Chilli papričky, fakta o výživě a účinky na zdraví

- Pixabay

Barbora Nová

Chilli papričky (Capsicum annuum) jsou plody rostlin papriky Capsicum, které se vyznačují pálivou chutí. Jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Používají se především jako čerstvé nebo sušené koření.

Chilli papričky jsou členy rodiny lilkovitých, příbuzné paprikám a rajčatům. Existuje mnoho odrůd chilli papriček, jako je kajenský pepř a jalapeño.

Primárně se používají jako koření a mohou být vařené nebo sušené a práškové. Práškové červené chilli papričky jsou známé jako paprika.

Kapsaicin je hlavní bioaktivní rostlinná sloučenina v chilli papričkách, která je zodpovědná za jejich jedinečnou, štiplavou chuť a mnohé z jejich zdravotních přínosů.

Následuje vše, co potřebujete vědět o chilli papričkách.

Nutriční hodnoty chilli papriček

Nutriční údaje na 1 polévkovou lžíci (15 gramů) syrových, čerstvých, červených chilli papriček:

  • Kalorie: 6
  • Voda: 88 %
  • Bílkoviny: 0,3 g
  • Sacharidy: 1,3 g
  • Cukr: 0,8 g
  • Vláknina: 0,2 g
  • Tuk: 0,1 g

Shrnutí:

  • Chilli papričky poskytují určité množství sacharidů a nabízejí malé množství bílkovin a vlákniny.

Vitamíny a minerály v chilli papričkách

Chilli papričky jsou bohaté na různé vitamíny a minerály.

Protože se však konzumují pouze v malých množstvích, jejich příspěvek k vašemu dennímu příjmu je nepatrný. Tyto kořeněné plody se mohou pochlubit (1):

  • Vitamin C. Chilli papričky mají velmi vysoký obsah tohoto silného antioxidantu, který je důležitý pro hojení ran a imunitní funkce.
  • Vitamín B6. Skupina vitamínů B, B6 hraje roli v energetickém metabolismu.
  • Vitamín K1. Vitamin K1, známý také jako fylochinon, je nezbytný pro srážení krve a zdravé kosti a ledviny.
  • Draslík. Draslík, základní dietní minerál, který plní různé funkce, může snížit riziko srdečních onemocnění, pokud je konzumován v přiměřeném množství.
  • Měď. V západní stravě často chybí, měď je základním stopovým prvkem, důležitým pro silné kosti a zdravé neurony.
  • Vitamín A. Červené chilli papričky mají vysoký obsah beta karotenu, který vaše tělo přemění na vitamín A.

Shrnutí:

  • Chilli papričky jsou bohaté na různé vitamíny a minerály, ale obvykle se konzumují v malých množstvích – takže nijak významně nepřispívají k vašemu dennímu příjmu mikroživin.

Další rostlinné sloučeniny v chilli papričkách

Chilli papričky jsou bohatým zdrojem pikantně pálivého kapsaicinu.

Mají také velmi vysoký obsah antioxidačních karotenoidů, které jsou spojeny s četnými zdravotními přínosy.

Následují hlavní bioaktivní rostlinné sloučeniny v chilli papričkách (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9):

  • Capsanthin. Hlavní karotenoid v červených chilli papričkách — až 50 % z celkového obsahu karotenoidů — kapsantin je zodpovědný za jejich červenou barvu. Jeho silné antioxidační vlastnosti mohou bojovat proti rakovině.
  • Violaxanthin. Hlavní karotenoidní antioxidant ve žlutých chilli papričkách, violaxanthin, tvoří 37–68 % celkového obsahu karotenoidů.
  • Lutein. Lutein je nejhojnější v zelených (nezralých) chilli papričkách, hladiny luteinu se s dozráváním snižují. Vysoká spotřeba luteinu je spojena se zlepšením zdraví očí.
  • Kapsaicin. Kapsaicin, jedna z nejvíce studovaných rostlinných sloučenin v chilli papričkách, je zodpovědný za jejich štiplavou (pálivou) chuť a mnohé z jejich zdravotních účinků.
  • Kyselina sinapová. Tento antioxidant, známý také jako kyselina sinapinová, má řadu potenciálních zdravotních výhod.
  • Kyselina ferulová. Podobně jako kyselina sinapová je kyselina ferulová antioxidantem, který může pomoci chránit před různými chronickými onemocněními.

