje úplné spojení tvarohu. Provádí se vnějším tlakem na tvaroh. Formou se pak vytvoří rozpoznatelná parmazánová kolečka.
  • Solení: Tento poslední krok snižuje vlhkost sýra. Kolečka se ponoří do slané vody nebo solného nálevu, což umožňuje vstřebávání soli.

Po nasolení začíná období zrání.

Doba zrání se může pohybovat od 12 měsíců do více než 40 měsíců. Celková doba zrání určuje konečnou strukturu a chuť sýra.

Shrnutí:

  • Parmezán je tvrdý sýr, který se tradičně vyrábí ve specifických oblastech severní Itálie. Má silnou ořechovou chuť a zrnitou strukturu, která se může lišit v závislosti na době zrání.

Výživa

Parmezán je vysoce výživný, i když se konzumuje v malých množstvích.

Podání tvrdého parmezánu o hmotnosti 28 gramů poskytuje (9):

  • Kalorie: 111
  • Bílkoviny: 10 g
  • Tuk: 7 g
  • Sacharidy: 0,9 g
  • Vápník: 26% referenční hodnoty příjmu (RHP)
  • Fosfor: 16% RHP
  • Sodík: 14% RHP
  • Zinek: 7% RHP

Vzhledem k obsahu bílkovin a tuků je tento sýr potravinou s vysokou energetickou hustotou, což znamená, že poskytuje vysoký počet kalorií v jedné porci.

Parmezán není lakto-vegetariánský, protože se typicky vyrábí ze zvířecího syřidla. Na etiketách potravin bude syřidlo obvykle uvedeno jako „enzymy“. Je bezpečné předpokládat, že tyto enzymy pocházejí ze zvířecího syřidla, pokud není na obalu uvedeno jinak (3, 10).

Vegetariánský parmezán však existuje. BelGioioso vyrábí parmezán bez zvířecího syřidla a na etiketě je jasně uvedeno, že výrobek je vegetariánský a vyrábí se bez zvířecího syřidla (11).

Obsah tuku v sýru poskytuje především mastné kyseliny se středním a krátkým řetězcem. Ty se snadněji vstřebávají a mohou být použity jako rychlé zdroje energie, což vede k menší akumulaci tělesného tuku (1, 12, 13).

Konečně tento sýr poskytuje mnoho živin, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, včetně vápníku, fosforu a zinku (14, 15).

Shrnutí:

  • Parmezán je vysoce výživný. Je bohatý na bílkoviny, má tuk připravený k použití jako rychlý zdroj energie a živiny, které podporují zdraví kostí.

Zdravotní přínosy parmezánu

Následují některé z výhod parmezánu.

Parmezán je přirozeně bez laktózy

Zatímco mléko je nezbytnou součástí výroby sýrů, parmezán je prakticky bez laktózy.

Laktóza je hlavním typem sacharidů, které se nacházejí v mléce, ale přibližně 75% světové populace je nedokáže strávit. To je způsobeno nedostatkem laktázy – enzymu, který vám pomáhá trávit laktózu tím, že ji rozloží na cukry zvané glukóza a galaktóza (16).

V důsledku toho mohou lidé s nesnášenlivostí laktózy po jejím požití pocítit průjem, bolesti břicha, plynatost a nadýmání.

Zatímco mléko obsahuje asi 5% laktózy, laktóza se nachází v syrovátce – vodnaté části. Když je tedy syrovátka během výroby sýra odstraněna z tvarohu, laktóza je odstraněna spolu s ní (7).

V důsledku toho má parmezán maximální obsah laktózy 0,10 miligramu na 100 kilokalorií výrobku a je považován za bezpečný pro osoby s nesnášenlivostí laktózy k jídlu (1).

Parmezán může podporovat zdraví kostí

Vápník je nejhojnějším minerálem ve vašem těle a hraje zásadní roli ve zdraví kostí. Ve skutečnosti je asi 99% vápníku vašeho těla uloženo v kostech pro funkci a strukturální podporu (17).

Špatné vstřebávání nebo nízký příjem tohoto minerálu může vést k rozpadu kostí, při kterém vaše tělo spoléhá na své kostní zásoby pro udržení důležitých tělesných funkcí. Nedostatek vápníku zase může vést k osteoporóze – stavu charakterizovanému křehkými kostmi (17).

