10 hlavních důvodů škodlivosti přílišné konzumace cukru

- Pixabay

Barbora Nová

Cukr vám v malém množství nevadí, ale jeho přemíra může vést k přibývání na váze, akné, cukrovce 2. typu a může zvýšit riziko několika závažných onemocnění.

Přidaný cukr se nachází i v těch nejneočekávanějších výrobcích, od marinádové omáčky po arašídové máslo.

Mnoho lidí se při přípravě jídel a svačin spoléhá na rychle zpracované potraviny. Protože tyto výrobky často obsahují přidaný cukr, tvoří velkou část jejich denního příjmu kalorií.

Ve Spojených státech průměrný dospělý člověk denně zkonzumuje přibližně 17 čajových lžiček přidaného cukru (1). To představuje 14% celkového příjmu kalorií u dospělých osob, které dodržují dietu s obsahem 2 000 kalorií.

Odborníci se domnívají, že konzumace cukru je hlavní příčinou obezity a mnoha chronických onemocnění, jako je například cukrovka 2. typu (2).

Proto výživová doporučení doporučují omezit kalorie z přidaného cukru na méně než 10% denně (3).

Následuje 10 hlavních důvodů, proč je konzumace příliš velkého množství cukru škodlivá pro vaše zdraví.

1. Může způsobit nárůst hmotnosti

Míra obezity celosvětově stoupá a důkazy potvrzují, že přidaný cukr - často z nápojů slazených cukrem - je hlavním přispěvatelem k obezitě (4).

Nápoje slazené cukrem, jako jsou limonády, džusy a sladké čaje, obsahují fruktózu, což je druh jednoduchého cukru.

Konzumace fruktózy zvyšuje hlad a chuť na jídlo více než glukóza, hlavní typ cukru obsažený ve škrobnatých potravinách (5).

Studie na zvířatech navíc ukazují, že nadměrná konzumace fruktózy může způsobit rezistenci vůči leptinu, důležitému hormonu, který reguluje hlad a říká tělu, aby přestalo jíst (6).

Jinými slovy, sladké nápoje neomezují hlad, což usnadňuje rychlou konzumaci vysokého počtu tekutých kalorií. To může vést k přibývání na váze.

Výzkumy ukazují, že konzumace sladkých nápojů je spojena s přibýváním na váze a zvýšeným rizikem cukrovky 2. typu (7, 8).

Pití velkého množství nápojů slazených cukrem je také spojeno se zvýšeným množstvím viscerálního tuku, což je druh hlubokého břišního tuku spojený s onemocněními, jako je cukrovka a srdeční choroby (9).

Shrnutí:

  • Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru, zejména ze sladkých nápojů, zvyšuje riziko přibývání na váze a může vést k hromadění viscerálního tuku.

2. Může zvyšovat riziko srdečních onemocnění

Strava s vysokým obsahem cukru je spojována se zvýšeným rizikem mnoha onemocnění, včetně srdečních chorob, které jsou celosvětově příčinou úmrtí číslo jedna (8, 10, 11).

Důkazy ukazují, že strava s vysokým obsahem cukru může vést k obezitě a zánětům, stejně jako k vysokým hladinám triglyceridů, cukru v krvi a krevního tlaku - což jsou všechno rizikové faktory srdečních onemocnění (12).

Kromě toho je konzumace nadměrného množství cukru, zejména z nápojů slazených cukrem, spojována s aterosklerózou, onemocněním charakterizovaným tukovými usazeninami, které ucpávají tepny (13).

Studie provedená na více než 25 877 dospělých osobách zjistila, že osoby, které konzumovaly více přidaného cukru, měly vyšší riziko vzniku srdečních onemocnění a koronárních komplikací ve srovnání s osobami, které konzumovaly méně přidaného cukru (10).

Zvýšený příjem cukru nejenže zvyšuje kardiovaskulární riziko, ale může také zvyšovat riziko mrtvice. Ve stejné studii bylo více než osm porcí nápojů slazených cukrem týdně spojeno se zvýšeným rizikem mrtvice (10).

Pouhá jedna dvanáctiuncová (473 ml) plechovka limonády obsahuje 39 g cukru, což se rovná 8% denní spotřeby kalorií, vycházející z 2000kalorické stravy (14).

To znamená, že jeden sladký nápoj denně vás může přiblížit doporučenému dennímu limitu přidaného cukru.

Shrnutí:

  • Konzumace přidaného cukru zvyšuje rizikové faktory srdečních onemocnění, jako je obezita, vysoký krevní tlak a záněty. Strava s vysokým obsahem cukru je spojena se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

3. Přílišná konzumace cukru souvisí s akné

Strava s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů, včetně sladkých potravin a nápojů, je spojena s vyšším rizikem vzniku akné.

Potraviny s vyšším glykemickým indexem, jako jsou zpracované sladkosti, zvyšují hladinu cukru v krvi rychleji než potraviny s nižším glykemickým indexem (15).

