Co jsou transmastné kyseliny a jsou pro vás škodlivé?
- Pixabay
Čtení etiket je důležité
Barbora Nová
Možná jste už hodně slyšeli o transmastných kyselinách. Tyto tuky jsou notoricky známé jako nezdravé, ale možná nevíte proč.
Přestože se jejich příjem v posledních letech snížil, protože se zvýšila informovanost a regulační orgány omezily jejich používání, transmastné kyseliny stále představují problém pro veřejné zdraví.
Následuje vysvětlení všeho, co potřebujete vědět o transmastných kyselinách.
Co jsou transmastné kyseliny?
Transmastné kyseliny jsou jednou z forem nenasycených tuků, přičemž se vyskytují v přírodní i umělé formě.
Přírodní transmastné kyseliny se vyskytují v mase a mléčných výrobcích přežvýkavců, jako je skot, ovce a kozy. Vznikají přirozeně při trávení trávy bakteriemi v žaludku těchto zvířat.
Konzumenti mléčných výrobků a masa však nemusí mít obavy.
Několik přehledů dospělo k závěru, že mírný příjem těchto tuků se nezdá být škodlivý (1).
Nejznámějším transmastným tukem přežvýkavců je konjugovaná kyselina linolová (CLA), která se nachází v mléčném tuku. Předpokládá se, že je prospěšná, a prodává se také jako doplněk stravy. Stále častěji se však objevují neshody ohledně toho, zda je CLA skutečně prospěšná, a je třeba provést více definitivních studií (2, 3).
Umělé transmastné kyseliny - jinak známé jako průmyslové transmastné kyseliny nebo částečně hydrogenované tuky - jsou však zdraví nebezpečné.
Tyto tuky vznikají chemickou úpravou rostlinných olejů tak, aby zůstaly pevné při pokojové teplotě, což jim zajišťuje mnohem delší trvanlivost (4).
Shrnutí:
- Transmastné kyseliny se vyskytují ve dvou formách - přírodní, které se vyskytují v některých živočišných produktech a nejsou považovány v mírném množství za škodlivé, a umělé, což jsou hydrogenované rostlinné oleje a mají vážné zdravotní důsledky.
Škodí transmastné kyseliny vašemu srdci?
Umělé transmastné kyseliny mohou zvyšovat riziko srdečních onemocnění.
V řadě klinických studií došlo u lidí, kteří konzumovali transmastné tuky místo jiných tuků nebo sacharidů, k výraznému zvýšení LDL (špatného) cholesterolu bez odpovídajícího zvýšení HDL (dobrého) cholesterolu (5).
Přitom většina ostatních tuků má tendenci zvyšovat jak LDL, tak HDL (6).
Mnoho pozorovacích studií skutečně spojuje transmastné tuky se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění (5).
Shrnutí:
- Z pozorovacích studií i klinických studií vyplývá, že transmastné tuky významně zvyšují riziko srdečních onemocnění.
Mají transmastné kyseliny vliv na citlivost na inzulín a cukrovku?
Vztah mezi transmastnými kyselinami a rizikem cukrovky není zcela jasný.
Rozsáhlá studie z roku 2001 na více než 80 000 ženách zaznamenala, že ty, které konzumovaly nejvíce transmastných tuků, měly o 40 % vyšší riziko cukrovky (7).
Novější studie však žádný vztah mezi příjmem transmastných kyselin a cukrovkou nezjistila (8).
Několik kontrolovaných studií zkoumajících transmastné kyseliny a rizikové faktory cukrovky, jako je inzulínová rezistence a hladina cukru v krvi, ukazuje rozporuplné výsledky (9).
Studie na zvířatech z roku 2021 dospěla k závěru, že transmastné kyseliny významně zvyšují riziko metabolických onemocnění, jako je diabetes 2. typu a ztukovatění jater (10).
Shrnutí:
- Transmastné kyseliny mohou způsobovat inzulinovou rezistenci a cukrovku 2. typu.
Vztah transmastných kyselin k zánětu
Nadměrný zánět je považován za hlavní příčinu mnoha chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, metabolický syndrom, cukrovka a artritida.
Dvě starší studie naznačují, že transmastné tuky při nahrazení jiných živin ve stravě zvyšují zánětlivé markery - jiná starší studie však vyměnila máslo za margarín a nezjistila žádný rozdíl (11, 12, 13).
Novější studie na zvířatech zjistily souvislost mezi transmastnými kyselinami a střevními záněty (10).
Shrnutí:
- Studie naznačují, že transmastné tuky zvyšují zánět, zejména u lidí s nadváhou nebo obezitou.
