7 prokázaných zdravotních přínosů hořké čokolády

Barbora Nová

Střídmá konzumace hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa vám může dodat antioxidanty a minerály a může vás chránit před srdečními chorobami. Může však také obsahovat velké množství cukru a kalorií.

Hořká čokoláda je plná živin, které mohou pozitivně ovlivnit vaše zdraví.

Vyrábí se ze semen kakaovníku a je jedním z nejlepších zdrojů antioxidantů, které můžete najít.

Studie ukazují, že tmavá čokoláda může zlepšit vaše zdraví a snížit riziko srdečních onemocnění.

Následuje 7 zdravotních přínosů hořké čokolády neboli kakaa, které jsou podloženy vědeckými poznatky.

1. Hořká čokoláda je velmi výživná

Pokud si koupíte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, pak je poměrně výživná, protože obsahuje slušné množství rozpustné vlákniny a je plná minerálních látek.

Stogramová tabulka hořké čokolády se 70-85 % kakaa obsahuje (1):

  • 11 gramů vlákniny
  • 66 % RHP železa
  • 57 % RHP hořčíku
  • 196 % RHP mědi
  • 85 % RHP manganu

Kromě toho obsahuje dostatek draslíku, fosforu, zinku a selenu.

Samozřejmě, že 100 gramů je poměrně velké množství, které byste neměli konzumovat denně. Tyto živiny také obsahují 600 kalorií a mírné množství cukru.

Z tohoto důvodu je lepší konzumovat hořkou čokoládu s mírou.

Kakao a hořká čokoláda mají také dobrý profil mastných kyselin. Tuky se skládají převážně z kyseliny olejové (zdraví prospěšný tuk, který se nachází také v olivovém oleji), kyseliny stearové a palmitové.

Kyselina stearová má neutrální vliv na hladinu cholesterolu v těle. Kyselina palmitová může hladinu cholesterolu zvyšovat, ale tvoří pouze třetinu celkového kalorického obsahu tuků.

Hořká čokoláda obsahuje také povzbuzující látky, jako je kofein a teobromin, ale je nepravděpodobné, že byste kvůli ní v noci nespali, protože množství kofeinu je ve srovnání s kávou velmi malé.

Shrnutí:

  • Kvalitní hořká čokoláda je bohatá na vlákninu, železo, hořčík, měď, mangan a několik dalších minerálních látek.

2. Hořká čokoláda je silný zdroj antioxidantů

ORAC je zkratka pro kapacitu absorpce kyslíkových radikálů. Je to měřítko antioxidační aktivity potravin.

V podstatě vědci postaví proti vzorku potraviny hromadu volných radikálů (špatných) a zjišťují, jak dobře dokáží antioxidanty v potravině volné radikály zneškodnit.

Na základě těchto studií je čokoláda považována za bohatou na antioxidanty. Biologická relevance hodnot ORAC je však zpochybňována, protože se měří v laboratoři a v těle nemusí mít stejný účinek.

Výzkumy u lidí neprokazují u čokolády vždy stejný rozsah antioxidačních účinků. Odborníci však tvrdí, že zatím není dostatek důkazů, aby se dalo s jistotou říci, že tomu tak je (2).

Hořká čokoláda je plná organických sloučenin, které jsou biologicky aktivní a fungují jako antioxidanty. Patří mezi ně mimo jiné polyfenoly, flavanoly a katechiny. Podle výzkumů mohou polyfenoly v hořké čokoládě v kombinaci s dalšími potravinami, jako jsou mandle a kakao, pomáhat snižovat některé formy LDL ("špatného") cholesterolu (3).

Jedna studie ukázala, že kakao a hořká čokoláda mají větší antioxidační aktivitu, polyfenoly a flavanoly než jakékoli jiné testované ovoce, mezi které patřily borůvky a bobule acai (4).

Shrnutí:

  • Kakao a hořká čokoláda mají širokou škálu účinných antioxidantů. Ve skutečnosti jich mají mnohem více než většina ostatních potravin.

3. Hořká čokoláda může zlepšovat průtok krve a snižovat krevní tlak

Flavanoidy v hořké čokoládě mohou stimulovat endotel, výstelku tepen, k produkci oxidu dusnatého (NO) (5).