Konzumace sladkých potravin může způsobit zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi, což vede ke zvýšené sekreci androgenů, produkci oleje a zánětům - to vše hraje roli při vzniku akné (16).

Důkazy ukazují, že nízkoglykemická strava je spojena se sníženým rizikem vzniku akné, zatímco vysokoglykemická strava je spojena s vyšším rizikem vzniku akné (17).

Studie provedená na 24 452 účastnících například zjistila, že konzumace tučných a sladkých výrobků, sladkých nápojů a mléka je spojena s aktuálním výskytem akné u dospělých (18).

Mnoho populačních studií navíc ukázalo, že venkovské komunity, které konzumují tradiční, nezpracované potraviny, mají mnohem nižší výskyt akné ve srovnání s městskými oblastmi s vysokými příjmy, kde jsou zpracované potraviny součástí standardní stravy (19).

Tato zjištění se shodují s teorií, že strava s vysokým obsahem zpracovaných potravin s vysokým obsahem cukru přispívá ke vzniku akné.

Shrnutí:

  • Strava s vysokým obsahem cukru může zvyšovat sekreci androgenů, produkci oleje a zánět, což může zvyšovat riziko vzniku akné.

4. Zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

Cukrovka je hlavní příčinou úmrtnosti a zkrácení průměrné délky života. Její výskyt se za posledních 30 let více než zdvojnásobil a prognózy odhadují, že její zátěž bude nadále stoupat (20).

Nadměrná konzumace cukru je historicky spojena se zvýšeným rizikem cukrovky (21).

Ačkoli žádná studie neprokázala, že konzumace cukru způsobuje cukrovku, existují silné souvislosti.

Konzumace velkého množství cukru může nepřímo zvyšovat riziko cukrovky tím, že přispívá k nárůstu hmotnosti a zvýšení množství tělesného tuku - obojí je rizikem pro vznik cukrovky (22).

Obezita, která je často způsobena nadměrnou konzumací cukru, je považována za nejsilnější rizikový faktor vzniku cukrovky (23).

Dlouhodobá konzumace vysokého množství cukru navíc zvyšuje odolnost vůči inzulínu, hormonu produkovanému slinivkou břišní, který reguluje hladinu cukru v krvi.

Inzulínová rezistence způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi a silně zvyšuje riziko vzniku cukrovky.

Výzkum navíc zjistil, že lidé, kteří pijí nápoje slazené cukrem, mají vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky (24).

Studie zahrnující osoby, které pily sladké nápoje po dobu více než 4 let, zjistila, že zvýšená konzumace sladkých nápojů - včetně nealkoholických nápojů a 100% ovocných šťáv - je spojena s vyšším rizikem vzniku diabetu 2. typu (25).

Shrnutí:

  • Strava s vysokým obsahem cukrů může vést k obezitě a inzulínové rezistenci, což jsou rizikové faktory diabetu 2. typu.

5. Může zvyšovat riziko rakoviny

Konzumace nadměrného množství cukru může zvýšit riziko vzniku některých druhů rakoviny.

Za prvé, strava bohatá na sladké potraviny a nápoje může vést k obezitě, která výrazně zvyšuje riziko vzniku rakoviny (26).

Strava s vysokým obsahem cukru také zvyšuje zánět v těle a může způsobit inzulinovou rezistenci, což obojí zvyšuje riziko vzniku rakoviny (27, 28).

Systematický přehled analyzující 37 prospektivních kohortových studií zjistil, že ve dvou z pěti studií o přidaném cukru bylo při vyšším příjmu cukru pozorováno o 60-95% vyšší riziko rakoviny (29).

Stejný přehled zjistil, že v 8 z 15 studií o sladkých potravinách a nápojích bylo při vyšší konzumaci sladkých nápojů pozorováno o 23% až 200% vyšší riziko rakoviny (29).

Další studie zjistily, že příjem cukru souvisí s určitými typy rakoviny.

Studie na více než 22 720 mužích trvající více než 9 let zjistila, že zvýšená konzumace cukru z nápojů slazených cukrem byla spojena s vyšším rizikem rakoviny prostaty (30).

Jiná studie zjistila, že rakovina jícnu souvisí se zvýšenou konzumací sacharózy neboli stolního cukru a slazených dezertů a nápojů (31).

Výzkum souvislosti mezi příjmem přidaného cukru a rakovinou stále probíhá.

Shrnutí:

  • Příliš mnoho cukru může vést k obezitě, inzulínové rezistenci a zánětům, což jsou všechno rizikové faktory pro vznik rakoviny.

6. Přílišná konzumace cukru může zvyšovat riziko deprese

Zatímco zdravá strava může pomoci zlepšit vaši náladu, strava s vysokým obsahem přidaného cukru a zpracovaných potravin může přispívat ke změnám nálady a emocí.

Může dokonce zvyšovat pravděpodobnost vzniku deprese.

Vysoká konzumace cukru je spojována s kognitivními poruchami, problémy s pamětí a emočními poruchami, jako jsou úzkost a deprese (32, 33).