Obsah antioxidantů ve zralých (červených) chilli papričkách je mnohem vyšší než u nezralých (zelených) paprik (2).

Shrnutí:

  • Chilli papričky jsou bohaté na antioxidační rostlinné sloučeniny, které jsou spojovány s různými zdravotními přínosy. Nejpozoruhodnější je kapsaicin, který je zodpovědný za štiplavou (pálivou) chuť chilli papriček.

Zdravotní přínosy chilli papriček

I přes svou palčivou chuť jsou chilli papričky odedávna považovány za zdravé koření.

Úleva od bolesti

Kapsaicin, hlavní bioaktivní rostlinná sloučenina v chilli papričkách, má některé jedinečné vlastnosti, protože váže se na receptory bolesti, což jsou nervová zakončení, která cítí bolest. To vyvolává pocit pálení, ale nezpůsobuje žádné skutečné pálení.

I tak může vysoká konzumace chilli papriček (nebo kapsaicinu) časem znecitlivit vaše receptory bolesti a snížit vaši schopnost vnímat pálivou chuť chilli.

Také činí tyto receptory bolesti necitlivými na jiné formy bolesti, jako je pálení žáhy způsobené refluxem kyseliny.

Jedna studie zjistila, že když bylo lidem s pálením žáhy podáváno 2,5 gramu červených chilli papriček denně, bolest se na začátku 5týdenní léčby zhoršila, ale časem se zlepšila (10).

To je podpořeno další malou, 6týdenní studií, která ukazuje, že 3 gramy chilli každý den zlepšily pálení žáhy u lidí s kyselým refluxem (11).

Desenzibilizační účinek se nezdá být trvalý a jedna studie poznamenala, že se zvrátil 1–3 dny po ukončení konzumace kapsaicinu (12).

Ztráta hmotnosti

Obezita je vážný zdravotní stav, který zvyšuje riziko mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.

Některé důkazy ukazují, že kapsaicin může podporovat hubnutí snížením chuti k jídlu a zvýšením spalování tuků (13, 14).

Studie ve skutečnosti potvrzují, že 10 gramů červené chilli papričky může výrazně zvýšit spalování tuků u mužů i žen (15, 16, 17, 18, 19, 20).

Kapsaicin může také snížit příjem kalorií. Studie na 24 lidech, kteří pravidelně konzumovali chilli, zjistila, že užívání kapsaicinu před jídlem vedlo ke snížení příjmu kalorií (21).

Jiná studie pozorovala významné snížení chuti k jídlu a příjmu kalorií pouze u těch, kteří předtím chilli pravidelně nekonzumovali (22).

Ne všechny studie zjistily, že chilli papričky jsou účinné. Jiné studie nezaznamenaly žádné významné účinky na příjem kalorií nebo spalování tuků (23, 24, 25).

Navzdory smíšeným důkazům se předpokládá, že pravidelná konzumace červených chilli papriček nebo doplňků stravy s kapsaicinem může v kombinaci s jinými strategiemi zdravého životního stylu pomoci při hubnutí (13).

Je potřeba vědět, že se časem může vyvinout tolerance vůči účinkům kapsaicinu, což omezuje jeho účinnost (14).

Shrnutí:

  • Chilli papričky jsou spojeny s několika zdravotními výhodami. Mohou podporovat hubnutí v kombinaci s jinými strategiemi zdravého životního stylu a mohou pomoci zmírnit bolest způsobenou refluxem kyseliny.

Potenciální nevýhody chilli papriček

Chilli papričky mohou mít u některých jedinců nepříznivé účinky a část lidí nemá rádo její pálivost.

Pocit pálení

Chilli papričky jsou dobře známé pro svou pálivou chuť.

Odpovědnou látkou je kapsaicin, který se váže na receptory bolesti a způsobuje intenzivní pocit pálení.

Z tohoto důvodu je sloučenina oleoresin capsicum extrahovaná z chilli papriček hlavní složkou pepřových sprejů (26).

Ve velkém množství způsobuje silnou bolest, zánět, otok a zarudnutí (27).

V průběhu času může pravidelné vystavení kapsaicinu způsobit, že některé neurony bolesti se stanou necitlivými na další bolest.

Bolest žaludku a průjem

Jíst chilli může u některých lidí způsobit střevní potíže.