Jednou z funkcí NO je vysílat signály tepnám, aby se uvolnily, což snižuje odpor při průtoku krve, a tím snižuje krevní tlak.

Mnoho kontrolovaných studií ukazuje, že kakao a hořká čokoláda mohou zlepšit průtok krve a snížit krevní tlak, i když účinky jsou obvykle mírné (6, 7).

Jedna studie na lidech s cukrovkou 2. typu a vysokým krevním tlakem však neprokázala žádný účinek, takže to berte s rezervou (8). 

Je možné, že lidé, kteří se již léčí s vysokým krevním tlakem, nemusí mít z přidání kakaových flavanolů do stravy žádný další prospěch.

Vzhledem k velkým rozdílům mezi jednotlivými studiemi na toto téma je zřejmé, že je zapotřebí dalšího výzkumu (9, 10).

Shrnutí:

  • Bioaktivní látky obsažené v kakau mohou zlepšovat průtok krve v tepnách a způsobovat malé, ale statisticky významné snížení krevního tlaku.

4. Hořká čokoláda zvyšuje HDL a chrání LDL před oxidací

Konzumace hořké čokolády může zlepšit několik důležitých rizikových faktorů srdečních onemocnění. Může chránit před vysokou hladinou cholesterolu.

V malé studii bylo zjištěno, že konzumace hořké čokolády doplněné flavanolem lykopenem významně snižuje hladinu celkového cholesterolu, LDL ("zlého") cholesterolu a triglyceridů (11).

Některé formy LDL cholesterolu jsou náchylnější k oxidaci, k níž dochází, pokud v těle reagují s volnými radikály. Oxidací se samotná částice LDL stává reaktivní a je schopna poškodit další tkáně, například výstelku tepen v srdci.

Je tedy logické, že kakao snižuje obsah forem LDL náchylných k oxidaci. Obsahuje hojnost silných antioxidantů, které se skutečně dostávají do krevního oběhu a chrání lipoproteiny před oxidačním poškozením (3).

Flavanoly obsažené v hořké čokoládě mohou také snižovat inzulinovou rezistenci, která je dalším častým rizikovým faktorem onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka (12).

Hořká čokoláda však obsahuje také cukr, který může mít opačný účinek.

Shrnutí:

  • Hořká čokoláda zlepšuje několik důležitých rizikových faktorů onemocnění. Snižuje hladinu LDL náchylného k oxidaci a zlepšuje citlivost na inzulín.

5. Hořká čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění

Sloučeniny obsažené v hořké čokoládě zřejmě vysoce chrání před oxidací LDL cholesterolu.

Z dlouhodobého hlediska by tak mělo docházet k mnohem menšímu usazování cholesterolu v tepnách, což by mělo vést ke snížení rizika srdečních onemocnění.

Ve skutečnosti výzkumy ukazují poměrně drastické zlepšení.

Řada studií časem prokázala, že konzumace kakaa nebo čokolády bohaté na flavanol může snížit krevní tlak a zlepšit kardiovaskulární zdraví (13).

Přehled studií ukázal, že konzumace čokolády 3x týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 9 % . Častější konzumace čokolády prokázala jen malý dodatečný přínos (14).

Jiný přehled naznačil, že konzumace 45 g čokolády týdně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 11 %. Konzumace více než 100 gramů týdně zřejmě nepřináší zdravotní výhody (15).

Klinická studie z roku 2017 zjistila, že u osob, které konzumovaly mandle s hořkou čokoládou nebo bez ní, došlo ke zlepšení hladiny LDL cholesterolu (3).

Ačkoli jsou všechna tato zjištění slibná, je třeba více důkazů, abychom věděli, zda to byla právě čokoláda, která snížila riziko.

Jelikož je však biologický proces znám (nižší krevní tlak a nižší LDL náchylné k oxidaci), je pravděpodobné, že pravidelná konzumace hořké čokolády může snížit riziko srdečních onemocnění.

Shrnutí:

  • Výzkumy ukazují snížení rizika srdečních onemocnění u těch, kteří konzumují střídmé množství čokolády.

6. Hořká čokoláda může chránit pokožku před sluncem

Bioaktivní sloučeniny obsažené v hořké čokoládě mohou být skvělé i pro vaši pokožku.