Vědci se domnívají, že ke škodlivému vlivu cukru na duševní zdraví může přispívat chronický systémový zánět, inzulínová rezistence a narušený dopaminergní signalizační systém odměny - to vše může být způsobeno zvýšenou konzumací cukru (34).

Studie, která sledovala 8 000 osob, ukázala, že muži, kteří konzumovali 67 gramů a více cukru denně, měli o 23% vyšší pravděpodobnost vzniku deprese než muži, kteří jedli méně než 40 gramů cukru denně (35).

Jiná studie na více než 69 000 ženách prokázala, že ty, které přijímaly nejvíce přidaných cukrů, měly výrazně vyšší riziko deprese ve srovnání s těmi, které přijímaly nejméně (36).

Shrnutí:

  • Strava bohatá na přidaný cukr a ultra průmyslově zpracované potraviny může zvyšovat riziko deprese u mužů i žen.

7. Může urychlit proces stárnutí pleti

Vrásky jsou přirozenou známkou stárnutí pleti. Časem se objeví bez ohledu na váš zdravotní stav.

Špatný výběr potravin však může vrásky zhoršit a urychlit proces stárnutí pleti.

Konečné produkty pokročilé glykace (AGE) jsou sloučeniny vznikající reakcemi mezi cukrem a bílkovinami v těle. Předpokládá se, že hrají klíčovou roli při stárnutí kůže (37).

Konzumace stravy s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a cukru vede k tvorbě AGEs, které mohou způsobit předčasné stárnutí pokožky (38).

AGEs poškozují kolagen a elastin, což jsou bílkoviny, které pomáhají pokožce vypínat se a udržovat si mladistvý vzhled.

Při poškození kolagenu a elastinu ztrácí pokožka pevnost a začíná ochabovat.

Shrnutí:

  • Sladké potraviny mohou zvyšovat produkci AGEs, které mohou urychlovat stárnutí pokožky a tvorbu vrásek.

8. Může zvyšovat stárnutí buněk

Telomery jsou struktury nacházející se na konci chromozomů, což jsou molekuly, které uchovávají část nebo celou genetickou informaci.

Telomery fungují jako ochranné uzávěry, které zabraňují poškození nebo splynutí chromozomů.

S přibývajícím věkem se telomery přirozeně zkracují, což způsobuje stárnutí a špatné fungování buněk (39).

Přestože je zkracování telomer přirozenou součástí stárnutí, některé životní návyky mohou tento proces urychlit.

Bylo prokázáno, že konzumace velkého množství cukru urychluje zkracování telomer, což zvyšuje stárnutí buněk (40).

Pilotní studie na 61 dětech předškolního věku zjistila, že zvýšená konzumace nápojů slazených cukrem souvisí se zkrácením telomer, což znamená stárnutí buněk (41).

Shrnutí:

  • Konzumace nadměrného množství cukru může urychlit zkracování telomer, což zvyšuje stárnutí buněk.

9. Přílišná konzumace cukru vyčerpává vaši energii

Potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru rychle zvyšují hladinu cukru a inzulínu v krvi, což vede ke zvýšení energie.

Toto zvýšení hladiny energie je však pomíjivé.

Výrobky, které jsou nabité cukrem, ale postrádají bílkoviny, vlákninu nebo tuky, vedou ke krátkému nárůstu energie, který je rychle následován prudkým poklesem hladiny cukru v krvi, často označovaným jako pád (42).

Neustálé kolísání hladiny cukru v krvi může vést k velkým výkyvům v hladině energie (43).

Metaanalýza zkoumající vliv cukru na náladu zjistila, že konzumace sacharidů, zejména cukru, snižuje bdělost do 60 minut po konzumaci a zvyšuje únavu do 30 minut po konzumaci (42).

Chcete-li se vyhnout tomuto cyklu snižování energie, vybírejte si zdroje sacharidů s nízkým obsahem přidaného cukru a bohaté na vlákninu.

Dalším skvělým způsobem, jak udržet stabilní hladinu cukru v krvi a energie, je kombinace sacharidů s bílkovinami nebo tuky.

Například konzumace jablka spolu s malou hrstí mandlí je vynikající svačinou pro dlouhodobou a stálou hladinu energie.

Shrnutí:

  • Potraviny s vysokým obsahem cukru mohou negativně ovlivnit hladinu energie tím, že způsobí prudký nárůst hladiny cukru v krvi a následný pád.

10. Může vést k ztučnění jater

Vysoký příjem fruktózy je trvale spojován se zvýšeným rizikem ztučnění jater.

Fruktóza je běžným druhem cukru, jehož hlavním zdrojem je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy (HFCS) používaný ke slazení limonád, cukrovinek, pečiva, cereálií a dalších výrobků.

Na rozdíl od glukózy a jiných druhů cukru, které jsou přijímány mnoha buňkami v celém těle, je fruktóza odbourávána téměř výhradně v játrech (44).

V játrech se fruktóza přeměňuje na energii nebo se ukládá jako glykogen.

