Standardní verze

Olivový olej a citronová šťáva: Mýty, výhody a nevýhody

 

 

 

 

 

Olivový olej a citron

- Pixabay

 

Ing. Zdeněk Rozehnal

Olivový olej a citronová šťáva jsou běžnou součástí mnoha kuchyní, zejména v oblasti Středomoří a Levanty. Někteří lidé tvrdí, že kombinace olivového oleje a citronové šťávy dokáže léčit řadu onemocnění, jako jsou žlučové kameny, bolesti kloubů a předčasné stárnutí.

Kromě toho studie zkoumaly i potenciální zdravotní přínosy živin obsažených v olivovém oleji a citronové šťávě samostatně.

Tento článek se zabývá tím, zda existují výzkumy, které by údajné přínosy kombinace olivového oleje a citronové šťávy potvrdily.

Výhody olivového oleje

Olivový olej se získává vylisováním oleje ze zralých plodů olivovníku různými metodami, včetně tlakové a odstředivé. Extra panenský olivový olej (EVOO) je považován za nejkvalitnější typ (1, 2).

EVOO se skládá přibližně ze 73% z kyseliny olejové, což je srdci prospěšná mononenasycená mastná kyselina (MUFA). Je také skvělým zdrojem vitaminů E a K (3).

Další atraktivní vlastností olivového oleje je hojná přítomnost přírodních látek zvaných polyfenoly. Jedná se o silné antioxidanty, které v těle čistí škodlivé sloučeniny zvané volné radikály a chrání vás tak před oxidačním stresem (4).

Shrnutí:

  • Olivový olej se vyrábí extrakcí oleje ze zralých plodů olivovníku. Olej obsahuje mnoho živin, včetně MUFA, polyfenolů a vitaminů E a K.

Přínosy citronové šťávy

Kyselá tekutina vymačkaná z citronů je známá jako citronová šťáva a je zásadotvorná. Citron je citrusové ovoce, které pochází ze Středomoří a patří do čeledi rostlin Rutaceae (5).

Citronová šťáva je bohatým zdrojem antioxidantů, zejména vitaminu C. Citrony obsahují také flavonoidy, které mají silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti (5, 6).

Shrnutí:

  • Kyselá šťáva vymačkaná z citronů se nazývá citronová šťáva. Je bohatá na flavonoidy a antioxidanty, jako je vitamin C.

Tvrzení o kombinaci olivového oleje a citronové šťávy

Někteří lidé tvrdí, že společná konzumace olivového oleje a citronové šťávy vede k pozitivním zdravotním výsledkům. Lidé tvrdí, že je používají k očistě a detoxikaci, k léčbě a prevenci žlučových kamenů a k podpoře hubnutí.

Tvrzení o očistě a detoxikaci

Při rychlém vyhledávání na internetu najdete různé lektvary, o kterých se tvrdí, že čistí a detoxikují pomocí citronové šťávy, olivového oleje nebo jejich kombinace. Očisty a detoxikace údajně odplavují odpadní látky a toxiny, které se v těle časem nahromadily (7).

Nezdá se však, že by existovalo mnoho studií o tom, zda citronová šťáva a olivový olej mohou pomoci při očistě nebo detoxikaci. Přehled 27 vysoce kvalitních studií z roku 2018 se zabýval zdravotními účinky konzumace olivového oleje ve srovnání s jinými rostlinnými oleji.

Vědci zjistili, že pokud lidé po dobu studie konzumovali olivový olej, měli v krvi nižší hladinu LDL (špatného) cholesterolu a vyšší hladinu HDL (dobrého) cholesterolu ve srovnání s lidmi, kteří konzumovali jiné rostlinné oleje (8).

Antioxidanty a polyfenoly obsažené v olivovém oleji a citronové šťávě by se však daly označit za "čisticí" v tom smyslu, že neutralizují nebo "čistí" škodlivé volné radikály, které jinak způsobují poškození buněk a mohou přispívat k nemocem a onemocněním (9, 10, 11, 12).