Flavanoly mohou chránit před poškozením slunečním zářením, zlepšují průtok krve kůží a zvyšují hustotu a hydrataci pokožky (16).

Minimální erytémová dávka (MED) je minimální množství UVB paprsků, které je nutné k tomu, aby 24 hodin po vystavení pokožce způsobilo její zarudnutí.

Studie prokázaly, že MED se může zvýšit, a dokonce zdvojnásobit po konzumaci tmavé čokolády nebo kakaa s vysokým obsahem flavanolu po dobu 12 týdnů (16). 

Výsledkem je, že vaše pokožka má lepší ochranu před sluncem.

Pokud se chystáte na dovolenou na pláži, zvažte, zda si v předchozích týdnech a měsících nebudete dopřávat navíc hořkou čokoládu. Než se však vzdáte běžné péče o pleť ve prospěch většího množství hořké čokolády, poraďte se s dermatologem. A nezapomeňte, že čokoláda nemůže nahradit opalovací krém a další formy ochrany před sluncem.

Shrnutí:

  • Studie ukazují, že flavanoly z kakaa mohou zlepšit prokrvení pokožky a chránit ji před poškozením sluncem.

7. Hořká čokoláda může zlepšit funkci mozku

Studie ukazují, že konzumace kakaa s vysokým obsahem flavanolu může u mladých lidí zlepšit průtok krve mozkem. To může vysvětlovat, proč se zdá, že každodenní konzumace kakaa zlepšuje pozornost, verbální učení a paměť (17).

Kakaové flavanoidy mohou také pomáhat udržovat kognitivní funkce u seniorů s mírnou kognitivní poruchou a snižovat pravděpodobnost progrese demence. Je však třeba provést další výzkum (18).

Kakao navíc obsahuje stimulační látky, jako je kofein a teobromin, což může být klíčovým důvodem, proč může krátkodobě zlepšovat mozkové funkce (19).

Shrnutí:

  • Kakao nebo hořká čokoláda mohou zlepšovat funkci mozku tím, že zvyšují průtok krve. Obsahuje také stimulační látky, jako je kofein a teobromin.

Závěr

Existují přesvědčivé důkazy o tom, že kakao může mít silný přínos pro zdraví, zejména chrání před srdečními chorobami.

To samozřejmě neznamená, že byste měli každý den konzumovat velké množství čokolády. Stále je plná kalorií a snadno se jí přejíte.

Možná si dejte čtvereček nebo dva po večeři a snažte se je vychutnat. Pokud chcete získat prospěšné účinky kakaa bez kalorií obsažených v čokoládě, zvažte přípravu horkého kakaa bez smetany a cukru.

Uvědomte si také, že spousta čokolády na trhu není výživná.

Vybírejte si kvalitní hořkou čokoládu se 70% nebo vyšším obsahem kakaa. 

Tmavé čokolády obvykle obsahují určité množství cukru, ale obvykle je ho málo a čím je čokoláda tmavší, tím méně cukru obsahuje.

Čokoláda je pozoruhodná potravina, která úžasně chutná a zároveň má významné zdravotní účinky.

10 prokázaných zdravotních přínosů kakaového prášku

- Pixabay

Barbora Nová

Mezi zdraví prospěšné účinky kakaa patří snížení zánětů, zlepšení zdraví srdce a mozku a kontrola hladiny cukru v krvi a hmotnosti.

Předpokládá se, že kakao poprvé použila mayská civilizace ve Střední Americe, přičemž do Evropy ho přivezli španělští dobyvatelé v 16. století a rychle si ho oblíbili jako lék podporující zdraví.

Kakaový prášek se vyrábí rozdrcením kakaových bobů a odstraněním tuku neboli kakaového másla.

Dnes je kakao nejznámější díky své roli při výrobě čokolády. Moderní výzkum však odhalil, že skutečně obsahuje důležité sloučeniny, které mohou prospívat vašemu zdraví.

Následuje 10 zdravotních přínosů kakaového prášku.

1. Kakaový prášek je bohatý na polyfenoly, které přinášejí několik zdraví prospěšných účinků

Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty, které se nacházejí v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno.

Jsou spojovány s řadou zdravotních přínosů, včetně snížení zánětů, lepšího průtoku krve, nižšího krevního tlaku a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi (1).