Játra však mohou ukládat pouze určité množství glykogenu, než se nadbytečné množství přemění na tuk.

Velké množství přidaného cukru ve formě fruktózy přetěžuje játra a vede k nealkoholickému ztukovatění jater (NAFLD), což je stav charakterizovaný nadměrným hromaděním tuku v játrech (45).

Studie na zvířatech zjistila, že dlouhodobé krmení myší stravou s vysokým obsahem fruktózy vedlo v porovnání s kontrolní skupinou ke zhoršení jejich střevní bariéry, zánětům jater, jaterním nádorům a známkám ztukovatění jater (46).

Stejná studie zjistila, že stejné množství fruktózy vede s větší pravděpodobností k rozvoji ztukovatění jater, pokud je konzumováno prostřednictvím nápojů, nikoliv potravy, a pokud je konzumováno jednorázově ve srovnání s několika dávkami rozloženými do delšího časového období (46).

Studie provedená na více než 5 900 dospělých osobách ukázala, že u osob, které denně pijí nápoje slazené cukrem, je riziko vzniku NAFLD o 56% vyšší než u osob, které tyto nápoje nepijí (47).

Shrnutí:

  • Konzumace nadměrného množství cukru může vést k NAFLD, onemocnění, při kterém se v játrech hromadí nadměrné množství tuku.

Další zdravotní rizika přílišné konzumace cukru

Kromě výše uvedených rizik může cukr vašemu tělu škodit nespočtem dalších způsobů.

Výzkumy ukazují, že příliš mnoho přidaného cukru:

Zvyšuje riziko onemocnění ledvin: Fruktóza může zvyšovat sérové koncentrace urátů, což vede k rozvoji onemocnění ledvin (52). Trvale vysoká hladina cukru v krvi může také poškodit jemné cévy v ledvinách, což zvyšuje riziko onemocnění ledvin (48).
Negativně ovlivňuje zdraví zubů: Konzumace nadměrného množství cukru může způsobit vznik zubního kazu. Bakterie v ústech se živí cukrem a uvolňují vedlejší produkty kyseliny, které způsobují demineralizaci zubů (49).
Zvyšuje riziko vzniku dny: Dna je zánětlivé onemocnění charakterizované bolestí kloubů. Přidané cukry zvyšují hladinu kyseliny močové v krvi, což zvyšuje riziko vzniku nebo zhoršení dny (50).
Urychluje pokles kognitivních funkcí: Strava s vysokým obsahem cukrů může vést ke zhoršení paměti a je spojována se zvýšeným rizikem demence, Alzheimerovy choroby a mrtvice (51).

Výzkum vlivu přidaného cukru na zdraví probíhá a stále se objevují nové poznatky.

Shrnutí:

  • Konzumace nadměrného množství cukru může zhoršovat kognitivní funkce, zvyšovat riziko dny, poškozovat ledviny a způsobovat zubní kazy.

Jak snížit příjem cukru

Nadměrné množství přidaného cukru má mnoho negativních účinků na zdraví. I když je občasná konzumace malého množství zcela zdravá, měli byste se snažit omezit množství cukru, kdykoli je to možné.

Naštěstí stačí zaměřit se na konzumaci celých, průmyslově nezpracovaných potravin a množství cukru ve vaší stravě se automaticky sníží.

Následuje několik tipů, jak snížit příjem přidaných cukrů:

  • Vyměňte limonády, energetické nápoje, džusy a slazené čaje za vodu nebo neslazený sodovkový nápoj.
  • Pijte černou kávu bez cukru nebo používejte její přírodní alternativu, která je zdravější.
  • Obyčejný jogurt si oslaďte čerstvými nebo mraženými bobulemi, místo abyste si kupovali jogurt s příchutí a cukrem.
  • Místo ovocných koktejlů slazených cukrem konzumujte celé ovoce.
  • Sladkosti nahraďte domácí směsí ovoce, ořechů a několika kousků hořké čokolády.
  • Místo sladkých salátových dresinků, jako je medová hořčice, používejte olivový olej a ocet.
  • Vybírejte marinády, ořechové máslo a kečup s nulovým obsahem přidaných cukrů.
  • Hledejte cereálie, müsli a müsli tyčinky s méně než 4 gramy cukru na porci.
  • Vyměňte ranní cereálie za misku ovesných vloček s ořechovým máslem a čerstvými bobulemi nebo omeletu z čerstvých zelených plodů.
  • Místo marmelády si na sendvič s arašídovým máslem nakrájejte čerstvé banány.
  • Místo sladkých pomazánek, jako je Nutella, používejte přírodní ořechové máslo.
  • Vyhýbejte se alkoholickým nápojům slazeným limonádou, džusem, medem, cukrem nebo agávou.
  • Nakupujte po obvodu obchodu s potravinami a zaměřte se na čerstvé a plnohodnotné suroviny.

Vedení potravinového deníku je navíc vynikajícím způsobem, jak si lépe uvědomit hlavní zdroje cukru ve vaší stravě.