Příznaky mohou zahrnovat bolest břicha, pocit pálení ve střevech, křeče a bolestivý průjem.

To je častější u lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS). Chilli může dočasně zhoršit příznaky u těch, kteří nejsou zvyklí jej pravidelně jíst (28, 29, 30).

Z tohoto důvodu mohou lidé s IBS chtít omezit konzumaci chilli a jiných kořeněných jídel.

Riziko rakoviny

Rakovina je závažné onemocnění charakterizované abnormálním růstem buněk.

Důkazy o účincích chilli na rakovinu jsou smíšené.

Studie v laboratoři a na zvířatech ukazují, že kapsaicin, rostlinná sloučenina v chilli papričkách, může zvýšit nebo snížit riziko rakoviny (31).

Pozorovací studie na lidech spojují konzumaci chilli papriček se zvýšeným rizikem rakoviny, zejména žlučníku a žaludku (32, 33).

Kromě toho byl červený chilli prášek v Indii identifikován jako rizikový faktor pro rakovinu úst a krku (34).

Mějte na paměti, že pozorovací studie nemohou prokázat, že chilli papričky způsobují rakovinu, pouze že lidé, kteří jedli velké množství chilli papriček, měli větší pravděpodobnost, že ji dostanou.

Jsou zapotřebí další studie, aby se zjistilo, zda je silný příjem chilli nebo doplňky stravy s kapsaicinem z dlouhodobého hlediska bezpečné.

Shrnutí:

  • Chilli papričky nejsou dobré pro každého. Vyvolávají pocit pálení a u některých jedinců mohou způsobit bolest žaludku a průjem. Některé studie spojují konzumaci chilli se zvýšeným, ale i s nižším rizikem rakoviny.

Závěr

Chilli papričky jsou oblíbené koření v mnoha částech světa a dobře známé pro svou pálivou, štiplavou chuť.

Jsou bohaté na vitamíny, minerály a různé unikátní rostlinné sloučeniny.

Patří mezi ně kapsaicin, látka, která způsobuje pálení úst. Kapsaicin je spojen s několika zdravotními přínosy a také s nepříznivými účinky.

Na jedné straně může při pravidelné konzumaci pomoci podpořit hubnutí a zmírnit bolest.

Na druhou stranu způsobuje pálení, které je nepříjemné pro mnoho lidí, zejména těch, kteří nejsou zvyklí jíst chilli papričky. Je to také spojeno se zažívacími potížemi.

Při konzumaci chilli papriček je důležité věnovat pozornost osobní toleranci. Jejich používání jako koření může být zdravé, ale ti, kteří zažívají zažívací potíže, by se jim měli vyhnout.

Kapsaicin - chilli papričky - zdraví na mnoho způsobů

- Pixabay

Ing. Zdeněk Rozehnal

V březnu 2018 jsem se vydal do jižního Thajska a pochopitelně jsem se setkal s chilli papričkami, respektive především s účinnou látkou kapsaicinem, která je obsažena v této zelenině. Mezi nejpálivější odrůdy patří Scotch Bonnet a Habanero. Všeobecně, čím tmavější červená barva, tím více kapsaicinu.

Chilli si dovolím zařadit mezi levné a velice účinné každodenní prostředky prevence zdraví - k betaglukanu (nejúčinnější imunomodulant) a melatoninu (hormon, elixír mládí, superantioxidant).

Co kapsaicin nabízí?

Ideální váhu

Zkusil jsem v Thajsku jíst denně polévku s papričkami, odhaduji, cíleně jsem denně snědl v jídlech odhadem 2 papričky. Po návratu z Thajska, po 15 dnech reálných 4 kg dole.

Kapsaicin zrychluje metabolismus a rozpohybuje v těle proces nazývaný termogeneze - tělo začne produkovat více tepla, což je více vydané energie - úbytek tukových zásob. Kapsaicin také způsobuje dřívější pocit nasycenosti, potlačuje tzv. vlčí hlad.

Tento princip je vhodný i pro toho, kdo nechce cvičit, bude sedět na pohovce a místo chipsů se začne pravidelně živit chillim. Trošku zvláštní metoda, ale funguje.

Pokud tuto vlastnost chtějí využít ženy, nesnášející pálivost, jsou vhodné extrakty v kapslích, které uvádím níže. Nicméně, nevyužijí všechny účinky kapsaicinu.