Kakao je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Je obzvláště bohaté na flavanoly, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Zpracování a zahřívání kakaa však může způsobit ztrátu jeho prospěšných vlastností. Často se také upravuje alkalicky, aby se snížila jeho hořkost, což má za následek 60% snížení obsahu flavanolů (1).

Ačkoli je tedy kakao skvělým zdrojem polyfenolů, ne všechny výrobky obsahující kakao vám poskytnou stejné výhody.

Shrnutí:

  • Kakao je bohaté na polyfenoly, které mají významné účinky na zdraví, mj. snížení zánětů a zlepšení hladiny cholesterolu. Zpracování kakaa do čokolády nebo jiných výrobků může podstatně snížit obsah polyfenolů.

2. Kakao může snižovat vysoký krevní tlak zlepšením hladiny oxidu dusnatého

Kakao, a to jak v práškové formě, tak ve formě hořké čokolády, může pomáhat snižovat krevní tlak (2).

Tento účinek byl poprvé zaznamenán u ostrovních obyvatel Střední Ameriky, kteří pili kakao a měli mnohem nižší krevní tlak než jejich příbuzní na pevnině, kteří kakao nepili (3).

Předpokládá se, že flavanoly obsažené v kakau zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, což může zlepšit funkci cév a snížit krevní tlak (2, 3).

V jednom přehledu bylo analyzováno 35 pokusů, při nichž bylo pacientům podáváno 1,4-105 gramů kakaových výrobků, což představuje zhruba 30-1 218 mg flavanolů. Bylo zjištěno, že kakao způsobilo malé, ale významné snížení krevního tlaku o 2 mmHg.

Navíc byl tento účinek větší u lidí, kteří již měli vysoký krevní tlak, než u těch, kteří ho neměli, a u starších lidí ve srovnání s mladšími (3).

Je však důležité si uvědomit, že zpracování kakaových bobů výrazně snižuje počet flavanolů, takže účinky se u průměrné tabulky čokolády s největší pravděpodobností neprojeví.

Shrnutí:

  • Studie odhalily, že kakao je bohaté na flavanoly, které snižují krevní tlak tím, že zlepšují hladiny oxidu dusnatého a funkce krevních cév. Kakao obsahující mezi 30-1 218 mg flavanolů může snížit krevní tlak v průměru o 2 mmHg.

3. Kakaový prášek může snížit riziko infarktu a mrtvice

Zdá se, že kromě snížení krevního tlaku má kakao i další vlastnosti, které mohou snížit riziko infarktu a mrtvice (1, 4, 5).

Kakao bohaté na flavanol zvyšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi, který uvolňuje a rozšiřuje tepny a cévy a zlepšuje průtok krve (2, 5).

Navíc bylo zjištěno, že kakao snižuje hladinu "špatného" LDL cholesterolu, má podobný účinek na ředění krve jako aspirin, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje záněty (2, 4, 6).

Tyto vlastnosti jsou spojeny s nižším rizikem srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice (1, 5, 7, 8).

Přehled devíti studií na 157 809 osobách ukázal, že vyšší konzumace čokolády je spojena s významně nižším rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a úmrtí (9).

Dvě švédské studie zjistily, že konzumace čokolády je spojena s nižším výskytem srdečního selhání při dávkách do jedné porce 19-30 gramů čokolády denně, ale při konzumaci vyššího množství se tento účinek neprojevil (10, 11).

Tyto výsledky naznačují, že častá konzumace malého množství čokolády bohaté na kakao může mít ochranný vliv na vaše srdce.

Shrnutí:

  • Kakao může zlepšit průtok krve a snížit hladinu cholesterolu. Konzumace až jedné porce čokolády denně může snížit riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice.

4. Polyfenoly zlepšují průtok krve mozkem a jeho funkci

Několik studií zjistilo, že polyfenoly, například ty obsažené v kakau, mohou snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění tím, že zlepšují funkci mozku a průtok krve.

Flavanoly mohou procházet hematoencefalickou bariérou a podílejí se na biochemických drahách, které vytvářejí neurony a důležité molekuly pro funkci vašeho mozku.

