20 největších mýtů o výživě

- Pixabay

Barbora Nová

Při procházení sociálních sítí, čtení oblíbeného časopisu nebo navštěvování populárních webových stránek se dozvídáte nekonečné množství informací o výživě a zdraví - většina z nich je nesprávná.

Dokonce i kvalifikovaní zdravotníci, včetně lékařů a dietologů, mají na svědomí šíření mylných informací o výživě mezi veřejností, což přispívá ke zmatku.

Následuje 20 největších mýtů souvisejících s výživou a důvody, proč je třeba tyto zastaralé názory vyvrátit.

1. Při hubnutí záleží jen na tom, kolik kalorií do sebe dostaneme

Ačkoli vytvoření kalorického deficitu spalováním více energie, než přijmete, je nejdůležitějším faktorem, pokud jde o hubnutí, není to jediná věc, na které záleží.

Spoléhání se pouze na příjem kalorií nezohledňuje velké množství proměnných, které mohou někomu bránit v hubnutí, i když drží velmi nízkokalorickou dietu.

Například hormonální nerovnováha, zdravotní potíže, jako je hypotyreóza, metabolická adaptace, užívání některých léků a genetika jsou jen některé z faktorů, které mohou některým lidem ztížit hubnutí, i když drží přísnou dietu (1, 2).

Tento koncept také nezdůrazňuje význam udržitelnosti a kvality stravy pro hubnutí. Ti, kteří se řídí metodou "kalorie dovnitř, kalorie ven", se obvykle soustředí pouze na kalorickou hodnotu potravin, nikoliv na jejich výživovou hodnotu (3).

To může vést k tomu, že si vybíráte nízkokalorické potraviny chudé na živiny, jako jsou rýžové koláčky a vaječné bílky, místo potravin s vyšším obsahem kalorií a živin, jako je avokádo a celá vejce, což není pro celkové zdraví nejlepší.

Shrnutí:

  • Teorie "kalorie dovnitř, kalorie ven" nebere v úvahu několik proměnných, které mohou někomu bránit v hubnutí. Řada faktorů, jako je genetika, zdravotní stav a metabolické adaptace, některým lidem hubnutí výrazně ztěžuje.

2. Potraviny s vysokým obsahem tuku jsou nezdravé

Ačkoli se tato zastaralá a nesprávná teorie pomalu dostává do pozadí, mnoho lidí se stále bojí potravin s vysokým obsahem tuku a drží nízkotučné diety v naději, že snížení příjmu tuků prospěje jejich celkovému zdraví.

Tuky ve stravě jsou pro optimální zdraví nezbytné. Nízkotučné diety jsou navíc spojovány s vyšším rizikem zdravotních problémů, včetně metabolického syndromu, a mohou vést ke zvýšení inzulinové rezistence a hladiny triglyceridů, což jsou známé rizikové faktory srdečních onemocnění (4, 5).

Navíc bylo prokázáno, že diety s vyšším obsahem tuku jsou stejně účinné - nebo dokonce účinnější - než diety s nízkým obsahem tuku, pokud jde o podporu hubnutí (6, 7).

Samozřejmě, že extrémy v obou směrech, ať už se jedná o stravu s velmi nízkým nebo velmi vysokým obsahem tuků, mohou poškodit vaše zdraví, zejména pokud je strava nekvalitní.

Shrnutí:

  • Mnohé potraviny s vysokým obsahem tuku jsou velmi výživné a mohou vám pomoci udržet si zdravou hmotnost.

3. Snídaně je nejdůležitějším jídlem dne

Ačkoli se kdysi mělo za to, že snídaně je jedním z nejdůležitějších faktorů, jak se připravit na zdravý den, výzkum ukázal, že u většiny dospělých to nemusí být pravda (8).

Výzkum například naznačuje, že vynechání snídaně může mít za následek snížení příjmu kalorií (9).

Navíc účast na přerušovaném půstu, během kterého se snídaně buď vynechává, nebo se konzumuje později během dne, je spojena s řadou výhod, včetně lepší kontroly hladiny cukru v krvi a snížení zánětlivých markerů (10, 11, 12).

Přerušovaného půstu však lze dosáhnout i tak, že budete pravidelně snídat a poslední jídlo si dáte dříve večer, abyste si udrželi 14-16hodinový půst.