Lidské tělo má různé biologické metody, jak odstraňovat toxiny a udržovat optimální fungování (7).

Abyste pomohli svému tělu fungovat co nejlépe, doporučuje se jíst pestrou stravu, která obsahuje ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena a libové zdroje bílkovin (13, 14).

Tvrzení o hubnutí

Výzkum ukázal, že specifické složky v citronové šťávě a olivovém oleji - vitamin C v citronové šťávě a MUFA v olivovém oleji - hrají roli při regulaci hmotnosti.

Citronová šťáva má vysoký obsah vitaminu C. Jedna 100gramová porce obsahuje 38,7 mg, což je 43% doporučené denní dávky (DDD) pro muže a 52% DDD pro ženy (15).

V lidském těle je vitamin C důležitou složkou potřebnou k tvorbě karnitinu. Karnitin je sloučenina, která přenáší molekuly tuků do buněk, kde se rozkládají a využívají jako zdroj energie. Nedostatečný příjem vitaminu C proto může vést ke sníženému odbourávání tuků (16).

Ve starší studii z roku 2006 spalovali zdraví dospělí lidé s nepatrně nízkým obsahem vitaminu C při 60minutové chůzi na běžícím pásu o 25% méně tuku než lidé, kteří měli dostatečnou hladinu vitaminu C (17).

V jiné studii byla myším se sklonem k obezitě podávána kyselina askorbová (vitamin C) a po dobu 15 týdnů byly krmeny dietou s vysokým obsahem tuku. Myši přibraly méně tuku a měly i další ukazatele lepšího zdravotního stavu ve srovnání s myšmi, které byly krmeny dietou s vysokým obsahem tuku, ale nedostávaly vitamin C (18).

Zdá se, že neexistují žádné studie, které by sledovaly vliv konzumace směsi olivového oleje a citronové šťávy na hmotnost. Jednotlivé složky však mohou být účinné i v kombinaci.

Tvrzení o ledvinových a žlučových kamenech

Vaše stravovací návyky mohou hrát zásadní roli při vzniku ledvinových a žlučových kamenů. Je známo, že ke vzniku těchto stavů přispívá nízký příjem vitaminu C a vysoký příjem nasycených tuků (19, 20).

Žlučové kameny jsou ztuhlé usazeniny trávicích tekutin a cholesterolu, které vznikají ve žlučníku. V závislosti na velikosti a umístění žlučových kamenů můžete, ale nemusíte pociťovat žádné příznaky.

Některé zdroje uvádějí, že někteří lidé používají jako lidový prostředek kombinaci citronové šťávy a olivového oleje na podporu pohybu žlučových kamenů. Neexistuje však žádný výzkum, který by toto tvrzení potvrzoval.

Existuje mnoho zásad zdravé výživy, které pomáhají předcházet vzniku žlučových kamenů, včetně doporučení konzumovat zdravé tuky, jako je olivový olej.

Některé důkazy naznačují, že konzumace zdravých tuků, jako je olivový olej, může pomáhat předcházet vzniku žlučových kamenů tím, že pravidelně stahuje a vyprazdňuje žlučník (21, 22).

Se zvýšeným rizikem vzniku žlučových kamenů souvisí také nedostatek vitaminu C. Vitamin C může bránit krystalizaci cholesterolu tím, že ho přeměňuje na žlučové kyseliny, a tím zabraňuje tvorbě žlučových kamenů (23).

Jedna rozsáhlá, ale starší studie z roku 2000 zjistila, že na každých 27 mikromol/l zvýšení kyseliny askorbové (vitaminu C) v krvi došlo u žen ve věku 20 až 74 let k 13% poklesu tvorby žlučových kamenů (24).

Shrnutí:

  • Vitamin C v citronové šťávě a MUFA v olivovém oleji mohou chránit před žlučovými kameny. Výzkum sledující jejich účinnost při hubnutí, očistě a detoxikaci je však omezený. Žádné studie nebyly nalezeny, které by zkoumaly kombinované účinky těchto potravin.