Nejlepším způsobem, jak omezit příjem přidaného cukru, je připravovat si doma vlastní zdravá jídla a vyhýbat se nákupu potravin a nápojů s vysokým obsahem přidaného cukru.

Shrnutí:

  • Zaměření se na přípravu zdravých jídel a omezení příjmu potravin, které obsahují přidaná sladidla, vám může pomoci snížit množství cukru ve vaší stravě.

Často kladené otázky

Co je to přidaný cukr?

Přidané cukry jsou cukry, které se přidávají při zpracování potravin, během přípravy nebo při stolování (48).

Přidaným cukrem je například sacharóza nebo dextróza přidávaná při zpracování potravin, stejně jako med používaný ke slazení čaje u vašeho kuchyňského stolu.

Naštěstí jsou "přidané cukry" na štítcích s nutričními údaji uvedeny samostatně pod řádkem "celkový obsah cukrů", což usnadňuje zjištění, zda vaše potravina obsahuje či neobsahuje přidané cukry.

Co se považuje za potravinu s vysokým obsahem cukru?

Za potraviny s vysokým obsahem cukru mohou být považovány potraviny, které obsahují téměř nebo více než doporučené množství.

Muži by neměli konzumovat více než 9 čajových lžiček (36 gramů) přidaného cukru denně (53).

Ženy by neměly konzumovat více než 6 čajových lžiček (25 gramů) (53).

Mezi potraviny s vysokým obsahem cukru patří:

  • sladkosti, včetně cukrovinek, koláčů, dortů a sušenek.
  • mléčné dezerty, jako je zmrzlina a mléčné koktejly.
  • limonády
  • ovocné šťávy
  • sportovní nápoje (54)
  • nízkotučný jogurt (55)
  • koření, jako je kečupTrusted Source, medová hořčice a BBQ omáčka.
  • mnoho běžných snídaňových cereálií (56)

Zatímco některé potraviny s vysokým obsahem cukru jsou zřejmé, na druhé straně má mnoho potravin překvapivě vysoký obsah cukru.

Závěr

Konzumace příliš velkého množství přidaného cukru může mít mnoho negativních zdravotních účinků.

Nadbytek slazených potravin a nápojů může vést mimo jiné k nárůstu hmotnosti, problémům s hladinou cukru v krvi a zvýšenému riziku srdečních onemocnění.

Z těchto důvodů bychom měli přidaný cukr omezit na minimum, kdykoli je to možné, což je snadné, pokud dodržujeme výživově bohatou stravu založenou na celých potravinách.

Pokud potřebujete ze svého jídelníčku vyřadit přidaný cukr, zkuste některé z výše uvedených drobných změn.

Než se nadějete, váš návyk na cukr bude minulostí.

Telomery, ochrana chromozomů a jejich vliv na zdraví a délku života až 125 let

Telomery jsou ochranné konce na každém z našich chromozomů, které chrání tato dlouhá, svinutá vlákna DNA během procesu replikace. Přímou korelaci mezi délkou telomer a zdravím a délkou života vědci teprve zkoumají. Již nyní je ovšem jasné, že délka telomer člověka je ovlivněna genetickými i environmentálními faktory a má těsný vztah ke stárnutí a rozvoji některých chorob. Zajímavé je, že některé potraviny, jako třeba extrakt z houby Coriolus versicolor (Outkovka pestrá), zpomalují zkracování telomer během procesu replikace.

Naše tělo tvoří přes 100 bilionů buněk. Když se podíváme blíž, uvidíme, že každá buňka obsahuje jadérko. A právě tam se nacházejí chromozomy. Chromozomy jsou dlouhá vlákna DNA, genů, které rozhodují, kdo jsme, jak vypadáme, jak vysocí budeme atd. Teď se podíváme na jediný chromozom. Každý chromozom je tvořen dvěma vlákny a každé obsahuje jednu molekulu DNA. DNA je jako dlouhý řetězec informačních korálků, které určují všechno, co se nás týká. Řetězce DNA obsahují jednotky zvané báze a typický chromozom má přibližně 100 milionů bází. Tyto řetězce jsou stočené do spirály jako na obrázku. Takže kdybychom celý řetězec chromozomu rozpletli, na každém konci bychom našli telomeru. Tyto speciální „korálky“ slouží k ochraně vlákna DNA během procesu replikace.

Teoretický věk člověka je 125 let

Délka telomery je při narození 15 000 bází. Pokaždé, když se chromozom rozdělí, telomera se trošku zkrátí. A to tak, že už v jednom roce mají naše telomery jen 10 000 bází. Když se telomery dostanou pod 5 000 bází, buňka umírá. Pokud se pod 5 000 dostane dostatečný počet chromozomů, umíráme stářím. Zajímavé je, že většina vědců a výzkumníků se shoduje, že teoretický věk průměrného člověka na základě toho, jak dlouho trvá, než se telomery zkrátí pod 5 000 bází, je asi 125 let. Důvodů, proč většina lidí nežije tak dlouho, je několik, například neschopnost imunitního systému bojovat s nemocemi a neschopnost těla bránit zkracování telomer.