Jak již bylo zmíněno, parmezán je dobrým zdrojem vápníku, každá porce poskytuje 26% RHP (9).

Díky obsahu kaseinu v sýru má vápník v parmezánu také vysokou biologickou dostupnost. To znamená, že je snadno vstřebáván vaším tělem. Když je kasein stráven, zanechává minerální zbytky, které zvyšují vstřebávání dalších minerálů, jako je vápník, železo a zinek (1).

Parmezán je bohatý na snadno stravitelné bílkoviny

Parmazán poskytuje velké množství vysoce kvalitních bílkovin – bílkovin vysoké biologické hodnoty – protože obsahuje vysoké koncentrace všech esenciálních aminokyselin (1, 2).

A protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je považován za kompletní bílkovinu.

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které potřebujete získat z potravy, protože vaše tělo je nemůže produkovat.

Kromě vysoké kvality je bílkovina v parmezánu snadno stravitelná.

Během zrání procházejí bílkoviny v sýru procesem podobným předtrávení. Jinými slovy, jsou rozděleny na menší sloučeniny, jako jsou volné aminokyseliny, které vaše tělo snáze vstřebává (1).

Shrnutí:

  • Parmezán je sýr bez laktózy, který je bohatý na vápník a je snadno stravitelný, obsahuje vysoce kvalitní bílkoviny.

Použití parmezánu

Parmezán je stejně všestranný jako výživný a může být vychutnáván v jídlech od předkrmů až po dezerty. Obvykle se prodává nakrájený, nastrouhaný nebo v klínech a je běžně dostupný.

Protože jeho chuť se může lišit v závislosti na době zrání, může se lépe spárovat s některými nápoji nebo pokrmy v závislosti na jeho zralosti.

Některá typická období zrání a jejich doporučená spárování jsou (5):

  • 12–19 měsíců: Ty mají jemnou, jemnou chuť s nádechem ovoce a jogurtu. Přidávají se hlavně do salátů a studených pokrmů a chutnají s šumivými bílými víny.
  • 20–26 měsíců: Jsou to vyvážené sýry a chutnají v omáčkách, dezertech a tradičních italských pokrmech, jako jsou polévky a těstoviny.
  • 27–34 měsíců: Tyto druhy jsou aromatické a mají výraznou chuť. Dobře se spárují s pokrmy z pečených těstovin nebo s ovocem a medem jako dezertem.
  • 35–45 měsíců: Ty se vyznačují intenzivní chutí a dobře se spárují s červeným vínem.

Shrnutí:

  • Přidání parmezánu do pokrmů může zlepšit jejich chuť a nutriční profil. Můžete si ho vychutnat ve sladkých i slaných pokrmech.

Možné nevýhody parmezánu

Vzhledem k tomu, že se jedná o mléčný výrobek s vysokým obsahem bílkoviny kasein, může být parmezán nevhodný pro osoby s alergií na kasein nebo kravské mléko.

Alergie na kasein nastává, když imunitní systém napadne kasein požitý z mléka nebo mléčných výrobků, což vede k silné okamžité nebo opožděné alergické reakci (18, 19).

Příznaky alergie mohou zahrnovat (19):

  • vyrážky
  • podráždění kůže
  • problémy s dýcháním
  • astmatické záchvaty
  • gastrointestinální problémy
  • anafylaktický šok

Pokud jste alergičtí na kasein nebo kravské mléko, vyhněte se mléku a mléčným výrobkům, včetně parmezánu.

Shrnutí:

  • Parmezán může vyvolat alergické reakce u lidí s alergií na kasein nebo kravské mléko. Lidé s těmito alergiemi by se měli vyhnout parmezánu a dalším mléčným výrobkům.

Závěr

Parmazán je letitý sýr s výraznou chutí a drobivou texturou. vyrábí se v určitých oblastech severní Itálie.

Je vysoce výživný a může být skvělou volbou pro lidi s nesnášenlivostí laktózy nebo hledající snadno stravitelné bílkoviny. Může také podporovat zdraví kostí.

Není však vhodný pro lidi s alergií na kasein nebo kravské mléko.

Parmezán je lahodným doplňkem sladkých i slaných pokrmů. Najdete ho v obchodech v blocích, nakrájený nebo ve strouhané formě.

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY

S CERTIFIKÁTY

Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 21 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života