Jedná se o super duo?

Mnoho živin obsažených v olivovém oleji a citronové šťávě může mít pozitivní účinky na vaše zdraví. Každá složka má své vlastní silné zdravotní účinky.

Mohly by se však olivový olej a citronová šťáva v kombinaci považovat za super duo s většími účinky, než má každá z nich při konzumaci samostatně? Stručně řečeno, pravděpodobně ne.

Lidé tvrdí, že tato směs dokáže zlepšit trávení, pročistit organismus, snížit bolesti kloubů, zabránit předčasnému stárnutí a léčit žlučové kameny. Žádné studie však neprokázaly, že by se jejich účinky zvýšily, když se zkombinují.

Shrnutí:

  • Některé zdroje uvádějí, že směs citronové šťávy a olivového oleje zlepšuje trávení, pročišťuje organismus, snižuje bolesti kloubů a zabraňuje předčasnému stárnutí. Pravděpodobně neexistuje výzkum, který by tato tvrzení potvrzoval.

Potenciální nevýhody

Žádné studie ani kazuistiky nezjistily, že by kombinace olivového oleje a citronové šťávy měla škodlivé účinky. Přesto není dobré očekávat, že směs vyléčí nemoci, jak tvrdí některé neoficiální zdroje (25, 26, 27).

Nejsou známy žádné konkrétní nevýhody kombinace olivového oleje a citronové šťávy, ale každá z těchto složek s sebou nese několik drobných negativ, na která je třeba dávat pozor.

Stejně jako u mnoha jiných potravin mohou citrony nebo olivový olej u malé části lidí vyvolat alergickou reakci (28, 29).

Kyselé potraviny, jako je citronová šťáva, mohou při časté konzumaci také poškodit zubní sklovinu (30).

Nezapomeňte také, že olivový olej je velmi kalorický. Jedna polévková lžíce (13,5 g) olivového oleje obsahuje 119 kalorií. Pokud se tedy snažíte omezit příjem kalorií kvůli hubnutí nebo z jiných důvodů, konzumujte olivový olej s mírou (31).

Pokud máte zdravotní potíže a zajímá vás, jaká léčba by pro vás mohla být vhodná, poraďte se raději s odborníkem.

Shrnutí:

  • Nejsou známa žádná významná rizika spojená s užíváním olivového oleje a citronové šťávy a jen málo drobných nevýhod každého z nich zvlášť. Před samoléčbou jakéhokoli zdravotního stavu je dobré se poradit s odborníkem.

Měli byste kombinovat olivový olej a citronovou šťávu?

Pokud vás kombinace citronové šťávy a olivového oleje ve vašem jídelníčku zaujala, jděte do toho!

Žádný výzkum neprokázal, že by kombinace citronové šťávy a olivového oleje byla škodlivá. Navíc jde o oblíbené chuťové spojení a lidé je často používají společně v receptech, zejména ve středomořské kuchyni.

Kromě toho, že citronová šťáva a olivový olej poskytují některé z výše uvedených potenciálních zdravotních výhod, jsou skvělým salátovým dresinkem nebo základem pro středomořské kuře a brambory a mnoha dalších chutných receptů.

Pokud se u vás po jejich konzumaci objeví alergická reakce nebo jiné nepříznivé účinky na zdraví, určitě je přestaňte konzumovat a případně se poraďte s odborníkem.

Shrnutí:

  • Kromě individuálních zdravotních přínosů olivový olej a citronová šťáva skvěle chutnají, když je smícháte a připravíte z nich zálivku na salát nebo je společně použijete v jiných pokrmech.

Závěr

Z neoficiálních zdrojů vyplývá, že olivový olej a citronová šťáva jsou v kombinaci silným duem. Někteří lidé tvrdí, že tato kombinace může zlepšit trávení, pročistit organismus, snížit bolesti kloubů, zabránit předčasnému stárnutí a léčit žlučové kameny.