Každá replikace DNA telomery zkrátí

Když se buňka dělí, projde procesem replikace DNA. Ta probíhá v podstatě tak, že se vlákno chromozomu rozdělí na půl a každá polovina se potom replikuje na celé vlákno DNA, takže potom máte 2 přesně stejné chromozomy. S jediným rozdílem, na konci tohoto procesu jsou telomery o něco kratší než ty původní. Ptáte se proč? Replikace DNA je trochu jako stavění zdi z cihel. První vrstvu cihel znázorňuje polovina původního chromozomu. Tělo (zedník) potom položí další řadu cihel na tu první, všech 100 bilionů „cihel“ v řetězci. Zedník couvá a pokládá jednotlivé cihly, když se však dostane na konec řady, nemá se na co postavit, aby mohl položit poslední cihlu (jednu z cihel telomery), aniž by ze zdi spadl. Takže druhá vrstva je o kousek kratší než ta první. Když se buňka dělí příště, stane se totéž. A tak to pokračuje dál a dál s každou replikací a dělením buňky.

Co urychluje zkracování telomer

Zkracování telomer můžeme urychlit nezdravým životním stylem, stresem a životním prostředím, ve kterém žijeme. Tyto činnosti vytváří volné radikály, které se na telomery váží a mohou je předčasně zkrátit. Poznámka: Podle výzkumu, který prezentovala Americká asociace pro výzkum rakoviny na odborné konferenci "Rakovina tlustého střeva od biologie po terapii", pořádané 27. – 30. října 2010, vědci poprvé našli spojitost mezi délkou telomer a zvýšeným rizikem rakoviny.

Tajemství rozmnožovacích buněk – telomeráza

Je zajímavé, že telomery v rozmnožovacích buňkách těla se nezkracují. Takže teoreticky nestárnou. Je to díky vytváření enzymu jménem telomeráza. Telomeráza je enzym tvořený bílkovinami a ribonukleovou kyselinou (RNA) a jeho úkolem je udržovat telomery DNA na koncích chromozomů. Telomeráza udržuje kvalitu i kvantitu DNA, která se nachází na koncích každého chromozomu. Při dělení rozmnožovací buňky zedník taky spadne a telomera je kratší než na původním chromozomu. Ale telomeráza „zázračně“ zapůsobí a nahradí chybějící cihly telomery, takže je nový chromozom stejný jako ten původní.

Takže co to všechno znamená? To, že se telomery většiny našich buněk zkracují během procesu replikace DNA, je součástí přirozeného stárnutí. Regulace délky telomer je tedy jednou z klíčových cest, jak tělu dodat schopnost bojovat proti nemocem a degradaci způsobené věkem.

Polysacharidy PSK a PSP z Coriolusu

Takže jak můžeme účinně ovládat telomery a pomáhat opravovat a udržovat imunitní systém? Základem je zdravý životní styl a umění práce se stresem. Je vhodné i doplnit jídelníček o některé potraviny. Polysacharidy PSP a PSK, který se nachází ve extraktech z Coriolusu versicolor, na lidské tělo působí jako modulátor, pomáhá řídit délku telomer během dělení buněk a pomáhá opravovat imunitní systém a udržovat jeho schopnost účinně bojovat proti nemocem.

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá) je houba, která se v Asii a Evropě používá už stovky let. V USA se stává uznávaným a běžně dostupným lékem teprve nyní. Na rozdíl od většiny v současnosti předepisovaných léků jsou polysacharidy PSP a PSK z coriolusu versicolor - outkovky pestré naprosto přírodní. Když se kolem sebe rozhlédneme, příroda nás učí věci, které západní lékařská věda až dosud převážně ignorovala. Farmaceutický průmysl nás bohužel přivedl k filosofii intervence, ne prevence. Nás by však měla zajímat především právě prevence, nikoli intervence. O tu jde ze všeho nejvíc.

Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max

Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
Reishi (čínsky Ling Zhi) a její užívání, uvádějí staré čínské spisy z doby už před více než 2 400 lety. Tato vzácná houba je také nazývaná latinsky Ganoderma lucidum, v překladu "božská houba...

Cordyceps sinensis

Cordyceps sinensis
Cordyceps je velice specifická cizopasná houba, která roste od nepaměti pouze v horských oblastech Číny a Tibetu. Pro své specifické účinky je v čínské medicíně především Cordyceps sinensis používán...

Sibiřská Čaga

Sibiřská Čaga
Čaga, dřevokazná houba se živí šťávami stromů, především z břízy, jilmu, jeřabiny, jasanu, ale nejvyšší léčivé účinky má houba Čaga rostoucí na břízách. Ideální sběr je na podzim a na jaře, kdy má...

Hericium erinaceus

Hericium erinaceus
Hericium je poměrně vzácná houba, která svým tvarem připomíná mořský korál. Roste paraziticky především na tvrdém dřevě dubů a buků, přičemž roste zejména v jihovýchodní Asii. Na našem území ji...