Vztah transmastných kyselin k cévám a rakovině
Předpokládá se, že transmastné kyseliny poškozují vnitřní výstelku cév, tzv. endotel.
Ve starší čtyřtýdenní studii, v níž transmastné tuky nahradily nasycené tuky, poklesl HDL (dobrý) cholesterol o 21 % a dilatace tepen byla narušena o 29 % (14).
Novější studie na 111 osobách s ischemickou chorobou srdeční prokázala jasnou souvislost mezi zvýšenou konzumací transmastných kyselin a závažností jejich tepenných lézí (15).
Nedávné studie zkoumaly vliv transmastných kyselin na vznik rakoviny a zjistily souvislost mezi příjmem transmastných kyselin a zvýšením výskytu rakoviny prsu, prostaty a tlustého střeva (16, 17).
Shrnutí:
- Transmastné kyseliny mohou poškozovat vnitřní výstelku cév a zvyšovat riziko vzniku některých druhů rakoviny.
Zdroje transmastných kyselin v moderní stravě
Částečně hydrogenované rostlinné oleje jsou největším zdrojem transmastných kyselin ve stravě, protože jejich výroba je levná a mají dlouhou dobu trvanlivosti.
Přestože se vyskytují v řadě zpracovaných potravin, vlády v poslední době přistoupily k omezení transmastných kyselin.
Například v roce 2018 Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) s platností od roku 2020 zakázal používání částečně hydrogenovaných olejů ve většině zpracovaných potravin v USA (18).
Podobné kroky ke snížení obsahu transmastných kyselin ve zpracovaném zboží podniklo i několik dalších evropských zemí.
Shrnutí:
- Průmyslově zpracované potraviny, které obsahují částečně hydrogenovaný rostlinný olej, jsou nejbohatším zdrojem transmastných kyselin v moderní stravě.
Jak se vyhnout transmastným kyselinám
Přestože jsou transmastné kyseliny v potravinách v USA od roku 2020 zakázány, může být složité se jejich stopám zcela vyhnout.
Ve Spojených státech mohou výrobci označovat své výrobky jako "bez transmastných kyselin", pokud je v jedné porci méně než 0,5 gramu těchto tuků.
I přesto je zřejmé, že několik sušenek "bez transmastných kyselin" může rychle dosáhnout škodlivého množství.
Chcete-li se transmastným kyselinám vyhnout, je důležité pečlivě číst etikety. Nejezte potraviny, které mají na seznamu složek uvedeny částečně hydrogenované položky.
Čtení etiket přitom nemusí vždy stačit. Některé zpracované potraviny, například běžné rostlinné oleje, v sobě skrývají transmastné kyseliny, ale na etiketě nebo v seznamu složek je neuvádějí.
Proto je rozumné snížit množství průmyslově vysoce zpracovaných potravin ve svém jídelníčku.
Shrnutí:
- Optimální možností, jak se vyhnout transmastným tukům je pečlivě číst etikety a vyhýbat se, co nejvíce průmyslově ultra zpracovaným potravinám.
Závěr
Většina transmastných kyselin je pro vaše zdraví nebezpečná.
Ačkoli jsou přírodní transmastné kyseliny z živočišných produktů považovány v mírném množství za bezpečné, umělé jsou silně spojovány se zdravotními problémy, včetně srdečních onemocnění.
Stejně tak jsou umělé transmastné kyseliny spojovány s dlouhodobými záněty, inzulinovou rezistencí a dokonce i rakovinou, zejména u lidí s obezitou nebo nadváhou.
Přestože se množství transmastných kyselin v moderní stravě snížilo, jejich průměrný příjem je v mnoha zemích stále problematický.
Více:
- Mléko, to je zvýšené riziko úmrtí a zlomenin - studie
- Soda bicarbona - noční můra farmaceutického průmyslu
- Jak se zdravě stravovat
- Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- Umírání z potravin: Předčasné, bolestivé a drahé
- Vysoká průměrná délka života Japonců souvisí se stravou a nikoliv s geny
- Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli
OVĚŘENÉ PŘÍRODNÍ EXTRAKTY
S CERTIFIKÁTY
Níže uvedené nejúčinnější přírodní přípravky s ochrannou známkou Superionherbs sice mohou velice dobře účinkovat, nicméně je vhodné souběžně začít u sebe, protože chronické obtíže mají zpravidla tyto společné jmenovatele:
Jedině ochranná známka "Superionherbs" garantuje množství účinných látek v níže uvedených extraktech a samozřejmě u každé šarže.