Nebyl však nalezen výzkum, který by tato tvrzení potvrzoval. Nezdá se, že by se zdravotní vlastnosti olivového oleje a citronové šťávy při kombinaci těchto dvou složek zvýšily.

Na druhou stranu některé jednotlivé složky olivového oleje a citronové šťávy mohou mít jiné, výzkumy podpořené zdravotní účinky.

Vytvářejí také chutnou směs, kterou můžete použít při vaření.

Co je extra panenský olivový olej a proč je zdravý?

Extra panenský olivový olej je známý pro svou bohatou chuť, všestrannost a zdraví prospěšné vlastnosti a je vynikající surovinou, kterou byste měli mít v kuchyni. Nejenže se snadno používá k restování, smažení, pečení nebo smažení, ale je také plný antioxidantů a tuků prospěšných pro srdce.

Navíc byl podrobně zkoumán pro své mnohé zdraví prospěšné účinky, přičemž některé výzkumy prokazují, že by mohl chránit před srdečními chorobami, bojovat proti rakovině a zmírňovat záněty.

Následují jeho možné výhody a nevýhody, použití a jeho srovnání s jinými běžnými oleji.

Co je olivový olej a jak se vyrábí?

Olivový olej je druh oleje, který se získává z oliv, plodů olivovníku. Výrobní proces je jednoduchý. Olivy lze lisovat, aby se z nich získal olej, ale moderní metody zahrnují drcení oliv, jejich míchání a následné oddělení oleje od dužiny v odstředivce (1).

Po odstředění zůstane malé množství oleje. Tento zbytek oleje lze extrahovat pomocí chemických rozpouštědel a nazývá se olej z olivových výlisků (2).

Existuje několik druhů olivového oleje, které se liší výživovou hodnotou a mírou zpracování. Mezi tři hlavní druhy olivového oleje patří:

  • rafinovaný olivový olej
  • panenský olivový olej
  • extra panenský olivový olej

Extra panenský olivový olej je nejméně zpracovávaná odrůda a často se považuje za nejzdravější druh olivového oleje. Získává se přírodními metodami a je standardizován z hlediska čistoty a určitých senzorických vlastností, jako je chuť a vůně (3).

Kromě jedinečné chuti a vůně je extra panenský olivový olej bohatý na antioxidanty bojující proti nemocem a je spojován s celou řadou potenciálních zdravotních přínosů (4).

Shrnutí:

  • Moderní olivový olej se vyrábí drcením oliv a oddělováním oleje od dužiny v odstředivce. Extra panenský olivový olej je nejméně zpracovávaná odrůda a je bohatý na antioxidanty.

Nutriční složení extra panenského olivového oleje

Extra panenský olivový olej je bohatý na zdraví prospěšné tuky a vitaminy E a K. Polévková lžíce (asi 14 g) olivového oleje obsahuje následující živiny (5):

  • Kalorie: 119
  • nasycené tuky: 14% z celkového počtu kalorií
  • mononenasycené tuky: 73% celkových kalorií (převážně kyselina olejová)
  • polynenasycené tuky (PUFA): 11% celkových kalorií
  • Vitamin E: 13 % doporučené denní dávky (DDD)
  • Vitamin K: 7 % DDD

Extra panenský olivový olej je skvělým zdrojem antioxidantů, což jsou sloučeniny, které pomáhají v boji proti zánětům a chronickým onemocněním (6, 7).

Mezi hlavní antioxidanty oleje patří protizánětlivý oleokanthal a také oleuropein, látka, která chrání LDL (špatný) cholesterol před oxidací (8).

Někteří lidé kritizují olivový olej za to, že má vysoký poměr omega-6 a omega-3. Jeho celkové množství polynenasycených tuků je však stále relativně nízké, takže se pravděpodobně nemusíte obávat (5).

Proč je tak zdravý?