Kapsaicinu je věnována další pozornost v případě léčby kloubních onemocnění,  využití u cév-cholesterolu, při lupénce a cukrovce. Kapsaicin také dokáže neutralizovat tzv. substanci P, což je neuropeptid vyvolávající v lidském těle zánětlivost.

Chilli papričky přivezl Kryštof Kolumbus jako náhradu drahého černého pepře. Tím udělal pro zdraví velice moc, protože černý pepř je karcinogenní. Je karcinogenitu potlačíte, pokud přidáte do stravy stejné množství nového koření.

Cévy - cholesterol

Kapsaicin snižuje hladinu triglyceridů a agregaci krevních destiček. Zvyšuje schopnost organimu rozpouštět fibrin, látku, která způsobuje tvorbu krevních sraženin. Má vliv na nižší tvoření cholesterolu v játrech, protože se podílí na zásadování těla a snižuje záněty v cévách.

Pokud rozmícháte lžičku chilli ve vlažné vodě a podáte okamžitě člověku s infarktem, infarkt okamžitě odezní. Národy pravidelně používající pálivé papričky mají podstatně méně infarktů, cévních mozkových příhod a plícních embólií.

Navíc za celých 15 dnů jsem si nevšiml thajce s kožním postižením. S velkou pravděpodobností chilli papričky zajišťují čistý trávicí trakt bez patogenů - ve střevu se tvoří až 70% imunity.

Nicméně se dá předpokládat, pokud chilli použije člověk s kožním onemocněním, tak se počáteční projevy zhorší.

Rakovina

Kapsaicin likviduje rakovinné buňky, ale zdravým neublíží. Studie zveřejněná v březnu 2006 v Cancer Research. „Kapsaicin způsobuje programovou smrt obou základních typů buněk při rakovině prostaty.“ Dávka účinná pro pokusná zvířata byla 400 mg kapsaicinu, třikrát týdně, což znamená jednu papričku denně.

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy způsobuje baktérie Helicobakter pylori. Chilli papričky spolehlivě patogeny zabíjejí a to i baktérie, které nevědomky sníme v potravě. A to je asi důvod, proč se můžeme bezpečně stravovat na thajských tržištích.

Zánět dutin

S aplikací chilli se zánět dutin stane minulostí. Kapsaicin totiž nepřímo působí na hlen – podporuje odtok hlenu z nosních dutin a ulehčuje odkašlávání.

Diabetes

Přidávejte pravidelně jednu chilli papričku do jídla denně a sledujte reakci organismu. Měli byste začít hubnout, klesne vám hladina krevního cukru a je dokonce možné, že vám vysadí i léky.

Tvrdí australští vědci z Clinical Nutrition, kteří tuto informaci publikovali v roce 2006 v Amercian Journal. Kromě kapsaicinu, chilli obsahuje antioxidanty včetně vitamínu C a karotenoidy, což může rovněž přispět ke zlepšení regulace inzulínu. Vaše tělo bude potřebovat menší dávky inzulinu, a bude jej efektivněji využívat.

Nákup

Při nákupu sušených chilli papriček si vybírejte ty, se sytou barvou. Pamatujte na jedno zásadní pravidlo – pokud chilli paprička ztratí svoji barvu, ztratí svoji chuť, ztratí tím i svoji účinnost.

Neukládejte chilli papričky do igelitových pytlíků. Vede to k hromadění vlhkosti, což způsobuje kazivost. Čerstvé papričky mohou být zavěšeny na slunci, kde postupně uschnou. Po usušení z nich připravíte čerstvě mleté chilli, kdykoliv budete potřebovat.

Ideální je chilli papričky pěstovat. Je to krásný keřík.

Kapsaicin: Pálivá jídla mohou zlepšit Vaše zdraví

- Pixabay

Dr. Daniel Zagst

Může se to projevovat pocením, pocity pálení, zvýrazněním chuti určitých jídel, nebo také kombinací všech tří účinků. Pálivá jídla získávají svou vlastnost díky sloučenině kapsaicin. Ten se nachází v různých formách v jakémkoliv jídle nebo v zelenině, i když se zrovna neprojevuje nějakým „pálením“. Nový výzkum o účincích kapsaicinu na lidi nám odhalil mnoho jeho léčebných účinků, jež mohou kořeněná jídla vykazovat. Přidávání koření do vašich oblíbených jídel nejenže zlepšuje jejich chuť, ale možná i zlepšuje vaše zdraví.