Reishi extrakt, Reishi spór a Reishi Triterpen Max
———
Cordyceps sinensis
———
Sibiřská Čaga
———
Hericium erinaceus
———
Coriolus versicolor (Outkovka pestrá)
———
Shiitake
———
Hlíva ústřičná
———
Agaricus
———
BetaGlukan Maxcell (s Resveratrolem a Acerolou)
———
C-Max komplex (Camu camu s quercetinem)
———
Ashwagandha
———
Kurkumin (fytosomální extrakt), italský patent
———
Rdesno mnohokvěté - He shou wu
———
Graviola - Annona
———
Maca
———
Chitomax
———
Fenuprim
———
Dračí krev
———
Danshen Q10 cardio
———
Šafrán
———
Ostropestřec mariánský (fytosomální extrakt), italský patent
———
Boswellia (fytosomální extrakt), italský patent
———
S-Acetyl-L-Glutathion
———
NMN (nikotinamid mononukleotid)
———
Supík - sirup pro DĚTI na podporu imunity - unikátní složení
———
4x Instantní káva i s extrakty z hub Čaga, Cordyceps a Hericium
———
POSILUJTE ÚČINNĚ PŘEDEVŠÍM IMUNI TU A VČAS
ZÁSADNĚ NEJVYŠŠÍ GARANTOVANOU KVALITOU PŘÍRODNÍCH EXTRAKTŮ
REISHI, CORDYCEPS, ČAGA, AŠVAGANDA, HERI CIUM, MACA, CORIOLUS, KURKUMIN, BETAGLUKAN, GRAVIOLA, HLÍVA ÚSTŘIČNÁ, SHIITAKE, DRAČÍ KREV, C-MAX KOMPLEX, DANSHEN, HE SHOU WU-RDESNO, CHITOMAX, FENUPRIM, MAITAKE, AGARICUS, COPRINUS, ENOKI, SAFFRON, SILYBIN, BOSWELLIA, TRITERPEN MAX, GLUTATHION, SUPÍK - sirup pro děti na podporu imunity, NMN (nikotinamid mononukleotid)...
100% KVALITA JEN V ROSTLINNÝCH KAPSLÍCH
vhodné i pro vegetariány a vegany
CERTIFIKÁTY KLÍČOVÝCH PRODUKTŮ
NEJPOPULÁRNĚJŠÍ STRÁNKY
Zkušenosti klientů s Úspěšnou léčbou především boreliózy, chlamydiózy, únavového syndromu...
100% REISHI - houba mládí a zdravé dlou3 unikátní, bezkonkurenční extrakty h ověkosti -
31 důvodů proč se NENECHÁM OČKOVAT - izraelský rabín Chananya Weisman
Dr. Peter McCullough: Jak přírodně DETOXIKOVAT tělo PO OČKOVÁNÍ mRNA vakcínou (protokol) - video
Devastující efekt pro zdraví - glutaman sodný, aspartam a další excitotoxiny
Jak se přírodní cestou uzdravit z chronické Boreliózy, Chlamydiózy, EB virózy... únavového syndromu
CORDYCEPS - silná imunita a nárůst energie
Překyselené tělo: začátek vážné nemoci
Protokol pro prevenci pro uzdravené klienty - Ing. Zdeněk Rozehnal
BOSWELIA serrata (kadidlo) - jeden z nejsilnějších přírodních léků Matky Země
Tibetská houba, tibetské krystaly a kombucha - darování, prodej
Léčte záněty a ne Cholesterol, MUDr. Marc Sircus
100% ČAGA ze Sibiře, nejvyšší množství účinných látek garantující Certifikát
Mamografie způsobuje rakovinu prsu, MUDr. Ben Johnson, M.D., N.M.D., D.O.
Účinný lék na rakovinu plic na Kubě, proč ho mít nemůžeme? Leif Davenport
Artróza - kmenové buňky - Podvod!
Lékaři se sami uzdravili z Roztroušené sklerózy, prof. George Jelinek, dr. Terry Wahlsová
Jak se skutečně zdravě stravovat...
Proč průběžně a jak detoxikovat tělo
PROTINÁDOROVÝ účinek extraktů z REISHI a CORIOLUSU na úrovni klinických studií
Žaloba na farmaceutické korporace, MUDr. Matthias Rath
Koloidní stříbro - účinné přírodní antibiotikum, hustoty koloidního stříbra, doporučené dávkování
Odstranění rtuti, hliníku a dalších toxinů z těla, včetně p revence - MUDr. Dietrich Klinghardt
Zblblo již lidstvo natolik, že se nechá obelhat pohádkami o vražedném oxidu uhličitém?
Jak na Parkinsona? Glutathionem, Hericiem a odstraněním neurotoxinů Chlorellou
Proč my máme potravinové alergie, přičemž je naši prarodiče neměli?