Kromě působivého obsahu antioxidantů je extra panenský olivový olej plný mononenasycených mastných kyselin, což je typ zdravého tuku, který je spojován s několika prospěšnými účinky. Zejména výzkumy naznačují, že mononenasycené mastné kyseliny by mohly prospívat zdraví srdce a dokonce mohou pomáhat chránit před srdečními chorobami (9, 10, 11).

Extra panenský olivový olej také obsahuje v každé porci dostatečné množství vitaminů E a K. Vitamin E je základní živina, která působí jako antioxidant, zatímco vitamin K hraje klíčovou roli v oblasti zdraví kostí, srážlivosti krve, zdraví srdce a dalších (12, 13).

Shrnutí:

  • Olivový olej má velmi vysoký obsah mononenasycených tuků a obsahuje skromné množství vitaminů E a K. Extra panenský olivový olej je také nabitý antioxidanty, z nichž některé mají silné pozitivní zdravotní účinky.

Extra panenský olivový olej obsahuje protizánětlivé látky

Chronický zánět je považován za jednu z hlavních příčin mnoha onemocnění, včetně srdečních chorob, rakoviny, metabolického syndromu, cukrovky 2. typu a artritidy. Bylo prokázáno, že kyselina olejová, nejvýznamnější mastná kyselina v olivovém oleji, snižuje zánětlivé markery, jako je C-reaktivní protein (CRP) (14).

Zdá se však, že hlavní protizánětlivé účinky oleje vyplývají z obsahu antioxidantů, jako je oleacein a oleokanthal, které podle studií v laboratoři a na zvířatech výrazně snižují zánět (15, 16).

Dokonce několik studií zjistilo, že pravidelná konzumace olivového oleje může být spojena s nižšími hladinami některých markerů zánětu, včetně CRP a interleukinu-6 (17, 18).

Mějte však na paměti, že chronický zánět nízké úrovně je obvykle mírný a trvá roky nebo desetiletí, než napáchá škody. 

Přesto by pravidelné zařazování extra panenského olivového oleje do jídelníčku mohlo z dlouhodobého hlediska přispět k ochraně organismu před poškozením, což by vedlo ke snížení rizika různých zánětlivých onemocnění, včetně srdečních chorob.

Shrnutí:

  • Olivový olej obsahuje kyselinu olejovou a antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti zánětům. To může být hlavním důvodem prospěšnosti olivového oleje pro zdraví.

Extra panenský olivový olej a srdeční choroby

Kardiovaskulární onemocnění, jako jsou srdeční choroby a mrtvice, patří mezi nejčastější příčiny úmrtí na světě (19).

Mnohé observační studie však ukazují, že v některých oblastech světa, zejména ve středomořských zemích, kde je olivový olej významnou součástí stravy obyvatel, je úmrtnost na tato onemocnění nízká (20).

Toto pozorování podnítilo zájem o středomořskou dietu, která má napodobovat způsob stravování lidí v této oblasti. (21).

Studie o středomořské stravě shodně ukazují, že je spojena se zlepšením zdraví srdce a může pomoci předcházet srdečním onemocněním a mrtvici (22).

Extra panenský olivový olej chrání před srdečními chorobami prostřednictvím mnoha mechanismů:

  • Snižuje zánět. Olivový olej může snižovat zánět, který je klíčovým faktorem srdečních onemocnění (23, 24).
  • Snižuje oxidaci LDL cholesterolu. Olivový olej může zabránit oxidačnímu poškození LDL částic, které je důležitým faktorem při vzniku srdečních onemocnění (25).
  • Zlepšuje zdraví cév. Olivový olej může zlepšovat funkci endotelu, což je výstelka cév (18, 26).
  • Pomáhá řídit srážlivost krve. Některé studie naznačují, že olivový olej může pomáhat předcházet nežádoucímu srážení krve, které by mohlo přispívat k srdečnímu infarktu a mrtvici (27).
  • Snižuje krevní tlak. Výzkumy naznačují, že zvýšený příjem olivového oleje by mohl být spojen se snížením krevního tlaku, což by mohlo pomoci v prevenci srdečních onemocnění (28, 29).