Mějte na paměti, že to neplatí pro rostoucí děti a dospívající nebo osoby se zvýšenou potřebou živin, jako jsou těhotné ženy a osoby s určitými zdravotními potížemi, protože vynechávání jídla může u těchto skupin obyvatel vést k negativním zdravotním dopadům (13, 14).

Na druhou stranu některé důkazy ukazují, že snídaně a konzumace většího množství kalorií dříve během dne než v noci spolu se sníženou frekvencí jídla mohou být zdraví prospěšné, protože snižují záněty a tělesnou hmotnost (15).

Pokud vám snídaně chutná, snězte ji. Pokud nesnídáte rádi, necítíte potřebu zařadit snídani do svého denního režimu.

Shrnutí:

  • Snídat nemusí každý. Zdravotní přínosy jsou spojeny jak s konzumací snídaně, tak s jejím vynecháváním.

4. Pro optimální zdraví je třeba jíst malá a častá jídla

Pravidelná konzumace malých, častých jídel v průběhu dne je metoda, kterou používá mnoho lidí ke zrychlení metabolismu a hubnutí.

Pokud jste však zdraví, na frekvenci jídla nezáleží, pokud uspokojujete své energetické potřeby.

Častější stravování však může prospět lidem s určitými zdravotními potížemi, jako je cukrovka, ischemická choroba srdeční a syndrom dráždivého tračníku (IBS), a také těhotným ženám.

Shrnutí:

  • Časté stravování v průběhu dne není nejlepším způsobem, jak podpořit hubnutí. Výzkumy ukazují, že pro zdraví může být nejlepší pravidelné stravování.

5. Nevýživná sladidla jsou zdravá

Rostoucí zájem o nízkokalorické potraviny s nízkým obsahem sacharidů a bez cukru vedl k nárůstu výrobků, které obsahují nevýživná sladidla (NS). I když je jasné, že strava s vysokým obsahem přidaného cukru výrazně zvyšuje riziko onemocnění, příjem NS může vést i k negativním zdravotním důsledkům.

Příjem NS může například zvyšovat riziko cukrovky 2. typu, protože vede k negativním změnám ve střevních bakteriích a podporuje poruchy regulace hladiny cukru v krvi. Pravidelný příjem NS je navíc spojen s celkově nezdravým životním stylem (16, 17).

Mějte na paměti, že výzkum v této oblasti stále probíhá a k potvrzení těchto potenciálních souvislostí je třeba provést budoucí kvalitní studie.

Shrnutí:

  • Nevýživná sladidla mohou vést k nepříznivým zdravotním důsledkům, jako je zvýšené riziko diabetu 2. typu a negativní změny střevních bakterií.

6. Na poměru makroživin záleží více než na kvalitě stravy

Ačkoli vás makro trenéři mohou vést k přesvědčení, že při hubnutí a celkovém zdraví záleží pouze na poměru makroživin ve stravě, tento úzkoprsý pohled na výživu postrádá širší souvislosti.

I když úprava poměru makroživin může zdraví prospět v mnoha ohledech, nejdůležitějším faktorem v každé stravě je kvalita potravin, které jíte.

Ačkoli je možné zhubnout, když budete jíst jen vysoce zpracované potraviny a proteinové koktejly, zaměření pouze na makroživiny opomíjí, jak může konzumace určitých potravin zvýšit nebo snížit metabolické zdraví, riziko onemocnění, délku života a vitalitu.

Shrnutí:

  • Ačkoli úprava poměru makroživin může být v některých ohledech užitečná, nejdůležitějším způsobem, jak podpořit celkové zdraví, je dodržovat stravu bohatou na celé, nezpracované potraviny bez ohledu na poměr makroživin.

7. Bílé brambory jsou nezdravé

Bílé brambory, které lidé z oblasti výživy často označují za "nezdravé", omezuje mnoho lidí, kteří chtějí zhubnout nebo zlepšit své celkové zdraví.

Přestože konzumace příliš velkého množství jakýchkoli potravin - včetně bílých brambor - může vést k přibírání na váze, jsou tyto škrobnaté hlízy vysoce výživné a mohou být součástí zdravé stravy.

Bílé brambory jsou vynikajícím zdrojem mnoha živin, včetně draslíku, vitaminu C a vlákniny.