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)

Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
- na konci stránky: "Klinické studie s Coriolusem u onkologických pacientů" Coriolus versicolor nebo-li čínsky YunzhiYunzhi je druhem dřevokazné houby, která je již celá staletí využívá v tradiční...

Shiitake

Shiitake
Shiitake (lat. Lentinus edodes), česky Houževnatec jedlý je uznávaný přírodní prostředek jako Reishi, Cordyceps, Hericium a Sibiřská Čaga. Jejími hlavními aktivními komponenty jsou polysacharidy...

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná
V posledních desetiletích se základní výzkum věnuje daleko podrobněji než kdykoli jindy komlexnějšímu složení a biologickým účinkům hlívy ústřičné a jejím jednotlivým složkám. Na základě výsledků...

Agaricus

Agaricus
Agaricus blazei Murill, česky žampion brazilský Agaricus blazei Murrill je jedlá brazilská houba s nízkým obsahem kalorií a velkým množství živin. Pochází z malé brazilské vesnice jménem Piedade...

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)

BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
Beta glukany 1,3/1,6D jsou přírodní polysacharidy nacházející se také v buněčných stěnách kvasinek rodu Saccharomyces cerevisiae a všech medicinálních hub. Obsažené beta-glukany jsou získávány...

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)

C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
Synergická kombinace extraktu z plodů ze stromu Camu Camu a quercetinu s maximální vstřebatelností vitamínu C. Camu Camu Camu Camu je nízký malý strom rostoucí divoce podél řek v oblastech...

Ashwagandha

Ashwagandha
(Ashwagandhá – witánie snodárná – witánie uspávající – Withania somnifera) je polokeř, který dorůstá do výšky 1 - 1,5 metru. Původem je ze severozápadní Indie. Roste také v severní Africe a na...

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent

Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
10 prokázaných zdravotních přínosů kurkuminu Koření známé jako kurkuma je možná nejúčinnějším existujícím doplňkem stravy. Mnoho kvalitních studií ukazuje, že kurkuma má zásadní přínosy pro vaše...

Rdesno mnohokvěté - He shou wu

Rdesno mnohokvěté - He shou wu
Che-šou-wu (He Shou Wu) je v asijské bylinné medicíně jednou z nejpopulárnějších a nejvíce ceněných posilujících bylin. He-šou-wu je zpracovaná kořenová hlíza rostliny Polygonum multiflorum (rdesno...

Graviola - Annona

Graviola - Annona
Extrakt z listí ze stromu Graviola - přirozený zabiják rakovinových buněk – 10.000 krát silnější než chemoterapie A proč to nevíme? Je to proto, protože určité velké korporace chtějí dostat zpět...

Maca

Maca
Maca, přezdívaná jako peruánský ženšen nebo peruánská viagra roste v jihoamerických Andách, vyskytuje se ve výškách kolem 4000 metrů n.m. a odolává až mrazům -20°C, stejně jako žáru slunce. Vzhledem...

Chitomax

Chitomax
Princip působení Chitomaxu: Je známo, že viskózní vláknina a zejména chitosan působí na metabolismus tuků, snižuje vstřebávání cholesterolu ze stravy a váže se na žlučové kyseliny, a tím snižuje...

Fenuprim

Fenuprim
chitomax + bylinky + kyselina alfalipoová FENUPRIM – jedinečná kombinace pěti přírodních látek, synergicky působících, která vám může pomoci při formování vaší postavy. Pro většinu lidí jsou právě...

Dračí krev

Dračí krev
Dračí krev – Dragons blood Když se v amazonské džungli někdo poraní, škrábne nebo je pokousán hmyzem, někdy můžete vidět jak mačetou sekne do jednoho druhu stromu a temně rudou pryskyřici si kápne do...

Danshen Q10 cardio

Danshen Q10 cardio
Danshen Q10 cardio Synergická kombinace extraktů a mikroživin pro normální funkci srdce. Kombinace extraktu z kořene Danshen, koenzymu Q10, vitamínu E a thiaminu je synergická kombinace – působení...

Šafrán

Šafrán
Saffron – Brain and Neuro balancer Přírodní doplněk stravy určený ke zmírnění stresu, zlepšení nálady a zvýšení pocitu pohody. Obsahuje unikátní synergicky působící kombinaci patentovaného extraktu...

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent

Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
Silybin Phytosome® – silibinin s vysokou vstřebatelností - novinka na ochranu a regeneraci jater Jaterní buňky odstraňují mj. z krve trávicího ústrojí baktérie, viry a jiné patogeny. Zdravá játra do...

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent

Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
Boswellia Phytosome® - novinka s vysokou vstřebatelností, s protizánětlivým a protibolestivým účinkem Boswellia serrata, česky kadidlovník pilovitý je středně velký strom z čeledi březulovitých. Jeho...