Vzhledem k množství zdraví prospěšných vlastností spojených s olivovým olejem není překvapivé, že mnohé studie ukazují, že zvýšená konzumace může být dokonce spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění a mrtvice (30, 31, 32).

Shrnutí:

  • Olivový olej může zlepšit několik aspektů zdraví srdce. Studie totiž ukazují, že může snižovat krevní tlak a zánět, chránit LDL částice před oxidací, zlepšovat zdraví cév a pomáhat předcházet nežádoucímu srážení krve.

Další zdravotní účinky extra panenského olivového oleje

Ačkoli byl olivový olej studován především pro své účinky na zdraví srdce, jeho konzumace je spojována i s řadou dalších zdravotních přínosů.

Olivový olej a rakovina

Studie ukázaly, že lidé žijící ve středomořských zemích mají poměrně nízké riziko vzniku rakoviny, což může být částečně způsobeno konzumací protizánětlivých složek, včetně olivového oleje (33).

Jedním z možných původců rakoviny je oxidační poškození způsobené škodlivými molekulami zvanými volné radikály. Extra panenský olivový olej má však vysoký obsah antioxidantů, které oxidační poškození snižují (6).

Zejména kyselina olejová je také vysoce odolná vůči oxidaci a v některých studiích v laboratoři a  na zvířatech bylo prokázáno, že zpomaluje růst a šíření rakovinných buněk (34, 35).

Podle přehledu z roku 2011 může být pravidelná konzumace olivového oleje spojena také s nižším rizikem vzniku rakoviny prsu nebo rakoviny trávicí soustavy (36).

Olivový olej a Alzheimerova choroba

Alzheimerova choroba je celosvětově nejčastější neurodegenerativní onemocnění a hlavní příčina demence. Jedním z rysů Alzheimerovy choroby je hromadění bílkovin známých jako beta-amyloidní plaky v některých neuronech v mozku (37).

Studie na zvířatech zjistily, že extra panenský olivový olej a některé sloučeniny v něm obsažené by mohly pomoci zachovat funkci mozku tím, že zabraňují hromadění těchto bílkovin v mozku (38, 39).

Některé studie navíc ukazují, že dodržování středomořské stravy, která je obvykle bohatá na olivový olej, může být také spojeno se snížením rizika demence a kognitivních poruch (40, 41).

Shrnutí:

  • Předběžné důkazy naznačují, že olivový olej může pomáhat v boji proti rakovině a Alzheimerově chorobě, i když je třeba, aby to potvrdily další studie na lidech.

Extra panenský olivový olej versus jiné oleje

Kromě extra panenského olivového oleje je k dispozici mnoho dalších oblíbených olejů na vaření, včetně běžného olivového oleje, řepkového oleje, rostlinného oleje, avokádového oleje a kokosového oleje.

Srovnání extra panenského olivového oleje s dalšími druhy olejů (5, 42, 43, 44, 45, 46, 47):

Chuť, Složení živin, Použití, Bod zakouření

Extra panenský olivový olej vyrobený z oliv lisovaných za studena silná chuť připomínající olivy

  • 119 kalorií na lžíci (14 gramů)
  • 73 % MUFA
  • 11 % PUFA
  • 14 % nasycených tuků
  • smažení
  • salátové zálivky
  • marinády
  • 207° C

Obyčejný olivový olej získaný z oliv mechanickou nebo chemickou cestou jemná, neutrální chuť

  • 119 kalorií na lžíci (14 gramů)
  • 67 % MUFA
  • 10 % PUFA
  • 16 % nasycených tuků
  • smažení
  • grilování
  • pečení
  • marinády
  • 208° C

Řepkový olej získaný z řepky olejné za použití chemických rozpouštědel, neutrální chuť

  • 124 kalorií na lžíci (14 gramů)
  • 63 % MUFA
  • 28 % PUFA
  • 7 % nasycených tuků
  • grilování
  • pečení
  • smažení
  • marinády
  • 256° C