Navíc jsou sytější než jiné zdroje sacharidů, například rýže a těstoviny, a mohou vám pomoci cítit se po jídle spokojenější. Jen si nezapomeňte vychutnat brambory pečené nebo opečené, nikoliv smažené (18, 19).

Shrnutí:

  • Bílé brambory jsou výživnou volbou sacharidů - jen si je nezapomeňte vychutnat zdravějším způsobem, například pečené nebo zapékané.

8. Nízkotučné a dietní potraviny jsou zdravou alternativou

Udělejte si výlet do místního obchodu s potravinami a najdete řadu výrobků označených jako "dietní", "light", "nízkotučné" a "bez tuku". Tyto výrobky jsou sice lákavé pro ty, kteří se chtějí zbavit přebytečného tělesného tuku, ale obvykle jsou nezdravou volbou.

Výzkum ukázal, že mnohé nízkotučné a dietní potraviny obsahují mnohem více přidaného cukru a soli než jejich běžné tukové protějšky. Nejlepší je se těchto výrobků zříci a místo toho si dopřát malé množství potravin, jako jsou plnotučné jogurty, sýry a ořechová másla (20, 21).

Shrnutí:

  • Nízkotučné a dietní potraviny mají obvykle vysoký obsah cukru a soli. Neupravené alternativy s vyšším obsahem tuku jsou často zdravější volbou.

9. Doplňky stravy jsou vyhozené peníze

Ačkoli je zaměření na konzumaci výživově bohaté, dobře sestavené stravy nejpodstatnější složkou zdraví, doplňky stravy - pokud jsou používány správně a ve správné formě - mohou být v mnoha ohledech prospěšné.

Pro mnohé, zejména pro ty, kteří trpí zdravotními potížemi, jako je cukrovka 2. typu, a také pro ty, kteří užívají běžné léky, jako jsou statiny, inhibitory protonové pumpy, antikoncepce a antidiabetika, může užívání specifických doplňků významně ovlivnit jejich zdraví (22, 23, 24).

Bylo například prokázáno, že doplňování hořčíku a vitaminů skupiny B prospívá osobám s diabetem 2. typu tím, že zvyšuje hladinu cukru v krvi a snižuje rizikové faktory srdečních onemocnění a komplikací souvisejících s diabetem (25, 26).

Dalšími příklady skupin, kterým může prospět užívání specifických doplňků stravy, jsou lidé s restriktivní dietou, lidé s genetickými mutacemi, jako je metylentetrahydrofolátreduktáza (MTHFR), lidé starší 50 let a těhotné nebo kojící ženy.

Shrnutí:

  • Doplňky stravy jsou užitečné a často nezbytné pro mnoho skupin obyvatelstva. Užívání běžných léků, věk a určité zdravotní potíže jsou jen některé z důvodů, proč mohou být doplňky stravy pro některé lidi potřebné.

10. Dodržování velmi nízkokalorické diety je nejlepší způsob, jak zhubnout

Snížení příjmu kalorií sice skutečně může podpořit hubnutí, ale příliš nízké snížení kalorií může vést k metabolickým změnám a dlouhodobým zdravotním následkům.

Ačkoli držení velmi nízkokalorické diety pravděpodobně krátkodobě podpoří rychlý úbytek hmotnosti, dlouhodobé dodržování velmi nízkokalorické diety vede ke snížení rychlosti metabolismu, zvýšenému pocitu hladu a změnám hormonů sytosti (27).

To ztěžuje dlouhodobé udržení hmotnosti.

Proto studie ukázaly, že nízkokalorickým dietám se jen zřídka daří dlouhodobě udržet nadváhu (27).

Shrnutí:

  • Velmi nízkokalorické diety vedou k metabolickým adaptacím, které ztěžují dlouhodobé udržení hmotnosti.

11. Musíte být hubení, abyste byli zdraví

Obezita je spojena s mnoha zdravotními potížemi, včetně cukrovky 2. typu, srdečních onemocnění, depresí, některých druhů rakoviny a dokonce i s předčasnou smrtí (28, 29).

Přesto snížení rizika onemocnění neznamená, že musíte být hubení. Nejdůležitější je konzumace výživné stravy a udržování aktivního životního stylu, protože toto chování často zlepšuje vaši tělesnou hmotnost a procento tělesného tuku.