S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion
Glutathion je nejsilnější antioxidant, který vytváří tělo, přičemž S-acetyl-L-Glutathion je nejpokročilejší formou biologicky dostupného glutathionu. Jeho účinnost se rovná nitrožilnímu podávání...

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení

Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
NOVINKA  Unikátní kombinace vysoce kvalitních extraktů z hub a rostlin, doplněná o betaglukan vysoké čistoty (nad 80%) a vitamíny na podporu imunity. Devět složek synergicky spojených v...

Každá nemoc je způsobena narůstající jedovatostí lidského organismu.

Úžasný: MUDr. Henry Bieler

 

 

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ ČLÁNKY

 

       NOVĚ PUBLIKOVANÉ ČLÁNKY

           BŘEZEN 2024 -31 článků

           DUBEN 2024 - 22 článků

 

Nejlepší DIETY pro celkové zdra ví v roce 2024 - středomořská, DASH a MIND - U.S. News & World Report

  

100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou h ověkosti - 3 unikátní, bezkonkurenční extrakty

31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman

Dr. Peter  McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video

  Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny

Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu

CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie

Překyselené tělo: začátek vážné nemoci

ZVRÁCENÍ POSTUPU DIABETU 2. typu začíná u ignorování běžných doporučení, MUDr. Sarah Hallbergová - video

Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal

BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země

Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej

Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus

100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát 

Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.

Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport

Artróza - kmenové buňky - Podvod!

Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová

Jak se skutečně zdravě stravovat...

Proč průběžně a jak detoxikovat tělo

  PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií

Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath

Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování

 

  Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt

Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?

Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou

    Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...

 

Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?

 

OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ PŘÍPRAVKY

Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.

MUDr. William J. Mayo

 

 

TŘI UNIKÁTNÍ EXTRAKTY

Z DUANWOOD RED REISHI

Za  účinné  se  z  Reishi  považují  pouze  kvalitně  provedené  a  čisté  extrakty,  které  mají  dobrou  biologickou  dostupnost  a  jsou  zbavené  nestravitelného  chitinu;  nelze  tedy  použít  pouhý  prášek  z  usušené  houby.

 

          EXTRAKT                 SPÓR

Nejsilnější extrakt z REISHI na českém trhu!!!100% spórový prášek z Duanwood Red Reishi!!!

 

TRITERPEN MAX

Extrakt s vysokým obsahem triterpenoidů. Více než 20 triterpenoidů%!

ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI

DUANWOOD RED REISHI

zdroj výše nejúčinnějších extraktů

Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan

 

FAKTA O REISHI,

MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?

 

 

 

 CORDYCEPS, EXTRA SILNÝ

NEJVYŠŠÍ GARANTOVANÉ MNOŽSTVÍ ÚČINNÝCH LÁTEK - CERTIFIKÁT COA

Nejsilnější Cordyceps na českém trhu!!!

CORDYCEPS - video

100% Sibiřská Čaga

ČAGA - video

HERICIUM - video

 

  BETAGLUKAN           HLÍVA

        extrakt               extrakt

Betaglucan MaxCellHlíva ústřičná

BETAGLUKAN - video

 

    KURKUMIN            AŠVAGANDA

        extrakt                    extrakt

Betaglucan MaxCellNejsilnější Ašvaganda na Českém trhu

ASHWAGANDHA - video

 

RDESNO             ANNONA

extrakt                  extrakt

Vysoce účinný extrakt z listů

 

ČAGA - video

Z ověřených dat vyplývá, že člověk, který covid prodělal, je třináckrát lépe chráněn, než člověk, který má dvě dávky vakcíny.

prof. Jiří Beran, 13.11.2021

prof. Jiří Beran, 15.11.2021

 

TEČKOVANÝ PŘÍBĚH

"NEVĚŘÍM UŽ BÍLÝM PLÁŠŤŮM, ALE LIDEM"

medicinský inženýr

JURAJ Orság


 

TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY

dokument z 31. srpna 2022

Nadační fond Svědomí Národa

 

KUBEK 2009

 

DOKUMENT ČT 2

BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH

DOKUMENT ČT 2

ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ

             TEST

BARVOSLEPOSTI

 

 

ROK SI NIČÍME IMUNITU,

možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...

doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.

Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid

Ú MRTÍ - 1480

SRDEČNÍ ZÁSTAVY - 2107

   PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL

 

RENOMOVANÝ PATOLOG   dr. RYAN COLE - přednáška

ALARMUJÍCÍ EFEKT  covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány

  • Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
  • Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...

český dabing - 17:08

Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021

 

AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS

POSTAVIT SE NA ODPOR

 

FRONTLINE NEWS

 

 

ZAČNĚTE U SEBE

ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ

Doporučuji:

každé ráno cca 30 minut před snídaní

vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z

  a nejdříve po 15 minutách:

případně nejen pro psychiku:

pro střevo kvalitní probiotika:

  • kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
 

 

VÁLEK U MORAVCE V OVM

10. dubna 2022

NEHORÁZNĚ LŽE

 

 

Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času

 

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Toto je novodobá reklama na co?

MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života