Rostlinný olej obvykle vyrobený ze směsi olejů, včetně kukuřičného, sójového nebo slunečnicového oleje neutrální chuti

  • 124 kalorií na lžíci (14 gramů)
  • 42 % MUFA
  • 41 % PUFA
  • 14 % nasycených tuků
  • grilování
  • pečení
  • smažení
  • marinády
  • 204° C

Avokádový olej získaný z avokádové dužiny lisované za studena jemné a oříškové chuti

  • 124 kalorií na lžíci (14 g)
  • 71 % MUFA
  • 14 % PUFA
  • 12 % nasycených tuků
  • smažení
  • salátové zálivky
  • marinády
  • olej na úpravu
  • 271° C

Kokosový olej získaný z čerstvého nebo sušeného kokosového masa nebo mléka - panenský kokosový olej: tropická, kokosová příchuť - rafinovaný kokosový olej: neutrální chuť

  • 121 kalorií na lžíci (14 g)
  • 6 % MUFA
  • 2 % PUFA
  • 83 % nasycených tuků
  • smažení
  • pečení
  • 191° C

Shrnutí:

  • Existuje několik různých typů olejů na vaření, které se liší chutí, nutriční hodnotou, použitím a bodem zakouření.

Můžete s nimi vařit?

Během vaření mohou mastné kyseliny oxidovat, což znamená, že reagují s kyslíkem a poškozují se. Za to jsou zodpovědné především dvojné vazby v molekulách mastných kyselin. Z tohoto důvodu jsou nasycené tuky - které nemají dvojné vazby - odolné vůči vysokým teplotám. Naproti tomu polynenasycené tuky - které mají mnoho dvojných vazeb - jsou citlivější a mohou se poškodit (48).

Olivový olej obsahuje převážně mononenasycené mastné kyseliny, které mají pouze jednu dvojnou vazbu. Proto je olivový olej poměrně odolný vůči mírnému teplu (48).

V jedné studii z roku 2007 vědci zahřívali extra panenský olivový olej na teplotu 180 °C po dobu 36 hodin a zjistili, že olej je velmi odolný vůči poškození (49).

V přehledu z roku 2017 bylo uvedeno, že olivový olej je srovnatelný nebo lepší než jiné rostlinné oleje pro smažení potravin při teplotách v rozmezí 180-190 °C (50).

Celkově se zdá, že olivový olej je velmi bezpečný, a to i pro vaření při vyšších teplotách.

Shrnutí:

  • Olivový olej je poměrně odolný vůči vyšším teplotám a lze jej bezpečně používat k vaření.

Rizika extra panenského olivového oleje

Stejně jako ostatní druhy tuků je extra panenský olivový olej vysoce kalorický, v každé polévkové lžíci (14 g) je přibližně 119 kalorií (5).

Konzumace většího množství kalorií, než kolik jich denně spálíte, přispívá k dlouhodobému přibývání na váze (51).

Pokud tedy svůj jídelníček neupravujete jinak, konzumace vysokého množství olivového oleje by mohla ztížit udržení přiměřené hmotnosti.

Kromě toho, ačkoli je to neobvyklé, mohou být někteří lidé na olivy a olivový olej také alergičtí. Pokud se u vás po konzumaci olivového oleje objeví příznaky alergické reakce, přestaňte jej používat a případně se poraďte s odborníkem na zdravou výživu (52).

Shrnutí:

  • Olivový olej je vysoce kalorický a při konzumaci vysokého množství by mohl přispívat k nárůstu hmotnosti. Někteří lidé mohou být na olivy a olivový olej také alergičtí.

Často kladené otázky

Je vaření s extra panenským olivovým olejem v pořádku?

Olivový olej se skládá převážně z mononenasycených tuků, které jsou odolné vůči mírnému teplu (48).

Má také poměrně vysoký kouřový bod, takže je vhodnou volbou pro mnoho způsobů vaření, včetně pečení, grilování, zapékání a smažení (48).