Čím pálivější, tím lepší

Přestože chemická sloučenina kapsaicin je sama o sobě bez barvy i bez zápachu, bývá všeobecně spojována s pálivými paprikami. Právě ty totiž mohou obsahovat nejvyšší množství kapsaicinu, jež se v jídle vyskytuje v přírodní podobě. Jeho množství bývá definováno prostřednictvím tzv indexu Scoville, kdy čistý kapsaicin má hodnotu 16 000 000 jednotek. Ty nejpálivější papriky na světě dosahují ale pouze hodnot 1,5 – 1,6 miliónu Scoville, běžné odrůdy Jalapenos nebo kayenský pepř (tj. chilli papričky) mívají rozsah pouze mezi 8 000 až 50 000. Začátečníkům se doporučuje přecházet na kořeněná jídla postupně – začít malými dávkami a přidávat s postupující tolerancí – není ale nutné kazit jídla přidáváním příliš velkého množství koření.

Tlumí bolest

Chemická struktura kapsaicinu vyvolává dráždění zakončení nervů citlivých na bolest, takže po jeho požití nebo aplikaci na kůži se ozývá bolest nebo pálení. A přestože ve skutečnosti nenastalo žádné popálení, podrážděné neurony uvolňují neurotransmitery nazývané Substance P, které zajišťují přenos pocitu bolesti do mozku. Tento princip působení kapsaicinu se ukazuje být cenným v případech jeho použití jako přírodní prostředek proti bolesti. Spotřebovává se přitom mnoho Substance P a tak může docházet ke snížení signálů bolesti, vysílaných do mozku. Krémy s kapsaicinem jsou díky tomu velmi účinné pro úlevu od artritidy, bolesti svalů nebo nervových zakončení.

Zdravé řešení nadváhy

Aplikace kapsaicinu vyvolává přechodné zvyšování tělesné teploty a může dokonce tělo přepnout ze spalování sacharidů na spalování tuků. Je to také s největší pravděpodobností způsob, jak kayenský pepř napomáhá regulaci krevního cukru po jídle. Kapsaicin navíc i způsobuje, že se cítíte dříve nasycení a vede to ke snižování objemu snědeného jídla. Dietní změny pak nemusí být obtížné realizovat. Studie prováděná u myší prokázala, že jakmile se kapsaicin dostal do tenkého střeva, zvýšil se metabolismus tzv. hnědého tuku. Tento bývá spojován i se zvýšením energetického výdeje a s všeobecným ubýváním tuku v těle. Pro ty, kteří se chtějí zbavit tuku, může užívání kapsaicinu napomáhat jak ke kalorickým úbytkům, tak i ke zvyšování energetických výdajů.

A kromě toho zabíjí rakovinu!

Možná bude pro mnohé překvapující, že nejslibnější výzkum kapsaicinu se vztahuje na jeho protirakovinové vlastnosti. Nádory u rakoviny prostaty se smršťují až o 80%, pokud jsou vystaveny kapsaicinu. Jiná studie zase ukázala, že s kapsaicinem lze zničit buňky rakoviny plic nebo slinivky, aniž by se tím poškodily buňky okolních tkání. Mechanismus ničí rakovinové buňky tím, že aktivuje mitochondrie v buňkách k apoptóze, což je něco jako jejich sebevražda. Připravte se tedy na to, že v nadcházející dekádě se začnou objevovat další výsledky výzkumů, poukazujících na využití kapsaicinu pro prevenci a i v boji proti rakovině.

Okořeňte si svou večeři už dnes

Začněte tím, že se zastavíte u svého místního prodejce potravin a u něj si koupíte balíček čerstvého koření chilli (kayenského pepře). Abyste u většiny jídel vyvolali příjemnou pálivou příchuť, postačí přidávat jen pár špetek. Čím více budete dávku zvyšovat, tím větší teplo to ve Vás bude vyvolávat, aniž by se ale chuť Vašeho jídla nějak dál měnila. A když s příchodem chladného počasí budete často do jídel přidávat pálivé koření, ve Vaší "peci" bude neustále hořet a zabráníte tím i obvyklým zimním přírůstkům na váze.

Originál: https://www.naturalnews.com/037520_capsaicin_health_weight_control.html

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 29 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života