Shrnutí:

  • Ačkoli obezita zvyšuje riziko onemocnění, nemusíte být hubení, abyste byli zdraví. Nejdůležitější je spíše udržovat si zdravou tělesnou hmotnost a procento tělesného tuku konzumací výživné stravy a dodržováním aktivního životního stylu.

12. Doplňky stravy s vápníkem jsou nezbytné pro zdraví kostí

Mnoha lidem se říká, aby užívali doplňky stravy s vápníkem pro udržení zdravého kosterního systému. Současný výzkum však ukázal, že doplňování vápníku může přinést více škody než užitku.

Některé studie například spojují doplňky stravy s vápníkem se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění. Navíc výzkumy ukazují, že nesnižují riziko zlomenin nebo osteoporózy (30, 31).

Pokud se obáváte o svůj příjem vápníku, je nejlepší zaměřit se na dietní zdroje vápníku, jako jsou plnotučné jogurty, sardinky, fazole a semena.

Shrnutí:

  • Přestože lékaři běžně předepisují doplňky stravy s vápníkem, současný výzkum ukazuje, že tyto doplňky stravy mohou více škodit než prospívat.

13. Doplňky stravy s vlákninou jsou dobrou náhradou potravin s vysokým obsahem vlákniny

Mnoho lidí má problém s dostatečným příjmem vlákniny, a proto jsou doplňky stravy s vlákninou tak oblíbené. Přestože doplňky vlákniny mohou být zdraví prospěšné tím, že zlepšují pohyb střev a kontrolu hladiny cukru v krvi, neměly by nahrazovat skutečné potraviny (32).

Celé potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jako je zelenina, fazole a ovoce, obsahují živiny a rostlinné sloučeniny, které synergicky působí na vaše zdraví, a nelze je nahradit doplňky vlákniny.

Shrnutí:

  • Doplňky stravy s vlákninou by neměly být používány jako náhrada výživných potravin s vysokým obsahem vlákniny.

14. Všechny smoothies a šťávy jsou zdravé

Některé šťávy a smoothies jsou vysoce výživné. Například výživově bohaté smoothie nebo čerstvě připravená šťáva složená převážně z neškrobové zeleniny může být skvělým způsobem, jak zvýšit příjem vitamínů, minerálů a antioxidantů.

Přesto je důležité vědět, že většina džusů a smoothies prodávaných v obchodech je plná cukru a kalorií. Při nadměrné konzumaci mohou podporovat přibývání na váze a další zdravotní problémy, jako je zubní kaz a poruchy regulace hladiny cukru v krvi (33, 34, 35).

Shrnutí:

  • Mnoho džusů a koktejlů zakoupených v obchodě je plných přidaného cukru a kalorií.

15. Probiotika mohou prospět každému

Probiotika patří mezi nejoblíbenější doplňky stravy na trhu. Praktičtí lékaři je však obecně předepisují nadměrně a výzkum prokázal, že některým lidem nemusí probiotika prospívat tak jako jiným (36).

Nejenže je trávicí systém některých lidí vůči kolonizaci probiotiky odolný, ale zavádění probiotik prostřednictvím doplňků stravy může vést k negativním změnám v jejich střevních bakteriích.

Navíc přemnožení bakterií v tenkém střevě v souvislosti s užíváním probiotik může vést k nadýmání, plynatosti a dalším nežádoucím vedlejším účinkům (37).

Některé studie navíc ukazují, že léčba probiotiky po léčbě antibiotiky může zpomalit přirozenou obnovu normálních střevních bakterií (38).

Namísto předepisování probiotik jako univerzálního doplňku stravy by měla být probiotika více individualizována a měla by být používána pouze v případě, že je pravděpodobný terapeutický přínos.

Shrnutí:

  • Současný výzkum naznačuje, že probiotické doplňky stravy nemusí být prospěšné pro každého a neměly by být předepisovány jako univerzální doplněk stravy.

16. Hubnutí je snadné

Nenechte se zmást dramatickými obrázky před a po, které používají společnosti vyrábějící doplňky stravy, a příběhy o rychlém úbytku hmotnosti dosaženém bez většího úsilí.

Hubnutí není snadné. Vyžaduje důslednost, sebelásku, tvrdou práci a trpělivost. Navíc genetika a další faktory způsobují, že pro někoho je hubnutí mnohem těžší než pro jiné.