CHRONICKÁ BORELIÓZA, CHLAMYDIE...? ÚNAVOVÝ SYNDROM
Osvědčený postup pro léčbu boreliozy a dalších koinfekcí, když ortodoxní chemická medicína (3 týdenní nitrožilní antibiotická léčba ceftriaxonem) a následně klasická - 3 antibiotika - minocyclin, azitromycin, entizol a 2 antituberkulotika - arficin a nidrazid i po 18 měsících aplikace u mě totálně selhala.
Cílem správné medicíny je předcházení nemocí a prodloužení zdravé dlouhověkosti. Ideálem medicíny je odstranit mít potřebu lékaře.
MUDr. William J. Mayo
Za účinné se z Reishi považují pouze kvalitně provedené a čisté extrakty, které mají dobrou biologickou dostupnost a jsou zbavené nestravitelného chitinu; nelze tedy použít pouhý prášek z usušené houby.
EXTRAKT SPÓR
TRITERPEN MAX
ZDE ROSTE NEJÚČINNĚJŠÍ REISHI
DUANWOOD RED REISHI
zdroj výše nejúčinnějších extraktů
Video z návštěvy Čechů u pěstitelů Duanwood Red Reishi v Číně, v horské oblasti Jiangshan
MYKOLOGIE, HISTORIE, PĚSTOVÁNÍ, ÚČINNÉ LÁTKY, JAK JE TO S JEJÍ KVALITOU?
CORDYCEPS - video
ČAGA - video
HERICIUM - video
BETAGLUKAN HLÍVA
extrakt extrakt
BETAGLUKAN - video
KURKUMIN AŠVAGANDA
extrakt extrakt
ASHWAGANDHA - video
RDESNO ANNONA
extrakt extrakt
TEČKOVANÉ PŘÍBĚHY
dokument z 31. srpna 2022
Nadační fond Svědomí Národa
KUBEK 2009
DOKUMENT ČT 2
BYZNYS V BÍLÝCH PLÁŠTÍCH
DOKUMENT ČT 2
ŠKODLIVOST MOBILNÍCH SÍTÍ
možná i proto je tolik nemocných, říká česká vědkyně, vedoucí týmu Centra buněčného a tkáňového inženýrství FN u sv. Anny...
doc. RNDr. Irena Koutná, Ph.D.
Aktualizovaný jmenný seznam s portovců zemřelých od 1.1.2021 do 31.12.2023 v souvislosti s "vakcinací" na covid
PATOLOG dr. Ryan Cole oprávněně VAROVAL
RENOMOVANÝ PATOLOG dr. RYAN COLE - přednáška
ALARMUJÍCÍ EFEKT covid (spike) injekcí (mRNA) na mozek, srdce, ledviny a ostatní orgány
- Spousta lidí postrádá enzym, který rozkládá RNA
- Naprosto porušujeme Norimberský kodex z roku 1947...
český dabing - 17:08
Lékařský summit, San Antonio, Texas, USA - 27.7.2021
AMERICA´S FRONTLINE DOCTORS
POSTAVIT SE NA ODPOR
ZAČNĚTE U SEBE
ZÁKLADEM ZDRAVÍ JE PREVENCE S NÁVRATEM K PŘÍRODĚ
Doporučuji:
každé ráno cca 30 minut před snídaní
vypít cca 4 dcl vlažné čisté pramenité vody s citrónem (můžete přidat až půl lžičky jedlé sody) a pro posílení imunity a energie můžete použít dvojitý extrakt (1-2 kapsle) z
a nejdříve po 15 minutách:
- kefír z tibetské houby 3dcl
- lněné semínko až 30 g - 3 PL
- mletá skořice /max. 4 g za den/
případně nejen pro psychiku:
- Ashwagandhu /1-2 kapsle denně/
pro střevo kvalitní probiotika:
- kysané zelí, které si sami jednoduše vyrobíte POUZE VY! Pozor na "BRUSELSKÉ" kysané zelí! S éčkama
Otevřený dopis ministrovi zdravotnictví: Medici proti diskriminaci - 24. ledna 2022
Můžete zavolat ministru Válkovi
728 264 930
Můžete mu i napsat: valekv@psp.cz, Vlastimil.Valek@top09.cz
Vzorový dopis škole pro studenty, kteří nechtějí podlehnout povinnému očkování proti covidu-19
Fakta nepřestávají existovat tím, že se o nich nesmí hovořit. Pravda je dcerou času
SVĚT SE ZBLÁZNIL
Toto je novodobá reklama na co?
MUDr. Anastasia Maria Loupis: Tento model je v ohrožení života