Flavanoly navíc ovlivňují tvorbu oxidu dusnatého, který uvolňuje svaly cév, čímž zlepšuje průtok krve a prokrvení mozku (12, 13).

Dvoutýdenní studie na 34 seniorech, kterým bylo podáváno kakao s vysokým obsahem flavanolů, zjistila, že průtok krve mozkem se po jednom týdnu zvýšil o 8 % a po dvou týdnech o 10 % (14).

Další studie potvrzují, že denní příjem kakaových flavanolů může zlepšit mentální výkonnost u lidí s mentálním postižením i bez něj (15, 16, 17).

Tyto studie naznačují pozitivní vliv kakaa na zdraví mozku a možné pozitivní účinky na neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Shrnutí:

  • Flavanoly obsažené v kakau mohou podpořit tvorbu neuronů, funkci mozku a zlepšit průtok krve a zásobování mozkové tkáně. Mohou hrát roli v prevenci věkem podmíněné degenerace mozku, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

5. Kakaový prášek může různými způsoby zlepšovat náladu a příznaky deprese

Kromě pozitivního vlivu kakaa na mentální degeneraci související s věkem může jeho působení na mozek také zlepšit náladu a příznaky deprese (2).

Pozitivní účinky na náladu mohou být způsobeny flavanoly obsaženými v kakau, přeměnou tryptofanu na přirozený stabilizátor nálady serotonin, obsahem kofeinu nebo jednoduše smyslovým požitkem z konzumace čokolády (12, 18, 19).

Jedna studie zaměřená na konzumaci čokolády a úroveň stresu u těhotných žen zjistila, že častější konzumace čokolády byla spojena se snížením stresu a zlepšením nálady u dětí (20).

Jiná studie navíc zjistila, že pití kakaa s vysokým obsahem polyfenolů zlepšuje klid a spokojenost (12).

Studie u starších mužů navíc ukázala, že konzumace čokolády souvisí se zlepšením celkového zdravotního stavu a lepší psychickou pohodou (21).

Výsledky těchto prvních studií jsou sice slibné, ale než bude možné vyvodit jednoznačnější závěry, je třeba provést další výzkum vlivu kakaa na náladu a depresi.

Shrnutí:

  • Kakao může mít určité pozitivní účinky na náladu a příznaky deprese tím, že snižuje stres a zlepšuje klid, spokojenost a celkovou psychickou pohodu.

6. Flavanoly mohou zlepšovat příznaky diabetu 2. typu

Ačkoli nadměrná konzumace čokolády rozhodně není dobrá pro kontrolu hladiny cukru v krvi, kakao má ve skutečnosti určité antidiabetické účinky.

Studie v laboratoři ukazují, že kakaové flavanoly mohou zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech, zlepšit sekreci inzulínu, snížit zánět a stimulovat vstřebávání cukru z krve do svalů (22).

Některé studie prokázaly, že vyšší příjem flavanolů, včetně těch z kakaa, může vést ke snížení rizika vzniku cukrovky 2. typu (22, 23).

Přehled studií na lidech navíc ukázal, že konzumace hořké čokolády bohaté na flavanol nebo kakaa může zlepšit citlivost na inzulín a kontrolu hladiny cukru v krvi a snížit zánět u diabetiků i nediabetiků. (22).

Navzdory těmto slibným výsledkům jsou ve výzkumu rozpory, přičemž některé studie zjistily pouze omezený účinek, mírně horší kontrolu diabetu nebo žádný účinek (22, 24, 25).

Nicméně tyto výsledky v kombinaci s konkrétnějšími pozitivními účinky na zdraví srdce naznačují, že kakaové polyfenoly mohou mít pozitivní vliv na prevenci i kontrolu cukrovky.

Shrnutí:

  • Kakao a hořká čokoláda mohou snižovat riziko vzniku cukrovky a udržovat zdravou krevní hladinu cukru. Ve vědeckých studiích však existují některé rozporuplné výsledky, takže je zapotřebí dalšího výzkumu.

7. Kakaový prášek může napomáhat kontrole hmotnosti mnoha překvapivými způsoby

Poněkud paradoxně může konzumace kakaa, a to i ve formě čokolády, pomoci kontrolovat vaši hmotnost.