Pokud se vám nedaří zhubnout, nejste v tom sami. Nejlepší je postupně odstranit stres, kterému jste denně vystaveni, a najít výživný a udržitelný vzorec stravování a aktivity, který vám vyhovuje.

Shrnutí:

  • Hubnutí je pro většinu lidí obtížné a vyžaduje důslednost, sebelásku, tvrdou práci a trpělivost. Na to, jak snadno se vám podaří zhubnout, může mít vliv mnoho faktorů.

17. Sledování kalorií je pro hubnutí nezbytné

Není nutné být posedlý příjmem kalorií a sledovat každé sousto jídla, které vám projde kolem úst, abyste zhubli.

Ačkoli sledování jídla může být užitečným nástrojem při snaze shodit přebytečný tělesný tuk, není vhodné pro každého.

Navíc přílišné zabývání se jídlem prostřednictvím sledování kalorií je spojeno se zvýšeným rizikem poruchových tendencí v oblasti stravování (39).

Shrnutí:

  • Ačkoli sledování kalorií může některým lidem pomoci zhubnout, není nutné pro každého a může vést k neuspořádaným stravovacím tendencím.

18. Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu jsou nezdravé

Potraviny bohaté na cholesterol získaly špatnou pověst díky mylným představám o tom, jak cholesterol ve stravě ovlivňuje zdraví srdce.

Někteří lidé jsou sice na cholesterol ve stravě citlivější než jiní, ale celkově lze potraviny bohaté na cholesterol s vysokým obsahem živin zařadit do zdravé stravy (40).

Zařazení výživných potravin bohatých na cholesterol, jako jsou vejce a plnotučný jogurt, do jídelníčku totiž může posílit zdraví tím, že zvyšuje pocit sytosti a poskytuje důležité živiny, které jiné potraviny postrádají (41, 42, 43).

Shrnutí:

  • Potraviny s vysokým obsahem cholesterolu, jako jsou vejce a plnotučný jogurt, jsou vysoce výživné. Přestože někteří lidé jsou díky genetickým faktorům na cholesterol ve stravě citlivější, pro většinu lidí mohou být potraviny s vysokým obsahem cholesterolu součástí zdravé stravy.

19. Poruchy příjmu potravy se týkají pouze žen

Mnoho lidí se domnívá, že poruchy příjmu potravy a sklony k neuspořádanému stravování se týkají pouze žen. Ve skutečnosti jsou ohroženi i dospívající a dospělí muži.

A co víc, více než 30 % dospívajících mužů uvádí nespokojenost s tělem a používání nezdravých metod k dosažení ideálního typu těla (44).

Je důležité si uvědomit, že poruchy příjmu potravy se u mužů projevují jinak než u žen a jsou častější u dospívajících a mladých dospělých mužů, kteří jsou homosexuálové nebo bisexuálové, což zdůrazňuje potřebu léčby poruch příjmu potravy, která je lépe přizpůsobena mužské populaci (44, 45).

Shrnutí:

  • Poruchy příjmu potravy postihují muže i ženy. Poruchy příjmu potravy se však u mužů projevují jinak než u žen, což zdůrazňuje potřebu léčby poruch příjmu potravy, která by byla lépe přizpůsobena mužské populaci.

20. Po sacharidech se přibírá na váze

Stejně jako byl tuk obviňován z toho, že podporuje přibývání na váze a srdeční choroby, sacharidům se mnoho lidí vyhýbá kvůli obavám, že konzumace této makroživiny způsobí obezitu, cukrovku a další nepříznivé zdravotní účinky.

Ve skutečnosti je konzumace umírněného množství výživných sacharidů s vysokým obsahem vlákniny, vitamínů a minerálů, jako je kořenová zelenina s vysokým obsahem škrobu, starobylé obiloviny a luštěniny, pravděpodobně vašemu zdraví prospěje - nikoli uškodí.

Například stravovací návyky, které obsahují vyváženou kombinaci sacharidů s vysokým obsahem vlákniny převážně z produktů, zdravých tuků a bílkovin, jako je středomořská strava, jsou spojovány se sníženým rizikem obezity, cukrovky, některých druhů rakoviny a srdečních onemocnění (46, 47).