Můžete při vaření nahradit extra panenský olivový olej jinými oleji?

Ve většině receptů můžete snadno nahradit stejné množství extra panenského olivového oleje jinými druhy olejů, včetně rostlinného, kokosového nebo řepkového.

Mějte však na paměti, že extra panenský olivový olej má často výraznou chuť a vůni, takže může mírně změnit chuť výsledného produktu.

Je extra panenský olivový olej zdravý?

Extra panenský olivový olej je plný srdci prospěšných tuků a antioxidantů, takže je skvělým doplňkem výživné stravy (6).

Je také spojován s dlouhým seznamem prospěšných látek a může chránit před záněty, srdečními chorobami, rakovinou prsu a cukrovkou 2. typu (53).

Může olivový olej redukovat břišní tuk?

Několik studií zjistilo, že strava obohacená o olivový olej může být prospěšná pro regulaci hmotnosti a může dokonce pomoci snížit množství tělesného tuku (54, 55).

Přesto, i když olivový olej může pomoci podpořit kontrolu hmotnosti, je důležité mít na paměti, že olej je vysoce kalorický.

Z tohoto důvodu je lepší ho ve stravě nahradit jinými tuky a udržovat jeho příjem v umírněném množství, abyste maximalizovali potenciální přínosy.

Mohu používat extra panenský olivový olej na obličej?

Olivový olej se často používá jako přírodní prostředek péče o pleť. Lze jej nanášet přímo na obličej, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s dalšími složkami, jako je med nebo vaječné žloutky.

Některé výzkumy naznačují, že kromě hydratace pokožky by olivový olej mohl snižovat záněty, podporovat hojení ran a zpomalovat stárnutí pokožky (56).

Nezapomeňte však setřít přebytečný olej, abyste zabránili ucpání pórů, a vždy proveďte náplasťový test, než použijete cokoli přímo na obličej.

Závěr

Extra panenský olivový olej je nejen plný tuků prospěšných pro srdce, ale je také skvělým zdrojem antioxidačních látek, jako je vitamin E, oleacein a oleokantal.

Je spojován s celou řadou silných zdravotních účinků a může pomáhat předcházet srdečním onemocněním, podporovat mozkové funkce a chránit před některými typy rakoviny.

Navíc je neuvěřitelně všestranný a skvěle se hodí do různých receptů, od pečiva po smažené pokrmy, smaženou zeleninu, salátové zálivky a další.

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 UNIKÁTNÍ, BEZKONKURENČNÍ EXTRAKTY

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... Únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahls

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Nejúčinnější kloubní výživa, MUDr. Ladislav Šafránek

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií.

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

Porovnání AMERICKÉ a RUSKÉ vakcíny na Covid -19, mechanismy účinků všech i připravovaných vakcín.

 

Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně prevence - MUDr. Dietrich Klinghardt

 

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

ZDE

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

100% Sibiřská Čaga
Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

Rozhovor s MUDr. SOŇOU PEKOVOU - 8. červenec 2021

Na svobodném kanálu

+

Soňa Peková odpovídá na dotazy posluchačů - 27. října 2021 a nové vyjádření z 2. ledna 2022, protože "PFIZER" musí zveřejnit utajované dokumenty... + 15. ledna 2022

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

KNIHA

NACISTICKÉ KOŘENY "BRUSELSKÉ EU"

 MUDr. Matthias Rath, Paul Anthony Taylor, Aleksandra Niedzwiecki a August Kowalczyk

v češtině je možno knihu přečíst online zde

Co jste už vždycky chtěli vědět o ‘bruselské EU’ - Ale nikdo se neodvážil vám o tom říci!

 

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

JAREK NOHAVICA

ZADEK JAK ŽOK

A přece nakonec - ÚSPĚŠNÁ LÉČBA

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam sportovců zemřelých od 1.1.2021 do 30.4.2022 v souvislosti s "vakcinací"

DEAD (649)

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

 

 

 

Standardní verze