Předpokládá se, že kakao může pomáhat tím, že reguluje spotřebu energie, snižuje chuť k jídlu a záněty a zvyšuje oxidaci tuků a pocit sytosti (26, 27).

Populační studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali čokoládu častěji, měli nižší BMI než lidé, kteří ji jedli méně často, přestože první skupina jedla také více kalorií a tuku (28).

Studie hubnutí pomocí nízkosacharidové diety navíc zjistila, že skupina, které bylo denně podáváno 42 gramů 81% kakaové čokolády, hubla rychleji než skupina s běžnou stravou (29).

Jiné studie však zjistily, že konzumace čokolády zvyšuje hmotnost. Mnohé z nich však nerozlišovaly mezi druhem konzumované čokolády - bílá a mléčná čokoláda nemají stejný přínos jako hořká (30, 31).

Celkově se zdá, že kakao a výrobky bohaté na kakao mohou být užitečné při dosahování úbytku hmotnosti nebo při udržování hmotnosti.

Shrnutí:

  • Kakaové výrobky jsou spojovány s nižší hmotností a přidání kakaa do vaší stravy může pomoci dosáhnout rychlejšího úbytku hmotnosti.

8. Kakao múže mít ochranné účinky proti rakovině

Flavanoly obsažené v ovoci, zelenině a dalších potravinách přitahují velký zájem díky svým protirakovinným vlastnostem, nízké toxicitě a malému množství nežádoucích vedlejších účinků.

Kakao má ze všech potravin nejvyšší koncentraci flavanolů v přepočtu na hmotnost a může významně přispět k jejich množství ve stravě (32).

Studie na složkách kakaa ukázaly, že mají antioxidační účinky, chrání buňky před poškozením reaktivními molekulami, bojují proti zánětu, inhibují růst buněk, vyvolávají smrt rakovinných buněk a pomáhají předcházet jejich šíření (32, 33).

Studie na zvířatech využívající stravu bohatou na kakao nebo kakaové extrakty zaznamenaly pozitivní výsledky při snižování výskytu rakoviny prsu, slinivky břišní, prostaty, jater a tlustého střeva a také leukémie (32).

Studie u lidí prokázaly, že strava bohatá na flavanoly je spojena se snížením rizika vzniku rakoviny (34, 35, 36).

Malé studie na lidech týkající se kakaa a rakoviny potvrzují, že kakao může být silným antioxidantem a může hrát roli v prevenci rakoviny. Je však zapotřebí provést mnohem více výzkumů (37).

Shrnutí:

  • Flavanoly obsažené v kakau mají slibné protirakovinné účinky, které byly prokázány ve studiích.

9. Obsah teobrominu a teofylinu může pomoci lidem s astmatem

Astma je chronické zánětlivé onemocnění, které způsobuje obstrukci a zánět dýchacích cest a může být život ohrožující (38, 39).

Předpokládá se, že kakao může být prospěšné pro lidi s astmatem, protože obsahuje antiastmatické sloučeniny, jako je teobromin a teofylin.

Theobromin je podobný kofeinu a může pomáhat při úporném kašli. Kakaový prášek obsahuje asi 1,9 gramu této sloučeniny na 100 gramů (38, 39, 40).

Teofylin pomáhá rozšiřovat plíce, uvolňovat dýchací cesty a snižuje zánět (39).

Studie na zvířatech prokázaly, že kakaový extrakt může snížit zúžení dýchacích cest i tloušťku tkáně (38).

Tyto poznatky však zatím nebyly klinicky testovány u lidí a není jasné, zda je kakao bezpečné používat s jinými antiastmatickými léky.

Shrnutí:

  • Kakaový extrakt prokázal ve studiích na zvířatech některé antiastmatické vlastnosti. Než jej však bude možné doporučit jako léčebný prostředek, je třeba provést studie na lidech.

10. Antibakteriální a imunitu stimulující vlastnosti kakaa mohou prospět vašim zubům a pokožce

Několik studií zkoumalo ochranné účinky kakaa proti zubnímu kazu a onemocnění dásní.

Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, antienzymatické a imunostimulační vlastnosti, které mohou přispívat k jeho účinkům na zdraví ústní dutiny.