Potraviny bohaté na sacharidy, jako jsou koláče, sušenky, slazené nápoje a bílé pečivo, je však třeba omezit, protože tyto potraviny mohou při nadměrné konzumaci zvyšovat hmotnost a riziko onemocnění. Jak je vidět, kvalita potravin je hlavním prediktorem rizika onemocnění (48).

Shrnutí:

  • Zařazením zdravých sacharidů do jídelníčku nepřiberete. Dodržování nezdravých stravovacích návyků a nadměrné požívání sladkých potravin bohatých na sacharidy však povede k přibírání na váze.

Závěr

Svět výživy je plný dezinformací, které vedou ke zmatení veřejnosti, nedůvěře ve zdravotníky a špatnému výběru stravy.

Spolu se skutečností, že se věda o výživě neustále mění, není divu, že většina lidí má zkreslený pohled na to, co představuje zdravou stravu.

Ačkoli tyto mýty o výživě zde pravděpodobně zůstanou, vzdělání, které vám pomůže oddělit fakta od fikce, pokud jde o výživu, vám pomůže cítit se silnějšími a vytvořit si výživný a udržitelný stravovací vzorec, který bude vyhovovat vašim individuálním potřebám.

Proč japonské ženy žijí nejdéle a netloustnou?

- Pixabay

Jenny Hills

Jsem si jistá, že jste již slyšeli o dlouhověkosti japonských mužů a žen, což se většinou přičítá jejich výběru jídla a životnímu stylu. Tradičně byla japonská strava chválena za její přínosy pro zachování zdraví - a neomezujte svůj pohled na japonskou kuchyni jen na rolky suši.

Naomi Moriyama se rozhodla sdílet základní principy vaření ve své zemi ve své knize „Japonské ženy nestárnou ani nepřibírají“. Tvrdí, že návrat k matčině způsobu přípravy jídla jí a jejímu manželovi pomohl zbavit se nechtěných kilogramů a zvýšit jejich energetickou hladinu.

I dnes Japonci čelí výzvám, které přináší moderní život, a jí méně zdravá jídla. Na starou moudrost se však nezapomíná a kniha Naomi Moriyamy vysvětluje, jak znovu můžeme zdravě jíst.

Sedm tajemství Japonců pro skvělé zdraví

Zásady, které Japonci dodržují při výběru, přípravě a konzumaci jídla, hrají důležitou roli v „magickém vzorci“. Pravděpodobně jste už o nich četli, ale Moriyama je ve své knize shrnuje do 7 kategorií:

Zásada č. 1: Dieta založená na rybách, sóji, rýži, zelenině a ovoci

Domácí japonské jídlo je klíčem k úspěchu. Zapomeňte na komplikovaná jídla v restauracích, která jsou časově náročná - tradiční jídlo v Japonsku obvykle sestává z grilovaných ryb, trochu dušené rýže, vařené zeleniny, misky polévky miso a zeleného čaje a ovoce jako dezertu. (Níže jsou uvedena některá „omezení“ těchto možností jídla).

Zásada č. 2: Malé porce

V japonské restarauraci dostanete zpravidla jídlo, které je malé, příjemné pro oči a uspokojí vás i přes menší porce. Prezentace je v Japonsku důležitá a pravidlem je pomalu si pochutnávat na jídle. Mezi další tipy, které vám pomohou pomaleji a méně jíst, patří:

  • talíře nejsou zcela naplněny
  • každé jídlo se servíruje na vlastním talíři
  • jídlo je uspořádáno tak, aby vynikala jeho přirozená krása. To Vás nutí, abyste se také kochali jeho estetickými prvky
  • doporučuje se, abyste přestali jíst, když jste z 80% nasyceni

Zásada č. 3: Mírné vaření

K přípravě pokrmů se používá pára, grilování, restování, vaření nebo rychlé smažení ve woku. Japonští kuchaři volí oleje přátelské k srdci a vyhýbají se metodám, které by dlouhodobě vystavovaly jídlo vysokým teplotám. Také si pochutnávají na čerstvých pokrmech a jednoduše se oblékají, takže mají pocit lehkosti a přesto pocit naplněného žaludku.

Zásada č. 4: Žádný chléb, jen rýže

Japonská strava neobsahuje žádný chléb. Místo toho se ke každému jídlu podává dušená rýže, což eliminuje spotřebu rafinované pšeničné mouky. V dnešní době lze obyčejnou rýži snadno nahradit zdravější hnědou (celozrnou) variantou.

Zásada č. 5: Snídaně s miso polévkou

V Japonsku je snídaně považována za důležitou a hlavní jídlo a podává se ve více malých jídlech. Na misce miso polévky bohaté na probiotika si často pochutnávají jako na prvním jídle dne, aby jim poskytla další chuť.

Zásada č. 6: Méně dezertu

Sladké dezerty nejsou v Japonsku obvyklé. Lze podávat dezerty, ale jsou menší a nejedí se tak často jako na Západem posedlém cukru.

Zásada č. 7: Odlišný přístup k jídlu a dietám

Japonské ženy jsou vychovávány k tomu, aby si pochutnávaly na jídle a konzumovaly jeho pestrou paletu; nejsou natolik posedlé dietami jako jejich západní protějšky. Také „náhodné“ cvičení, co nejvíce chodit pěšky udržuje Japonky štíhlé a jejich pohybová aktivita je součástí každodenní rutiny.

Sedm klíčových potravin japonské stravy

1. Ryba

Téměř 10% konzumace ryb ve světě se spotřebuje v Japonsku. Pokud se zamyslíte nad množstvím omega-3 nenasycených mastných kyselin přítomných v rybách, pochopíte proč se Japoncům daří být málo nemocnými a mladistvími, s největším dožitím mezi všemi národy světa. Proto u nich platí, čím vyšší cholesterol, tím méně nemocí a delší věk.

2. Zelenina (moře a pevnina)

Díky zelenině plné antioxidantů, vitamínů a minerálů se budete cítit plnější. Je známo, že Japonci konzumují 5krát více brukvovité zeleniny (brokolice, zelí, klíčky, kapusta...) ve srovnání s Američany.

Mořská zelenina, jako je především mořská řasa (která je skvělá pro vaše zdraví), je také důležitým zdrojem živin a je součástí mnoha japonských jídel.

3. Rýže

Rýže je japonská základní příloha, díky které se můžete vyhnout sodíku (sůl - NaCl), nasyceným tukům a trans-tukům. Aby jídlo bylo co nejzdravější rozhodněte se pro hnědou (celozrnou) rýži. Můžete ji také udělat zdravější přidáním olivového oleje, když voda vře.

4. Sójové boby

Japonci konzumují hodně sóji - asi 50 gramů denně. Mnoho japonských tradičních jídel je vyrobeno ze sóji. Sója bývala dobrou volbou pro potraviny v Evropě a měla vyšší kvalitu než v dnešní době GMO, kdy je používání sóje velice kontroverzní.

5. Nudle

Tato asijské základní jídlo má nízký obsah tuků. V Japonsku mají mnoho druhů nudlí a mohou být vyrobeny I z mungo fazolí a pohanky (soba nudle).

6. Zelený čaj

Nejlepší způsob, jak zakončit japonské jídlo, je dát si malý šálek zeleného čaje, který je bohatý na antioxidanty, ochrání vaše srdce a odvrátí další chronická onemocnění. Obzvláště chválen je zelený čaj Matcha.

7. Ovoce

Negativní účinek konzumace zpracovaných potravin s vysokým obsahem trans-tuků se dá snížit podáváním čerstvého ovoce místo sušenek, koláčů a vdolků. Ozdobně nakrájené ovoce je skvělou volbou pro dezert. Pokud vás znepokojují pesticidy, rozhodněte se pro organické ovoce nebo použijte tento přírodní prostředek k odstranění pesticidů z ovoce a zeleniny.

Některá důležitá omezení, která je třeba vzít v úvahu

Přestože japonská strava má značný úspěch, existují určitá omezení a některé možnosti výběru potravin byly nedávno zpochybňovány:

  • Použití sójové omáčky je příliš liberální - použití sóji se již příliš nedoporučuje, pokud není konzumována fermentovaná
  • Rafinovaná bílá rýže - bílá rýže je zdrojem jednoduchých sacharidů a je spojována s některými chronickými chorobami. Vyměňte ji za hnědou (celozrnou) rýži (komplexní sacharidy) a předcházejte srdečním chorobám a cukrovce 2. typu.
  • Konzervovaná zelenina v soli může zvýšit váš sodík na nezdravou hladinu, pokud se konzumuje ve velkém množství. Sójová omáčka obsahuje také sodík, takže se to všechno sčítá.
  • Nemusíte se omezovat pouze na japonskou kuchyni. Jiné asijské diety vám mohou přinést také mnoho výhod, protože často zahrnují čerstvou zeleninu a ryby a nespoléhají se na průmyslově zpracované potraviny.