V jedné studii se u potkanů infikovaných bakteriemi v dutině ústní, kterým byl podáván extrakt z kakaa, výrazně snížil výskyt zubních kazů ve srovnání s potkany, kterým byla podávána pouze voda (2).

Neexistují však žádné významné studie na lidech a většina kakaových výrobků, které lidé konzumují, obsahuje také cukr. V důsledku toho bude třeba vyvinout nové výrobky, aby bylo možné vyzkoušet příznivé účinky kakaa na zdraví ústní dutiny.

Navzdory rozšířenému názoru není kakao v čokoládě příčinou akné. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že kakaové polyfenoly mají významný přínos pro vaši pleť (2).

Bylo prokázáno, že dlouhodobý příjem kakaa přispívá k ochraně před sluncem, prokrvení pokožky a zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci pokožky (41, 42, 43).

Shrnutí:

  • Kakao může podporovat zdravé zuby tím, že bojuje proti bakteriím, které způsobují zubní kazy, ačkoli toto neplatí pro výrobky obsahující cukr. Podporuje také zdravou pokožku tím, že ji chrání před slunečním zářením a zlepšuje krevní oběh, povrchovou strukturu kůže a hydrataci pokožky.

Kakao se snadno se zařazuje do jídelníčku

Přesné množství kakaa, které byste měli zařadit do svého jídelníčku, abyste dosáhli příznivých účinků na zdraví, není jasné.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje pro dosažení příznivých účinků na zdraví srdce 2,5 gramu kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolů nebo 10 gramů hořké čokolády s vysokým obsahem flavanolů obsahující nejméně 200 mg flavanolů denně (44).

Toto číslo však jiní vědci považují za příliš nízké a tvrdí, že k dosažení prospěšných účinků je zapotřebí vyšší množství flavanolů (1, 45).

Celkově je důležité vybírat si zdroje kakaa s vysokým obsahem flavanolů - čím méně zpracované, tím lépe.

Následují zábavné způsoby, jak přidat kakao do svého jídelníčku:

  • Jezte hořkou čokoládu: Ujistěte se, že je kvalitní a obsahuje alespoň 70 % kakaa.
  • Horké/studené kakao: Smíchejte kakao s s oblíbeným mléčným nebo nemléčným mlékem pro přípravu čokoládového koktejlu.
  • Smoothies: Kakao může být přidat do svého oblíbeného receptu na zdravé smoothie, abyste mu dodali bohatší a čokoládovou chuť.
  • Pudinky: Do domácích pudinků, jako jsou chia pudinky k snídani nebo rýžový pudink, můžete přidat surový kakaový prášek (ne holandský).
  • Veganská čokoládová pěna: Zpracujte avokádo, kakao, mandlové mléko, čokoládu, sladidlo, například datle, a připravte si hustou veganskou čokoládovou pěnu.
  • Posypte ovoce: Kakaem je obzvlášť dobré posypat banány nebo jahody.
  • Granola tyčinky: Přidejte kakao do oblíbených müsli tyčinek, abyste zvýšili jejich zdraví prospěšné účinky a obohatili jejich chuť.

Shrnutí:

  • Pro zdraví srdce přidejte 2,5 gramu kakaového prášku nebo 10 gramů čokolády s vysokým obsahem flavanolu. Přidání kakaa může dodat pokrmům lahodnou čokoládovou chuť.

Závěr

Kakao okouzluje svět již tisíce let a v podobě čokolády je velkou součástí moderní kuchyně.

Mezi zdravotní přínosy kakaa patří snížení zánětů, zlepšení zdraví srdce a mozku, kontrola hladiny cukru v krvi a hmotnosti a zdravé zuby a pokožka.

Je výživné a snadno se přidává do jídelníčku kreativními způsoby. Pokud však chcete maximalizovat zdravotní přínosy, ujistěte se, že používáte nealkalizovaný kakaový prášek nebo hořkou čokoládu obsahující více než 70 % kakaa.

Nezapomeňte, že čokoláda stále obsahuje značné množství cukru a tuků, takže pokud se ji chystáte používat, držte se rozumné velikosti porcí a kombinujte ji se zdravou vyváženou stravou.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus (Outkovka pestrá)

Coriolus (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ÚNOR 2024 - 24 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 29.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1457

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2081

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života

 

 

 

Standardní verze