Originál: Why Do Japanese Women Live the Longest and Don’t Get Fat?

Vysoká hladina cholesterolu znamená delší život

- Pixabay

Ethan A. Huff

Pokud si stále myslíte, že zvýšený cholesterol je nebezpečný pro vaše zdraví, pak zřejmě nevěnujete dostatečnou pozornost posledním potvrzeným výsledkům vědy. Japonští vědci potvrdili, jakož i výsledky z posledních let, že vysoká hladina cholesterolu nepatří mezi rizikové faktory srdečních onemocnění nebo úmrtí, jak všichni běžně věříme. Skutečnost je přesně opačná.

Vysoký cholesterol má spojitost s delší dobou života, zatímco jeho snížené hladiny souvisí s dřívějším vznikem chorob a s úmrtími

Výsledky tohoto výzkumu byly publikovány v magazínu The Annals of Nutrition & Metabolism a plné znění jeho závěrů naleznete v odkazech na konci článku. Tyto jsou v naprostém protikladu s obvyklým mýtem, že vysoký cholesterol patří k hlavním příčinám aterosklerózy. Vědci totiž prostřednictvím tzv. kohortové studie odhalili analýzou velkého množství epidemiologických dat, že tato široce rozšířená hypotéza nemá prakticky žádnou vědeckou oporu.

Všeobecnou zaujatost proti cholesterolu označili autoři studie za „cholesterolovou teorii“ a domnívají se, že

největším faktorem, který za ní zůstává ještě stále skrytý, jsou PENÍZE

Kdyby bylo veřejnosti vysvětleno, jak bývá cholesterol ve skutečnosti prospěšný, výrobci léků by přišli o svůj multimiliardový byznys! Trh s léky na bázi statinu by totiž mohl následně zkolabovat a výrobci by pak museli hledat jiný podvodný lék ke své falešné propagaci.

Japonsko, jako země s velmi dlouhou délkou života, bylo dlouho obcházeno ve výzkumu potvrzujících domněnky, že cholesterol je škodlivý. Vědecká pozorování nám však stále častěji ukazují, že populace Japonců i se svou vysokou průměrnou hladinou cholesterolu vykazuje vůbec nejnižší úmrtnost na všechny nemoci.

Jinými slovy, věda dokládá, že vysoká hladina cholesterolu znamená delší život.

Tyto závěry zaujaly čtyři autory zmiňované studie natolik, že při svém vyhodnocování dat zašli ještě o něco dále a dospěli k obdobnému výsledku:

vysoký cholesterol není škodlivý a dokonce ti, kteří mají jeho hladinu sníženou, ve skutečnosti vykazují zvýšené riziko vzniku chronických chorob nebo úmrtí

„Souvislosti mezi úmrtností a hladinami cholesterolu v krvi v Japonsku jsou velmi překvapivé: úmrtnosti ubývá mezi lidmi s vyššími hladinami cholesterolu LDL a je to doloženo velkým množstvím japonských studií, prováděných mezi širokou populací,“ píší autoři v závěru své studie.

„Teorie, že čím nižší je hladina cholesterolu, tím lepší je tak v případě Japonců postavena úplně na hlavu - ve skutečnosti je přesný opak pravdou ... 

Na základě údajů z Japonska musíme nyní navrhnout nový směr v používání medikací proti cholesterolu, pokud chceme přispět k celkovému zlepšení zdraví populace: konkrétně je potřeba si uvědomit, že vyšší cholesterol nezvyšuje všeobecnou úmrtnost a v souvislosti s tímto poznáním je nutné změnit náš přístup k tomuto druhu léčiv.“

Originál: https://www.naturalnews.com/049918_high_cholesterol_nutrition_dietary_health.html

Realita o očkování:

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           ÚNOR 2024 - 24 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. Jelinek, dr. Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 29.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1457

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2081

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života

 

 

 

Standardní verze